#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/11/2012 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το τέλος της «δημοσιογραφίας» έτσι όπως την ξέραμε και του «συνδικαλισμού» τηςΑυτή την περίοδο, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης, προκαλεί έκπληξη ότι εκδίδονται η μια μετά την άλλη, εφημερίδες. Όλες είναι χαμηλού κόστους, με μισθούς περί τα 800 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση, και με «μπλοκάκια». Στη συντριπτική πλειοψηφία τους, αν δεν είναι αδιάφορες, είναι «μια από τα ίδια». Όχι βέβαια, ότι τα παλαιότερα ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα. Η δημοσιογραφία βρίσκεται στο ναδίρ και ο εκδοτικός χώρος τύποις υφίσταται. Καταρρέει αλματωδώς. Κάποιοι λοιπόν, ευελπιστούν, άλλοι βάσιμα κι’ άλλοι όχι, ότι εάν πλασαριστούν σήμερα ως «νέο προϊόν», μπορεί να μείνουν στο νέο, υπό διαμόρφωση σκηνικό. Ορισμένοι μάλιστα κάνουν όνειρα ότι αύριο θα είναι τα «νέα αφεντικά».

Ως γνωστόν, η ιστορία και η κοινωνία, όπως εξάλλου και η φύση, δεν αγαπούν το κενό. Έτσι, είναι βέβαιον ότι, αργά ή γρήγορα,  το κενό που θα δημιουργηθεί, θα καλυφθεί.

Το βασανιστικό ερώτημα είναι εάν αυτό θα το κάνουν εκείνοι ακριβώς οι διαπλεκόμενοι εκδότες και επιχειρηματίες, μαζί με τους δημοσιογραφικούς ακριβοπληρωμένους «αστέρες» τους, που δημιούργησαν τη φούσκα των ΜΜΕ, και τώρα πια έσκασε, ή θα υπάρξουν νέες, ανεξάρτητες, ουσιαστικές δημοσιογραφικές πρωτοβουλίες στην υπηρεσία της πραγματικής ενημέρωσης που θα ανοίξουν ένα νέο κύκλο στα ΜΜΕ.Δυστυχώς, έως τώρα οι πρώτοι είναι που έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, μαζί με τις «ορντινάτσες» τους.

Η ταφόπλακα των δημοσιογράφων

Ο θάνατος της έως σήμερα δημοσιογραφίας έχει επέλθει εδώ και χρόνια. Η ληξιαρχική πράξη θανάτου της όμως, υπογράφτηκε με τα νέα μέτρα, και σύντομα θα γίνει πράξη, όταν κοπεί το «αγγελιόσημο». Δηλαδή, η εισφορά μέσω της διαφήμισης στα ασφαλιστικά Ταμεία των δημοσιογράφων και των υπόλοιπων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα Ταμεία τους ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, θα περάσουν στον ΕΟΠΠΥ. Κάτι που, κατά εκτιμήσεις, αναμένεται να γίνει τους πρώτους μήνες του 2013. Αυτό, με τη σειρά του, θα σηματοδοτήσει κατακλυσμιαίες αλλαγές. Και το σημαντικότερο: Το συνδικάτο των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, θα «καταστραφεί» ως τέτοιο που είναι σήμερα. Κι’ αυτό, διότι η εγγραφή του εκεί, δεν θα συνδέεται πλέον με την Ασφάλιση και την Υγειονομική περίθαλψη του εργαζόμενου.

Είναι πασιφανές λοιπόν, ότι αποδομούνται σχεδόν ταυτόχρονα οι δύο βασικοί πυλώνες, πάνω στους οποίους στηρίχτηκε ο κλάδος: Ο Ασφαλιστικός (άρα και η ασφάλεια που παρείχε στους εργαζόμενους ή τουλάχιστον στους περισσότερους εξ’ αυτών) και ο Συνδικαλιστικός. Όσο αρνητική κι’ αν είναι αυτή η εξέλιξη για εργαζόμενους που πλήρωναν επί δεκαετίες το αυτοδιοικούμενο Ταμείο τους, και χάνουν τις πράγματι καλές παροχές τους, υπάρχει και κάτι θετικό: θα γίνουν επιτέλους συνδικάτο, όπως όλα στην Ευρώπη.

