#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/01/2014 16:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πρόβλημα με τα παιδιά του (κομματικού) σωλήνα


Μιλάμε συχνά για τα στελέχη του κομματικού σωλήνα, για το πόσο σημαντική είναι η μετάβαση από ένα πολιτικό προσωπικό που το αποτελούν εκείνα σε ένα πολιτικό προσωπικό που θα αποτελείται από ανθρώπους της πραγματικής κοινωνίας – ειδάλλως ακόμα και η διαχείριση καθ’ εαυτήν δεν μπορεί παρά να είναι αναιμική. Γιατί όμως επιμένουμε σε αυτό; Είναι έτσι τα πράγματα, ή η κυρίως χρήση στελεχών του «κομματικού σωλήνα» αποτελεί μια φυσική και αναμενόμενη λειτουργία της πολιτικής; Εν τέλει, ποιό είναι το πρόβλημα με τον «κομματικό σωλήνα»;

Το πρόβλημα με τα κόμματα της Μεταπολίτευσης είναι το δεδομένο και οριστικό διαζύγιό τους από την κοινωνία. Λειτουργούν ανεξάρτητα και απομακρυσμένα από αυτήν, η επικοινωνία του κλειστού συστήματος του εκάστοτε κομματικού μηχανισμού με την πραγματικότητα είναι συνήθως προσχηματική, ένα αναγκαίο κακό για την ανανέωση της παροχής πολιτικής εξουσίας στο κόμμα. Σε αυτά τα πλαίσια, ένα τέτοιο κόμμα δεν αντλεί τα στελέχη του από την κοινωνία, αλλά τα δημιουργεί εξ απαλών ονύχων σε δικούς του «δοκιμαστικούς σωλήνες». Ας πάρουμε το συνηθέστερο σήμερα παράδειγμα, αυτό των κομματικών νεολαιών και κυρίως της παρουσίας τους στο πανεπιστήμιο. Αυτή η διαδικασία απομακρύνει σταδιακά το υποψήφιο στέλεχος από την πραγματικότητα όπως την γνωρίζουν οι υπόλοιποι συμπολίτες του: από τους βαθμούς στο πανεπιστήμιο μέχρι την είσοδο (;) στην αγορά εργασίας, από την στρατιωτική θητεία μέχρι τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνεται η παραμικρή εργασία και υποχρέωση, το «παιδί του (κομματικού) σωλήνα» γνωρίζει την ζωή με άλλους όρους, με άλλον τρόπο από αυτόν των συνομηλίκων συμπολιτών του: έχει μόνον ακουστά τον σπουδαστικό μόχθο στο πανεπιστήμιο, την πάλη και την απελπισία της αναζήτησης μιας θέσης στον ήλιο της αγοράς εργασίας, τις καθ’ ημέραν δυσκολίες συνδιαλλαγής με το δημόσιο, δεν τα έχει βιώσει πραγματικά, έχει μόνον ακούσει να μιλούν γι’ αυτά, άρα δεν δύναται και να προσφέρει πραγματικές λύσεις σε αυτά. Η μόνη πρόσβαση στην πραγματικότητα είναι μέσω γαλάζιων, πράσινων ή ροζ παραμορφωτικών φακών. Όμως δεν είναι αυτό το πραγματικό, το μέγιστο πρόβλημα.

