#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/08/2011 11:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σούπερ σκάνδαλο της ProtonΑυτή η απίστευτη ιστορία τα έχει όλα.  Το πιο ανησυχητικό είναι ότι αποτελεί μια μικρογραφία της πραγματικής κατάστασης του πολιτικοοικονομικού μας συστήματος και ως εκ τούτου είναι άξια διερεύνησης.

Επιγραμματικά αναφέρω ένα σύντομο ιστορικό του σούπερ σκανδάλου:

Ένας προβεβλημένος επιχειρηματίας, αυτό που θα ονομάζαμε εγχώρια ελίτ,  με πλοκάμια σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, εξαγοράζει μια μικρή εξειδικευμένη τράπεζα και μέσω αυτής ξεκινά να χρηματοδοτεί με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ (φυσικά χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις) τις υπόλοιπες επιχειρηματικές του δραστηριότητες.  Οι εποπτικές αρχές σφυρίζουν αδιάφορα, παρά το προφανές.  Η κρίση οδηγεί τελικά την τράπεζα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τη στέλνει στην αγκαλιά της κρατικής βοήθειας.  Το γενικό λογιστήριο κάποια στιγμή αδυνατεί να συνεχίσει την επιχορήγηση, καθώς οι δείκτες έχουν ξεπεράσει το κόκκινο.  Πιο συγκεκριμένα, το δημόσιο έχει εμπιστευθεί κάποιες από τις καταθέσεις του στην τράπεζα (για να ενισχύσει έμμεσα την πληγείσα ρευστότητά της, μια τακτική που εφαρμόζει με όλες τις τράπεζες), η τράπεζα όμως ενημερώνει ότι αδυνατεί να καταβάλλει πίσω στο δημόσιο 70 εκ. από τα χρήματά του.  Ο κ. Βενιζέλος παρεμβαίνει σκανδαλωδώς υπέρ της χρεοκοπημένης τράπεζας, καθώς φοβάται ένα φαινόμενο ντόμινο λίγο πριν τη ΔΕΘ, και δίνει εντολή να κατατεθούν ακόμα 160 εκ., παρά τη δηλωμένη αδυναμία της τράπεζας, παρά την υπέρβαση του ορίου και ενάντια σε κάθε λογική.  Ατυχώς, η αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, διαπιστώνει επιπροσθέτως ταμειακό έλλειμμα 51 εκ. και η υπόθεση παίρνει δημοσιότητα.  Η αντιπολιτευόμενη "Ελευθεροτυπία" ξεμπροστιάζει τον επιχειρηματία και τον υπουργό.  Όμως, ως εκ θαύματος, η υπόθεση εξαφανίζεται από τη δημοσιότητα και επιστρέφει σε μονόστηλα εσωτερικών φύλλων, εσωτερικών εντύπων.

Από όλη αυτή τη δυσωδία, που αποτελεί το αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεταπολιτευτικής μας διαπλοκής, γεννώνται κάποιες εύλογες απορίες:

1.       Αποτελεί παγκόσμιο παράδοξο το ότι ο διοικητής της ΤΤΕ (Tράπεζα της Ελλάδος) βρίσκεται ακόμα στη θέση του.  Η μόνη εξήγηση που υπάρχει είναι ότι ο κ. Προβόπουλος, βλέποντας να διαπράττονται τα ίδια σε δεκαπλάσιο μέγεθος αλλού, θεωρεί την υπόθεση Proton, ασήμαντη.  Ακόμα χειρότερα μπορεί να θεωρεί ότι έπραξε σωστά, καθώς τελευταία το άθλημα ‘’σώζω την πατρίδα – σώζω τις τράπεζες’’ είναι ιδιαίτερα δημοφιλές.

2.       Ο υπουργός οικονομικών, παντελώς άσχετος με το αντικείμενο, πιστεύει ότι μπορεί να καταθέτει τα χρήματα που του εμπιστεύονται οι πολίτες, σε επισφαλείς τράπεζες, προκειμένου να στηρίξει τους δικούς του ανθρώπους.  Παρόλο που ήξερε ότι η τράπεζα δεν είχε στα ταμεία της τα χρήματα που ζητήθηκαν πίσω από το δημόσιο, όχι μόνο δεν κίνησε γη και ουρανό για να τα απαιτήσει με άλλους τρόπους (όπως θα έκανε ο κάθε εξαπατημένος καταθέτης), όχι μόνο δεν κίνησε τις διαδικασίες για την εκκαθάριση της τράπεζας (όπως θα έκανε κάθε εποπτική αρχή σε κάθε σημείο του πλανήτη), όχι μόνο δεν ένιωσε την ανάγκη να απολογηθεί στους πολίτες για την άστοχη επιλογή του (όπως θα έκανε κάθε υπεύθυνο στέλεχος), αλλά παρενέβη προκλητικά και κατέθεσε ακόμα 160εκ. από τα χρήματά μας!!!  Παρόλα αυτά, δε δίστασε καθόλου αφενός να ανακοινώσει την ανάγκη λήψης νέων μέτρων και αφετέρου να αποστείλει τα σημειώματα για την έκτακτη εισφορά.  Κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό να φορολογούνται εκτάκτως όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως και αδιακρίτως, προκειμένου η ελίτ να διατηρήσει την υπόστασή της.  Ο σοσιαλισμός στην πράξη.

