#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/04/2008 21:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παραμύθι με το «βέτο»

Όσα γράφει σήμερα το ΒΗΜΑ (βλ. το προηγούμενο post) αλλά και όσα συμβαίνουν τελευταία στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την ονομασία των Σκοπίων, αποδεικνύουν ότι το θέμα δεν ήταν ποτέ το «βέτο», αλλά η διαπραγμάτευση για το όνομα. Επειδή, παρά τις συνεχιζόμενες θριαμβολογίες για την υποβολή του «βέτο» στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η Αθήνα έχει ήδη δεχθεί να υπάρχει στο όνομα των Σκοπίων η λέξη «Μακεδονία», με γεωγραφικό ή άλλον προσδιορισμό. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση Καραμανλή πρώτα παραχώρησε το όνομα «Μακεδονία» και μετά έβαλε το … «βέτο», επειδή οι Σκοπιανοί δεν το δέχθηκαν. Αυτό δεν συνέβη στην πραγματικότητα; Για του λόγου το αληθές θέτουμε το εξής απλό ερώτημα: αν οι Σκοπιανοί είχαν δεχθεί το «Νέα Μακεδονία», η όποια άλλη ονομασία με την λέξη «Μακεδονία» συζητούσαμε με το Νίμιτς, δεν θα είχε λήξει το θέμα πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, χωρίς την υποβολή «βέτο» και άλλα ηρωικά;

Σήμερα, η συζήτηση δεν γίνεται πλέον για το όνομα «Μακεδονία». Αλλά μόνο για τον προσδιορισμό, γεωγραφικό ή άλλο («Άνω», «Βόρεια», «Νέα» κλπ). Εμφανίζεται δηλαδή η κυβέρνηση Καραμανλή όχι μόνο να έχει εκχωρήσει την ονομασία «Μακεδονία» στα Σκόπια, αλλά και να πιέζει ο κρατίδιο αυτό μαζί με τις ΗΠΑ να την …δεχθούν. Κι αυτήν την μονομερή παραχώρηση την αποκαλούν «μεγάλη νίκη» και θριαμβολογούν γι αυτήν. Αν όμως πάμε τελικά για τη «Νέα Μακεδονία» (όπως όλα δείχνουν πλέον) δεν θα πρόκειται τότε για μια πολύ ανώμαλη προσγείωση μετά τον «θρίαμβο» του Βουκουρεστίου; Δεν θα έχουμε τότε μια ακόμα «εθνική αποτυχία»; Όλα έγιναν δηλαδή για να περάσει στην κοινή γνώμη και η σύνθετη ονομασία και η απαλοιφή τώρα του γεωγραφικού προσδιορισμού;

Το 1992 σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας συμφώνησε στο υπο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών ότι η Ελλάδα είναι αντίθετη στην ύπαρξη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων. Η πολιτική της διγλωσσίας όμως που εγκαινίασε ο Κ. Μητσοτάκης και πολεμήθηκε τόσο από τον ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας, όσο και από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται σήμερα επάξια από τους επιγόνους τους, τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου. Όμως, η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στήριξε και στηρίζει τη θέση του 1992, όπως επιβεβαιώνουν οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν από το Βουκουρέστι. Οπότε η παραχώρηση της ονομασίας «Μακεδονία» θα αποτελέσει όχι μόνο μια στρατηγική ήττα μείζονος σημασίας για την Ελλάδα, αλλά και μια πράξη κατάφορα αντίθετη με τα αισθήματα και τις και τις επιθυμίες του ελληνικού λαού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. monahikoslikos avatar
  monahikoslikos 27/04/2008 00:49:17

  Χριστός Ανέστη η Ελλάς;;;
  http://erimitis.blogspot.com/2008/04/veto.html

 2. ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ avatar
  ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ 27/04/2008 01:09:46

  Έλα ρε Φάκτωρ, πιστεύεις πραγματικά ότι έπρεπε να ταχθούμε κατά της σύνθετης ονομασίας; Τότε είναι που θα μας έριχναν γιαούρτια παντού διεθνώς.

