#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/03/2013 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πόκερ του Πούτιν στην κυπριακή κρίση

[caption id="attachment_209167" align="alignnone" width="600" caption="Ο Πούτιν και ο επικεφαλής της Gazprom Alexei Miller"][/caption]

Το γερμανικό Spiegel ενημερώνει τους αναγνώστες του για την αλληλεπίδραση Ρωσίας και Κύπρου στην παρούσα κρίση μέσω του ανταποκριτή του στη Μόσχα Benjamin Bidder. Η ενημέρωση που παρέχει το άρθρο, οσοδήποτε αποστασιοποιημένη, σαρκώνει την γερμανική οπτική για το ζήτημα – ή για την ακρίβεια, όσα ενδιαφέρουν πρωτίστως την γερμανική πλευρά. «Η Κύπρος απέρριψε το πακέτο διάσωσης από τις Βρυξέλλες – τώρα πρέπει να βοηθήσει η Μόσχα την χώρα της Ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία. Γι’ αυτήν την βοήθεια θα μπορούσε να απαιτήσει ο Βλαδίμηρος Πούτιν ένα υψηλό αντίτιμο».

Σωτήρης Μητραλέξης

«ΜΙΚΡΗ ΜΟΣΧΑ» ονομάζουν περιστασιακά οι κάτοικοι της Λάρνακας την πόλη τους, εξαιτίας των πολλών Ρώσων επιχειρηματιών. Στη νότια Κύπρο βρίσκονται τα holdings ουκ ολίγων Ρώσων ολιγαρχών. Τώρα, αφού η Βουλή της Λευκωσίας απέρριψε το πακέτο διάσωσης των Ευρωπαίων, η κυβέρνηση της Κύπρου στρέφεται για βοήθεια προς εκείνη την κατεύθυνση, απ’ όπου κατά τα προηγούμενα χρόνια έρρεαν αμέτρητα δισεκατομμύρια προς τη Μεγαλόνησο: στην Ανατολή, στη Ρωσία.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του ρωσικού κράτους Βλαδίμηρος Πούτιν. Ο υπουργός οικονομικών Μ. Σαρρής έφτασε αμέσως στη Μόσχα, το απόγευμα της Τρίτης. Ο Σαρρής συζήτησε με το Κρεμλίνο και τους ομολόγους του για το ενδεχόμενο ρωσικής υποστήριξης. Η ηγεσία ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης ζητιανεύει για βοήθεια στη Ρωσία – …για το Κρεμλίνο υπάρχουν σίγουρα και πιο δυσάρεστες καταστάσεις από αυτήν.

Ποια είναι η θέση της Μόσχας στην κρίση της Κύπρου;

Για τη Ρωσία η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, έχει μια ειδική θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Πολλοί Κύπριοι και Έλληνες ανήκουν στην ορθόδοξη εκκλησία, η οποία διατηρεί μια πολύ στενή σχέση με το Πατριαρχείο της Ρωσίας. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος παρακάλεσε τον Πατριάρχη Κύριλλο να πει μια καλή κουβέντα στον Πούτιν για την Κύπρο.

Οι συζητήσεις στη Μόσχα δεν ήταν καθόλου εύκολες, ο υπουργός οικονομικών της Ρωσίας Anton Siluanow είναι εκνευρισμένος, επειδή η Ρωσία ενημερώθηκε τόσο καθυστερημένα για το ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης και για την προγραμματισμένη υποχρεωτική εισφορά. O προκάτοχος του Siluanow, Alexej Kudrin, έμπιστος του Putin, μιλάει ακόμη και για ένα «στοιχείο έλλειψης σεβασμού».

Πρέπει η Ρωσία να φοβάται την Κύπρο;

Και ναι και όχι. Μαζί με τους βρετανούς επενδυτές, οι Ρώσοι είναι οι μεγαλύτεροι επενδυτές στο νησί. Η κυβέρνηση της Μόσχας υποτίθεται πως δεν ξέρει ακόμα το ακριβές ποσό, μα σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις οι καταθέσεις των Ρώσων επενδυτών κυμαίνονται από 20 ως 40 δισεκατομμύρια δολλάρια. Η κρατική Sberbank φορολόγησε στο 40% το ρωσικό μερίδιο από τα 5,8 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πρέπει αρχικά να εισπραχθούν μέσω της υποχρεωτικής εισφοράς. Για αυτό το λόγο τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Μόσχας εικάζουν ήδη σχετικά με μια πιθανή υπερπήδηση της κρίσης στην αχανή αυτοκρατορία, αφού τα τραπεζικά συστήματα των δύο χωρών είναι «συνδεδεμένα όπως τα σιαμαία δίδυμα».

