#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2012 14:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σχέδιο Παπαδήμου - Τροϊκας για την σωτηρία των ΤραπεζώνΘα θυμάστε την περίφημη ατάκα του Θ. Μητρόπουλου στην περίφημη «παράγκα» του ποδοσφαίρου που έλεγε: «ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδάνε και όλοι οι άλλοι να πάνε να..».

Κάπως έτσι λοιπόν σκέφτηκε ο Παπαδήμος και η τρόικα για τις τράπεζες και την τύχη τους μετά το PSI. Η λογική απλή σαν αυτή της παράγκας στο ποδόσφαιρο: «Οι τράπεζες να μείνουν στα χέρια των τραπεζιτών και οι άλλοι (π.χ. τα ασφαλιστικά ταμεία) ας πάνε να...».

Γράφαμε σε προηγούμενη ανάρτηση ότι βρέθηκε τρόπος ώστε να μην κρατικοποιηθούν οι τράπεζες. Ο τρόπος αυτός έχει άρωμα Πορτογαλίας καθώς έχει ήδη υιοθετηθεί στη χώρα αυτή και προβλέπει την έκδοση κοινών μετοχών υπέρ του δημοσίου αλλά χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Οι τράπεζες θα αντλήσουν κεφάλαια που χρειάζονται, το δημόσιο θα πάρει κοινές μετοχές αλλά χωρίς να μπορεί να ψηφίζει και να λαμβάνει μέρος στις αποφάσεις δε θα έχει και τον έλεγχο. Οι δε τραπεζίτες θα συνεχίσουν να κρατούν τα ηνία των ομίλων τους.

Πιθανότατα, βέβαια, το κράτος θα ορίσει κάποιον επίτροπο ενώ θα έχει δικαίωμα μετά από τρία ή και παραπάνω χρόνια να αποκτήσει δικαίωμα ψήφου, επομένως και το management. Αυτό θα γίνει μόνο με την προϋπόθεση οι τραπεζίτες να μην καταφέρουν να επαναγοράσουν τις μετοχές στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Δηλαδή, δίνεται τριετής παράταση στις τράπεζες να βρουν τα χρήματα και να αγοράσουν από το κράτος τις μετοχές που θα εκδοθούν. Αν δεν το κάνουν τότε έπειτα από το πέρασμα των τριών ετών θα γίνει η κρατικοποίηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αλλάξει και η τιμή της μετοχής κάθε τράπεζας μετά το κούρεμα και την έκδοση μετοχών.

Όπως έχουμε πει πολλές φορές, ο Παπαδήμος είναι άνθρωπος των αγορών και των τραπεζών και κάνει καλά τη δουλειά του.

Είναι όμως και Παπαδήμ(ι)ος για την Ελλάδα.

 

Η τροϊκανοποίηση των τραπεζών

 

Τι σηματοδοτεί για την ιδιοκτησία των ελληνικών τραπεζών (άρα και για την οικονομία) η ανακεφαλαιοποίησή τους με προνομιούχες ουσιαστικά μετοχές;

Κατ’ αρχήν να θυμόμαστε πάντα ότι όλα γίνονται με φόντο την έκθεση της BlackRock, η οποία βγάζει την «μαύρη τρύπα» των τραπεζών. Η έκθεση έχει δοθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος, δεν έχει δημοσιοποιηθεί, υποτίθεται ότι δεν την γνωρίζει κανείς, αλλά όλοι λειτουργούν με βάση αυτή. «Είναι μία βάση δεδομένων για όλους μας», όπως συνηθίζει να λέει τραπεζικός παράγοντας.

Το αίτημα: Η τρόικα ζητά να δοθεί ενίσχυση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και να πάρει μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου («εργαλεία χωρίς δικαίωμα ψήφου», λέει).

