#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/06/2010 14:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πλυντήριο με το νέο προσωπείοΔεν σας κάνει εντύπωση; Έχει γίνει σάλος, διεθνώς, για τα διεθνή λαδώματα αυτής της εταιρίας -- λαδώματα και στην Ελλάδα. Σε γερμανικά δικαστήρια ειπώθηκε ότι το Ελληνικό πολιτικό σύστημα είναι υποτακτικοί, υπάλληλοι αυτής της εταιρίας. Το παγόβουνο του εκσυγχρονισμού, με άφθονο θράσος είπε "δεν πήρα μίζες, χορηγίες πήρα".


Αυτή είναι πληρωμένη καταχώρηση, δήθεν "συνέντευξη". Μα σχεδόν δεν χρειάζεται να την διαβάσετε... Τα συνθήματα είναι τα ίδια: "Πράσινες θέσεις εργασίας" (που ούτε ο ίδιος δεν ξέρει τι είναι) και, κυρίως, "ο ευγενής στόχος για τις Κυβερνήσεις", οι Πράσινες θέσεις εργασίας. Η συνέντευξη αυτή απευθύνεται σε ομάδες πίεσης που δίνουν μάχη στην Αμερικανική Γερουσία, εμάς δεν μας αφορά, εμείς έχουμε τον Πρωθυπουργό, την Οικογένεια, τις ΜΚΟ, και φυσικά την ΥΠΕΚΑ να επαναλαμβάνουν το τροπάρι αυτό.


Ό,τι δεν κατέκτησε και δεν μπόρεσε να κρατήσει το Γ' Ράϊχ, το αγοράζει μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ό,τι δεν μπορεί να κρατήσει μέσω Ευρωπαϊκής Ένωσης, τώρα που καταρρέει το καθεστώς των ειλώτων και των περιοίκων του Νότου και τρίζει η ανέκαθεν ασταθής σχέση με τους Γάλλους, το Ράϊχ φροντίζει να το κρατήσει με την Πράσινη Προπαγάνδα. Ποιός ηλίθιος, ποιός οικολόγος, ποιός σκεπτόμενος πιστεύει προς στιγμή ότι το Ράϊχ ενδιαφέρεται, έστω και για κλάσμα του δευτερολέπτου, για τον πλανήτη ή την αειφορία;


Το μέτωπο της Ελλάδας το ελέγχει απόλυτα η εταιρία, μην έχετε αμφιβολία, μπορεί να μην αναγράφεται στις μπροσούρες και την προπαγάνδα του ΥΠΕΚΑ, μπορεί να κρύβεται πίσω από ενδιάμεσα πλυντήρια για την χρηματοδότηση των ΜΚΟ, μπορεί να βολεύεται πίσω από το Desertec, αλλά εκεί είναι, αν δείτε τα ψιλά γράμματα, την φρασεολογία και τις "ιδεολογίες". Οι δικοί μας είναι πλήρως εξαγορασμένοι και προσκυνημένοι, και τα κοριτσάκια, και ενδιαφέρονται για το Desertec, και δεν λείπουν από τις διαφημίσεις. Με το μέτωπο των ΗΠΑ ζορίζεται λιγάκι, γιατί, εκεί, οι άνθρωποι έχουν μάθει να κοιτάνε τι λέει ο λογαριασμός.

http://archaeopteryxgr.blogspot.com/2010/06/blog-post_12.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. g.mergos avatar
  g.mergos 12/06/2010 15:32:33

  Αρχαίε, είσαι μοναδικός...


  Η ΤΙ Hellas έχει στηθεί στο πρότυπο της μητρικής γερμανικής. Υποστηρίζεται από ιδρύσεώς της από Ελληνικά Μονοπώλια (ΔΕΗ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΕΑΒ, ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ, κλπ) με σκοπό τη συγκάλυψη και όχι τη Διαφάνεια.

  Σε επιβεβαίωση των ανωτέρω, Πρόεδρος της ΤΙ Hellas είναι ο Κ. Μπακούρης που διετέλεσε και Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» και ενέχεται για την μη εμπρόθεσμη έναρξη των Ολυμπιακών έργων…
  Από το 2001 μέχρι το 2002 διετέλεσε και Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων….