Θα πάψουν να είναι συντεχνία (ούτως ή άλλως αυτή δεν υπάρχει πια) και θα ξαναστηθεί από την αρχή στη βάση της διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων. Ούτως ή άλλως σήμερα, στην ΕΣΗΕΑ κυριαρχούν δύο στρατόπεδα: Από τη μια το εργοδοτικό, και από την άλλη το ακτιβιστικό. Θα περάσει καιρός βέβαια, και πολύ δύσκολες φάσεις, αλλά εδώ είναι το πεδίον δόξης λαμπρόν. Στο κάτω κάτω της γραφής, καμία κατάκτηση δεν έχει χαριστεί στο εργατικό κίνημα.

Η χαρά των εκδοτών

Οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ βέβαια, τρίβουν τα χέρια τους με αυτή την κατάσταση. Το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν 2.000 άνεργοι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, τους λύνει τα χέρια για να ρίξουν τους μισθούς στα Τάρταρα και να καταργήσουν τη μισθωτή εργασία.

Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις συνδικάτων και εργοδοτών, θέλουν, όχι μόνον να καταργηθεί η ασφαλιστική εισφορά που πρέπει να αποδίδουν από το Αγγελιόσημο, ώστε να εισπράττουν περισσότερα έσοδα από τη διαφήμιση, αλλά και να μην πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές.

Επίσης, να επιβάλλουν «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Κοντολογίς, ολοκληρωτική κατάργηση της μισθωτής εργασίας στη δημοσιογραφία, και μονά ζυγά δικά τους. Αυτό είναι το όραμά τους. Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι από αυτούς παρακρατούν το Αγγελιόσημο, το οποίο πολύ πιθανώς κάποιοι έχουν τοποθετήσει σε λογαριασμούς τους, σε Ελβετικές Τράπεζες.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, κ.Τσουπαρόπουλο, που κατά πληροφορίες μίλησε σε πρόσφατη συνδικαλιστική σύσκεψη στην ΕΣΗΕΑ, το Ασφαλιστικό Ταμείο είχε προτείνει, με μελέτη μάλιστα που είχε εκπονήσει πέρυσι ο νυν υπουργός Οικονομικών κ.Στουρνάρας, ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ τότε, να επενδύσει τμήμα των αποθεματικών του Ταμείου σε μεγάλα ΜΜΕ, τα οποία δήλωναν ότι είχαν οικονομικό πρόβλημα. Και, άρα, να γίνει το Ταμείο μέτοχος σε αυτά.

Οι ιδιοκτήτες βέβαια, απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση, αφού, όπως έλεγαν τα μέτρα που θα ακολουθούσαν, τους βόλευαν για να προχωρήσουν σε απολύσεις και να ρίξουν τους μισθούς. Από την «διαπραγμάτευση» όμως, προέκυψε και κάτι άλλο πολύ ενδιαφέρον: Σχεδόν όλοι τους είχαν πάρει Τραπεζικά δάνεια για την ανάπτυξη των επιχειρήσεών τους, αλλά ουδέποτε αυτά έπεσαν στις εκδοτικές εταιρείες. Προφανέστατα έγιναν βίλες, είναι σε κάποιες offshore, ή στην Ελβετία.

Τέλος εποχής   

Έλα όμως, που η πραγματική, αποκαλυπτική και ερευνητική δημοσιογραφία, είναι ακριβό πράγμα. Πως θα φτιάξουν λοιπόν, τη «νέα δημοσιογραφία» οι παλαιοί ή οι νεοπαγείς εκδότες, με μισθούς πείνας; Τις συνταγές τους, τις ξέρουμε. Είναι το αποτυχημένο μοντέλο των περασμένων ετών, του life style, των DVD, του «αίμα και σπέρμα», και γενικά του απόλυτου «τίποτα».

