#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/10/2009 22:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παράδειγμα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς και η ΝΔ«Βλέπω μια χώρα όπου περισσότερα παιδιά μεγαλώνουν με ασφάλεια και αγάπη, επειδή η οικογενειακή ζωή έρχεται πρώτα. Βλέπω μια χώρα όπου επιλέγετε τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή: το σχολείο που πηγαίνει το παιδί σας και την υγειονομική περίθαλψη που λαμβάνετε. Βλέπω μια χώρα όπου οι κοινότητες κυβερνώνται ανεξάρτητες από την Κυβέρνηση: οργανώνοντας μόνες τις τοπικές υπηρεσίες. Βλέπω μια χώρα με τους επιχειρηματίες παντού, που φέρνουν τις ιδέες τους στη ζωή μας. Βλέπω μια χώρα όπου δεν δίνει έμφαση μόνο στα χρήματα, αλλά και στην ποιότητα ζωής. Βλέπω μια χώρα όπου δεν είστε φοβισμένοι να περπατήσετε πίσω στο σπίτι σας, όπου είστε ασφαλείς γνωρίζοντας ότι το σωστό και το λάθος αποκαθίσταται στο νόμο και την τάξη. Βλέπω μια χώρα όπου τα φτωχότερα παιδιά πηγαίνουν στα καλύτερα σχολεία, όπου η γέννα δεν αποτελεί εμπόδιο.»

Ποιος είπε ότι τα οράματα στην πολιτική πέθαναν; Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον (το κόμμα του οποίου προηγείται των Εργατικών του κ. Μπράουν στις δημοσκοπήσεις με περισσότερες από 10 ποσοστιαίες μονάδες, προτάσσει τη μείωση των κρατικών δαπανών, παρά τις εσωκομματικές πιέσεις για μείωση των φόρων) στο πρόσφατο Συνέδριο των Συντηρητικών. Το κλείσιμο της ομιλίας του περιλαμβάνει και τις βασικές του προτεραιότητες: «Τι μπορούμε να υποσχεθούμε: Οικογένεια, κοινότητα, χώρα. Μειώνουμε το μεγάλο κράτος και κινούμε την κοινωνία μπροστά. Χτίζουμε ξανά την εμπιστοσύνη, ώστε να σηκώσουμε πάλι ψηλά τη χώρα».

Ο δρόμος του προσδιορισμού των προτεραιοτήτων και των τρόπων εφαρμογής της ιδεολογικής πλατφόρμας της ΝΔ στα καθημερινά προβλήματα θα πρέπει να λάβει υπόψη το εσωτερικό πολιτικό τοπίο -και κυρίως τις πολιτικές της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ-αλλά και το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Σε αυτήν την αναζήτηση είναι σίγουρα χρήσιμη η εξέταση των κυβερνητικών μοντέλων Σαρκοζί, Μέρκελ, αλλά και αυτού που ευαγγελίζεται ο Κάμερον στην Αγγλία.

Ο Ν. Σαρκοζί στη Γαλλία, με τη γνωστή έμφασή του σε θέματα δημόσιας ασφάλειας, μιλά ξεκάθαρα για την επιστροφή στην πολιτική και δίνει έμφαση σε μία φιλική προς το κράτος οικονομία της αγοράς (state-friendly market economy). Σύμφωνα με τον “Economist” (27/11/08) «στόχος του Προέδρου είναι να καθησυχάσει το εκλογικό σώμα ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει τα αρνητικά αποτελέσματα της παγκόσμιας κρίσης στη γαλλική οικονομία». Επιπλέον, στο βιβλίο του «Κατάθεση» γράφει: «Ο καθένας πρέπει να έχει τη βεβαιότητα ότι, αν αξίζει, ο δρόμος της κοινωνικής του ανόδου είναι ανοιχτός».

Για την κυρία Μέρκελ, η οποία πρόσφατα κέρδισε για δεύτερη φορά τις εκλογές στη Γερμανία, παρότι όπως σημειώνει ο “Economist” δεν έχει ως δυνατό της σημείο την ιδεολογία, προέταξε ξεκάθαρα δύο προτεραιότητες στην πρώτη της θητεία ως καγκελάριος: την κλιματική αλλαγή και το δημογραφικό πρόβλημα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την έμφαση που δίνει στην κοινωνική οικονομία της αγοράς (social-market economy).

