#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/08/2012 17:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πισωγύρισμα του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙΓνωρίζουμε πολύ καλά το έργο: εκλεγμένη από τον λαό Βουλή νομοθετεί. Ακολούθως, διάφορες κοινωνικές μειοψηφίες των οποίων τα συμφέροντα θίγονται ξεσηκώνονται συντεχνιακά, επικαλούμενες είτε τον «λαό» (κάτι που στην περίπτωσή τους δεν τεκμαίρεται, ενώ στην περίπτωση της εκλεγμένης Βουλής τεκμαίρεται) είτε την «λογική», το «δίκιο» και την «αλήθεια» (το μονοπώλιο των οποίων μάλλον θεωρείται παρωχημένη πρακτική). Ενίοτε οι μειοψηφίες εκβιάζουν: «θα κατεβάσουμε τους διακόπτες» ή «τολμήστε να εφαρμόσετε, και δεν θα ανοίξουν Πανεπιστήμια τον Σεπτέμβρη». Αναλογιστείτε πόσο εντείνεται το ως άνω σενάριο όταν το νομοσχέδιο έχει υπερψηφιστεί από σύσσωμη την συμπολίτευση και αξιωματική αντιπολίτευση, όπως έγινε με το νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ προ εντεκαμήνου (και προ συγκυβερνήσεως). Δηλαδή, από τους συντριπτικά περισσότερους εκπροσώπους του λαού, με πραγματικά πρωτοφανή πλειοψηφία.

Σε αυτό το σκηνικό υπάρχουν πάντοτε δύο ενδεχόμενες στάσεις: είτε της Βαρώνης Θάτσερ είτε του προσφιλούς Μήτσου.

Η Βαρώνη Θάτσερ δε σηκώνει πολλά-πολλά: εξελέγην για να κάνω αυτό, θα το κάνω, όποιος απειλεί και εκβιάζει θά'χει να κάνει μαζί μου. Η ευκαμψία απέναντι στο κατεστημένο δεν είναι το φόρτε της. Πραγματώνει conviction politics και όχι consensus politics, πολιτική της συναινέσεως: πιστεύει ότι «η συναίνεση είναι το τέλος κάθε αξίας, κάθε πεποιθήσεως, κάθε πολιτικής: είναι κάτι με το οποίο όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούσαν να συμφωνήσουν και κανένα τους δεν θα μπορούσε να φέρει αντίρρηση». Κι όποιον πάρει ο Χάρος (να σημειωθεί ότι ο Χάρος πήρε τρεις σερί εκλογικές νίκες κι άλλη μια από κεκτημένη ταχύτητα ακόμα και όταν η Θάτσερ είχε εκθρονιστεί).

Ο έμφοβος Μήτσος εκ των λαζοπούλειων δέκα έχει άλλη γνώμη: «κἀτσε μη μπλέξουμε, είναι άγριοι αυτοί». Μπορεί και να τα κάνουν αυτά που απειλούν, και τότε φαντάζεσαι το πολιτικό κόστος; Αν όντως δεν ανοίξουν κάποια πανεπιστήμια ως αποτέλεσμα της ανυπακοής απέναντι στο κράτος των ίδιων των κρατικών λειτουργών, των πανεπιστημιακών και πρυτάνεων, ποιός θα πει ο κόσμος ότι φταίει; Η κυβέρνηση! Ας φυλαχθούμε. Τί ψυχή έχει λίγο νερό στο κρασί...