Αυτοί είναι που θα κάνουν την αλλαγή; Αυτοί, που ακόμα και σήμερα, οπότε πεθαίνει η Ελλάδα, εξακολουθούν να θέλουν να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις, αυτοί που λειτουργούν ως «κουκουλοφόροι της Τρόϊκα», θα συνεχίσουν να κρατούν στα χέρια τους το όπλο της ενημέρωσης του λαού; Αν δεν συντριβεί η διαπλοκή ΜΜΕ-Πολιτικής-Επιχειρηματιών, η ενημέρωση του λαού είναι καταδικασμένη. Το ίδιο και τα διαδικτυακά ΜΜΕ.

Στο μεταξύ, παρά την βαθιά και πολύπλευρη κρίση στα ΜΜΕ, συνεχίζουν να εκδίδονται και νέες εφημερίδες. Ως γνωστόν, σχεδιάζεται να βγει και πάλι η Ελευθεροτυπία, έχει ήδη κυκλοφορήσει η «Εφημερίδα των Συντακτών» από παλιούς δημοσιογράφους της Ελευθεροτυπίας (περί τις 15.000 κυκλοφορία), έβγαλε μια εφημερίδα ο Δελατόλλας, σχεδιάζεται να βγει άλλη μια έως το τέλος του έτους, ακούγεται ότι μπορεί να ξαναλειτουργήσει το Alter του Γιαννίκου, κ.ο.κ.

Σε συνθήκες που η «αγορά» είναι εντελώς «στεγνή», ή τουλάχιστον αυτό ισχυρίζονται οι περισσότεροι από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τις Τράπεζες, απορίας άξιον είναι πως ανοίγουν νέες εφημερίδες.

Είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς έχουν χρήματα, και τα ρίχνουν στα νέα έντυπα. Όχι βέβαια, ότι όλα από τα πρωτοεμφανιζόμενα έχουν οικονομικά αποθέματα. Να σημειωθεί πάντως, ότι πλέον συνηθισμένη πρακτική στην «πιάτσα», είναι να προπληρώνεται για κάποιο σημαντικό χρονικό διάστημα το χαρτί των εντύπων. Πως άραγε, όλα τα καταχρεωμένα ΜΜΕ, αλλά και πολλά νέα, καταφέρνουν να τα βγάζουν πέρα;

Le canard

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 14/11/2012 11:49:14

  Le Canard, γράφεις ότι τα διαδικτυακά ΜΜΕ είναι "καταδικασμένα" όπως και η ενημέρωση του ελληνικού λαού, αν δεν συντριβεί η διαπλοκή των βαρώνων των καθεστωτικών ΜΜΕ με την πολιτική εξουσία. Πού βασίζεις ότι τα ανεξάρτητα διαδικτυακά ΜΜΕ είναι καταδικασμένα;

  • alvita avatar
   alvita @ Αυριανιστής 14/11/2012 13:31:42

   Αυριανιστή, από αυτά που γράφει ο Κανάρ, καταλαβαίνω ότι αυτός είναι ο στόχος της διαπλοκής. Να ελέγξει και τις οποιεσδήποτε ανεξάρτητες φωνές του διαδικτύου. Αν θα το πετύχει ή όχι, είδομεν. Ηδη, πάντως, το κάνει με διάφορους τρόπους. Δεν είναι λίγα τα σάϊτ που χρηματοδοτούνται από τη διαπλοκή.

