#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/08/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το στοίχημα των υγιών δυνάμεων του τόπουΤα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το Ευρωβαρόμετρο είναι εντυπωσιακά αλλά έχουν μια ιδιαιτερότητα. Μπορούν να διαβαστούν κατά πως συμφέρει τον καθένα. Κι όταν λέμε τον καθένα εννοούμε την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο. Διαβάστε για να καταλάβετε:

1 Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 80% των Ελλήνων, έναντι 74% των ευρωπαίων, απαντούν ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους.  Το ίδιο πιστεύουν το 85% των Σουηδών, το 84% των Ούγγρων, το 83% των Γερμανών, το 82% των Βέλγων και των Κύπριων, και το 80% των Τσέχων και των Σλοβένων.

2 Το 84% των Ελλήνων και το 75% των Ευρωπαίων (+2% σε σύγκριση με το φθινόπωρο του 2009 και +4% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2009) πιστεύει ότι ο μεγαλύτερος συντονισμός των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ θα συνέβαλλε αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

3 Στην ερώτηση «συμφωνείτε ή διαφωνείτε πως στη χώρα σας πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοήσουν τις επόμενες γενιές, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει μεγαλύτερες θυσίες από τις σημερινές;», το 68% των Ελλήνων απάντησε ότι συμφωνεί, έναντι 71% των Ευρωπαίων

Το οικονομικό επιτελείο διαβάζοντας τα στοιχεία αυτά μπορεί να τα επικαλεστεί για να πει ότι «να ο λαός θέλει μέτρα που θα μας βγάλουν από την κρίση. Επομένως, εμείς είμαστε στη σωστή κατεύθυνση». Δεν είναι λίγο να πιστεύουν 8 στους 10 πολίτες ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για μείωση ελλείμματος και χρέους. Ούτε είναι λίγο ότι 7 στους 10 θέλουν μεγάλες θυσίες και μεταρρυθμίσεις αρκεί να ευνοήσουν τις επόμενες γενιές.

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα; Διότι διαφορετική είναι η εικόνα που έχουμε εμείς. Φυσικά και ο κόσμος βλέπει ότι η Ελλάδα έχει πιάσει πάτο και αν δεν αλλάξει θα βουλιάξει, για να χρησιμοποιήσουμε το γνωστό σύνθημα του πρωθυπουργού. Φυσικά και όλοι θέλουμε να γίνει κάτι σήμερα έτσι ώστε τα παιδιά μας να ζήσουν καλύτερα, κι όχι με το άγχος της χρεοκοπίας, της ανεργίας, της φτώχειας.

Όμως, όταν ο λαός λέει πάρτε μέτρα δεν εννοεί «πάρτε μας τα μέτρα για το φέρετρο». Είναι έτοιμος να κάνει τις προσωπικές του θυσίες, αλλά δεν συμφωνεί καθόλου με την πολιτική που σήμερα ρίχνει το βάρος των αμαρτιών πάνω του. Ο απλός κόσμος πληρώνει τη λαίλαπα των κυβερνήσεων από το 1981 και έπειτα, κι όταν λέει μεταρρυθμίσεις εννοεί ότι πρέπει να «μεταρρυθμιστούν» πρώτα εκείνοι οι 200-300 που έφεραν τη χώρα σ’ αυτή την κατάντια.

Θέλει να δει να πληρώνουν αυτοί που προκάλεσαν την κρίση, να πληρώσουν το μεγάλο μερίδιο που τους αναλογεί. Κι ο καθένας να πληρώσει το δικό του μικρό μερίδιο.

Δεν μπορεί, λοιπόν, καμιά κυβέρνηση να επικαλεστεί κανένα Ευρωβαρόμετρο και να πει ότι έχει «λευκή» επιταγή» μεταρρυθμίσεων. Το μήνυμα του κόσμου είναι «κάντε αλλαγές, αλλά σωστές».

Η σημερινή κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει αντιληφθεί τον σωστό δρόμο της οικονομικής πολιτικής. Αυτόν που θα φέρει ανάπτυξη και δουλειές και δεν θα είναι μόνο προς την κατεύθυνση των φόρων, των περικοπών, την ανεργίας, της ύφεσης.

Και φυσικά κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί τα στοιχεία για να πει ότι οι Ελληνες είναι υπέρ του Μνημονίου που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόϊκα.

Ο λαός είναι υπέρ του «Μνημονίου» που θα φέρει ευημερία, κοινωνική δικαιοσύνη, ανακατανομή των εισοδημάτων από πάνω προς τα κάτω.

Κι εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα των υγιών δυνάμεων αυτού του τόπου. Του Αντώνη Σαμαρά κατ’ αρχάς αλλά κι όλων εκείνων από το ΠΑΣΟΚ που σήμερα δεν τολμούν να μιλήσουν ή δεν το κάνουν διότι τους ενώνει η εξουσία.