Τι έχει γίνει ως τώρα: Από το 2008 το ελληνικό δημόσιο (δηλαδή εσείς και εμείς) έχει δώσει 185 δις στις τράπεζες είτε σε ρευστό είτε με την μορφή των εγγυήσεων (τον Νοέμβριο δόθηκαν τα τελευταία 30 δις στην Τράπεζα της Ελλάδας). Το ποσό υπερβαίνει την σημερινή χρηματιστηριακή αξία των τραπεζών – δηλαδή, αν ήθελε το κράτος θα μπορούσε με τα χρήματα αυτά να εξαγοράσει μία τράπεζα, αντί να πληρώνει την χασούρα που προκαλεί η σημερινή ιδιοκτησία και μάνατζμεντ, χωρίς να παίρνει μετοχές. Όταν κάποιος πληρώνει, ζητά ανταλλάγματα. Το ελληνικό δημόσιο τι πήρε;

Τι λέει ο νόμος: Ο ελληνικός νόμος για το ΤΧΣ ψηφίσθηκε μόλις τον Οκτώβριο από τον Βενιζέλο, με την τρόικα παρούσα στη χώρα και μάλιστα σε μία περίοδο όπου έλυνε και έδενε (μετά τις «μαγκιές» του Σεπτεμβρίου για πολιτική διαπραγμάτευση που έκανε ο Βενιζέλος). Ο νόμος ορίζει ότι αν οι τράπεζες πάρουν χρήματα από το ΤΧΣ, θα δώσουν κοινές μετοχές (που σημαίνει ότι θα υπάρξει ψήφος στη Γενική Συνέλευση, αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, στην διοίκηση κ.λπ.) και όχι προνομιούχες. Επειδή δε, υπήρξε αμφισβήτηση, το ξεκαθάρισε ο Βενιζέλος όταν μιλούσε για τον προϋπολογισμό.

Τώρα η τρόικα ζητά να αλλάξει ο νόμος για το ΤΧΣ που λειτούργησε για 4 μήνες και οι μετοχές να μην έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι:

α) οι σημερινοί ιδιοκτήτες των τραπεζών θα μείνουν ιδιοκτήτες στις τράπεζες που εκείνοι έχουν φαληρίσει,

β) θα πάρουν ενίσχυση από το ΤΧΣ και

γ) θα μεταβληθούν σε μεγαλοστελέχη της τρόικα. Πως; Επειδή το ΤΧΣ με βάση τη νέα συμφωνία θα πάρει χρήματα από τους δανειστές (αφού το ελληνικό δημόσιο δεν θα μπορεί να δώσει στο ΤΧΣ τα 40 δις που χρειάζονται).

Επομένως ο δανειστής - χρηματοδότης του ΤΧΣ θα μπορεί να (επι)βάλει τους όρους του για να εγκρίνει την χρηματοδότηση. Άρα αν οι ιδιοκτήτες – μάνατζερ των ελληνικών τραπεζών θέλουν να αποκτήσουν ρευστότητα από το ΤΧΣ, θα πρέπει να μεταβληθούν σε μάνατζερ – εντολοδόχους του χρηματοδότη του ΤΧΣ: δηλαδή της τρόικα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 28/01/2012 14:42:18

  Mα αυτό είναι σαφές. Αντι για "κρατικοποίηση" των τραπεζών οι δανειστές επιβάλλουν την "τροικανοποίηση" τους με τίς ίδιες βολικές διοικήσεις. Εχετε ακούσει κανέναν Ελληνα τραπεζίτη να διαμαρτύρεται κατά του μνημονίου;...

 2. factorx avatar
  factorx 28/01/2012 14:44:41

  Εχουμε αναφερθεί επανειλημμένως στο θέμα: Και μόλις χθες γράφαμε: "Βγάζουν χοντρά λεφτά από διαρροή πληροφοριών για τις τράπεζες και το PSI http://www.antinews.gr/2012/01/27/144753/)

  Σήμερα πιάνει το θέμα και η "Δημοκρατία":

  Από που διέρρευσε η “πληροφορία” για αποκρατικοποίηση;


