11/11/2009 08:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Το πρώτο αστικό κόμμα αρχών»Στην υπογραφή μιας κοινής διακήρυξης αρχών και αμοιβαίων δεσμεύσεων για το μέλλον και τη διακυβέρνηση της ΝΔ προχώρησαν οι κ. Σαμαράς και Αβραμόπουλος. Το κείμενο αυτό αποτελεί ουσιαστικά το επιστέγασμα της πολιτικής συμφωνίας των δύο ανδρών, εν όψει της εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ.

Τα βασικά σημεία της κοινής διακήρυξης έχουν ως εξής:

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ: Για την εξασφάλιση της ενότητας της παράταξης και της εσωτερικής συνοχής της, προκειμένου όχι μόνο να αντιμετωπιστεί άμεσα και αποτελεσματικά η αρνητική συγκυρία, όπως διαμορφώθηκε από το εκλογικό αποτέλεσμα της 4ης Οκτωβρίου 2009, αλλά και να δημιουργηθεί στους πολίτες που μας στηρίζουν και στον κόσμο γενικότερα αίσθημα αισιοδοξίας, προοπτικής, ταχύτατης και δυναμικής ανάκαμψης.

ΕΓΓΥΟΜΑΣΤΕ: Την ανάδειξη ενδυναμωμένης της ιδεολογίας της παράταξης και της λειτουργίας του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με βάση την ιδρυτική πράξη του κόμματός μας το 1974, όπως αυτές διαμορφώνονται στα νέα κοινωνικοπολιτικά και διεθνή δεδομένα, με γνώμονα τον άνθρωπο και την κοινωνική συνοχή, με στόχο τη δημιουργία της μεγάλης δημοκρατικής και σύγχρονης Κεντροδεξιάς.

ΠΡΟΩΘΟΥΜΕ: Τη δημιουργία του πρώτου ουσιαστικά στην Ελλάδα αστικού κόμματος αρχών, που διεκδικεί τη διακυβέρνηση της χώρας χωρίς νεποτισμό, πολιτικά κληρονομικά δικαιώματα, αδιαφανείς διαδικασίες, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης. Με άλλα λόγια, ανοιχτό κόμμα.

Την κοινή πεποίθησή μας ότι ο πρόεδρος πρέπει να εκλέγεται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που πρόσκεινται στην ιδεολογία και στις αρχές της παράταξης. Για τον λόγο αυτό θα αποκαταστήσουμε από την επομένη της εκλογής πλήρη συμμετοχή των πολιτών στις μεγάλες αποφάσεις της παράταξης, που θα οδηγήσουν και πάλι τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση της χώρας.

ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ: Αμέσως μετά την εκλογή προέδρου και μέχρι το Πάσχα 2010 θα συγκληθεί Τακτικό Συνέδριο το οποίο:

α. Θα εγκρίνει τις καταστατικές αλλαγές

β. Θα διαμορφώσει τις θέσεις του κόμματος: για τον νέο εκλογικό νόμο, τη διαφάνεια στην πολιτική και στο πολιτικό χρήμα, τη διεύρυνση της παράταξης ώστε να επαναπατριστούν όλοι οι πολίτες, οι οποίοι στις πρόσφατες εκλογές στράφηκαν είτε προς την ακροδεξιά είτε προς την Κεντροαριστερά.

γ. Θα διαμορφώσει επίσης τις θέσεις που αφορούν: τη σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τα ΜΜΕ, τα μεγάλα εθνικά θέματα, τα θέματα περιβάλλοντος και χωροταξίας, τα θέματα ασφάλειας και καθημερινότητας, τα κοινωνικά θέματα και την κοινωνική συνοχή.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ελεύθερος avatar
  ελεύθερος 11/11/2009 08:53:02

  Μία απλή ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ προς τους εναπομείναντες Ντορο-λάγνους, πολιτικούς, στελέχη και bloggers:
  Συνειδητοποιείτε ελπίζω ότι συντάσσεστε με την υποψήφια που ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ Η ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ αλλά από τους μόλις 5 χιλιάδες σημερινούς συνέδρους, που μας οδήγησαν στη σημερινή εκλογική κατάντια.
  Προφανώς προτιμάτε "ελεγχόμενες" διαδικασίες υπέρ των ολίγων ερήμην των πολλών.
  Με αυτά τα μυαλά ας μήν αναρωτιέστε γιατί φαινόμαστε ξεκομμένοι από την κοινωνία ή γιατί 1.100.000 νεοδημοκράτες θεώρησαν ότι είναι πιό σημαντικό να δούν τηλεόραση παρά να πάνε να μας ψηφίσουν.
  Κοινή λογική.
  ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ.
  Θέλει διδακτορικό για να το καταλάβετε αυτό κ. Μεϊμαράκη, Παυλόπουλε, Χατζηδάκη, Δένδια, Φάνη Πάλλη, Βαρβιτσιώτη, Κοντέ, Δούκα, και το λοιπό συναπάντημα;
  ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΝΑ ΑΓΚΑΛΙΑΣΕΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.
  Αλλάζουμε (νοοτροπία) ή βουλιάζουμε (για άλλα 10 χρόνια).