Αλλά μέσα από τις κοινωνικές διεργασίες θα έλθει η ώρα του πραγματικού Μνημονίου της αλλαγής, όχι αυτού που έφερε το ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. akatanomastos avatar
  akatanomastos 27/08/2010 08:14:59

  Που τα βρηκαν αυτα τα στοιχεια????Ποιο 80% λεει ναι στο μνημονιο???
  Ακομα και μεσα στο καλοκαιρι ξυλο επεφτε!!!θελουν και τα λενε???
  Ελεος δηλαδη πια αυτη η προβοκατσια και αυτο το ψεμα δεν εχει τελειωμο!!!
  Το χειμωνα ερχονται τα καλυτερα!!!
  θα γελασω πολυ....

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ akatanomastos 27/08/2010 12:00:13

   Το 80% λέει ναι ΣΕ μέτρα, όχι ΣΤΑ μέτρα, είναι πολύ μεγάλη η διαφορά...

  • ανώνυμος avatar
   ανώνυμος @ akatanomastos 27/08/2010 15:02:31

   Φαίνεται οτι το προβλημα ειναι τα European Statistics Greek και οχι Statistics. ο ψέμα πάει σύννεφο αμα είναι να μας τα πάρουνε. Ιδου η Ρόδος ιδού και το πήδηαμ αμα ο Ευρωπαικός Συρφετος το Πασοκ και το Σκαι έχουν δίκιο δημοψήφισμα τώρα.

 2. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 27/08/2010 11:05:14

  @Factorx
  Τα λάθη είναι ανθρώπινα, αλλά λίγο προσοχή στην ορθογραφία των τίτλων, τουλάχιστον: Το σωστό είναι υγιών και όχι υγειών. Συγγνώμη για την υπόδειξη!

 3. firiki2010.wordpress.com avatar
  firiki2010.wordpress.com 27/08/2010 11:07:14

  Aπλά ο κόσμος δηλώνει ότι συμφωνεί για την λήψη μέτρων δυσαρέστων δεν διευκρινίζει όμως ότι προυπόθεση της "συμφωνίας " του είναι ότι αυτά δεν τον θίγουν προσωπικά! Διότι απλά κάθε μέτρο που τον ξεβολεύει είναι άδικο, κι αυτός δεν φταίει τίποτα και μπλα...μπλα...μπλα... Τέτοιου είδους είναι η "συμφωνία" του κόσμου!
  Οσο για το "Μνημόνιο" που θα φέρει ευημερία , κοινωνική δικαιοσύνη, αναδιανομή εισοδημάτων κλπ προσωπικά θα έλεγα να ξεκινήσουμε από κάπου αλλού. Από ένα "Μνημόνιο" που θα έθετε τις βάσεις για δημιουργία πλούτου και πραγματικών εισοδημάτων για να έχουμε μετά και κάτι για να αναδιανείμουμε. Νομίζω ότι αυτή η προτεραιότητα στην αναδιανομή ανυπαρκτου πλούτου και μια πολύ στρεβλή αντίληψη περί "κοινωνικής δικαιοσύνης" μας έφερε εδώ.

  • Ψυλλιασμένος avatar
   Ψυλλιασμένος @ firiki2010.wordpress.com 27/08/2010 13:45:34

   Ακριβώς. Και επίσης πρέπει να πούμε ότι όταν λέμε "οι κυβερνήσεις από το 1980 και μετά δημιούργησαν αυτό το χάλι" εννοούμε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτός είναι ο μέγας αρχιτέκτων της κακοδιαχείρισης και της σπατάλης.

 4. neotera avatar
  neotera 27/08/2010 11:48:06

  Αυτή η έρευνα είναι απάτη για δύο προφανείς λόγους. Επειδή οι ερωτώμενοι συνήθως δεν γνωρίζουν τα δημοσιονομικά ζητήματα ούτε ως πλέγμα με έννοιες, ούτε την οικονομική συγκυρία και την εξέλιξη της με δανεισμούς ΕΚΤ, ΔΝΤ, τραπεζικές καταβόθρες κλπ. Επειδή οι ερωτήσεις έχουν σαφές προπαγανδιστικό περιεχόμενο όπως "...μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ευνοήσουν τις επόμενες γενιές, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει...".
  Τα γκάλοπ αυτά δεν έχουν ως στόχο να μαθευτεί βούληση του κόσμου, αλλά να τον χειραγωγήσει αποδεχόμενος τον τραπεζικό ολοκληρωτισμό που έχει κατακτήσει την πολιτική εκπροσώπηση της Ευρώπης σχεδόν στο σύνολό της. Ασκείται δηλαδή πίεση παραλλήλως προς τις πολιτικές ηγεσίες να ενδώσουν πλήρως στον εκβιασμό των "αγορών" και των "οίκων".

