08/05/2010 11:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παιχνίδι των φημών και οι κερδοσκόποι

To παιχνίδι των φημών, των διαρροών και της διασποράς ειδήσεων είναι γνώριμο στην Ελλάδα.Τα «παπαγαλάκια» γνωστά από την εποχή του Χρηματιστηρίου, κι όχι μόνο.

Στην περίπτωση της οικονομίας, όμως, η προσοχή όλων και κυρίως των οικονομικών παραγόντων αυτής της χώρας, πρέπει να είναι συνεχής. Ειδικά στο τι λένε ή στο τι πράττουν. Μια μόνο φήμη, ένα μόνο λάθος μπορεί να φέρει την κατάρρευση της οικονομίας, κι αυτό δεν το θέλει κανείς σώφρων άνθρωπος.

Το παιχνίδι που παίζεται τελευταία λέγεται πτώχευση της Ελλάδας, αναδιάρθρωση του χρέους με ταυτόχρονη έξοδο από την ευρωζώνη και επιστροφή στην δραχμή.

Είναι περιττό να πούμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν η διάλυση της οικονομίας και εκατομμυρίων νοικοκυριών. Υποτίμηση του νομίσματος, δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης, επιτόκια στο θεό, αδυναμία χιλιάδων πολιτών να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, γενικά ένα χάος θα προέκυπτε από ένα τέτοιο σενάριο.

Κι όμως, για κάποιους δεν είναι απίθανο. Μπορεί και να γίνει αν δεν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια της Ευρώπης και όχι άλλες παλινωδίες. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο τότε πράγματι και η Ελλάδα θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της στάσης πληρωμών, αν όχι τώρα αλλά μέσα στο 2010.

Σε συνέντευξή του στο Ν.Υ Times, ο γνωστός οικονομολόγος και νομπελίστας Κρούγκμαν προτείνει ακριβώς την έξοδο από το ευρώ. Λέει όμως ότι για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει μεγάλη μείωση των μισθών, αύξηση των θέσεων εργασίας, αγορά μέρους του χρέους από την ΕΚΤ.

Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτε, ωστόσο, αυτό που τρομάζει περισσότερο αυτή τη στιγμή είναι η διασπορά ειδήσεων. Διότι φαίνεται ότι κάποιοι παίζουν χοντρά λεφτά στη διάλυση της Ελλάδας. Βγαίνει πολύ χρήμα από ξένους και Έλληνες που ποντάρουν στην επιστροφή στη δραχμή, βγάζουν λεφτά στο εξωτερικό, αγοράζουν δολάρια, γενικώς κάνουν τζόγο.

Ας προσέξει η κυβέρνηση τους καιροσκόπους… κερδοσκόπους. Αλλά "ποια κυβέρνησ;" θα μου πείτε...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kkonstan avatar
  kkonstan 08/05/2010 12:00:51

  "...επιστροφή στο ευρώ."

  δραχμή υποθέτω ήθελες να πείς.

  • maestros avatar
   maestros @ kkonstan 08/05/2010 12:43:28

   ΤΑ ΕΛΕΓΕ ΑΛΛΑ ... ΕΚΑΝΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΑΚΟΥΓΑΝ

   http://aliartos-city.blogspot.com/2010/05/blog-post_8710.html

 2. nnt avatar
  nnt 08/05/2010 12:17:01

  Μα αυτό δε ζητάνε ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ;

 3. Orestios avatar
  Orestios 08/05/2010 12:37:17

  Ο Κρούγκμαν δεν έκανε κονέξια με το GAP?

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/05/2010 12:41:46

  Υπάρχει και το ενδεχόμενο ενός ΕΥΡΩ 2 ΚΥΚΛΩΝ, ενός μικρού κύκλου χωρών σκληρού ευρώ για τις βόρειες χώρες και ενός μεγαλύτερου κύκλου ασθενέστερου ευρώ για τις νότιες.
  North- and South- Euro.

  Σε τελική ανάλυση έτσι δεν ήταν πάντα?
  Γιατί κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε?
  Εξάγαμε ελιές και εισάγαμε αυτοκίνητα.

  Με το ασθενές ευρώ ή με τη δραχμή θα ευνοηθεί ο τουρισμός μας.

  Υποτίμηση έχουμε ήδη.
  Η ακρίβεια των αγαθών είναι άτυπη αλλά πραγματική υποτίμηση.