3.       Αν αυτά τα παιχνίδια παίζονται κάτω από τη μύτη μας, με μία τράπεζα η οποία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη από πλευράς μεγέθους, αναρωτιέται κανείς τι είδους και τι μεγέθους παιχνίδια παίζονται με μεγαλύτερες τράπεζες.  Μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθεί η ΤΤΕ με τον ρόλο που της έχει αναθέσει η πολιτεία;

4.       Η κατάληξη της υπόθεσης αυτής, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κυριακάτικο τύπο, είναι να απορροφηθεί η πληγείσα τράπεζα από τις τέσσερις μεγάλες, μέσω μιας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου.  Εδώ η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει το ίδιο τερατώδες λάθος που κάνει από το ξεκίνημα της κρίσης.  Αντί να αφήσει την τραπεζική φούσκα να αυτορυθμιστεί, παρεμβαίνει σκανδαλωδώς και διασώζει με κάθε μέσο τις αμαρτωλές επιχειρήσεις.  Ενώ δε διστάζει να βυθίσει στην ανέχεια το σύνολο του πληθυσμού, να εξοντώσει ολόκληρους υγιείς κλάδους της οικονομίας όπως η οικοδομή και το αυτοκίνητο, επιμένει σε μια χίμαιρα με μαθηματικά βέβαιη κατάληξη, μόνο και μόνο επειδή αδυνατεί να διαχειριστεί πολιτικά την κατάρρευση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, καθώς το σύστημα αυτό στηρίζει με τη σειρά  του την εγχώρια ελίτ.

Η ελεύθερη οικονομία, ένα σύστημα που οι περισσότεροι έχουμε επιλέξει ως προτιμότερο του κρατισμού, προϋποθέτει ακριβώς , αυτό που λέει και το επίθετό της.  Την έλλειψη κάθε παρεμβατισμού υπέρ ενός κλάδου και κατά ενός άλλου.  Όσα ευρωομόλογα και αν εκδόσεις, όσους φόρους και αν μειώσεις, όση ανάπτυξη και αν δημιουργήσεις, η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς ρευστό.  Η εμπειρία της Proton μας διδάσκει  ακριβώς πού κάνουμε λάθος.  Το λάθος μας είναι να αφαιρούμε χρήματα από την αγορά και να τα κατευθύνουμε στη μαύρη τρύπα του καταρρέοντος τραπεζικού συστήματος, για να διασώσουμε τους κολλητούς μας, την ελίτ που μας κρατάει στην εξουσία και ένα lifestyle που πέρασε ανεπιστρεπτί στην ιστορία.

Καληνύχτα κ. Υπουργέ.

kakofonix

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Tassos avatar
  Tassos 23/08/2011 11:49:34

  Εμένα με τρόμαξε κάτι άλλο που διάβασα την περασμένη βδομάδα σε κάποια εφημερίδα: Η Εθνική έδωσε 300 μύρρια προσωπικό δάνειο στον Λαυρεντιάδη και η Εμπορική άλλα 200!!! Προφανώς γιατί δεν μπορούσε να χρηματοδοτηθούν αλλιώς κάποιες εταιρείες του. Ο Θεός να με βγάλει ψεύτη αλλά βλέπω να κατεδαφίζεται το σύμπαν στην Ελλάδα.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 23/08/2011 11:51:52

  Το πρόβλημα δεν είναι ακριβώς η διάσωση της Proton στο μοντέλο "υπάρχει κρίση και πρέπει να στηριχθούν οι τράπεζες". Το πρόβλημα είναι ότι η Proton είναι διαφορετική περίπτωση. Αν υπάρχει υπεξαίρεση (υπογραμμίζω το ΑΝ, πιθανότατα να υπάρχει, αλλά με τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών της Νέας Τάξης ποτέ δεν ξέρεις, αν δεν του την είχαν στημένη του Λαυρεντιάδη επειδή δεν εξετέλεσε όλες τις εντολές τους), τότε πρόκειται για περίπτωση Τράπεζας Κρήτης. Κακώς κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο χρήματα (και είναι τότε σωστά όσα λεει ο Kakofonix) και πολύ κακώς δεν έβαλε η ΤτΕ Επίτροπο, όπως τότε, να εξυγιάνει την Τράπεζα και να ασχοληθεί περαιτέρω με την (ειδική) περίπτωσή της.

