#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/06/2012 15:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σχέδιο Σαμαρά για την διαπραγμάτευση με την ΤρόικαΟύτε μία ημέρα ανάσα θα δε πάρει η νέα κυβέρνηση καθώς τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας δεν έχουν χρόνο για προσαρμογές. Άλλωστε, η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης έχει ήδη ξεκινήσει, οπότε πρέπει όλοι να βρίσκονται σε συναγερμό.

Και φυσικά, ούτε λόγος για διακοπές από τα κυβερνητικά στελέχη, ειδικά όσα έχουν επωμιστεί τους δύσκολους ρόλους των οικονομικών και της ανάπτυξης. Απλά δεν είναι τόσο ανόητοι ώστε να μιμηθούν κάποιους άλλους συναδέλφους τους που έκαναν διακοπές στη Πάρο και είχαμε το αμίμητο πριν δύο χρόνια «κυβέρνηση της Πάρου» με ΓΑΠ, Ραγκούση και λοιπούς να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις μεταξύ συναγρίδας και κανό.

Από Δευτέρα μάλιστα η κυβέρνηση μπαίνει στα βαθιά αφού έρχεται το κλιμάκιο της τρόικας για συναντήσεις γνωριμίας κι όχι μόνο. Το απόγευμα της Δευτέρας, καταφθάνει το κλιμάκιο της τρόικας, με τους επικεφαλής, Ματίας Μορς, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κλάους Μαζούχ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, και Πολ Τόμσεν, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε να αρχίσουν επαφές με την κυβέρνηση.

Εντός της εβδομάδας θα έρθει και ο Ράιχνεμπαχ για τα θέματα της task force και της ανάπτυξης. Οι πρώτες συναντήσεις με την τρόικα θα είναι η αρχή της δύσκολης διαπραγμάτευσης για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, την αποδοχή από πλευράς τρόικας των μέτρων που προβλέπει η προγραμματική συμφωνία καθώς και του ξεκλειδώματος της δόσης του δανείου που ξεπερνά τα 20 δις ευρώ.

Οι ελεγκτές της τρόικας θα ζητήσουν να μάθουν τι έγινε και τι όχι από τον περασμένο αν και δε φαίνεται να περιμένουν πολλά εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου αλλά και της αλλαγής γραμμής στην Ευρώπη. Αυτό που προβληματίζει την τρόικα είναι το υψηλό έλλειμμα, η ύφεση πάνω από 5%, η ανεργία που έχει ξεπεράσει το 22%. Αντίθετα, πιστεύουν ότι μπορεί να καλυφθεί η μαύρη τρύπα 1 δις στα έσοδα καθώς θα έρθουν τα εκκαθαριστικά μέσα στο καλοκαίρι με τους αυξημένους φόρους.

Οι υποχρεώσεις από το Μνημόνιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυριότερες υποχρεώσεις που προκύπτουν από το Μνημόνιο (χωρίς τις αναπροσαρμογές που αναμένονται) είναι:

1. Η κατάρτιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που θα περιέχει νέα μέτρα για τη διετία 2013 - 2014, ύψους 11,5 δισ. ευρώ, από περικοπές δαπανών και 3 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν δοθεί παράταση για ένα ή δύο χρόνια, τότε η προσπάθεια κατ έτος περιορίζεται από τα 5,75 δισ. ευρώ, σε 3,5 ή 2,8 δισ. ευρώ.

2. Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων. Εντός του Ιουνίου, έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και IBC. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τη β’ φάση του διαγωνισμού για το Ελληνικό.

3. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να προσαρμοστεί στην προγραμματική συμφωνία που προβλέπει μειώσεις σε φόρους.

4. Απελευθερώνονται όλα τα επαγγέλματα, αλλά ταυτόχρονα, για όσα επαγγέλματα κρίνεται απαραίτητη η επαναφορά των περιορισμών, θα γίνει με νόμο εντός του Ιουνίου.

5. Έως τα τέλη Ιουνίου, εισάγονται μεταρρυθμίσεις για την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ελλειμμάτων στα Ταμεία εφάπαξ.

6. Η μείωση κατά 12% των αποδοχών όλων όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, όπως ένστολοι, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ, δικαστικοί, μουσικοί κ.λπ., θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2012. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 205 εκατ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2012 και 410 δισ. ευρώ ετησίως από το 2013 και μετά.

7. Νέα μέτρα για τον περαιτέρω εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και της λειτουργικής δαπάνης των νοσοκομείων και προσδιορισμός των χρηματικών παροχών προνοίας.

8. Η σύνδεση των υποχρεώσεων φορολογικής και ασφαλιστικής συμμόρφωσης για ενιαίο έλεγχο και εποπτεία.

9. Η μείωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Εντός του 2012, θα πρέπει να αποχωρήσουν με εφεδρεία 15.000 άτομα, ενώ, μέχρι το 2015, οι δημόσιοι υπάλληλοι να μειωθούν κατά 150.000. Η κυβέρνηση θα ζητήσει να μην υπάρξουν απολύσεις υπαλλήλων, κάτι άλλωστε που προβλέπεται και στη συμφωνία.

