#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/10/2012 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σχέδιο της Τουρκίας για οικονομική διείσδυση στην Ελλάδα

[caption id="attachment_184101" align="alignnone" width="600" caption="Από παλαιότερη επίσκεψη του ζεύγους Ερντογάν στην Θράκη"][/caption]

Εμβάθυνση της οικονομικής διείσδυσης στη Θράκη επιχειρεί η Τουρκία μέσα από πριμοδοτήσεις για δρομολόγια των ΚΤΕΛ με προορισμό την Κωνσταντινούπολη αλλά και πάμφθηνες εξαγωγές προϊόντων που λόγω χαμηλής τιμής εκτοπίζουν από τα ράφια των θρακικών σούπερ μάρκετ τα ελληνικά αγαθά.

Δημοσιογραφική έρευνα του «Τύπου της Κυριακής» αποκαλύπτει ότι επτά τουρκικά προϊόντα, που ελήφθησαν ως δείγμα, έχουν χαμηλότερη τιμή στη Θράκη σε σχέση με την τιμή τους στην Τουρκία. Πρόκειται για είδη που πωλούνται ευρέως από σούπερ μάρκετ της ελληνικής μεθορίου και της γειτονικής χώρας. «Μεσολαβούν οι φόροι για την εισαγωγή τους στην Ελλάδα και το ποσοστό που κρατούν οι μεσάζοντες. Παρ’ όλα αυτά, τα ίδια ακριβώς αγαθά εδώ πωλούνται φθηνότερα, με αποτέλεσμα τα ελληνικά να υστερούν σε πωλήσεις», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, Σωτήρης Τσιακίρογλου.

Το πρόβλημα εντείνει η οικονομική κρίση, καθώς, όπως λέει στον «ΤτΚ» ο ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ Καραχασάν Δαμαζάν, οι καταναλωτές στρέφονται στα οικονομικότερα αγαθά που παλαιότερα μπορεί να μην τα προτιμούσαν λόγω χαμηλότερης ποιότητας. «Είχα συνηθίσει να μπαίνουν οι πελάτες στο μαγαζί και να μη ρίχνουν το βλέμμα τους στα τουρκικά. Αυτό, όμως, άλλαξε όταν οι τσέπες άδειασαν. Τώρα πουλάω σχεδόν τα διπλάσια εισαγόμενα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», εξηγεί. Το αποτέλεσμα είναι τα τουρκικά προϊόντα να αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά προκαλώντας ασφυξία σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Κώστας Καραΐσκος, ο οποίος ασχολείται για χρόνια με τα τεκταινόμενα στη Θράκη και εκδίδει το περιοδικό «Αντιφωνητής», εκτιμά ότι δεν πρόκειται απλώς για μια απλή επιχειρηματική διείσδυση αλλά για μακροπρόθεσμο στρατηγικό στόχο των γειτόνων για την ισχυροποίησή τους στην περιοχή. «Τη θέση των ελληνικών αγαθών που πετιούνται από τα ράφια παίρνουν τουρκικά, τα οποία μπορεί και να είναι επιδοτούμενα. Η επιχειρηματική επέκταση, όμως, αφορά και άλλους τομείς, όπως τα έπιπλα, τα κουφώματα, τα λάστιχα αυτοκινήτου, τα συστήματα θέρμανσης κ.λπ. Πρόσφατα, μάλιστα, αντιπροσωπία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης της Τουρκίας επισκέφτηκε για το σκοπό αυτό την Κομοτηνή», τονίζει.

Κάτι ανάλογο περιγράφει και ο κ. Τσιακίρογλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι την ώρα που στην Ελλάδα τα καρτέλ πληγώνουν την αγορά, επί πρωθυπουργίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήθηκε ένα μακρόπνοο σχέδιο επιχειρηματικού μπασίματος στη Θράκη. «Το θέμα είναι τι θα κάνει από εδώ και πέρα το ελληνικό κράτος. Είναι ανάγκη να βοηθηθούν οι Έλληνες επιχειρηματίες που σήμερα πνίγονται και να πριμοδοτηθούν οι εξαγωγές μας», υποστηρίζει.