  Αν όμως δεν υπάρχει υπεξαίρεση (το ξέρουν πολύ καλά όσοι τα βλέπουν τα πράγματα από μέσα αν υπάρχει ή όχι), τότε, πέραν της απόπειρας εξόντωσης του Λαυρεντιάδη, που θα πρέπει τότε να ιδωθεί ως τέτοια, δεν μπορώ να κατηγορήσω το Δημόσιο για τη διάσωση των Τραπεζών συνολικά, όπως κάνει ο Kakofonix. Μην ξεχνούμε ότι οι Τράπεζες έχουν τα χρήματα του κοσμάκη, τις καταθέσεις του, το χρήμα της όλης οικονομίας. Αυτό δεν είναι ιδιωτικό αγαθό των τραπεζών, δεν τους ανήκουν δηλαδή τα χρήματα. Ανήκουν στην οικονομία, δηλαδή, στον καθένα μας.

  Το πρόβλημα είναι περίπλοκο, δίοτι η οικονομία έχει χρήμα ακριβώς επειδή κάποιοι ιδιώτες (οι Τράπεζες) με αξιοπιστία (υποθετική και πραγματική) ανέλαβαν την υποχρέωση να μας δώσουν πίσω, όποτε τα ζητήσουμε, τα χρήματά μας. Το χρήμα μας είναι σήμερα μια νομική υποχρέωση των τραπεζών. Διασώζοντας λοιπόν τον ιδιώτη, στον οποίον εμπιστεύθηκε η οικονομία το χρήμα της, διασώζεις ταυτόχρονα και το χρήμα σου.

  Αν αυτορρυθμιστεί αυτό που αποκαλείς "φούσκα των τραπεζών", αυτό που θα συμβεί θα είναι να χάσουν οι καταθέτες (δηλαδή όλοι μας) τα χρήματά τους. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν υπάρχει τρόπος να αντικασταθεί αυτό το χρήμα, αφού θα μπορούσε θεωρητικά να κόψει χρήμα το κράτος και να το δώσει σε αυτούς που το έχασαν. Αυτό όμως προϋποθέτει δραχμή και προϋποθέτει, επίσης, ότι η δραχμή θα χάσει τότε πιθανόν, με μια τέτοια κίνηση, τη διεθνή μετατρεψιμότητά της (ή θα περιοριστεί αυτή), για μεγαλύτερο ή μικρότερο χρονικό διάστημα.

  Δεν είναι το πρόβλημα οι τράπεζες, αλλά το χρήμα της οικονομία. Ατυχώς, το χρήμα της οικονομίας το ελέγχουν, μέσω των τραπεζών, συγκεκριμένοι ιδιώτες, ερήμην της κοινωνίας. Το πρόβλημα είναι αυτό. Δεν είμαι αναγκαστικά υπέρ της κρατικοποίησης όλων των τραπεζών (ακόμη λιγότερο όταν το κράτος μας ελέγχεται από την τρόικα), όμως θα πρέπει το χρήμα της οικονομίας να γίνεται η διαχείρισή του με ορίζοντα το συμφέρον της κοινωνίας και όχι των ιδιωτών που το κατέχουν.

  Αυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος και οι σημερινές "διασώσεις" απλώς το αναδεικνύουν σε μια σοβαρή πτυχή του.

 3. tpe avatar
  tpe 23/08/2011 12:30:30

  Ο κακοφωνίξ ξέχασε να αναφέρει και την καραμπινάτα αντισυνταγματική πράξη του "υπουργού" να καλύψει τις λαμογιές και τις παρανομίες του με "νόμο" αναδρομικής ισχύος... Μη το ξεχνάμε.
  Το θέμα είναι πως ο ΛΛ έχει στον έλεγχό του σχεδόν όλα τα ΜΜΕ κι έτσι, αβαβά η ιστορία.
  Αλήθεια, οι "μπλε" εφημερίδες τι ακριβώς κάνουν;

 4. Dee Jay Stelios avatar
  Dee Jay Stelios 23/08/2011 12:36:04

  Και η κυρία special olympics δίπλα με το κόστος των αγώνων στα ύψη και από τότε μούγγα και ο άλλος ο χαζοχαρούμενος πρώην πρέσβης παραδίπλα,ομορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος ή αλλιώς στη υγειά των κορόϊδων......

