06/06/2009 02:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πανηγύρι των Ευρωεκλογών

[youtube f2DFP5WiMGI]
________________________________________________________________
Το Ευρωκοινοβούλιο για όσους γνωρίζουν,  δεν έχει την ισχύ των Εθνικών Κοινοβουλίων. Δεν μπορεί να μοιράσει κονδύλια αλλά  ούτε και να νομοθετήσει. Αυτά τα κάνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι Εθνικοί ηγέτες. Ο κύριος ρόλος της Ευρωβουλής είναι η δημιουργία ή το μπλοκάρισμα  κάποιων Κανονισμών. Παράλληλα μπορεί να συστήσει νομοσχέδια τα οποία  όμως σπανίως γίνονται  ευρύτερα γνωστά. Πρόσφατα για παράδειγμα  ψηφίστηκε νόμος απαγόρευσης της εισαγωγής  στην Ε.Ε. προϊόντων κατασκευασμένων από φώκιες....

Εν αντιθέσει με την Ευρωβουλή, oι Ευρωβουλευτές έχουν πολλά προνόμια. Μεταξύ άλλων εισπράττουν και $350 την ημέρα, έχουν προϋπολογισμό $5.000 για ψυχαγωγικά ταξίδια και περίπου $9.000 τον χρόνο για μαθήματα γλώσσας και Η/Υ. Πληρώνουν φόρο μόνο 22% και ολοκληρώνοντας τη θητεία τους εισπράττουν μια «μεταβατική» αποζημίωση ενός μηνιάτικου για κάθε έτος θητείας. Ήτοι μισθοί 5 μηνών για μια μόνο θητεία. Καθόλου άσχημα.

Για μια τόσο καλή θέση όπως αυτή του Ευρωβουλευτή, η εκλογή δεν είναι και τόσο δύσκολη. Η συμμετοχή του κοινού  στις εκλογές είναι συνήθως μικρή (σε μερικές χώρες πέφτει στο 20%) και αρκεί να συμπεριληφθεί κανείς στο ψηφοδέλτιο μεγάλου κόμματος για να έχει σοβαρή πιθανότητα να εκλεγεί.

Στη Σουηδία, το νέο Πειρατικό Κόμμα που υποστηρίζει την νομιμοποίηση των πειρατικών διαδικτυακών downloads, αναμένεται να κερδίσει δυο έδρες φέτος! Στο Λονδίνο ο 19χρονος Steven Cheung αναμένεται να εκλεγεί με μια συμμαχία Κινέζων μεταναστών εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι εστιάτορες όπως ο πατέρας του. Αλλού (από την Βρετανία έως τη Ρουμανία) υπερεθνικιστικά κινήματα και κόμματα είναι πολύ πιθανό να κερδίσουν έδρες με κύρια πολιτική πλατφόρμα την αντί-μεταναστευτική πολιτική. Το αντισυμβατικό κόμμα Libertas του Ιρλανδού επιχειρηματία Declan Ganley συμμετέχει στις εκλογές σε 14  από τις 27  χώρες της Ε.Ε. με μοναδικό σύνθημα και θέση  την δραστική μείωση (downsizing) των θεσμών της Ε.Ε. 

Κάθε μήνα, ολόκληρη η νομοθετική εξουσία και περί τις 2.000 προσωπικού αποχωρούν από τις Βρυξέλλες και μετακομίζουν στο Στρασβούργο της Γαλλίας!  Αυτό γίνεται λόγω της παλαιότερης Γαλλικής πίεσης που ήταν αντίδραση στην αρχική απόφαση να γίνει το Βέλγιο η έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μηνιαία αυτή μετακίνηση κοστίζει στους Ευρωπαίους φορολογούμενους περί τα $300 εκατομμύρια καθ` έτος.

Στις όποιες παρόμοιες αντιδράσεις, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών απαντούν πως το Ευρωκοινοβούλιο είναι απλά παρεξηγημένο και ότι το κύριο πρόβλημα είναι θέμα αντίληψης. Για το λόγο αυτό φέτος  ξεκίνησε μια εκστρατεία πανευρωπαϊκής διαφήμισης του έργου του Κοινοβουλίου της Ε.Ε. μέσω της Γερμανικής διαφημιστικής εταιρίας Scholz & Friends η οποία και εισέπραξε  για αυτό $25 εκατομμύρια.