Το πραγματικό, το μέγιστο πρόβλημα εμφανίζεται όταν ο βιοπορισμός διασφαλιστεί, είτε εμμέσως είτε άμεσα, από τις διεργασίες του κομματικού σωλήνα. Αντιθέτως, όταν κάποιος π.χ. πανεπιστημιακός εμπλέκεται στην πολιτική ή εκλέγεται, το ενδεχόμενο να απεμπλακεί ή να μην επανεκλεγεί δεν συνεπάγεται παύση του βιοπορισμού του: απλώς επιστρέφει στο προηγούμενό του επάγγελμα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα παιδιά του σωλήνα: ο εξοστρακισμός από την πολιτική, η απώλεια της εύνοιας των ανθρώπων-κλειδί, η αποτυχία επανεκλογής συνεπάγονται παύση του βιοπορισμού, ξαφνικό βιοποριστικό πρόβλημα. Όσο ανιδιοτελής ή οραματιστής κι αν τυγχάνει κάποιος πριν εισέλθει στα συγκεκριμένα γρανάζια, περίπου σε αυτό το σημείο απελευθερώνονται ακατανίκητες ψυχολογικές δυνάμεις που συνηγορούν περί του αντιθέτου: πλέον η ανάγκη να διατηρηθεί κανείς στην θέση του, στην κομματική καριέρα του και στον κομματικό βιοπορισμό του δεν αποτελεί μονάχα συνειδητή επιλογή ή σκέψη, μα αδήριτη ενστικτώδη ανάγκη, απελευθερώνονται τα αντανακλαστικά της ανθρώπινης ανάγκης για ασφάλεια και βιοπορισμό, θολώνουν την συνειδητή σκέψη και καταπλακώνουν τα κριτήρια σε αμείλικτο βαθμό. Ανεπαίσθητα και ασυνείδητα, χωρίς καν να το διαπιστώσει ο ίδιος, το παιδί του σωλήνα αποκτά νέες προτεραιότητες: να επιδιώκει ή να διατηρεί την εύνοια του αρχηγού του κόμματος, να μην δυσαρεστήσει με επιλογή του ή ενδεχόμενη παρρησία του όσους (ψηφοφόρους και φεουδάρχες) εγγυώνται την επανεκλογή του, να έχει τις «σωστές» απόψεις, την «σωστή» ψήφο και τις «σωστές» επιλογές ώστε να μην εκβληθεί από τον βιοπορισμό του και από το μόνο είδος καθημερινότητας που γνωρίζει. Πλέον, ανεπαίσθητα, αυτές οι προτεραιότητες κανοναρχούν την πολιτική συμπεριφορά του και τις επιλογές του, όχι η παλαιότερη ανιδιοτέλεια, ο οραματισμός, η κάποτε πηγαία φιλοπατρία – όσο κι αν αυτά συνεχίζουν να αποτελούν το άλλοθι, με τον ίδιο τρόπο που -στοιχηματίζω- ο Άκης Τσοχατζόπουλος πιστεύει ακόμη σήμερα ότι έλαβε τις βέλτιστες αποφάσεις για την πατρίδα.

Η αλλαγή των προτεραιοτήτων οδηγεί στην αλλαγή των στόχων: γρήγορα καθίσταται σαφές ότι η επανεκλογή παίζεται ευκολώτερα στο πεδίο των εντυπώσεων παρά στο πεδίο της ουσίας και της παραγωγής έργου. Όταν το παιδί του σωλήνα βγαίνει στην τηλεόραση για να αντιπαρατεθεί παιδιά του σωλήνα απεσταλμένα άλλων κομμάτων, γνωρίζει πως σε αυτήν την μάχη δεν θα κερδίσει όποιος εκφράσει το πιο «τετράγωνο» επιχείρημα, την πιο ειλικρινή μαρτυρία, την καλύτερη, πιο μελετημένη και πρακτικά εφαρμόσιμη πρόταση, τον ευφυέστερο και ρεαλιστικώτερο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ικανόν να λύσει τα προβλήματα του πολίτη, όχι: νικά εκείνος που θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Εκείνος που θα υπονομεύσει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το ήθος του αντιπάλου, που θα εκσφενδονίσει την πιο πιασάρικη ατάκα, που θα διατυπώσει το πιο εντυπωσιακό ευχολόγιο, που θα μιλήσει ακατάπαυστα ώστε να καλυφθεί ο αντίπαλος από την οχλαγωγία. Η παραγωγή έργου, η εκπροσώπηση του πολίτη γίνεται πάρεργο της πολιτικής, παράπλευρη απώλεια: το παιχνίδι παίζεται στην (επαν)εκλογή και στις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις της.