Κρίσιμος παράγοντας για την ελληνική κεντροδεξιά είναι ο νέος ηγέτης της παράταξης να ακολουθήσει το κατάλληλο μίγμα πολιτικής. Ένα μίγμα πολιτικής που λαμβάνει τα μηνύματα των καιρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και προτείνει αξιόπιστες και εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα της Ελλάδας. Και κάνοντας ένα απαραίτητο βήμα παραπέρα, πρέπει να δώσει προοπτική στην παράταξη και τη χώρα. Να καθορίσει ένα νέο παραταξιακό και εθνικό στόχο. Να απαντήσει στο ερώτημα πού θέλουμε να βρίσκεται η Ελλάδα σε 15-20 χρόνια από σήμερα, αλλά και το πώς θα βρεθεί σε αυτή τη θέση.

Κ.Α.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Προφήτης avatar
  Προφήτης 19/10/2009 23:20:50

  Σε 15-20 χρόνια, αγαπητέ Κ.Α., αν το ΠΑΣΟΚ δεν ανατραπεί την Άνοιξη ή πάντως αυτήν την 4ετία, και αν εκλεγεί η Ντόρα, το ερώτημα θα είναι περιττό.
  Ελλάδα δεν θα υπάρχει.
  Ούτε κινδυνολογία ούτε μεμψιμοιρία ούτε αντιπολίτευση.
  Ανάγνωση της πραγματικότητας.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 19/10/2009 23:24:46

  Εχει στην Αγγλια αναρχοαυτονομους που καινε μαγαζια και πανεπιστημια;
  χουλιγκανς βεβαια εχει αλλα κανεις δεν διαμαρτυρεται οταν τους κυνηγα η αστυνομια.
  Μα τι αστειοτητες ειναι αυτες να λεγονται οταν η κυβερνηση επεσε μετα απο παρατεταμενα βιαια επεισοδια που δεν ηθελε να αντιμετωπισει γιατι φοβοταν;
  Ακου ασφαλεια,οικογενεια και ευτυχια.
  Οποιος δεν μπορει να απαντησει στο πως θα αντιμετωπισει την κουκουλοφορια καλα ειναι να μην κανει ονειρα για κυβερνηση.

 3. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 20/10/2009 01:47:05

  Καλά είναι τα προπαγανδιστικά σλόγκαν, αλλά εάν δεν εξουδετερωθεί η επιβολή των διεθνών μεγαλοτραπεζιτών, που είναι θιασώτες της παγκοσμιοποίησης, ελέγχουν την πολεμική βιομηχανία, τις πολυεθνικές πετρελαίου, τα καρτέλ, τις μυστικές υπηρεσίες και το pipe-line της ηρωίνης, καταλήγουν διαχειριστική παρηγόρια.

 4. Χρήστος avatar
  Χρήστος 20/10/2009 09:38:47

  Ι. Κ. Πρετεντέρης | Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009


  Στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχουν εκλογές τον ερχόμενο Μάιο, αν δεν γίνουν νωρίτερα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η οικονομική πολιτική του Γκόρντον Μπράουν (την οποία πέρυσι, τέτοια εποχή, πολλοί υποδείκνυαν περίπου ως μοντέλο για να βγούμε από την κρίση...) έχει αποτύχει και τα μεγέθη ξέφυγανεντελώς.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο το δημόσιο έλλειμμα έφθασε στο 12,5% του ΑΕΠ- σας θυμίζει κάτι αυτός ο αριθμός; Στο Ηνωμένο Βασίλειο λοιπόν οι Εργατικοί υπολείπονται καμιά εικοσαριά μονάδες των Συντηρητικών και ο Ντέιβιντ Κάμερονθα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο επόμενος πρωθυπουργός.

