#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2013 23:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σχέδιο της κυβέρνησης για μειώσεις των φόρων αποκάλυψε ο Γ. ΣτουρνάραςΤο σχέδιο της κυβέρνησης για μειώσεις των φόρων, μόλις βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας, αποκάλυψε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα ο υπουργός είπε ότι με την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ θα μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μιλώντας στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος ο υπουργός τόνισε:

«Διερευνούμε το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσαμε να μειώσουμε το ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών ή τους συντελεστές στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ώστε να συμβάλλουμε στην ανάταση του νευραλγικού κλάδου των κατασκευών, με μεγάλη προστιθέμενη αξία στη συνολική οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Επιπλέον, μέσω της αλλαγής του τοπίου στην αγορά ενέργειας, που θα επέλθει από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και παράλληλα της εξομάλυνσης των ταμειακών ελλειμμάτων στην αγορά ενέργειας, εκτιμώ ότι θα υπάρξει μείωση του ενεργειακού κόστους προς όφελος κυρίως των μεταποιητικών επιχειρήσεων της χώρας»

Η σταθερότητα δεν σημαίνει στασιμότητα τόνισε στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Όπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας η κυβέρνηση εργάζεται για τη βελτίωση της ομαλής λειτουργίας του επιβαρυμένου ιδιωτικού τομέα και για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης.

Φαίνεται ότι ήδη στην κυβέρνηση γίνεται σιγά – σιγά συζήτηση για μείωση φόρων, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Προφανώς δεν πρόκειται για ανεκπλήρωτες υποσχέσεις καθώς όλοι είναι πολύ προσεκτικοί στο πώς και πότε θα γίνει. Είναι απαραίτητες οι μειώσεις φόρων αλλά πρέπει πρώτα να σταθεροποιηθεί η οικονομία κι όχι να καταστραφεί ότι χτίστηκε μέχρι σήμερα.

Το επόμενο διάστημα τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο κ. Στουρνάρας θα ξεδιπλώσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα και με το βλέμμα σε ένα ενδεχόμενο νέο κούρεμα του χρέους της Ελλάδας αλλά και σε μια γενικευμένη χαλάρωση της σκληρής λιτότητας των προηγούμενων ετών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, στον ιδιωτικό τομέα «η τρέχουσα διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα επιταχύνει ραγδαία την πλήρη αποκατάσταση, της ήδη διαρκώς βελτιούμενης εμπιστοσύνης, στον τραπεζικό μας κλάδο. Θα ήθελα μόνο ενδεικτικά να αναφέρω ότι από τον «προεκλογικό» Ιούνιο του 2012 μέχρι το Μάρτιο του 2013 επέστρεψαν 22 δισ. ευρώ καταθέσεων κατοίκων του εσωτερικού στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η τάση αυτή θα συνεχιστεί μακροπρόθεσμα, παρά τις εξελίξεις της Κύπρου. Το αποτέλεσμα αναπόφευκτα αυτής της τάσης θα είναι η αποκατάσταση της ομαλής ροής πιστώσεων και ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Η ρευστότητα μάλιστα, ήδη, έχει αρχίσει να βελτιώνεται με την αξιοποίηση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που τώρα αρχίζουν να εκταμιεύονται για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλα έργα.

Επιπλέον, μια ένεση ρευστότητας, εκτός από αυτονόητη υποχρέωση, αποτελεί και η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προς τους ιδιώτες. Το συνολικό ύψος των τελικών πληρωμών, δηλαδή των χρημάτων που πήγαν στην πραγματική οικονομία, ανήλθε στα 2,2 δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους, ενώ από το Μάρτιο έχουν πληρωθεί, σχεδόν στο σύνολό τους, οι βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες επιστροφές φόρων. Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών του Δημοσίου προς τρίτους, ύψους περίπου 8,7 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό αυτό από μόνο του σημαίνει μια επίδραση στην ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ.

Η επίσπευση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που εκτελείται από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου αναμένεται να έχει τεράστια συνεισφορά στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας. Η προσέλκυση διεθνών και εγχώριων επενδύσεων στα εταιρικά χαρτοφυλάκια, τις υποδομές και την ακίνητη περιουσία, που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ, θα συνεισφέρουν τα μέγιστα στην αλλαγή του κλίματος στην ελληνική οικονομία, ενώ σταδιακά θα δημιουργήσουν χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας. Πριν από λίγο καιρό ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη σοβαρή αποκρατικοποίηση, εκείνη του ΟΠΑΠ και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις για  ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ. Και οι δύο περιπτώσεις αποτελούν απτές αποδείξεις ότι το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας αυξάνεται ραγδαία. Τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι όχι μόνο δημοσιονομικά, αλλά κυρίως αναπτυξιακά. Σε ό,τι αφορά την περιοχή της Β. Ελλάδας, ορισμένες από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως της Εγνατίας Οδού, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της ΕΥΑΘ και μιας σειράς τουριστικών υποδομών θα έχουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής.