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Α.Ε.
  Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Μαρτίου 30, 2010

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑ Α.Ε. : Οι ιδιαιτερότητες της γερμανικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», η ιστορία της, η φιλοσοφία που την διέπει, η χρηματοδότηση, οι στόχοι, οι μέθοδοι λειτουργίας, τα συμπεράσματα και η απειλή μιας «τευτονικής ευρωένωσης»

  του Βασίλη Βιλιάρδου

  “Η Διεθνής Διαφάνεια (Transparency International) είναι μία οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε από τους παγκοσμίως μεγαλύτερους διεφθαρμένους – δηλαδή, από όλες τις μεγάλες…

  πολυεθνικές επιχειρήσεις του κόσμου, οι οποίες είναι «βυθισμένες» σ’ αυτήν (στο «βούρκο» της). Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο, σαν να αναθέτει κανείς σε μία αλεπού την εποπτεία της διαφύλαξης ενός «ορνιθοτροφείου», παρακαλώντας την ταυτόχρονα να απολυμαίνει το χώρο μεθοδικά – θανατώνοντας τα ποντίκια (μυοκτονία), τα οποία τρέφονται με το, απαραίτητο για τις όρνιθες, καλαμπόκι.”

  Η παραπάνω περιγραφή της «Διεθνούς Διαφάνειας» προέρχεται από τη γαλλίδα δημοσιογράφο Christian de Brie, η οποία ερεύνησε την οργάνωση το 2003, για την εκπομπή της με τον τίτλο: «Λευκά κουστούμια – Μαύρα ταμεία». Τόσο η παραπάνω αρνητική κριτική, όσο και πολλές άλλες που ακολούθησαν, βασίζεται κυρίως στο γεγονός ότι, ο «σύνδεσμος» χρηματοδοτείται «πλειοψηφικά» από τις μεγάλες βιομηχανίες, καθώς επίσης από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις.

  Σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού Spiegel (τίτλος του περιοδικού: Διεθνής Διαφάνεια – «Φύλλο Συκής» της μεγάλης βιομηχανίας), όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες ανακαλύπτουν τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής τους στην οργάνωση εναντίον της διαφθοράς. Κατά σύμπτωση δε, η εγγραφή τους ως μέλος, συμπίπτει πολύ συχνά με κάποια εισαγγελική έρευνα εναντίον τους, με την κατηγορία της διαφθοράς.

  Δηλαδή, τόσο η εγγραφή τους ως μέλος, όσο και οι «δωρεές» τους, στις οποίες στηρίζεται η χρηματοδότηση της αμιγώς γερμανικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς παγκοσμίως, συμβαδίζουν συνήθως χρονικά με εκείνη ακριβώς την περίοδο, κατά την οποία κατηγορούνται από τη Δικαιοσύνη για διαφθορά (άρθρο μας: Η χρεοκοπία του αμερικανικού μοντέλου, η δημιουργική λογιστική των τραπεζών, το ηθικό δίλημμα της Ευρώπης και ο κυρίαρχος του σύμπαντος 2/5/2009).

  Για παράδειγμα, μόνο όταν η γερμανική εταιρεία σιδηροδρόμων (Deutsche Bahn) διαπίστωσε στο εσωτερικό της πάνω από 100 περιπτώσεις διαφθοράς (για το έτος 2000), έγινε μέλος της «Διεθνούς Διαφάνειας». Η κατασκευαστική εταιρεία Hochtief εισήλθε με τη σειρά της στην οργάνωση το Δεκέμβριο του 1999, όταν η εισαγγελία του Βερολίνου, λίγους μόλις μήνες πριν, διεξήγαγε έρευνα με την κατηγορία της «υποψίας για απάτη», σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της πόλης.

  Επίσης η Siemens έγινε μέλος του «συνδέσμου» το 1999, όταν κατηγορήθηκε για δύο μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς: για το χρηματισμό πολλών εκατομμυρίων της τότε κυβέρνησης της Ισπανίας (κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Μαδρίτη στη Σεβίλλη), καθώς επίσης για κάποια αντίστοιχη περίπτωση διαφθοράς, στον κλάδο των ιατρικών μηχανημάτων στη Νότια Κορέα. Στην ιστοσελίδα τότε της Siemens διάβαζε κανείς:

  «Συμμετέχουμε ενεργητικά στη «Διεθνή Διαφάνεια» – σε μία ονομαστή, παγκοσμίου εμβέλειας μη κυβερνητική οργάνωση, για την καταπολέμηση της διαφθοράς».

  Το έτος 2002, δύο σημαντικά μέλη της οργάνωσης, η ABB και η Hochtief, θεωρήθηκαν ύποπτα για συμμετοχή στο σκάνδαλο του γερμανικού σοσιαλιστικού κόμματος (SPD). Η «Διεθνής Διαφάνεια» ζήτησε βιαστικά από τις δύο μεγάλες πολυεθνικές να τοποθετηθούν σε σχέση με τις κατηγορίες, επειδή σε περίπτωση αποδεδειγμένης διαφθοράς, θα έπρεπε να τις «αποβάλλει» από μέλη – κάτι που, εξ όσων γνωρίζουμε, δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της οργάνωσης.