 2. η Dimi avatar
  η Dimi 14/11/2012 12:20:40

  “Ο κανόνας στις σχέσεις μου με τα μέσα ενημέρωσης:
  Mάξιμουμ ευγένεια με μίνιμουμ πληροφορίες.”
  ~Tζάκυ Κέννεντυ-Ωνάσης (1929-1994)

 3. Ελευθεριαδου βουλα avatar
  Ελευθεριαδου βουλα 14/11/2012 12:21:26

  κοίτα να δεις και γω τις ίδιες απορίες έχω!

 4. alvita avatar
  alvita 14/11/2012 13:35:01

  Εξ' όσων ακούγεται, ο Τσουαρόπουλος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ είπε ότι το Ταμείο ήθελε να επενδύσει 250 εκατομμύρια στις προβληματικές επιχειρήσεις του Τύπου. Και οι ιδιοκτήτες το αρνήθηκαν.

  Επίσης, φέρεται να είπε ότι οι περισσότεροι από αυτούς δεν αποδίδουν στο Ταμείο τις εισφορές από το Αγγελιόσημο ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας.

  Ακόμα, ότι το Ταμείο με το "κούρεμα" έχασε 1,5 δισ.ευρώ !!!!

  Εφιαλτική και απαράδεκτη εικόνα

 5. Νικήτας avatar
  Νικήτας 14/11/2012 16:11:55

  ''Αν δεν συντριβεί η διαπλοκή ΜΜΕ-Πολιτικής-Επιχειρηματιών, η ενημέρωση του λαού είναι καταδικασμένη. Το ίδιο και τα διαδικτυακά ΜΜΕ.''


  ΕΥΓΕ.

 6. Nik avatar
  Nik 14/11/2012 18:34:26

  Είναι αδύνατον να παρακρατούν το αγγελιόσημο οι εκδότες και να το στέλνουν στην Ελβετία ή οπουδήποτε αλλού διότι απλά δεν το εισπράττουν, πληρώνεται κατευθείαν απο τους διαφημιζόμενους σε ειδικό λογαριασμό. Δηλαδή ο διαφημιζόμενος εκτός την πληρωμή επωμίζεται και σημαντικό γραφειοκρατικό κόστος και ρίσκο προστίμων για να έχουν οι ΕΣΗΕΑτζίδες ασφάλιση. Αυτό δεν γίνεται πουθενά αλλού στον κόσμο.

  Δεύτερο λάθος είναι ο ισχυρισμός ότι οι περισσότεροι δημοσιογράγοι καλύπτονται από την ΕΣΗΕΑ ασφαλιστικά. Μέγα λάθος. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ίδια η ΕΣΗΕΑ στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων η Ελλάδα έχει 17000 δημοσιογράφους εκ των οποίων 4500 είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ. Οι υπόλοιποι έχουν μπλοκάκι και η ΕΣΗΕΑ δεν φρόντισε να τους βοηθήσει ούτε με μια συμφωνία με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, κάτι που μπορούσε να κάνει εύκολα και ανέξοδα. Αλλά η "συντεχνία" στήθηκε κυρίως για τα μέλη της και τα συμφέροντα τους και όχι για το επάγγελμα στο σύνολο του.

  Σε τελική ανάλυση το τέλος του επαγγέλματος όπως αυτό ασκείται σήμερα θα έλθει από την τεχνολογία, που πολλοί "εκδότες" αγνοούν παντελώς και όχι από όποια οικονομική κρίση. Παρόμοια εξέλιξη είχαμε με την μετάβαση από την λινοτυπία στην φωτοσύνθεση, αλλά τότε το πατερναλιστικό καθεστώς στρέβλωσε την κατάσταση, τώρα το κλίμα δεν σηκώνει τέτοια. Αλλωστε το παιχνίδι είναι ήδη χαμένο και έχει ξεφύγει από την κυριαρχία των εκδοτών. Για να το παίξεις μεγάλος πρέπει τουλάχιστον να ξέρεις να ανοίγεις τον ρημάδα τον υπολογιστή και να διαβάζεις τα email σου, και οι περισσότεροι δεν ξέρουν ούτε αυτό να κάνουν. Χωρίς μια τουλάχιστον γραμματέα να τους νταντεύει δεν είναι ικανοί για τίποτε. Ιδια κάστα με τους ανεπάγγελτους πολιτικούς είναι.

