#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/07/2013 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πιο μεγάλο ντέρμπυ του Αντώνη Σαμαρά αρχίζει τώραΤο πιο μεγάλο ντέρμπυ του Αντώνη Σαμαρά αρχίζει τώρα. Επί ένα χρόνο ο ίδιος και η κυβέρνησή του έδωσαν πολλούς δύσκολους αγώνες, αλλά το πραγματικό ματς αρχίζει από εδώ και πέρα. Η Αθήνα πρέπει να φανεί συνεπής έναντι της τρόικας.

Το Eurogroup ήταν αυστηρό και ξεκάθαρο στην προχθεσινή του συνεδρίαση. «Άλλη ανοχή δεν υπάρχει». Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να τρέξει πιο γρήγορα και να εμφανίσει άμεσα αποτελέσματα, ενώ δεν χωρούν άλλες δικαιολογίες.

Ο Πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται πλήρως τη δύσκολη συγκυρία και ελπίζει στη στήριξη πρωτίστως της κοινωνίας και δευτερευόντως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για να προχωρήσει η υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Η κατάθεση χθες το βράδυ στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου αποτελεί την έναρξη μιας επίπονης διαδικασίας για την δικομματική κυβέρνηση που εισέρχεται κυριολεκτικά σε μια «διαβολοβδομάδα».

Από την έκβαση της κοινοβουλευτικής μάχης, θα εξαρτηθεί εάν η κυβέρνηση θα παραδώσει την ψυχή της στα…τελώνια που περιμένουν να την αρπάξουν και την ρίξουν στις πύλες της Κολάσεως, από την οποία σώθηκε πριν ένα χρόνο με την συγκρότηση της τρικομματικής κυβέρνησης και τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και των άλλων δυο εταίρων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Κανείς δεν λέει ότι η δικομματική πλέον κυβέρνηση (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) κερδίζοντας την κοινοβουλευτική μάχη θα εγκατασταθεί στις πύλες του Παραδείσου. Όλοι ξέρουν ότι θα παραμείνει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και θα κινείται σε ένα μεταβατικό στάδιο, μη γνωρίζοντας που τελικά θα καταλήξει η ψυχή της.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι με… προσευχές δεν κερδίζεται η μάχη και θα βγουν μαχαίρια και η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη για να κερδίσει η κυβέρνηση τη μάχη. Ουσιαστικά μιλάνε στο Μαξίμου για μια…σταυροφορία με στόχο τη σωτηρία της χώρας.

Ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιδιώκει την σύγκρουση, αλλά είναι διατεθειμένος να μην δεχθεί αμφισβήτηση των επιλογών του, καθώς κρίνεται η χρηματοδότηση της χώρας. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων και ως εκ τούτου η σύγκρουση, εάν γίνει, δεν θα είναι από επιλογή του, αλλά θα τον ωθήσουν οι συνθήκες και η στάση των συνδικαλιστών και της αντιπολίτευσης που υποδαυλίζει τις κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση, παρά το πολεμικό κλίμα που διαμορφώνουν οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές, όπως η ΠΟΕ-ΟΤΑ που σήμανε το σύνθημα για την κατάληψη των δημαρχείων, θέλει να χαμηλώσουν οι τόνοι. Αυτό όμως, με βάση το κλίμα που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ώρες, φαντάζει ουτοπία και ήδη η δικομματική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την αντιπαράθεση με τις συντεχνίες.

Ο Αντ. Σαμαράς, όπως λένε οι συνεργάτες του, δεν έχει σκοπό να χάσει αυτή τη μάχη και επιμένουν ότι δεν θα βρεθεί μόνος, αλλά έχει τη σιωπηλή πλειοψηφία μαζί του.

«Έχω μαζί μου την κοινωνία. Ας ακούσουμε και ας παλέψουμε για την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν μιλάει, αλλά θέλει τις ρήξεις και ανατροπές» λέει στους συνομιλητές του.

Παλαιοί και νέοι βουλευτές στηρίζουν τον Πρωθυπουργό και ετοιμάζονται να υπερασπιστούν την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αντ. Σαμαρά σε μια από τις πιο δύσκολες μάχες του.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις του, λέει ότι «κανένας δεν δικαιούται να βάζει εμπόδια στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη» και προσθέτει πως «όποιος το κάνει αυτό προφανώς θα πρέπει να απολογηθεί στην ίδια την κοινωνία που αγωνία και θέλει να τελειώσει μια και καλή η βασανιστική διαδικασία με τις δόσεις».