  «Κατηγορίες για χρηματισμό απήγγειλαν Αμερικανοί εισαγγελείς», διαβάσαμε πρόσφατα, «…εναντίον της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler καταγγέλλοντας την προσφορά δώρων και εκατομμυρίων δολαρίων σε ξένους αξιωματούχους, σε τουλάχιστον 22 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, προκειμένου να εξασφαλίσει κρατικά συμβόλαια.

  Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι η πολυεθνική επιχείρηση ήταν αναμεμειγμένη σε μία μακρόχρονη πρακτική δωροδοκιών, προκειμένου να εξασφαλίζει συμφωνίες στη Ρωσία, στην Κίνα, στην Τουρκία, στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία, στο Ιράκ, στην Ουγγαρία, στην Ελλάδα, στη Λετονία, στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο κα σε τουλάχιστον άλλες έξι χώρες, μεταξύ των ετών 1998 και 2008».

  Η μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, επίσης μέλος της «οργάνωσης», θα πρέπει προφανώς να τοποθετηθεί σε σχέση με τις κατηγορίες – αφού δεν θα θέλει να είναι η πρώτη που θα αποβληθεί από το «Σύνδεσμο για την καταπολέμηση της διαφθοράς παγκοσμίως» (αν και, κατά την άποψη μας, μάλλον δεν ανησυχεί καθόλου).

  «Ακόμη μία γερμανική εταιρεία ερευνάται με την κατηγορία της διαφθοράς», έγραφε ο γερμανικός Τύπος την αμέσως επόμενη ημέρα της «παραπομπής» της Mercedes από τις Η.Π.Α. Πρόκειται για την Ferrostahl AG, η οποία για πολλοστή φορά φαίνεται να συμμετέχει σε υποθέσεις χρηματισμού και διαφθοράς. Υποθέτουμε φυσικά ότι, εάν δεν είναι ακόμη μέλος της «Διεθνούς Διαφάνειας», θα «επανορθώσει» άμεσα, έτσι ώστε να καταπολεμήσει και αυτή με τη σειρά της τη διαφθορά στον πλανήτη.

  Όπως φαίνεται εν πρώτοις λοιπόν, χωρίς να χρειασθεί να «εμβαθύνει» κανείς ιδιαίτερα, για τις μεγάλες βιομηχανίες του «εντιμότατου εταίρου» μας, ο οποίος δεν παύει ούτε στιγμή να κατηγορεί την Ελλάδα για αδιαφάνεια, η διαφθορά αποτελεί ένα ευρείας χρήσεως «εργαλείο» – ένα ουσιώδες μάθημα διοίκησης επιχειρήσεων, το οποίο θα όφειλε μάλλον να διδάσκεται στα Πανεπιστήμια των ανεπτυγμένων χωρών, έχοντας εξέχουσα βαρύτητα για τους μελλοντικούς «ηγέτες».

  Ποια είναι όμως ακριβώς η ιστορία της «Διεθνούς Διαφάνειας», πως ορίζεται η φιλοσοφία της, πως ενεργεί, με ποιόν τρόπο χρηματοδοτείται και ποιοι είναι οι στόχοι της; Επιθυμώντας να απαντήσουμε αναλυτικά σε όλα αυτά τα ερωτήματα, τα εξής:

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ

  Ο σύνδεσμος ιδρύθηκε το 1993 στο Βερολίνο, από τον κ. P. Eigen (πρώην διευθυντή Ν. Αφρικής της Παγκόσμιας Τράπεζας), με στόχο τη διαφάνεια, καθώς επίσης την καταπολέμηση της διεθνούς «μακρο- και μικροοικονομικής» διαφθοράς σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσω συνεργασιών. Η ιδέα της δημιουργίας μίας τέτοιας οργάνωσης προήλθε από τον ιδρυτή της ο οποίος, από τη θέση του προέδρου μίας συμβουλευτικής ομάδας για την Κένυα (συντόνιζε τα προγράμματα βοήθειας των ανεπτυγμένων οικονομιών προς τις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη), διαπίστωσε την ύπαρξη τεράστιας «πολιτικής και λοιπής διαφθοράς», η οποία καρπωνόταν μεγάλο μέρος των χρημάτων και των ενισχύσεων.

  Ο κ. P. Eigen αποφάσισε το 1993, σε συνεργασία με νέους πολιτικούς αρχηγούς από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, καθώς επίσης με άλλους συνεργάτες της Παγκόσμιας Τράπεζας (συνολικά 70 άτομα), να ιδρύσει στο Βερολίνο έναν Κοινωφελή Σύνδεσμο. Η πολιτική συγκυρία εκείνη την εποχή ήταν θετική για τέτοιου είδους ενέργειες, αφού πρόσφατα είχε (ατυχώς) ενωθεί η Γερμανία, ο βασικός πυρήνας της ΕΕ ήταν σε εξέλιξη, οι πόλεμοι του Κόλπου στο Ιράκ και στο Ιράν, καθώς επίσης ο εμφύλιος πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία είχαν ευαισθητοποιήσει τα πλήθη υπέρ του Δικαίου, ενώ στις Η.Π.Α. είχε εκλεγεί η δημοκρατική κυβέρνηση του B. Clinton.

