#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/11/2010 13:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το σκληρό εκλογικό μήνυμα που στάλθηκε στον Ομπάμα


Το μήνυμα που οι απλοί ψηφοφόροι έστειλαν στον Ομπάμα είναι ωμό. Για τρίτη συνεχόμενη φορά, οι Αμερικανοί διώχνουν ένα κόμμα από την εξουσία. Και θα έλεγε κανείς, πως επιτέλους οι πολιτικοί της Ουάσιγκτον έλαβαν το μήνυμα πως δεν τα πάνε καλά. Μέχρι να ορκιστούν, οι περισσότεροι από αυτούς ήδη αισθάνονται υπ` ατμόν.

Το 2006,  οι έδρες του κογκρέσου άλλαξαν χέρια, από τους Ρεπουμπλικάνους στους Δημοκρατικούς. Το 2008 ακολούθησε και ο Λευκός Οίκος. Φέτος οι Ρεπουμπλικάνοι επανέρχονται στο Κογκρέσο.

Η έδρα του γερουσιαστή  δεν έχει πλέον τη προστασία και τη μονιμότητα που είχε άλλοτε. Ειδικά σε εκλογικές περιοχές, όπου η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων είναι αμυδρή. Ανάμεσα σε αυτούς που υπέφεραν τα  χειρότερα, είναι οι Δημοκρατικοί στη πρώτη ή δεύτερη  θητεία τους, η εκλογή των οποίων πριν από λίγα μόλις χρόνια, είχε χαιρετιστεί ως η απαρχή μιας νέας εποχής για το κόμμα τους.

Αυτού του είδους οι γρήγορες ανατροπές είναι καινούργιο φαινόμενο για τη σύγχρονη πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Πέρασαν τέσσερις  δεκαετίες ελέγχου από τους Δημοκρατικούς, πριν οι ψηφοφόροι αποδώσουν τη βουλή των αντιπροσώπων στους Ρεπουμπλικάνους «επαναστάτες» το 1994. Μόλις 12 μήνες αργότερα, οι Δημοκρατικοί επανήλθαν. Και τώρα, 4 χρόνια αργότερα, νάτοι ξανά οι Ρεπουμπλικάνοι. Όπως λέει ένας αναλυτής, «οι ψηφοφόροι θα συνεχίσουν να διώχνουν τους πολιτικούς, μέχρι να πετύχουν το σωστό».

Το κογκρέσο ποτέ δεν ήταν ένας δημοφιλής θεσμός. Όμως οι εκπρόσωποι σαν άτομα ήταν πάντα αγαπητοί στους ψηφοφόρους τους. Όχι πια. Οι ανατροπές που σημειώνονται εδώ και μερικά χρόνια, δεν έχουν γίνει ποτέ στο παρελθόν. Και η όποια χαρά των νεοεκλεγέντων Ρεπουμπλικανών, μετριάζεται από τη γνώση πως ούτε αυτοί χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης από το αμερικανικό κοινό.  Όπως πολύ σωστά είπε ο νεοεκλεγείς Marco Rubio, υποστηριζόμενος από το  tea party, «Η εκλογή αυτή δεν ήταν νίκη του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, ήταν απλά μια δεύτερη ευκαιρία».

Το αποτέλεσμα ήταν περισσότερο μια καταδίκη του Ομπάμα. Τώρα, η πρόκληση και για τα δυο κόμματα είναι το πως θα χειριστούν την οικονομική ανάκαμψη.

Αν και το κύριο ζήτημα που απασχολεί την Αμερική είναι η οικονομία, η κυβέρνηση Ομπάμα καταναλώθηκε κυρίως στη μεταρρύθμιση του συστήματος της δημόσιας υγείας, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να περάσει νόμους για τη κλιματική αλλαγή, και αγωνιζόμενη να αντιμετωπίσει κρίσεις όπως αυτή της διαρροής πετρελαίου της ΒΡ στο Κόλπο του Μεξικού.

Όλα αυτά κόστισαν ακριβά στους Δημοκρατικούς. Τα στοιχεία δείχνουν πως αυτοί που ανησυχούσαν περισσότερο για την οικονομία είναι αυτοί που έσπευσαν στις κάλπες και ψήφισαν τους Ρεπουμπλικάνους. Και άσχετα αν οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται πως οι πολιτικές τους είναι αυτές που απέτρεψαν μια χειρότερη οικονομική καταστροφή, τα αποτελέσματα δείχνουν πως ο κόσμος δεν πείσθηκε για κάτι τέτοιο.

