#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/01/2010 09:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «σύστημα Λάτση», το ΕΛΙΑΜΕΠ και η εξωτερική πολιτική

Στα ψιλά των εφημερίδων πέρασε η επιλογή του Κ. Παπαδόπουλου στη θέση του Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας και της Μ. Λογοθέτη στη θέση της Ειδικής Γραμματείας Αξιοποίησης Διεθνών Προγραμμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών.

Για τους γνωρίζοντες δεν ήταν μια τυχαία επιλογή. Την ίδια ώρα που οι φήμες οργιάζουν για «προαγωγή» του Δ. Δρούτσα στη θέση του Υπουργού Εξωτερικών, ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε δύο άτομα , σε πόστα-κλειδιά, με συμβολική και όχι μόνο σημασία.

Ο Κ. Παπαδόπουλος, θα μοιράζει πλέον την «πίτα της ΥΔΑΣ», που κατά κύριο λόγο κατευθύνεται σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με προφανείς σκοπούς. Ένα τέτοιο ίδρυμα είναι το Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής Εξωτερικής Πολιτικής, (ΕΛΙΑΜΕΠ), το οποίο ως γνωστόν το 2004 είχε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών (βλ. Ντόρα) για την προώθηση-επιβολή του Σχεδίου Ανάν.

Ο Κ. Παπαδόπουλος βέβαια, και για 11 συναπτά έτη (από το 1998) διετέλεσε Σύμβουλος για Ευρωπαϊκά Θέματα και πολιτικός και οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας Eurobank, με αντικείμενο τόσο την Ελλάδα, όσο και τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Ο καθένας προφανώς έχει δικαίωμα να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Απλά εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμα μέλος του «συστήματος Λάτση» στη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου.

Πρόκειται επίσης για μία κρίσιμη θέση σε οικονομικούς και γεωπολιτικούς όρους, που θα καθορίζει εν πολλοίς σε ποιες χώρες (βλ. Κόσσοβο) θα τοποθετείτε το «ελληνικό χρήμα», στο πλαίσιο της διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας.

Η πολύπειρη Μ. Λογοθέτη είναι ένα γενικά αποδεκτό πρόσωπο με πλούσιο βιογραφικό, μιας και από το 1983 είναι Εμπειρογνώμων Πρεσβευτής Σύμβουλος στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έχει διατελέσει, στέλεχος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., Εθνική Εμπειρογνώμων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εθνική Εκπρόσωπος στο G-24 για την προώθηση των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών.

Πρόκειται για μια «πολιτική θέση, την οποία κατέλαβε ένα μη πολιτικό στέλεχος», όπως τονίζουν ήδη οι δυσαρεστημένοι του βαθέως ΠΑΣΟΚ, μιας και η Μ. Λογοθέτη δεν είναι μέλος του Κινήματος.

Είναι όμως σύζυγος του προέδρου του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητή κ. Λουκά Τσούκαλη.  Ενός think Tank , που όπως αναφέραμε και προηγουμένως, είχε μια συγκεκριμένη θέση και ένα καθορισμένο ρόλο σε κρίσιμα και ζωτικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής: Σχέδιο Ανάν, Σκοπιανό, Αναγνώριση του Κοσσόβου, Ελληνοτουρκικές Σχέσεις, Μετανάστες.

Ένα δικομματικό κέντρο ιδεολογικής και πολιτικής προπαγάνδας, που βρέθηκε να λαμβάνει χρήματα και από τον προϋπολογισμό του ΥΠΕΞ επί Ντόρας Μπακογιάννη.

Μάλιστα προκειμένου να μπορεί να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα, προσέθεσε μέσα στα αρχικά του τη λέξη «ευρωπαϊκής». Η λέξη ΕΛΙΑΜΕΠ, διαβάζεται ως Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαικής και Εξωτερικής Πολιτικής.

Σε κάθε περίπτωση τίθεται για μια ακόμη φορά ένα θέμα «νόμιμου και ηθικού».

Δικαιούται η γυναίκα του προέδρου ενός think tank που χρηματοδοτείται από το ΥΠΕΞ, να καταλαμβάνει κομβική και πολιτική θέση, μέσα στο Υπουργείο;

Δε ζητάμε προφανώς από κανέναν να παραιτηθεί. Εμείς απλά σημειώνουμε τις διαδρομές.

Εξάλλου ακόμα και αν παραιτηθεί ο κ. Τσούκαλης, γνωρίζουμε ήδη τον επόμενο πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ, που δε θα αφήσει ένα τέτοιο «κόκκαλο», ύστερα και από την αποτυχία του να ξαναβγεί βουλευτής. Επειδή η επιστροφή στα πανεπιστημιακά έδρανα του έπεσε λίγο απότομη.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. subron21 avatar
  subron21 26/01/2010 09:56:22

  Φαόυλ, Φάκτωρ, μπορεί να μην μας αρέσει η εκαστοτε Ντορα, αλλά δεν ισχύει ότι "το 2004 είχε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών (βλ. Ντόρα) για την προώθηση-επιβολή του Σχεδίου Ανάν". Τότε Υπουργός ήταν ο Γιωργάκης και ο ...Μολυβιάτης. Προφανώς και δυστυχώς το Ελιαμεπ συνέχισε(και επί Ντορέττας) να παίρνει χρήματατα από το ΥΠΕΞ.