  Ο Σύνδεσμος διαθέτει σήμερα παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες, με αντίστοιχα γραφεία. Πρόκειται για ένα τεράστιο «ιστό αράχνης», αποτελούμενο από εξέχοντα άτομα των τοπικών κοινωνιών και όχι μόνο, με απίστευτα μεγάλες δυνατότητες. Προφανώς καλύπτει με τον «ορθολογικότερο» τρόπο όλες εκείνες τις χώρες, στις οποίες δραστηριοποιούνται εξαγωγικά οι μεγάλες γερμανικές (κυρίως) βιομηχανίες (άρθρο μας: Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ: Οι ανεξέλεγκτες χρηματαγορές και οι «πολυηπειρωτικές» πλέον υπερεπιχειρήσεις, είναι οι δύο συνισταμένες μίας «ύπουλης» ασθένειας η οποία, με τη βοήθεια των δημοσιονομικών κρίσεων, τείνει να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια, θανατηφόρο επιδημία 13/1/2010), εξασφαλίζοντας τους, μεταξύ άλλων, μίας μεγάλης έκτασης «πολιτική επιρροή», με το δυνατότερο χαμηλό «κόστος διαφθοράς» – ενέργειες από τις οποίες επωφελούνται πιθανότατα και τα «τοπικά» μέλη τους, όταν συμμετέχουν στην από κοινού ανάληψη έργων.

  Τα μέλη και οι συνεργάτες της οργάνωσης ανά τον κόσμο αριθμούν αρκετές χιλιάδες, ενώ στο κεντρικό του Βερολίνου εργάζονται περί τα 40 ικανότατα στελέχη – κυρίως νομικοί, οικονομολόγοι και ειδικοί στα φορολογικά συστήματα. Για παράδειγμα, στην Αργεντινή υπάρχουν 3.000 μέλη, τα οποία στελεχώνουν «περιπόλους πολιτών» που επισκέπτονται σε σταθερή βάση τις υπηρεσίες του δημοσίου της χώρας, ερευνώντας με τη μέθοδο των συνεντεύξεων περιπτώσεις διαφθοράς – ποιός υπάλληλος χρηματίσθηκε, από ποιόν και για ποιο λόγο. Στη συνέχεια, οι απαντήσεις καταγράφονται μεθοδικά από τους «ακτιβιστές» της Διεθνούς Διαφάνειας, προωθούνται στη Γερμανία για να αξιολογηθούν, ενώ κάποιες φορές δημοσιεύονται στα ΜΜΕ της χώρας.

  Το Ελληνικό «υποκατάστημα» της οργάνωσης, η «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς», δημιουργήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου του 1996. Όπως γράφει η επίσημη ιστοσελίδα του:

  «Ιδρύθηκε από μία ομάδα Πολιτών με επικεφαλής μια πολύ σημαντική προσωπικότητα της δημόσιας ζωής, την τ. Υφυπουργό Εξωτερικών, αποτελούμενη από πολιτικούς, επιχειρηματίες, δικαστικούς, επιστήμονες, στρατιωτικούς, δημοσιογράφους, δικηγόρους, γιατρούς, δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους, η οποία αποφάσισε να αναμετρηθεί με τη διαφθορά.

  Για αυτόν τον λόγο συστήσαμε ένα σωματείο υπό τον τίτλο «Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς», μέλος μίας ευρύτερης οικογένειας που ξεκίνησε λίγα μόλις χρόνια πριν το 1993 από το Βερολίνο της Γερμανίας ως παγκόσμια Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

  Επιδίωξη όλων μας ήταν και παραμένει να σταματήσει η εγκληματική αδιαφορία απέναντι σε θέματα διαφάνειας και λειτουργίας των θεσμών που επιτρέπει να γεννάται δικαίως στην κοινή γνώμη η αντίληψη της διαφθοράς και της σήψης. Στόχος μας είναι να αγωνιζόμαστε σταθερά για την αποκατάσταση των θεσμών και την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αίτημά μας παραμένει η άσκηση της εξουσίας με ήθος και διαφάνεια.

  Πολλοί φίλοι μας είπαν ότι κυνηγάμε μία χίμαιρα. Σήμερα είναι αποδεκτό ότι η διαφθορά αποτελεί γάγγραινα στο πολιτικό και οικονομικό σύστημα της χώρας και είμαστε περήφανοι γιατί συμβάλλουμε καθημερινά στον πόλεμο κατά της διαφοράς».

  Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ

  Σύμφωνα με την αντίληψη που επικρατεί στο σύνδεσμο, η επίτευξη της διαφάνειας είναι η μοναδική λύση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, η οποία αποτελεί το «σύμπτωμα» της εσφαλμένης λειτουργίας του συστήματος. Περαιτέρω, εάν θέλει κανείς να την αντιμετωπίσει με επιτυχία, θα πρέπει να καταστρέψει το πρόσφορο έδαφος, επάνω στο οποίο «φύεται και αναπτύσσεται», μέσω:

  (α) της μεθοδικής αποκάλυψης και διαφάνειας των σαθρών καταστάσεων και των τρόπων που λειτουργούν,

  (β) των συνεχών ελέγχων με τη βοήθεια ανεξάρτητων επιθεωρητών,

  (γ) της πειθούς και της αποδοχής, σε αντιπαράθεση τόσο με τους διαφθορείς, όσο και με τους διεφθαρμένους,

  (δ) της προσεκτικής επιλογής και της «ανακύκλωσης» (rotation) του προσωπικού στις «πληγείσες» περιοχές,

  (ε) του αξιώματος της προσωπικής επίβλεψης των χρηματικών συναλλαγών και, τέλος,

  (στ) με την συστηματική τεκμηρίωση των διαδικασιών, ειδικά όσον αφορά τους τομείς της προσφοράς και ανάληψης δημοσίων και λοιπών «έργων».

  Πάντοτε σύμφωνα με την οργάνωση, οι περισσότερες περιπτώσεις διαφθοράς λαμβάνουν χώρα στα φτωχά κράτη – όπως για παράδειγμα στη Λατινική Αμερική και στην Αφρική. Η «προμήθεια διαφθοράς» δε είναι η συνήθης προϋπόθεση για την εξασφάλιση (ανάθεση) δημοσίων επενδυτικών προγραμμάτων, τα οποία χρηματοδοτούνται με «φορολογικά έσοδα» – το ύψος της είναι ως επί το πλείστον της τάξης του 10% επί του ποσού της αξίας του έργου. Για παράδειγμα, όταν το κόστος της επένδυσης είναι ύψους 100.000.000 €, η συνήθης «προμήθεια διαφθοράς» ανάγεται στα 10.000.000 €.

  «Από την άλλη πλευρά», αναφέρει επί λέξει ο Σύνδεσμος, «είναι απολύτως φυσιολογικό, για τους ξένους εκπροσώπους της κρατικής Εξουσίας ή για τους διευθυντές των επιχειρηματικών ομίλων, το να προωθούν τη διαφθορά στις φτωχές χώρες, με στόχο το δικό τους πλουτισμό». Το γεγονός αυτό είναι μάλλον προφανές αφού, η προμήθεια του 10% συνήθως υπερκαλύπτεται, με τη βοήθεια των υπερτιμολογήσεων, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ την αξία των επενδυτικών προγραμμάτων (ως εκ τούτου, μέχρι το έτος 1999, ο χρηματισμός δεν θεωρούταν αδίκημα στη Γερμανία).

  Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

  Τα ανά τον κόσμο ξένα γραφεία («υποκαταστήματα» διεθνώς) «υπόκεινται» σε διακρατική (bilateral) και πολυκρατική (multilateral) χρηματοδότηση. Η κεντρική γερμανική οργάνωση (μητρική), προωθεί την αυτάρκεια, την ανεξαρτησία δηλαδή των διεθνών γραφείων της (θυγατρικές), επειδή θεωρεί ότι υφίστανται διαφορετικοί κανόνες διαφάνειας από χώρα σε χώρα και από κουλτούρα σε κουλτούρα. Δηλαδή, πιστεύει ότι η έννοια της διαφθοράς προσλαμβάνεται «υποκειμενικά» από κάθε χώρα, οπότε είναι σωστό να αντιμετωπίζεται «επί τόπου», με ιδιαίτερη «ευαισθησία». Το μεγαλύτερο μέρος της «οικονομικής ενίσχυσης» του κεντρικού προέρχεται από:

  (α) το γερμανικό υπουργείο αναπτυξιακής βοήθειας,

  (β) την Ευρωπαϊκή Ένωση (ταμείο συνοχής),

  (γ) διάφορα «κοινωφελή» ιδρύματα, όπως το ίδρυμα Bertelsmann ((ΜΜΕ), το ίδρυμα Rockefeller και την Mc Arthur Foundation,

  (δ) τη Γερμανική Εταιρεία για την Τεχνική Συνεργασία (GTZ),

  (ε) το Πιστωτικό Ίδρυμα Ανοικοδόμησης (από την KfW δηλαδή, η οποία είχε προταθεί για την παροχή δανείου προς την Ελλάδα),

  (στ) δωρεές των συνεργαζομένων επιχειρήσεων, οι οποίες συνήθως πληρώνουν ετήσια περί τα 10.000 € κατά μέσον όρο (επίσημα),

  (ζ) δωρεές ιδιωτών και μελών του συνδέσμου.