Αυτός ο φόβος είναι παρατραβηγμένος. Η επιδείνωση της κυπριακής κρίσης ή ακόμα και μια πτώχευση του κράτους θα ήταν σκληρό χτύπημα για τις ρωσικές τράπεζες. Κατονομάζεται κυρίως η κρατική τράπεζα VTB, η οποία διατηρεί μια κυπριακή θυγατρική. Τόσο το ρωσικό κράτος όσο και η οικονομία μοιάζουν αρκετά ισχυρές σχετικά με τις συναλλαγματικές καταθέσεις ύψους 530 δισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν ακόμη και μια ολική απώλεια όλων των ρωσικών καταθέσεων στην Κύπρο.

Τι θέλει να επιτύχει η Ρωσία;

Πρώτον: να περιορίσει τη ζημία για τους Ρώσους επενδυτές. Ο Putin κρατάει τους ολιγάρχες της Ρωσίας σε μία ορισμένη απόσταση, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του Boris Jelzin. Το Κρεμλίνο θα εξετάσει όμως τα συμφέροντά τους και θα προσπαθήσει να διαφυλάξει τις επενδύσεις τους, πιστεύει ο Alexej Muchin, διευθυντής του Κέντρου πολιτικών πληροφοριών. Ο Putin «δεν έχει κανένα συμφέρον ή επιθυμία να δημιουργήσει επιπλέον εχθρούς».

Δεύτερον: να επωφεληθεί από την κρίση για να φροντίσει την εικόνα της. Το Κρεμλίνο είναι πρόθυμο να προβάλει τη Ρωσία ως άγκυρα σταθερότητας στην κρίση, ως σίγουρο οικονομικοπολιτικό λιμάνι, τόσο στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, όσο και απέναντι στους ίδιους τους πολίτες της. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Ρωσίας έχουν ξεπεράσει τον εαυτό τους με τα κύκνεια άσματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μιλάμε για «ευρω-μπολσεβικισμό», και η ίδια η αρθρογράφος της αντιπολίτευσης Julija Latynina γράφει για «ευρωπαϊκά παράσιτα που τρέφονται από την Κύπρο και τη Ρωσία». Ενώ η Ευρώπη κινδυνεύει να συνθλιβεί κάτω από το βάρος του χρέοςς της, το Κρεμλίνο μπορεί να λάμπει με τις οικονομικοπολιτικές του επιτυχίες. Χάρη στα υψηλά έσοδα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου βρισκόταν το πλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2012 στο 0,8% της οικονομικής παραγωγής, ενώ το κρατικό χρέος είναι μικρότερο από 10%.

Θα βοηθήσει η Ρωσία την Κύπρο;

Η πλάστιγγα γέρνει προς το ναι. Η Μόσχα χορήγησε το περασμένο έτος στη Λευκωσία δάνειο 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Κύπρος ελπίζει να επεκτείνει την προθεσμία εξόφλησης μέχρι το 2021 και να επιτύχει μια αύξηση στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Μόσχα θα προσφέρει την υποστήριξή της, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Τι θα επιτύχει η Ρωσία;

Περισσότερη διαφάνεια: Η Ρωσία επιθυμεί να έχει περισσότερες πληροφορίες για το ρωσικό χρήμα και τις ρωσικές εταιρείες στο νησί. Η Κύπρος είναι ένα είδος θερμοσίφωνα για το ρωσικό χρήμα. Δεκάδες δισεκατομμύρια μεταφέρονται χρόνο με το χρόνο από τη Ρωσία στο νησί, μόνο και μόνο για να επενδυθούν αμέσως ξανά στην αχανή Ρωσία. Κάπου στο 2010 η Κύπρος πρωταγωνιστούσε ως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη Ρωσία, με σχεδόν 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι επενδύσεις από τη Γερμανία ανήλθαν σε μόλις 21 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Κύπρος είναι αγαπητή μεταξύ των ολιγαρχών και των εγκληματιών για αποφυγή πολλών φόρων και ξέπλυμα χρήματος. Αμέτρητες ρωσικές μεγαλοεπιχειρήσεις ανήκουν επισήμως σε μικρές εταιρείες με έδρα την Κύπρο. Το Κρεμλίνο επιθυμεί να το αλλάξει αυτό.

