15/02/2009 03:42
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «πολιτικό συμβόλαιο» της ΝΔ έχει λήξει


______________________________________________________________________________________________
Η εν εξελίξει κρίση της οικονομίας του καπιταλισμού πλήττει κυρίως τη Νέα Δημοκρατία. Η χρεοκοπία των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού, που αποτέλεσαν και την ιδεολογική ραχοκοκαλιά της, από την εποχή της ιδρύσεώς της, οδηγεί σε βατερλό όχι μόνο την οικονομία, αλλά και την κυβέρνηση Καραμανλή.

Οι δοξασίες και τα δόγματα του νεοφιλελευθερισμού είναι άλλωστε η βασική αιτία για την οποία η ΝΔ βρισκόταν επί πολλά χρόνια εκτός εξουσίας, μαζί με την παροιμιώδη πλέον ανεπάρκεια του βασικού της ηγετικού απαράτ. Όπως συνέβη πρόσφατα με την βαριά φορολόγηση των μικροεπαγγελματιών, έτσι και επί μακρά χρονικά διαστήματα η ΝΔ ήταν για μεγάλα τμήματα του εκλογικού σώματος ο «εφιάλτης» που θα έβλαπτε σοβαρά την υγεία και την περιουσία τους. Γι αυτό και κάθε φορά (1990, 2004 και 2007) αυτό που «έσωζε» εκλογικά της ΝΔ και την επανέφερε στην εξουσία δεν ήταν τα πολιτικά της χαρίσματα και οι επικοινωνιακές τάχα ικανότητες των ηγετών της, αλλά η κούραση του εκλογικού σώματος από το καθεστωτισμό, την διαπλοκή και την διαφθορά του ΠΑΣΟΚ. Εξ ου και η ατέρμονη σκανδαλολογία.

Η έλλειψη ιδεολογικής ραχοκοκαλιάς κάνει σήμερα τη ΝΔ μόνο έναν ετερόκλητο συνασπισμό για τη νομή της εξουσίας. Γι αυτό και οι συγκρούσεις που μαίνονται από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση Καραμανλή αφορούν σκάνδαλα και οικονομικές ατασθαλίες και όχι προγράμματα και αρχές. Λες και βιάζονταν να φάνε όσα μπορούσαν πριν κατέβουν από το τρένο της ιστορίας.

Το ζητούμενο λοιπόν του εκρηκτικού κοκτέιλ που έχει δημιουργηθεί με την έναρξη του πολέμου για την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ δεν είναι απλώς ένας νέος ηγέτης, ένα νέο πρόσωπο στην ηγεσία. Αλλά μια νέα θεώρηση πραγμάτων, ένας νέος ιδεολογικός άξονας για τα σκληρά χρόνια που έρχονται. Αν φυσικά μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο για τη σημερινή ΝΔ, επειδή πολύ φοβούμεθα ότι η οικονομική κρίση θα βάλει την ταφόπλακα και πάνω από τα πτώματα των πολυσυλλεκτικών και πελατειακών κομματικών συνασπισμών σαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Τι θα συμβεί λοιπόν όταν τεθεί και επισήμως το ζήτημα της διαδοχής Καραμανλή, ούτως εχόντων των πραγμάτων; Το πιο πιθανό είναι να σπάσει το ιδρυτικό «πολιτικό συμβόλαιο» της ΝΔ, που κατάρτισε πριν από 30 χρόνια ο Καραμανλής ο πρεσβύτερος μεταξύ της Δεξιάς και μερίδας της Ένωσης Κέντρου με την ενσωμάτωση της οικογένειας Μητσοτάκη και άλλων κεντρώων προσωπικοτήτων, για να αντισταθμίσει το ανάλογο εγχείρημα που έκανε από τα αριστερά ο Παπανδρέου ο δεύτερος. Αλλά ο Καραμανλής εκείνος έκανε την συγχώνευση μεταξύ άλλων για να εκλεγεί ο ίδιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας το 1980, όχι το 2010.

Όσοι λοιπόν εκ των ηγετικών στελεχών της ΝΔ αναλώνονται στο πως θα γίνουν αρεστοί στους ισχυρούς των ΜΜΕ και του πλούτου προκειμένου να διαδεχθούν τον Κ. Καραμανλή το νεότερο στο ύπατο αξίωμα, ας γνωρίζουν ότι ματαιοπονούν. Για να παραμείνει η ΝΔ ως κόμμα εξουσίας χρειάζονται πολύ περισσότερα από την επίκληση της ενότητας (όταν δεξιοί κρατιστές και νεοφιλελεύθεροι δεν συμφωνούν σε τίποτα) και του «μεσαίου χώρου» (που έχει πολύ μικρό βάθος για να αντέξει στο χρόνο). Χρειάζονται κυρίως ιδέες, πολιτικές και στρατηγικές και όχι καμαρίλα, αυλοκόλακες και ρουσφετολογία.