Για τις επικείμενες δε εκλογές, η Ε.Ε. προσέλαβε διάφορους ρόκερς οι οποίοι και διαφημίζουν το έργο της στο μουσικό κανάλι MTV international. Όπως λέει και ο μπασίστας  Andrew Fletcher  των Depeche Mode, «είμαστε δημοφιλείς στην Ευρώπη, και εγώ πιστεύω σε μια ενωμένη Ευρώπη».

Σε χωριά της Ολλανδίας όμως, οι  αγρότες διαμαρτύρονται πως δεν έχουν δει ακόμη τις εν λόγω διαφημίσεις. «Το πρόβλημα της Ε.Ε. λέει ο Wilbert de Jong που είναι τοπικός πολιτικός, είναι πρόβλημα κλίμακας... υπάρχει μεγάλη απόσταση από τις Βρυξέλλες μέχρι το χωριό μας....»

(The Wall Street Journal)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Fantazio avatar
  Fantazio 06/06/2009 03:48:55

  Το άρθρο είναι βλακώδες.

  Το Ευρωκοινοβούλιο, για όσους γνωρίζουν πραγματικά, έχει περισσότερη ισχύ απ' όλα τα εθνικά κοινοβούλιο μαζεμένα.

  Το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού. Κάθε κράτος-μέλος είναι υποχρεωμένο να προσαρμόζεται στην ΕΕ. ΔΕΝ συμβαίνει το αντίθετο.

  Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν πως το μέλλον τους αποφασίζεται γι' αυτούς, χωρίς αυτούς. Βολεύει η άγνοια και η απαξίωση, που έντεχνα πλασάρεται από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ.

  Σε αυτές τις Ευρωεκλογές, το UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου), έδωσε ένα πολύ καλό παράδειγμα: το 75% της εσωτερικής νομοθεσίας του προηγούμενου έτους, ήταν απλά προσαρμογή στις ευρωπαϊκές οδηγίες.

  3 στους 4 νόμους, ΔΕΝ αποφασίστηκαν σε εθνικό κοινοβούλιο.

  Οι Βρετανοί το κατάλαβαν, εμείς πάλι, όχι!

 2. Fantazio avatar
  Fantazio 06/06/2009 03:52:57

  www.youtube.com/watch?v=dmK-f88gcx8

  EU Parliament Chief admits 75% of all our laws are EU-made - Hans Gert Pottering Feb 2009

 3. JIMMY avatar
  JIMMY 06/06/2009 04:04:51

  Οι εκλόγές παράγουν μετασχηματισμούς στο πολιτικό-κομματικό σύστημα.Αξίζει τον κόπο να καταγράψουμε μια ημέρα πριν από τις εκλογές ορισμένες από αυτές.
  Πρώτον, οι δυνάμεις που συνδυάζουν οικονομική ισχύ και την ισχύ των νέων μέσων προσπαθούν όσο το δυνατό να αλλάξουν τον συσχετισμό ισχύος στο εσωτερικό των κορυφών της ελληνικής κοινωνίας. Επιδιώκουν να υποτάξουν τις πολιτικές ηγεσίας στους σχεδιασμούς τους. Αυτό που επιθυμούν, είναι να επιβάλλουν το δικό τους βραχύχρονο κέρδος και την άμεση επίδραση τους στη δημόσια σκηνή ως το πρώτιστο κριτήριο των πάντων. Το αρνητικό αυτού του προσανατολισμού τους δεν είναι μόνο ότι διαλύουν κάθε ουσιαστικό διάλογο για την πολιτική και το μέλλον του τόπου. Είναι ότι από τη θέση που κατέχουν αντί να δώσουν σχέδιο στη χώρα, έστω και προς όφελός τους, εμποδίζουν κάθε συζήτηση και κάθε διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου. Πρόκειται για την πιο ανίκανη κυρίαρχη ομάδα στην ιστορία της Ελλάδας και η οποία υπολείπεται κατά πολύ εκείνων άλλων κρατών στην Ευρώπη και όχι μόνο. Πρόκειται για επιχειρηματικές δυνάμεις μέτριου αναστήματος ως προς την ιστορία και την παγκοσμιοποίηση.

