#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/05/2010 23:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σύμπλεγμα ανωτερότητας της Δύσης πρέπει να τελειώνει…Εδώ και 500 περίπου χρόνια, η παγκόσμια πολιτική καθορίζεται κυρίως από τη δράση και τις προτεραιότητες των μεγάλων ατλαντικών δυνάμεων, δηλαδή της Δύσης. Η εποχή αυτή ξεκίνησε με τη δημιουργία αποικιακών αυτοκρατοριών, που μοίρασαν μεταξύ τους τον κόσμο, διέδωσαν παντού τις ιδέες τους, όπως τον χριστιανισμό, τον εθνικισμό, και τη δημοκρατία, και οριοθέτησαν εθνικά σύνορα που εν πολλοίς διατηρούντα μέχρι σήμερα. Αν και κάποιες ακόμη δυνάμεις έπαιξαν κάποιο μικρό ρόλο (βλ. Ιαπωνία), η Δύση είναι αυτή που κυριάρχησε γενικώς.

Την παρακμή της Ευρώπης μετά τον Β`ΠΠ ακολούθησε ο αμερικανικός φιλελεύθερος διεθνισμός. Με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, η Αμερική δημιούργησε μια πληθώρα παγκόσμιων θεσμών, ίδρυσε στρατιωτικές βάσεις, διεξήγαγε και κέρδισε έναν ψυχρό πόλεμο, και τέλος μπόλιασε με αμερικανικές και δυτικές ιδέες τα διάφορα σημεία του πλανήτη. Η εποχή αυτή τώρα τελειώνει. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας σημαντικής μετατόπισης της παγκόσμιας ισχύος. Το ασιατικό μερίδιο στο παγκόσμιο ΑΕΠ ξεπερνάει τόσο το αμερικανικό όσο και το ευρωπαϊκό. Μια πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ, προβλέπει πως έως το 2030, θα είναι μεγαλύτερο και από τα συνδυασμένα ΑΕΠ των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στρατιωτικά, η Ευρώπη έχει ήδη εξασθενήσει, και η σημερινή οικονομική κρίση θα αναγκάσει τους Ευρωπαίους (ειδικά τη Βρετανία) να μειώσουν ακόμη περισσότερο τις στρατιωτικές τους δυνατότητες.  Όσον αφορά στο ευρώ, οι όποιες φιλοδοξίες του μοιάζουν ανυπόστατες σήμερα. Από πολιτικής πλευράς, τα μέτρα λιτότητας και η κρίση θα σημαίνουν σε λίγο καιρό πως θα υπάρχουν όλο και λιγότερα χρήματα, και οι διάφορες φιλανθρωπικές επιχειρήσεις και παρεμβάσεις των Ευρωπαίων στην Αφρική, στη Κ. Ασία, και στη Μ. Ανατολή θα μειωθούν δραστικά.

Η κατάσταση της Αμερικής είναι λίγο πιο ευνοϊκή για αρκετούς λόγους. Έχει καλή οικονομική ανάπτυξη, νεαρό πληθυσμό, ελαστικές αγορές εργασίας, και μεγάλη δυνατότητα εξωτερικού δανεισμού. Παρόλα αυτά, οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν αρκετά προβλήματα. Ήδη χρωστάνε πολλά, λόγω των πολέμων και της κρίσης του 2008, η ανεργία παραμένει υψηλή, ο πληθυσμός που γερνάει θα κοστίσει πολλά στο σύστημα περίθαλψης, οι πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις έχουν σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα, η αντίσταση στη φορολογία μοιάζει ανίκητη, και άλλα πολλά. Όπως ανέφερε πρόσφατα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, το υπουργείο του δεν εξαιρείται από τα δημοσιονομικά προβλήματα, με αποτέλεσμα την ανάγκη για σοβαρές περικοπές των στρατιωτικών δαπανών στο εγγύς μέλλον. Ένα σίγουρο συμπέρασμα είναι πως η αμερικανική εμπλοκή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θα μετριάσει τον μελλοντικό ενθουσιασμό των ΗΠΑ αναφορικά με νέες  παρόμοιες προσπάθειες σε περιοχές που οι ΗΠΑ δεν καταλαβαίνουν αλλά και στις οποίες δεν ανήκουν.

Όλα τα παραπάνω, πολύ απλά σημαίνουν ότι τα κράτη που διαχειρίζονταν τη παγκόσμια πολιτική στο παρελθόν, θα πάψουν να το επιδιώκουν στο προσεχές μέλλον. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί και καλό, καθώς πολλές από τις Δυτικές παρεμβάσεις δεν ήταν ιδιαίτερα εμπνευσμένες ή και αποδοτικές. Τα υπόλοιπα κράτη θα πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν πρωτοβουλίες και να λύνουν μόνα τους τα προβλήματα τους. Μπορεί όμως να αποδειχθεί και κακό, καθώς τα πράγματα σε κάποιες γειτονιές θα γίνουν ακόμη πιο μπερδεμένα και μπορεί μάλιστα  να επηρεαστεί ολόκληρος ο πλανήτης. Ότι και να γίνει, είναι φανερό πλέον πως κάποιοι νέοι παίκτες θα αναδειχθούν ως κυρίαρχοι στο αιώνιο παιχνίδι του σχεδιασμού της παγκόσμιας ατζέντας.

Υπάρχουν ήδη περιοχές που αναπτύσσονται ραγδαία. Η Κίνα είναι το κλασικό παράδειγμα. Η άνοδός της οφείλεται στο ότι το Πεκίνο επιτέλους εγκατέλειψε τις παλιές πολιτικές του. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ινδία.

Το επερχόμενο τέλος της Δύσης οφείλεται στα βαθιά τραύματα που υπέστησαν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ τα τελευταία δέκα χρόνια. Στη περίπτωση της ΕΕ, το πρόβλημα ξεκίνησε με την προσπάθεια καθιέρωσης μιας νομισματικής ένωσης που όμως δεν συνοδεύτηκε από θεσμικές αλλαγές. Αν προσθέσουμε τις ανεύθυνες πρακτικές επί θεμάτων προϋπολογισμού (Βρετανία), τις δημοσιονομικές απατεωνιές (Ελλάδα), και τις κερδοσκοπικές φούσκες (Ισπανία και Ιρλανδία), τότε η εικόνα γίνεται πιο καθαρή.