Η σωστή διακυβέρνηση της Αμερικής απαιτεί ένα βαθμό συναίνεσης και εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κομμάτων. Όπως όμως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο θα αργήσει να γίνει πραγματικότητα.

Οι Δημοκρατικοί που θα  επιστρέψουν στις θέσεις τους τον Ιανουάριο, θα είναι μάλλον πολύ πιο φιλελεύθεροι από πριν, αφού οι περισσότεροι μετριοπαθείς και πιο συντηρητικοί από αυτούς, αποδεκατίστηκαν στις χθεσινές εκλογές. Και όσον αφορά στους Ρεπουμπλικάνους, αυτοί θα πρέπει να πάρουν στα σοβαρά το κίνημα tea party, μια νέα πολιτική δύναμη για την οποία ο συμβιβασμός αποτελεί πρόβλημα και όχι λύση.

Μια άλλη πρόκληση για τα δυο κόμματα είναι το γεγονός πως παρά το ότι ο κόσμος θέλει λύσεις, παράλληλα ανησυχεί για την αύξηση του ρόλου του κράτους στην αμερικανική καθημερινότητα. Όταν εξελέγη ο Ομπάμα, η πλειοψηφία ζητούσε από τη κυβέρνηση να κάνει πιο πολλά. Όσοι όμως από τους ψηφοφόρους ερωτήθηκαν χθες,  προτιμούν λιγότερο κράτος!

Πέραν αυτών, ο Ομπάμα θα είναι πολύ πιο ευάλωτος τώρα εν όψει των εκλογών του 2012, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει τη προεκλογική του εκστρατεία από αύριο, ενώ το κλίμα θα ευνοεί τις συγκρούσεις μεταξύ των κομμάτων μάλλον, παρά τις συμφωνίες. Πριν μερικές ημέρες ο πρόεδρος έκανε έκκληση στους ψηφοφόρους να του δώσουν περισσότερο χρόνο. «Προσπαθούμε να χτίσουμε ένα ανθεκτικό κίνημα, που δεν είναι ζήτημα μίας μόνο εκλογικής μάχης…», είπε.

Σήμερα αναμένεται να δώσει συνέντευξη τύπου σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει πόντους. Κάτι ανάλογο είχε πάθει και ο Κλίντον το 1995, και μετά προσπαθούσε να αποδείξει πως ακόμη μετράει. Ο Ομπάμα δεν βρίσκεται σε τόσο άσχημη θέση. Όμως οι μέρες που το έπαιζε άνετος βασισμένος στις ψήφους των Δημοκρατικών  πέρασαν ανεπιστρεπτί. Η μόνη ελπίδα του τώρα, είναι να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους να μοιραστούν μαζί του τα βάρη της διακυβέρνησης της χώρας.

S.A. - WashingtonPost

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/11/2010 14:35:41

  Τίποτε δεν θα περνά πιά, χωρίς συμβιβασμό μεταξύ "γαïδάρων" και "ελεφάντων", στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.
  "Για τις ΗΠΑ, έρχονται δυό χρόνια καυγάδων και στασιμότητας", έγραψε αμέσως με χαιρεκακία ο Γερμανικός Spiegel.
  Ίσως και εποχή μιας κάποιας στροφής στα του οικονομικά ταλαιπωρημένου οίκου τους. Αυτό μάλλον θα είναι καλό για μας.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Ο Θείος 03/11/2010 15:28:22

   checks and balances, διαχωρισμός εξουσιών, Εκτελεστικό, Δικαστικό,και Νομοθετικό. Μπορεί να μην είναι τέλειο, σίγουρα έχει διαπλοκή, η ανεξαρτησία του Τύπου βάλεται, αλλά δουλεύει.

   Ο Ομπάμα δεν θα έβγαινε αν δεν είχε γίνει το κραχ. Ο Μακέην ήταν γερά μπροστά στις δημοσκοπήσεις (σε 50 ή 150 δημοσκοπήσεις -- όσο σικέ και να ήταν, ήταν πολλές. Ο κόσμος φοβήθηκε και ψήφισε ελπίζοντας σε μπλέ FDR και προέκυψε ...πράσινος.

   • gram avatar
    gram @ archaeopteryx 03/11/2010 20:37:09

    Right on bro!

