#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
06/09/2010 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πιο επικίνδυνο οικονομικό μοντέλο του πλανήτηΟι Έλληνες θα πρέπει να απολογηθούν. Εκτός του ότι αναστάτωσαν τις αγορές και τορπίλισαν το ευρώ, προκάλεσαν μεγάλη ζημιά και στη συζήτηση των ειδικών για το πώς ξεκίνησε και πως θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση. Κάποτε ξέραμε, πως οι χρεοκοπίες κρατών συμβαίνουν μόνο στον λεγόμενο τρίτο κόσμο. Η «κρίση της τεκίλα», η «ασιατική μετάδοση», κλπ. Ακόμη και οι ονομασίες που τις δίνονταν, παρέπεμπαν σε κάτι το μακρινό και το εξωτικό. Μετά την ελληνική χρεοκοπία, οι κρίσεις φαντάζουν πιο κοντινές.

Αν όμως το πρόβλημα είναι τα χρέη, τότε η λύση είναι να δανείζεται κανείς λιγότερο και όχι περισσότερο. Αυτή είναι η επικρατούσα τελευταία άποψη, τόσο στους κύκλους των ειδικών, όσο και σε αυτούς των πολιτικών, ακόμη και στη κοινή γνώμη, που ανησυχεί από τις δυσμενείς εξελίξεις. Και καλώς ανησυχεί. Τα κρατικά χρέη στο δυτικό κόσμο έχουν αγγίξει επίπεδα τόσο υψηλά, που μέχρι πρότινος θα θεωρούνταν παράλογα. Η μόνη αγορά που περιέργως δεν φαίνεται να ανησυχεί, είναι η αγορά των ομολόγων. Αυτό το καλοκαίρι, τα κρατικά ομόλογα τα πήγαν μια χαρά. Τα δεκαετή σπρέντς έπεσαν κάτω από το 3%, και όχι μόνο σε οικονομικά νηφάλια κράτη όπως η Γερμανία και η Σουηδία, αλλά και στην Αγγλία και την Αμερική.

Τι συμβαίνει; Οι «φύλακες» της συγκεκριμένης αγοράς, υποτίθεται ότι ελέγχουν τυχόν ανοιχτοχέρηδες πολιτικούς. Αυτό όμως που βλέπουμε, είναι πως οι επενδυτές χαίρονται όλο και πιο πολύ, όσο πιο πολλά ομόλογα βγαίνουν στην αγορά. Αυτό που συμβαίνει είναι το εξής: Σε ολόκληρο τον αναπτυγμένο κόσμο, οι πληγέντες καταναλωτές ξοδεύουν λιγότερο και αποταμιεύουν περισσότερο. Οι προσεκτικές επιχειρήσεις κερδίζουν περισσότερα και επενδύουν λιγότερα. Κανένας δεν δανείζεται. Το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε ένα κυριολεκτικό τσουνάμι χρημάτων του ιδιωτικού τομέα, να κατευθύνεται προς την θεωρούμενη ως ασφαλέστερη λύση, στα κρατικά ομόλογα. Μπορεί τα δημοσιονομικά των χωρών να είναι εκτός φάσης σε σχέση με το παρελθόν, όμως σε αυτή τη περίοδο κρίσης που διανύουμε, δεν ισχύουν τα συνηθισμένα κριτήρια.

Ας εξετάσουμε την Ιαπωνία. Το 1996, τα σπρέντς των κρατικών ομολόγων έπεσαν κάτω από το 3%. Φούσκα; Πολλοί έτσι πίστεψαν, όμως μετά από δυο χρόνια η χώρα μπήκε σε αποπληθωρισμό που σημαίνει ότι τα κέρδη των ομολόγων ήταν σημαντικά παρά τη πτώση της ονομαστικής τους αξίας. Σήμερα, με το ποσοστό κρατικού χρέους στο 100% σε σχέση με το ΑΕΠ, τα ιαπωνικά ομόλογα αποφέρουν λιγότερο από 1%. Οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι αρκεί να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, κάτι που δεν κατάφεραν οι επενδυτές του χρηματιστηρίου ή του real estate.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, αυτή αποτελούσε ανέκαθεν μια ειδική περίπτωση. Η χώρα δεν εκδίδει το δικό της νόμισμα, και η πιστοληπτική της ικανότητα εξαρτάται από τη μεγαλοθυμία των υπόλοιπων Ευρωπαίων, που στη σημερινή φάση δεν είναι και τόσο μεγάλη. Ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να ξανακερδίσει την ανταγωνιστικότητα της είναι να βγει από την ΟΝΕ, ή να στραγγίξει τους πολίτες της. Το πιο πιθανό είναι να κηρύξει παύση πληρωμών.