Στη περίπτωση των ΗΠΑ, πρόκειται απλά για μια «ύβρη». Οι Αμερικανοί έπεισαν τους εαυτούς τους πως οι αγορές θα σημείωναν διαρκή άνοδο, τα χρέη δεν θα χρειάζονταν ποτέ να αποπληρωθούν, και ολόκληρες γεωγραφικές περιοχές θα μπορούσαν να μετατραπούν σε φιλελεύθερες δημοκρατίες, υπό την απειλή των όπλων. Και τέλος, οι Αμερικανοί πίστεψαν πως θα μπορούσαν να κυριαρχούν στο πλανήτη, χωρίς να πληρώνουν παραπάνω φόρους.

Η Ευρώπη και η Αμερική συμπεριφέρθηκαν σαν χαρούμενοι μεθύστακες που απολαμβάνουν μια ευχάριστη και μακροχρόνια συμπλοκή σε μπαρ. Το πάρτι  όμως τελειώνει, η νηφαλιότητα επιστρέφει, και ο πονοκέφαλος είναι ισχυρός. Καλώς ήρθαμε λοιπόν στο 2010.

Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 19/05/2010 01:16:28

  Το άρθρο είναι καθαρά προπαγανδιστικό και ανταποκρίνεται στις σκοπιμότητες της νέας τάξης. Στην πρόσφατη συνάντηση της G20 αποφασίστηκε η γοργή περαιτέρω προώθηση της Κίνας, ως ατμομηχανής της παγκόσμιας κυβέρνησης.
  Είναι εξ άλλου από παλαιότερα γνωστή η απόφαση, το παγκόσμιο νόμισμα να έχει σαν βάση το Κινέζικο και τα πλεονάσματα της Κίνας.
  Εάν λάβουμε υπ' όψει το καθεστώς των Κινέζων έναντι ανθρώπου και περιβάλλοντος, μπορούμε να κατανοήσουμε και το κάλος της κλιμακούμενης παγκόσμιας διακτατορίας.

  http://www.reuters.com/article/idUSN2548010020090925
  http://www.reuters.com/article/idUSTRE58O1FB20090925?virtualBrandChannel=11604

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 19/05/2010 02:03:12

  Προπαγανδιστικό ξεπροπαγανδιστικό, το σύμπλεγμα ανωτερότητας της Δύσης ΟΝΤΩΣ πρέπει κάποτε να τελειώσει. Δεν μπορεί ο Σλοβάκος, που ζει μες στις σβουνιές και τρέφεται με λαρδί, να θεωρεί τον Ινδό "απολίτιστο".

  • EtsiMareSei avatar
   EtsiMareSei @ Στέργιος 19/05/2010 03:14:43

   Προσεχε τι ευχεσαι γιατι μπορει να γινει πραγματικοτητα!
   Η απονομη δικαιοσυνης μπορει να ειναι εμφυτη και να εξιταρει τον ανθρωπο και ολοι την επικαλουνται..αλλα η δυναμικη της ενιοτε χειραχωγειται περα απο τον ελεγχο που νομιζεις οτι εχεις..
   Μακαρι αυτο το παραδοξο να μην το ανακαλυψει κανεις με τον ασχημο τροπο.

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ EtsiMareSei 19/05/2010 08:39:40

    Α μπα; Ταυτιζόμαστε με τη Δύση, βλέπω...
    Για δες...

    Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία έχουν χειρότερα δημοσιονομικά από ό,τι εμείς.

    Αλλά σε ποιον επιτέθηκαν τα κοράκια τού Σίτι και τής Γουόλ Στριτ;

    Η Νορβηγία τού 1960 ήταν απείρως πιο αδύναμη από το Ηνωμένο Βασίλειο. Διανοήθηκαν οι Άγγλοι να ξεγελάσουν τους Νορβηγούς στη μοιρασιά των πετρελαίων τής Βόρειας Θάλασσας; Όχι.

    Η Δύση μας διδάσκει ότι όλα τα κράτη είναι ίσα, αλλά κάποια κράτη είναι πιο ίσα από άλλα.

    Γι'αυτό, λοιπόν, καλοδεχούμενη η εκδίκηση τής γυφτιάς.
    Για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σε όλον τον κόσμο.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ EtsiMareSei 19/05/2010 11:17:42

    Νομίζω ότι ο EtsiMareSei σκέφτεται βαθιά και θίγει τον πυρήνα του προβλήματος.
    Οι λεγόμενοι "Διεθνείς Πολίτες" δεν έχουν πατρίδα. Στα διαβατήρια των με μελών της καθοδήγησης της Τριμερούς Επιτροπής και της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ αναγράφεται ως εθνικότητα ο όρος "International".
    Το πρόγραμμα που εφαρμόζουν είναι πάρα πολύ μακροπρόθεσμο. Ξεπερνά κατά πολύ τα όρια δυο ή τριών γενεών. Είναι σε θέση - όλο και πιο έντονα - να επηρεάζουν την άνοδο και την υποβάθμιση, όχι μόνο των χωρών, αλλά και των υπερδυνάμεων. Περισσότερες φορές άλλαξαν το κέντρο από όπου εξασκούν τις δραστηριότητές τους. Δεν είναι προσκολλημένοι οι ίδιοι στα ιδεολογήματα που επιβάλλουν, αλλά εμφορούνται από τυφλό μένος εξουσιασμού, που στρέφεται ενάντια στην ανθρωπότητα.
    Φροντίζουν ώστε να προσκολλούμεθα εμείς σε ιδεολογικά σύνδρομα, ώστε να διασπόμεθα και να είμαστε εύκολα χειραγωγούμενοι. Οι ίδιοι δημιουργούν σε μας την ένταση για κατάρριψη των ειδώλων, που αυτοί προηγουμένως έστησαν. Αντλούν ορμή από την δική μας δυσαρέσκεια, για να επιβάλλουν τα επόμενα σενάριά τους, τα οποία πάντοτε - όσο αφορά την ουσία - συνεπάγονται για μας συνεχή χειροτέρευση. Συχνά δεν λείπει από αυτά μια ψευδεπίγραφη επίφαση καλυτέρευσης. Όμως κάτω από την κρούστα κοχλάζει ο ίδιος βούρκος, που επενεργεί το μακροπρόθεσμο σάπισμά μας, τον αφοπλισμό μας από την δυνατότητα να αντιδράσουμε, τον κλιμακούμενο πνευματικό και φυσικό μας θάνατο.
    Δεν υπάρχει για αυτούς Δύση, Ανατολή, Βοράς, Νότος. Αποσκοπούν ως "Πεφωτισμένοι" στον εξανδραποδισμό όλων των άλλων, που θεωρούν "βέβηλα" ανθρωπάρια, σε πλαίσια παγκόμιας επιβολής.
    Εδώ δεν πρόκειται για ταύτιση ή μη με την Δύση. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να δούμε πάνω από τα όρια, που οι "International" φυλακίζουν την αντιληπτική μας ικανότητα.