 2. gram avatar
  gram 03/11/2010 14:47:50

  Παράδειγμα για όλους μας θα έλεγα. Οσον αφορά το "χαιρέκακο σχόλιο" του Spiegel, απλώς οι ευρωπαίοι δεν μπορούν να καταλάβουν το αμερικάνικο σύστημα πλήρους διαχωρισμού των εξουσιών και ξεχνούν ότι σπανίως ο Πρόεδρος έχει στη διάθεση του "συγγενικό" Κογκρέσο (βλέπε Reagan, Clinton, Bush 41)

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/11/2010 15:38:42

  Τσιμπανε και τ Αμερικανακια σε Ρεπουμπλικανους και Δημοκρατικους !!! χαχαχ
  Τους πουλανε κορδελλες κ αγοραζουν αβερτα.
  σε λουκι τους βαλανε.. το ερπετο η Χιλαρι ξερει τι κανει!!

  ΠΠ

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 03/11/2010 15:47:40

   το σύστημα έχει διπολικότητα. Μπορεί να μην σου αρέσουν οι φονταμενταλιστές, μπορεί να μην ταιριάζουν με τους του τσαγιού, μπορεί οι λιμπερτάριανς να μην είναι οι αναρχοδεξιοί, αλλά καταλήγει στο Σύνταγμα και τους περιορισμούς που το Σύνταγμα βάζει στο "Κράτος". Συμμαχίες οι μέν, συμμαχίες οι δε και οι συμβιβασμοί φαίνονται πιο πολύ από ότι νομίζουμε.

   Η Χίλαρυ είναι ερπετό, και βασίζεται σε αυτους βασίζονται και τα δικά μας ερπετά. Μικρός ο κόσμος.

 4. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 03/11/2010 16:09:25

  Strange,
  Εξαιρετική απόδοση του άρθρου.
  Η ανάκτηση του ελέγχου της Βουλής από τους Ρεπουμπλικάνους, είναι όντως το κομβικό σημείο.
  Ο Ομπάμα βεβαίως έσπευσε σχεδόν αμέσως να επικοινωνήσει με τους ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων για να "αναζητήσει κοινό τόπο", αλλά κάτι τέτοιο μάλλον φαντάζει αδύνατο προσώρας.

  Είναι πολύ πιθανό το δεύτερο μισό της Προεδρικής θητείας να αναλωθεί σε μια ατελείωτη διελκυστίνδα, που ουσιαστικά θα εξανεμίσει τις ελπίδες του Ομπάμα για επανεκλογή.

  Τέλος, χρήσιμο είναι να δούμε και τις αναλογίες με τον δικό μας πρωθυπουργό.

 5. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/11/2010 16:10:35

  Στην Αλάσκα τι έγινε με τις υποψήφιες; Μπερδεμένο τουρλουμπούκι, δεν κατάλαβα ακριβώς. Παράξενες υποψήφιοι, αλλά εκεί πρέπει να ψήφισε και το λευκό αρκούντα!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 03/11/2010 16:12:40

   Ελπίζω, όχι ΜΟΝΟΝ το λευκό αρκούντα!

 6. Προφήτης avatar
  Προφήτης 03/11/2010 16:23:49

  Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν μόνο έναν στόχο : ΜΙΑ θητεία Ομπάμα.
  Και χάνουν το κόμμα από το Tea Party που προωθεί τον ΠΛΗΡΗ έλεγχο της Πολιτικής από τις εταιρείες και τον αποκλεισμό του μέσου πολίτη ακόμα και από τα επουσιωδέστερα κέντρα αποφάσεων.
  Επιστροφή στο Μεσαίωνα.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ Προφήτης 03/11/2010 18:38:31

   Ακριβώς!

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 03/11/2010 16:47:49

  Βγήκε η μάγισσα στο Ντελαγουέαρ;

 8. ο παγωτατζής avatar
  ο παγωτατζής 03/11/2010 19:30:58

  ++++++ Εύστοχος!
  Η ποιό σωστή πολιτική ανάλυση τών αμερικανικών εκλογών....από μη Αμερικανό!!!!!!

 9. ο παγωτατζής avatar
  ο παγωτατζής 03/11/2010 19:33:28

  Nope...

 10. Y. avatar
  Y. 03/11/2010 19:58:59

  Πάντως στη Καλιφόρνια, ξανά Γκόβερνορ ο Μπράουν. Στα ’70, υπήρξε ο νεώτερος Κυβερνήτης που είχε ποτέ αναδειχθεί. Απόλυτα φιλελεύθερος (όχι νεοφιλελεύθερος), και πολύ αγαπητός
  *ttp://www.mcclatchydc.com/2010/11/03/103073/california-says-no-to-legalizing.html

  • ο παγωτατζής avatar
   ο παγωτατζής @ Y. 03/11/2010 20:36:54

   Αχρηστο...δεν μπορεί να κάνει τίποτα πλέον...
   Ο εξολοθρευτής έκανε καλά την δουλειά του.......