 7. mezapos avatar
  mezapos 14/11/2012 19:17:16

  Nik, θα συμφωνήσω μαζί σου ως προς τους παλαιούς εκδότες ότι δεν ξέρουν ούτε το κομπιούτερ να ανοίγουν. Τα παιδιά τους, όμως, οι νεογενίτσαροι που σπούδασαν στα αμερικανο-αγγλικά οικονομικά πανεπιστήμια, ούτε που ξέρουν να διαβάζουν ελληνικά (ίσως greeklish να ξέρουν0, αλλά το κομπιουτεράκι το ... παίζουν στα δάκτυλα. Εν πάση περιπτώσει, αν μου έλεγαν να διαλέξω, θα επέλεγα τους παλαιούς εκδότες, όσο καραδιαπλεκόμενοι κι αν είναι, παρά τα παιδια τους.

  Τώρα, όσον αφορά το τι χρωστούν οι εκδότες και δεν αποδίδουν στον ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, σύντομα θα βγούν όλα τα άπλυτά τους στη φόρα. Το μόνο σίγουγο είναι ότι δεν πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές. Αρα, αυτό που πρέπει να αποδίδουν, αντί των εισφορών, λογικό είναι να είναι τα λεφτά από τη διαφήμιση.

  Σχετικά με τις 17000 δημοσιογράφους που δίνει η ΕΣΗΕΑ, είσαι σίγουρος ότι όλοι αυτοί είναι δημοσιογράφοι; Μην τρελαθούμε. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα εύσημα της δημοσιογραφίας τα έχουν μόνο τα μέκλη της ΕΣΗΕΑ. Ετσι; Για να μιλάμε με ξεκάθαρα λόγια. Κάθε καρυδιάς καρύδι έχει μπεί και στη δημοσιογραφία και στην ΕΣΗΕΑ. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαριστεί. Και θα το ξεκαθαρίσει η ίδια η λαίλαπα του μνημονίου. Με τη διαφορά ότι εάν κάνουν οι εκδότες ό,τι θέλουν, μάλλον θα την πληρώσουν οι πραγματικά καλοί δημοσιογράφοι, που θα απολυθούν, παρά οι ορντινάτσες και οι φελλοί των εκδοτών

 8. βαγόνι avatar
  βαγόνι 14/11/2012 20:23:05

  Δεν φτάνει μόνο η "συντριβή" της διαπλοκής στα μμε...old & new..!
  Η κυρίαρχη κουλτούρα στα media παραμένει προβληματική, με κάποιες
  εξαιρέσεις....άσε που δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα με την ήττα
  του επαγγελματισμού και την καταπάτηση στοιχειωδών δεοντολογικών
  κανόνων....η αποστροφή των παλιών λογίων στη μαζική κουλτούρα και
  το μέλλον της,παρότι απολύτως ανεδαφική,είχε κάποια βάση...εν μέσω
  κρίσης,δύσκολα να βρεθούν διορθωτικοί μηχανισμοί....έρχεται η ώρα των
  νέων αφεντικών που μπουκάρουν απροσχημάτιστα.....
  "για να γυρίζει ο τροχός,κι'όμως να μένει ακίνητος για πάντα..." αισιοδοξία,έ;!

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ βαγόνι 14/11/2012 20:29:10

   ....ή και παλιών αφεντικών με χρήση νέων front men...

 9. Nik avatar
  Nik 15/11/2012 00:46:54

  Δημοσιογράφος είναι όποιος αναλαμβάνει τη νομική ευθύνη για τη δουλειά του.