  Θα δικαιούμασταν να τους εμποδίζουμε πλήρως απ' το να έχουν πρόσβαση στον όρο "Μακεδονία" αν κάναμε κάτι το 1945. Τώρα θα ήταν παράλογο.

 3. Factorx avatar
  Factorx 27/04/2008 01:44:21

  Μιλάω κυρίως γι αύτό: "Όλα έγιναν για να περάσει στην κοινή γνώμη και η σύνθετη ονομασία και η απαλοιφή τώρα του γεωγραφικού προσδιορισμού".
  Οτι δηλαδή, συνεχίζοντας την διγλωσία Μητσοτάκη και Σημίτη, ο Καραμανλής πέρασε με το "βετο" το συμβιβασμό του και στο θέμα της ονομασίας. Να μην μας το παίζουν δηλαδή και μάγκες

 4. Πολυβώτης avatar
  Πολυβώτης 27/04/2008 13:42:58

  Ρε Φάκτορα, καλά τα «μιλάω κυρίως γι' αυτό» αλλά μ'αυτά και μ'αυτά αυτό που βγαίνει είναι ότι καλά κάναμε και επιμέναμε να θάψουμε το γειτονικό κρατίδιο με το «κανένα παράγωγο του `Μακεδονία'» το '92. Η Ελλάδα που προτιμάει τον τσαμπουκά από το μακροπρόθεσμο συμφέρον της (δε μιλάω για σήμερα, αλλά για το '92) μου δημιουργεί πραγματικά θλίψη, και αυτός ο τσαμπουκάς στο μικρό γείτονα αποδεικνύει πόσο μικροί είμαστε. Και ότι το καλύτερο - και αριστερό - δημοσιογραφικό μπλογκ δε διαχωρίζει τη γραμμή του από τη γραμμή του '92 (και, άσχετο; διαφημίζει πλέον το «Ρεσάλτο» στη θέση που μέχρι πρότινος κατείχε το «Αντί») δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο προβληματισμό και στενοχώρια.

 5. Factorx avatar
  Factorx 27/04/2008 14:00:41

  Πολυβώτη: δεν περίμενα απο σένα τέτοιον ισοπεδωτισμό. Μπορεί ποτέ κανείς και να σκεφτεί έστω οτι βάζουμε το Ρεσάλτο στη θέση του Αντι; Και δεν είμαστε ούτε κληρονόμοι, ούτε ιδρυτές του Αντί για να απολογούμεθα γι αυτό. Θα έχεις παρατηρήσει άλλωστε οτι οι δικές μας θέσεις στο "μακεδονικό" είναι διαφορετικές απο του Αντί. Αυτό δεν σημαίνει όμως οτι δεν σεβόμαστε την πολυφωνία και συνεπως το δικαίωμα και του Ρεσάλτο να διαφημιστεί. Αντιλαμβάνομαι βέβαια οτι η υπαρξη και "αριστερων πατριωτών" χαλάει την σουπα του Σορρος και των αλλων που βρήκαν ευφορο έδαφος στους διάφορους ιθαγενείς αριστερούληδες. Και τα Σκόπια τα έχουμε γραμμένα. Είναι τα σχεδια αυτων που κρυβονται πισω τους που μας ανησυχούν. Και η Τουρκία με την Βουλγαρία

