#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/10/2010 09:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πρόβλημα δεν είναι το fast track, είναι οι άνθρωποι που το τρέχουνΠολλά τα ανέκδοτα που ακούγονται για το περίφημο fast track μετά και την αποτυχία του Αστακού. Κάποιοι το ονομάζουν πλέον fast τρακα, άλλοι, fast freak, άλλοι fast fuck και fast food και ούτω κάθε εξής.

Ομως, το πρόβλημα δεν είναι ο νόμος. Αλλωστε, είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια για να προσελκύσει η Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις χωρίς να μπλέκονται οι ξένοι στην απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία.

Το πρόβλημα είναι οι άνθρωποι του το “τρέχουν” φανερά όπως ο κ. Παμπούκης και ο κ. Κουβέλης και κρυφά όπως ο κ. Νίκος Παπανδρέου. Επίσης, πρόβλημα είναι η έλλειψη στρατηγικής, δεν ξέρουν τι κάνουν και πως. Ενδιαφέρονται μόνο για προσωπική προβολή. Ενδεικτικό της προχειρότητας είναι και η σειρά αλλαγών που πέρασε ο κ. Παμπούκης με τη δικαιολογία ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι επενδύσεις. Να γίνει δηλαδή πιο fast το fast track. Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι:

- Ως στρατηγικές επενδύσεις, που με την διαδικασία fast track θα υλοποιούνται, παρακάμπτοντας την τυπική, χρονοβόρο διαδικασία, υπενθυμίζεται ότι νοούνται οι επενδύσεις, που παρουσιάζουν συνολικό κόστος άνω των 200 εκατ. ευρώ, ή 75 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με 200 νέες θέσεις εργασίας, ή επενδύουν 3 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, ανά τριετία, σε έργα υψηλής τεχνολογίας ή καινοτομίας.

- Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται επίσης και επενδύσεις που εξασφαλίζουν, με βιώσιμο τρόπο, τουλάχιστον 250 νέες θέσεις εργασίας, είτε προάγουν την περιβαλλοντική προστασία της Ελλάδας, είτε δημιουργούν υπεραξία, στο χώρο της παιδείας, της έρευνας και της τεχνολογίας.

- Αφαιρέθηκε το άρθρο 4 του νομοσχεδίου, με το οποίο δινόταν δυνατότητα στην Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να εντάξει στις διαδικασίες fast track επενδυτικές προτάσεις, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν περάσει από την κανονική διαδικασία έγκρισής τους ως «στρατηγικών», από την εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ», που έχει και τη σχετική ευθύνη. Πρόκειται για μια οπισθοχώρηση καθώς είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις ο κ. Παμπούκης για αδιαφάνεια.

- Στο άρθρο 5 δίνεται στην εταιρεία «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» και η δυνατότητα ελέγχου της πορείας υλοποίησης των στρατηγικών επενδύσεων, κατόπιν σχετικής απόφασης της διυπουργικής Επιτροπής.

- Η κάλυψη των άμεσων αναγκών σε προσωπικό της «Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ» μπορεί να γίνει και με μετάταξη προσωπικού, που ήδη υπηρετεί σε φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

- Ως επιθυμητές θέσεις εργασίας, προκειμένου να συνυπολογιστούν στις προϋποθέσεις ένταξης ενός επενδυτικού σχεδίου στη διαδικασία fast track, νοούνται πλέον και οι «μόνιμες θέσεις εποχιακής απασχόλησης, που εξυπηρετούν σταθερά επαναλαμβανόμενες εποχιακές ανάγκες».

- Επίσης διατυπώνεται και η δυνατότητα ανάθεσης έργων με στρατηγική επένδυση, χωρίς διαγωνισμό, κατόπιν διακρατικής συμφωνίας -με επιφύλαξη πάντα των περιορισμών που μπορεί να προκύψουν από το ευρωπαϊκό δίκαιο. Στις περιπτώσεις αυτές, όπως και στις περιπτώσεις όπου ανατίθεται δημόσιο έργο κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού, η μεν διυπουργική Επιτροπή υποχρεούται πλέον να ορίζει τις λεπτομέρειες στη σχετική απόφασή της, ενώ για τη διαδικασία «ενημερώνεται» υποχρεωτικά η Βουλή, η οποία απολαμβάνει και το δικαίωμα κύρωσης των συμβάσεων, «εφόσον το απαιτεί ο νόμος». Η αλλαγή αυτή είναι μάλλον ύποπτη καθώς “μυρίζει” Κατάρ και Ελληνικό. Να μη γίνει δηλαδή διαγωνισμός αλλά να υπάρξει απ' ευθείας ανάθεση.

- Τέλος,από τα κίνητρα που το αρχικό νομοσχέδιο προέβλεπε για την συγκέντρωση «στρατηγικών επενδύσεων», αφαιρείται πλέον η διαφοροποίηση στη φορολόγηση των μερισμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 22/10/2010 09:54:41

  Από τους διεθνείς διαγωνισμούς και τις Διυπουργικές Επιτροπές στην κρίση του ενός. Όσο έξυπνος και να είναι, όσο και αν "οι δουλειές χαλάνε", αφού μεγάλε το θες έτσι, καμία λύπηση. Κρεμάλα -- μεταφορική και ίσως από την άλλη.