  (η) πρόστιμα, τα οποία διατίθενται στην οργάνωση από διάφορες Εισαγγελίες.

  Η γερμανική «ομάδα» είχε ένα ετήσιο budget της τάξης των 254.000 € το 2008, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο Ισολογισμό της, ενώ η «holding», η «μητρική» τρόπον τινά, η «Transparency International» δηλαδή διαθέτει, σύμφωνα με δικές της αναφορές (η συγκεκριμένη δεν δημοσιεύει Ισολογισμό, για κάποιον λόγο που μόνο η ίδια γνωρίζει, αλλά εμείς υποθέτουμε), ετήσιο budget περί τα 6.000.000 $ ετησίως.

  ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

  Η «Διεθνής Διαφάνεια» δεν λειτουργεί ακριβώς όπως οι υπόλοιπες οργανώσεις (για παράδειγμα η «Διεθνής Αμνηστία»), αφού δεν ασχολείται με εξατομικευμένες υποθέσεις διαφθοράς, αλλά με τα αδύνατα σημεία στους Θεσμούς, στους Νόμους και στα «Συστήματα» των διαφόρων χωρών – τα οποία προσπαθεί να ανακαλύψει και να αναμορφώσει, συνεργαζόμενη με τις κρατικές υπηρεσίες και τους φορείς τους. Τα «εθνικά» γραφεία της (για παράδειγμα τα εντός Γερμανίας), είναι κατανεμημένα σε περιοχές και σε ομάδες εργασίας, οι οποίες δρουν αυτόνομα, ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Η οργάνωση δημοσιεύει ετήσια τις παρακάτω τρείς «εργασίες» για το θέμα της διαφθοράς:

  (α) Τη λίστα της «αντιληπτής» διαφθοράς (Corruption Perceptions Index), η οποία είναι η γνωστότερη όλων – αυτή δηλαδή που κατηγοριοποιεί ετήσια τις διάφορες χώρες, ανάλογα με το μέγεθος της διαφθοράς στην Πολιτική και στη Δημόσια Διοίκηση. Η «βαθμολογία της ξεκινάει από το 0 (πλήρης διαφθορά) και φτάνει στο 10 (μηδενική διαφθορά) – το 2008 περιείχε 180 κράτη. Η λίστα αυτή, η οποία αφορά όλες τις χώρες, δημιουργείται από ένα γερμανό καθηγητή (Πανεπιστήμιο του Passau – «η αλεπού που φυλάει το κοτέτσι», κατά τη γαλλίδα δημοσιογράφο), ο οποίος αξιολογεί υφιστάμενα ερωτηματολόγια, τα οποία προέρχονται κυρίως από ξένους αναλυτές κρατών, καθώς επίσης από ξένους επιχειρηματίες.

  Για παράδειγμα, το 2008 οι χώρες με τη χαμηλότερη διαφορά ήταν, κατά το Γερμανό καθηγητή, η Δανία, η Σουηδία και η Νέα Ζηλανδία (βαθμός 9,3). Η Γερμανία κατέλαβε τη 14η θέση (αν και όλες οι υποθέσεις «βιομηχανικής» διαφθοράς, οι οποίες ανακοινώνονται σχεδόν καθημερινά, αφορούν κυρίως τη χώρα αυτή), ενώ η Ελβετία την 5η (9,0).

  (β) Τη λίστα των υψηλότερων πληρωμών (Bribe Payers Index), η οποία αναφέρει τις χώρες με τον υψηλότερο «χρηματισμό».

  (γ) Το παγκόσμιο βαρόμετρο της διαφθοράς, για το οποίο ερωτώνται ιδιώτες, σε σχέση με το ποιοι κλάδοι και σε ποιο βαθμό «πλήττονται» από τη διαφθορά.

  Η «Διεθνής Διαφάνεια» προσφέρει επίσης (στην ιστοσελίδα της) υλικό για δωρεάν λήψη, όπως ένα «βιβλίο μαγειρικής» εναντίον της διαφθοράς, μεταφρασμένο σε 25 γλώσσες. Το βιβλίο δίνει απαντήσεις σε σχέση με το πώς ενεργούν οι διαφθορείς, ποια δώρα προσφέρονται συνήθως, πως μπορεί να «αμυνθεί» ο πολίτης, σε ποιόν οφείλει κανείς να καταγγείλει το διαφθορέα ή τον διεφθαρμένο κλπ. Επίσης, εκδίδει έναν κατάλογο με διάφορες περιπτώσεις διαφθοράς, όπως και πληροφορίες για τοπικές εκδηλώσεις.

