#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/08/2013 13:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πρωτογενές πλεόνασμα λύνει τα χέρια της κυβέρνησηςΗ επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος από φέτος, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους μας, και η κατάρτιση ενός δεκαετούς Εθνικού Πλάνου Ανάπτυξης αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες του σχεδίου του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για την αναδιάταξη της ελληνικής οικονομίας.

Από τις αλλεπάλληλες επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του και άλλους ξένους αξιωματούχους τους τελευταίους μήνες, ο κ. Στουρνάρας έχει αποκομίσει τη βεβαιότητα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο φετινό Προϋπολογισμό θα είναι το «κλειδί» που θα ξεκλειδώσει δύο πόρτες: αυτή της νέας απομείωσης του ελληνικού χρέους και αυτή της επιστροφής της χώρας μας στις διεθνείς αγορές. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος μιλώντας προχθές στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, «χωρίς πρωτογενές πλεόνασμα, δεν μπορούμε να μιλήσουμε, αλλά με πλεόνασμα οι μισάνοιχτες πόρτες θα ανοίξουν τελείως».

Την περασμένη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πήρε στα χέρια του στοιχεία που δικαιολογούν τη συγκρατημένη αισιοδοξία γύρω από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του έτους. Για πρώτη φορά από την αρχή της χρονιάς, τον Ιούλιο η επίδοση στο σκέλος των εσόδων ξεπέρασε τόσο το μνημονιακό στόχο όσο και την αντίστοιχη περσινή. Το σύνολο των εσόδων προ επιστροφών του Τακτικού Προϋπολογισμού έφθασε τα 4,77 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 600 εκατ. ευρώ (ή 14,3%) σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2012 (4,17 δισ. ευρώ), ενώ επιπλέον υπερέβη το μηνιαίο στόχο (4,65 δισ. ευρώ) κατά 118 εκατ. ευρώ (ή 2,5%).

Ωστόσο, για να γίνει το μεγάλο βήμα από το ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα (αυτός είναι ο μνημονιακός στόχος για φέτος) στο πρωτογενές πλεόνασμα, απαιτείται θετική πορεία και στο σκέλος των δαπανών του Προϋπολογισμού. Το βλέμμα του οικονομικού επιτελείου είναι στραμμένο στα ασφαλιστικά ταμεία και στον κλάδο της Υγείας -ιδίως στον ΕΟΠΥΥ-, όπου κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Ενδεικτικά, στο πεδίο των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης όλα δείχνουν πως η πρόβλεψη ότι θα εξοικονομηθούν φέτος 580 εκατ. ευρώ μέσω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα διαψευστεί, προκαλώντας σημαντική «τρύπα».

Πάντως, παρά τις επιμέρους εστίες τριβής που πιθανόν να προκύψουν μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας κατά τον προσεχή έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα επικρατήσει κλίμα γενικευμένης έντασης κατά την επιθεώρηση του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με κορυφαίες κυβερνητικές πηγές, σε αυτό θα συμβάλει το γεγονός ότι το μεγάλο «αγκάθι» της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο θα έχει αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά είναι σαφές ότι θα προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενισχυμένη από τη στήριξη που της παρείχε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό. «Αν δεν πηγαίναμε καλά, δεν θα μας στήριζαν οι ΗΠΑ… Πήραμε μια δήλωση στήριξης από τις ΗΠΑ στο ανώτατο δυνατό επίπεδο», εκτίμησε προχθές ο κ. Στουρνάρας.

 

Πώς η κόντρα ΔΝΤ-Ε.Ε. μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα

 Η ανάγκη για κάποιας μορφής κούρεμα είναι πλέον «κοινό μυστικό» σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο και από τις αρχές του 2014 θα αποτελέσει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης. Εξάλλου, με δεδομένο ότι οι ευρωεκλογές έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη Μαΐου, οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα πρέπει να έχουν ληφθεί προτού στηθούν οι κάλπες, ώστε να αποφευχθεί η πολιτική αβεβαιότητα. Αναγκαία προϋπόθεση για όλα αυτά είναι, βεβαίως, να έχει πιάσει η Ελλάδα το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος, προκειμένου να δικαιούται τη λήψη πρόσθετων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους της με βάση τη σχετική απόφαση του περασμένου Νοεμβρίου.