 Μάρκος Αυρήλιος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Φελίζα avatar
  Φελίζα 10/07/2013 11:08:17

  «Έχω μαζί μου την κοινωνία. Ας ακούσουμε και ας παλέψουμε για την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν μιλάει, αλλά θέλει τις ρήξεις και ανατροπές»

  «κανένας δεν δικαιούται να βάζει εμπόδια στην πορεία της χώρας προς την ανάπτυξη»

  Η κοινωνία ματώνει για τις ρήξεις και τις ανατροπές που...δεν έρχονται!
  Ψάξτε στην κυβέρνηση για τα εμπόδια...
  Ψάξτε στους διορισμένους γραμματείς, συμβούλους, προέδρους, στελέχη, διευθυντές.....
  Ψάξτε και πείτε επιτέλους και σ' εμάς τους αδαείς, που είναι αυτές οι διαβολεμένες μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία του δημοσίου, που θα οδηγήσουν στην σταθεροποίηση και ανάπτυξη της οικονομίας.

  • tak avatar
   tak @ Φελίζα 10/07/2013 12:05:07

   Τα είπατε όλα με πολλή σαφήνεια!
   Φυσικά τώρα περιμένετε τις απαντήσεις...
   Για να δούμε...

   • Φελίζα avatar
    Φελίζα @ tak 10/07/2013 12:43:31

    Πράξεις περιμένω καλέ μου tak, πράξεις... γιατί φοβάμαι "την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν μιλάει"...

    • ...Mara... avatar
     ...Mara... @ Φελίζα 10/07/2013 15:53:55

     Αγαπητή Φελίζα,
     έχεις ξεσκεπάσει ποτέ από λάθος, χύτρα ταχύτητος που βράζει χωρίς να βγάλεις σιγά-σιγά από την βαλβίδα τον ατμό???
     Άν ναί..., τότε μπορείς να καταλάβεις τί ακριβώς θα συμβεί με την σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας που βράζει....
     Η βαλβίδα έχει μπουκώσει... και μέχρι στιγμής δεν ακούγεται τίποτα..... Απλά κοχλάζει....μέχρι να συμβεί το λάθος..., το τυχαίο γεγονός και να τιναχτεί το καπάκι στο αέρα....

     • Φελίζα avatar
      Φελίζα @ ...Mara... 10/07/2013 21:05:40

      Δεν το έχω πάθει Μάρα, αλλά καταλαβαίνω πολύ καλά τι εννοείς και το βλέπω καθημερινά. Η απορία μου είναι γιατί δεν το βλέπουν αυτοί που...πρέπει. Έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα....κάθε επαφή με τους πολίτες.... κάθε επαφή με την καθημερινότητα....

     • ΑπυθιΑ avatar
      ΑπυθιΑ @ Φελίζα 10/07/2013 23:03:45

      Ναι. Είμαι πια σίγουρη. Tην ΈΧΕΙ χάσει την επαφή με την πραγματικότητα. Το πολύ θυμίαμα, ζαλίζει ακόμη και τους Θεούς.....

     • ...Mara... avatar
      ...Mara... @ Φελίζα 10/07/2013 23:53:35

      Τί να πω πιά δεν ξέρω...
      Ειδικά τις τελευταίες ημέρες βλέπω ανθρώπους γύρω μου που μέχρι πριν λίγο καιρό είχαν μιά ελπίδα ότι κάτι γίνεται, να έχουν απογοητευτεί πλήρως....
      Αυτό το κλίμα δεν μ΄αρέσει καθόλου και με ανησυχεί πολύ.

 2. Hawk avatar
  Hawk 10/07/2013 11:33:17

  Η Αθήνα πρέπει να φανεί συνεπής έναντι της τρόϊκας..... έλα μου ντε που η Αθήνα δεν είναι συνεπής και συγκεκριμένα η κυβέρνηση, διότι ένα χρόνο τώρα βαυκαλίζονται με την εξεταστική για την λίστα λαγκάρντ και ούτε σεντ δεν έχει μπει στο ταμείο, ελέγχθηκαν όλοι και βρέθηκαν εντάξει? γιατί αυτή η αργοπορία, τι γίνεται με τις άλλες λίστες όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό, τι γίνεται με τα περίπου 50 ανείσπρακτα δισ, φωνή βοώντος εν τη ερήμω, αυτή την κοινωνία έχει η κυβέρνηση κοντά της, αυτή που τόσα χρόνια φοροδιέφευγε και συνεχίζει να το κάνει σφυρίζοντας αδιάφορα, την κοινωνία των εργολάβων έχει μαζί της η κυβέρνηση που θέλουν ακόμη και σήμερα να ξεσκίσουν τα σαρκία αυτής της καθημαγμένης χώρας, κάτι άκουσα για τα σκουπίδια στην Πελοπόννησο, πάλι οι αγαπημένοι του έθνους εργολάβοι και σε αυτή την υπόθεση, οι άλλοι πετάχτηκαν εκτός, όχι ότι υπονοεί κανένας κάτι, αλλά να βρε παιδί μου όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι εργολάβοι κάνουν τα πάντα πιά.. και απ΄ότι φαίνεται συμφέρει. Εμείς οι άλλοι, τα κοθώνια αφού πληρώναμε μέχρι σήμερα τα χαράτσια του 2012 στην ΔΕΗ συνεχίζουμε να πληρώνουμε και του 2013 για να μην ξεχνιώμαστε και οι επόμενοι μήνες θα έχουν φόρο εισοδήματος, έκτακτες εισφορές, φόρο ακινήτων και πάει λέγοντας. Είναι καιρός λοιπόν η κυβέρνηση να φανεί συνεπής απέναντι στην τρόϊκα.