Όταν προκύπτει μια πραγματική κρίση, ή μια περίοδος «αλλαγής καθεστώτος», η εκπαίδευση που παρέχει ο «κομματικός σωλήνας» δεν έχει καταστήσει τα στελέχη του ικανά να την αντιμετωπίσουν. Τα παιδιά του σωλήνα γνωρίζουν καλά την συλλογή ψήφων, την διατήρηση και δημιουργία ισορροπιών, την επικέντρωση στην δημιουργία των «σωστών» εντυπώσεων. Δεν δύνανται να γνωρίζουν πώς να δώσουν πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, το πώς να αλλάξουν άρδην τις προτεραιότητες μιας διαχειριστικής πρακτικής, το πώς να λειτουργήσουν αν χρειαστεί έξω από τα στενά όρια των συμμαχιών, των ομαδοποιήσεων και των ισορροπιών, το πώς να αλλάξουν μια πραγματική κατάσταση και όχι τις εντυπώσεις σχετικά με αυτήν ή τις ισορροπίες γύρω από αυτήν. Όταν έρχεται η στιγμή που χρειάζεται να σπάσεις αυγά, τα παιδιά του σωλήνα απλώς δεν μπορούν να βοηθήσουν. Το πολύ πολύ να βοηθήσουν στην «επικοινωνιακή διαχείριση» του πράγματος…

 

Σημειώνουμε εδώ ότι η σχεδόν αποκλειστική αξιοποίηση «παιδιών του σωλήνα» μόνον άφευκτη νομοτέλεια της πολιτικής δεν είναι! Ενώ το φαινόμενο υφίσταται φυσικά παντού, πολύ συχνά σε άλλες χώρες τροφοδοτείται το πολιτικό προσωπικό από ανθρώπους με ανεξάρτητη πορεία στην πραγματική κοινωνία – χωρίς να είναι αυτοί... υπερήλικες επειδή δεν μεγάλωσαν σε θερμοκήπιο. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama διέγραψε μιαν ανεξάρτητη επαγγελματική και ακαδημαϊκή πορεία και μετά, μετά από μιαν επιτυχημένη καριέρα στην πραγματική ζωή, επιδίωξε ενασχόληση με την πολιτική – ειδάλλως στην Αμερική δεν θα τον έπαιρναν και σοβαρά… Αντιθέτως, η Margaret Thatcher επεδίωκε την εκλογή της στο κοινοβούλιο από τα 24 της χρόνια – χωρίς όμως να αποτελεί εκείνη το αποτέλεσμα/προϊόν ενός κομματικού φυτωρίου και θερμοκηπίου, ενός κλειστού εσωτερικού συστήματος παραγωγής στελεχών, και ακριβώς εκεί έγκειται η μείζων διαφορά…

Μπορούμε να επενδύσουμε πραγματικές ελπίδες σε «παιδιά του σωλήνα», οσοδήποτε ταλαντούχα; Ούτε με λοβοτομή.

Σωτήρης Μητραλέξης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dimitris avatar
  Dimitris 14/01/2014 16:46:19

  Συγχαρητήρια για το κείμενο. Εκφράζει μια μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία νέων ανθρώπων, που βλέπουν συνομηλίκους τους να βολεύονται μέσα απο το πελατειακό-παρασιτικό κομματικό σωλήνα.

 2. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 14/01/2014 17:10:19

  εύγε, αλλά όπως ξέρεις και ξέρω αυτά προωθούνται και επιλέγονται, λες να αλλάξει και δω κάτι;

