#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/07/2013 11:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πιο μεγάλο άδικοΤα τελευταία χρόνια και μετά την ουσιαστική χρεοκοπία της χώρας, συνέβησαν πολλά καθόλου δίκαια πράγματα σε διάφορες κατηγορίες πολιτών.

Άλλοι έχασαν μέρος του μισθού τους. Άλλοι μέρος της σύνταξής τους. Άλλοι το εφάπαξ τους. Άλλοι την πελατεία τους. Άλλοι την δουλειά τους. Άλλοι την επιχείρησή τους.

Άδικα όλα ετούτα και στενάχωρα δεν λέω, κυρίως η ανεργία. Όμως, ζούσαμε πάντα σε ένα κράτος που υποτίθεται πως ανήκε στην «δύση». Ένα κράτος με κοινοβουλευτική δημοκρατία και ένα είδος ελεύθερης (;) οικονομίας, όπου ούτε το εφάπαξ, ούτε ο μισθός, ούτε η σύνταξη, ούτε η πελατεία, ούτε η δουλειά ακόμη των πολιτών δεν (θα έπρεπε να) ήταν εγγυημένα πράγματα. Άλλο τι τα θεωρούσαμε εμείς οι πολίτες!

Υπάρχει κάτι όμως, κάτι που έπαθαν κάποιοι έλληνες πολίτες που εμπιστεύτηκαν την φερεγγυότητα του ελληνικού κράτους, που είναι περισσότερο άδικο από όλα τα παραπάνω. Πρόκειται για το «άδικο των αδίκων» για το οποίο πιστεύω πως δεν γίνεται αρκετή κουβέντα στην «πιάτσα», στην αντιπολίτευση και κυρίως στην κυβέρνηση.

Μιλάω για τους μικρο-ομολογιούχους των λίγων δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Μερικές χιλιάδες συνανθρώπους μας, οι οποίοι «επένδυσαν» τις οικονομίες τους στην «σιγουριά» των ομολόγων του ελληνικού κράτους και υπέστησαν αβασάνιστα, σκληρά και απάνθρωπα το ίδιο «κούρεμα» στα χρήματά τους με αυτό που υπέστησαν όλοι οι θεσμικοί ιδιώτες επενδυτές των πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Πιστεύω πως η πρώτη αδικία που θα πρέπει να επανορθώσει η παρούσα κυβέρνηση, είναι η αποζημίωση αυτών των ανθρώπων για την χασούρα τους έως το ύψος του εγγυημένου ποσού καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, δηλαδή έως τις 100.000 ευρώ επενδυμένου κεφαλαίου. Δεν ξέρω τι ακριβώς θα κοστίσει αυτό, αλλά φρονώ πως χωρίς αυτή την αποζημίωση, η τρωθείσα φερεγγυότητα του ελληνικού δημοσίου θα κάνει δεκαετίες ολόκληρες να ανακάμψει στο εσωτερικό της χώρας. Η κλοπή στην ουσία των αποταμιεύσεων αυτών των ανθρώπων, είναι δέκα φορές χειρότερη από το έγκλημα του χρηματιστηρίου, επειδή στην περίπτωση των ομολόγων του ΕΔ, το κράτος το ίδιο με τον πιο επίσημο τρόπο τους εγγυήθηκε την ασφάλεια των χρημάτων τους. Το ίδιο το κράτος που ανάλγητα και με τον πιο επαίσχυντο τρόπο «έβαλε χέρι» σε αυτές τις ιερές αποταμιεύσεις των πολιτών του μέσω του PSI.

Αύριο κιόλας, θεωρώ πως πρέπει να αρχίσει να δρομολογείται η μέθοδος και να ορισθεί το σύντομο χρονοδιάγραμμα για την αποζημίωση αυτών των πολιτών και μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ. Οποιαδήποτε περεταίρω  καθυστέρηση, εκτός του ότι μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες καταστάσεις, θα αποτελέσει κυριολεκτικά επίσημο χειρόφρενο σε κάθε απόπειρα εγκατάστασης κλίματος εμπιστοσύνης και οικονομικής σταθερότητας για την προσέλκυση ξένων και (κυρίως) ντόπιων επενδυτών. Επειδή δεν υπάρχει η παραμικρή επενδυτική πίστη εκεί όπου ο επίσημος εγγυητής της επένδυσης, είναι ο ίδιος που κλέβει μέρος των κεφαλαίων των μικροεπενδυτών.

Akenaton

ΥΓ. Για όσους σπεύσουν να ρωτήσουν, δηλώνω με πάσαν ειλικρίνεια πως δεν υπήρξα ποτέ κάτοχος έστω και του πιο μικρού ομολόγου του ελληνικού κράτους, τόσο εγώ ο ίδιος, όσο και η ευρύτερη οικογένειά μου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρχιμήδης1 avatar
  Αρχιμήδης1 08/07/2013 12:07:24

  Πολύ σωστή η παρατήρησή σου αλλά κατ' εμέ οι συντάξεις και τα εφ' άπαξ όσων τα πλήρωσαν μια ζωή απο την τσέπη τους σε δικά τους ταμεία όπου το κράτος είχε μηδαμινή έως αμελητέα συμμετοχή (αυτή ας επιστραφεί στο κράτος) μόνο και μόνο για να μπορεί να τους βάζει χέρι, προηγούνται των ομολογιούχων. Και εκ των ομολογιούχων προηγούνται οι άνεργοι...Αλλά γιατί βάζεις το θέμα ? Εγκρίθηκε κανένα έκτακτο κονδύλι αποκατάστασης αδικιών λόγω μνημονίων και δεν το ξέρουμε?