 5. klausevitz avatar
  klausevitz 27/08/2010 11:51:15

  O καπιταλισμός-καζίνο (διότι εκεί κατέληξε μετά απο 300 περίπου χρόνια ,
  απρόσκοπτης σχεδόν κυριαρχίας) αντιλαμβάνεται πως ο ιστορικός του
  ρόλος εξαντλείται με ταχύτητα. Στη ΄δύση του, με τελευταία καταφύγια
  τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα Μ.Μ.Ε, συρικνώνει το μέγεθος και τον
  όγκο της χρήσης του πλούτου. Συνεπώς, και την έκταση αυτής της, δύσκολα
  προσδιορίσιμης κι'όμως εκτεταμένης,..."μεσαίας τάξης", το ιδανικότερο
  μαξιλάρι ανέφελης κυριαρχίας της απόληξής του: της κλεπτοκρατίας!
  Απ' αυτά τα ...."μεσοστρώματα" αντλεί τα συναινετικά "ναί" στις γελοιο-
  δέστατες έρευνες που διεξάγει. 'Οχι για πολύ.
  Συρρικνώνει πλούτο και..ζωή και στις μητροπολιτικές χώρες και ακόμη
  περισσότερο στην περιφέρεια του, που τόσο άσκεφτα ακολούθησε... χειρότερα:
  έσυρε το σύνολο,σχεδόν, της λευκής φυλής σε ανεπίτρεπτες εγωπαθείς και
  ληστρικές επιλογές, καταστρέφοντας πολιτισμικές στάσεις αιώνων!
  "το τέλος θα είναι απλό, ξαφνικό,θεόσταλτο.
  στο μεταξύ, η ουσία της πρώτης πράξης
  θα είναι σκιές και μάχη με σκιές" T.S.Eliot, απ'το "Φονικό στην Εκκλησιά"
  ....οι σκιές που βιώνουμε σήμερα!

 6. kymvalos avatar
  kymvalos 27/08/2010 12:54:59

  Το πρόβλημα είναι ότι οι "υγιείς δυνάμεις του τόπου" ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΕ ΠΡΟΘΑΝΑΤΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει ούτε Κόμμα, ούτε Συνδικάτο, ούτε έστω Λέσχη Κυριών να στεγαστούμε και να δράσουμε. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο (δημοσιεύεται σήμερα στην "Ελευθερο"τυπία) ανάμεσα σε πολλά σπαρταριστά που δεν αντέχουν υποψία κριτικής [Πχ "70% απαντούν ΝΑΙ στην ερώτηση: Επιθυμείτε νέα μέτρα (έτσι γενικά κι αόριστα), ή προτιμάτε να πουλήσουμε σκλάβους τα παιδιά σας;"] τους ξεφεύγουν και 2-3 αλήθειες, όπως ότι το 75% ΔΕΝ ΕΜΠΙΣΤΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ "ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ" (η "έρευνα" έγινε μόλις το.. Μάιο, τώρα είναι 90%;).
  ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΛΟΙ, ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ. ΣΤΕΓΗ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, ΝΑ ΤΗ ΦΤΙΑΞΟΥΜΕ!

 7. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 27/08/2010 13:08:39

  Με μαγειρεμένες ερωτήσεις παίρνεις το αποτέλεσμα που θέλεις. Ετσι γίνονται αυτές οι δημοσκοπήσεις. Το αποτέλεσμα καθορίζεται από τις ερωτήσεις και τις διαθέσιμες απαντήσεις σε κάθε ερώτηση. Παλιό κόλπο. Οσο και οι δημοσκόποι.

  Ιδού τι γράφει ο Ριζοσπάστης (h**p://www2.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=5807707)

  "
  Τουλάχιστον 176.700 μικροεπιχειρήσεις με 305.000 θέσεις απασχόλησης (αυτοαπασχολούμενοι - εργοδότες, μισθωτοί) κινδυνεύουν να κλείσουν οριστικά, άλλες 198.000 απειλούνται, μέχρι το τέλος του 2011, 375.000 συνολικά.

  Στο πρώτο εξάμηνο του 2010 απολύθηκαν 88.000 εργαζόμενοι από μικροεπιχειρήσεις. Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 είχαν απολυθεί 104.000 από μικροεπιχειρήσεις. Στοιχεία - σοκ για τις συνέπειες της κρίσης στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ αλλά και στους εργαζόμενους σε τέτοιες μικροεπιχειρήσεις.
  "

  Αυτή η δημοσκόπηση δεν έπεσε πάνω σε κανέναν από αυτούς τους αυτο-απασχολούμενους, μισθωτούς, μικρο-επιχειρηματίες κλπ; Ποιους ρώτησε τέλοσπάντων;

  Ακου ερώτηση: "Είμαι έτοιμος να περιορίσω το επίπεδο διαβίωσης για να διασφαλίσω το μέλλον;". Να ανησυχήσω δηλαδή για το μέλλον ενώ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΑΡΟΝ.