  Η αλληλουχία των γεγονότων συνθέτει ένα παζλ καλά στημένου χρηματιστηριακού παιχνιδιού, αν όχι απάτης. Μέχρι και πριν από περίπου δέκα ημέρες οι τραπεζικές μετοχές στο Χρηματιστήριο ξεπουλιούνταν μαζικά, με αποτέλεσμα οι τιμές να φτάσουν σε εξευτελιστικά επίπεδα. Οι μέτοχοι προκειμένου να περισώσουν ό,τι μπορούσαν από τα χρήματα που είχαν επενδύσει στο παρελθόν σε τραπεζικές μετοχές, αγοράζοντάς τες σε υψηλές τιμές, πωλούσαν με μεγάλη χασούρα, όντας σίγουροι ότι οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν.
  Η κρατικοποίηση θα γινόταν μέσω της διαδικασίας κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών μετά τις ζημιές που θα τους προκαλούσε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (PSI). Η συμμετοχή του Δημοσίου θα γινόταν, σύμφωνα με τους -όπως αποδείχτηκε- αρχικούς σχεδιασμούς, με την έκδοση κοινών μετοχών που θα αποκτούσε το υπουργείο Οικονομικών. Με αυτόν τον τρόπο το Δημόσιο θα αποκτούσε και σημαίνοντα ρόλο στις διοικήσεις τους.

  Ξαφνικά οι τραπεζικές μετοχές άρχισαν να ανεβαίνουν. Στις 11 Ιανουαρίου οι τραπεζικές τιμές ξεκινούν κούρσα. Εκείνη την ημέρα ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 5,45%. Ακολουθούν συνεχείς συνεδριάσεις με μεγάλα κέρδη - πλην μίας ημέρας. Μέχρι προχθές Πέμπτη που δημοσιοποιήθηκε το κείμενο του νέου Μνημονίου οι τραπεζικές μετοχές κατέγραψαν κέρδη 80,6%!
  Ποιες ήταν οι αναλύσεις που γράφονταν όλες αυτές τις ημέρες για το τραπεζικό ράλι; Οτι πηγαίνουν καλά το PSI και οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Τελικά με την αποκάλυψη του νέου Μνημονίου φάνηκε ότι άλλος ήταν ο λόγος. Στο κείμενο των απαιτήσεων της τρόικας σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει -στις περιπτώσεις βιώσιμων τραπεζών, δηλαδή σχεδόν σε όλες- με την έκδοση μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου. Με άλλα λόγια, οι μετοχές των τραπεζών που θα αποκτήσει το Δημόσιο δεν θα του δίνουν το δικαίωμα παρέμβασης στις διοικήσεις, δηλαδή οι τράπεζες θα παραμείνουν ιδιωτικές.
  Το σίγουρο είναι ότι η πληροφορία για το τελευταίο διέρρευσε. Ποιες είναι οι πιθανές πηγές διαρροής; Οσοι συνομιλούσαν με την τρόικα, διαπραγματευόμενοι το περιεχόμενο του νέου Μνημονίου, αλλά και η ίδια η τρόικα. Ετσι, στο κάδρο μπαίνει το υπουργείο Οικονομικών και οι επιτελείς του, το Μέγαρο Μαξίμου, οι διοικήσεις των τραπεζών που ενημερώνονταν για την πορεία του PSI και οι ίδιοι οι τροϊκανοί.

  Το σίγουρο είναι, επίσης, ότι αυτοί που έμαθαν έγιναν πλούσιοι με μερικές ημέρες, ενώ κάποιοι άλλοι, τα συνήθη θύματα σε αυτήν τη χώρα, οι μικροί, χωρίς τις διασυνδέσεις έχασαν τις μετοχές τους για μερικές πενταροδεκάρες. Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των αρχών, χρηματιστηριακών και δικαστικών, για το παιχνίδι των καρχαριών που πλούτισαν εις βάρος της μαρίδας.

 3. k avatar
  k 28/01/2012 14:47:14

  ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΦΤΑΣΑΝ ΕΔΩ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ. ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΠΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ? ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΟΥ ΧΡΩΣΤΑΩ 100 ΑΛΛΑ ΣΟΥ ΔΙΝΩ 50 ΚΑΙ ΦΕΡΕ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕΣ. ΑΥΤΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΚΑΘΑΡΗ ΛΗΣΤΕΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ.