  Στις 8 Οκτωβρίου το ετήσιο συνέδριο των Συντηρητικών πραγματοποιήθηκε στο Μάντσεστερ. Ο Κάμερον θα μπορούσε να πει μια σειρά από γενικότητες, να υποσχεθεί ανόρθωση των πάντων, να ακούσει τα χειροκροτήματα και να περιμένειτις εκλογές. Με είκοσι μονάδες προβάδισμα δεν θα πρέπει να τον ανησυχούν και πολύ.

  Δεν το έκανε. Βγήκε στο συνέδριο του κόμματός του, περιέγραψε ακριβώς την κατάσταση της οικονομίας και ανήγγειλε λεπτομερώς τι θα κάνει για να την αντιμετωπίσει. Τι ανήγγειλε; Τρία πράγματα.

  Πρώτον, θα περικόψει τα αναπηρικά επιδόματα κατά ένα τρίτο.

  Δεύτερον, θα παγώσει όλους τους μισθούς στο Δημόσιο. Σε αυτό συμφωνούν και οι Εργατικοί αλλά εξαιρούν τους χαμηλόμισθους δημόσιους υπαλλήλους.

  Τρίτον, θα αυξήσει τα όρια σύνταξης στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες- εκεί, βεβαίως, δεν υπάρχει απόκλιση στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών, όπως συμβαίνει σε κάτι άλλες περίεργες χώρες...

  Δεν λέω ότι ο Κάμερον έχει δίκιο ούτε ότι τα μέτρα που προτείνει είναιαπαραιτήτως τα σωστά. Λέω, όμως, ότι οκτώ- εννέα μήνες πριν από τις εκλογές αισθάνθηκε την υποχρέωση να πει τι ακριβώς προτίθεται να κάνει και μάλιστα να εξαγγείλει μέτρα τα οποία μόνο στη λογική της συλλογής ψήφων δεν υπακούουν.Αν τον ψηφίσουν, τον ψήφισαν.

  Και λέω επίσης ότι σε μια άλλη χώρα που γνωρίζω πέρασε η προεκλογική εκστρατεία, πέρασαν οι εκλογές, πέρασαν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και ακόμη δεν μάθαμε τι πρόκειται να γίνει με τα οικονομικά μας. Θα μου πείτε, βεβαίως, ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η παλαιότερη κοινοβουλευτική δημοκρατία του κόσμου κι αν βγεις να πεις τι θα κάνεις χωρίς να εξηγήσεις πώς ακριβώς θα το κάνεις, σε παίρνουν στο κυνήγι. Οτι εκεί η πολιτική ασκείται επί τουσυγκεκριμένου, όχι επί της γενικής κουβέντας.

  Και ξέρετε τι θα σας απαντήσω εγώ; Οτι έχετε απόλυτο δίκιο!

  • Παλιός Οννεδίτης avatar
   Παλιός Οννεδίτης @ Χρήστος 20/10/2009 12:11:56

   Καλά ο Great Pretender μας δουλεύει ψιλό γαζί. Παίζει το ρόλο του και αυτός σε ένα σκηνικό που στήθηκε από τους ντόπιους ισχυρούς στην πλάτη του λαού, ώστε να βρεθούμε με τον ΓΑΠ πρωθυπουργό αλλά με την κυβερνητική ατζέντα Καραμανλή.
   Μετά την ταχυδακτυλουργικά κόλπα στο έλλειμμα βρέθηκε και νέο κολπάκι να ανέβουν εικονικά οι δαπάνες για την παιδεία στο 5%. Βάζουν την ΓΓΕΤ στο υπουργείο παιδείας...

 5. Γκαλέτι avatar
  Γκαλέτι 20/10/2009 16:46:43

  Αυτή την στιγμή η Νέα Δημοκρατία χρειάζεται βοήθεια να συνεργαστεί με δυναμικά άτομα που βρίσκονται εκτός των κόλπων της στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Μιά προσέγγιση με τον Γιώργο Καρατζαφέρη θα μπορούσε να βοηθήσει, θα ήταν ότι καλύτερο.

 6. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 22/10/2009 00:54:19

  Η αμφίπλευρη διεύρυνση της Προεδρικής Πλειοψηφίας ή απλώς και μόνο, το παράδειγμα Sarkozy.

  http://afp-next.blogspot.com/ check out!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.