Γιατί τα γράφουμε όλα αυτά; Ο «πιστός» αναγνώστης θα θυμάται το άρθρο του Antinews την πρώτη Σεπτεμβρίου του 2011 σχετικά με τον νόμο-πλαίσιο για τα Πανεπιστήμια, όπως το θυμόμαστε κι εμείς. Εκεί υποστηριζόταν ενθουσιωδώς το νομοσχέδιο και γραφόταν ότι αυτό, ένα νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι επ' ουδενί τέλειο ούτε λύνει τα προβλήματα, αλλά η σύγκρουσή του με συγκεκριμένα συμφέροντα και η μαζική υπερψήφιση αυτής της σύγκρουσης εγκαινιάζει μια νέα εποχή.  Λοιπόν, κάποιες από τις τωρινές αλλαγές είναι θετικές και αναγκαίες, στην κατεύθυνση της βελτίωσης και της λειτουργικότητας. Κάποιες άλλες όμως δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως τέτοιες. Δε θα μακρυγορήσουμε, ας επικεντρωθούμε στο εξής: ένας πολύ σημαντικός μοχλός πίεσης του προηγούμενου νομοσχεδίου ήταν η σύνδεση της χρηματοδότησης των ιδρυμάτων με την πραγματοποίηση συγκεκριμένων αλλαγών και την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων. Αυτό έδινε στα ιδρύματα το μέγιστο κίνητρο για την πιστή εφαρμογή του νόμου και την βέλτιστη σχέση ΑΕΙ-πολιτείας. Όμως, ακριβώς αυτός ο μοχλός πίεσης της μεταρρυθμιστικής εκδοχής του κράτους κατέστη μοχλός πίεσης των πανεπιστημιακών συντεχνιών: «άμα συνεχίσετε έτσι φυρί-φυρί, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο. Τον νόμο δεν τον εφαρμόζουμε, ξεχάστε το». Και έτσι αποσυνδέθηκε -τουλάχιστον επί της παρούσης- η χρηματοδότηση από την αποτελεσματικότητα: το μισογεμάτο ποτήρι ότι «θα ανοίξουν τελικά τα Πανεπιστήμια τον Σεπτέμβριο» δεν φιμώνει το μισοάδειο, το οποίο φωνάζει: «σφύριξαν και λήξαμε».

Επίσης, δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αποτελεί θετική εξέλιξη το μήνυμα που περνά οι κυβέρνηση στους εκάστοτε θιγόμενους από τα νομοθετήματα της Βουλής, ότι υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης, παζαρέματος και αλλαγής αυτών των νομοθετημάτων. Και κατά πόσο κάτι τέτοιο εγκαινιάζει σωστά την περίοδο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων που έχει επειγόντως ανάγκη η χώρα.

Αλλά όταν μια κυβέρνηση που διαχειρίζεται πλεόνασμα ελπίδων επιτρέπει διά των επιλογών της στον αντιπολιτευόμενο ΓΑΠ ή στον αντιπολιτευόμενο Λοβέρδο του συμπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ να εκφράσουν κριτική που, αν μη τι άλλο, δεν έχει πάρει διαζύγιο από την πραγματικότητα, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Κωνσταντίνος Λ. Μαστακουνάς

ΣΧΟΛΙΑ

 1. akenaton avatar
  akenaton 03/08/2012 13:41:18

  Αυτή κατά τη γνώμη μου είναι η πρώτη και ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΗΤΤΑ της παρούσας Κυβέρνησης. Οι ελπίδες μου για διαρθρωτικές αλλαγές, τομές και ρήξεις από ΑΥΤΗ την Κυβέρνηση έχουν ψαλιδιστεί πολύ μετά από αυτή την άτακτη ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ στην πίεση μιας από τις πιο ιταμές συντεχνίες που έχει θρέψει το Σύστημα Πασόκ στη δύσμοιρη χώρα μας!

 2. Θ.Δ. avatar
  Θ.Δ. 03/08/2012 17:55:50

  Σημερα στο πανεπιστημιακο μου e-mail ηρθε το παρακατω μηνυμα.Τα συμπερασματα δικα σας!

  Το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης προωθεί ανακοίνωση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΑΠΘ στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας:


  Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,

  Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας το Ομόφωνο Ψήφισμα της Έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Ιουλίου 2012, στο Λαύριο.