  • dimitrisag avatar
   dimitrisag @ k 28/01/2012 19:37:09

   ΚΑΛΑ ΕΙΣΑΙ! ΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ..... ΚΑΙ ΜΗΝ ΚΟΥΝΙΕΣΑΙ!

 4. factorx avatar
  factorx 28/01/2012 15:04:41

  merci beaucoup

 5. Nik avatar
  Nik 28/01/2012 16:58:40

  Οι Αμερικάνοι, που τους κατηγορούμε συνεχώς και αδιάλειπτα, όταν έκαναν την δική της διάσωση αγόρασαν μετοχές στις τράπεζες και πιστωτικά ιδρύματα και έκαναν το δημόσιο συνιδιοκτήτη. Προβλέπεται να βγάλει χοντρά λεφτά το αμερικανικό δημόσιο όταν τα ιδρύματα αυτά ορθοποδήσουν. Εμείς οι Ευρωπαίοι κάνουμε κόλπα εις βάρος του δημοσίου και του κοινού. Αλλοι τόποι άλλα ήθη.

  Τελικά η Αμερική φαίνεται να βάζει γυαλιά στους δήθεν προοδευτικούς και δημοκρατικά σκεπτόμενους Ευρωπαίους.

 6. Κ.Σ.Μαυρόπουλος avatar
  Κ.Σ.Μαυρόπουλος 29/01/2012 09:07:56

  Μήπως, k, ακούσατε με πόσα δισ ευρώ, είτε άμεσα είτε μεσω εγγυήσεων, ενισχύθηκαν οι τράπεζες τα τελευταία τέσσερα χρόνια;
  Μήπως, επίσης, υπέπεσαν στην αντίληψή σας δημοσιεύματα, τα οποία ποτέ και από κανέναν δεν διαψεύστηκαν, για παραγραφή των οφειλών τουλάχιστον δύο μεγάλων τραπεζών στα επικουρικά των υπαλλήλων τους, απλά με υπογραφές των αρμοδίων υπουργών;
  Μήπως, λέω τώρα εγώ, θα έπρεπε οι τραπεζίτες να δώσουν λογο για το τι έγινε όλο αυτό το χρήμα, αφού στην αγορά μεταφέρθηκαν ψίχουλα;

 7. madprof avatar
  madprof 29/01/2012 18:59:41

  "Στο κείμενο των απαιτήσεων της τρόικας σημειώνεται ότι η κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών θα πρέπει να γίνει -στις περιπτώσεις βιώσιμων τραπεζών, δηλαδή σχεδόν σε όλες- με την έκδοση μετοχών χωρίς δικαίωμα ψήφου"!
  Εδώ επιτρέψατέ μου να καγχάσω, γιατί είναι ολοφάνερο, τοις πάσι, ποίοι έγραψαν την συγκεκριμένη παράγραφο και φυσικά τις αντίστοιχες ισοβαρής για μείωση κατώτατου μισθού, κατάργηση 13ου - 14ου, μειώσεις συντάξεων - επικουρικών και απολύσεις!
  Ευτυχώς δεν έχω να χάσω τίποτα γιατί απλά μετά από 26 χρόνια δουλείας απλώς επιβιώνω, ακόμη....

 8. katerina konstantinidou avatar
  katerina konstantinidou 30/01/2012 21:37:42

  Θα πληρώσουν οι Έλληνες πολίτες δάνεια, για να σωθούν οι τράπεζες και έτσι αυτές να συνεχίσουν να ζητάνε πίσω αυτά που μας δάνεισαν με τόκους 10-20%. Εγώ ξέρω οτι μία επιχείρηση όταν φαληρίζει-βλέπε τράπεζες- το κλείνει το μαγαζί-και παύουμε να πληρώνουμε διπλά και τριπλά αυτά που μας δάνεισαν. Εμ θα τις σώσουμε και θα πληρώνουμε μιά ζωή, εμ θέλουν να τους πληρώσουμε και τα δάνεια που μας δώσανε; γιατί δεν λέει κανείς γιαυτό;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.