Οι στόχοι της κυβέρνησης Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει ότι έρχονται δύσκολοι μήνες μετά τα μπάνια του λαού και στόχος του είναι να αρχίσει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ μέχρι τον Σεπτέμβριο και την ΔΕΘ. Έτσι αναμένεται να καταστήσει σαφές στην Τρόικα πως δεν πρόκειται να δεχθεί νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, ενώ θα επιμείνει να μην γίνουν νέες απολύσεις στο δημόσιο που θα επέτειναν την ύφεση

Η διαπραγματευτική τακτική και οι άμεσοι στόχοι που θα θέσει η κυβέρνηση Σαμαρά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί. Από την προγραμματική συμφωνία όμως των τριών κομμάτων και όσα έχουν δημοσιευθεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι οι άμεσοι στόχοι της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του Μνημονίου είναι οι εξής: 

Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής κατά δύο τουλάχιστον χρόνια, χωρίς επί πλέον περικοπή μισθών και συντάξεων ή του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αλλά με την περιστολή της σπατάλης και την στοχευμένη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας, καθώς και μέσα από τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις του κράτους και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Επαναφορά  των συλλογικών συμβάσεων εργασίας στο επίπεδο που προσδιορίζουν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, σύμφωνα με το οποίο το ύψος του μισθού στον ιδιωτικό τομέα συμφωνείται μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Αυτό περιλαμβάνει και την ρύθμιση του κατώτατου μισθού που προβλέπεται στη ρύθμιση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αποκατάσταση αδικιών (χαμηλοσυνταξιούχοι, πολυτεκνικά επιδόματα κλπ.) με άμεσα δημοσιονομικά ισοδύναμα.
Ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων φορολογουμένων για φέτος, ώστε να μην ξεπερνούν το 25% του εισοδήματός τους (τα υπόλοιπα σε δύο ετήσιες δόσεις).
Επέκταση του επιδόματος ανεργίας για ένα ακόμα χρόνο (1+1) από κοινοτικούς πόρους.
Επέκταση του επιδόματος ανεργίας και σε μη μισθωτούς (αυτο-απασχολούμενους, επιτηδευματίες κλπ.) που έχασαν τις δουλειές τους, εφ’ όσον πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (επίσης από κοινοτικούς πόρους).
Σταδιακή αύξηση του αφορολόγητου ορίου στους ευρωπαϊκούς μέσους όρους στα πλαίσια του Εθνικού Φορολογικού Συστήματος με κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης, ιδιαίτερα για τους μισθωτούς (συμπεριλαμβανομένων και των συμβάσεων έργου που υποκρύπτουν συμβάσεις εργασίας) και τους συνταξιούχους.
 Μείωση των εξής φορολογικών συντελεστών:

-  ΦΠΑ για την εστίαση στην προηγούμενη κλίμακα (από 13% σε 23%)

-  ΦΠΑ για αγροτικά εφόδια, σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, ζωοτροφές, σε χαμηλά κλιμάκια.

Όχι απολύσεις στο δημόσιο.
Αντικατάσταση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων και όλων των φόρων επί της Ακίνητης Περιουσίας με ενιαίο προοδευτικό φόρο.
Αγροτική Τράπεζα: Επανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανσή της. Διαφύλαξη του χαρτοφυλακίου υποθηκών αγροτικής γης.

Ανάπτυξη

Η αναπτυξιακή πολιτική αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο και θα ανακοινωθεί στην ΔΕΘ. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα ρίξει το βάρος της στο υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων που αναλαμβάνει να διαχειριστεί 21 δισ ευρώ και μπορεί να αποτελέσει την "ατμομηχανή της ανάπτυξης".

Στο πλαίσιο αυτό αναζητείται ήδη μια συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή για τον  ΟΣΕ με στόχο να δείξει η κυβέρνηση στον κόσμο το νέο πνεύμα με το οποίο αντιμετωπίζει τις επενδύσεις. Για τον ΟΣΕ έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από από Ρωσία, Κίνα και Γαλλία.

Ειδικό βάρος θα δοθεί επίσης στην επενδύσεις για την ανάπτυξη του Τουρισμού με την κατασκευή υποδομών (μαρίνες) στα νησιά κλπ.

 Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, αλλά και με ριζικές αλλαγές στη λειτουργία του ΕΤΕΑΝ, (πρώην ΤΕΜΠΜΕ) που μέχρι τώρα δεν κατάφερε να δώσει χρηματοδοτικές λύσεις στην αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος Α avatar
  Νίκος Α 23/06/2012 19:15:50

  .....Απλά δεν είναι τόσο ανόητοι ώστε να μιμηθούν κάποιους άλλους συναδέλφους τους που έκαναν διακοπές στη Πάρο και είχαμε το αμίμητο πριν δύο χρόνια «κυβέρνηση της Πάρου» με ΓΑΠ, Ραγκούση και λοιπούς να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις μεταξύ συναγρίδας και κανό.....
  Κοντεύαμε στ΄αλήθεια να το ξεχάσουμε. Έβαλαν τη χώρα στο ΔΝΤ και έφυγαν να απολαύσουν το μακρύ ελληνικό καλοκαίρι. Όλο το Αιγαίο και το Ιόνιο γύρισε ο ΓΑΠ.
  Πόσο πράκτορες, αλήθεια;
  Και να μην είναι σίγουρη η λογοδοσία - τιμωρίας τους για τέτοιες ενέργειες.

 2. ΝΕΚΚ avatar
  ΝΕΚΚ 23/06/2012 20:46:44

  Υπαρχει τελικα συμφωνια με το Βενιζελο να μην καθησουν στο σκαμνι οι προδοτες ή οχι; Δηλαδη με τον Τσοχατζοπουλο απεκατεσταθη η ταξη; Να το ξεχασουμε ή αν θα το επαναλαμβανουμε θα καταντησουμε γραφικοι επινοωντας "φαντασματα"; Ή θα επαναφερθει στο προσκηνιο οταν βγουμε απο την κριση;

  • ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
   ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. @ ΝΕΚΚ 24/06/2012 02:24:39

   Η εξεταστική θα γίνει

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 23/06/2012 21:43:41

  Δεν διαπραγματεύεται καλύτερα με τον Κουβέλη τον νόμο περι ιθαγένειας? Αν είναι δυνατόν δηλαδή.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.