  Ή στοιχειώδης "Δημοκρατία" έχει πάει για ύπνο. Κανείς δεν τους ψήφισε για να μας εκκαθαρίσουν με την κρίση του ενός

 2. zackii avatar
  zackii 22/10/2010 13:11:03

  Γιατί ο Ν.Παπανδρέου μου θυμίζει ένα κύριο με ..κολλάρο? Ποιός νάναι ποιός νάναι??

 3. kiki avatar
  kiki 22/10/2010 13:45:17

  Στην κοινοπραξια με το Καταρ,για τον Αστακο,νομικοι συμβουλοι της Ελληνικης εταιρειας ειναι ο Παμπουκης και ο Πετσαλνικος.το διαβασα χτες,τοτε γιατι ο Παμπουκης και ο Νικολακης χρησιμοποιησαν το πρωθυπουργικο αεροπλανο για να πανε στο Καταρ,με εξοδα της Ελληνικης Κυβερνησης,για ιδιωτικες συναλλαγες?

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 22/10/2010 15:17:14

  Αυτο που δεν καταλαβαινουν ειναι οτι η Χωρα εχει αναγκη απο επενδυσεις ΑΛΛΑ και και απο ΜΗ ΠΕΡΕΤΕΡΩ ΔΥΣΦΗΜΙΣΗ !!!! εμεση αυτη τη φορα και οχι σαν του ΓΑΠ τις παπαριες...

  Εμεση δυσφημιση ειναι η αδυναμια υπολοιησης των εργων ΚΑΙ ο αρνητικος αντικτυπος στις διεθνεις αγορες των αρνητικων σχολιων των "κομμενων" επενδυτων αλλα και οσων ατυχησαν. Η αποψη τους δεν ελεγχεται.

  Το διεθνες Κεφαλειο ειναι διασυνδεδεμενο. Σαν την Εντροπια και το 2ο Νομο της θερμοδυναμικης του Αρχαιου. Τα $$ πανε με τα $$ και συζητουν με τα $$ και αποφασιζουν με τα $$. Εμεις ολοι ειμαστε στην απεξω και στην αναμονη..

  ΚΑισ ας λεω οτι φταινε οι Καρατιανοι στον Αστακο... τι θα βγουν να πουν στα φορα τους?? οτι εμεις φταιμε ?? ψαχαχχαχαχαχαααααααα θα πουν οι Ελληνες μια απο τα ιδια.. προσεξτε !!! ΕΜςι πηγαμε με Δις και πηραμε απο τα 3 το μακρυτερο, προσεξτε κ εσεις η καλυτερα δεν αμε ολοι μαζι αλλου?? σε αλλους Ιθαγενεις??

  Τελος οι Τραπεζες στην ΕΛλαδα δεν θα παιξουν κανεναν ρολο στο Fast Trak. Μιλαω απο προσωπικη πειρα της τελευταιας εβδομαδος. Στην καλυτερη syndicated και βλεπουμε. Πειτε μου τωρα εσεις.

  Εισαστε Μεγαλος ( με $$ Εισηγμενος και ΕΝεργητικο 15Δις Δολλ ) και πας μια γυρα στις Τραπεζες και σου πετανε τη μπαλλα στην κερκιδα, με λιγα λογια δεν εχουν $$ ουτε για 10Εκ ευρω.. ποσο μαλλον για 150-200 Εκ Fast Track επι ποσοα εργα-προτασεις.. ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ?? Δεν ειναι λογικο α πεις... οι ιδιες οι Τραπεζες τους αδυνατουν.. η Κυβενρηση δεν ασκει πιεση να συμβαλλουν ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ $$$, ενω τους εχει δωσει 30Δις Ευρα εγγυησεις να δανειστουν απο ΕΚΤ..

  Χρειαζοταν το Fast Track και ευχαριστω τον κ Παμπουκη προσωπικα, διοτι με το καροτο ξεβρακωθηκε το συστημα. Το "φερνω επενδυτη" ειναι γυμνο στα ματαλλα με το Τζιβιλικα...

  Οποιος δεν εχει το προσχεδιο νομου του FT να του το στειλω :)

  Τελος ολοι και ολες θελουν να βγουν μπροστα!! χαχαχ στη γυμνια.. μιλαμε ειναι ηλιθιοι !! αλλα να μου πεις ειναι Πολιτικοι.. κοντοφθαλοι.. να γλυψουν το χαζο ΓΑΠ οτι φεραμε επενδυση.. Τη ζημια που κανουν ολοι μαζι στη Χωρα, κανοντας μας ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΥΣ KAI ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΥς ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ.. δεν θελουν να τη δουν. Την καρεκλα σκεφτονται και τον επομενο ανασχηματισμο.

  Εαν ειχαν τα guts θα εβγαιναν να πιεσουν τις Ελλ Τραπεζες να τα χωσουν σε καθε FT kai οχι να φερονται ως χρεοκοπημενες.

  Η εικονα της Χωρας ειναι αυτη των Τραπζεζων της οταν εχουν απεναντι τους Δις Δολλαρια και ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΟΚΟ !!!

  ΑΠΛΟ??


  ΠΠ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.