  Δεύτερο, οι δυνάμεις που περιγράφηκαν προηγούμενα, χαρακτηρίζονται από κυνισμό. Δεν σέβονται και δεν εκτιμούν κανένα, διότι έτσι το επιτάσσει η όποια ποιότητά τους. Ούτε φίλους, ούτε εχθρούς. Στόχος τους δεν είναι να υπάρξουν στη χώρα πολιτικές δυνάμεις ικανές να την βγάλουν από την κρίση και να την θέσουν σε τροχιά παγκοσμιοποίησης. Τόσο μακριά ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να σκεφτούν. Στόχος τους είναι να ελέγξουν όσο περισσότερο μπορούν όλα τα υπόλοιπα συστήματα οικονομίας, πολιτικής και της ίδιας της κοινωνίας, προκειμένου να κάνουν τις αρπακτές τους. Προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους θέλουν το πολιτικό – κομματικό σύστημα υποταγμένο σε αυτούς. Να σκέφτεται και να δρα στη βάση της δικής τους στενής – εγωιστικής λογικής.

  Τρίτο, με βάση αυτή τους την τελευταία επιλογή, προσπάθησαν με όλα τα μέσα να αποτρέψουν την νίκη του Γ.Παπανδρέου το 2007. Στην συνέχεια, θέλησαν να εκδιώξουν τον Γ.Παπανδρέου από την κορυφή της πολιτικής σκηνής. Αφού δεν το κατάφεραν, επέλεξαν τέτοιες πολιτικές που να μην του επιτρέπουν να ανασάνει. Τον εμφάνισαν ανίκανο να πάρει κεφάλι από τη ΝΔ. και όταν πήρε κεφάλι, παρίσταναν τους στεναχωρημένους ότι δεν κερδίζει με επαρκή διαφορά. Και όταν το ΠΑΣΟΚ πήρε μεγάλο κεφάλι, ανακάλυψαν την ανάγκη η χώρα να φύγει από τον δικομματισμό. Εφόσον δεν μπορούσε να νικήσει η ΝΔ, επεδίωξαν να περιοριστεί η ήττα της. Διότι μια μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ θα έκανε την κομματική σκηνή ανεξέλεγκτη για αυτούς. Ήθελαν και να περιορίσουν τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και κατόπιν να το κατηγορήσουν ότι δεν κατάφερε να κερδίσει επαρκώς.

  Τέταρτο, όταν τα διαπλεκόμενα ένιωσαν ότι υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τον έλεγχο της κομματικής σκηνής και να τους φύγει, άρχισαν να προβάλλουν διάφορες δυνάμεις προκειμένου να το αποδιοργανώσουν συνολικά. Όχι ότι απαραίτητα συμπαθούν τις δυνάμεις που προβάλλουν, αλλά προέχει να μην κερδίσει ένα ανεξέλεγκτο ΠΑΣΟΚ. Προς το παρόν είναι ευχαριστημένοι με τη ΝΔ που τους υπηρετεί πλήρως. Κατανοούν, όμως, ότι η εποχή της βαίνει προς το τέλος. Σε αντίθεση με ότι διακηρύττει το ΚΚΕ, ένα αδύνατο πολιτικό σύστημα δεν διευκολύνει την δική του πολιτική, αλλά εκείνων των δυνάμεων που θέλουν το πολιτικό σύστημα αδύναμο και ελεγχόμενο. Εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση που δεν το κατανοούνε ορισμένοι στην αριστερά. Οι διαπλεκόμενοι επιθυμούν να ελέγγχουν τους πολιτικούς και αν είναι δυνατόν να τους μετατρέπουν σε υπαλλήλους τους .