  Οι Πρυτανικές Αρχές,

  Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
  Ιωάννης Δ. Παντής, Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης
  Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού
  Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αντιπρύτανις Έρευνας


  Ομόφωνο Ψήφισμα Έκτακτης Συνόδου Πρυτάνεων
  Λαύριο, 31 Ιουλίου 2012

  Ο Νόμος 4009 / 2011 βύθισε τα Πανεπιστήμια σε κρίση. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, με στόχο την απρόσκοπτη ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των Πανεπιστημίων, εδώ και δύο χρόνια έχει υποβάλει σειρά ρεαλιστικών προτάσεων υπέρβασης των αδιεξόδων. Συγκεκριμένα, οι προτάσεις αλλαγών που κατ΄ ελάχιστον θεωρήθηκαν αναγκαίες συμπεριλαμβάνουν:
  * Την ανάθεση μόνο εποπτικών και ελεγκτικών και κατ’ ουδένα τρόπο διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων στο Συμβούλιο Ιδρύματος.
  * Την άμεση και χωρίς προεπιλογή εκλογή των Πανεπιστημιακών Αρχών από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.
  * Την πλήρη αποκατάσταση της διεθνώς καθιερωμένης διοικητικής δομής, σύμφωνα με την οποία το Τμήμα αποτελεί βασική ακαδημαϊκή μονάδα.
  * Την θεσμική διασφάλιση της δημόσιας χρηματοδότησης της λειτουργίας των ΑΕΙ και της φοιτητικής μέριμνας.
  * Την αλλαγή του συστήματος της ταξινομικής ψήφου μαζί με την ανάκληση των οργανωτικών επιτροπών των εκλογών.
  Το κατατεθέν σχέδιο νόμου, ουσιαστικά δεν απαντά στις ελάχιστες αυτές αλλαγές που θεωρήθηκαν αναγκαίες από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα. Αντίθετα, αφήνει ανοικτά ουσιώδη ζητήματα, όπως αυτά των αποφασιστικών, διοικητικών και ακαδημαϊκών αρμοδιοτήτων του Συμβουλίου Ιδρύματος, του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος των εκλογικών διαδικασιών, της προεπιλογής από το Συμβούλιο των υποψηφίων για τα μονοπρόσωπα πανεπιστημιακά όργανα, καθώς και της θεσμικής διασφάλισης της δημόσιας χρηματοδότησης. Διατηρεί τέλος διατάξεις που εγείρουν ζητήματα συνταγματικότητας.
  Το σχέδιο νόμου δεν αποτελεί λύση για τα Πανεπιστήμια, καθώς δεν συμβάλλει στην ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία και δεν απαντά στα τρέχοντα και επείγοντα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα των ΑΕΙ.
  Οι διοικήσεις των ελληνικών Πανεπιστημίων, παρά τις αντίξοες συνθήκες που τους επιβλήθηκαν και τις αμετροεπείς επιθέσεις που δέχθηκαν από κάθε λογής κέντρα συμφερόντων, κράτησαν όρθια τα Ιδρύματα και συνεχίζουν, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να εγγυώνται την ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία των ΑΕΙ.

  -------------------
  Εγω απλα θα ρωτησω!Αποτελουν τελικα τα πανεπιστημια τμημα της Ελληνικης επικρατειας?

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Θ.Δ. 03/08/2012 18:03:44

   Όχι.
   Ούτε και το Άγιον Όρος, όμως.
   Που είναι το πρόβλημα;

   • Θ.Δ. avatar
    Θ.Δ. @ Ο Θείος 03/08/2012 18:33:22

    Και τι ειναι τελικα?Αυτονομα πριγκηπατα?Εχουν δικο τους συνταγμα και νομους και δεν αναγνωριζουν-εφαρμοζουν τα ψηφισματα της βουλης?
    Στρατο παντως εχουν!Τους πασης φυσεως κουκουλοφορους με τα στρατοπεδα τους (στεκια) και εργοστασια παραγωγης οπλων-πυρομαχικων (μολοτωφ κλπ).
    Οι πρυτανεις καθυστερουν απλα το ματς μεχρι να γυρισουν οι φοιτητες απο τις διακοπες και μετα να κηρυξουν το 2ο πανεπιστημιακο ανταρτικο.Κοροιδευουν την κοινωνια,την κυβερνηση και πρωτα απ'ολα την δημοκρατια.