Και όπως έχουμε ξαναγράψει ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος πέτυχε και μια άλλη πρωτιά,. Ενώ όλοι περίμεναν ότι η ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού θα άρχιζε από το ΠΑΣΟΚ, τελικά θα αρχίσει από τη Νέα Δημοκρατία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. χαραλαμπο-π avatar
  χαραλαμπο-π 15/02/2009 04:06:42

  "ο Κ. Καραμανλής ο νεότερος πέτυχε και μια άλλη πρωτιά,. "

  κι άλλη ; η προηγούμενη ποιά ήταν; η συγκάλυψη 4 σκανδάλων ταυτοχρόνως;ή η πρωθυπουργοποίηση του πρετεντέρη; (εχουν σχεδόν καθημερινή επαφή στο τηλέφωνο,το ήξερες;)

 2. apostolos34s avatar
  apostolos34s 15/02/2009 05:30:25

  Περί κατορθωμάτων συνέχεια: Ο Κ. Καραμανλής ο νεώτερος "κατάφερε" να κάνει αρχηγό κόμματος τον Γιώργο Καρατζαφέρη και ετοιμάζεται, να κάνει πρωθυπουργό τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου και αρχηγό της ΝΔ την Ντόρα Μπακογιάννη.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/02/2009 09:54:21

  Θα γίνω βαρετός, αλλά επιμένω: Νεοφιλελευθερισμός δεν υπήρξε ποτέ στην Ελλάδα. Ούτε παλαιοφιλελελυθερισμός, ούτε καμία μορφή φιλελευθερισμού. Όπως δηλαδή την ορίζει ο υπόλοιπος κόσμος ή οι "ιδεολόγοι" του είδους.

  Επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, μερικοί ελάχιστοι αιθεροβάμονες πιστέψανε(με) ότι η ελευθερη αγορά (όπως και η ελεύθερη ραδιοφωνία και η ελεύρερη τηλεόραση) θα έβγαζαν την Ελλάδα από τον σκοταδισμό του κρατισμού του ΚΚ του Α' και τον χαχολισμό του ΑΓΠ (για να μην πω για τα μπουμπούκια της Οικουμενικής).

  Τι Oliver Letwin φαντασιωνόμαστε, τι διαφάνεια, τιμιότητα, ενημέρωση. Το παραμύθι δεν κράτησε ούτε 3 μήνες. ΜΙΑ αποκρατικοποίηση έγινε στην Ελλάδα που δεν ήταν στημένη, μιλημένη και προπληρωμένη. ΜΙΑ. Και αυτό γιατί "τους ...ξέφυγε", επειδή ο ενδιαφερόμενος απέκτησε πρόβλημα στην διαδρομή.

  Ποτέ δεν λειτούργησε κανενός είδους ελέυθερη αγορά στην Ελλάδα μετά το 89, με εξαίρεση την "ελεύθερη" αγορά των Αλβανών που δούλευαν για 2000 δρχ. μεροκάματο χωρίς ΙΚΑ όταν οι δικοί μας έπαιρναν 5.000 και ΙΚΑ. Σε καμία άλλη περίπτωση. Καφές? Γάλα? Δημοσιογραφικό χαρτί?, Τσιμέντο? Δάνεια?

  Αυτά τα λέω χωρίς να σας πουλάω "νεοφιλελευθερισμό", αλλά για να μην εχουμε ψευδαισθήσεις ότι η ΝΔ ή ο Σημίτης είχαν ίχνη "νεοφιλελευθερισμού"

  Μπορεί να νομίσετε (ή να νόμισα) ότι η εισαγωγή του ΟΤΕ στο ΧΑ ήταν "νεοφιλελέυθερη". Έμοιαζε, πρόσκαιρα. Αλλά αν ήταν προμελετημένη η εκχωρηση του management στην DT με το 20%, ήταν μια απλή δημοσιοσχεσίτικη δουλειά, σαν την Ιντρακόμ λίγα χρόνια νωρίτερα.

  Αν νομίσετε ότι η "ιδιωτικοποίηση" του Σκαραμαγκά ήταν "νεοφιλελεύθερη", επίσης μπαρούφα. Μιλημένη υποχρέωση Σημίτη, ή δεν ξέρω τίνος πουλημένου "υπουργού", να δώσει τα κοντράτα για τα υποβρύχια στην HDW, παραμονές της αναπόγευκτης πτώχευσής της (της HDW).

  Πολύ το παραμύθι.

  Ούτε η ΝΔ ουτε το Πασοκ (ούτε οι άλλοι φαιδροί) έχουν οποιαδήποτε ιδεολογία. Εκδοχές κρατισμού και παρασιτισμού με παραλλαγές πόσα θα μοιραστούν στους μουζίκους για να μην φωνάζουν έχουν.

  Όσο ελεύθερη υπήρξε ποτέ η ελέυθερη τηλεόραση, άλλο τόσο ελεύθερη υπήρξε και η νεοεληηνική οικονομία. Θα μου πείτε παντού έτσι είναι... Ίσως. Αλλά "αλλού" η αλάνα είναι λίγο μεγαλύτερη, και ο λάκος με τα σκα_ά είναι κάπου στην άκρη.

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/02/2009 10:21:36

  Σιγά να μην ειναι η ΝΔ ο φορεας του νεοφιλελευθερισμού.Η ΝΔ ιδρυθηκε το 1974 για να αλλάξει το μεχρι μοντέλο της ελληνικής οικονομίας κατα τα γαλλικά πρότυπα εν οψει ένταξης στην ΕΟΚ και κρατικοποιησε τα αστικά λεωφορεια,το ηλεκτρικο τραίνο,την Ολυμπιακή,την Εμπορική και Ιονικη Τραπεζα.Νεοφιλελευθερισμό προσπάθησε να εφαρμοσει μονο στην περιοδο Μητσοτάκη που δεν πέτυχε και στο επομενο συνεδριο έβαλε ρητη διαταξη ο Εβερτ στο καταστατικό ότι η ΝΔ δεν ειναι νεοφιλελευθερο κόμμα.
  Ουτε ομως όλα αυτά εχουν την παραμικρη σχεση με τη σημερινή παγκοσμια και ελληνική κατάσταση.
  Κατ αρχας παγκοσμιως συζητουνται περιορισμοί στο τραπεζικο κεφάλαιο που δημιουργησε τα τοξικά προιοντα.Κανεις δε συζητα για κρατικοποιηση εργοστασιων.Ελληνικά και ευρωπαικά η οποιαδήποτε κυβέρνηση πρέπει να ακολουθει το μονοδρομο Αλμουνια αν θέλουμε να μεινουμε στο ευρω.