   • greekpoliticalreview avatar
    greekpoliticalreview @ EtsiMareSei 19/05/2010 12:58:10

    Μποτίλια περιγράφεις την ανθρώπινη φύση λες και είναι προγραμματισμένη έτσι από κάποιον της λέσχης.

    Περιγράφεις την ιστορική διαδρομή αιώνων (ιδεολογικές διαφορές,δόμηση και αποδόμηση συμβόλων) λες και η Bildeberg είναι ο Θεός που κουνάει τα νήματα και φτιάχνει το ιστορικό παρελθόν και μέλλον.

    Ήθελε η "πεφωτισμένη ηγεσία" της Δύσης να χάσει την πρωτοκαθεδρία της και ανέβασε την Κίνα και την Ινδία ?

    Η Bildeberg φρόντισε να καταχρεωθούν τα Ευρωπαικά κράτη τόνους τοξικών χρεών και μετά να ζητάει από τους πολίτες της να ξεχρεώσουν ?

    Οι "πεφωτισμένοι" δρομολόγησαν την ιδεολογική "ψυχρή" διαμάχη ΗΠΑ-ΕΣΣΔ για να την αποκαθηλώσουν αργότερα και παρααργότερα να την ωθήσουν σε κατάρευση προς όφελος της Κίνας και της Ινδίας ?

    Εσύ με την ρητορική σου και μόνο τους δυναμώνεις πολύ πιο πέρα από τις δυνατότητές τους ονομάζοντάς τους μάλιστα και ως ένα ενιαίο σύνολο ενώ ουσιαστικά είναι διάσπαρτα συμφέροντα που εννίοτε συγκρούονται κιόλας.

    Διαφωνώ κάθετα με την λογική αυτή γιατί ουσιαστικά μας βγάζει έξω από τον στόχο που πρέπει ως ανθρωπότητα να έχουμε , του ελέγχου των υποκειμένων που ΕΜΕΙΣ ορίζουμε αποφασίζουν.

   • nancy avatar
    nancy @ EtsiMareSei 19/05/2010 14:25:53

    Και γιατί μποτίλια, ο κ.Σαμαράς συμμετείχε σε πρόσκληση της λ. Bilderberg μαζί με άλλους πολιτικούς και επιχειρηματίες μας? Δεν είναι καθοριστικό, αλλα απορία.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ EtsiMareSei 19/05/2010 16:23:15