    • Heaven avatar
     Heaven @ Θ.Δ. 03/08/2012 18:56:38

     αφού τα είπαμε!
     όπως ακριβώς τα γράφεις!
     αυτόνομα πριγκιπάτα!!!
     ...και τι στρατός! με γερές κομματικές πλάτες

    • anonymous avatar
     anonymous @ Θ.Δ. 04/08/2012 00:08:32

     Η αυτονομία των Πανεπιστημίων προωθήθηκε και μαζί με το άσυλο προπαγανδίστηκε από την αριστερά για να έχει ένα δικό της φέουδο. Ανήκουν στην ελληνική επικράτεια όσο ανήκει και ο Περισσός. Κανείς δεν κατάλαβε τότε που πήγαινε το πράγμα και τώρα είναι αργά για δάκρυα. Για να γίνει το οτιδήποτε πρέπει να ξηλωθούν πλήρως οι αριστερές φατρίες. Υπάρχουν τμήματα που από το 1994 δεν έχουν δώσει διδακτορικό σε μη αριστερό.

     • Θ.Δ. avatar
      Θ.Δ. @ anonymous 04/08/2012 03:08:39

      Το ιδιο ακριβως μου ειπε εχθες και ενας συνταξιουχος (δεξιος) καθηγητης πανεπιστημιου!Μαλλον αυτη ειναι η αληθεια!

     • Ο Θείος avatar
      Ο Θείος @ anonymous 04/08/2012 14:39:25

      Μην γίνεστε μονόπλευροι. ¨Ολες οι παρατάξεις (φοιτητικές και διδασκόντων, "αριστερές", "κεντρώες" και "δεξιές") παζαρεύουν εκεί μέσα διάφορα πράγματα, έτσι προκύπτει το πριγκηπάτο: Οίκος εμπορίου είναι, το δούναι και λαβείν δεν σταματά σε ιδεολογικά σύνορα.
      Έχετε ακούσει για "ερευνητικά" προγράμματα; Πώς μοιράζονται τα διδακτορικά; Πως γίνονται οι κρίσεις και προαγωγές; Τι (μηδενική) σημασία έχει η λέξη "δημοσίευση" γαι τις κρίσεις;
      Ψάξτε να δείτε τις συγγένειες μεταξύ διδασκόντων σε διάφορες σχολές και θα εκπλαγείτε από το πόσο λίγο ρόλο παίζει η κομματική ένταξη στο νεποτισμό.
      Η μάσα δεν γίνεται με ιδεολογίες, αλλά με "κράτα με να σε κρατώ, ν' ανεβουμε το (αξιοκρατικό χε χε) βουνό" !

     • Heaven avatar
      Heaven @ Ο Θείος 04/08/2012 17:11:39

      μαλλον εσεις!
      το γεγονος οτι επειμεινατε τοσες φορες να βαζετε και να ξαναβαζετε υποψηφιοτητα μαλλον δηλωνει οτι αυτος που εχασε εισαστε εσεις!
      το παραπανω σχολιο ειναι απαντηση στην τελευταια σας ερωτηση και μονο.
      οσο για την αναξιοκρατια συμφωνουμε οτι ζει και βασιλευει στα ελληνικα ΑΕΙ.
      αληθεια γιατι παραιτηθηκατε αμεσως μετα την ορκωμοσια σας;

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 03/08/2012 18:26:12

  Μάθανε ότι γαργαλιόμαστε και πλακώσανε και οι πρυτάνεις!

 4. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 04/08/2012 00:23:22

  Tα πανεπιστημια δεν ειναι αυτη τη στιγμη πρωτης προτεραιοτητος ζητημα ενω ειναι το πιθανοτερο ορμητηριο ταραχοποιων.Επομενως απο τακτικη αποψη η επιδιωξη ηρεμιας οσο γινεται εξω του μνημονιου δεν ειναι αστοχη κινηση.
  Οσο για τον ΓΑΠ ποιος τον υπολογιζει πια;Αλλωστε εδειξε το ποιον του στην αναθεωρηση του αρθρου 16.