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/02/2009 11:29:34

  Οι τρεις πρώτες παράγραφοι της ανάρτησης περιγράφουν τον νεοφιλελευθερισμό ακριβώς όπως εφαρμόστηκε και τοπικά και διεθνώς. Λαφυραγωγία, λαφυραγωγία, λαφυραγωγία. Των πλουτοπαραγωγικών πόρων των χωρών, της υπεραξίας που παράγουν οι εργαζόμενοι.

  Στην τέταρτη παράγραφο δίνεται μια ελπίδα στο κυβερνών κόμμα, αν και εφόσον βρει τη "νέα θεώρηση των πραγμάτων, ένα νέο ιδεολογικό άξονα για τα σκληρά χρόνια που έρχονται".
  Με τη σειρά μου ρωτώ: που θα τα βρει αυτά η νέα δημοκρατία; Δοκιμάστηκε, μετρήθηκε και αποδείχθηκε λειψή.

  Τα της διαδοχής, διαπλοκής, ΠΝΟΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ (ανύπαρκτης), ... αποσιωπητικά.

  Η απάντηση για την παραγωγή πολιτικής ιδεολογίας έρχεται από τη Γαλλία με τη δημιουργία του αντικαπιταλιστικού σχηματισμού.
  (ένας σχολιαστής Προφήτης είχε γράψει εδώ κάτι που συγκράτησα, ότι η Γαλλία είναι το πολιτικό εργαστήρι της Ευρώπης).

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/02/2009 11:43:52

  τα διάφορα μοντέλα μας έχουν «σώσει» από το 1800 μέχρι σήμερα.

  αν φαντάζεσαι αντικαπιταλιστικό σχηματισμό, με κομμύνες να αποφασίζουν, το περιγράφει όμορφα ο Orwell στην Φάρμα των Ζώων. Η Δημοκρατία έχει ελαττώματα, ο παασιτισμός του κράτους από 10 ιδιώτες επίσης χάλια, αλλά αν ονειρεύεσαι Φάρμα των Ζώων, δεν απομένει παρά να δηλώσω Γουρούνι για να βγω από πάνω.

  αυτόνομη σκέψη και απεξάρτηση απο τα πάσης φύσεως φιλογαλλικά, φιλορωσικά ή φιλογερμανικά μοντέλα μας χρειάζεται (βάλε και τα φιλοαμερικανικά για να μην λες...). Και κοινός νους, λίγη επιστήμη και καθόλου σκοταδισμό.

 7. αλογοσκουφιτσα avatar
  αλογοσκουφιτσα 15/02/2009 12:02:43

  5. Απολυτα σωστος ο Αρχαιο/πτερυγας.
  Δεν εχω παρα να συνταχτω μαζι του

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 15/02/2009 12:03:42

  εγώ δεν φαντάζομαι τίποτα, ακούω μόνο τον άνεμο που σαρώνει την Ευρώπη και ακούω και την τσέπη μου όπου σε λίγο θα κουδουνίζουν μόνο κάτι μεταλλάκια ...

 9. οκτώ avatar
  οκτώ 15/02/2009 12:18:06

  Και όμως υπάρχει επλίδα. Οι σημερινοί βολευτές προπονούν τα τέκνα τους για να μας σώσουν.
  Αντιγράφω από τη χθεσινή Ισοτιμία ποια βλαστάρια ακούγεται ότι θα κατέβουν στην πολιτική.
  - Η κόρη του Μ. Εβερτ
  - Ο γιος του Σ. Δήμα
  - Ο γιος της Ντόρας
  - Η κόρη του Πολύδωρα
  - Ο γιος του ( Αχιλλέα ) Καραμανλή
  - Ο γιος του Παπαδόγκωνα
  - κ.λ.π.

  Οπότε μην γκρινιάζετε για την πολιτική σαπουνόπερα που βιώνουμε γιατί μας ετοιμάζουν νέα επεισόδια.