    @ greekpoliticalreview

    Η ισχύς που διαθέτει κάποιο κέντρο εξουσίας δεν εξαρτάται από την ποσότητα που εμείς είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε, να αντέξουμε ή να υποστούμε.
    Είμαστε - θέλουμε δεν θέλουμε - υποχρεωμένοι να προβούμε σε κατά το δυνατόν ρεαλιστικές εκτιμήσεις αυτών των δεδομένων. Αυτό βεβαίως δεν είναι καθόλου εύκολο, διότι η πληροφορία αποτελεί δύναμη, την οποία τα εξουσιαστικά κυκλώματα επισταμένα προσπαθούν να αποκρύψουν. Πέραν της απόκρυψης δεδομένων, οι ίδιοι επιχειρούν και παραπληροφόρηση, με την μορφή δήθεν βαθυστόχαστων και θεαματικών αποκαλύψεων. Οπότε τα πραγματικά δεδομένα συσκοτίζονται ακόμη περισσότερο.
    Κατανοώ πλήρως τον σκεπτικισμό και την καχυποψία, με τις οποίες οι πλειοψηφία των πολιτών αντιμετωπίζει όλους αυτούς, που - ο καθείς για τον δικό του λόγο - επιχειρούν μια γνωσιολογική τομή, όχι μόνο στις εκφάνσεις, αλλά και στα παρασκήνια της εξουσίας.
    Μέσα σε αυτόν τον γνωσιολογικό λαβύρινθο επέλεξα την κριτική έρευνα, από την αγχομένη αποστασιοποίηση. Δεν τυγχάνω ερευνητής, αλλά βιοπαλαιστής, ο οποίος καθημερινά είναι υποχρεωμένος να δαπανά την βασική του ζωική και νοητική ενέργεια επιλύοντας τις περισσότερες φορές περιπεπλεγμένα κατασκευαστικά συστήματα μπροστά στον υπολογιστή και σε εργοτάξια. Κατά συνέπεια, η προσπάθεια που μπορώ να αναπτύξω, περιορίζεται στον ελεύθερο χρόνο, που δεν διαφορετικός από αυτόν του μέσου όρου και μέσα σε συνθήκες κόπωσης. Έτσι, ενώ ασχολούμαι σχεδόν τέσσερις δεκαετίες με αυτά τα προβλήματα, θεωρώντας πάντοτε τον εαυτό μου στρατευμένο, απέχω αρκετά (τουλάχιστον ακόμη) από το να θεωρήσω ότι διαθέτω την δυνατότητα να διαβλέπω συνεκτικά τις εξουσιαστικές δομές.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι είμαι αφελής, ότι δεν γνωρίζω τίποτε, ή ότι ξεκίνησα εχθές να προβληματίζομαι. Ομολογώ, ότι όσες απαντήσεις μπόρεσα να δώσω στα ερωτήματα που έθεσα, μου δημιούργησαν άλλα, ακόμη βαθύτερα ερωτήματα. Έναντι των οποίων δεν παραιτούμαι, αλλά τα θεωρώ ανοικτή - αλλά και προσβάσιμη - πρόκληση.
    Προσωπικά οι διαπιστώσεις στις οποίες μέχρι τώρα έχω καταλήξει, ουδόλως με οδήγησαν στο να αντιμετωπίσω με δέος αυτό που θεωρώ ότι οφείλω να αντιμάχομαι, λόγω συσχετισμού μεγεθών. Τουναντίον, κάθε ημέρα που παρέρχεται πείθομαι περισσότερο για την αναγκαιότητα της σύγκρουσης και της ανατροπής σε ρεαλιστική βάση, πείθομαι για την στρατηγική ορθότητα των επιλογών μου, ακόμη και εκεί που αυτές μοιάζουν από τακτικής πλευράς λαθεμένες.
    Καταθέτω τις απόψεις μου εδώ, όπως ο καθείς, χωρίς να αναμένω αποδοχή ή επικρότηση. Αυτά πιστεύω, με αυτά προσπαθώ να συνεισφέρω στον διάλογο, χωρίς να με απασχολούν τα προσχήματα.
    Επίτρεψέ μου όμως να ισχυριστώ τα εξής: Και οι δυο μας δεν είμαστε χθεσινοί στα σχόλια εδώ. Άρα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ότι πριν από λίγα χρόνια κάποιοι λίγοι κάναμε εδώ λόγο για νέα τάξη, λέσχη Μπίλντερμπεργκ, παγκόσμιο νόμισμα, παγκόσμια κυβέρνηση, ανθελληνικά κυκλώματα και σενάρια, κλιμακούμενο υποβιβασμό και απειλές διαμελισμού της Ελλάδας, θέματα ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΚΟΙΝΟ ΤΟΠΟ.
    Αυτό αισθάνομαι ότι δικαιώνει την παρέμβασή μας, άσχετα κατά πόσο συμβάλλαμε ή όχι σε αυτήν την μεταστροφή των θεωρήσεων.
    Πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν οι εύπιστοι, αυτοί που πείθονται βάσει δεδομένων, οι σκεπτικιστές, καθώς και αυτοί που εφαρμόζουν υποκειμενικό αντικειμενισμό. Εγώ μπορώ να ζήσω κάλλιστα μέσα σε αυτές τις καταστάσεις και αισθάνομαι άψογα αμειβόμενος με τον πολιτικό οβολό που καταλήγει στο τσεπάκι μου. Δεν ζητάω να κριθούν οι απόψεις μου ή εγώ. Δεν με ενδιαφέρει. Ο καθείς κάνει την δουλίτσα του κατά το δοκούν και όταν μαζεύω ριζάκι φτιάχνω πιλάφι.

    Δεν λέω ότι η Μπίλντερμπεργκ είναι ο Θεός. Ισχυρίζομαι όμως, ότι τα αντίστοιχα κυκλώματα εμφορούνται από συγκεκριμένη θρησκεία, που είναι η δυαρχία και βρισκόμαστε σε αέναη από το πάλαι ποτέ σύγκρουση μαζί τους οι οπαδοί του Μονοθεϊσμού και της Διαλεκτικής. Την άποψη αυτή έχω δομήσει θεωρητικά και την καταχώρησα στο διαδίκτυο. Έχει γίνει download ουκ ολίγες φορές και περιμένω την αντιρρητική ή ανατροπή της από ειδικούς και μη. Όσο αυτή δεν εμφανίζεται, εμμένω και επιμένω αυτοδίκαια στις θρησκειολογικές μου θεωρήσεις.
    Στα θέματα που θέτεις ερωτήματα, όσο αφορά την συμβολή της Μπίλντερμπεργκ σε πεπραγμένα, απαντώ ΝΑΙ. Το κατά πόσο είσαι κάθετα αντίθετος με αυτές τις απόψεις, δεν μου δημιουργεί πρόβλημα. Γνωρίζω ότι είσαι ειλικρινής και ότι καταθέτεις πάντοτε την άποψή σου με παρρησία και γι αυτόν τον λόγο σε συμπαθώ, ενώ συχνότατα διαφωνούμε. Δεν είναι φίλε μου η συμφωνία μόνο που μπορεί να μας ενώνει, αλλά η κοινή αναζήτηση. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει 100% δίκιο ή άδικο, γι αυτό σέβομαι όλους τους φίλους, που οικοδομούν ενεργώς διάλογο.

    Φυσικά σε ένα ζήτημα έχεις πολύ δίκιο. Η εξουσία δεν είναι ενιαία και δεν είναι ποτέ ενωμένη. Πάντοτε υπάρχουν εσωτερικές τριβές και συγκρούσεις. Δεδομένα, που πρέπει να μελετάμε και να ερευνούμε με σύστημα και σε βάθος. Και ομολογώ βέβαια, ότι αυτά αδυνατώ να τα βάλλω σε μια τελική σειρά, γι αυτό εξ άλλου ψάχνω. Εάν μπορούσα να το κάνω, θα καθόμουν να γράψω κανένα βιβλίο και όχι κειμενάκια στο πόδι, όπως κάνω μέχρι τώρα.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ EtsiMareSei 19/05/2010 16:54:22