 3. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 10/07/2013 11:43:10

  Άστοχο με ποδοσφαιρικούς όρους να ορίζεις την πιο επώδυνη χρονική περίοδο για τον Ελληνισμό.Οι αγορές δεν καταλαβαίνουν από πολιτικές αριστερές ή δεξιές καταλαβαίνουν μόνο από φιλικές ή εχθρικές πολιτικές και είναι αδυσώπητες για τους αφερέγγυους.Από την άλλη δεκαετιών παράγωγο το μοντέλο επίπλαστης ανάπτυξης και καχεκτικής δημοκρατίας μέσα σε μήνες να πρέπει να ανατραπεί.Το διακύβευμα η επιβίωση του Ελληνισμού , η εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του.

  Το κόστος μια χαμένη γενιά η οποία και δεν έφταιξε και σε πολλά αφού όταν ενηλικιώθηκε η χώρα ήδη βάδιζες τον γκρεμό, άνθρωποι τίμιοι και καθαροί μαχητές της ζωής, βιοπαλαιστές που είδαν κόπους ολάκερης ζωής να εξανεμίζονται από πρακτικές και πολιτικές τυχάρπαστων.Ευθύνεται ο Ελληνικός λαός; η Ηγεσία του; και οι Δυο; Τη σημασία έχει , όταν το τραπέζι είναι άδειο όταν το ψωμί δεν φτάνει, όταν η ανεργία χαντακώνει όνειρα ζωής, όταν τα γηρατειά γίνονται κατάρα και η ανημποριά μέγκενη που ταλανίζει υπάρξεις..

  Πως φτάσαμε ως εδώ το ξέρεις θαρρώ αναγνώστη ποιος ο λόγος να το ξαναγράψω.Το από δω και μπρός και τούτο το γνωρίζεις. Δρόμος με πλάκες βρεγμένες από δάκρυα και αίμα και τούτον τον Καύκασο πρέπει να τον περπατήσουν όσοι αντέξουν.Μικρή σημασία ποιοι είναι , πως λέγονται από που έρχονται. Πιότερη που πηγαίνουν. Απάνθρωπο για όλους μα δεν γίνεται αλλιώς εδώ που φτάσαμε

  Αν λοιπόν επιζητούμε την συναίνεση της Κοινωνίας πρέπει να καταγράψουμε με σαφήνεια πως οτι ζει σήμερα ο Ελληνισμός δεν μας τιμά ως Ανθρώπους και ως Ελληνες, Πως ο καθείς απο όπου κληθεί όπως και όσο μπορεί θα προσφέρει τα μέγιστα για να ξεκολλήσει ο ήλιος της Ελλάδας απο την λάσπη. Πως δεν είναι η Ελλάδα που εκδικείται τα παιδιά της, πως δεν είναι η ηγεσία της που εκδικείται την κοινωνία και το λαό της.

  Το κύμα οργής είναι βουβό και όλο και πλατιάζει.Και κάθε μέρα τα νέα θα είναι πιο επώδυνα πιο σκληρά.Τι μπορείς να ζητήσεις σε μια τέτοια στιγμή απο το λαό; Υπομονή, καρτερικότητα , αντοχή, συγκατάθεση έστω και σιωπηρή ή να στυλώσει τα πόδια του και να αναμετρήσει το μπόι του στηρίζοντας; Απο το Εμείς στο Εγώ το φιλότιμο συνεχώς φυραίνει και χρόνους τώρα πολλοί ταμπουρώθηκαν στον μικρόκοσμο τους και τον κατέστησαν ως το κέντρο της χώρας τούτης.και βγήκαν αλαλλαζοντες να το διατρανώσουν .Υπάρχουν και όσοι δεν έφταιξαν μα τους βρήκε το κακό αντάμα. και στέκονται σιωπηλοί ανήμποροι.Αλλοι που δεν περίμεναν, δεν πίστευαν τέτοια εκτροπή.