 6. Πολυβώτης avatar
  Πολυβώτης 27/04/2008 21:03:39

  Εγώ θέλω να μου πεις αν συμφωνείς με τη γραμμή του '92 ή αν ήταν λάθος και πρέπει κάτι να διδαχτούμε από αυτό. Λίγα λόγια και σταράτα. Εγώ νομίζω ότι η γραμμή ήταν τραγικό λάθος που έδειξε ότι εκεί που αδυνατούμε να υψώσουμε ανάστημα σε αυτούς που πρέπει κάνουμε τους μάγκες στους μικρούς με αυτοκαταστροφικά αποτελέσματα. Θα ήταν ίδια η κατάσταση στα Βαλκάνια αν είχαμε στηρίξει την ΠΓΔΜ αντί να την αφήσουμε να εξελιχθεί σιγά-σιγά σε αμερικάνικο προτεκτοράτο τύπου Κοσόβου; (Μπορεί να πει κανείς βέβαια ότι ούτως ή άλλως ήταν τέτοιο προτεκτοράτο, δεν ξέρω, με ενδιαφέρει να μάθω τη γνώμη σου.) Και αν είχαμε φροντίσει να λυθεί το ζήτημα τότε που μπορούσαμε (με σύνθετη ονομασία) ώστε να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματική και πολιτική μας δύναμη σε πιο ουσιώδη εξωτερικά προβλήματα; Όσο για τους «αριστερούς πατριώτες» συγγνώμη, αλλά ο αριστερός πατριωτισμός ήταν πάντοτε διεθνιστικός και σαφώς διαχωρισμένος από τον εθνικισμό, και φοβάμαι ότι αυτή τη διαχωριστική γραμμή πολλές φορές τη χάνω με μερικούς από αυτούς που αποκαλείς συλλήβδην «αριστερούς πατριώτες».

 7. Factorx avatar
  Factorx 28/04/2008 11:21:06

  Όταν τέλειωσα το γυμνάσιο αποφάσισα να σπουδάσω μηχανολόγος στην Bologna, την οποία διάλεξα για να πηγαίνω στο Μαρανέλο και να φτιάχνομαι με τον ήχο των δωδεκακύλινδρων της Ferrari – καθώς δεν είχα ανακαλύψει ακόμα την ανώτερη δύναμη των Evo της Mitsubishi. Έτσι, πήγαινα και ερχόμουν στην Ιταλία αναγκαστικά με το τραίνο. Και κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα και Καλοκαίρι περνούσα από τα Σκόπια, όπου μου σφράγιζαν το διαβατήριο , με έκλεβαν κανονικά στο συνάλλαγμα , μου έδινα να φάω ξινισμένο γιαούρτι και με ερωτευόντουσαν πανάκριβες παρθένες. Δεν με πείραζε τίποτα απολύτως. Ούτε καν το όνομα τους, που ήταν από τότε «Μακεδονία». Τότε όμως κανείς δεν φανταζόταν ότι θα συνέβαιναν αυτά που συμβαίνουν σήμερα. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο πως αυτοαποκαλούνται, ή πως τους αποκαλούν, γιατί η Ελλάδα είναι στην καρδιά και κάτω από άλλες συνθήκες θα συμφωνούσα κι εγώ ότι όλα τα άλλα είναι ανοησίες. Το πρόβλημα όμως σήμερα είναι η επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια, η «Μεγάλη Αλβανία» και το «Μουσουλμανικό Τόξο», η Βουλγαρία και η Τουρκία, τις οποίες ξεχάσαμε τελευταία. Και κυρίως το ότι πρέπει κάποτε να σταματήσουμε να υποχωρούμε. Και να πούμε «ως εδώ».
  Συμφωνώ λοιπόν ότι αν θέλουμε να αποδώσουμε ευθύνες, ας τις αναζητήσουμε πρώτα σε εκείνους που επέτρεψαν να διογκωθεί το θέμα του ονόματος. Και επειδή τα έζησα από πολύ κοντά εκείνα τα γεγονότα , έχω να πω τα εξής: Το 1992 ήταν αργά πλέον για να γίνει αυτό που λες. Δηλαδή «να είχαμε στηρίξει την ΠΓΔΜ αντί να την αφήσουμε να εξελιχθεί σιγά-σιγά σε αμερικάνικο προτεκτοράτο τύπου Κοσόβου». Αυτό θα μπορούσε να γίνει στην αρχή, όταν διαλύθηκε η Γιουγκοσλαβία και τα Σκόπια δεν είχαν ου την κεφαλήν κλείναι, εξηρτώντο απολύτως από την Ελλάδα και παρακαλούσαν για βοήθεια έναντι οιουδήποτε ανταλλάγματος. Τι έκανε τότε η ελληνική πολιτική ηγεσία; Αντί να προσεγγίσει τα Σκόπια και να λύσει το πρόβλημα εν τη γενέσει του, διόγκωσε τον ανύπαρκτο κίνδυνο των Σκοπίων και έπαιξε ουσιαστικά το παιχνίδι των ξένων που ήθελαν να δημιουργήσουν ένα πρόβλημα εκ του μη όντος. Και δεν με ενδιαφέρει τώρα αν οι Έλληνες πολιτικοί ηγέτες το έκαναν συνειδητά, ή ασυνείδητα. Το αποτέλεσμα μετράει.