 10. Δήμος avatar
  Δήμος 15/02/2009 12:18:29

  Η Ν.Δ, αλλά όχι μόνον αυτή, θα πληρώνει για πολύ καιρό την Μητσοτακοποίηση της. Δηλαδή, την κατίσχυση της αντίληψης ότι η εξουσία και η ηγεμονία κατακτώνται και επιβάλλονται όχι με όρους πολιτικούς-ιδεολογικούς, αλλά με την ακατάσχετη ηθικολογία και την χυδαία συναλλαγή της Εκτελεστικής με την Δικαστική εξουσία. Ο άνθρωπος, το 1989, παραμονές τυων εκλογών, είχε αποφασίσει να ορίσει ως Νομάρχες τους κατά τόπους εισαγγελείς, με αποστολή εντός 6μηνου να ανακαλύψουν σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ και να κλείσουν φυλακή τους πασόκους. Η διοχέτευση της απόφασης αυτής, από έναν εκ των στενών συνεργατών του, σε φίλο του δημοσιογράφο, προσκείμενο στο ΠΑΣΟΚ, έσωσε τα πράγματα. Ο άνθρωπος ήταν-και παραμένει νομικός-και αντιλαμβανόταν απολύτως ποιές θα ήταν οι συνέπειες, για την χώρα, αν εξαπολύονταν ένα πογκρόμ κατά του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του. Ο Μητσοτάκης αναγόρευσε σε υπέρτατη εξουσία τους εξωνημένους των ΜΜΕ και εκχυδάϊσε σε απόλυτο βαθμό την πολιτική ζωή. Ο νε0-φιλελευθερισμός ήταν το πρόσχημα, ο φερετζές, η φενάκη μιας στυγνής πολιτικής συνωμοσίας, με μοναδικό σκοπό την δήωση και το διαγούμισμα του τόπου. Οταν το τέρας που δημιούργησε τον δάγκωσε, ανακάλυψε την διαπλοκή και τους διαπλεκόμενους. Στον δρόμο του συνέχισε και ο Καραμανλής ο μικρός και τώρα δρέπει τους καρπούς.

 11. tiramola avatar
  tiramola 15/02/2009 12:28:21

  @archaeopteryx
  Ποιό είναι το συμπέρασμα που βγαίνει αβιάστα απο την σημερινή κρίση?
  Η ύπαρξη ισχυρού κράτους.
  Το λένε όλοι πλέον.
  Απαραίτητη προυπόθεση για να είναι ισχυρό και να έχει την δυνατότητα παρέμβασης σε στρεβλώσεις όπως η τωρινή αλλά και για να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή , απαραίτητη για να μην οδηγηθουμε στην βαρβαρότητα , είναι η εμβαθυνση της Δημοκρατίας , ο κοινωνικός έλεγχος.
  Αν παραμείνουμε στην κριτική περιμένοντας αύριο τον επόμενο σωτήρα με το σκεπτικό "καλό παιδί φαίνεται ο Γιώργος , να δούμε αν μπορεί να κάνει κάτι" , εγώ προσωπικά δεν περιμένω πολλά πράγματα.
  Η κοινωνική απαίτηση πρέπει να είναι εδώ και τώρα κοινωνικός έλεγχος , διαβούλευση , επιτροπές πολιτών όταν χρειάζεται και διαφάνεια σε όλα και παντού.

 12. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/02/2009 12:50:19

  tiramola
  δεν μπερδεύω την προτίμησή μου ή μη για τον οποιοδήποτε ΓΑΠ με την ιδεολογική μου προσέγγιση. Θεωρώ ότι το Πασοκ και η ΝΔ σήμερα είναι ότι βλέπεις, αν σου αρέσει. Αν πρέπει να προτιμήσω, δεν υπάχουν ιδεολογίες που να με εκφράζουν. Ωστόσο θα προτιμήσω με βάση προσδοκίες για ικανότητα, διαφάνεια, ή στην περίπτωση των δύο επιλογών ποιός, κατά την γνώμη μου, θα είναι λιγότερο στόκος. Αρνητική ψήφος. Ποιόν αντιπαθώ λιγότερο.

  Αν ήμουν «παντοδύναμος» που δεν είμαι, θα έφτιαχνα μείγμα ατόμων από το υπάχον πολιτικό σύστημα και περί αυτό. Ωστόσο να είσαι δίγουρος ότι το μείγμα που θα έφτιαχνα εγώ θα ήταν διαφορετικό από του ...ΔΟΛ ή του Εθνους ή του ΜΙΓΚ. Άρα έχω χάσει από χέρι.

  Μην αποκαλείτε τον Μητσοτάκη φιλελέυθερο γιατί μου προξενείτε κολικό.

 13. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/02/2009 12:53:47

  και μην συμπεράνεις ότι θεωρώ τον ΓΑΠ περισσότερο στόκο επειδή τον χρωμάτισαν έτσι οι αλητοκαναλάρχες.

 14. αντί avatar
  αντί 15/02/2009 12:55:03

  Ο πραγματικός φιλελεύθερος της Ελλάδας ήταν ο Σημίτης.

 15. Anonymous avatar
  Anonymous 15/02/2009 12:59:11

  @12 δήμος απόλυτα σωστός

 16. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/02/2009 13:00:44

  την πρώτη τετραετία, ίσως, μετ' εμποδίων, αλλά θα συμφωνήσω (και το λέω θετικά, όχι με την κριτική που του επισυνάπτουν).

  προσπαθούσε π.χ. να ξεκινήσει κάτι για το ασφαλιστικό και δεν τον άφηνε ο Παπαϊωάννου και ο Φοίβος ...πως τον λέγαν;

 17. γάιδαρος avatar
  γάιδαρος 15/02/2009 13:23:54

  Αψογος Φάκτορα.
  Ενα απο τα καλύτερα post, δεδομένου ότι πάνω σ΄ αυτόν εδώ τον καμβά θα παιχτεί το έργο της αλλαγής ηγεσίας στην Ν.Δ.
  Εξάλλου ο Μανώλης διετάχθη να θέσει ταυτόχρονα δύο θέματα.
  1. Υπάρχει θέμα ηγεσίας στην Ν.Δ. ;
  2. Τι θα κάνουμε με τους νεοφιλελεύθερους ;

  Βέβαια αν δούμε την Ν.Δ. να καταλήγει στο πρακτεό μετά από ιδεολοπολιτική ζύμωση, θα τις σκίσουμε τις ζαρτιέρες μας, αλλά δεν ξέρεις καμμιά φορά τι γίνεται.