  Με τη δραχμή θα ήταν το χειροτερο σενάριο υποτίμησης, αλλα θα είχαμε αυτονομία εκτύπωσης του νομίσματός μας.
  Χώρα που έχει δικό της νόμισμα ΔΕΝ πτωχεύει. Υπερπληθωρίζεται μόνο.
  Γιατί τρομάζουμε;
  Το ελβετικό φράγκο είναι ένα σκληρότατο νόμισμα, η αγγλική λίρα ανατιμάται συνεχώς.
  Η Ελβετία προσελκύει καταθέσεις, εμείς έχουμε τον τουρισμό και τη ναυτιλία ακόμα.

  Αυτό που γίνεται τώρα είναι η παράταση του κώματος.

 5. Στεφανίδου Μ. avatar
  Στεφανίδου Μ. 08/05/2010 13:06:00

  Συμφωνώ με το άρθρο, κι έγω ακούω ότι ίσως η πτώχευση είναι καλύτερη, ότι να γίνουμε αυτόχειρες γιατί αν έρθει τώρα, αντί μετά τα μέτρα, να είναι καλύτερα, τέλος πάντων (σας έστειλα και e-mail). Πείτε μας (η γνώση είναιδύναμη) τι προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, τι επιλογές ελιγμών έχουμε, τι να κάνουμε με τον οικονομικό προυπολογισμό (αγοράζω ή αποταμιεύω;)

  Εσείς ή ο Φαήλος ή Ροδινός βοηθήστε μας να καταλάβουμε. Γράψτε ένα άρθρο να το διαδώσουμε απο mail σε mail στο fb. Γιατί ο Σαμαράς είπαι όχι, τι είναι το ναι.

  Ευχαριστώ

 6. 2926 avatar
  2926 04/07/2010 20:32:41

  Μπλέ και κόκκινα κεράκια..

  Πολλοί είναι οι επαγγελματικοί κλάδοι που έχουν χτυπηθεί από την οικονομική κρίση. Ένας από αυτούς είναι και ο ευγενής κλάδος των trader. Παραθέτω αυτούσιο ένα γράμμα που έλαβα πρόσφατα.

  --‘’ Έχω την τύχη ή την ατυχία να είμαι trader. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι αγοράζω και πουλάω οτιδήποτε. Από μετοχές και ομόλογα εώς χρυσό και καφέ. Είμαι μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή μου για κάτι περισσότερο από 10 ώρες την ημέρα και βλέπω σχεδιαγράμματα με τα γνωστά ‘’κεράκια’’ να σχηματίζονται μπροστά μου. Κόκκινα ή μπλε, μικρά ή μεγάλα άλλοτε κρύβουν την χαρά και τα κέρδη και άλλοτε την αγωνία και το φιάσκο.

  Τώρα τελευταία ‘’παίζει’’ πολύ ο όρος κερδοσκόποι. Ο πολύς κόσμος τους φαντάζεται να κάθονται σε ολόχρυσους θρόνους και με ένα κούνημα του χεριού τους να κυβερνάνε τον πλανήτη και να απολαμβάνουν αμύθητα κέρδη. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική από αυτό. Απόλυτη αλήθεια του χρηματιστηρίου : κάθε 1000€ που κερδίζω εγώ κάποιος τα έχει χάσει. ‘Οπότε οι μισοί κερδοσκόποι θυσιάστηκαν ήδη. Πάμε τώρα στους άλλους μισούς.

  Σας βεβαιώ ότι ζουν και σκέφτονται παρόμοια με εμένα. Σε άλλα μεγέθη βέβαια αλλά το να ποντάρεις 10 χιλιάδες ή 10 εκατομμύρια σε μια κατεύθυνση δεν διαφέρει και πολύ όταν σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η μισή σου περιουσία. Και δεν μπορώ να περιγράψω τον τρόμο του να έχεις ποντάρει στην άνοδο και το κεράκι να είναι κόκκινο και να κατεβαίνει με ορμή. Και ο τραπεζικός σου λογαριασμός αδειάζει καθώς περνάνε τα λεπτά.

  Υπάρχουν άνθρωποι που κέρδισαν μια περιουσία σε λίγες ώρες. Άλλοι τα έχασαν όλα σε λιγότερες. Το συμπέρασμα είναι ένα, ότι πρόκειται ίσως για ένα από τα πιο απάνθρωπα επαγγέλματα στον σύγχρονο πλανήτη, με τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια μακράν από τα άλλα, που τάχιστα σε ανεβάζει στον ουρανό ή σε φυλακίζει στα Τάρταρα με τις πιθανότητες πάντα να κλίνουν προς το δεύτερο. Ποιόν δρόμο θα πάρει ο καθένας; Μα θα μας τον δείξουν τα κεράκια!!!’’--

  http://29-26.blogspot.com/2010/07/blog-post_04.html

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.