 2. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 26/01/2010 10:12:06

  @subron21 Επί ΝΔ...αν θυμάμαι καλά ψηφίστηκε το Ανάν

  Και επίσης...θυμάμαι πολύ καλά πως όλατα παπαγαλάκια στα πανεπιστημία,τα ΜΜΕ και τις "δεξαμενές σκέψεις." ποτίζανε το μυαλό των φοιτητών για τα θετικά του Σχεδίου.
  Είναι γνωστή εξάλλου η επιθυμία-βούληση της Ντόρας, να είχε θέσει η ΝΔ πιο ξεκάθαρη τη στηριξή της στο σχέδιο..
  Μήπως θυμάσαι ποιος ηταν πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ το 2004 πριν γίνει η ΝΔ κυβέρνηση;
  Βαληνάκης....

  • BEPEMHS A. avatar
   BEPEMHS A. @ Βανζέτι 26/01/2010 14:35:08

   O Valinakis efyge apo to ELIAMEP to 1998 gia na politeutei. Pote den itan Proedros tou idrymatos. To 1998 Proedros imoun ego kai apo to 2000, o Loukas Tsoukalis. Veremis

 3. Ο εξ ΑΡΚΑΔΙΑΣ avatar
  Ο εξ ΑΡΚΑΔΙΑΣ 26/01/2010 10:51:04

  subron21

  Σωστός! Αλλά επίτρεψε μου να σου υπενθυμίσω ότι το ΕΛΙΑΜΕΠ έχει πάρει ένα κάρο λεφτά από το ΥΠΕΞ επί θητείας Γιωργάκη & Ντόρας.

  Γι΄ αυτό είναι και στο απυρόβλητο. Έχουν ρίξει πολύ χρήμα σε διάφορες ΜΚΟ και οι δύο τους. "Κάτι συζητιέται για 500 δις δραχμές που έχουν "διοχετευθεί στις διάφορες ΜΚΟ, όπως και της μάμας του"...

  Φιλικά

 4. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 26/01/2010 11:03:54

  Εντάξει το έχουμε πιάσει το νόημα του τέκνου της μάμι

 5. yangoolas avatar
  yangoolas 26/01/2010 11:30:22

  Μας κυβερνα ή μάμι και ο Αντρίκος οι κοτούλες οι ΜΚΟ και τα κακά συναπαντήματα

  Αχ παντα ήθελα να μοιάζω με τους Κέννεντυ!

 6. trellakias avatar
  trellakias 26/01/2010 11:57:41

  Με τον ρυθμό που πάμε θα φτάσουμε στο τέλος να πούμε αυτό που όλοι θ' χουμε ακούσει στις καθημερινές μας συζητήσεις σ' όλες τις μορφές της καθημερινότητας " Που είσαι ρε Παπαδόπουλε να φάμε κανά κομάτι ψωμί". Ήμαρτον με το πολιτικό κατεστημένο που το μόνο που σκέφτονται είναι η ΜΑΣΑ και τίποτα άλλο.

 7. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 26/01/2010 13:18:15

  Ελλάς= Κράτος Μ.Κ.Ο

  Και το ερώτημα αναδύεται...τι κάνουν οι κρατικές αρχές ασφαλείας?

  Τι κάνει η υπέυθυνη πολιτική ιθύνουσα τάξη?

  Οι οικονομικοί παράγοντες?

  Οι διανοούμενοι?

  Συνδικαλιστές?

  Υπάρχει πολύ βρωμιά στις ΜΚΟ και ασσύληπτα ποσά και πρακτοριλίκια.

  Προτού σαπίσει η κατάσταση και μολυνθεί το κοινωνικό γίγνεσται πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα.

  Εγω προσωπικά προτρέπω τους πάντες να μην πληρώνουν φόρο εάν δεν υπάρχει αναλυτική κατάσταση από τις αρμόδιες αρχές Που και σε ποιούς πάνε τα λεφτά".

  Εάν οι ΜΚΟ θέλουν να λειτουργήσουν να βγουν στην αγορά και να βρούν χρήματα. Το κράτος γιατί τους πληρώνει? Αφού είναι "Μη Κυβερνητικές"!


  Να μη τρελαθούμε δηλαδή!

 8. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 26/01/2010 15:01:45

  @Βερεμης Ναι έχετε δίκιο ..
  Με παρέσυρε η έντονη παρουσία του κ.βαληνακη σε αυτά τα ιδρύματα ..αλλά κ η μεγάλη του αγάπη προς αυτό..