  • Heaven avatar
   Heaven @ ψυχραιμια 04/08/2012 03:42:25

   δυστυχως αυτη ειναι η αληθεια!!!!

 5. Άνεργος Επιστήμονας avatar
  Άνεργος Επιστήμονας 04/08/2012 10:10:14

  Αν και το άρθρο σας δεν νομίζω ότι παίρνει κάποια συγκεκριμένη θέση, ούτε και προσφέρει νέα στοιχεία στο θέμα, διατηρεί το θέμα στην πρώτη σελίδα, δίνοντας την ευκαιρία για περαιτέρω παρεμβάσεις.

  Όπως η κύρια αιτία της κακοδαιμονίας στην Ελλάδα είναι ότι ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας (εκτός για χρέη 100-200 ευρώ), το πρόβλημα στα ΑΕΙ είναι ότι επίσης ποτέ δεν τιμωρήθηκε κανένας, παρόλο που προβλέπονται πειθαρχικές διαδικασίες για όλους. Για παράδειγμα, ποτέ δεν τιμωρήθηκε έστω με επίπληξη κάποιος φοιτητής που λέρωσε έναν τοίχο ή έσπασε ένα τζάμι.

  Τα ΑΕΙ, φίλε Θ.Δ., θα μπορούσε να είναι ένα πριγκηπάτο, γιατί η γοητεία των πριγκηπάτων, η οποία διαφυλάσσεται με οποιοδήποτε κόστος, είναι ο μύθος της παραμυθένιας γαλήνης, τάξης, φυσικής ομορφιάς και καθαριότητας. Δυστυχώς αυτά δεν θα τα βρεί ο επισκέπτης σε ένα κτήριο Σχολής. Κατά τη γνώμη μου, τα ΑΕΙ σαφώς δεν είναι πριγκηπάτα, γιατί στα τελευταία ο νόμος εφαρμόζεται, και μάλιστα αυστηρότερα από ό,τι σε ένα κράτος. Για τολμήστε να πετάξετε τσιγάρο σε ένα δρόμο του Μονακό!

  Τα ΑΕΙ δεν είναι πριγκηπάτα γιατί είναι μια ακαδημαϊκή και καθαγιασμένη από τις Πρυτανικές αρχές μορφή αχουριού, στο οποίο κυριαρχεί το σκουπίδι, οι αφίσες, οι βαμμένοι με σπρέι τοίχοι, τα γκρεμισμένα γραφεία από τις καταλήψεις, οι ενέσες στις τουαλέτες, τα κρυφά στέκια τοξικομανών, τα κρεβάτια πάσης λογής αστέγων, οι καθημερινές διαρρήξεις γραφείων και η τακτική διακίνηση καυσίμων και ναρκωτικών. Τα ΑΕΙ είναι και θα παραμείνουν έρμαια μιας ιδιότυπης ομερτά, διότι αποτελούν τα πεδία βολής στα οποία ασκούνται πάσης μορφής ντόπιοι και εισαγόμενοι πράκτορες, κλεφτρόνια, μαχαιρόβιοι πορτοφολάδες, ντήλερ, τύποι του υποκόσμου, και δεκατετράχρονοι θαμώνες ποδοσφαιρικών θυρών. Οι τελευταίοι είναι αυτοί που με ανησυχούν περισσότερο, γιατί σύντομα θα ανέβουν την ιεραρχία και θα φτάσουν μέχρι τα έδρανα της Βουλής.

  Οι σχέσεις όλων των παραπάνω με το κράτος και τις δυνάμεις ασφαλείας είναι και θα παραμείνουν αυτές της αμοιβαίας αβροφροσύνης, διότι οι δύο πλευρές ανήκουν σε ένα σύστημα όπου οι μέν έχουν ανάγκη τους δε για να ξεμουδιάζουν. Επιπλέον, η κρατούσα αντίληψη είναι ότι το παρακράτος καλύτερα να είναι μαντρωμένο στην πανεπιστημιούπολη παρά στις πλατείες. Τέλος, τα χημικά έχουν ημερομηνία λήξης και από τον κατασκευαστή συνιστάται η περιοδική ανανέωση του στοκ (κατά προτίμηση Σεπτέμβρη ή Δεκέμβρη) στις ίδιες πάντα προνομιακές τιμές.