  • akenaton avatar
   akenaton @ Αρχιμήδης1 08/07/2013 14:32:33

   Για να μην ξεχνιόμαστε! Εν καιρώ θα θέσουμε και άλλα.
   Για τις συντάξεις και τα εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα, υπάρχουν τεράστιες διαφορές από ταμείο σε ταμείο και άρα δεν χωρά τσουβάλιασμα. Υπάρχουν ταμεία κύρια και επικουρικά, που δεν χρηματοδοτούνταν απευθείας από τον κρατικό κορβανά, αλλά τα πληρώναμε όλοι οι υπόλοιποι (τα περιβόητα "κορόιδα"), μέσω απευθείας φόρων και κρατήσεων επί διαφόρων συναλλαγών, αμοιβών και εμπορικών πράξεων. Πολλά από αυτά τα ταμεία, τολμούν να θεωρούνται "υγιή" και "εύρωστα" τρομάρα τους. Με τα λεφτά του απροστάτευτου πολίτη, πουλάνε "υγεία" και "ευρωστία" κάποια ταμεία μεγαλοσυνταξιούχων και μεγαλο εφαπαξ-ιωμένων. Οπότε, καλύτερα να κρίνουμε κατά περίπτωση και κατά ταμείο αυτό που λέτε.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Αρχιμήδης1 08/07/2013 17:38:58

   "οι συντάξεις και τα εφ’ άπαξ όσων τα πλήρωσαν μια ζωή απο την τσέπη τους σε δικά τους ταμεία όπου το κράτος είχε μηδαμινή έως αμελητέα συμμετοχή (αυτή ας επιστραφεί στο κράτος)... προηγούνται των ομολογιούχων"

   Δεν ξέρεις πόσο συμφωνώ. Άλλο το μεροκάματο και το μέσο επιβίωσης και άλλο η επένδυση. Μεγάλη απόσταση ζημίας. Ηθική και ουσιαστική.

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/07/2013 12:09:13

  Ακενατών, καλά θα κάνουν
  1) να φτιάξουν ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό πλαίσιο και προπαντός να μην αλλάζουν τους φόρους κάθε εβδομάδα.
  2) να μαζέψουν τους φόρους που οφείλουν -ξέρουν από ποιούς-από τους πραγματικούς φοροφυγάδες. Η Τρόϊκα (δυστυχώς) κατηγόρησε ευθέως τον Α. Σαμαρά πως δεν προώθησε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο αδηφάγο κρα΄τος των διαπλεκόμενων που ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ουσιαστικά από τους πολιτικούς.
  3) να σταματήσουν την μαφιόζικη επιδρομή κατασχέσεων καταθέσεων όταν, σ' αυτούς των οποίων τις καταθέσεις κατασχέουν, χρωστούν πολλαπλάσια!!
  4) να σταματήσουν τις μπουρδολογίες με τους επικοινωνιακούς ευφημισμούς, πχ αυτός ο υπουργός "ανάπτυξης" (όσο θα την δεις εσύ άλλο τόσο θα την δει και η καθημαγμένη χώρα) τι κάνει για να δικαιολογήσει τον τίτλο του; Τι γίνεται με το ΕΣΠΑ, απορροφήθηκε τίποτα ή θα περιμένουμε και άλλο;

  Δεν γίνεται ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό για την αναδιάρθρωση του ανθελληνικού πλέον κράτους και θα (εκ)επιδραμουν κατά των μισθωτών και συνταξιούχων ξανά. Κάνουν ταξικό πόλεμο εναντίον των ασθενέστυερων Ελλήνων και αυτό δεν θα μας βγεί σε καλό...

  • cielo avatar
   cielo @ Νίκος Αργεάδης 08/07/2013 12:42:15

   Συμφωνω σε ολα αλλα θα ηθελα να παρατηρησω οτι ο πολεμος δεν γινεται εναντιον των ασθενεστερων οικονομικα Ελληνων,
   γινεται εναντιον ολων των ΕΝΤΙΜΩΝ Ελληνων, ολων εκεινων που μαθαμε να ζουμε σεβομενοι τους νομους - ακομα και αν δεν μας αρεσαν-,
   μαθαμε πρωτα να εξοφλουμε τις υποχρεωσεις μας προς το κρατος -ακομα και αν ηταν αδικες- και να πορευομαστε με το περισσευμα,
   μαθαμε να αποταμιευουμε και να απλωνομαστε μεχρι εκει που μας επαιρνε και οχι να ζουμε με καταναλωτικα δανεια,
   μαθαμε να αγοραζουμε οικοπεδο και να πληρωνουμε την οικοδομικη αδεια και οχι να χτιζουμε νυχτα στο πουθενα και μετα να κλαψουριζουμε για να μας λυπηθουνε,
   τελος παντων, μεγαλωσαμε και ζησαμε με βαση καποιες αρχες και αξιες.