  Πέμπτο, από πλευράς της η Ν Δ επιδεικνύει μια δυνατότητα να εμφανίζεται ως πιο απαραίτητη για τη χώρα απ΄ότι είναι .Πρόκειται για μια εικονική «αναγκαιότητα» , που στηρίζεται σε μηχανισμούς που δεν έχουν να κάνουν με την πολιτική πραγματικότητα και τα συμφέροντα της κοινωνίας .Η Ν Δ προσπαθεί να περιορίσει το εύρος της ήττας της και πάνω απ’ όλα να χρησιμοποιήσει τις αυριανές εκλογές ως την κολυμπήθρα εξαγνισμού, προκειμένου να ξεπλυθεί από τα αμαρτήματά της. Σε αυτό συμβάλλαν αποφασιστικά τα Μέσα των διαπλεκομένων τα οποία ακολούθησαν δύο τακτικές που τις προώθησαν, μάλιστα, με σχετική επιτυχία. Η πρώτη τακτική ήταν εκείνης της απαξίωσης της ίδιας της εκλογικής μάχης. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουν να στείλουν τους ψηφοφόρους που φεύγουν από τη ΝΔ σε χώρους πέραν της ΝΔ. Είτε σε μικρότερα κόμματα, όπως οι οικολόγοι πράσινοι, είτε απευθείας στην αποχή. Με αυτή τους την τακτική υπηρετούν τον κύριο τους στόχο: να μην έχει το ΠΑΣΟΚ καταλυτική νίκη και να μην αποδιοργανωθεί σε βάθος η ΝΔ.

  Έκτο, η ΝΔ χάρη και στη στήριξή της από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα εμφανίζει την ήττα της ως μη ήττα. Το 2004 στις ευρωεκλογές είχε 9% (ναι! Πράγματι! Εννέα τοις εκατό) διαφορά από το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα και αν αυτή περιοριζόταν θα ήταν ήττα για αυτή. Το να περάσει το ΠΑΣΟΚ μπροστά σημαίνει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού κατά 10%. Τέτοια ανατροπή υπήρξε μεταχουντικά μόνο μια φορά, στην δεκαετία του εβδομήντα όταν το ΠΑΣΟΚ κατάπιε την Ένωση Κέντρου. Κατά συνέπεια μιλάμε για πιθανότατη σεισμική αλλαγή του πολιτικού συστήματος κατά ένα διψήφιο αριθμό. Η ΝΔ και οι σύμμαχοι της παριστάνουν ότι έχουν βαρύτατο πένθος αν η ήττα της δεν είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αν είναι έτσι, δεν έχουν παρά να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι της ΝΔ αυτή τη φορά ΠΑΣΟΚ. Και ο λαός θα το ευχαριστηθεί, και το ΠΑΣΟΚ θα ικανοποιηθεί και το χατίρι των σχολιαστών ΝΔ- Διαπλεκομένων θα κάνουν.

  Έβδομο, στις παρούσα εκλογική μάχη όλα δείχνουν ότι τα κόμματα της αριστεράς δεν θα έχουν τα κέρδη που περίμεναν από την «κρίση του δικομματισμού». Ο Συνασπισμός – Συριζα δεν θα αποκομίσουν τα κέρδη που κάποια στιγμή πίστεψε ότι θα έχει . Τόσο γιατί τα αναμενόμενα πριν μερικούς μήνες κέρδη ήταν εικονικά, όσο και γιατί με τη στάση τους έδιωξαν ψηφοφόρους που σκεφτόντουσαν να τον ψηφίσουν. Το πρόβλημα που είχα εντοπίσει πρώτος, επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια: οι πολίτες που μετακινιόνταν προς τον Συνασπισμό το έκαναν για άλλο λόγο από εκείνον για τους οποίους τους ήθελε ο Συνασπισμός. Οι μεν το έκαναν για να μετακινηθεί το ΠΑΣΟΚ πιο ριζοσπαστικά και σε πολιτικές συμμαχίες, οι δε τους ήθελαν για να αδειάσουν το ΠΑΣΟΚ στα πλαίσια μιας αντιδικομματικής γραμμής.
  Το ΚΚΕ με αφορμή την αντιπαράθεσή του με τον Θ.Πάγκαλο βρήκε την ευκαιρία ώστε να μετασχηματίσει τον αντιδικομματισμό του σε μονοδιάστατο μέτωπο προς το ΠΑΣΟΚ. Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία μάθαμε ότι αντικομουνισμό κάνει το ΠΑΣΟΚ και όχι η ΝΔ. Δεν υπήρξε ούτε μια ουσιαστική αντιπαράθεση του ΚΚΕ επί του ζητήματος με την δεξιά. Το ουσιαστικό πρόβλημα για το ΚΚΕ είναι ότι η γραμμή «του τιμωρείστε τους» διαθέτει μεν ένα ηθικό πολιτικό περιεχόμενο, δεν αποτελεί, όμως, πολιτική πρόταση συνδυασμένη με κάποιο όραμα.
  Τέλος, όγδοο, στην πολιτική σκηνή εμφανίστηκε ένα παλιό κόμμα με σχετικά νέα ορμή. Αυτό των πρασίνων – οικολόγων. Το κόμμα αυτό δεν έχει ιστορικές αναφορές όπως εκείνα της αριστεράς, αν και αρκετά στελέχη του προέρχονται από την «ανανεωτική της πτέρυγα». Μπορεί να εμφανίζεται ως φορέας νέων, μοντέρνων θεματικών και, ταυτόχρονα, να αυτοπροσδιορίζεται ως αντισυστημικό κόμμα. Όμως, το πρόβλημά του είναι ότι δεν πρόκυψε στην Ελλάδα από κάποιες αυθεντικές ριζοσπαστικές δράσεις και για αυτό προς το παρόν δεν έχει και ουσιαστικές πολιτικές θέσεις. Επιπλέον, εμφανίζεται σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης και δείχνει αδύναμο να συνδυάσει τα προβλήματα της οικολογίας με το κοινωνικό ζήτημα που έχει επανέλθει στην πρώτη γραμμή των πολιτικών αγώνων.