 9. Kὀριννα avatar
  Kὀριννα 26/01/2010 15:07:06

  @ yangoolas,
  Αλλοίμονον!Οί Κέννεντυ δέν είχαν όμως καλό τέλος.

 10. περαστικός avatar
  περαστικός 26/01/2010 16:08:15

  Η Ντόρα ανέλαβε το ΥΠΕΞ τον Ιανουάριο του 2005.

  Το Σχέδιο Ανάν τέθηκε σε δημοψήφισμα στην Κύπρο 1-2 μήνες μετά τις εκλογές στην Ελλάδα. Υπουργός ήταν ο Μολυβιάτης. Όι επιχορηγήσεις του ΕΛΙΑΜΕΠ που τότε είχε μετακομίσει στην Κύπρο για την προπαγάνδα του είχαν ξεκινήσει προ πολλού από την προηγούμενη κυβέρνηση Σημίτη με ΓΑΠ στο ΥΠΕΞ.

  Το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο Σημίτης, ο ΓΑΠ, η Ντόρα, ο Κωνσταντόπουλος και άλλοι δεν έκρυψαν ποτέ και καθόλου την υποστήριξή τους στην Πλεκτάνη Ανάν όπως εύστοχα το ονόμασε ο Γιανναράς.

 11. xenitemenos21 avatar
  xenitemenos21 26/01/2010 16:59:23

  Τωρα που η καλη μας η κυβερνηση του Γιωργακη Παπανδρεου μας καλει να αποκαλυπτουμε και να καταγγελουμε τους φοροφυγαδες ειναι ευκαιρια να βγαινουμε και να ζηταμε να διενεργηθει φορολογικος ελεγχος, καθως και ελεγχος για την καταβολη των ασφαλιστικων εισφορων στο ΙΚΑ και τα αλλα Ταμεια, σε ολες τις μικρες και μεγαλες ΜΚΟ που "ψωνιζονται" κυριως απο το κρατος αλλα και απο αλλες πηγες. Προηγουμενως, βεβαιως, πρεπει να μαθουμε τις διευθυνσεις τους και να αξιωνουμε απο τις οικειες εφοριες να διενεργησουν τους ελεγχους που ειναι υποχρεωμενες να κανουν για να διαπιστωσουν εαν υποβαλουν φορολογικες δηλωσεις απο τις οποιες πρεπει να προκυπτουν τα εισοδηματα τους και οι πηγες των εισοδηματων τους, η καταβολη του φορου μισθωτων υπηρεσιων, που και πως διατιθενται τα ποσα που συγκεντρωνουν και ολα οσα σχετιζονται με τις οικονομικες δραστηριοτητες τους. Και παραλληλα να αξιωσουμε, επισης, απο το ΙΚΑ αυτη τη φορα, να διερευνησει αν ειναι οι υπαλληλοι των ΜΚΟ ειναι ασφαλισμενοι και αν καταβαλλονται οι ασφαλιστικες εισφορες εργοδοτη και ασφαλισμενου. Βεβαια, κατι τετοιο, οφειλαν να το κανουν τα "προοδευτικα" κομματα, κουκουε και συνασπισμος που μας πουλανε συνεχως φουμαρα για μεταξωτες κορδελες, αλλα νομιζω οτι και ο κυριος Σαμαρας οφειλει, σαν προεδρος του ετερου μεγαλου κυβερνητικου κομματος, να ζητησει να διενεργηθουν οι επιβαλλομενοι ελεγχοι για να μαθουμε αν ειναι και αληθινα ολα αυτα που λεγονται οτι ΜΚΟ, χρηματοδοτουμενες αφειδως με κρατικα χρηματα, δηλαδη με δικα μας χρηματα, διαθετουν η μανα και τα αδερφια του πρωθυπουργου μας, καθως και διαφοροι αλλοι επωνυμοι.

 12. Tasos avatar
  Tasos 26/01/2010 19:58:25

  Κάποτε σύμβουλος του ΥΠΕΞ στο θέμα των Σκοπίων ηταν το Ινστιτούτο Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ)ΠΟΥ ΕΔΡΕΎΕΙ ΣΤΗ θΕΣΝΊΚΗ. Επί Σημίτη έγινε το ΕΛΙΑΜΕΠ. Εκτός της προφανούς ανεπάρκειας σε σχέση με τους ομολόγους τους στην Θεσνίκη, το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι και εθνικώς ύποπτο. Η ανεπάρκειά τους όμως βγάζει μάτι.

 13. smoking area avatar
  smoking area 26/01/2010 20:34:34

  Soros (Open society ect)?
  Βουρλουμης?
  Και τα μισα υπουργεια βεβαιως βεβαιως μαζι με την Πρεσβεια και το Rockefeller Foundation...
  Καλοι ανθρωποι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.