   Αυτοι οι Ελληνες εχουμε μπει στο στοχαστρο διοτι ειμαστε τα ευκολα θυματα, οι χρησιμοι ηλιθιοι που ξερουν οτι θα δωσουμε και την τελευταια μας δεκαρα για να ξοφλησουμε τις οποιες παρανοϊκες οφειλες εχουν εφευρει -και ενας Θεος ξερει μονο ποσες ακομα θα επινοησουν-, διοτι πολυ απλα δεν μπορουμε να κοιμηθουμε το βραδυ οταν ξερουμε οτι χρωσταμε.

   Προσωπικα δεν εχω αντιρρηση να ζησω φτωχικα οταν η χωρα μου υποφερει, να δωσω ο,τι εχω και δεν εχω για να βοηθησω να σωθει... αλλα εχω την απαιτηση πρωτα να παταχθει η παρανομια, εχω την απαιτηση ο πρωτος που θα θιγει να ειναι ο απατεωνας, ο φοροφυγας, ο εισφοροφυγας, ο λαθρεμπορας, ο εμπορας οπλων, ναρκωτικων και γυναικων, το λαμογιο, ο μιζαδορος, ο φακελλακιας, ο επιορκος και δεν συμμαζευεται.

   Πρωτα τσακιζεις την παρανομια και μετα ζητας θυσιες απο τον συννομο που μια ζωη σε στηριζε.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ cielo 08/07/2013 14:01:31

    "Προσωπικα δεν εχω αντιρρηση να ζησω φτωχικα οταν η χωρα μου υποφερει, να δωσω ο,τι εχω και δεν εχω για να βοηθησω να σωθει…"

    Έτσι σκεφτόμουνα και εγώ αρχικά αγαπητέ cielo. Μέχρι που συνειδητοποίησα πως ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ασύστολα και συνεχώς, και θα συνεχίσουν να μας κοροϊδεύουν.

    Αλλά πρέπει να ρωτήσουμε: Ποια και ποιανών Ελλάδα σώζεται; Διότι δεν υπάρχει ΜΙΑ ΜΟΝΟ Ελλάδα.

    Η Ελλάδα των με το πολιτικό σύστημα ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ή Ελλάδα όσων δεν έχουν ακόμα πληρωσει μια αγαπητέ... Η Λίστα Λαγκάρντ λέει τίποτα; Τι έκαναν; ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

    Άλλο παράδειγμα τα "ιδιωτικά" κανάλια που τα πληρώνουμε από την τσέπη μας οι (αγρίως) φορολογούμενοι με δάνεια που είναι δανεικά και αγύριστα. Αυτό και μόνο τα λέει ΟΛΑ για το πόσο σάπιο και ανθελληνικό παραμένει το σύστημα.

    Λοιπόν, δεν έχουν κάνει ΟΥΔΕΜΙΑ ουσιαστική αλλαγή -προς το καλύτερο, εννοείται- για την αναδόμηση του κράτους βρυκόλακα που μας ρουφάει το αίμα.

    Και το πλέον εξοργιστικό; Το νομικό πλαίσιο προστασίας των ιδίων το κράτησαν ανέπαφο (ο νόμος Βενιζέλου, ναι αυτού που γυαλίζει το μάτι του και που μας κουνά το δάκτυλο κάθε βράδυ στις "ειδήσεις" του ΜΕγαλοκάναλου) θεωρώντας πως θα ξεφύγουν την Νέμεση.

    Πχ. υπενθυμίζω πως θωράκισαν νομικά εναντίον προσβολής τους διευθυντές τραπεζών που ενεπλάκησαν στις μεταβολές που υπέστησαν κερδοφόροι, κατά τα άλλα, οργανισμοί όπως το ΤΤ. Τωρα το άλλαξαν και επί το Αγγλικότερον, βλέπεις τα Ελλαδοκρεολικά γίνονται η επίσημη γλώσσα των ντόπιων γκαουλάϊτερ μιας και τα Ελληνικά τα θεωρούν πασέ στο φαντασιακό τους παγκοσμιοποιημένο χωριό. Δεν ξέρω αν παρατήρησες αλλά ΟΛΟΙ οι διαχειριστές των χώρων με εθνικά ονόματα όπως Ελλάς (θα) μιλούν την δική τους γλώσσα και (θα) επιβάλουν ό,τι χαρατσι τους συμφέρει όπως η Μαφία επέβαλε την προστασία σε πολλά νεοανοιγμένα μαγαζιά στην ΝΥ.

    Άλλο παράδειγμα: Ως μαφιόζοι επιβάλλουν βαρύτατες επιβαρύνσεις μέσω της ΔΕΗ με την απειλή διακοπής της παροχής ρεύματος αν δεν πληρωθεί, για να καλύψουν τι;

    Έχουν καταστρατηγήσει το -έρμο- το συνταγμα με τις (εκαντοτάδες) νομοθετικού περιεχομένου διατάξεις, για να σωθεί -λέει- η "Ελλάδα". Ποιός σοβαρός, εγχέφρων άνθρωπος πιστεύει πως μία χώρα μπορεί να αλλάξει σε λίγους μήνες ή και 2-3 χ΄ρονια όταν δεν άλλαξε σε 150 και μάλιστα όταν δεν έγινε ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ στον (πραγματικό) εξορθολογισμό του κράτους ;

    Άλλο παράδειγμα: Ελαττώνεται το χρέος; ΟΧΙ.