 4. nik avatar
  nik 06/06/2009 08:06:22

  Αν "η απόσταση είναι μεγάλη" από τις Βρυξέλλες μέχρι τα χωριά της Ολλανδίας, τότε τι είναι για τους υπολοίπους, και τι προοπτικές έχει αυτό το πράγμα να ολοκληρωθεί ποτέ.

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 06/06/2009 08:22:04

  @1 Fantazio- Μήπως τρέφεσαι από το Πρυτανείο των Βρυξελλών;

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/06/2009 11:30:39

  καλημέρα.Δεν ξεκινήσαμε καλά με τους ευρωβουλευτές στις Βρυξέλ lες. Όποιος γνωρίζει κάτι από τα παρακάτω ευπρόσδεκτα:(τα αλίευσα στο γκουγκλ) "The prominent pro-European and leader of the Greens in the European Parliament, D α nιel C o hn-B ε n d ι t has recently defended his publication in 1976 of an article in which he wrote of his σ e χ ual εxpεrιεncεs w i t h ch ιldren in a Kindergarten he used to run in Frankfurt in the 1970s. Responding to the republication of σ e χu alλy explicit passages of the article in The O β εrvεr, Cο h n- B εndιt has said that his article was part of the σ e χ u αl revolution which, together with the political revolution, he was then fomenting - although he claims that the experiences recounted in the article were in fact fantasies. There is, needless to say, no suggestion of this in the article itself. {Handelsblatt, 1/2/01} (source)
  ... Here is the original quote from Κοhn-Bendιt's book "Der grosse Basar" (The Grand Bazaar), Munich 1975:
  (After describing σ e χ ual conflicts between kindergarten kids and their parents:)
  From the chapter "Little Big Men" pages 139 to 147: "My constant flιrt with all children soon took on .... (…)
  δεν παραθέτω άλλα (είναι γνωστό το τι εστί Βέλγιο ... ).

 7. rs avatar
  rs 06/06/2009 12:14:32

  @3 jimmy
  "Καλή" ανάλυση αλλά εάν δεν ήταν ...τόσο ΠΑΣΟΚ θα ήταν καλύτερη!
  Μπορείς τελικά να αναφέρεις έναν λόγο (μόνο ένα) που θα πρέπει να εμπιστευτούμε ξανά τον....Πάγκαλο, την Παπανδρέου,τον Πρωτόπαπα,τον Βενιζέλο και όλα τα καλά παιδιά;

  ΥΓ. Factor, πώς είναι δυνατόν να "ανεβαίνουν" τέτοια σεντόνια, όπως το @3, ενώ εγώ δεν μπορώ να περάσω παρά μόνο δύο σειρές και εκείνες με πολλές προσπάθειες;
  Το ερώτημα είναι πραγματικό και δεν "υπονοεί" τίποτε άλλο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.