  Έχω απελπιστεί να περιμένω τη μέρα που θα καθαρίσει η κόπρος του Αυγεία στα ΑΕΙ. Και αυτό γιατί συνειδητοποίησα ότι τα ΑΕΙ δεν είναι φέουδα ή πριγκηπάτα. Είναι στρατόπεδα εκπαίδευσης στον ανταρτοπόλεμο.

 6. Enzo avatar
  Enzo 05/08/2012 14:49:12

  Kαλυτερα να τα κλειναν ολα.
  αριστερους και συνδικαλιστες παραγουν τα πανεπιστημια μας.

 7. ALEXANDROS avatar
  ALEXANDROS 05/08/2012 21:02:26

  Ειλικρινά βρίσκω τόσο το άρθρο οσο και τα σχόλεια έξω κάθε ελληνικής πραγματικότητας. Απο που απορέει ότι οι διορθώσεις που μόλις ψηφίστηκαν για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ αλλοιώνουν την ουσία του αρχικού νόμου!!!??? Το ότι ομόφωνα η Συνοδος των Πρυτάνεων δεν τον αποδέχθηκε αποδεικνύει περίτανα ότι δεν άλλαξε η οθσία του αρχικού νόμου Τον Σεπτέμβριο του 2011 όλοι (και το ΑΝTINEWS) μολογόσαν ότι αυτός ο νόμος θέλει άμεσα διορθώσεις και δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Ένα χρόνο αργότερα και αυτό είχε πλέον επιβεβαιωθεί.
  Σε κανένα Πανεπιστήμιο δεν είχε εκλεγεί Συμβούλιο!! Ήταν δυνατόν να καταργείτε η βασική μονάδα του Πανεπιστημίου, το Τμήμα, πράγμα που δεν υφίστατε σε κανένα πανεπιστήμιο του Κόσμου!!! Και πολλά άλλα κακώς κείμενα
  του νόμου Διαμαντοπούλου και που αυτός ο νέος νόμος προσπαθεί να διορθώσει!
  Σίγουρα υπάρχουν ακόμη αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Αλλά οποιαδήποτε προσωπική εμπειρία δεν κάνει όλα τα ΑΕΙ της χώρας όπως τα περιγράφουν οι σχολιαστές. Ας διαβάσουν και μερικές διεθνείς αναφορές για τις επιστημονικές επιτυχίες χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων της χώρας!!!! Για να βγούμε από την κρίση χρειαζόμαστε θετικές σκέψεις και προτάσεις. Αφορισμοί του τύπου η ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΠΡΙΓΚΗΠΑΤΑ ....... δεν προσφέρουν τίποτα το αισιόδοξο. Σχέτη μιζέρια, αντίδραση σε ότι γίνετε, απαισιοδοξία και στείρα αντιπολύτευση δεν θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε την οικονομική και πολιτισμική κρίση που περνάμε σαν Ελλάδα. Χρειαζόμαστε όραμα με συγκεκριμένους στόχους και ενέργειες. Αντί να τρέχουμε πρωι-βράδυ στα sites-blogs και να είμαστε ειδικοί επί παντός επισθητού ας κάνουμε ανθρώπινα Δίκτυα
  αλληλεγύης και βοήθειας προς τους συνανθρώπουσ μας. Αντί να τρωγόμαστε στα πολιτικά ας πάμε να φυτέψουμε την ελληνική γη με δένδρα και φυτά που θα μας δώσουν τα προιόντα που εισάγουμε απο την Αργεντινή και την Αίγυπτο.

  Οσο για τους Πανεπιστημιακούς ας δράξουν την κρίση ως ευκαιρεία και ηγηθούν μιας Πανεθνικής προσπάθειας για την ανόρθωση της Ελλάδας μας
  Με εκτίμηση
  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.