Ποια μπορεί να είναι, όμως, τα μέτρα για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους; Από τη μία, η Γερμανία πιέζει για «ήπιες» παρεμβάσεις, όπως η νέα μείωση επιτοκίων, η μετακύλιση της ωρίμασης του χρέους και ίσως ένα δάνειο-«γέφυρα» (bridge loan), ώσπου να μπορέσει η Ελλάδα να αντλήσει ξανά από τις αγορές ικανοποιητική δανειοδότηση. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ πιέζει για πιο δραστικές λύσεις, ζητώντας κούρεμα στα δάνεια που έχει χορηγήσει η ευρωζώνη στη χώρα μας.

Κονδύλια ανάπτυξης

Η άποψη που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι ότι αυτή η διελκυστίνδα εξυπηρετεί την Ελλάδα, η οποία μπορεί εν τέλει να επωφεληθεί από μια λύση πιο «γενναιόδωρη» απ’ ό,τι η απλή μείωση επιτοκίων και η μετάθεση της αποπληρωμής του χρέους. Μια τέτοια λύση θα μπορούσε να είναι η εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων για να επιστρέψουν και να εδραιωθούν οι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που πρότεινε να διατεθούν 15-20 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για επενδύσεις. Η τόνωση του ΑΕΠ μέσω της επενδυτικής οδού θα επιτρέψει την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ και άρα θα καταστήσει πιο ρεαλιστικό το στόχο για χρέος μικρότερο του 110% του ΑΕΠ το 2022 (από 176% σήμερα).

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια υπέρ της ανάπτυξης θα μπορούσαν να προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το ΕΣΠΑ. Η Ελλάδα περιμένει μέχρι το τέλος του 2020 περί τα 44 δισ. ευρώ από όλα τα κοινοτικά ταμεία και το μείζον ζητούμενο είναι τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν με γνώμονα τη στροφή σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. «Η Ελλάδα χρειάζεται εξωστρέφεια, κυρίως μέσω του ΕΣΠΑ. Να στηριχθεί σε αύξηση εξαγωγών και σε υποκατάσταση εισαγωγών», τόνισε προχθές ο υπουργός Οικονομικών.

Οι πυλώνες πάνω στους οποίους μπορεί να βασιστεί ένα δεκαετές Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης βρίσκονται το τελευταίο οκτάμηνο στο… μικροσκόπιο του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Οι δύο ερευνητικοί θεσμοί έχουν αναλάβει από κοινού την κατάρτιση λεπτομερούς σχετικής μελέτης, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο και θα απαντά σε δύο βασικά ερωτήματα: (α) Ποιοι είναι οι εξωστρεφείς παραγωγικοί τομείς πάνω στους οποίους μπορεί να στηριχθεί ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα μας; (β) Πώς θέλουμε να είναι η ελληνική οικονομία στη μεταμνημονιακή εποχή;

Μάριος Ροζάκος στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Albert avatar
  Albert 11/08/2013 20:01:40

  Έρχεται η μέρα που θα γίνει κατανοητό ότι:
  α) ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού έγινε με τεχνητό τρόπο και αναιρεί οποιαδήποτε αξία έχει κανονικά αυτό το επίτευγμα. β) ο ισοσκελισμός δε λύνει κανένα πρόβλημα και σύντομα θα τεθεί νέος στόχος για πλεόνασμα εως και 5%. γ) ο ισοσκελισμός δεν συνδέεται και πάντως δεν ανοίγει το δρόμο για το θρυλούμενο νέο κούρεμα. δ) το κούρεμα 2 δεν το επιθυμεί ούτε η Ευρώπη, αλλά δε συμφέρει ούτε κι εμάς.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Albert 12/08/2013 17:15:40

   Για το α) που έγραψες, άντε να το συζητήσουμε, αλλά για τα β), γ) και δ) με τι επιχειρήματα τα στηρίζεις. Επειδή υπάρχουν από την άλλη πλευρά κάποια τόσον καιρό. Ειδικά το β) είναι ανύπαρκτο για τα επόμενα 2,5 έτη από σήμερα και δεν είμαστε καθόλου σίγουροι για τη βιωσιμότητα της ΕΕ μέχρι τότε κυρίως λόγω Ιταλίας, Ισπανίας και Γαλλίας και λιγότερο λόγω της χώρας μας.