 8. Slobodan avatar
  Slobodan 28/04/2008 11:34:36

  Ποιος τολμούσε το 1992 και προηγουμένως να πει ότι τα Σκόπια μπορούσαν να γίνουν, επί της ουσίας (για να μην παρεξηγούμεθα), ο 53ος Νομός της Ελλάδος, χωρίς να τον πετάξουν στον Καιάδα των «εθνικοφρόνων» και «πατριδοκάπηλων»; Για μένα αποτελεί θέμα το γεγονός ότι ως έθνος και ως λαός συζητάμε μόνο για τα δικαιώματα των άλλων λαών, υπαρκτών και μη. Κανείς δεν συζητά μήπως και είχε δίκαιο ο Μιλόσεβιτς όταν έλεγε ότι «το πρόβλημα των Σκοπίων είναι θέμα της πυροσβεστικής Βελιγραδίου».

 9. τουρκόσπορος avatar
  τουρκόσπορος 28/04/2008 21:15:21

  Aς υποθέσουμε ότι το πρόβλημα όντως είναι η επαναχάραξη των συνόρων στα Βαλκάνια, η «Μεγάλη Αλβανία» και το «Μουσουλμανικό Τόξο», η Βουλγαρία και η Τουρκία.
  Σε τι θα βοηθήσει την επίλυση οποιουδήποτε εξ αυτών των προβλημάτων το να εμποδισθεί η δημοκρατία της Μακεδονίας να ονομάζεται δημοκρατία της Μακεδονίας;
  Αντιθέτως, νομίζω ότι τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα θα ΑΜΒΛΥΝΘΟΥΝ αν η Ελλάδα αναγνωρίσει τη δημοκρατία αυτή με το συνταγματικό της όνομα.

  Με αυτό τον τρόπο:
  - το ενδεχόμενο επαναχάραξης των συνόρων (της Μακεδονίας) θα απομακρυνθεί.
  - η επιρροή της Αλβανίας και της Βουλγαρίας στη χώρα αυτή θα μειωθεί.
  - η Τουρκία θα πάψει να αποτελεί ελκυστική εναλλακτική λύση και ενδεχόμενη συμμαχία για τη χώρα αυτή, εφόσον δεν θα χρειάζεται να αντισταθμίσει την πίεση της Ελλάδας.

  Αντιθέτως, όσο η Ελλάδα αμφισβητεί, μειώνει και απειλεί την υπόσταση της δημοκρατίας της Μακεδονίας, τα προβλήματα αυτά παραμένουν ανοιχτά και υπάρχει πιθανότητα να οξυνθούν.

  υ.γ. Αυτό το "μουσουλμανικό τόξο" δεν βλέπω τι σχέση έχει με την κατάσταση στα Βαλκάνια. Οι μόνοι μουσουλμάνοι που υπάρχουν στην περιοχή είναι στη Βοσνία, και δε μου φαίνεται να δείχνουν καμία πρόθεση να δημιουργήσουν τόξο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.