  Αλλη: "Πρέπει να γίνουν πιο πολλές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουμε το μέλλον;". Ρε κόλλημα με το μέλλον. Ούτε αστρολόγοι να τανε. Αμ' με τις μεταρρυθμίσεις! Οι αρύθμιστοι.

  Ερωτήσεις όπως
  -Ωφελεί το Μνημόνιο την οικονομία;
  -Καλό το ΔΝΤ;
  -Η κατοχή της Τρόϊκας στα υπουργεία σε πόνεσε;
  -Να φορολογήσουμε τις τράπεζες, την εκκλησία και τους εφοπλιστές;
  -Εχεις να πληρώσεις νοίκι-ΤΕΒΕ;
  -Θυμάσαι τον τελευταίο σου πελάτη τι χρώμα είχε;

  δεν περιλαμβανόταν στη φοβερή και τρομερή δημοσκόπηση. Θεωρούνται αντι-επιστημονικές τέτοιες ερωτήσεις.


  Θραξ Αναρμόδιος

  ΥΓ. Define μεταρρύθμιση ρε.
  ΥΓ2. Define μέλλον.

 8. Χαμενος avatar
  Χαμενος 27/08/2010 13:23:45

  Η έρευνα αυτή έγινε τον Μάιο και δημοσιεύεται τώρα. Αν δεχτούμε ότι δεν είναι μαγειρεμένη, θα έπρεπε να μας πουν τουλάχιστον πόσοι άνθρωποι αρνήθηκαν να απαντήσουν σε κάθε χώρα, γιατί αν το ποσοστό που απάντησε είναι μικρο η ερευνά δεν έχει καμία αξία.

 9. Greco avatar
  Greco 27/08/2010 13:26:22

  αμα δε παρει μπρος η αναπτυξη,θα φαμε ο ενας τον αλλο στο τελος

  εγω το μονο που εχω δει ειναι κοψιμο-κοψιμο-κοψιμο
  και απο ουσια τιποτα

  οι μονες επενδυσεις που χω δει ειναι ενας ανεμομυλος που πηγε μαλιστα να κοψει και κορδελα ο νικητιαδης(!) και ενα μπουρ@@@ο που εγκαινιασε η τζουλια στη λαρισα

 10. ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ avatar
  ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 27/08/2010 13:51:35

  Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
  Ας κάνει ένα δημοψήφισμα να πάρει τις απαντήσεις της η κυβέρνηση.
  Το δημοψήφισμα είναι το όργανο παρέμβασης του λαού,
  ενώ οι δημοσκοπήσεις είναι το όργανο παρέμβασης της ελίτ.

  • kymvalos avatar
   kymvalos @ ΠΕΤΡΟΣ ΧΑΣΑΠΗΣ 27/08/2010 18:27:48

   αν τολμάει ας κάνει, μα δεν την πίεσε ακόμη και κανείς

 11. Orestios avatar
  Orestios 27/08/2010 13:57:21

  Μα και πριν το μνημόνιο το 80% περίπου έλεγε ότι χρειάζονται μέτρα.
  Τώρα μετά την ψήφιση του μνημονίου, ξέρετε από ποιούς, έχουμε πάλι το ίδιο αποτέλεσμα.
  Συνεπώς το μνημόνιο δεν εξυπηρετεί τους στόχους τους οποίους μας είπαν αλλά μάλλον χρειάζεται για κάτι σαπιοτράπεζες και μόνο για αυτές.

 12. deldio avatar
  deldio 27/08/2010 15:51:33

  Επειδή πολλοί θεωρείτε ως σανίδα σωτηρίας την ανάπτυξη, δεν μου λέτε και εμένα για ποιά ανάπτυξη πρόκειται και πώς αυτή η ανάπτυξη θα είναι προς το συμφέρον όλων; Γιατί τα ίδια περί ανάπτυξης αναμασούν διαρκώς κυβερνητικοί, ΝΔ, κανάλια, ΕΒΕΑ, ΓΣΕΒΕ, ΓΣΕΕ, Προβόπουλος κλπ. Εννοείτε όλοι το ίδιο πράγμα;

 13. rage avatar
  rage 27/08/2010 18:43:16

  υπάρχει έστω κι ένας από εσάς που τον έχουν ρωτήσει από το ευρωβαρόμετρο;


  πάντως οι αριθμοί δείχνουν ότι η πλύση εγκεφάλου και η προπαγάνδα έχουν καλυτερο αποτέλεσμα στην Ελλάδα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.