    Καλυτερεύει η κοινωνία; ΟΧΙ

    Καλυτερεύουν τα οικονομικά; ΟΧΙ, ο προυπολογισμός το δείχνει.

    Κλπ, κλπ, κλπ.

 3. dioklis avatar
  dioklis 08/07/2013 12:14:09

  Πριν μερικούς μήνες ένας πρόεδρος ομολογιούχων διαμαρτύρονταν από τηλεοράσεως επειδή πίστευε ότι εξαπατήθηκαν και ψήφισαν το κόμμα του πρωθυπουργού λέγοντας ότι αθέτησε προεκλογική συμφωνία για μη κούρεμα των ομολόγων τους . Άποψη δική μου είναι ότι πολίτες που εμπορεύονται την ψήφο τους και που έχουν ως κριτήριο την ατομική τους οικονομική ωφέλεια από αυτήν, θα έπρεπε να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα του πολίτη, δηλαδή το δικαίωμα του εκλέγειν και όχι να τους επιβραβεύσουμε αποζημιωνοντάς τους !

 4. περιμπανού avatar
  περιμπανού 08/07/2013 12:15:19

  Οι ομολογιούχοι εν ευθέτω χρόνο κάπως θα αποζημιωθούν.

  Η μεγαλύτερη αδικία έχει συντελεστεί σε βάρος της αγοράς των ακινήτων.
  Ο κύκλος εργασιών γύρω από αυτή την αγορά έχει οδηγήσει στο λουκέτο χιλιάδες επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες, στην ανεργία έναν απίστευτο αριθμό επαγγελματιών, στην χρεοκοπία εκατομμύρια συμπολιτών μας.
  Η αξιοπρέπεια όλων εκείνων των συνετών, που επενδύαν στα ακίνητα έχει τσαλαπατηθεί. Οι οικογένειές τους έχουν πτωχεύσει κι είναι σε απόγνωση.
  Και το χειρότερο... το μέλλον προδιαγράφεται ακόμη πιο μαύρο... με τις κατασχέσεις, την αδυναμία πώλησης ώστε να ξεχρεώσουν, την φορολογία που όλο και διογκώνεται καθημερινά!
  Αλήθεια, οι ειδήμονες που στέλνουν τα ραβασάκια με τα απανωτά χαράτσια κι οπου νάναι τους ΦΑΠ του 2011,2012,2013... πιστεύουν, ότι θα τα εισπράξουν κιόλας. Από που;... εκτός κι αν θέλουν το αντίτιμο σε τούβλα!!!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ περιμπανού 08/07/2013 12:49:36

   Η επενδυση σε ακινητα ηταν "συνετη" οσο ζουσαμε σε περιβαλλον πληθωριστικης δραχμης.Σε ενα τετοιο περιβαλλον οπου το νομισμα χανει διαρκως αξια,το ακινητο κερδιζει στην αποτιμηση του στο πληθωριστικο νομισμα.
   Σε μην πληθωριστικο νομισμα οπως το ευρω η επενδυση σε ακινητα δεν ειναι καθολου συνετη λαμβανομενου μαλιστα υπ οψιν του γεγονοτος οτι ο πληθυσμος της χωρας δεν αυξανει και αρα η ζητηση για νεα σπιτια ειναι μειωμενη.
   Οι νομοι προσφορας και ζητησης ισχυουν ΚΑΙ για τα σπιτια.

   • περιμπανού avatar
    περιμπανού @ ψυχραιμια 08/07/2013 13:45:20

    Τα ακίνητα δεν έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια... 'ωστε να μιλάμε για μη συνετές επενδύσεις!!! Αλλωστε, στην χώρα αυτή, που αλλού να επενδύσεις το "κομπόδεμά"σου; Στο χρηματηστήριο της άνθισης του Σημήτη (που κατέστρεψε τόσους και τόσους αφελείς που τον πιστέψανε), ή στις τοκογλυφικές τράπεζες των 0.03% τόκων για προθεσμιακούς και 11-19% για δάνεια;
    Τα ομόλογα είναι μακροπρόθεσμες επενδύσεις... το κομπόδεμα για τα γεράματα, τις σπουδές των παιδιών, μια αρρώστια, ‘η και το κέφι του καθένα κάποτε….
    Το ακίνητο, είναι το κεραμίδι για να μείνεις, το εισόδημα για να εξασφαλίσεις μια αξιοπρεπή ζωή, το σπίτι στον τόπο καταγωγής σου ή στον τόπο που αγαπάς, , η κληρονομιά από τους γονείς σου, που στερήθηκαν για να εξασφαλίσουν στα παιδιά τους μια καλύτερη ζωή!!
    Το ακίνητο είναι το ψωμί για ένα σωρό επαγγελματίες...από μπογιατζήδες μέχρι λευκά είδη κι είδη δώρων!
    Ολη η μεσαία τάξη γύρω από το ακίνητο περιστρέφεται.
    Για εκείνους βέβαια με την μέγιστη ακίνητη περιουσία, με τις πισίνες στα ξερά κυκλαδονήσια και τα αμέτρητα τετραγωνικά στα πιο ακριβά προάστια της χώρας, με τα ακίνητα στις εξωχώριες και τα φιλανθρωπικά ιδρύματα…. ε, δεν είμαι ειδική για αυτά!!! Για αυτά ειδικός για να ομιλεί, είναι μόνο ο όποιος υπεύθυνος δίωξης οικονομικού εγκλήματος!