 18. Προφήτης avatar
  Προφήτης 15/02/2009 13:37:55

  Το να μου πεις "γουστάρω περισσότερο το Γιώργο, γιατί έτσι" το καταλαβαίνω.

  Το να μου λες αυτά που έγραψες όχι.

  Υπερβολικά αυστηρό για τον Καραμανλή - λήθη για την παρελθούσα (και επερχόμενη) φαυλοκρατία.

  Ζητάς ιδεολογία από την ΝΔ όταν τα τελευταία 20 χρόνια κατέρρευσαν και οι δυο μέχρι πρότινος κρατούσες και αντιμαχόμενες πολιτικές κοσμοαντιλήψεις.

  Πρώτα η "σοσιαλιστική" ισότητα και πρόσφατα η "ελευθερία της αγοράς".

  ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΠΟΥΣΟΥΛΑ.
  Όχι μόνο η Ελλάδα.

  Ο Ομπαμα είπε στον Σαρκοζί ότι τα πράγματα είναι "πολύ χειρότερα απ' ότι περίμενε".
  Και, ενώ δεν έχει κλείσει 1 μήνα στο Οβαλ Γραφείο, μιλά από τώρα για τη δεύτερη 4ετία του, όπου "θα αποδώσουν οι πολιτικές του".

  Κι εσύ ζητάς ιδεολογία ...

  Να σού θυμίσω αυτό που είχε μεταφέρει εδώ η Διοτίμα (που χαθηκε αλήθεια) από την επαφή που είχε ως μέλος επιτροπής νεολαίας με τον Ανδρέα, το 1974 :
  "ποιο είναι το ιδεολογικό σας στίγμα ;"
  Απάντηση ΑΓΠ : "θα το βρούμε στην πορεία".

  Το βρήκε στο Δημόσιο Ταμείο ....

  ***
  Η Διοτίμα, όπως είπε, "ακόμα τρέχει"

  ***
  Συνεχίζεται...

 19. χαραλαμπο-π avatar
  χαραλαμπο-π 15/02/2009 13:41:17

  archaeopteryx

  συμφωνώ απόλυτα. Από όλες τις χώρες της δύσης η του ΟΑΣΑ, η ελλάδα είναι η μόνη που ποτέ δεν υπήρξε στην ουσία πρακτική εφαρμογή οποιασδήποτε ιδεολογίας, απλούστατ διότι απο καταβολής μέχρι σήμερα, είτε η βασιλεία με τους αυλικούς της είτε μια οικονομική ολιγαρχία που μας επέβαλλαν -κυρίως- απο έξω, σε συνδυασμό με εκατοντάδες πρόθυμους χωριαταράδες (με την κακή έννοια) να τα πιάσουν και να γίνουν "μανταμ σουσού", σαν μεταρπάτες της νομιμοποίησης που εκπορεύει απο εμάς, κατέστησαν την ελληνική οικονομία ανέκδοτο.
  ίσως, με μια εξαίρεση στις αρχές της δεκαετίες 80

 20. Factorx avatar
  Factorx 15/02/2009 14:18:43

  Καλημέρα σε όλους. θα τα πούμε και στη συνέχεια, αλλά ορισμένοι φίλοι να μην διυλίζουν τον κώνωπα. Μπορούσα να γράψω πολλά για "ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό" και άλλα τέτοια, αλλά δεν ήταν αυτός ο σκοπός του άρθρου. Ηταν να δείξει την απουσία ιδεολογικής συνοχής ως κύριου παράγοντα αυτοδιάλυσης της ΝΔ και αποκοπής απο τις επιθυμίες των μαζών.

 21. Μποτίλια στο πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο πέλαγος 15/02/2009 14:22:02