    @ nancy

    Στο ερώτημα που θέτεις κατ' αρχήν νομίζω, ότι οφείλει μια ειλικρινή ενημέρωση της κοινής γνώμης ο κ. Σαμαράς, από την στιγμή που αυτός πιστεύει στην διαφάνεια.
    Οι υπόλοιποι μόνο σε ερμηνείες και εικασίες μπορούμε να προβούμε.
    Όταν τέθηκε το αντίστοιχο ερώτημα στον Γιώργο Παπανδρέου, αυτός είπε ότι "πήγε εκεί για να βοηθήσει την Ελλάδα". Η απάντηση αυτή βέβαια είναι με γελοίο τρόπο γενικόλογη και το μόνο που επιτυγχάνει, είναι να αυξάνει την καχυποψία.
    Δεν πιστεύω, ότι η συμμετοχή στην Μπίλντερμπεργκ από μόνη της επαρκεί για να δαιμονοποιηθεί κάποιος. Εάν το πίστευα δεν υποστήριζα τον Καραμανλή.
    Σε δημοσίευμα του Περικλή Κατσιούλα στο περιοδικό FLASH, που εκδόθηκε αμέσως μετά την σύνοδο στο Εβιάν, γίνεται λόγος ότι ο Αντώνης Σαμαράς συμμετείχε για να "πάρει το χρίσμα στην κούρσα της διαδοχής".
    Ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική, προφανώς κάτω από επιρροή του πατέρα του, που ήταν γιατρός. Στην πορεία άλλαξε επιλογή. Ίσως κάποιος να τον επιρρέασε. Όπως έχω γράψει σε άλλη ανάρτηση, το περιβάλλον του ήταν ετερόκλητο. Έχω διαβάσει, ότι Θείος του ήταν ο Παύλος Ζαννάς, που φυλακίστηκε από την δικτατορία, αλλά και ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου, που συνεργάστηκε μαζί της και ήταν βασικό στέλεχος της Μπίλντερμπεργκ.
    Δεν προτίθεμαι να μπω σε ερμηνευτικού τύπου εντρυφήσεις, ως προς το συγκεκριμένο παρελθόν. Πιστεύω στο μέλλον και όπως έγραψα και άλλη φορά, εκεί θα κριθεί και ο Αντώνης Σαμαράς και όλοι οι υπόλοιποι. Οφείλω να διαπιστώσω γύρω από αυτόν ένα πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, σε μεγάλο αριθμό των υποστηρικτών του. Εάν το αξιοποιήσει, μπορεί να επιτύχει πολλά.
    Προσωπικά δεν με εκφράζει το υπάρχον οργανωτικό μοντέλο των κομμάτων. Ο κ. Σαμαράς δηλώνει όμως ότι ανοικτός σε συνεργασίες. Οι συγκεκριμένες επιλογές του θα κρίνουν μελλοντικά, κατά πόσο θα σταθεί δυνατή μια συμπόρευση με αυτούς που μπορεί να πονάνε τον τόπο, αλλά μπορεί να μην συντάσσονται με την ΝΔ.

   • nancy avatar
    nancy @ EtsiMareSei 19/05/2010 17:20:54

    Μποτίλια, σας ευχαριστώ για το χρόνο σας. Και εγώ το εύχομαι.

   • EtsiMareSei avatar
    EtsiMareSei @ EtsiMareSei 19/05/2010 18:06:37

    Στεργιο γραφεις: Γι’αυτό, λοιπόν, καλοδεχούμενη η εκδίκηση τής γυφτιάς.Για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη σε όλον τον κόσμο.

    Δεν δυναμαι να ακολουθησω τετοιου ειδους συλλογισμους,..οτι δηλαδη η "εκδικηση" απο οπουδηποτε/οποιονδηποτε και να προερχεται μπορει να γινει φορεας επιβολης δικαιοσυνης στον κοσμο μας..και εμεις να θριαμβολογουμε κιολας επαυτου!!

    Ε λοιπον, οχι φιλε Στεργιο,ειμαστε νοημοντα οντα με αυξημενη αντιληψη εναντι των γεγονοτων που εξελισσονται,και αυτα που περιγραφεις εχουν γινει ουκ ολιγες φορες στο παρελθον.
    Για να γινει λοιπον εφικτη η εκδικηση επι της "κακιας δυσης" οπως την περιγραφεις, θα πρεπει παλι να υποβιβασουμε τον εαυτο μας σε επιπεδα κριτικης σκεψης αλλων αιωνων,ισως οχι τοσο μακρυνων παντα. Δηλαδη,ο ιδιος ο δυτικος κοσμος να κρινει τον εαυτο του αναξιο υπαρξης, αποδοκιμαζωντας οτιδηποτε θετικο εχει πετυχει ως τωρα και βαζωντας τα δυνατα του να αποκαθηλωθει απο μονος του!!
    Και αντε οι ηγετες δυτικων χωρων οντας αμφιβολου "ποιοτητας" μπορουν και να μας προσφερουν αφιλοκερδως την βοηθεια τους ωστε να αυτομαστιγωθουμε με ευκολια,μεχρι του σημειου να ξεσκιστει το δερμα μας και να βρισκει κοκκαλο το καμτσικι.Εμεις ομως ειμαστε διατεθειμενοι να τους κανουμε την χαρη?
    Προσωπικα δεν ημουν και θελω να πιστευω οτι δεν θα καταστω διατεθειμενος ουτε και στο μελλον να παρεχω τετοιες ευκολιες σε νταβαντζηδες της ανθρωποτητας που θελουν να θεωρουνται "ηγετες",με οδηγο τους τον φοβο και δειχνοντας τον αριθμο των πτωματων που κειτονται στα ποδια τους..

   • EtsiMareSei avatar
    EtsiMareSei @ EtsiMareSei 19/05/2010 18:24:22

    Εχεις αγγιξει τεραστιο θεμα Στεργιο,με απιστευτες προεκτασεις και με ιδιαιτερη σημασια,δυστηχως η οποια κατανοηση δεν ειναι δυνατη να καλυφτει σε επιπεδο μερικων σχολιων εδω.

    Παντως θα σε παρακαλουσα να μην βιαζεσαι να τοποθετησεις ταμπελες,λογω συγκεκριμενων σημειων αναφορας μου,επειδη απλα αντικειται σε ιδεολογιες.
    δεν κανω "τυφλη" αβαντα στον δυτικο κοσμο(Ε.Ε ΗΠΑ),ακομα και αν το προσλαμβανεις κατ'αυτον τον τροπο...

    Πραγματικα θα ειχε σημασια αν επι του θεματος ξεκινουσαν περισσοτερα posts και αναλυσεις..