  Λιγόστεψε το βάρος της πολιτιστικής και πολιτισμικής παράδοσης, υποχώρησε και το αξιακό μας υπόβαθρο κάτι που δυσκολεύει το κάθε βήμα. Φαύλος κύκλος θα πείς και θα έχεις δίκηο Συνέλληνα.Ποιά η ατραπός δεν δικαιούται να ακουστεί τον δεν γνωρίζω απο κανένα χείλος.Δεν ξεύρω πόσους θα συγκινούσε το Πνευματικό εμβατήριο του Σικελιανού βλέπεις και οι πνευματικοί μας σιώπησαν, στέρεψαν χάθηκαν, αλλοτριώθηκαν οι πιότεροι και άλλοι στροβιλίζονται.Tι να μεταχειριστώ απο τούτο το έργο, οτι κιαν δανειστώ με το δίκηο σου θα πείς κλεμμένες φράσεις για να σε συγκεντρώσω και να σας συγκεντρώσω και ίσως και να μην χαθώ και εγώ έτσι

  Η Πιό μεγάλη πρόκληση για τον Πρόεδρο και Πρωθυπουργούς για την Ηγετική ομάδα για όλο το πολιτικό και πολιτειακό μας σύστημα , για σύμπασα την κοινωνία είναι να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας. Ξέρω θα φανεί ως παραλήρημα μας χίλιες φορές να παραληρώ στο όνειρο μιας Ελλάδας Ισχυρής, Ανεξάρτητης, Κοινωνικά Δίκαιης και Δημοκρατικής παρά να χάνομαι σε κόσμους ψεύτικους χωρίς αξίες, ιδανικά, αρχές , με το ψεύτικο και το πλαστό να συντηρούν την καχεκτικότητα και την παθογένεια.Το σαθρό πρέπει να υποχωρήσει όσο ισχυρό κιαν είναι όπως και να λέγεται. σε όποιο επίπεδο κι αν είναι.Απέναντι σε αυτό κανένα έλεος καμιά κατανόηση κανένας οίκτος.

  Είναι η ώρα να ακουστεί πολύ καθαρά σε επίπεδο Κοινωνίας το Εχω ένα Όραμα και το Όραμα δεν είναι μόνο οι Αριθμοί.Είναι η ώρα να ακουστεί το πως αυτό το Όραμα θα φτάσει σε επίπεδο καθημερινότητας ξεριζώνοντας κάθε κίβδηλο. Είναι η ώρα να ακουστεί πως αυτό το Όραμα δεν σταματά στο προσωπικό βόλεμα, δεν είναι για τους ξέγνοιαστους, για τους απαίδευτους , για τους ωχαδερφιστές. Αυτή την Ελλάδα την μπουχτίσαμε όλοι μας και μας βαρέθηκε και εκείνη .Είναι ώρα να ακουστεί πολύ δυνατά πως και θα ματώσουμε και θα πονέσουμε αλλά στο τέλος θα νικήσουμε»

  Είναι το χρέος μας προς τους Συνέλληνες που δεν έφταιξαν, όμως πεινάνε, χάνονται, καταρρέουν και φεύγουν.Αυτο το Όραμα κανείς δεν μπορεί και δεν πρέπει να το οικειοποιηθεί περνά και διαπερνά ολάκερο τον κοινωνικό ιστό, είναι πάνω και πέρα απο όλα είναι το Υπέρτατο χρέος.Να ακουστεί πως αξίζει να με τυλίξει η φλόγα του κιας καώ ή εγώ η εσύ αδερφέ. Γιατί ο Πόθος για το δίκηο και το μίσος για το άδικο είναι άσβεστο και αβυσσαλέο.Το αβέβαιο κυριαρχεί σε όλων μας τις ζωές αύριο ίσως κα ιεμείς στην θέση αυτών που σήμερα υποφέρουν Το ηθικό μας χρέος να μην μείνουμε μετέωροι να βρούμε αυτά τα λόγια που θα μιλούν στις καρδιές όλων μας και που θα μας ενώνουν , που δεν θα μας ξεχωρίζουν..Εχω ένα Όραμα αδερφέ μου να αγωνιστώ και να κερδίσω ότι μου αναλογεί με την αξία μου , τούτο το χρέος είναι βαρύ έρχεται απο τα κατάβαθα της ιστορίας μας είναι και δικό μου και δικό σου, και πρέπει ο καθείς ξεχωριστά και οι δύο μας αντάμα να το ξεχρεώσουμε σήμερα, τώρα, εδώ

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Δρόλαπας 10/07/2013 13:12:15

   "η εκπλήρωση της ιστορικής αποστολής του"

   Ποια είναι ακριβώς αυτή η ιστορική αποστολή, την οποία καλούμεθα να εκπληρώσουμε;

   "Το κύμα οργής είναι βουβό και όλο και πλατιάζει."