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ περιμπανού 08/07/2013 14:18:07

     Στην Ελλαδα ισως.Στις βορειοευρωπαικες χωρες οχι.
     Και το θεμα ειναι οτι πριν 10 χρονια η Ελλαδα αποφασισε να υιοθετησει σταθερο νομισμα.
     Ο κοσμος δεν καταλαβε ακριβως τι εγινε αλλά νομιζω ολοι τωρα εχουν καταλαβει.
     Οσο για το που να βαλει τις αποταμιευσεις του η απαντηση ειναι σε εγγυημενες καταθεσεις.
     Δεν αντιδικω απλως επισημαινω οτι η εποχη των ακινητων περασε μαζι με τη δραχμη.

     • περιμπανού avatar
      περιμπανού @ ψυχραιμια 08/07/2013 15:59:20

      Μα για την ελληνική πραγματικότητα μιλάμε....
      Η εποχή των ακινήτων ΔΕΝ έχει περάσει ακόμη... Αποταμίευση σε εγγυημένες καταθέσεις δεν γίνονται με ασφάλεια σε χώρα με ΜΗ εγγυημένες τράπεζες και τραπεζικό σύστημα. Εκτός κι αν αναφέρεσαι σε τράπεζες του εξωτερικού! Ομως κάτι τέτοιο, θα ήταν κατά των συμφερόντων της χώρας μας!!!!
      Σε εποχή μέγιστης ανασφάλειας το άυλο, πρέπει να είναι ακλόνητα ισχυρό για να αντικαταστήσει την ύλη!!!

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 08/07/2013 12:45:41

  Ούτε αυτα ησαν εγγυημενα.Οι οικοι αξιολογησης αυτο ακριβως βαθμολογουν,την πιθανοτητα να επιστρεψουν τα κρατη τα λεφτα των ομολογιουχων.ΑΑΑ σημαινει πολυ μεγαλη πιθανοτητα και CCC πολυ μικρη πιθανοτητα.Ενδιαμεσα ειναι ολοι οι άλλοι βαθμοι.Αρα επισημως και στο συστημα που ζουμε δεν υπαρχουν εγγυημενα ομολογα.Τα πιο σιγουρα ειναι των χωρων που εχουν ΑΑΑ βαθμολογια αλλά ουτε αυτα ειναι απολυτως σιγουρα.
  Οσον αφορα την αποζημιωση των μικροομολογιουχων αυτη προσκρουει στην αρχη της ισοτητας,δηλαδη εαν αποζημιωθουν αυτοι θα ζητησουν και ολοι οι άλλοι ξενοι (υπαρχει και Ενωση Γερμανων Ομολογιουχων) και το PSI θα ακυρωθει μερικως με νεα αυξηση του χρεους.Πρεπει να βρεθει τροπος αποζημιωσης που να μην μπορουν να διεκδικησουν οι ξενοι και αυτο μαλλον μονο μετα την αναχωρηση της τροικας και την αποσυρση των διεθνων προβολεων απο την Ελλαδα θα γινει.

 6. George avatar
  George 08/07/2013 12:51:29

  Οι καταθέσεις μέχρι 100Κ είναι εγγυημένες από το ΤΕΚΕ μονάχα αν οι τράπεζες χρεωκοπήσουν και μόνο αν το TEKE μπορεί να καλύψει τη διαφορά. Για αυτή την ασφάλεια οι καταθέτες πληρώνουν. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει στα ομόλογα. Το μόνο άδικο είναι το πολύ χαμηλό risk premium που απαιτούσαν οι επενδυτές στα Ελληνικά ομόλογα αλλά αυτό είναι self inflicted. Μετά το PSI η πίστη στο Ελληνικό δημόσιο είναι ανύπαρκτη και ότι κι αν κάνει αυτό δεν μπορεί να βγει στις αγορές-εγχώριες ή διεθνείς- για μια 10ετία (εξαιρούνται συμβολικές και pre-arranged μικρές εκδόσεις).

 7. Artisan avatar
  Artisan 08/07/2013 12:53:28

  Μόνο στην Ελλάδα μπορεί κάποιος να θεωρεί την ΕΠΕΝΔΥΣΗ σε ομόλογα ως αποταμίευση. Οι ομολογιούχοι ΕΠΕΝΔΥΣΑΝ τα χρήματά τους σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου λαμβάνοντας υψηλότερο επιτόκιο από τις καταθέσεις τραπεζών επί σειρά ετών.

  Ακόμα και οι καταθέσεις σε τράπεζες ΕΙΝΑΙ επενδύσεις. Αν θέλει κάποιος να έχει τις αποταμιεύσεις του "ασφαλείς", ας τις κρατήσει σπίτι του ή ας τις βάλει σε θυρίδα, φυτέψει στο χώμα, παίρνοντας το ρίσκο της ληστείας. Όλοι οι άλλοι τρόποι αποθήκευσης χρημάτων είναι επενδύσεις που ενέχουν ρίσκο. Ρίσκο χώρας, τραπέζης, ασφαλιστικών φορέων κτλ. Δεν υπάρχει parking χρημάτων. Το κίνητρο κατακράτησης από τον οποιοδήποτε φορέα χρημάτων κάποιου άλλου είναι η δημιουργία υπεραξίας η οποία γίνεται μέσω επενδύσεων.