 

Σοκολάτες, κέικ και μπισκότα σχεδόν… τζάμπα

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΤΙΜΩΝ σε επτά τουρκικά προϊόντα -κυρίως ζαχαρώδη- που επελέγησαν από διαφορετικά σούπερ μάρκετ της Θράκης και της Κωνσταντινούπολης πραγματοποίησε ο «ΤτΚ». Σοκολάτα γνωστής εταιρίας (190 γραμμ.) πωλείται στην Κωνσταντινούπολη προς 1,1 ευρώ, ενώ στα ράφια των καταστημάτων της Ξάνθης και της Κομοτηνής προς 95 λεπτά. Μπισκότα για παιδιά (200 γραμμ.) άλλης μεγάλης εταιρίας στην Τουρκία κοστίζουν 1 ευρώ και στη Θράκη 0,9 ευρώ. Κουτί με σοκολατάκια (400 γραμμ.) στην ελληνική μεθόριο το βρίσκεις με 1,8 ευρώ και στην Κωνσταντινούπολη με 1,9 ευρώ. Πτι μπερ (135 γραμμ.) πωλούνται προς 50 λεπτά στην Κομοτηνή και προς 55 λεπτά στην Τουρκία. Μπουκαλάκι νερό στην Κωνσταντινούπολη πωλείται αντί 30 λεπτών, τιμή ίδια με αυτή που το βρίσκει κανείς στη Θράκη. Κέικ (200 γραμμ.) στην Ελλάδα κοστίζει 2,3 ευρώ και στη γειτονική χώρα 2,5 ευρώ.

Επιδοτούσαν ακόμη και το ΚΤΕΛ Κομοτηνή - Κωνσταντινούπολη

ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ ΚΤΕΛ που συνέδεε μέχρι πριν από μερικούς μήνες την Κομοτηνή με την Κωνσταντινούπολη φέρεται να επιδοτούσε το τουρκικό κράτος. Αυτό αποκαλύφθηκε από συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Aksam» ο διευθυντής της εταιρίας Kamil Koç, η οποία είχε αναλάβει το συγκεκριμένο δρομολόγιο μαζί με ελληνική εταιρία, καθώς βάσει της νομοθεσίας αυτές οι διαδρομές πρέπει να αναλαμβάνονται από κοινού. «Από τα δρομολόγια στην Ελλάδα δεν έχουμε κέρδος, αλλά είναι σημαντικό η Kamil Koç να υπάρχει εκεί. Γι’ αυτό το λόγο επιδοτούνται», είχε δηλώσει ο Τούρκος διευθυντής.

Οπως λέει στον «ΤτΚ» ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ροδόπης, Πέτρος Δεληγκιώζης, σε αντίθεση με την τουρκική εταιρία η ελληνική, που είχε το άλλο 50% των δρομολογίων, δεν τα έβγαζε πέρα, με συνέπεια να εγκαταλείψει και η γραμμή να διακοπεί. «Οταν το 2009 είχαμε καταφέρει να κερδίσουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του επιβατικού κοινού, χάρη στις τουρκικές εταιρίες ξαφνικά το εισιτήριο για Κωνσταντινούπολη έπεσε από τα 23 στα 10 ευρώ. Ετσι, για εμάς ήταν αδύνατο να αντεπεξέλθουμε», αναφέρει ο Π. Δεληγκιώζης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Ροδόπης συμπληρώνει: «Ενας άλλος παράγοντας για τον οποίο μειονεκτούμε είναι ότι τα λεωφορεία τους βάζουν αφορολόγητα καύσιμα, καθώς εισέρχονται στην Ελλάδα από τρίτη χώρα. Το αποτέλεσμα είναι οι ντόπιοι επιχειρηματίες να περνούν δύσκολες ώρες». Το ερώτημα που θέτουν οι τοπικοί φορείς της Κομοτηνής είναι πόσες άλλες τέτοιες εταιρίες μπορεί να επιδοτούνται για να βρίσκονται στην Ελλάδα δημιουργώντας ασφυκτικό ανταγωνισμό.

Χαμηλότοκα δάνεια σε Έλληνες στρατιωτικούς από την τράπεζα Ziraat

 

ΤΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ της τουρκικής τράπεζας Ziraat σε Ξάνθη και Κομοτηνή, εκμεταλλευόμενα την οικονομική κρίση και το κλείσιμο της στρόφιγγας δανεισμού από τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνουν την ισχύ τους. Όχι μόνο δανείζουν με χαμηλά επιτόκια που έχουν πέσει κατά καιρούς στα καταναλωτικά ακόμα και στο 3%, αλλά, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, εξαγοράζουν χρέη από πολίτες και επιχειρηματίες -κυρίως μουσουλμάνους- που μεταφέρουν στη Ziraat τις οφειλές τους και κατόπιν τις αποπληρώνουν με χαμηλότερα επιτόκια. Παράγοντες της Θράκης επισημαίνουν ότι η τράπεζα δεν έχει μόνο οικονομικό ρόλο και αυτό προκαλεί ανησυχία.

Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι αρκετά είναι τα δάνεια που έχουν δοθεί σε εξωραϊστικούς συλλόγους στα Πομακοχώρια. «Το ερώτημα που γεννάται είναι αν οι σύλλογοι αυτοί πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να λάβουν τις χρηματοδοτήσεις και με ποια κριτήρια έγινε δεκτό το αίτημά τους. Επίσης, δεν μπορεί να αποτελεί σύμπτωση ότι η Ziraat ανοίγει υποκαταστήματα σε στρατηγικά σημεία (Κομοτηνή, Ξάνθη, Ρόδος). Αυτή τη στιγμή παρέχει διευκολύνσεις τις οποίες άλλες τράπεζες δεν μπορούν να παρέχουν. Πολλοί είναι ακόμα και οι στρατιωτικοί που προσφεύγουν σε αυτή για να δανειστούν, αφού πρώτα τους έχει κλείσει την πόρτα κάποιο ελληνικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα», εξηγεί αξιόπιστη πηγή.

Αλέξανδρος Καλαφάτης στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. pan avatar
  pan 14/10/2012 11:20:12

  όπου υπάρχει μειονότητα και ημιαυτόνομη κατάσταση χώνονται και όχι απαραίτητα μουσουλμανική,ακόμα και στους ...ινδιάνους!! :
  http://www.islamist-watch.org/11261/stunner-turkey-infiltrating-native-american

 2. nikos avatar
  nikos 14/10/2012 11:56:06

  Ας αφήσουμε την αγορά να αυτορυθμιστει. Παρεμβάσεις του κράτους θα μας οδηγήσουν σε έξοδο απο την Ευρώπη
  ( το παραπάνω σήμερα απο μαϊντανο καθηγητή σε εκπομπή αναφορικά με το αν πρέπει να κοινωνικοποιηθουν οι τράπεζες που σώζονται με κρατική βοήθεια)

  Οπότε η θέση του έχει βαρύνουσα σημασία και για τις ελάσσονες περιπτώσεις που περιγράφει το άρθρο. Στις κονσέρβες και τα ΚΤΕΛ θα κολλησουμε; Εδώ μαρίνες σε νησιά δωθηκαν σε Τούρκους. Και τι με αυτο; Αν δεν το επιτρεπαμε θα βγαίναμε απο την ΕΕ. ( κατα τον professora)

  • Νικόλας avatar
   Νικόλας @ nikos 14/10/2012 13:22:53

   Κοτζάμ εμφύλιο δεν κάναμε για να διώξουμε τον κομμουνισμό; Τώρα οι δεξιοί έγιναν και κομμουνιστές;

   • ΚΜ avatar
    ΚΜ @ Νικόλας 14/10/2012 19:26:32

    Δεξιοί είμαστε, δεν είμαστε δογματικοί νεοφιλελεύθεροι. Άλλωστε, η Τουρκία αυτές τις κινήσεις δεν τις κάνει με κριτήρια της αγοράς αλλά με άλλη στόχευση - δεν θα στουθοκαμηλίζουμε.

 3. Φανη avatar
  Φανη 14/10/2012 13:02:26

  Στο μυαλο των Τουρκων ειναι η κανονικη διεισδυση δηλ η πολεμικη κατοχη και τιποτα αλλο, τα υπολοιπα ειναι για εγχωρια καταναλωση.

 4. η Dimi avatar
  η Dimi 14/10/2012 13:12:49

  Επί ημερών δραπέτη-προσκυνημένου, Αχμέτ και ο σουλτάνος- πορθητής, καλόμαθαν στις αναπάντητες αβλαβείς διεισδύσεις στο Σούνιο, Κέα, Μύκονο, Πάρο, Σαντορίνη.. και τώρα ξεθαρρεμένοι, ετοιμάζονται να διεισδύσουν και οικονομικά (υπενθύμιση: 22+ τα Μνημόσυνα της Ελληνικής Κυριαρχίας που συνυπέγραψαν το 2010 + 2011 τα καρντάσια, με τα κασκόλ τα τυρκουάζ , της μπούρκας του ισλάμ τα λατρεμένα).. "Φωτιά και Τσεκούρι στους προσκυνημένους" βροντοφώναξε της Λευτεριάς το Δίζυγο Πυρ!