  Μία από τις πλέον σημαντικές «εκδόσεις» ήταν αναμφίβολα η μελέτη σε σχέση με τη διαφθορά στο γερμανικό σύστημα υγείας, η οποία υπολογίσθηκε μεταξύ 6 και 20 δις € (στη Γερμανία υπάρχουν 16 υπουργεία υγείας, ανάλογα με τα κρατίδια και 300 «κοινωνικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί», όπως για παράδειγμα το ΙΚΑ στην Ελλάδα).

  Ο κυριότερος «διαφθορέας» του τομέα υγείας φαίνεται πως ήταν (είναι) οι φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους, «ενισχύοντας» γιατρούς, φαρμακοποιούς και άλλους επιστήμονες με τη δωρεάν συμμετοχή τους σε «εκπαιδευτικά» σεμινάρια, με προγράμματα υπολογιστών, με διάφορα δώρα κλπ.

  Τέλος, διαπιστώθηκε μία κατακόρυφη σχεδόν ανάπτυξη στα μέλη που επέλεξαν τη συμμετοχή τους στη γερμανική «τοπική» οργάνωση, αφού από 185 συνολικά το έτος 2000, αυξήθηκαν στα 873 το 2008. Φυσικά, τα ονόματα των επιχειρήσεων που εμφανίζονται στον κατάλογο των μελών, είναι τα πλέον «επώνυμα» στη χώρα – με τη Siemens, την Daimler, την ABB, την Deutsche Bahn, την Fraport κλπ (όλες έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά) να συνεχίζουν να είναι ανάμεσα τους.

  ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

  Είναι προφανές ότι, παρά τις όποιες «ατασθαλίες», η «Διεθνής Διαφάνεια» έχει κάποια θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την καταπολέμηση της διαφθοράς, αφού οι περισσότερες χώρες δεν επιθυμούν να εμφανίζεται το όνομα τους στις πρώτες θέσεις της λίστας των διεφθαρμένων. Έτσι, ο ΟΟΣΑ ευρίσκεται στο πλευρό της οργάνωσης, ενώ η υπογεγραμμένη από τα περισσότερα μέλη του «σύμβαση

 2. Στέργιος avatar
  Στέργιος 12/06/2010 16:56:55

  Green όπως ΠΑΣΟΚ.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/06/2010 10:33:40

  Μπορεί ο Καρατζαφέρης να μιλάει εκ του ασφαλούς και οι βολές του να είναι άσφαιρες, αλλά το είπε: Εμπάργκο στην Ζήμενς μέχρι να κλπ. Για να δούμε πόσοι θα αντιδράσουν.

  Χωρίς να είμαι Καρατζαφερικός, το λέω και εγώ: Πως είναι δυνατόν να ανέχεσαι και να προσκυνάς τον εκμαυλιστή και βιαστή σου;

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ archaeopteryx 13/06/2010 11:15:44