  • EtsiMareSei avatar
   EtsiMareSei @ Στέργιος 19/05/2010 20:08:56

   ,

   Σιγουρα περα απο τις αποψεις,επιχειρηματα,η πραξεις του καθενος ιδιαιτερη σημασια εχει το πως βλεπει το ποτηρι καποιος,..αν του φαινεται μισογεματο η μισοαδειο φυσικα!

   Αν αποτυχει στο συγκεκριμενο θεμα απτην αρχη η δεν του δωσει την βαρυτητα που του πρεπει απο βιασυνη η αγνοια, οτι αλλο να κανει θα ειναι παντα λειψο και δεν θα παψει να αναρωτιεται επειτα..τι εφταιξε,τι εκανα λαθος?

 3. mar avatar
  mar 19/05/2010 03:58:21

  O συντάκτης του κειμένου προφανώς είναι κομμουνιστής και ξεχνάει να μας πει οτιδήποτε για την κυριαρχία του κομμουνισμού για δεκαετίες σε μεγάλο μέρος του πλανήτη και τη δυστυχία και το θάνατο που σκόρπισε και μόνο φορτώνει όλα τα κακά στη δύση.Ενώ ακόμα και τώρα βλέπει με καλό μάτι την ενδεχόμενη κυριαρχία του Κινέζικου κτηνόδους δικτατορικού καθεστότως.
  Ε λοιπόν όχι,χίλιες φορές να κυριαρχούν ΗΠΑ και Ευρώπη παρά τα φασιστικά καθεστώτα Ρωσίας και Κίνας.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ mar 19/05/2010 08:41:45

   Και γιατί παρακαλώ οι ΗΠΑ δεν είναι με τον τρόπο τους φασιστικό καθεστώς κι αυτές; Είδες πώς φέρεται το κράτος στον μέσο Αμερικανό τώρα με την κρίση, ή νομίζεις ότι η Αμερική είναι όπως στις ταινίες τής Ντόρις Ντέι;

   • mar avatar
    mar @ Στέργιος 19/05/2010 15:31:21

    Eίναι αστείο να συγκρίνεις τις ΗΠΑ που στο εσωτερικό της έχει δημοκρατία-παρά τα όποια κακά και μειονεκτήματά τους-με στιγνά δικτατορικά καθεστώτα σαν της Ρωσίας και της Κίνας.Τουλάχιστον οι ΗΠΑ έχουν ελεύθερες εκλογές να εκλέγουν τον πρόεδρο που θέλουν.

  • Lalakis avatar
   Lalakis @ mar 19/05/2010 12:48:36

   παλιομπολσεβικος θα είναι ε;

 4. man8os avatar
  man8os 19/05/2010 11:53:41

  Η Κινα ειναι φοτυσκα και η δυση δεν τελειωσε. Οι Νοστραδαμοι να σκεφτονται ψυχραιμα....

  • man8os avatar
   man8os @ man8os 19/05/2010 11:53:58

   *φουσκα

  • greekpoliticalreview avatar
   greekpoliticalreview @ man8os 19/05/2010 14:40:44

   Η Κίνα φούσκα ?? χαχαχαχαχα

   Είναι η μόνη χώρα που αποταμιεύει/επενδύει/παράγει/πουλάει/καταναλώνει (και μάλιστα η κατανάλωσή της είναι σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα της παραγωγής της λόγω των σκληρών πολιτικών δεδομένων και του χαμηλού βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της)

 5. oxoxo avatar
  oxoxo 19/05/2010 12:32:54

  Όταν η πολιτική σκοπιμότητα και προπαγάνδα υπαγορεύουν τέτοια άρθρα κι οι ημιμαθείς ιθαγενείς χειροκροτούν κι επιχαίρουν "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα" χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι πριν απ' αυτή θα "ψοφήσουν" οι ίδιοι, τα όποια σχόλια είναι φτωχά...

 6. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 19/05/2010 12:33:27

  Μάλλον πρέπει να δούμε την (κομμουνιστική) Κίνα ως την τελευταία ατμομηχανή που έχει απομείνει για να "κινεί" τον καπιταλισμό.
  Oι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι παρακμάζουσες αυτοκρατορίες. Η ΕΕ ψάχνει την ταυτότητά της, θα δούμε (χθές ακόμη και η Μέρκελ, σε μάχη πλέον ζωής και θανάτου κατά του "καπιταλισμού των ακρίδων", αποκάλεσε την Ευρωζώνη Schicschalgemeinschaft - κοινότητα του πεπρωμένου).
  h**p://www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,695542,00.html
  Η Ιαπωνία είναι δυνατή, αλλά έχει κάψει πολλά από τα καύσιμά της, μεγάλη η διαδρομή.
  Η Ρωσία - Δύση είναι και αυτή (ο Μ. Πέτρος, ο Λένιν και κυρίως ο πολιτισμός της αυτό δείχνουν), έχει τα ίδια προβλήματα με την Ευρώπη και μάλλον κοινή μοίρα.
  Δεν είναι Νοστράδαμοι. Το οικονομικό κέντρο βάρους του κόσμου μετατοπίζεται πολύ γρήγορα και έχουμε αναταράξεις.

 7. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 19/05/2010 12:37:06

  Η κομμουνιστική Κίνα τελευταία ατμομηχανή και ελπίδα για τον καπιταλισμό! Ο Χέγκελ τα έχει γράψει αυτά, τα περί διαλεκτικής και "πανουργίας της Ιστορίας", 200 χρόνια πρίν.

 8. ottokan avatar
  ottokan 19/05/2010 13:25:04

  Γι αυτούς που δεν μπορούν να δουν πέρα από την μύτη τους :
  Η ΗΠΑ αυτή τη στιγμή είναι η μόνη κυρίαρχος... Μην ξεχνάτε ότι κατέχει τα πρωτεία σε τομείς όπως : Ιατρική, Τεχνολογία, Στρατιωτική δύναμη, Διαστημική, Οικονομολογικά.
  Ένα απλό παράδειγμα : όποιος χρησιμοποεεί Η/Υ εξαρτάται από της ΗΠΑ ... Επεξεργαστής, Λειτουργικό, Ιντερνετ.
  Ένα απλό Update για τα windows που τα θέτει εκτός λειτουργίας και όλος ο πλανήτης στο σκοτάδι ... το απόλυτο χάος

  Η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ... 2η η Ελλάδα φυσικά.. και γνωστό μαγαζάκι των ΗΠΑ..όλες οι μεγάλες εταιρίες της Ιαπωνίας είναι συμφερόντων ΗΠΑ.. αμά φτερνιστεί η ΗΠΑ θα βουλιάξει η Japan.