  Οι κυβερνήσεις πέφτουνε, η δυστυχία μένει. Όχι μόνο μένει, αλλά βαθαίνει, πλαταίνει και κορυφώνεται. Για τη δυστυχία φταίνε τα μυαλά μας και μόνο.
  Γιατί ο Καραμανλής δεν είναι ο μόνος λαδιάρης σ' αυτή τη χώρα. Είμαστε πολλά εκατομμύρια οι αξιοθρήνητοι. Βλέπουμε τον πιτσιρικά να πέφτει δίπλα μας από τα ναρκωτικά και γκαζωνουμε στη φαντασία μας, όχι για να πάμε να φάμε το στιφάδο που μαγείρεψε η συμπεθέρα, αλλά τα φαστ φουντ σκουπίδια της ανεπρόκοπης.
  Αποδεχθήκαμε το τριπάρισμα, ότι η κομματοσκυλία είναι ο μόνος τρόπος επιβίωσης σε αυτή τη χώρα και το αδιαμφισβήτητο πεπρωμένο για τους ιθαγενείς. Ξεκινήσαμε με γνώμωνα την αποδοχή από τη γειτώνισσα, την επικρότηση από το θλιβερά μικροαστικοποιημένο περιβάλλον και σήμερα προσπαθούμε να επιβιώσουμε στα όρια της απόγνωσης. Ακροβατούμε σε θεωρητικά σχήματα, όπως φιλελευθερισμός, ενίσχυση του κράτους και το λουρί της μάννας, αποφεύγοντας να κοιτάξουμε απλές πραγματικότητες, όπως αυτές είναι.
  Η ψωροκώσταινα είναι μια ταυτόχρονα φαιδρή αλλά και τραγική νεοαποικία, όπου το κάθε γιφτάκι και βλαχαδερό επιλέγει κόμμα, με στόχο τη αναρρίχηση, για να φάει στη στροφή τον ικανότερο. Επισυσσωρεύοντας αυτό που ονόμασε ο Τζιμάκος "μαγκιά και απόστημα", διεκδικούμε ταυτόχρονα τα "εύσημα" της κομματικής ιδεολογίας, βαυκαλιζόμενοι, ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο πράγμα και πολιτικό στίγμα μέσα στο έλος του ωχαδερφισμού.
  "Η παλληκαριά δέκα λογιών, οι εννιά να δραπετεύεις", τραγουδάει ο Νιόνιος στη σιντιέρα μας και μεις σφυράμε φιλάρεσκα λόγια του αέρα.
  Τι λένε οι απλές πραγματικότητες:
  Η δημιουργία των μπλοκ κατάργησε μεταπολεμικά τις εθνικές κυριαρχίες. Τα ίδια μόμολα, που ζητωκραύγαζαν κουνώντας κόκκινες σημαιούλες ζητωκραυγάζοντας τον Χόνεκερ, που στα εικοσιπεντάχρονα της "Λ""Δ" της Γερμανίας είχε διακυρήξει τον χωρισμό των δυο Γερμανιών ως αιώνιο δεδομένο, βγήκαν σωρηδόν διο-τρία χρονάκια μετά, με δάκρυα στα μάτια, για να σφίξουν το χέρι του "δημοκράτη" Κολ, που δήθεν τους επανένωσε. Κάθε μπλοκ ήταν για πάρτη του το σωστό. Η κόλαση και ο κίνδυνος ήταν το άλλο. Το ένα ισχυριζόταν ότι εγγυόταν την "ελευθερία", το άλλο την "κοινωνική δικαιωσύνη". Οικοδομούσαν ξέφρενα ισχύ και γόητρο. Έφτιαχναν στρατούς, διεστραμμένους πολεμικούς εξοπλισμούς, απογείωνσν την παραγωγικότητα, φτιάχνοντας βιτρίνες στις μητροπόλεις, με την καταλήστευση της υφηλίου, επιβάλλοντας την λιμοκτονία και την αθλιότητα στον τρότο κόσμο. Και για όποιον τολμούσε να εξεγερθεί, νάρκες και φέρετρα. Ή στην καλύτερη περίπτωση καροτσάκι, ή δεκανίκι. Τότε ακόμη τα μπλοκ χρειάζονταν ανθρώπους. Σαν εργάτες, στρατιώτες, γραφειοκράτες, μάζα για εξάσκηση πίεσης.
  Προετοιμάζοντας την πτώση των μπλοκ, ήδη από τα μέσα του 90, ξεκίνησε ο ΟΗΕ να μιλάει για "υπεπληθισμό". Παρέα και οι "οικολόγοι". Με την παγκοσμιοποίηση που ακολούθησε και την κλιμακούμενη κατάργηση του εθνικού κράτους, η ελίτ έπαψε να χρειάζεται τον πολύ κόσμο. Ανακάλυψαν ότι τη δουλειά τους μπορεί να την κάνουν με πολύ λιγότερους. Γιατί να σέρνουν μαζί τους τον συρφετό των δυσεκατομμυρίων κολαούζων; Ετοιμάζουν την αποψίλωση. Αρμαγεδών και παγκόσμια δικτατωρία.
  Και εμείς εξακολουθούμε να ασχολούμαστε με δυο κλόουν: ΚΚ. και ΓΑΠ, που δεν αποτελούν τίποτε περισσότερο, από καθρέφτισμα του ανάξιου εαυτού μας.
  Άχρηστοι για την ελίτ, αλλά δυστυχώς και άχρηστοι για τον εαυτό μας και την ανθρωπότητα.

 22. Factorx avatar
  Factorx 15/02/2009 14:22:03

  @προφήτης: σιγά μην μας πεις οτι γουστάρουμε και τον Γιώργο. Χα χα χαααα. Και γιατί είμαι άδικος στον Καραμανλή; Ποιόν εννοείς τον πρώτο; Δεν οδήγησε τη ΝΔ στην αντιπολίτευση (Ράλλης αντι Αβερωφ) για να μας φέρει το ΠΑΣΟΚ και να βγει αυτός συναινετικός πρόεδρος της ΝΔ και να τον στείλει στην συνεχεια κανονικα ο Ανδρεας με τον Σαρτζετάκη; Και ο "ριζοπαστικος φιλελευθερισμός" του εξαντληθηκε στην Ανδρεάδη, επειδή του είχε αδειάσει το διαμέρισμα επι χούντας. Τι λες γάιδαρε;