 2. Lavazza avatar
  Lavazza 11/11/2009 10:30:29

  Ελεύθερε,

  η Ν.Δ δεν έχει εκατοντάδες χιλιάδες μέλη...

  Έχει εκατοντάδες χιλιάδες ΦΙΛΟΥΣ αλλά αυτοί ως "μη ελεγχόμενοι" από ΚΑΝΕΝΑΝ από τους υποψηφίους δεν μπορούνε να ψηφίσουν...

  Εκεί τα βρήκαν μια χαρά...

  Η Ντόρα δεν έχει "δικούς της" μέσα στο λαό και εάν έκανε Κόμμα θα ήταν στο 5%...

  Ο Σαμαράς δεν έχει "δικούς του" μέσα στο λαό της Ν, έκανε Κόμμα και δεν ξεπέρασε το 5%. Το έκλεισε νύχτα...

  Ο Αβραμόπουλος δεν έχει "δικούς του" μέσα στο λαό της Ν.Δ, έκανε Κόμμα και το έκλεισε νύχτα...

  Όλο το παιχνίδι γίνεται για τους πικραμένους ψηφοφόρους τους οποίους θέλουν να κάνουν "δικούς τους"...

  Ο Αβραμόπουλος δεν ήταν κορυφαίος υπουργός στο χάλι της Ν.Δ;;;

  Ο Σαμαράς δεν ήταν κορυφαίος υπουργός στο χάλι της Ν.Δ;;;

  Δεν βλέπαν οτι η Ντόρα πριονίζει τον Καραμανλή;;;

  Δεν βλέπαν τα κακώς κείμενα;;;

  Δεν βλέπαν την φατρία Σουφλιά, Παυλόπουλου, Μεϊμαράκη, Πετραλιά;;;

  ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ;;;;;;;

  Για να μην χάσουν τους υπουργικούς θώκους;;;;;;

  Για να μην πει ο κόσμος οτι Σαμαράς και Αβραμόπουλος για μιά ακόμη φορά κάναν το "κομμάτι" τους;;;

  Τί περίμεναν;;;

  Να τον ρίξουν "άλλοι" πρώτα τον Καραμανλή για να διεκδικήσουν μετά την Αρχηγία;;;

  Να πέσει ο Καραμανλής σαν "ώριμο φρούτο";;;

  ΓΙΑΤΙ ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΕ (ειδικά ο Σαμαράς);;;

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ Lavazza 11/11/2009 10:35:23

   εγώ που δεν καταλαβαίνω από πολιτικάντικα, βλέπω ανίτφαση στο επιχείρημά σου...

  • πρώτα η ελλάδα avatar
   πρώτα η ελλάδα @ Lavazza 11/11/2009 11:38:10

   Lavazza, είναι λογικά τα επιχειρήματά σου αλλά δεν πρέπει να ξεχνάς ότι ο Σαμαράς και ο Αβραμόπουλος δεν είχαν σχεδόν καθόλου μηχανισμούς στο κόμμα, ειδικά ο Σαμαράς που ήταν εκτός επί χρόνια.
   Αντίθετα η Ντόρα ήταν παντοδύναμη (βλ. Μεϊμαράκης, Παυλόπουλος, κλπ) και έκτιζε τις κλίκες για πολύ καιρό.
   Ποιός θα μπορούσε να κριτικάρει ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ λοιπόν τον Καραμανλή, οι αδύναμοι ή ο δυνατός;
   Και μην ξεχνάς επίσης τη τεράστια ζημιά που υποστήκαμε από τα καμώματα του Παυλόπουλου στα Δεκεμβριανά και στις φωτιές, όπως και τις παλινωδίες της Ντόρας με το σκοπιανό αεροπλάνο στην Κέρκυρα και τους νατοϊκούς πυραύλους στην Ουκρανία.
   Όταν μετά έρχεται να σου λέει ότι αυτή είναι ο αρχιτέκτονας του ρεζιλέματος του Μπούς στο Βουκουρέστι είναι σαν να σου λέει ότι δεν έχεις δικαίωμα να σκέπτεσαι.
   Άσε τώρα !