  Στην Ελβετία, οι τράπεζες οι οποίες όλες δηλώνουν επενδυτικές (αυτοί τουλάχιστον είναι ειλικρινείς) σε ρωτούν για το ρίσκο που θές να πάρεις και σου δίνουν το ανάλογο επιτόκιο. Για όσους δεν θέλουν ρίσκο το επιτόκιο έιναι 0,2-0,3% όπου αν αφαιρέσεις τα έξοδα λογαριασμού, κάθε χρόνο χάνεις χρήματα!

  Πάρ'τε το απόφαση, κάθε είδους επιτόκιο ενέχει το αντίστοιχο ρίσκο. Κι εγώ θα ήθελα 20-25% επιτόκιο όπως τα ελληνικά ομόλογα του 80' αλλά αποστρέφομαι το ρίσκο.

  Μία απλή ανάγνωση επίσης των επιτοκίων ανά τράπεζα υποδεικνύει και το ρίσκο που αναλαμβάνετε (εδώ οφείλω να παραδεχτώ πως δεν γίνεται πάντα, αλλά τουλάχιστον ισχύει συγκριτικά μεταξύ τραπεζών της ίδιας χώρας).

 8. Δον κορλεόνε avatar
  Δον κορλεόνε 08/07/2013 13:00:36

  Όταν επενδύεις τα λεφτά σου κάπου έχεις και ρίσκο να τα χάσεις.. το κράτος που λέγεται Ελλάδα χρεοκόπησε άλλοι έχασαν μετοχές, εταιρίες,ξενοδοχεια και ακόμα χειρότερα άλλοι 1.500.000 έχασαν την δουλειά τους.

 9. Ελλην (ο κανονικος) avatar
  Ελλην (ο κανονικος) 08/07/2013 13:21:00

  Εισαι με τα καλα σου ανθρωπε μου ; Οι ανθρωποι ψηφιζουν με ρεαλιστικα κριτηρια, επειδη εμπιστευονται τα προεκλογικα προγραμματα των πολιτικων κι οχι με μεταφυσικα κριτηρια και με θεολογικου τυπου πεποιθησεις και τυφλη "πιστη". Αντιθετα απο οσα λες, δεν θα επρεπε να αφαιρειται απο αυτους το δικαιωμα του πολιτη, αλλα θα επρεπε να αφαιρειται το δικαιωμα του πολιτευεσθαι απο εκεινους που τους ξεγελανε και δεν τηρουν τις προεκλογικες εξαγγελιες τους.

  • dioklis avatar
   dioklis @ Ελλην (ο κανονικος) 08/07/2013 14:44:42

   Ρεαλιστικά κριτήρια, έτσι λένε το ρουσφέτι και την συναλλαγή τώρα? Ας επιλέγανε με οικονομικά κριτήρια. Ανάλογα του τρόπου που επέλεξαν να εκπροσωπηθούν πήραν και την ευθύνη της πράξης τους. Μου λες γιατί θα πρέπει να πληρώσω εγώ τώρα το επιχειρηματικό τους ρίσκο?

 10. Πεισίστρατος avatar
  Πεισίστρατος 08/07/2013 13:34:21

  Καλως υπεστην κουρεμα οι μικροομολογιουχοι.
  Οταν παιζεις ομολογα εστω και του ελληνικου δημοσιου ειναι και αυτο μεσα στο ρισκο που παιρνεις.
  Ας αφηναν τα λεφτα τους στη τραπεζα......Ας προσεχαν

 11. Hawk avatar
  Hawk 08/07/2013 14:22:01

  Στις χρεοκοπίες όλα άδικα είναι, όλοι θίγονται άλλοι λίγο, άλλοι περισσότερο γιατί οι ομολογιούχοι να αποτελούσαν εξαίρεση? Και τι να πουν όσοι έκαναν επενδύσεις παραμονές της κρίσης ανυποψίαστοι για το μαύρο χάλι μας ή τι να πουν γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥ που απ΄ότι φαίνεται θα χάσουν τα περισσότερα λεφτά που τους οφείλει. Και τι θα πούνε οι καταθέτες αν δουν ξαφνικά τις καταθέσεις τους να κουρεύονται.....

 12. γαλατης avatar
  γαλατης 08/07/2013 14:33:54

  και μόνο απο τις απαντήσεις των σχολιαστών είναι εύκολο να καταλάβει κάποιος έστω και αφελής πόσοι έχουν "κάψει λάδια"...τέτοιο μίσος απέναντι σε συνανθρώπους, είναι απορίας άξιο πως το κατάφεραν στα 3 αυτά χρόνια οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τα παπαγαλάκια τους..και μόνο η φράση "καλά να πάθουν" μας οδηγεί σε εποχές αλήστου μνήμης...δυστυχώς...

