#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/08/2010 14:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πεντάγωνο απαγορεύει στο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ, να επισκέπτεται το WikiLeaks.Οποιοσδήποτε πολίτης, κατάσκοπος, μέλος των Ταλιμπάν, ή και τρομοκράτης, μπορεί ελεύθερα να επισκεφτεί την ιστοσελίδα WikiLeaks, και να κατεβάσει λεπτομερείς πληροφορίες για το πώς οι ΗΠΑ διεξήγαγαν τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, από το 2004 έως το 2009. Όμως, κάτι τέτοιο απαγορεύεται για το προσωπικό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Πριν από λίγο καιρό, όλα έδειχναν πως το αμερικανικό πεντάγωνο αισθάνονταν πλέον άνετα με το διαμορφούμενο ψηφιακό και διαδικτυακό τοπίο. Οι στρατιώτες ήταν ελεύθεροι να «μπλογκάρουν» και να συμμετέχουν στο Twiter, εφόσον δεν αποκάλυπταν απόρρητα και μυστικά. Μπορούσαν να χρησιμοποιούν «φλασάκια» και DVDs, αρκεί να ήταν καθαρά από ιούς, και να μην μετέφεραν εμπιστευτικές πληροφορίες. Όμως οι αποκαλύψεις του WikiLeaks που έκαναν πάταγο, αντέστρεψαν όλο αυτό το φιλικό κλίμα.

Σήμερα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις απαγορεύουν, με μνημόνια τους, την επίσκεψη, πρόσβαση, και γενικά παρακολούθηση του WikiLeaks. Ο Sumit Agarwal, πρώην μάνατζερ της Google, και νυν «τσάρος» της κοινωνικής δικτύωσης του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, εξηγεί την εν λόγω απαγόρευση: «Είναι όπως τα MP3s, ή όπως ένα μυθιστόρημα που ανεβαίνει online, αλλά προστατεύεται από το copyright. Η διάδοσή του δεν σημαίνει ότι καταργούνται οι νόμοι που διέπουν τη κυκλοφορία του. Αν η ταινία Avatar ήταν διαθέσιμη στο διαδίκτυο, θα ήταν νόμιμο το κατέβασμά της; Πρακτικά, πολλοί θα την κατέβαζαν, αλλά ο παραγωγός θα κυνηγούσε αυτούς που διευκόλυναν τη παράνομη διανομή της. Η διάθεση της ταινίας θα ήταν παράνομη ακόμη και αν υπήρχε σε διάφορα torrent sites. Το ότι κάποιος διαθέτει κάτι, δεν αλλάζει το νόμο. Η θέση μας είναι πως το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί κρατικούς υπολογιστές για να κάνει κάτι παράνομο».

Το παράδειγμα του όμως είναι ατελές. Το επιχείρημα των παραγωγών του Avatar, μπορεί να είναι ότι κάθε πειρατική έκδοση μειώνει τη προσδοκόμενη πελατεία της ταινίας. Το να απαγορεύεται όμως στους στρατιώτες να διαβάζουν τα απόρρητα έγγραφα του WikiLeaks, δεν επηρεάζει το πώς θα συμπεριφερθούν. Είναι κάτι ανάλογο με τον Cameron να απαγορεύει στους υπαλλήλους του να παρακολουθήσουν το Avatar, αν ήταν διαθέσιμο στο διαδίκτυο.

Κάθε αξιωματικός του στρατού, και πολλοί απλοί φαντάροι, έχουν διαβάθμιση σε απόρρητες πληροφορίες. Συνεπώς, υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες πιθανές πηγές για να τροφοδοτούν  το WikiLeaks. Το ερώτημα είναι: Η προσήλωση σε στρατιωτικούς κανονισμούς που πάνε κόντρα στη κοινή λογική, κάνει τους ανθρώπους να σέβονται τα απόρρητα, ή απλά κάνει την πολιτική που ρυθμίζει τα των απορρήτων, ακόμη πιο παράλογη;
Wired

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γυναίκα του Καίσαρα avatar
  Γυναίκα του Καίσαρα 17/08/2010 15:38:47

  H είδηση παρουσιάζεται ανακριβώς: Απαγορεύεται στο στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ να μπαίνει στο Wikilieaks από κρατικούς υπολογιστές, δηλ. από αυτούς που τίθενται στη διάθεση των αξιωματικών για την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Υπό την έννοια αυτή και δεδομένου ότ τα έγγραφα αυτά δημοσιοποιήθηκαν κατά παράβαση των στρατιωτικών κανονισμών, η απαγόρευση είναι κατανοητή.

 2. Άργος avatar
  Άργος 17/08/2010 18:17:51

  Η είδηση παρουσιάσθηκε ορθά : "...το στρατιωτικό προσωπικό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί κρατικούς υπολογιστές για να κάνει κάτι παράνομο..."
  -----------------------
  Ο σκοπός της εντολής/απαγόρευσης είναι ... ποιός;

  Αν σκοπεύει στρατιωτικό προσωπικό να δημοσιεύσει παράνομα ή παραβιάζοντας πάγιους κανονισμούς στοιχεία που έχει στην κατοχή του, το κάνει έτσι ή αλλιώς "τακτικά"/"βάσει εξαιρετικού κανονισμού"/ σύμφωνα με τις πρακτικές που συνηθίζονται. Όχι;

  Δεν έχουν παραδώσει οι ΗΠΑ το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να το κάνει αφού οι ίδιες το κάνουν όταν εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους; Νομικά οποιοσδήποτε που έχει θιγεί απ' αυτής την πρακτική των ΗΠΑ, νομιμοποιείται να το κάνει ο ίδιος.

  Συνεπώς αισθάνομαι ελεύθερος να θεωρήσω ότι η απαγόρευση είναι μέσο πίεσης συμμόρφωσης στους πάγιους κανονισμούς - ο κακοπροαίρετος θα έλεγε όργανο τρομοκράτησης.

  Ειδικά στην ευαίσθητη στην πολιτική ορθότητα ΗΠΑ, η διαταγή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Πρώτου, Πέμπτου κι άλλων άρθρων (amendment) του Συντάγματός τους με τον βίαιο και __επιλεκτικό__ περιορισμό των δικαιωμάτων του πολίτη των ΗΠΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.