25/05/2010 16:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παιχνίδι των αγωγών συνεχίζεται

Η Statoil και η  EGL, εταίροι στον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP), ανακοίνωσαν προχθές, πως η γερμανική E.ON Ruhrgas θα συμμετάσχει στο εγχείρημα με ποσοστό 15%. Έτσι τα ποσοστά συμμετοχής θα διαμορφωθούν ως εξής: EGL  42.5%, Statoil  42.5% και η E.ON Ruhrgas  15%.  Ο νέος μέτοχος φέρνει μαζί του μια αναπτυγμένη αγορά αερίου στη νότια Ευρώπη, βοηθώντας στον ανταγωνισμό για το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν απέναντι σε αντιπάλους όπως είναι ο αγωγός ITGI pipeline, και ο μήκους 3.300 χλμ. Nabucco.

Ο Jochen Weise της E.ON Ruhrgas, ανέφερε πως ο αγωγός μήκους 520 χλμ. που θα περνάει μέσα από την Ελλάδα και την Αλβανία προς τη Ιταλία, θα είναι πολύ φθηνότερος και λιγότερο σύνθετος από τους αντιπάλους του. «Πρόκειται για την πιο πολλά υποσχόμενη διαδρομή αερίου προς τη νότια και κεντρική Ευρώπη.», είπε. Μάλιστα άφησε υπονοούμενα για την χρησιμότητα του Nabucco, τονίζοντας ότι η όλη επένδυση είναι ύψους 7.9 δισ., τα 4.5 εκ των οποίων επενδύονται σε υποδομές στη Τουρκία. Ο TAP, λένε, δεν προσφέρει τόσα.

Όλοι πάντως οι σχεδιαζόμενοι αγωγοί, αντιμετωπίζουν την απειλή της μικρής (μελλοντικής) ζήτησης για αέριο, καθώς σύμφωνα με τη παρισινή International Energy Agency, η δημοσιονομική κρίση της Ευρώπης θα συμπτύξει τα επίπεδα ζήτησης σε αυτά της δεκαετίας του `90.

Στο μεταξύ, η Κίνα και η Ρωσία ετοιμάζουν συμφωνίες για το αέριο της κεντρικής Ασίας, αυξάνοντας τους φόβους πως το φυσικό αέριο θα αρχίσει να ρέει βόρεια και ανατολικά, πριν τα ευρωπαϊκά σχέδια ολοκληρωθούν. Η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες εγκαινίασαν τους πρώτους διακρατικούς αγωγούς το περασμένο Δεκέμβρη, ικανούς να μεταφέρουν έως και 40 Bcm ανά έτος προς τη Κίνα, μέχρι το 2013. Η Statoil ωστόσο,  που συμμετέχει τόσο στον ΤΑΡ όσο και στο πεδίο Shah Deniz Αζερμπαϊτζάν, δεν ανησυχεί.

http://www.upstreamonline.com/live/article215314.ece

ΣΧΟΛΙΑ

  1. archaeopteryx avatar
    archaeopteryx 25/05/2010 17:17:53

    Λες για αυτό να έστειλαn εκεί οι Τούρκοι τα στρατά τους; χαχαχα

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.