Φυσικό αέριο: Ως αντάλλαγμα για τη ρωσική βοήθεια, θα μπορούσε η Κύπρος να παραχωρήσει προτεραιότητα στη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ακτών.

Έλεγχος στις κυπριακές εταιρείες: Ρωσικές εταιρείες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ιδιωτικοποιήσεις κρατικών εταιρειών της Κύπρου.

Στρατιωτική παρουσία: Η Ρωσία τρέφει φιλόδοξα σχέδια για τη δημιουργία ενός μεσογειακού στόλου, έχει όμως στη διάθεσή της μόνο ένα λιμάνι στη Μεσόγειο: μια μικρή ναυτική βάση στο Ταρτούς της Συρίας. Δεν πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να απαιτήσει η Ρωσία έναντι οικονομικής βοήθειας μια πιο στενή στρατιωτική συνεργασία.

Από τον ανταποκριτή του Spiegel στην Μόσχα Benjamin Bidder

Απόδοση: Μ.Τ.-Σ.Μ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 21/03/2013 11:33:09

  1)Λίστα με γνωστα ονόματα Ρώσων “ολιγαρχών” με καταθέσεις, επενδύσεις και offshore εταιρείες στην Κύπρο δημοσιοποιεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.Ο κατάλογος αναφέρει τα εξής ονόματα:
  -Ρόμαν Αμπράμοβιτς: ελέγχει την εταιρεία χαρτοφυλακίου Evraz μέσω της εταιρείας Lanebrook, η οποία εδράζει στην Κύπρο.
  -Μιχαήλ Προκόροφ: ο μεγιστάνας και πρώην υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, ιδιοκτήτης εταιρειών εκμετάλλευσης ορυχείων στη Ρωσία, κατέχει επίσης την από το 2008 εγγεγραμμένη στην Κύπρο Intergeo Management Ltd.
  -Βλαντιμίρ Λίζιν: ο άνθρωπος του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 15.9 δισ. δολάρια ελέγχει τη σημαντικότερη εταιρεία του (χαλυβουργία) στο Νοβολιπετσκ μέσω της εδράζουσας στην Κύπρο Fletcher Holding Ltd.
  Στη λίστα με τους ιδιοκτήτες άλλων εταιρειών με έδρα την Κύπρο συμπεριλαμβάνονται: ο Αλεξέι Μορντάσοφ (με περιουσία στα 15,3 δισ. δολάρια), ο μεγιστάνας του νικέλιου Βλαντιμίρ Ποτάνιν (14,5 δισ. δολάρια), ο βαρώνος του πετρελαίου Βαγκίτ Αλεκπέροφ (13,5 δισ. δολάρια), ο Σουλεϊμάν Κερίμοφ (6,5 δισ. δολάρια), ο αμφιλεγόμενος επενδυτής που το 2008 είχε εκφράσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 3% της Deutsche Bank, φίλος του πρωθυπουργού Μεντβέντεφ και πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία, Αλίζερ Ουσμάνοφ (18,1 δισ. δολάρια), η σύζυγος του πρώην δημάρχου της Μόσχας που είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από το Κρεμλίνο, Γιελένα Μπατούρινα (1,1 δισ. δολάρια) και o μεγιστάνας των λιπασμάτων, Ντμίτρι Ριμπολόφλεφ, o οποίος τυχαίνει να κατέχει και το 10% (για την ακρίβεια το 9,7%) της Τράπεζας Κύπρου. http://www.bankwars.gr/

  2)Με δεδομένο ότι η ευρωζωνη και δή η Γερμανία περιφρουρεί πεισματικά την αναζήτηση λύσεων αποκλειστικά στο εσωτερικό της είναι κάτι που έπρεπε να το γνωρίζουν άπαντες.Μην Ξεχνούμε πως ο ο Μεντβέντεφ ήταν ο πρώτος που υπέδειξε στην Ελλάδα την “πόρτα” του ΔΝΤ).Η τρόικα στην Κύπρο έκανε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω εάν δεν πάρει αυτό που θέλει, που δεν είναι άλλο από την δραστική συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και την ανακατανομή των επενδυτικών κεφαλαίων και καταθέσεων προς χώρες άλλων, πιθανώς γερμανικών συμφερόντων.