 13. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 08/07/2013 14:47:11

  Ἀγαπητέ akenaton,ἄν σέ μιά κοινοβουλευτική Δημοκρατία μέ ἐλεύθερη οἰκονομία ὁ μισθός ''δέν (θά ἔπρεπε νά)ἦταν'' ἐγγυημένος,τότε δέν θά ἔπρεπε νά ἦταν καί ἐγγυημένη καί ἡ ἴδια ἡ ὕπαρξη τῶν κοινωνικῶν δομῶν τοῦ Κράτους,ἤ καί ἡ ὑπόστασή του ὥς Κράτος,ἀφοῦ δέν θά ἦταν ἐγγυημένες καί οἱ κρατήσεις ὑπέρ τῶν ἀσφαλιστικῶν ταμείων καί οἱ φόροι πρός αὐτό...
  Ὅταν λοιπόν τό Κράτος γιά νά λειτουργήσει χρειάζεται ἐγγυημένες εἰσφορές,πρέπει νά ἀνταποδίδει κιόλας καί μάλιστα ἐγγυημένα...

 14. akenaton avatar
  akenaton 08/07/2013 14:50:37

  Διαβάζω τα σχόλια των περισσοτέρων σας με σχετική έκπληξη. ΕΠΕΝΔΥΣΗ λοιπόν η τοποθέτηση των μικροομολογιούχων σε κρατικούς τίτλους. Κάποιος λέει πως είναι επένδυση και η αποταμίευση στην τράπεζα! Μάλιστα. Μετά απορούμε για την έλλειψη ρευστότητας και την φυγή των αποταμιεύσεων. Οικονομία χωρίς τραπεζική πίστη δεν νοείται. Και δεν νοείται ανεξάρτητη οικονομία (άσχετα αν είναι σε ευρώ ή δραχμή) χωρίς την δυνατότητα ελεύθερου εσωτερικού δανεισμού. Θα το αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στο άμεσο μέλλον, μόλις κλείσουν οι στρόφιγγες των "τοκογλύφων" που μας δανείζουν ακόμη και σήμερα, ώστε να μπορούμε όλοι μας να σχολιάζουμε στο διαδίκτυο. Με τα περισσευούμενα λεφτά στα Καϊμάν, στις αυλές, στα στρώματα και στα μαξιλάρια πάντως, ανάκαμψη μην περιμένουμε! Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα θα πρέπει να κινηθεί ΚΥΡΙΩΣ με ντόπιο περισσευούμενο χρήμα. Ας βοηθήσουμε όλοι να βγει από τις βαθιές "κρυψώνες" του.

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ akenaton 08/07/2013 17:18:19

   +++
   θα έπρεπε να είναι αυτονόητο...δεν είναι...
   διανύουμε ακόμη προ-καπιταλιστικές εποχές
   σε πολλούς χώρους της οργάνωσης της καθημερινότητας!

 15. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 08/07/2013 15:28:40

  "Οικονομία χωρίς τραπεζική πίστη δεν νοείται."

  μα και βέβαια αγαπητέ Ακενατών. Αλλά πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: Ποιός ή ποιοί ευθύνονται για την έλλειψη τραπεζικής πίστης;
  Η απάντηση είναι μία:
  1) Οι τράπεζες και
  2) το πολιτικό σύστημα, σε συμπαιγνία με τους τραπεζίτες.

  να με θυμάσαι, έρχεται -μετά τις Γερμανικές εκλογές- και το "κούρεμα", δλδ η κλοπή καταθέσεω ΚΑΙ στην Ελλάδα ή και αλλού στο νότο. Οι δημοσιονομικές τρύπες δεν κλείνουν με κόψιμο ΠΟΤΕ. Τελος, αυτά είναι ψυχραιμη ανάλυση και όχι απαισιοδοξία.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Νίκος Αργεάδης 08/07/2013 18:50:30

   Oλα αυτα φυσικα και εννοουνται απο τη στιγμη που επεκρατησε νομισματικος μεγαλοιδεατισμος και το κρατος εχασε τη δυνατοτητα εκδοσης χρηματος.Κρατος που δεν τυπωνει το δικο του χρημα δεν μπορει να εγγυηθει τιποτε ουτε να σχεδιασει καμμια πολιτικη.

 16. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 08/07/2013 15:46:53

  Κανένας μικροομολογιούχος δεν αισθάνθηκε ότι είναι επενδυτής!
  όλοι θεωρούσαν ότι είναι προτιμότερο να δανείζεις το κράτος παρά μια Τράπεζα, έναντι μιας μικρής διαφοράς επιτοκίου, που αυτό , όπως τους διαβεβαίωνε το Κράτος θα ήταν και το μοναδικό ρίσκο, θα είχες δε αυτό το προνόμιο εφόσον θα άφηνες τα λεφτά σου μέχρι τη λήξη του ομολόγου, όπου θα έπαιρνες το ποσό που κατέθεσες συν τούς προσυμφωνηθέντες τόκους
  Σας διαβεβαιώ ότι κανένας νουνεχής άνθρωπος σε όλο τον πλανήτη δεν θα ρισκάριζε να δανείσει τα λεφτά του έτσι ώστε σε περίπτωση ζημιάς να έχανε τα χρήματά του και σε περίπτωση κέρδους να έπαιρνε μόνο ένα μικρό προσυμφωνηθέντα τόκο!
  Όταν μιλάμε λοιπόν για αδικία ,αναφερόμαστε σ΄αυτούς και όχι στους πραγματικούς επενδυτές που αγοράζουν στην δευτερογενή αγορά σε αλλοπρόσαλλες τιμές προσδοκώντας να βγουν σωστές οι προβλέψεις τους και να αποκομίσουν τρελά κέρδη!!!