   • Albert avatar
    Albert @ Γεώργιος Τ. 13/08/2013 11:07:50

    Γιώργο, να σου πω πως τα βλέπω τα πράγματα.
    α) Η χώρα μηδενισε το έλλειμα, έχοντας αρκετά απλήρωτα χρέη στον ΕΟΠΥΥ, στο ΙΚΑ, στους εξαγωγείς κλπ. Βεβαίως και είναι σημαντικό να "φανεί" ότι ο ισοσκελισμός επετεύχθη, έστω κι έτσι, αλλα έστω κι έτσι τα χρέη αυτά θα πρέπει να εξωφληθούν, κυρίως με δόσεις σε βάθος χρόνου, μετακύλιση στο μέλλον κλπ. Πάντως όπως έχουν τα πράγματα το ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, είτε φεύγει, είτε καταστρέφεται είτε φυτοζωεί
    β) Το δύσκολο είναι ότι η χώρα μας αργεί να βγει ακόμα στις αγορές για να βρει κεφάλαια για να κάνει οτιδήποτε. Οι αναδιοργανώσεις, ο εκσυγχρονισμός υποδομών, τα προγράμματα βοήθειας και κατάρτισης και κυρίως η επαναφορά τον φόρων σε πιο λογικά επίπεδα απαιτούν πάρα πολλά χρήματα. Τα χρήματα αυτά θα πρεπει ο υπουργός να τα βρει και πάλι απο το εσωτερικό. Να συνεχίσει την τωρινή πολιτική μέχρι το +5% ωστε να έχει τρόπο να κινηθεί και να πάρει απο κάπου για να δώσει κάπου αλλού κυρίως σε "πυροσβεστικά" μέτρα. Μην περιμένεις ότι θα το πουν ρητά.
    γ) Ο ισοσκελισμός είναι εγκεκριμένη πολιτική της ευρωζώνης. Τους είναι αδιάφορος ο τρόπος επίτευξης. Η σύνδεση με το κούρεμα είναι από τότε που ήμασταν με το ένα ποδι εκτός ευρώ και για να χρυσωθεί το χάπι μας έλεγαν ότι θα αναλάβουν εκείνοι το χρέος και να πάμε στο καλό. Τέτοια περίπτωση δεν υπήρξε και δεν υπάρχει.
    δ) Η ευρωζώνη είναι κλαμπ αυτοϋποστηριζόμενων χωρών. Το χρέος μας ανήκει στο ΔΝΤ και κυρίως σε άλλες χώρες του ευρώ. Η μόνη δυνατότητα ελάφρυνσης απο το χρέος μας είναι ένα ευρωομόλογο που σταδιακά θα μετατρέψει κλάσμα των εθνικών χρεών σε χρέος της ευρωζώνης. Αυτό θα αργήσει για χρόνια. Απο την άλλη οι αγορές θεωρούν το κούρεμα ανάθεμα και το τιμωρούν με περαιτέρω αποκλεισμό. Σκέψου πώς θα αντιμετώπιζες τον μπαταχτσή που σου χρωστάει 100 και σου δίνει 30.
    Το καλύτερο σενάριο για τη χώρα είναι η έξοδος στις αγορές, που είναι και δείγμα ομαλότητας. Κάλλιο να δανειζόμαστε λίγα και να προχωράμε στην αναδιοργάνωση σταθερά, παρά να αποκλειστούμε για άλλα 5 χρόνια και να συνεχίσουμε το σχήμα τρόϊκα-φόροι-διάλυση.

 2. George avatar
  George 11/08/2013 22:37:19

  Το χρέος είναι πρόβλημα των δανειστών ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα είναι ηθικής τάξεως ζήτημα και με τον τρόπο που έγινε, είναι μη διατηρήσιμο. Είναι σα να λέμε ότι δεν δανειστήκαμε φέτος για να καλύψουμε τη διαφορά δαπανών-εσόδων αλλά αντί για αυτό σπάσαμε τον κουμπαρά. Οικονομικά έχει μικρή σημασία και αν το χρειάζεται η Μέρκελ στο εσωτερικό της χώρας της για να δικαιολογήσει μείωση του χρέος, καλώς το κάναμε αλλιώς είναι θέμα άλλης επιστήμης. Η Ελλάδα πάντως δεν μπορεί να βγεί στις αγορές για πολλά χρόνια πέρα από μικρά ομόλογα που θα αγορασθούν από ΕΚΤ (όπως λένε Greece has been dragged through mud and mud sticks). Ακόμα και να μπορούσαμε όμως θα ήταν αυτοκτονικό μια και θα αντικαθιστούσαμε χρέος που έχει επιτόκιο 2% με άλλο με επιτόκιο πάνω από 7%. Τα θέματα είναι ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, μείωση δημοσίου, μείωση φόρων, μείωση γραφειοκρατείας, αρνησιδικία. Εκει κερδίζεται ή χάνεται το παιχνίδι και είμαστε στο 89'...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.