  3)Για την Ρωσία επισημαίνεται πως το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 2 δισ. ευρώ ρωσικών καταθέσεων που απειλούνταν να κουρευτούν και αφορά ό,τι ακριβώς αποτελεί (από την αντίθετη πλευρά) την διακηρυγμένη πρώτη προτεραιότητα του Βερολίνου: τη διατήρηση ή μη της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου και ως κρίσιμης “πύλης” διεθνών συναλλαγών για τη Μόσχα. Επιπλέον, οι πολιτικοί υπολογισμοί έχουν μεγάλο βάρος για τη ρωσική πλευρά, η οποία αδυνατεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι αποφάσεις που άπτονται των συμφερόντων της λαμβάνονται χωρίς καν την προσπάθεια μιας συνεννόησης μαζί της.

  Tα υπόλοιπα έπονται.Η Κύπρος θα περιμένει τι θα παράγει η διελκυστίνδα μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσία .

 2. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 21/03/2013 11:33:13

  Κύριε Μητραλέξη, επιτρέψτε μου μία διόρθωση στην πολύ καλή μεταφραστική σας δουλειά: Τα ρωσικά (και τα βουλγαρικά) ονόματα καλό να αποδίδονται με το ελληνικό αλφάβητο και όχι με το λατινικό, αφού στο κυριλλικό είναι γραμμένα. Έτσι και αλλιώς, ο κάθε λαός που χρησιμοποιεί το λατινικό αλφάβητο τα μεταγράφει ανάλογα με την προφορά των γραμμάτων του λατινικού αλφαβήτου στη γλώσσα του: Οι Γερμανοί αναφέρουν τον Γιέλτσιν ως Jelzin (όπως κάνετε εσείς), αλλά οι Γάλλοι Yeltsin και οι Αλβανοί Jelcin!

  • Σωτ Μητραλ avatar
   Σωτ Μητραλ @ ΒΙΣ 21/03/2013 12:20:59

   Ευχαριστώ, στο μέλλον θα μεριμνήσω.

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ ΒΙΣ 21/03/2013 12:34:21

   Σωστή η παρατήρηση για τη μεταφορά απο το Κυριλλικό αλφάβητο στο Ελληνικό.
   Ωστόσο, στις χώρες που χρησιμοποιουν λατινικό αλφάβητο, συχνά μεταφέρουν οπτικά την (κυριλλική) Ρωσική ορθογραφία, αγνοώντας την προφορά.
   Π.χ. οι Αγγλοσάξωνες και οι Γερμανοί συνήθως γράφουν τον μεσαιωνικό αγιογράφο Αντρέι Ρουμπλιόφ Andrei Rublev, μεταφέροντας "οπτικά" την Ρωσική ορθογραφια Андрея Рублев.
   Φυσικά οι γνώστες προφέρουν "Ρουμπλιόφ" και όχι "Ρούμπλεβ".
   Υπόψη ότι στην Ρωσική (όπως και στην Αγγλική), ΔΕΝ ισχύει η αρχή "οι λέξεις γράφονται όπως προφέρονται", η οποία ισχύει σε άλλες γλώσσες που χρησιμοποιούν κυριλλικό αλφαβητο - π.χ. στην Σερβική.

 3. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 21/03/2013 12:20:56

  Για την ακρίβεια Yeltsin οι Αγγλοι και Eltsine οι Γάλλοι.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ μεταρρυθμιστής 21/03/2013 12:55:27

   Ναι, σωστά!

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 21/03/2013 21:18:00

  Είχε κοπανήσει βότκα νωρίτερα ο πούτιν και μπέρδεψε το ποκερ με την μπιρίμπα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.