 3. Κ.Π. avatar
  Κ.Π. 14/01/2014 17:27:47

  Συγχαρητήρια! Απλώς πρέπει να καταδειχτεί το duality ζημιών που επιφέρει η ύπαρξη επαγγελματιών πολιτικών:
  α) ΟΙ ζημιές στα κοινά που περιγράφονται στο άρθρο λόγω των αναγκών βιοπορισμού των επαγγελματικών πολιτικών, και
  β) Η ουσιαστική κατάλυση της έννοιας της Δημοκρατίας, τόσο για τον εξουσιαζόμενο όσο και για τον εξουσιαστή: Υποτίθεται ότι στην Δημοκρατία οποιοσδήποτε από εμάς θα μπορούσε να είναι ο Πρωθυπουργός. Αντί όμως να ισχύσει κάτι τέτοιο, έχουμε παραδόσει de facto την εξουσία σε επαγγελματίες διαχειριστές, τους οποίους κατόπιν όλοι σκυλοβρίζουμε, ο καθείς για τον δικό του λόγο, καθότι είναι πράξει αδύνατον να ωφελούμαστε ταυτοχρόνως όλοι από μια συγκεκριμένη πολιτική. Όλα αυτά οδηγούν στην αναζήτηση του "Μεσσία", του ημίθεου πολιτικού που θα μας σώσει όλους, ανεξαρτήτως οικονομικού, κοινωνικού και μορφωτικού επιπέδου -κάτι το οποίο βεβαίως δεν θα γίνει, πλην οδηγεί στον πυρήνα της ουσίας του φασισμού. Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του αναφορικά με την αιτία του προβλήματος, ήτοι την "ανάθεση" της "εργολαβίας" της ενασχόλησης με τα κοινά σε κάποιον άλλον. Ο λόγος που ο κόσμος δεν ξεσηκώνεται, ακόμη και με τα παλαβά φορολογικά και γραμμένα στο πόδι μέτρα*, και ευτυχώς διαφεύγει της προσοχής της "Αριστεράς", δεν οφείλεται στην προπαγάνδα των ΜΜΕ, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την πολυδιάσπαση του κοινωνικού ιστού._Κ.Π.
  *κε καθηγητά, θα αρκούσε ένα πόθεν έσχες σε κάθε αγορά κινητού και ακίνητου περιουσιακού στοιχείου (οικία, αυτοκίνητο, μετοχές) και στις καταθέσεις από 1000ευρώ και πάνω. Δεν είναι δυνατόν να έχω πληρώσει τόσα χρήματα έως τώρα σε φόρους λόγω διεστραμμένης κοινωνικής αντίληψης, και να μπαίνω στον ίδιο κουβά με όλους τους "γνωστούς" και "φίλους" που τόσα χρόνια κατόρθωναν και πλήρωναν πενταροδεκάρες (άντε, και καμμιά περαίωση).

 4. αναξιμανδρος avatar
  αναξιμανδρος 14/01/2014 18:56:09

  σωστο το αρθρο. αλλα στην ελλαδα, η ''ελιτ'' μας δεν εχει διαθεσει για τετοιες αλλαγες.

 5. Δρυς avatar
  Δρυς 15/01/2014 04:54:24

  Εύγε Σωτήρη.
  Βέβαια το ότι το άρθρο από πλευράς σχολίων δεν είχε και τόση ανταπόκριση, καταλαβαίνουμε τι σημαίνει.

 6. Τί να λέμε; avatar
  Τί να λέμε; 15/01/2014 09:58:30

  Δεν έχω που αλλού να βάλω το δικό μου σχόλιο, αλλά θαρρώ πως εδώ ταιριάζει:
  http://www.agon.gr/news/117/ARTICLE/24486/2014-01-14.html

  Τόσες δεκαετίες οι Ηπειρώτες ψήφιζαν τις ίδιες αριστερές και δεξιές Φεουδαρχικές Ηπειρώτικες Οικογένειες: Αβέρωφ, Καλογιάννη, Αργύρη.

  Τώρα έχουν το χαμηλότερο ΑΕΠ στην Ελλάδα, και ταυτόχρονα, είναι η πιο φτωχή Περιφέρεια στην ΕΕ...
  Θα είμαι ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΟΣ:
  Τα Γιάννενα κάποτε, ήταν "πρώτα στα ΓΡΟΣΙΑ και στα γράμματα..."
  Πότε τό έλεγαν αυτό; Πότε ίσχυε αυτό;
  Επί Αλή Πασά...
  Μετά, επί Ελληνικής Ηπειρώτικης Φεουδαρχίας, κατέντησαν η πιο φτωχή περιφέρεια της ΕΕ...ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΚΡΗ ΣΤΕΓΝΗ ΑΛΗΘΕΙΑ.
  Ας προσέχατε...ξαναψηφίστε τους.
  ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΟΛΟΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.