 5. pg avatar
  pg 23/08/2011 12:46:45

  ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ, ΔΕΞΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟ, ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΤΡΙΝΟ ΦΑΚΕΛΟ ;

 6. tigris avatar
  tigris 23/08/2011 13:07:53

  Κάποια από τα φυντάνια εδώ μαζεμένα...

 7. θ.φ. avatar
  θ.φ. 23/08/2011 13:37:11

  Ρε τους αχρείους, ούτε παράδεισο ούτε κόλαση φοβούνται. Οι νέοι μας άνεργοι χωρίς μέλλον ή με μηνιάτικο 600 ευρώ και για οικογενειακή αποκατάσταση καμιά σκέψη ακόμη και στα 30 και 35 τους χρόνια, και αυτοί παιζουν τις κουκλες και σπιτακια με χρηματα που αν επενδυόταν όπως έπρεπε θα βλέπαμε καλύτερη μέρα. μονο το τομάρι τους οι αρχηστοι

 8. Χαζούλης avatar
  Χαζούλης 23/08/2011 15:09:12

  Η ΝΔ μήπως θα πρέπει να ξυπνήσει? Λέω μήπως...

 9. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 23/08/2011 15:48:25

  Για θυμίστε μου ποιο κόμμα ήταν κυβέρνηση όταν ο Λαυρεντιάδης πούλησε τη Νεοχημική στην Carlyle?
  Το τίμημα της εξαγοράς γιατί εκταμιεύτηκε από 4 μεγάλες ελληνικές τράπεζες?
  Γιατί όταν η Carlyle ξαναπούλησε την εταιρεία στον Λαυρεντιάδη αυτό έγινε και πάλι με εκταμίευση των ποσών απο τις ίδιες τράπεζες.
  Γιατί η Carlyle απ΄όλη αυτή την διαδικασία έβαλε μόνο 70 εκατ. ευρώ?
  Ποιός είχε τοποθετήσει στη θέση τους τον διοικητή της Τ.Ε, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς?
  Ποιός όφειλε να ελέγξει και δεν το έκανε?Ποια κυβέρνηση είχαμε τότε ?
  Τα δυο κόμματα εξουσίας έχουν τις ίδιες ευθύνες για το χάλι μας γιατί επι της ουσίας ασκούν την ίδια πολιτική.

 10. A.m.a.n. avatar
  A.m.a.n. 23/08/2011 19:17:43

  Δεν καταλαβαίνω σήμερα στο χρηματιστήριο η proton έχασε 8,57 και η ετε 9,01.

 11. Αννίτα avatar
  Αννίτα 24/08/2011 13:00:26

  Δηλαδή όλα τα λεφτά που μας δανείζει η ευρώπη πηγαίνουν υπερ των τραπεζών;
  Ε, την ηλεκτρική καρέκλα δεν θα την γλιτώσουν!! το τραβάει ο οργανισμός τους σαν μαγνήτης!!

 12. Αλέξανδρος avatar
  Αλέξανδρος 24/08/2011 18:50:20

  Δεν σας θυμίζει η υπόθεση λίγο από Τράπεζα Κρήτης και Κοσκωτά όπου όταν η τράπεζα είχε προβλήματα ρευστότητας έσπευδαν όλοι οι διοικητές των ΔΕΚΟ να καταθέτουν σ' αυτήν τεράστια ποσά??? Η Τραπεζα της Ελλάδος θα έπρεπ ήδη να έχει ορίσει Επίτροπο. Αντ' ατού, από ότι καταλαβαίνω, επισπέυδουν εξαγορά της "άρον - άρον". Μην ξεχνάτε το νόμο "Κουτσόγιωργα" που επιχείρησε να σκεπάσει το σκάνδαλο Κοσκωτά... Δύο εκατομμύρια δολλάρια "έπαιξαν" τότε...

 13. Αλέξανδρος (2ο σχόλιο) avatar
  Αλέξανδρος (2ο σχόλιο) 24/08/2011 19:03:02

  ... και για να μην ξεχνιόμαστε. Σκάνδαλο "Κοσκωτά" ΥΠΗΡΞΕ (και ας μιλάνε σήμερα για το "βρώμικο '89") και η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν 7 προς 6 υπέρ της απαλλαγής του. Μία ψήφος ήταν η διαφορά.
  Δύο - τρεις διοικητές ΔΕΚΟ προφυλακίστηκαν και ο Τσοβόλας πήγε φυλακή.
  Και ο Κοσκωτάς, ήλεγχε, τότε, τις μισές εφημερίδες που κυκλοφορούσαν... και εξαγόραζε και έκλεινε τις εφημερίδες που δημοσίευαν φωτογραφίες της Μιμής...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.