   Ο μόνος που πλατειάζει εδώ, είσαι εσύ, εκτός κι αν δεν ξέρεις τι σημαίνει η λέξη.

 4. Νηλέας avatar
  Νηλέας 10/07/2013 12:03:21

  Εχει μαζί του την κοινωνία λέει ο Σαμαράς.
  Ναι μπορεί ,ίσως αλλά δεν έχει μαζί του το Σαμαρά των Ζαπείων του μηδενισμού του ελλείμματος ,της ανάπτυξης ,της αποκατάστασης των κατ.μισθών και συντάξεων ,της στήριξης των εργαζομένων -"Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση για τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής σχετικά με τα STAGE:
  «Ο ελληνικός λαός θα κρίνει την απίστευτη εκδικητικότητα που δείχνει η κυβέρνηση απέναντι σε χιλιάδες νέα παιδιά. Ευθύνη της Ν.Δ., για την οποία και προσωπικά δεσμεύομαι, είναι να προσφέρει στους απολυόμενους την απαραίτητη νομική υποστήριξη».23-10-09.-
  Και τόσων άλλων δηλώσεων .Αλλά εκείνος ήταν ο Αντώνης της αντιπολίτευσης .
  Που είσαι ΓΝΩΣΗ να σε είχα πρωτα!!!

  • Kostas avatar
   Kostas @ Νηλέας 10/07/2013 15:47:49

   Ως σύγχρονος Νικόλαος Χριστοφοράκος, δεν σκέφτεται τα παιδιά των stage, αλλά τα δικά του παιδιά.

   Να δούμε σε ποιες γερμανικές εταιρίες θα κάνουν σταδιοδρομία τα παιδιά του μετά από 20 χρόνια...

   • ΚΩΣΤΑΣ π. avatar
    ΚΩΣΤΑΣ π. @ Kostas 10/07/2013 21:06:54

    Mην ανησυχείς θα έχουν Γερμανική υπηκοότητα...

 5. Α.Μ avatar
  Α.Μ 10/07/2013 12:04:48

  «Έχω μαζί μου την κοινωνία. Ας ακούσουμε και ας παλέψουμε για την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν μιλάει, αλλά θέλει τις ρήξεις και ανατροπές».
  Ναι αγαπητέ μου κ. Αντώνη Σαμαρά. Διαβάστε το όμως και σωστά το μήνυμα της σιωπηρής πλειοψηφίας.....
  Ρήξεις και ανατροπές και κατά μέτωπο συγκρούσεις με τα αμαρτωλά οικονομικά συμφέροντα που λυμαίνονται τον τόπο θέλουμε. Πόλεμο ενάντια στις φατρίες, την κομματοκρατία και την αναξιοκρατία. Ανηλεή τιμωρία του παρακράτους των νταβατζήδων και των εκβιαστών. 'Αμεσα μέτρα αντιμετώπισης της αιμάσουσας και συνεχώς βαθύνουσας πληγής της ανεργίας, ή ικανοποιητική της επιδότηση, έως ότου δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
  Οι ''μεταρρυθμίσεις'' στις οποίες εκβιαστικά μας εξωθούν οι δανειστές , δεν είναι δυνατόν να γίνουν θετικά αποδεκτές, όταν ανατροφοδοτούν την ύφεση την υπανάπτυξη και την ανεργία. Μεταρρυθμίζω σημαίνει επανασχεδιάζω, αναδιαρθρώνω, με στόχο τη βελτιωμένη και αποδοτικότερη λειτουργία του παλαιού, μετασχηματίζοντάς το σε σύγχρονο, υγιές και ευέλικτο νέο. Όχι κατεδαφίζω, εξαφανίζω, ισοπεδώνω το όποιο υπάρχον, χωρίς να έχω τη δυνατότητα αλλά ούτε και τον απαραίτητο χρόνο να αντικαταστήσω το καταργηθέν με αντίστοιχο που θα το ξεπερνά ποιοτικά!
  Αν θέλετε ''επανάσταση'', πολύ ωραία, πάμε! Η κοινωνία θα ακολουθήσει και θα στηρίξει. Υπερκομματικά.
  Αν απλά όμως μας ωθούν άρον άρον σε παραπέρα υποβάθμιση της υπό εξαθλίωση ζωής μας, μάλλον θα πάτε μόνος, με όλους εκείνους που δεν πλήττονται κι αυτούς που ...ωφελούνται.