 23. Ferdinand Lassalle avatar
  Ferdinand Lassalle 15/02/2009 14:23:21

  H πολιτική σκηνή, εδώ και διεθνώς, υπό την πίεση της κρίσης, βασικά επιστρέφει στα κλασικά σκηνοθετικά πρότυπα: Δεκαετία του ΄60, αθάνατα sixties.
  Συντηρητικοί (προσοχή, όχι φιλελεύθεροι) δεξιοί ή κεντροδεξιοί, κεντροαριστεροί σοσιαλδημοκράτες, και στις άκρες ultra nationalist right και σταλινογενής αριστερά (συν προσπάθειες ανανεωτικών γκραμσιανών "ευρωκομμουνιστών" τύπου Μπερλινγκουέρ σε μερικές χώρες, όπως και τότε). Ο Κέυνς θριαμβεύει ξανά σ' όλο το πολιτικό φάσμα. Οι φιλελεύθεροι (και μη μας ξεγελούν οι ενδιάμεσες δεκαετίες), γίνονται πάλι μικρό ιδεολογικοοικονομικό ρεύμα.
  Μοναδική, όχι ασήμαντη διαφορά από τα sixties διεθνώς, η νέα πολιτική οικογένεια των Πράσινων.
  Για μας τους παλιούς, η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού είναι πρόσκαιρη παρένθεση που έκλεισε. Από ιστορική άποψη, μάλλον ασήμαντη.

 24. Factorx avatar
  Factorx 15/02/2009 14:24:32

  @Δημος: Πολύ σωστός. Αν θες κάντο θέμα να το σηκώσουμε

 25. τιμωρός avatar
  τιμωρός 15/02/2009 14:43:30

  @12
  Τι κακό είχε η πρόθεση του Μητσ. να οδηγήσει στο ακροατήριο τους κλέφτες;
  Αντί να τον μέμφεσαι που δεν το προχώρησε, τον κατηγορείς για συναλλαγές με τη δικαστική εξουσία;

  Στην πραγματικότητα η συντηρητική παράταξη, με όποιο όνομα, αποτελεί πάντοτε το 50% των ψηφοφόρων σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες.
  Η παρακμή των κομμάτων, από την άλλη, είναι φυσιολογικό φαινόμενο.

 26. kanis avatar
  kanis 15/02/2009 14:48:08

  @Δήμο
  Θυμίζω, ότι ο Μητσοτάκης με την ανοχή πολλών παραγόντων, είχε οδηγήσει τον Αντρέα στα δικαστήρια, με τον Καραμανλή Α΄να διαρρέει, ότι τους πρωθυπουργούς δεν τους στέλνεις φυλακή, αλλά σπίτι τους. Μέσα σε αυτή την ιδεολογική αντιπαράθεση, προκειμένου να πάρει με το μέρος του τους δικαστικούς, όχι νομαρχίες θα έταζε, αλλά και ...φέουδα! Βέβαια, άξιον έρευνας είναι, πως χειριζόταν τους σιωπηλούς, άμεμπτους, αντιρρησίες, στα σχέδια του ...προς την εξουσία!

 27. kanis avatar
  kanis 15/02/2009 14:50:12

  @ 28
  (ξαναγράφω την τελευταία πρόταση)


  Βέβαια, άξιον έρευνας είναι, πως χειριζόταν τους σιωπηλούς, άμεμπτους, αντιρρησίες δικαστικούς, στα σχέδια του …προς την εξουσία!

 28. fanis avatar
  fanis 15/02/2009 14:57:47

  allh mia vlakwdhs analush, den einai h ideologia , pou ton eides to neofileleutherismo? h lamogia kai h anikanothta einai , h anaxiokratia kai h kommatikopoihsh tou kratous p arxise apo ton andrea

 29. Orestios avatar
  Orestios 15/02/2009 15:04:36

  THE government’s chief adviser on welfare has resigned to become a Conservative frontbencher amid growing public concern over Gordon Brown’s handling of the jobs crisis.

 30. αλογοσκουφιτσα avatar
  αλογοσκουφιτσα 15/02/2009 15:38:14

  Η επισφραγιση της ληξης του συμβολαιου της νουδου ας αποκορυφωθει με μια Τarantella απο την Ακροπολη των Ελληνων της Μαγκνα Γκρετσια της Καλαβριας Gallicianò.
  Απολαυστε τους Ελληνες!!!!
  μια και η μερα το ζηταει

  http://www.youtube.com/results?search_type=&search_query=tarantella+calabrese+a+galliciano&aq=f

  http://www.youtube.com/watch?v=78SacOmJ7dM

 31. Δήμος avatar
  Δήμος 15/02/2009 18:43:04

  @ Τιμωρός: Μα, η πρόθεσή του δεν ήταν "να οδηγήσει στο ακροατήριο τους κλέφτες", αλλά να εδραιώσει την κυριαρχία του μέσω δικαστικών διώξεων, επί δικαίων και αδίκων. Πολύ απλά, θα οδηγούσε σε κοινωνικό εμφύλιο, για χάρη της κατοχής και νομής της εξουσίας κι όχι για... ιδεολογικές λόγους και διαφορές.
  @ Factorx: Δεν ήλθε ακόμη η ώρα. Απλώς θα προσθέσω δύο-τρία πράγματα ακόμη. Ο Μητσοτάκης, όπως γνωρίζεις, βδελύσσεται τους πολιτικούς παράγοντες της Δεξιάς, τους θεωρεί από ανίκανους έως βλάκες. Τις σοβαρές αποφάσεις της έπαιρνε με έναν πολύ στενό κύκλο συμβούλων-συνεργατών,κανείς δεν ήταν δεξιός, κι ας μην πούμε τώρα ονόματα και κατόπιν τις επέβαλε στο Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ και στο κόμμα του. Από εκείνον τον κύκλο, ζούν μόνον ο ίδιος κι ένας ακόμη ( ο Παύλος δολοφονήθηκε, ο Κ.Σ πέθανε, όπως και Δ.Μ), ο οποίος ασχολείται από το Φθινόπωρο του ΄90 μόνον με την δουλειά του...
  Αυτά, για την ώρα.