  Επιμένω ότι η ΕΣΗΕΑ μπορούσε με μια απλή συμφωνία, ούτε καν σύμβαση, με μια ιδιωτική ασφαλιστική να δώσει στους μπλοκάκηδες δημοσιογράφους (freelance λένε έξω, και σέβονται τον τίτλο, εμείς τον κουρελιάζουμε), ευκαιρία να έχουν κάλυψη με την έκπτωση του συλλογικού συμβολαίου. Αν όχι μόνιμα τότε για τις ώρες που τρέχουν για τη δουλειά, ενίοτε καβάλα σε μηχανές. Ούτε αυτό δεν έκαναν, διότι βλέπουν το θέμα απόλυτα συντεχνιακά. Σε καμία άλλη χώρα δεν εφαρμόζεται ο περιορισμός της επίσημης ιδιότητας μόνο σε έμμισθους εφημερίδων και καναλιών. Δείτε πόσους freelance έχει πχ το BBC, NBC, CBS, κλπ.

  • alvita avatar
   alvita @ Nik 15/11/2012 00:58:19

   Σωστός ο Nik. Είναι η ξεφτίλα της -δήθεν- συντεχνίας. Τώρα όμως, θα πληρωθεί ακριβά. Ξέρετε ότι οι μπλοκάκηδες πλήρωναν ΤΕΒΕ, και παρ'ότι τα Ταμεία των ΜΜΕ (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΕΔΟΕΑΠ, κυρίως το πρώτο) είχαν τρομερή ανάγκη από έσοδα δεν τους έβαζαν μέσα, και άφηναν τα λεφτά να πηγαίνουν στο ΤΕΒΕ; Τα τελευταία χρόνια βέβαια, άρχισαν να το συζητάνε οι διάφοροι ψευτοπαραάγοντες των ασφαλιστικών ταμείων και του συνδικαλισμού. Είναι αργά για κλάματα πάνω απο το χυμένο γάλα

 10. pprs avatar
  pprs 15/11/2012 07:05:30

  Η δημοσιογραφία, "όπως την ξέραμε", τελειώνει γιατί απλά γιατί το υλικό που την αποτελεί ανήκει στη γενιά και φιλοσοφία της μεταπολίτευσης: κρατισμός, συναλλαγή, ελάχιστη προσπάθεια. Δυστυχώς, ως επάγγελμα που αναπαράγεται από τους ήδη ενταγμένους μέσα του (όπως και οι καθηγητές στα πανεπιστήμια, οι συντεχνίες γενικότερα), δεν φρόντισε ποτέ για την κατάρτιση και βελτίωση του μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των μελών του. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία τα στελέχη του επαγγελματος αυτού, κουβαλούν το ποθημένο της αποτυχίας (για την εισαγωγή τους σε πανεπιστημιακή σχολή), το οποίο ενισχύεται από τις σχολες κατάρτισης που έχουν στησει οι ίδιοι (Τράγκας, Χαρδαβέλες, κλπ). Ανθρωποι που στα σχολικά τους χρόνια ήθελαν πάντα κάτι να πούν, αλλά δεν άρθρωναν ποτέ συντεταγμένο λόγο. 4 δημοσιογράφους έβγαλε η τάξη μου στο λύκειο. Κανεις από αυτούς δεν πέρασε σε μία σχολή, κανείς τους δεν είχε τεκμηριωμένη άποψη για τα πράγματα, ήσαν όμως πάντα έτοιμοι να έχουν γνώμη επι παντός επιστητού. Η προσωπική αποτυχία σε νεανική ηλικία δεν αντιμετωπίστημε με περισσότερη προσπάθεια αλλά εκτιμήθηκε από τους ιδιους ως "αδικία της κοινωνίας", να αναγνωρίσει την ικανότητά τους. Εστράφησαν λοιπόν σε επαγγέλματα διαμαρτυρίας που τους επέτρεψαν να συναλλάσσονται με αυτούς που "φθονούσαν". Η ικανότητα στον χώρο αποτιμάται με διαφορετικούς όρους ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.