 6. Ο.Υ.Κ avatar
  Ο.Υ.Κ 10/07/2013 12:22:43

  Νέο δάνειο 20 δισ. ευρώ για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας - «Πράσινο φως» από την Κομισιόν για το νέο «πακέτο» βοήθειας που θα δώσει νέα ώθηση στο δημόσιο χρέος - Πρόσθετα μέτρα για τα νοικοκυριά
  Δάνειο - «γέφυρα» για τις αγορές που θα φθάνει τα 20 δισ. ευρώ και με το οποίο θα καλύπτονται πλήρως οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα δύο χρόνια, πρότεινε η «ευρωπαϊκή» τρόικα στην κυβέρνηση.
  Το νέο δάνειο που θα συνοδεύεται και από νέα σκληρά ανταλλάγματα για τους Έλληνες φορολογούμενους και θα ψηλώσει ισόποσα το ελληνικό χρέος που τον Μάιο «ξέφυγε» στα 317,86 δις. ευρώ, αποτελεί πρόταση της Κομισιόν για να μην εκτροχιαστεί το δανειακό πρόγραμμα από τους εξής δύο σοβαρούς κινδύνους.
  Ο πρώτος έχει να κάνει με το χρηματοδοτικό κενό της διετίας 2014 – 2015 που εκτιμάται σε 11,1 δις. ευρώ από το ΔΝΤ και για το οποίο θα πρέπει από τώρα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να καλυφθεί διαφορετικά τα πράγματα δυσκολεύουν για την χώρα μας.
  Ο δεύτερος κίνδυνος θα εμφανιστεί στην περίπτωση που οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης δεν μετακυλήσουν τις λήξεις των ελληνικών ομολόγων όπως έχει ήδη συμφωνηθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
  Να σημειωθεί ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ είχαν συμφωνήσει ότι οι 17 κεντρικές τράπεζες του ευρώ θα μετακυλήσουν τις θέσεις τους στα ελληνικά ομόλογα που λήγουν, σε νέους τίτλους.
  Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να αποπληρώσει ομόλογα αξίας 3,7 δισ. ευρώ που λήγουν το 2013- 2014 και 1,9 δισ. ευρώ το 2015 - 2016.
  Όμως, η μετακύληση των θέσεων δείχνει να «κολλά», καθώς κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι ίσως εκληφθεί ως απευθείας χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που απαγορεύεται από τους κανόνες του ευρώ.
  Προκειμένου να αποσοβηθούν αυτοί οι κίνδυνοι η Κομισιόν έχει ήδη εκπονήσει σχέδιο το οποίο μετέφεραν στην ελληνική κυβέρνηση οι δύο απεσταλμένοι των Βρυξελλών, ο Ματίας Μόρς από την Ε.Ε. και ο Κλάους Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
  Σύμφωνα με το σχέδιο, η Αθήνα θα καλυφθεί από ένα νέο δάνειο από χώρες της ευρωζώνης και στην περίπτωση που και πάλι υπάρξει εμπλοκή, δηλαδή δεν φτάσουν τα λεφτά για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, τότε θα τεθεί σε εφαρμογή το εφεδρικό σενάριο το οποίο προβλέπει μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων ή έκδοση τιτλοποιημένων ομολόγων έναντι μελλοντικών εσόδων από ακίνητα.
  Σε ότι αφορά το ύψος του δανείου που θα λάβει η χώρα μας, αυτό θα είναι ισόποσο του κενού που αφήνουν τα ομόλογα που λήγουν στα «χέρια» των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών ύψους 5,6 δις. ευρώ αλλά και του δημοσιονομικού κενού το οποίο προσδιορίζεται σε 4,6 δις. ευρώ για το 2014 και σε 6,5 δις. ευρώ για το 2015.
  Δηλαδή το νέο δάνειο - ουρά θα φθάνει τουλάχιστον τα 17 δις. ευρώ και ενδεχομένως να φθάνει ακόμη και τα 20 δις. ευρώ όπως άλλες πηγές υποστηρίζουν και πιθανότατα θα είναι η τελευταία πράξη στο δανεικό σίριαλ της Ελλάδας πριν την έξοδο της στις αγορές.
  Το νέο για το τρίτο και τελευταίο «πακέτο» στήριξης αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος στις 18 Ιουλίου θα βρίσκεται στην Αθήνα αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση του Γιάννη Στουρνάρα,
  Πηγές από το Μέγαρο Μάξιμου που βρέθηκαν κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα την περασμένη εβδομάδα υποστηρίζουν ότι ο κ. Σόιμπλε έρχεται στην Αθήνα αποκελιστικά και μόνο για αυτό το λόγο προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για μία νέα χρηματοδοτική βοήθεια, η οποία θα απορρέει από το γεγονός ότι η Ελλάδα εφάρμοσε πλήρως το πρόγραμμα της και για το λόγο αυτό θα πρέπει να συνεχισθεί η επαρκής στήριξη προς αυτή.
  Σημειώνεται ότι ο κύκλος χρηματοδότησης της Ελλάδας ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014 και είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ΔΝΤ πίεζε να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο και δη μέσα στο καλοκαίρι αφού σύμφωνα με τον κανονισμό του αν δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το επόμενο δωδεκάμηνο το Ταμείο θα πρέπει κανονικά να διακόψει την ροή των δανείων προς την χώρα μας.
  Με βάση αυτό το απαγορευτικό το Ταμείο όλο αυτό το διάστημα «πετούσε το μπαλάκι» στην Κομισιόν για να βρει λύση στο θέμα του χρηματοδοτικού κενού.
  Βέβαια νέο δάνειο, σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τους Έλληνες και τα χειμαζόμενα νοικοκυριά – μήνυμα το οποίο φρόντισαν να στείλουν οι δανειστές κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα.