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει ακόμη περισσότερο τις μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των κλειστών επαγγελμάτων και αγορών, μέσω της περαιτέρω άρσης και των τελευταίων εμποδίων, που αποκλείουν τους νέους επιχειρηματίες και επαγγελματίες. Σήμερα το 72% των κλειστών επαγγελμάτων έχει ανοίξει και στο επόμενο διάστημα, με βάση ευρήματα σχετικής μελέτης, θα στοχεύσουμε στις κατά περίπτωση στρεβλώσεις.

Αλλά και στη λειτουργία του κράτους, προωθούνται όλες εκείνες οι αλλαγές που θα συμβάλλουν στην ανάταση της οικονομικής δραστηριότητας."

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Camel avatar
  The Camel 25/05/2013 09:06:35

  H Eλλάδα βρίσκεται υπο διεθνή οικονομικό έλεγχο. Τίποτε δεν θα γίνει απ' όσα λέει ο υπουργός οικονομικων αν δεν πάρει την έγκριση της τρόικας. Ολα τ' άλλα είναι για να βρισκομαστε σε δουλειά.

  Η τρόικα μπορεί να εγκρίνει την μείωση των φορων μεταβιβασης στα ακινητα γιατί το κράτος εισπράττει ελάχιστα αφού γίνονται ελάχιστες συναλλαγές και θα τους πάρει περισσότερα με τους φόρους κατοχής ακινήτων. Ομως, τι όφελος θα υπάρξει για τα δημόσια ταμεία απο την στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι ιδιώτες γνωρίζουν τι τους περιμένει;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ The Camel 25/05/2013 18:24:23

   Δηλαδή μας λες ότι ο Σαμαράς έχει κάνει ακριβώς τα ίδια με Παπαδήμο και ΓΑΠ; Άραγε γιατί δεν έγινε μείωση των μισθών των υπαλλήλων της βουλής, των υπουργών και του πρωθυπουργού με το πρώτο μνημόνιο και έγιναν όταν ανέλαβε αυτός; Και το επίδομα που θα δοθεί από Ιούλιο σε αδύναμους οικονομικά με παιδιά από το πρώτο παιδί; Κι αυτό υπήρχε επί ΓΑΠ; Ξέρεις κάτι; Το δούλεμα και η διαστρέβλωση της αλήθειας που έχετε πάρει ερολαβία κάποιοι (τον εργολάβο δεν ξέρώ σίγουρα) πάει πολύ πια. Αλλάζουν πράγματα και δε το αντέχετε; Πρόβλημά σας. Δε θα πείσετε και τους μη κολλημένους όμως!

   • daresome avatar
    daresome @ Γεώργιος Τ. 25/05/2013 19:21:37

    Διόρθωση : οι μισθοί των υπαλλήλων της βουλής σιγά μην μειώθηκαν. Κατά τ΄άλλα συμφωνώ απόλυτα : του δούλεμα πάει σύννεφο ....

   • The Camel avatar
    The Camel @ Γεώργιος Τ. 26/05/2013 11:27:10

    O καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει οτι θέλει. Ομως, η πραγματικοτητα είναι πολλές φορές διαφορετική και δυσαρεστη απ' αυτη που έχουμε κατα νου.
    Αν νομίζεις οτι αυτά που γράφω για τον τελευταίο λογο που έχει η τρόικα σε καίρια φορολογικά και άλλα ζητήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μπορείς να κάνεις κάτι απλό.
    Ρώτησε κάποιον απο τους συνεργάτες του πρωθυπουργού ή υψηλά ισταμένους στο υπουργείο οικονομικών. Ισως σε προσγειώσουν στη πραγματικοτητα του διεθνους οικονομικού ελέγχου. Δυστυχώς.
    Αλλά μην πας μακριά. Αν ήταν στο χέρι της κυβέρνησης θα είχε μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση και ίσως στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ομως, δεν πρόκειται να γίνει αν η τρόικα δεν δώσει την έγκριση. Τόσο απλά.

 2. Nik avatar
  Nik 25/05/2013 11:51:39

  Πλάκα μας κάνετε 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της αύξησης παρακράτησης φόρου από 20 στο 42 τοις εκατό για όσους δουλεύουν με μπλοκάκι, και της προκαταβολής φόρου (Ελληνικότατη φάμπρικα αυτή) από 55 στο 90 τοις εκατό!

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Nik 25/05/2013 18:25:24

   Αυτό που λες ΙΣΩΣ εφαρμοστεί από του χρόνου. Και έχουμε καιρό μπροστά μας. Δεν είναι δύσκολο να αλλάξει.

 3. Τρίπους avatar
  Τρίπους 25/05/2013 14:48:09

  Αντε πάλι καθρεφτάκια και χάντρες....
  Μπράβο Αντώνη!!! Εύγε!!!

 4. anonymous avatar
  anonymous 25/05/2013 17:04:11

  Φέξε μου και γλίστρησα και Νικολό καρτέρι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.