Κατά τα άλλα, ο αποπληθωρισμός που χτύπησε την Ιαπωνία μπορεί να εξαπλωθεί και αλλού. Μια ακόμη κρίση ύφεσης, και θα ακολουθήσουν και οι ΗΠΑ. Το μήνυμα της αγοράς είναι ξεκάθαρο: Ακολουθώντας την οικονομική πορεία της Ιαπωνίας είναι πολύ πιο επικίνδυνο από το να ακολουθείται η αντίστοιχη της Ελλάδας.

Γιατί όμως να είναι τόσο φοβερό, ένα ιαπωνικό οικονομικό σενάριο; Η χώρα επιβίωσε αποτελεσματικά εδώ και δεκαετίες. Η απάντηση είναι πως μπορεί η Ιαπωνία να τα πήγε εξαιρετικά καλά, όμως το κόστος ήταν υψηλό. Το ιαπωνικό ΑΕΠ σήμερα, 20 χρόνια μετά το 1989, είναι χαμηλότερο από ότι το αντίστοιχο αμερικανικό 20 χρόνια μετά τη κρίση του 1929. Η απώλεια του γεωπολιτικού της στάτους, έπαιξε σημαντικό ρόλο, αναγκάζοντας τους Ιάπωνες να τα βάλουν με τη κινεζική στρατηγική απειλή. Η Ιαπωνία, μια χώρα διάσημη για την ασταμάτητη βιομηχανική της ανάπτυξη, τους επιθετικούς της μάνατζερς, και τους γαλαντόμους καταναλωτές, έχει μαραζώσει. Σε αυτό παίζει ρόλο και ο ψυχολογικός παράγοντας, η απώλεια της αυτοπεποίθησης και της πίστης στο μέλλον. Αποτέλεσμα: τα κρατικά ομόλογα να είναι σήμερα το μόνο βιώσιμο οικονομικό «παιχνίδι». Χώρια που αυξάνεται και η ανισότητα. Από την αρχή του τρέχοντος αιώνα, ο αριθμός των γιαπωνέζικών νοικοκυριών που κερδίζουν λιγότερα από τρία εκατομμύρια γεν ετησίως, αυξήθηκε κατά 50%. Οι δύσκολοι καιροί που περνούν οι Ιάπωνες αποτυπώνονται εύγλωττα στις διάφορες ιστορίες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα με τους νεκρούς «συνταξιούχους», ένας μάλιστα εκ των οποίων βρέθηκε μουμιοποιημένος από τους συγγενείς του, τυλιγμένος με εφημερίδες της δεκαετίας του 1970.

Ο αποπληθωρισμός είναι σαν τη κινούμενη άμμο. Εύκολα πέφτεις μέσα, δύσκολα βγαίνεις. Η καλύτερη μέθοδος αποφυγής της, είναι το να μην πλησιάσεις καθόλου. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να αγνοήσουμε την Ελλάδα, και να χρησιμοποιήσουμε κάθε εργαλείο, νομισματικό, δημοσιονομικό, ρυθμιστικό, κλπ. για να γλιτώσουμε από το ιαπωνικό προηγούμενο.

S.A. (Newsweek)


ΣΧΟΛΙΑ

 1. Σελάνος avatar
  Σελάνος 06/09/2010 08:58:23

  ποιός ξεκίνησε την παγκόσμια κρίση , η Ελλάδα;
  που έκλεισαν εκατοντάδες Τράπεζες, στην Ελλάδα;
  να μη σχολιάσω τα υπόλοιπα... φθάνοντας στο τελευταίο "θα πρέπει να αγνοήσουμε την Ελλάδα..." , πολεμάς κάτι γιατί έχεις κάποιους λόγους να το πολεμάς. Ποιοί είναι οι λόγοι για τους οποίους πολεμούν την Ελλάδα; νομίζω είναι πασιφανείς να μην τους αναφέρω.