 3. 21 avatar
  21 11/11/2009 12:22:07

  @lavazza, η εξίσωση είναι απλή:όσοι συμμετείχαν στην κυβερνητική επιτροπή της ΝΔ, είναι με την Ντόρα, ηταν οι κορυφαίοι, οι κορυφαίοι της ήττας. Οι Λοιποί στηρίζουν Σαμαρα. Επί πλέον ότι και να θέλει να καταμαρτυρήσει κανείς κανείς στους Σαμαρά-Αβραμόπουλο γεγονός παραμένει ότι δεν ήταν στην κυβερνητική επιτροπή τα τελευταία 5,5 χρόνια.Δεν ήταν στους "κορυφαίους"...της ήττας.

 4. fatfat avatar
  fatfat 11/11/2009 12:31:48

  @ ελεύθερος....θύμισέ μου, ο κύριος Καραμανλής πως εκλέχτηκε πρόεδρος της ΝΔ το 1997? Ψήφισαν τα μέλη ή μόνο οι σύνεδροι που προέβλεπε το καταστατικό?
  Και γιατί ο κύριος Σαμαράς και ο κύριος Αβραμόπουλος δεν μίλησαν ποτέ για αλλαγή του τρόπου εκλογής προέδρου πριν τις βουλευτικές εκλογές?
  Γιατί δεν το ζήτησαν ποτέ πριν τις βουλευτικές εκλογές και το θυμήθηκαν όψιμα τώρα?

 5. fatfat avatar
  fatfat 11/11/2009 12:34:16

  @ ελεύθερος....αυτές οι “ελεγχόμενες διαδικασίες υπέρ των ολίγων ερήμην των πολλών"(όπως γράφεις) ήταν που προέβλεπε το καταστατικό του κόμματος, και σίγουρα δεν τις έφτιαξε η κυρία Μπακογιάννη.....

 6. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 11/11/2009 13:19:05

  Ας είμαστε ειλικρινείς. Η διαδικασία της εκλογής από τη βάση προεκυψε όχι επειδή ήταν απαίτηση της βάσης (η βάση εδώ και καιρό με άλλα ασχολείται) ούτε επειδή την έχουν σε εκτίμηση οι ταγοί (αν την είχαν θα είχαν φροντίσει για ουσιαστικά συμμετοχικές διαδικασίες πολύ νωρίτερα). Απλώς κάποιοι θεώρησαν (ίσως και κακώς) ότι η εκλογή από τη βάση ήταν ο μόνος πιθανός δρόμος για να μη βγει η Μπακογιάννη αρχηγός στο συνέδριο δια περιπάτου.
  Από κει και πέρα η εκλογή από τη βάση
  1 ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ : Η απουσία εκ των προτέρων καταρτισμένων εκλογικών καταλόγων αφήνει περιθώρια για λαθροχειρίες, οι αντιθέσεις μεταξύ των υποψηφίων μεταφέρονται οξυμένες μάλιστα στη βάση, η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα ψηφίσουν(ήδη εγγεγραμμένα μέλη)δεν έχουν -και με δική τους ευθύνη- καμμία ουσιαστική επαφή με το κόμμα κ.α
  2 ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Αν δεν βρεθούν οι τρόποι η συμμετοχή να συνεχισθεί και μετά τις 29.11 δεν έγινε απολύτως τίποτα. Και το πως θα ενεργοποιήσεις και θα κρατήσεις ενεργοποιημένους - στη σημερινή "απολιτικ" εποχή- πολίτες και μάλιστα φιλελεύθερους, συντηρητικούς, κεντροδεξιούς όπως θέλετε πέστε τους δεν είναι καθόλου εύκολο.
  Και ας μην ξεχνάμε ότι δεν είναι καθόλου υποχρεωτικό η επιλογή της βάσης να είναι σοφότερη από την επιλογή ενός εκλεκτορικού σώματος.

 7. Blimblomblim avatar
  Blimblomblim 11/11/2009 13:46:45

  Βλέπω μεγάλο καημό για την εκλογή από τη βάση. Λογικό είναι. Στερνή μου γνώση. Τι να κάνουμε. Sic transit gloria mundi. Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Το καταστατικό άλλαξε.

  Είναι φανερό ότι το παίρνουν σιγά σιγά απόφαση στο στρατόπεδο της Ντόρας. Καλά θα ήταν να γύριζαν το χρόνο πίσω και να επεδίωκαν εκλογή από το συνέδριο εξπρές, αλλά ο χρόνος πίσω δεν γυρίζει. Ο βασιλιάς στριμώχτηκε. Το ματ είναι στην επόμενη κίνηση.