 32. τιμωρός avatar
  τιμωρός 15/02/2009 19:57:52

  @34
  Δεν νομίζω ότι με τους 5 κεντροαριστερούς εκδότες κραταιότατους μπορούσε η δικαιοσύνη να λειτουργήσει εκτός διαδικασίας.
  Η τότε -του 199έρλι- αμφισβήτηση της δικαιοσύνης ως θεσμικού πυλώνα του πολιτεύματος, που προήλθε κυρίως από κλέφτες (πολιτικούς και πραγματικούς)και κλεπταποδόχους που εφοβούντο την κάθαρση, αποτελεί την απαρχή των σημερινών δεινών.

 33. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/02/2009 20:08:51

  Factor X : Στην Ελλάδα και ειδικά τη μεταπολιτευτική υπάρχει κεντροαριστερα πλειοψηφια και από τη στιγμη που μιλάμε για διακυβέρνηση με δημοκρατικο τρόπο η ΝΔ οφείλει να το συνυπολογισει.
  Η επιδραση αυτου του γεγονοτος αυξάνει από το οτι οταν αυτή η πλειοψηφία βρισκεται στην αντιπολιτευση δεν δισταζει να προκαλει κοινωνική αναταραχη (έγινε και το 90-93 και γινεται και τωρα) ενω τα ακραια κομματια της καταφευγουν στην τρομοκρατία.
  Απο εκει και περα η ΝΔ δεν μπορει να κάνει πολλά.
  Εφ οσον η πλειοψηφια εξακολουθει να εχει σοσιαλιστικά και ταυτοχρονα αντικρατικά μυαλά συνεχιζουμε στα ιδια.
  Η συνοχή πάντως της ΝΔ δεν εξαρταται από το μιγμα οικονομικής πολιτικής αλλά από αυτο που οι οπαδοι της νομιζουν εθνικο συμφερον.

 34. kanis avatar
  kanis 15/02/2009 20:14:35

  @36

  Οι,όποιοι, κλέφτες υπήρχαν τότε, ανήκαν σε δύο κατηγορίες: τους πραγματικούς και τους φτιαχτούς. Με τους πραγματικούς κλέφτες, τα ΜΜΕ, η δικαιοσύνη αλλά κι η ιστορία, ΔΕΝ έχουν ασχοληθεί...μέχρι και σήμερα!

 35. Factorx avatar
  Factorx 15/02/2009 20:33:20

  @ψυχραιμια. έχει αποδειχθεί οτι το πολύ μεγάλο κεφάλαιο ιποντάριζε περισσότερο κεντροαριστερά (πχ Βραδινογιάννης - Ελευθεροτυπία - ΠΑΣΟΚ, Μπόμπολας - ΕΘΝΟΣ - ΠΑΣΟΚ) κλπ. Αυτα γιατί καποιος τις διμαορφωνει αυτες τις κοινωνικές πλειοψηφίες. Κι ας μην μιλήσουμε για τον Ξένο Παράγοντα

 36. Βαρδινογιώργος avatar
  Βαρδινογιώργος 15/02/2009 20:40:58

  Όσα δεν φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια.
  Όχι και ο Βαρδινογιάννης (ο Βαρδής λέω), κεντροαριστερός σπόνσορας!
  Μη τον μπερδεύουμε με άλλους Βαρδινογιάννηδες. Είναι πολύ μεγάλη οικογένεια με πολλά παρακλάδια.

 37. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/02/2009 20:50:36

  39. Αυτο συνέβαινε πάντα στην Ελλάδα.Μήπως το ελληνικο κεφάλαιο δεν στηριζε τον Βενιζέλο απέναντι στο Λαικο Κομμα;
  Το μεγάλο κεφάλαιο πονταρει στη δεξια μονο όταν υπαρχει αμεσος κομμουνιστικος κινδυνος.Στις άλλες περιπτωσεις το Κέντρο ή η κεντροαριστερά είναι προτιμοτερες.
  Αλλα όπως έγραψα η συνοχή του χωρου αυτου δεν εξαρταται από οικονομικα θέματα αλλά από τον εθνικισμο. Ασχετα αν οι ψηφοφοροι των αλλων χωρων θεωρουν τους δεξιους στοκους λογω του ζητηματος αυτου,αυτοι θα υπαρχουν.

 38. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/02/2009 23:03:29

  χα χα χα
  Μια φορά σε μια δουλειά, μου εμφανίστηκαν μεταξύ των 15 υποψηφίων, 2 αδέρφια και ένα ξάδερφος. Ο ένας αδερφός ΝΔ με βούλα. Ο δέυτερος Πασόκος με περικεφαλαία. Ο ξάδερφος ΚΚΕξ.

  Η δουλειά επί ΝΔ.

  Ο αδερφός της ΝΔ με έβριζε στον υπουργό που δεν τον βοηθούσα. Ο αδερφός του Πασόκ με έβριζε από τις αντιπολιτευόμενες εφημερίδες. καιο ξάδερφος του ΚΚΕξ με κυνηγούσε μέσω του σωματείου.

  Χα χα χα

  έχω πειράξει τις λεπτομέρειες, για την προστασία των αθώων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.