 7. Ο.Υ.Κ avatar
  Ο.Υ.Κ 10/07/2013 12:25:34

  Η Ελλάδα σύντομα θα βρεθεί σε αδιέξοδο – Βιώσιμο θα είναι το χρέος μόνο αν υπάρξει haircut στα δάνεια 30-35% και ο ESM αναλάβει τα 50 δισεκ. των τραπεζών – Τι θα προσφέρει η Ελλάδα στην γενναία προσφορά των Ευρωπαίων haircut στις καταθέσεις

  Η Ελλάδα οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε νέο οικονομικό αδιέξοδο.
  Το χρέος ήδη βρίσκεται στα 317,8 δισεκ. ευρώ και αν η Ελλάδα λάβει νέο δάνειο γέφυρα 20 δισεκ. τότε θα εκτιναχθεί το χρέος στα 330 δισεκ.
  Δηλαδή το ελληνικό χρέος θα βρεθεί σύντομα σε επίπεδα υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν προ του PSI+.

  Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μόνο δραματική, αποδεικνύει ότι απέτυχε η προσπάθεια μείωσης του χρέους, απέτυχε παταγωδώς το PSI+.
  Το χρέος θα καταστεί βιώσιμο μόνο αν υπάρξει haircut 30% με 35% στο χρέος του επίσημου τομέα δίνοντας ένα όφελος στην Ελλάδα κοντά στα 70 δισεκ. ευρώ.
  Ταυτόχρονα να μεταφερθούν τα κεφάλαια που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δηλαδή τα 50 δισεκ. ή μέρος των 50 δισεκ. στον ESM στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης.
  Με τα μέτρα αυτά το χρέος καθίσταται βιώσιμο.
  Ωστόσο αν η Ευρώπη αποδεχθεί να προσφέρει στην Ελλάδα μια τόσο γενναία προσφορά….το ερώτημα είναι τι θα ζητήσει ως αντιστάθμισμα;
  Θα ζητήσει haircut στις καταθέσεις ανεξαρτήτως ποσού;
  Η Γερμανία παραμονές των εκλογών της τον Σεπτέμβριο σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να βάλει στην πολιτική ατζέντα θέμα που θα πλήξει τον Γερμανό και ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη.
  Μετά της γερμανικές εκλογές θα ανοίξει ξεκάθαρα το θέμα «πως το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο».
  Ωστόσο αν προχωρήσει το haircut στο χρέος και οι φορολογούμενοι πολίτες υποστούν ζημίες, εξέλιξη πιθανή, θα πρέπει να προετοιμάζονται και οι έλληνες καταθέτες να υποστούν ζημίες εξέλιξη ακόμη πιθανότερη.
  Όσοι πιστέψουν ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα κάνει ένα μεγάλο δώρο στην Ελλάδα χωρίς αιματηρές θυσίες των ελλήνων αυταπατώνται.
  Το haircut στις καταθέσεις, μπορεί να μην σχετιστεί με τις τράπεζες αλλά να αποτελέσει συνεισφορά της ελληνικής κοινωνίας στην μείωση του χρέους.

  • ΚΩΣΤΑΣ Π. avatar
   ΚΩΣΤΑΣ Π. @ Ο.Υ.Κ 10/07/2013 13:48:45

   "Το haircut στις καταθέσεις, μπορεί να μην σχετιστεί με τις τράπεζες αλλά να αποτελέσει συνεισφορά της ελληνικής κοινωνίας στην μείωση του χρέους."
   Οπότε αντίο ανάπτυξη, εξ αρχής ανακεφαλαιοπήση των τραπεζών που θα αδειάσουν απο καταθέσεις,νέο χρέος μη βιώσιμο για την Ελλάδα, κ.ο.κ.
   Το σπιράλ του θανάτου , όπως έλεγε εξ αρχής και ο Ρουμπινί...
   Υ.Γ. Ανδεν πείς ποτέ ΟΧΙ στον βιαστή σου, αυτός δικαίως θα πιστεύει οτι το απολαμβάνεις ή έστω οτι μπορείς ακόμα μια φορά...