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ ΝΤΙΝΟΣ 08/07/2013 18:48:52

   Σωστα αυτα αλλα δεν απαντουν στο ερωτημα πως θα αποφευχθει η προσφυγη των ξενων ομολογιουχων στα δικαστηρια που θα ζητησουν να αποζημιωθουν και αυτοι και ουσιαστικα να ακυρωσουν το PSI.

 17. Μπαρμπαθωμας avatar
  Μπαρμπαθωμας 08/07/2013 16:55:17

  Και η Lehman brothers εγγυημενες καταθεσεις πουλαγε, ρωτα και τους Λαρισεους που κλαινε με μαυρο δακρυ!

 18. akenaton avatar
  akenaton 08/07/2013 19:46:18

  Υπάρχει τρόπος για τα πάντα αγαπητέ ψυχραιμία. Αρκεί να υπάρχει θέληση και (κυρίως) χρήματα. Και κατά τη γνώμη μου πρέπει να βρεθούν και τα δύο.

 19. akenaton avatar
  akenaton 08/07/2013 19:53:54

  Τίποτε από αυτά δεν (είναι απαραίτητο να) είναι εγγυημένο φίλε μου Κυθήριε. Εκτός από την τραπεζική πίστη! Χωρίς αυτήν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ (ΕΛΕΥΘΕΡΗ ή ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΗ) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Χωρίς τράπεζες, μεταπίπτουμε αυτομάτως σε ανταλλακτική κοινωνία με ότι αυτό συνεπάγεται. Αδύνατον να αντιληφθεί ένας σύγχρονος άνθρωπος του 21ου αιώνα τις συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφής. Θεωρώντας λοιπόν την μικροεπένδυση σε ομόλογα του ΕΔ, ισότιμη με τραπεζική κατάθεση, πιστεύω πως θα έπρεπε να διαφυλαχθεί έως του ποσού των εγγυημένων καταθέσεων.

 20. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 08/07/2013 23:18:14

  "επισημαινω οτι η εποχη των ακινητων περασε μαζι με τη δραχμη."

  Δηλαδή όσοι έχουν απαξιωμένα ακίνητα θα πρέπει να ονειρεύονται επιστροφή στη δραχμή για να επανέλθει η εποχή των ακινήτων;

 21. galis avatar
  galis 09/07/2013 12:47:11

  Κάποια σχόλια μου θυμίζουν το "ας πρόσεχαν" του Σημίτη για αυτούς που έχασαν τα λεφτά τους στο χρηματιστήριο. Με αυτή την νοοτροπία πιθανόν να ακούσετε την ίδια φράση από τους καταθέτες, αφού αυτοί μεταφέρουν τα λεφτά τους εκτός Ελλάδος...

 22. Zame avatar
  Zame 11/07/2013 02:27:56

  & τωρα .rolling money no parkig..ε.
  απο σεντουκια,στρωματα,αυλες..κλπ
  δηλαδη το "ψαρι απο την ουρα" θα περιμενουμε να -ξεβρωμισει- ..ε

 23. Zame avatar
  Zame 11/07/2013 03:09:56

  αλλα μηπως & το rolling που εκανε η -τραπεζικη πιστη-δεν εφερε τα γνωστα αποτελεσματα ..
  & τωρα θα το κανει ασφαλεστερο-εγγυημενο & καλυτερο προς ποια ακριβως κατευθυνση..?
  γιατι οταν η "Iron Lady" το 1986 με νόμο, που τέθηκε σε ισχύ
  με το όνομα "big bang".
  οι επιχειρήσεις των χρηματιστών έπαψαν να ελέγχονται..κλπ

  αντε & βρεθηκανε χρηματα & θεληση ..
  Χωρις την ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ & ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ του ΧΡΗΜΑΤΟΣ..δεν ειναι δυνατον να επιτευχθει τιποτε αλλο απο μια απο τα ιδια με μια σχετικη αναβαθμιση της -'τραπεζικης πιστης'-
  (αφου οι δεν σε σκοτωνει σε κανει ποιο δυνατο..? η σε 'ροκανιζει'..?)

  Ο επαναπροσδιορισμός αξιών γίνεται ολοένα & ποιό επιτακτικός
  όπως διαπιστώνει και ο Αγγλος διανοούμενος συντηρητικός Φίλιπ Μπλόντ
  και το “think tank” του, “ResPublica”
  ο οποίος διαπιστώνει ότι η αποτυχία του ΝΕΟ-φιλελεύθερου μοντέλου οφείλεται ακριβώς στο αίτιο του
  που είναι και ταυτόχρονα και αποτέλεσμα της εφαρμογής του.
  Δεν είναι άλλο από την μονοπώληση και την υπερ-συγκέντρωση του πλούτου στους λίγους
  (όπου το 8,1% του παγκ. πληθυσμού κατέχει το..82,4% (!) του παγκόσμιου πλούτου )
  ΥΠΑΡΧΕΙ ποιο ΜΕΓΑΛΟ ΑΔΙΚΟ απο το οτι
  με το 17,6% του εναπομειναντα διαθεσιμου πλουτο
  θα πρεπει να 'αυτοεξυπηρετηθει" το 91,9% του παγκ.πληθυσμου..
  οσο για την παραγωγη νεου..(μπιμπ) ..οψομεθα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.