 5. δημης avatar
  δημης 14/10/2012 14:56:43

  ...έμαθαν ότι ....πλάκωσαν και οι Τούρκοι....

 6. Κώστας Σταματάκης avatar
  Κώστας Σταματάκης 14/10/2012 20:01:32

  Στην παραπάνω ανάλυση του Καλαφάτη στον Τύπο της Κυριακής λείπουν μερικά βασικά στοιχεία που εξηγούν την συμπεριφορά των Τουρκικών εταιρειών.

  Ο μεγαλύτερος βιομηχανικός-οικονομικός όμιλος στην Τουρκία είναι ο OYAK, ιδιοκτησίας του Μετοχικού ταμείου του στρατού της Τουρκίας. Είναι ο μεγαλύτερος όμιλος στην Τουρκία, που ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι κάθε οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα αυτή. Έχει υπό τον έλεγχο και την ιδιοκτησία του και επιπλέον την διοίκηση , εκτός των εταιρειών παραγωγής στρατιωτικού καθαρά υλικού, διυλιστήρια, εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου, εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων σε συνεργασία με γνωστές δυτικές εταιρείες παραγωγής αυτοκινήτων, εταιρείες παραγωγής τροφίμων, ελέγχει τράπεζες, ελέγχει και διοικεί supermarket, πρατήρια υγρών καυσίμων αλλά και εμπορικά δίκτυα διακίνησης σειράς προϊόντων. Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Τουρκία και διοικείται από απόστρατους αξιωματικούς του Τουρκικού στρατού.

  Είναι προφανές λοιπόν ότι για ένα τέτοιο οργανισμό, που ελέγχεται και διοικείται από τον Τουρκικό στρατό, τέτοιες πρακτικές όπως αναφέρονται στο παραπάνω άρθρο να είναι αναμενόμενες.

  Για το διασυνοριακό εμπόριο όμως υπάρχουν κανονισμοί της Ε.Ε., που απαγορεύουν πρακτικές dumping, όπως υπάρχουν και έλεγχοι τήρησης ποιοτικών απαιτήσεων και πιστοποιήσεων για τα εισαγόμενα προϊόντα και ειδικά για τα τρόφιμα (HACP, κλπ) για τα οποία αμφιβάλλω αν οι Ελληνικές Δημόσιες υπηρεσίες έχουν διανοηθεί ποτέ να εφαρμόσουν.

  Παρεμπιπτόντως το μοντέλο της Τουρκίας, της αξιοποίησης αξιωματικών του στρατού στη διοίκηση κρατικών επιχειρήσεων και ειδικότερα στην ανάπτυξη εταιρειών, και στο μακροχρόνιο σχεδιασμό, έχει εφαρμοστεί με επιτυχία κατά κόρον στη Ν. Κορέα στη δεκαετία του ’60 και του ’70 (βλέπε Χα-Τζουν Τσανγκ «Αλήθειες που δεν μας λένε για τον Καπιταλισμό). Ο τρόπος διοίκησης αλλά και η αποφασιστικότητα αυτών των ανθρώπων (στρατηγών του στρατού της Ν. Κορέας) και ειδικότερα η επιμέλεια και διορατικότητα που έδειξαν στον μακροχρόνιο οικονομικό σχεδιασμό, οφείλονται κατά μεγάλο μέρος οι τεράστιες οικονομικές επιτυχίες και η ταχύτατη ανάπτυξη της Ν. Κορέας στις επόμενες δεκαετίες του ’80, ’90 και σήμερα. Οι στρατηγοί της Ν. Κορέας μετέτρεψαν μια φτωχή αγροτική χώρα σε βιομηχανικό κολοσσό.

  Μια σύγκριση με την δική μας χώρα είναι απογοητευτική, Στην Ελλάδα οι κρατικές εταιρείες διοικούνται από αποτυχημένους πολιτικούς ή άσχετους «δήθεν» προοδευτικούς προερχόμενους από τον ακαδημαϊκό χώρο, σε πλήρη συνεργασία με τους διεφθαρμένους συνδικαλιστές.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.