 8. ελεύθερος avatar
  ελεύθερος 11/11/2009 14:47:03

  Τα καταστατικά δεν είναι ευαγγέλια και οι αρχηγοί δεν είναι πάπες.
  Το πασόκ μας ξεπέρασε σε ποιότητα διαδικασίας και θα ήταν λάθος να μείνουμε πίσω.
  Επίσης να μην ξεχνάμε ότι η εκλογή αρχηγού από τη βάση στην ουσία αποτρέπει οποιαδήποτε αμφισβήτηση του νέου αρχηγού από οποιονδήποτε και αυτό είναι καθοριστικό εάν ο χαμένος προσπαθήσει να παίξει παιγνίδια διάσπασης.
  Όταν μιλάνε οι πολλοί οι λίγοι πρέπει να σιωπαίνουν και ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΩΜΑ, φίλε fatfat.

  • ΑΡΗΣ Θ avatar
   ΑΡΗΣ Θ @ ελεύθερος 11/11/2009 15:16:30

   Τα καταστατικά μέχρι να αλλάξουν πρέπει να τηρούνται. Και αυτό έγινε.
   Είναι λάθος αν η προσφυγή στη βάση αποφασίσθηκε επειδή την υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ. Στο κάτω-κάτω υπάρχουν μερικές δεκάδες δημοκρατικότατα κόμματα στην Ευρώπη που επιλέγουν τους αρχηγούς τους με άλλες διαδικασίες.
   Την αμφισβήτηση του όποιου αρχηγού την καθιστά δύσκολη όχι το ποιος τον εκλέγει όσο το πόσο μεγάλη πλειοψηφία εξασφαλίζει και κυρίως η πολιτεία του αφού γίνει αρχηγός(Κάτω από αυτό το πρίσμα προσωπικά προτιμώ την επικράτηση οιουδήποτε με 80-20 παρά το διαφαινόμενο ντέρμπυ)
   "Οταν μιλάνε οι πολλοί οι λίγοι πρέπει να σωπαίνουν"
   Δεν κατάλαβα τι ακριβώς αφορα, αλλά να υπενθυμίσω ότι η ουσία της Δημοκρατίας είναι (εκτός του ότι η πλειοψηφία κυβερνά) ότι οι μειοψηφίες ελέγχουν και έχουν το δικαίωμα να γίνουν κάποια στιγμή πλειοψηφία.

   • ελεύθερος avatar
    ελεύθερος @ ΑΡΗΣ Θ 11/11/2009 16:00:10

    Μέχρι όμως να γίνουν πλειοψηφία παραμένουν μειοψηφία και υπακούουν στην πλειοψηφία, OK;
    “Οταν μιλάνε οι πολλοί οι λίγοι πρέπει να σωπαίνουν”
    τί ακριβώς είναι που δεν καταλαβαίνεις;
    Ότι κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητήσει ένα αρχηγό που θα εκλεγεί από το νεοδημκρατικό λαό, τί άλλο.
    Δεν ξέρω τί να σου πώ, μερικά πράγματα είναι αυτονόητα, δεν μπορώ να σε πάρω χεράκι χεράκι.

   • ΑΡΗΣ Θ avatar
    ΑΡΗΣ Θ @ ΑΡΗΣ Θ 11/11/2009 16:52:23

    Αν η φράση σου αφορά την μη αμφισβήτηση ενός αρχηγού που θα έχει εκλεγεί δημοκρατικά συμφωνούμε απόλυτα.
    Φοβήθηκα ότι το "οι λίγοι πρέπει να σωπαίνουν" αφορούσε τις εντός του blog διαμορφούμενες πλειοψηφίες.

 9. ΑΡΗΣ Θ avatar
  ΑΡΗΣ Θ 11/11/2009 14:55:14

  Δεν υπάρχουν δάκρυα για την αλλαγή του καταστατικού και την εκλογή από τη βάση.Για όσους δεν το κατάλαβαν η (πολύ παλιά δυστυχώς) θέση μου είναι υπέρ της μεγαλύτερης δυνατής συμμετοχής από τη βάση, ουσιαστικής και υπεύθυνης.
  Αλό αυτό και άλλο στο ΓΙΑΤΙ φτάσαμε ΣΗΜΕΡΑ σ΄ αυτή τη διαδικασία και τα προβλήματα που εμπεριέχει ή οι προκλήσεις μπροστά στις οποίες μας βάζει.
  Οσο γι αυτά περί στρατοπέδων .... δυστυχώς αυτά μας φάγανε.
  Και κάτι άλλο. Με όποιον δεν συμφωνούμε (ή και νομίζουμε ότι δεν συμφωνούμε) του βάζουμε μια ταμπέλλα και ....ξεμπερδέψαμε. Ετσι "καθάριζε" και το ΚΚΕ. Βάφτιζαν πράκτορες των Εγγλέζων τους συντρόφους τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.