  Είναι γνωστό εδώ και καμία 10ετία ότι όλη η προσοχή θα πέσει στην Κίνα .. από την εποχή Κλίντον που άνοιξε και επίσημα την πόρτα για συνεργασία των 2 χωρών άρα και τη συνεργασία (έμεσα και άμεσα) με την υπόλοιπη Δύση.. Όλα MADE in China είναι πλέον.. τέρμα οι Taiwan kai Singapoure κλπ.

  Ο Κομμουνισμός άφησε την Ρωσσία πιο πίσω απ'ότι η τουρκοκρστία την Ελλάδα

  Οι κοινωνίες που διαχωρίζουν τον ικανό από τον ανίκανο δεν είναι φασιστικές αλλά αξιοκρατικές... φασισμός είναι να τους θεωρείς όλους "ίσους".. και δεν είμαστε όλοι "ίσοι"

  Και αυτά δεν τα λέει κανένας πριν από 100 ή 200 χρόνια άλλα εγώ σήμερα

  Ευχαριστώ

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ ottokan 20/05/2010 11:18:50

   Πολυ ρηχη η αναλυση σου.
   ...Ένα απλό παράδειγμα : όποιος χρησιμοποεεί Η/Υ εξαρτάται από της ΗΠΑ … Επεξεργαστής, Λειτουργικό, Ιντερνετ....

   Λάθος! Εταιρειες οπως η ΙΒΜ εχουν παραχωρησει τις δραστηριοτητες τους στην ΚΙνα. Αλλα και πριν απο αυτο δες που βρισκονται οι εταιρειεσ που κατασκευαζουν μητρικες κλπ. Κυριως στην Ταιβαν. Θα ηθελα ακομη να μου πεις αν γνωριζεις το βαθμο διεισδυσης των Γουιντοζ στην Κινα. Αν δεν ξερεις μαθε το. ΕΙναι μηδενικο. Οι Κινεζοι αναπτυσουν το δικο τους λογισμικο και δεν θα επιτρεψουν ποτε στον Γκειτς να βαλει το δικο του ΛΣ με τους καταχρηστικους ορους που μπορει να επιβαλλει στην δυση. Ηδη απο τις αρχες του 2000 ειχαν ξεκινησει σε συνεργασια με τους Ιαπωνες.

   ...Η Ιαπωνία είναι η χώρα με το μεγαλύτερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ… 2η η Ελλάδα φυσικά.. και γνωστό μαγαζάκι των ΗΠΑ..όλες οι μεγάλες εταιρίες της Ιαπωνίας είναι συμφερόντων ΗΠΑ.. αμά φτερνιστεί η ΗΠΑ θα βουλιάξει η Japan....

   Και αυτο ειναι επισης ψεμμα. Μαγαζακι ηταν αμεσως μετα το πολεμο. Δεν ειναι και φυσικα δεν προκειται να βουλιαξει. Εχουν αρετες οι Ιαπωνες. Αλλα το μεγαλο προβλημα τους ειναι η ανοδος της Κινας με την οποια εχουν διαφορες να λυσουν απο τα τελη του προηγουμενου αιωνα μεκορυφωση την καταληψη της Μαντζουριας αλλα και της Κινας πριν τον Β ΠΠ.

   • ottokan avatar
    ottokan @ Κοντη Λιζα 20/05/2010 20:42:09

    Με όλο το σεβασμό στα γραφόμενα σου και στις απόψεις σου, είναι προφανές ότι μάλλον δεν γνωρίζεις πολλά σχετικά με τις νέες τεχνολογίες...
    1) Η δημιουργία ενός λειτουργικού συστήματος περιλαμβάνει και τη δημιουργία όλων των προγραμμάτων που θα "τρέχουν" σε αυτό...άρα ξεχνάμε την δημιουργία εναλλακτικού λειτουργικού (βλέπε αποτυχία Linux). Επίσης η Κίνα επίσημα έχει ποσοστό χρήσης πειρατικού λογισμικού 82%. .. ανεπίσημα πρέπει να είναι άνετα πάνω από 90%.
    Κλασσικό κόλπο διείσδυσης σε μία αγορά... όπως έγινε με την πατάτα στην ελλάδα...
    το αφήνεις free , το κάνεις αναγκαίο, και μετά ορμάς.

    2) Σχετικά με την IBM : Έδωσε στην LENOVO μόνο το κομμάτι του Personal computing (και όχι το κομμάτι το business computing που είναι και το μεγάλο και κυρίαρχο κομμάτι της πίττας για την εταιρία).
    Οταν το έκανε αυτό, όπως θα δεις και παρακάτω (πηγή το επίσημο web site της LENOVO) με την παραχώρηση αυτή μπήκαν και 3 επενδυτικές εταιρίες των ΗΠΑ στο κόλπο.
    Άρα με λίγα λόγια η IBM έστειλε στην China το Personal Computing για να έχει ουσιαστικά μικρότερο κόστος παραγωγής και να χτυπήσει τον ανταγωνισμό παγκοσμίως
    "2005
    Lenovo completes the acquisition of IBM's Personal Computing Division.
    Lenovo announces the closing of a US$350 million strategic investment by three leading private equity firms: Texas Pacific Group, General Atlantic LLC and Newbridge Capital LLC."