 2. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 06/09/2010 09:00:14

  Ποιος θα τους πει τους "ειδικούς" ότι η κρίση της Ελλάδας είναι καθαρά τεχνητή;

  Δεν το πιστεύω. Ένω σωρό ειδικοί και "ειδικοί" και δεν έχουν καταλάβει το προφανές, πόσο τεχνητή είναι δηλαδή η ελληνική κρίση;

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 06/09/2010 10:22:48

  Σ' αυτούς που φαντασιώνονται ότ η Ιαπωνία έχει μαραζώσει λόγω αντιπληθωριστικής κατασταλτικής πολιτικής, κάποιος πρέπει να θυμίσει τι έγινε με το viagra δανεισμού στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ: Δεν θα "ξανασηκωθεί" ούτε σε 10 χρόνια. Αυτό είναι το τίμημα του υπερβολικού stimulus.
  "Οι επενδυτές είναι ικανοποιημένοι αρκεί να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, κάτι που δεν κατάφεραν οι επενδυτές του χρηματιστηρίου ή του real estate". Χα χα, άς πρόσεχαν τις φούσκες.
  Όσο για την Ελλάδα; Ακόμα δεν κατάλαβαν ότι χάρις (και) στην Ελληνική κρίση η Ευρωζώνη αποκτά Ομοσπονδιακή οικονομική δομή. Ουδεν κακόν αμιγές καλού; Ναι, και αυτό, αλλά κυρίως, η Ιστορία δεν τέλιωσε μαζί με την Lehmann Bros. Monsieur Trichet, weiter so!

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 06/09/2010 10:29:31

   Οι σαμουράι δεν είναι επικίνδυνοι, αρκεί να μην τρίβεσαι πάνω στο ξίφος τους. Το πιό επικίνδυνο οικονομικό μοντέλο είναι φυσικά της τρόμπας, εκτυπωτικής πρέσας και ρεβόλβερ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Ο Θείος 06/09/2010 10:33:12

   "Αποκτά ομοσπονδιακή οικονομική δομή". Τι χαρά! Και έτσι ο στόχος του να βάλει χέρι στα ταμεία των κρατών η Νέα Τάξη και να μην μπορούν οι λαοί να κάνουν κουμάντο στα λεφτά των φόρων τους, επιτέλους, πραγματοποιείται.

   Χαρείτε λοιπόν, μια που πετυχαίνετε τον προαιώνιο στόχο σας να ελέγξετε όλο το χρήμα του πλανήτη, ελέγχοντας τώρα πια και το χρήμα των κρατών, αφού ελέγξατε το χρήμα των ιδιωτών μέσω των τραπεζών.

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ Επώνυμος 06/09/2010 10:46:07

    Επώνυμε διάβασε και το παρακάτω που αλίευσα που επιβεβαιώνει άλλη μία φορά ότι η ΕΕ δεν αφίσταται διόλου από τις ΝεοΤαξικές Επιλογές.

    Έγραψα Νέα Τάξη των ΗΠΑ γιατί μετά το 2008 έχουν αρχίσει να αντιλαμβάνονται και εκεί τι εστι βερίκοκο.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ Ο Θείος 06/09/2010 10:39:23

   Η "Νέα Τάξη", ως γνωστόν, είναι των φίλων από απέναντι. Αυτών που θέλουν την Ομοσπονδιακή δομή μόνο για το δικό τους υπερχρεωμένο μαγαζί, αλλά θέλουν χρεωκοπίες Ευρωπαικών κρατών.
   Do you remember George Bush? Τον σκυλοκαυγά με τον Σρέντερ και τον Σιράκ;
   Ισοπεδώνοντας τα πάντα παίζετε το παιχνίδι τους. Αλλά προσέχετε, η παντοδυναμία του Αμερικανού Φίλου τέλειωσε. Θέλουν δεν θέλουν, θα συμβιβαστούν με πολυ-πολικό κόσμο. Αλλοιώς θα πεινάσουν.

   • Ηνιοχος avatar
    Ηνιοχος @ Ο Θείος 06/09/2010 16:21:47

    Νεα Ταξη και Πολυ Πολικος Κοσμος χερι-χερι?