   • Annamaria avatar
    Annamaria @ ΚΩΣΤΑΣ Π. 10/07/2013 23:27:48

    Το σπιράλ του θανάτου το είχε αναφέρει πρώτος ο ΓΑΠ !
    (φαίνεται αυτός το οραματίστηκε πρώτος)

    http://www.youtube.com/watch?v=7xuwx_4XwfA

 8. perastikos avatar
  perastikos 10/07/2013 12:47:07

  http://www.antinews.gr/2013/07/10/221485/

 9. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 10/07/2013 13:37:42

  Για όσους δεν διαβάζουν τις εξελίξεις ας δουν τι συνεπάγεται η πτώση των Γερμανικών Εξαγωγών.Φορές που η Ελληνική πολιτική σκέψη χάνεται και δεν δύναται να εμηνεύσει το αυτονότητο.Είναι μια παρά πολύ σημαντική εξέλιξη η οποία σε συνδυασμό με τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή και όλα αυτά με την θέση της Ελλάδας στον γεωπολιτικό χάρτη δύναται να αλλάξει δραματικά πολιτικές.

  Κατανοητή η αδυναμία σου τόσο της κατάθεσης ολοκληρωμένης σκέψης όσο και ανάλυσης ζητήματος πέραν της μιας οπτικής γωνίας.Συμπάσχω μαζί σου και έχεις το λόγο μου θα κάνω ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να σου επιτείνω το πρόβλημα σου.Αν δεν γνωρίζεις ποιά είναι η ιστορική αποστολή του Ελληνισμού μην γράφεις, μην μιλάς μην σκέφτεσαι.Δεν είσαι Ελληνας απλά κατοικείς όλως τυχαίωςς σε αυτό τον τόπο.Καλή συνέχεια στην παραμονή σου λοιπόν και καλή επιστροφή σου στα πάτρια εδάφη .Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν είναι κοντά τα πατρογονικά σου συνορεύουν με στην οροσειρά Αλτάι

  • Επισκέπτης avatar
   Επισκέπτης @ Δρόλαπας 11/07/2013 11:40:35

   Η πολυλογία δεν αναπληρώνει την έλλειψη επιχειρημάτων. Δεν έγραψα σχόλιο, για να κρίνεις αν μπορώ να παρουσιάσω ολοκληρωμένη σκέψη. Μία ερώτηση έκανα, στην οποία, αντί απαντήσεως, εξαπέλυσες προσωπική επίθεση μ’ ένα κάρο σπερμολογίες.

   ΥΓ: Τα σχόλια έχουν στο κάτω μέρος την λέξη «Απάντηση». Αν κάνεις κλικ, θα σου εμφανίσει ένα πεδίο, στο οποίο μπορείς να βάλεις την απάντησή σου, ώστε να φαίνεται. Όπως κάνω εγώ τώρα και όλοι οι σχολιαστές εδώ μέσα.

 10. John D. Carnessiotis avatar
  John D. Carnessiotis 10/07/2013 14:46:14

  Το ντέρμπυ είναι χαμένο από τα αποδυτήρια και η κοινωνία ήδη εκτός γηπέδου.
  Αν δεν τόχετε καταλάβει εσείς, ακόμα πιο δύσκολο είναι τότε να το καταλάβει ο κ. Πρωθυπουργός, στην απομόνωση των θαλάμων της εξουσίας!
  Κρίμα, πολύ κρίμα...

 11. Γυναίκα της Πίνδου avatar
  Γυναίκα της Πίνδου 10/07/2013 16:19:02

  «Έχω μαζί μου την κοινωνία. Ας ακούσουμε και ας παλέψουμε για την σιωπηλή πλειοψηφία που δεν μιλάει, αλλά θέλει τις ρήξεις και ανατροπές»

  η σιωπηλή πλειοψηφία μόλις ενημερώθηκε για το νέο φορολογικό και πραγματικά είναι έτοιμη για ρήξεις και ανατροπές, θα το δείτε στις ευρωεκλογές(αν προλάβετε), εγω το βλέπω καθημερινά στις συναναστροφές μου.

 12. eksothen avatar
  eksothen 10/07/2013 20:35:09

  Εγραψες, "...Η Αθήνα πρέπει να φανεί συνεπής έναντι της τρόικας..."!!

  Αληθεια;; Κοιτα να δεις που εγω ειχα την ιδεα πως οι πολιτευομενοι/βουλευτες/προεδροι/αντιπροεδροι/πρωθυπουργοι, της Αθηνας επρεπε και πρεπει να φανουν συνεπεις στον Ελληνικο Λαο που κατα την κοινη λογικη που ακομα κατεχει και ενατια σε οποια σοφια του εχει απομεινει, εδωσε ο Λαος μας σε ολους αυτους τους 'θα' & 'θα', ψηφο εμπιστοσυνης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.