03/04/2010 17:02
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σχέδιο Καλλικράτης

Με το σχέδιο «Καλλικράτης» θα επιχειρήσει η κυβέρνηση τη φυγή προς τις μεταρρυθμίσεις αμέσως μετά το Πάσχα στέλνοντας σαφή μηνύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ογκωδέστατο νομοσχέδιο, περίπου 400 σελίδων, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και οι νέοι χάρτες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μετά την Κυριακή του Θωμά και το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου.

Στόχος είναι το σχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Μαΐου και να γίνει νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε το φθινόπωρο οι εκλογές της αυτοδιοίκησης να γίνουν βάσει του νέου πλαισίου. Παράλληλα, το κυβερνών κόμμα έχει συστήσει ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τις υποψηφιότητες των εκλογών.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει οριστικοποιήσει τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, για τα οποία έλαβε πρόσφατα και το πράσινο φως από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου, όμως μέχρι και την τελευταία στιγμή αναμένονται αρκετά «ράβε - ξήλωνε» στις συνενώσεις των δήμων.

Οπως και αρχικά είχε προβλεφθεί, οι 56 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις θα αντικατασταθούν από τις 13 αιρετές περιφέρειες και οι 1.034 σημερινοί δήμοι και κοινότητες θα μειωθούν σε 370. Επίσης, προβλέπεται η θεμελίωση 7 Γενικών Διοικήσεων που θα αντικαταστήσουν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλλει το Σύνταγμα.

η συνέχεια εδώ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=10939099#

ΣΧΟΛΙΑ

 1. GreenHorses avatar
  GreenHorses 03/04/2010 18:47:32

  Εγώ αυτό που ξέρω αυτός ο υπερσυγκεντρωτισμός θα έρθει η ώρα που θα τον πληρώσουμε. Σε γενικές γραμμές τόσο μεγάλη δήμοι δεν υπάρχουν.

  όταν καταλάβουν τι είναι οι αμερικανιές του τζέφρυ θα είναι αργά.

 2. πολίτης avatar
  πολίτης 03/04/2010 20:54:41

  Και ο Καλλικράτης σε διαβούλευση! Για ποιό λόγο;

 3. paratiritis2000 avatar
  paratiritis2000 04/04/2010 17:09:22

  Λεξικό:Διαβούλευση

  διαβούλευση η [δiavúlefsi] Ο33 (συνήθ. πληθ.) : ιδιαίτερες συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων, ιδίως σε επίσημο επίπεδο: Ο πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα ανακλήθηκε για διαβουλεύσεις. Aπόρρητες / μυστικές διαβουλεύσεις.

  [λόγ. διαβουλεύ(ομαι) -σις > -ση]

  Γιατί?
  Τι άλλο έχει τεθεί σε διαβούλευση? Μήπως το Λαθρομεταναστευτικό?
  Μονίμως κάνουν οτι θέλουν χωρίς να μας ρωτά κανείς, ενω τα λαμόγια τους διαρκώς μαε έχουν στην παραπληροφόρηση.
  Εμείς είμαστε μόνο για να πληρώνουμε τους φόρους φαίνεται και για να κλείνουμε τις τρύπες των προϋπολογισμών.
  Αρέσει σε κανέναν απο εμάς να ζεί μονίμως έτσι? Εγω προσωπικά δεν θέλω άλλο, βαρέθηκα.

 4. MΑΝΩΛΗΣ Μ avatar
  MΑΝΩΛΗΣ Μ 04/04/2010 23:34:57

  Ερώτηση: Θα επιτρέψει το ΔΝΤ και η ΕΕ στην παρούσα συγκυρία ένα τέτοιο σχέδιο συνενώσεων και αυτοδιοικητικής αναδιάρθρωσης που θα στοιχίσει 4 δις ευρώ, μόνο με τη δικαιολογία ότι στο μέλλον (το άδηλον) θα αποφέρει μείωση δαπανών;

 5. fatfat avatar
  fatfat 05/04/2010 03:37:23

  οι οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι-Κοινότητες) είναι για το κρατικό κορβανά ένα τεράστιο βαρέλι "χωρίς πάτο"....οι δαπάνες είναι τεράστιες και μη ελεγχόμενες (τουλάχιστον σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό).
  Όσο καλές προθέσεις και να υπάρχουν, όσο καλό να είναι το σχέδιο "Καλλικράτης" - σε επίπεδο στρατηγικής και σχεδιασμού -, δεν θα λειτουργήσει καλά (το νέο σύστημα), μέχρι να γίνει πλήρης μηχανογράφηση των υπηρεσιών και απλούστευση των διαδικασιών (μείωση γραφειοκρατίας).
  Παράδειγμα: αν ενωθούν σε 1 δήμο Κορωπί και Σπάτα, με έδρα π.χ το Κορωπί, η συνένωση δεν θα λειτουργήσει εις όφελος των πολιτών (αντίθετα θα τους δυσκολέψει την ζωή), αν οι κάτοικοι των Σπάτων απευθύνονται στο ΚΕΠ της περιοχής τους π.χ για ένα πιστοποιητικό του νέου δήμου και αυτό τους παραπέμπει στην έδρα, δηλαδή το Κορωπί.
  Και μην βλέπετε μόνο το απλό παράδειγμα που σας έφερα - στην Αττική και την επαρχία θα συνενωθούν σε ένα δήμο πολλές μεγάλες περιοχές.

  Υ.Γ : Άραγε η Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο με πολλά εκατομμύρια κατοίκους πόσους δήμους έχουν? (δεν ξέρω την απάντηση, για αυτό κάνω την ερώτηση).

 6. fatfat avatar
  fatfat 05/04/2010 03:42:06

  @ paratiritis2000.....η κυβέρνηση που εκλέχτηκε πρόσφατα από τον λαό προφανώς θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της....και το σχέδιο "Καλλικράτης" ήταν στο πρόγραμμά της....η διαβούλευση γενικά γίνεται για να βελτιωθεί ένα νομοσχέδιο και να αρθούν τυχόν αδικίες.....

 7. Τάκης Περρέας avatar
  Τάκης Περρέας 05/04/2010 15:00:29

  32 Δήμους ή Boroughs, ζωή να έχουν!!!
  Κατοικοεδρεύω δε, εις τον 29ο!
  Ευχές!

  http://en.wikipedia.org/wiki/London_borough

 8. fatfat avatar
  fatfat 05/04/2010 16:27:09

  @ Τάκης Περρέας....ενώ η Αθήνα με τον μισό περίπου πληθυσμό, έχει πάνω από 45 δήμους....

 9. leopold avatar
  leopold 05/04/2010 23:16:51

  Καλλικρατης με αρωμα...................... ΔΝΤ!
  ειναι μεσα στους ορους που θετει το ΔΝΤ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.