   Δυστυχώς ο Καρατζαφέρης, μιλάει εκ του ασφαλούς, πάντοτε.Κάποια παρόμοια πρόταση είχαν κάνει και άλλοι εδώ.Καταγγελία όλων των συμβάσεων μέχρι να δοθούν όλα τα πρόσωπα και τα ποσά.Μην ανησυχήσουν όλοι.Υπάρχουν και άλλες εταιρείς στον πλανήτη.Ήμαρτον.
   Θα υπάρξουν απώλειες, πιθανόν, αλλά η αξιοπιστία έχω την εντύπωση ότι θα αναπληρώσει ορισμένες. Όλες οι συμβάσεις ακυρώνονται και προκυρήσσονται νέοι διαγωνισμοί. Μέχρις ότου η Εταιρία, να δώσει όλα τα στοιχεία, σε κόμματα και δικαιοσύνη.Αν δεν τα δώσει (τα ξέρει, μην αυταπατάσθε, εσείς δεν ξέρετε τι πληρώνετε παντού;), βγαίνει από τους διαγωνισμούς του δημοσίου για 10 χρόνια...
   Αν διαμαρτυρηθεί η πατρίδα των Ούννων, κλιμάκιο στο κοινοβούλιο και καταγγελία στον γερμανικό λαό ότι οι θέσεις εργασίας θα χαθούν γιατί η κυβέρνησή τους δεν συνεργάζεται. Στην κατάσταση που είναι η κυβέρνηση της Φράου, αλλού που δεν θέλουν, οι Γερμανοί! Θα χαθούν θέσεις εργασίας και εδώ.Απειλή: αν απολυθούν οι έλληνες εργαζόμενοι, πλήρης αποβολή της εταιρίας από διαγωνσμούς για 50 χρόνια με νομοθετική ρύθμιση.Όποιος βουλευτής δεν ψηφίσει την ρύθμιση εναντίον των εκμαυλιστών όπως τους αναφέρεις, στο Κολοσσσαίο με τα λιοντάρια.Κομματική πειθαρχία, γαρ και στο πυρ το εξώτερον.Αντικατάσταση στους διαγωνισμούς με τον αμέσως επόμενο μειοδότη.Όχι εμπάργκο! Στραγγαλισμός! Όποιος υπάλληλος της Εταιρίας, έχει στοιχεία και τα παραδώσει,ανταμοιβή ένα από τα ακίνητα Τσοχατζό ή εισητήριο διαρκείας στο τηγάνι του Περαία, για όλη του τη ζωή...Όποιος φοβάται πολύ, ένα ωραιότατο κελί του Βατοπεδίου.Εκεί θα τον φυλαέι η Παναγίτσα μας.Μεγάλη η χάρη της.
   Συνεργασία με αρχές όλων των χωρών που έχει παρουσία η Εταιρία και άντληση στοιχείων και εμπειριών.Κάπου στην Αφρική έχει κάτι κράτη που της άλλαξαν τα φώτα, νομίζω...
   Πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων για ποσό 100 μυρίων σε όλη την Ε.Ε. Δεν υπάρχει εδώ δίκαιο ευρωπαικό; Αίτηση για αθέμιτο ανταγωνισμό από κάποια άλλη Ευρωπαική εταιρία, με στοιχεία που θα της δώσουμε εμείς! Το ευρωπαικό δίκαιο δεν είναι ισχυρό στην Ε.Ε;
   Κυνήγι επί δικαίων και αδίκων.
   Αιθεροβατώ...Το γνωρίζω.
   Δεν έχω σχέση με την πραγματικότητα.Δύσκολα πράγματα.
   Ποιος είπε ότι η υπεράσπιση της αξιοπρέπειας ενός κράτους είναι εύκολο πράγμα;
   Αν συνεχίσω θα με πείτε ή γραφικό ή Καρατζαφερικό.Για το δεύτερο καθόλου, για το πρώτο δεν είμαι καθόλου βέβαιος...

 4. Michal V. avatar
  Michal V. 13/06/2010 11:38:17

  Βράχε γραφικός δεν είσαι. Ονειροπόλος ίσως. Το έγραψα και παλιότερα σε κάποια παρόμοια ανάρτηση, ότι πρέπει να βρεθεί κάποιος άντρας ναι ΑΝΤΡΑΣ με κεφαλαία για να εμπνεύσει και να ξεκινήσει τέτοια σταυροφορία για να δεις γιαπότε ξηλώνεται το παρακράτος της κάθε Siemens. Αυτός όμως είναι αδύνατο να προέρχεται από τους σημερινούς πολιτικούς ενεργούς και μη. Αυτοί είναι ολοι ή βουτηγμένοι στη διαπλοκή και διαφθορά ή εξαρτημένοι από την άλλη μεγάλη μάστιγα των ΜΜΕ ηλεκτρονικών και έντυπων.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ Michal V. 13/06/2010 12:58:51

   Ονειροπόλος δεν είμαι καθόλου. Είμαι κατά το κοινώς λεγόμενο, "στραβόξυλο". Μαλώνω συνεχώς με όποιον περπατάει στα δύο του πόδια.Μπορώ να το κάνω εκ του ασφαλούς.Δεν έκλεψα και δεν "προσεφέρθην" για τίποτα.

 5. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 13/06/2010 11:47:39

  Δεν νομίζω ότι είμαστε ονειροπόλοι. Νομίζω λέμε το αυτονόητο. Στην ...Νιγηρία, έβαλαν χέρι στην Ζήμενς, αλλά στην Ελλάδα δεν τολμάνε, γιατί η Ζήμενς (και 2-3 άλλοι ομοεθνείς της) και οι πολιτικοί μας είναι απλά οι περισσότερο ή λιγότερο βολικοί εκφραστές τους.

  Ξέρω ότι είναι εύκολο να πούνε τέτοιες απόψεις γραφικές. Αλλά τότε και ο Κολοκοτρώνης ...γραφικός ήταν.

  • ΒΡΑΧΟΣ avatar
   ΒΡΑΧΟΣ @ archaeopteryx 13/06/2010 13:00:52

   Ο Κολοκοτρώνης ήταν τρομοκράτης.
   Και τον φοβόντουσαν πολλοί...
   Τους δικούς μας δεν τους φοβούνται ούτε οι Φιλιππινέζες τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.