 11. φ avatar
  φ 03/11/2010 21:15:21

  Οι Αμερικανοί έστειλαν το μήνυμα στον πρόεδρό τους. Εμείς μπορούμε να το κάνουμε? ή θα φοβηθούμε τις απειλες του GAP? Kαλό θα ήταν νομίζω το Γιωργάκι να παραδειγματιστεί από τον συμπατριώτη του...................και να σταματήσει να μιλάει, κάνει και σαρδάμ....δεν τον αντέχουμε!!!!

 12. βαγόνι avatar
  βαγόνι 03/11/2010 21:21:30

  Λίγη η κυβέρνηση Ομπάμα....τα αποτελέσματα δεν συνιστούν,όμως,
  πολιτική διαμαρτυρία....είναι φόβος και οπισθοδρόμηση....η μεσαία
  τάξη δεν μπορεί να αναστήσει το american dream...τέλος!
  Υπάρχουν κι'άλλοι λαοί που θέλουν να καταναλώσουν κάτι απ' τους
  πόρους του πλανήτη.....η συμπεριφορά αυτής της μεσαίας τάξης
  στήριξε το πιό αδηφάγο κεφάλαιο στην ανθρώπινη ιστορία....δεν
  μπορούν να συνεχίσουν έτσι,εκ των πραγμάτων πλέον!

 13. panagos avatar
  panagos 03/11/2010 21:26:25

  Χωρίς να μπαίνω στην ουσία, εκεί οι Αμερικανοί έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής του Ομπάμα.
  Ο Ομπάμα ούτε βγήκε να μιλήσει για πρόωρες εκλογές, ούτε εκβίασε, ούτε αρνήθηκε στο λαό να έχει μια διαφορετική άποψη καταδίκης της πολιτικής του. Εδώ στη μπανανία που ζούμε, ο κ. Παπανδρέου, μαζί με τα εξαπτέρυγα και τα διαπλεκόμενα, για καθαρά προσωπικούς και κομματικούς λόγους, βουλιάζουν τη χώρα σε μια αδιέξοδη πολιτική, που οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη αναδιανομή του πλούτου ( μεγαλύτερη από εποχής Χρηματιστηρίου ), δημιουργεί μια κοινωνία του 1/10 που θα ζει στα όρια της φτώχειας, χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, που θα απειλείται με ακόμα περισσότερους φόρους, περικοπές...

  Ναι, πρέπει να δράσουμε όπως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι και να του στείλουμε μήνυμα καταδίκης της αδιέξοδης πολιτικής που θα κάνει τους νέους ανθρώπους μετανάστες και μόνιμους θιασώτες των επιδομάτων ανεργίας. Καμία ψήφος χαμένη, όχι αποχή, όχι λευκό, όχι άκυρο, στο α' και β' γύρο, ενώ είναι σίγουρο ότι θα έρθουν χειρότερα μέτρα που θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη ύφεση της οικονομία και σε διάλυση του κοινωνικού ιστού της χώρας. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ άλλο. Θυσίες χωρίς ελπίδα. Διάλυση της μεσαίας τάξης και των αστικών στρωμάτων, με φορομπηχτική πολιτική σε είδη κατανάλωσης, ακίνητα, πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο, αυξήσεις παντού, νεες περικοπές, κι άλλες απολύσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στείλτε μήνυμα αποδοκιμασίας. Στείλτε μήνυμα ότι το μνημόνιο μπορεί να αλλάξει, εάν υπάρξει άλλη πολιτική και άλλος δρόμος ελπίδας. Αν υπάρχει πολιτικός που διεκδικεί και δεν είναι απλός διεκπεραιωτής εντολών. Η προσπάθεια των διαπλεκομένων εκδοτών, επιχειρηματιών και παλιών πολιτικών να μειώσουν τον Σαμαρά δείχνει κάτι. Το σάπιο πολιτικόοικονομικό κατεστημένο που μας έφερε σε αυτό το χάλι, προσπαθεί να γκρεμίσει κάτι νέο, διαφορετικό. Δεν ξέρω αν θα είναι αποτελεσματική η πολιτική Σαμαρά. Ξέρω ότι με έκανε κάπως να ελπίζω,μέσα σε αυτή τη φοβισματική τρομοκρατία των ΜΜΕ. Ούτε λευκή επιταγή του δίνω με τη ψήφο μου. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά ...Και ελπίζω αυτήν την ελπίδα να δουν οι κεντρώοι και κεντροαριστεροί ψηφοφόροι και στον α' και στο β' γύρο, πέρα από ιδεοληψίες, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Παίζεται το μέλλον των παιδιών μας, των γονιών μας, όλης της πορείας της νεότερης Ελλάδας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.