    3) Σχετικά με τις μητρικές : Μία μητρική δεν περιλαμβάνει από μόνη της τεχνολογίες αιχμής... Η λειτουργία της μητρικής έχει άμεση σχέση με τις δυνατότητες των επεξεργαστών, άρα για να βγάλεις μία μητρική πρέπει να ξέρεις τα πάντα για τους επεξεργαστές που είναι αποκλειστικά Αμερικάνικοι.
    Η μητρική είναι μια "πλακέτα" η οποία συμπεριλαμβάνει καποιά ολοκληρωμένα κυκλώματα. Εάν δεις μία μητρική θα δεις ότι τα ολοκληρωμένα αυτά είναι τρίτων, "άγνωστων" εταιριών.
    Αυτοκίνητα φτιάχναμε και στην Ελλάδα κάποτε, αλλά απλά τα συναρμολογούσαμε... αυτό γίνεται και με τις μητρικές.
    Γι αυτό και υπάρχουν δεκάδες ίσως και εκατοντάδες κατασκευαστές μητρικών αλλά μόνο 2 κατασκευαστές επεξεργαστών. Και βεβαίως υπάρχουν και αμερικάνικες εταιρίες μητρικών, και βεβαίως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι και οι εκτός Αμερικής εταιρίες ότι δεν είναι συμερόντων ΗΠΑ. H taiwan δεν έχει τεχνογνωσία ... fason τα κάνει όλα.

    4) Ιαπωνία : Ηταν μαγαζάκι Αμέσως μετά τον πόλεμο? και μετά? τους την χαρίσανε?
    Λες μετά από το Περλ-Χάρμπορ να την χαρίζανε στους Ιάπωνες ?
    Αμέσως μετά τον πόλεμο άρχισε η ανοικοδόμιση της Ιαπωνίας μετά την παράδοση άνευ όρων στους Αμερικάνους.
    Εάν δεν είχε γίνει αυτό, η Ιαπωνία θα ήταν ακριβώς όπως και η Κίνα.
    Η Ιαπωνία ήταν και θα είναι υπό Αμερικάνικη κατοχή και την χρησιμποίησε σαν όχημα για να πατήσει πόδι στην ανατολική Ασία.
    Και επαλαμβάνω ότι εάν φτερνιστεί η Αμερική θα βουλιάξει η Ιαπωνία.

   • ottokan avatar
    ottokan @ Κοντη Λιζα 20/05/2010 21:11:38

    Επίσης για να ολοκληρώσω την πρώτη "ρηχή" δημοσίευσή μου..
    Ο κανονιστής και άρχοντας του internet είναι βεβαίως η ΗΠΑ.
    Αυτή είναι ο διαχειριστής των IPs παγκοσμίως, της καρδιάς του δηλαδή ... αυτή δίνει πακέτα ΙP σε χώρες.
    Χωρίς IP δεν υπάρχει internet
    Oποτε θέλει ανακαλεί, για παράδειγμα τα πακέτα που έχει δώσει στην Ελλάδα και τέρμα το internet.
    Γι αυτό αμέσως μετά την 11/9 έδωσε εντολή προς όλους τους Παρόχους Ιντερνετ, σε όλο το κόσμο, να κρατάνε αντίγραφα για τα emails που στέλνουν οι χρήστες τους κάθως και IP log για 2 τουλάχιστον χρόνια.
    Κάποιες χώρες που πήγαν να "κουνηθούν" απειλήθηκαν με ανάκληση των πακέτων IP, που τους είχαν δοθεί.

 9. antiathlitikos avatar
  antiathlitikos 19/05/2010 13:35:03

  Είμαστε ελαχιστότατοι για να ισχυριζόμαστε ότι «μπορούμε» να ερμηνεύουμε αυτό που «μας» συμβαίνει, αλλά και αρκετά θρασείς ώστε να το επιχειρούμε.

  Ο θάνατος ως το έσχατο όριο της ατομικότητας ωθούσε πάντα τους μεγάλους στοχαστές να επιλέξουν ανάμεσα στην κατάδειξη της ανεπάρκειας του νου (που συνήθως συνδυαζόταν με την αγωνία για το ανθρώπινο είδος) και στην αναγγελία ενός τέλους (που συνήθως συνέπιπτε με την «αρχή» της δικής τους σκέψης). Το αξεπέραστο αυτό εμπόδιο όχι μόνο δεν άρθηκε αλλά αναπαράγεται πλέον λόγω της ιλιγγιώδους επιτάχυνσης του παγκόσμιου γίγνεσθαι και σε ενδιάμεσα στάδια όλο και πυκνότερα, κλονίζοντας σε χρονικό ορίζοντα πολύ κοντύτερο της «μιας γεννιάς» τις βεβαιότητες, τις αδράνειες και τις κοντόφθαλμες προφητείες. Με την επιμήκυνση του χρόνου της ζωής μας συναντάμε κατά τη διάρκειά της πολλούς θανάτους και πολλά «τέλη».

  Ένας εβδομηντάρης σήμερα έχει ήδη βιώσει το τέλος ενός καταστροφικού (εμφύλιου για τη Δύση) πολέμου, την επέκταση, την ενδυνάμωση και την πτώση ενός ολόκληρου σωτηριολογικού συστήματος, τον υποτίθεται οριστικό θρίαμβο του καπιταλισμού (άλλο ένα αφελώς προαναγγελθέν «τέλος»), την απαρχή, ένα πρώτο τέλος και την επανεκκίνηση της εκστρατείας για τη «διάσωση» και «διάδοση» του δυτικού μας πολιτικού συστήματος, τη συγκρότηση και την έκπτωση του κράτους πρόνοιας, την αποϊδεολογικοποίηση της «μεγάλης πορείας» που έγινε ένα πάση θυσία οικονομικό «άλμα προς τα μπρος», την επανεμφάνιση εθνικισμών και θρησκευτικών φανατισμών και δεκάδες παγκόσμιες ή τοπικές οικονομικές κρίσεις που αναγγέλθηκαν κι αυτές από μερικούς ως συντέλειες.

  Όλα αυτά τα βίωσε ο καλός μας άνθρωπος, εμποτιζόμενος διαρκώς μ΄ένα μικρό ή μεγάλο όραμα βελτίωσης της ζωής του, βασισμένο στη μεγέθυνση, την επέκταση και τη διαφοροποίηση των αναγκών του. Είναι άραγε τώρα η ώρα για αναστοχασμό πάνω στα όρια του οράματος της διαρκούς προόδου ή μήπως είναι ακόμη «νωρίς» για αυτοκριτική και η σημερινή κρίση ανήκει στην ιστορική ρουτίνα «μας»;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.