    Απιθανο εε???

    Οσο απιθανη η κομμουνιστικοκαπιταλιστικη Κινα

    και ο ντοπιος σοσιαλνεοφιλελευθεροκομμουνισμος

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/09/2010 10:28:55

  Γιατί θα πρέπει να απολογηθούμε;
  Εμείς τορπιλίσαμε το ευρώ; Τι λέτε καλέ;
  Εμείς που η οικονομία μας δεν αντιπροσωπεύει ούτε το 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ;

  Δεν το τορπίλισαν το ευρώ τεχνηέντως για να ευνοηθούν οι εξαγωγές της Γερμανίας μετά από το τηλεφώνημα Ομπάμα Μέρκελ που αποφασίστηκε η δουλεία μας και ποιος ξέρει ποιες άλλες συμφωνίες;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αλλενάκι 06/09/2010 10:46:03

   Μια χαρά είναι το Ευρώ. 2,29. Θα "παίζει" μάλλον γιά καιρό σε οριζόντιο κανάλι 2,25 - 2,30, όπως έχω γράψει εδώ και καιρό.
   Με την ισοτιμία αυτή μπορούν να "ζήσουν" αξιοπρεπώς και οι Αμερικάνοι. Και είναι μιά χαρά για Γερμανούς, Έλληνες ή λοιπούς Ευρωπαίους.
   Τίποτε δεν έπαθε το Ευρώ, ούτε τορπίλες, ούτε βόμβες. Φήμες και ψευτιές, παιχνιδάκια για αλογομούρηδες.

   • Ο Θείος avatar
    Ο Θείος @ Ο Θείος 06/09/2010 10:48:25

    ε/$ = 1,29 φυσικά. Άν ήταν 2,29 θα είχαμε τραβήξει το μουντζούρη και θα είχαμε "καεί" όλοι μαζί οι σντεύθεν του Ατλαντικού, sorry.

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/09/2010 10:39:32

  Οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν Υπεραρχή Ρύθμισης των οικονομικών των κρατών μελών που θα επιτηρεί και θα ελέγχει το σύνολο του τραπεζικού τομέα.

  Το σχέδιο προβλέπει ένα Ευρωπαϊκό Όργανο Διαχείρισης του Κινδύνου, που θα προειδοποιεί τον χρηματοοικονομικό τομέα και θα ελέγχει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές στα 27 κράτη-μέλη.

  Οι χώρες δεν θα έχουν AΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΜΙΑ δικαιοδοσία στο νέο όργανο.

  Ταυτόχρονα απαιτούν μια Παγκόσμια Ελεγκτική Δικαιοδοσία (Instance) Ελέγχου για ολόκληρο τον κόσμο, ζήτημα που θα συζητηθεί από την ΕΕ στην επόμενη συνάντηση της G20 στο Pittsburgh.
  Τα σχέδια για την Ρυθμιστική Υπεραρχή -European Supervision Authorities- ανακοινώθηκαν από τον πρόεδρο της ΕΕ, Μ. Μπαρόζο.

  Η Υπεραρχή θα έχει έδρα την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και προβλέπονται τρία ακόμα ελεγκτικά όργανα, που θα επιτηρούν τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρείες και τα χρηματιστήρια της ευρωζώνης.

  Σύμφωνα με τον Μ.Μπαρόζο "στόχος είναι να προστατευθούν τους Ευρωπαίους φορολογούμενους
  από μια επανάληψη των άσχημων ημερών του Αυγούστου το 2008, όταν οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να διοχετεύσουν δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες"

  Φυσικά εδώ μας κατεργάζονται ΚΑΝΟΝΙΚΑ, το μόνο που κάνουν από το 2008 είναι να ψηφίζουν πακέτα bailout και να τα διοχετεύουν στις τράπεζες.

  Πρώτα δημιουργείται μια τεχνητή κρίση, μετά διαπιστώνεται ότι τα κράτη είναι ανίκανα να επιλύσουν τα προβλήματα και μετά έρχεται ο μεγάλος αδελφός με έτοιμη τη λύση της συγκέντρωσης της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, που ήταν ο αρχικός σκοπός.

  Μη φάτε, αύριο έχουμε γλαρόσουπα.

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ αλλενάκι 06/09/2010 10:58:41

   To Ευρωπαϊκό Όργανο θα περάσει, κανείς δεν θα πεί όχι.
   Παγκόσμια Ελεγκτική Δικαιοδοσία (και μάλιστα με έδρα τη Φραγκφούρτη !); Μπορεί ο Ομπάμιας να είναι στριμωγμένος μια και φοβάται επίδοξους "πωλητές" Κινέζους, αλλά, χα χα, τους ίδιους τους "πωλητές" τους ρωτήσανε;
   Όχι η "Ευρωπαική πλανηταρχία" ως διάδοχος της αποτυχημένης Αμερικανικής είναι ανέφικτη. Γιατί υπάρχουν και ανατολικότερα πορτοκαλιές και κάνουν πιό πολλά πορτοκάλια. Και δεν είναι όλοι ένα μαγαζί, Φρίτσηδες, Μπάρμπα Σάμ και Σχιστομάτηδες. Ή, πώς το έλεγε ο Βλαδίμηρος (πάλι τον θυμήθηκα): Ά ναι, ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις.
   Τουλάχιστον "να το χαρούμε" που είμαστε επιτέλους τμήμα του ενός από τα ιμπεριαλιστικά μπλόκ, έστω και από σπόντα!

 6. Los Lostrellos avatar
  Los Lostrellos 07/09/2010 01:04:52

  -Ωραία δεν ακούγονται όλα αυτά, μπαρμπα Θωμά;

  -Ναι, παιδί μου. Ειδικοί, επενδυτές, αγορές, λεφτά, λεφτά, λεφτά, οικονομία. Δε μου εξήγησε ποτέ κανένας εμένα όμως, σε τι αποσκοπούν όλα αυτά, και ποιος πραγματικά τα ελέγχει και τα οδηγεί. Οι άνθρωποι που πήγανε παιδί μου; Δεν υπάρχουν πια άνθρωποι που δουλεύουν και αποφασίζουν για τα περισσότερα πράγματα στη ζωή τους; Κλείσε τα μάτια σου λίγο και ξέχνα αυτές τις λέξεις κλειδιά. Ξέχνα τους "ειδικούς", τους "αναλυτές", τις "αγορές", τους "επενδυτές" και άδειασε το μυαλό σου. Δε θέλει και πολύ προσπάθεια, θέλει απλά τον κατάλληλο τρόπο. Συγκεντρώσου στο κέντρο του μετώπου σου. Και θα δεις τα πράγματα καθαρά. Θα δεις έναν πλανήτη που μπορεί να ζήσει άνετα και αξιοπρεπώς. Θα δεις τους ανθρώπους που είναι πλασμένοι για μεγάλα πράγματα. Αποστολή τους είναι να καταφέρουν να φτάσουν σε αυτά και όχι στο δρόμο της αυτοκαταστροφής. Και τώρα αναλογίσου παιδί μου. Αναλογίσου ειλικρινά και κοίτα μέσα στους αιώνες. Το ξέρω ότι το μπορείς. Αν το θέλεις, το μπορείς. Κοίταξε και δες το δόλιο σύστημα, που μυρίζει ακόμα και σήμερα ιπποτική του Ναού μπαμπεσιά, αυτό το τραπεζικό δίκτυ της αράχνης που σκλάβωσε τον πλανήτη και τα παράγωγά του, τα χρηματιστήρια και τις 'επενδύσεις' κάθε είδους. Δες τα φριχτά πρόσωπα των λίγων ανθρωπόμορφων βρυκολάκων που βρίσκονται πίσως από το σκηνικό. Και τον στόχο τους: απόλυτο έλεγχο των πάντων και ο άνθρωπος πλήρως ελεγχόμενο κατοικίδιο κι αυτός. Με εξουσία ζωής και θανάτου επάνω του, οι βρυκόλακες. Δες τους καθαρά, παιδί μου. Αυτούς πρέπει να πολεμήσεις. Χωρίς έλεος, παιδί μου. Αυτούς και την πρόστυχη πυραμίδα τους που ούτε καν τη βάση της δεν βλέπεις, γιατί είναι κρυμμένη. Κουράγιο παιδί μου. Κουράγιο. Και με τη νίκη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.