#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/04/2008 02:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το παιχνίδι των αγωγών και το ταξίδι Καραμανλή στην Μόσχα

Στις 29 του μηνός ταξιδεύει ο Κώστας Καραμανλής στη Μόσχα για να συναντηθεί με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ρωσίας, Πούτιν. Στην ατζέντα της συνάντησης, τι άλλο; Κυρίως τα ενεργειακά, αλλά και οι αγορές ρωσικών οπλικών συστημάτων. Γράφαμε και χτες ότι ο κ. Καραμανλής ισορροπεί σε τεντωμένο σκοινί και καλείται να αποδείξει εάν είναι καλός ακροβάτης, ή όχι. Ισορροπεί αφενός ανάμεσα στο εύλογο συμφέρον της χώρας μας να καταφέρει να περάσουν μέσα από το έδαφός της τόσο οι ρωσικοί όσο και οι αμερικανικοί αγωγοί, και αφετέρου στις πιέσεις της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να κοπούν τα πολλά ενεργειακά πάρε-δώσε με τη Μόσχα. Εάν ο κ. Καραμανλής επιμείνει στα ανοίγματά του προς Βορρά, ο αγωγός φυσικού αερίου, στα ρωσικά «Γιούζνιι πατόκ» (South stream), θα περάσει από την Ελλάδα, και από εκεί, υποθαλάσσια, στην Ιταλία. Σχέδιο που επιθυμούν σφόδρα οι Ρώσοι. Πιθανώς, από την Βόρειο Ελλάδα, ο αγωγός να διακλαδώνεται και προς βόρεια Βαλκάνια, προς Σκόπια και Σερβία. Επίσης, ενδεχομένως, από την Ελλάδα στην Αλβανία. Εάν όμως, ο κ. Καραμανλής υποκύψει στις αμερικανικές πιέσεις, οι Ρώσοι σχεδιάζουν το πέρασμα του αγωγού από Βουλγαρία, Σκόπια και Αλβανία, προς Ιταλία. Επίσης, προς Σερβία.


Γενικότερα, η Μόσχα θεωρεί ως «συμμαχικό τρίγωνο» στα Βαλκάνια την Σερβία, Ελλάδα, Βουλγαρία. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι αφήνει εκτός «ενεργειακού νυμφώνος» την Κροατία, την Σλοβενία και την Αλβανία. Το αντίθετο. Σε όλους θέλει να δώσει ενέργεια. Σε όλες αυτές τις προσπάθειές της, η Ρωσία βρίσκει στενούς συμμάχους εντός της ΕΕ, την Γερμανία και την Ιταλία. Ήδη, σε συνεργασία με την ιταλική ΕΝΙ σχεδίασε τον South stream και τώρα «Γκαζπρόμ» και ΕΝΙ προωθούν σχέδιο υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου από την Λιβύη προς την Ιταλία. Να σημειωθεί πάντως, ότι αντίστοιχα σχέδια για μεταφορά ενέργειας προς Ελλάδα -Δ. Ευρώπη υπάρχουν και από την Αίγυπτο (άραγε εντάσσεται σε αυτά τα σχέδια και η Γαυδοπούλα;).Και μην ξεχνάμε: Ανοιχτά της Κύπρου, ανάμεσα στη μεγαλόνησο και την Αίγυπτο, υπάρχουν ενεργειακά αποθέματα, τα οποία επίσης πρέπει να προωθηθούν στην Δύση. Για το ρόλο του «ενεργειακού χωροφύλακα» στη Μεσόγειο οι ΗΠΑ προορίζουν τον έκτο στόλο και τη Σούδα. Στο μεταξύ, ο ρωσικός στόλος ξαναγυρίζει στην Συρία, όπου και ενισχύει την παρουσία του. 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. o ΑΤΑΚΤΟΣ της ΔΕΗς avatar
  o ΑΤΑΚΤΟΣ της ΔΕΗς 15/04/2008 04:09:22

  Αναδημοσιεύω κάτι ενδιαφέρων
  ΑΠΟ το πλούσιο μου αρχείο
  Λέτε μετά από αυτό ο «εκπρόσωπος» των εργαζομένων(???) στο Δ.Σ.ΔΕΗ Γιαννάκης Τ. να έχει ακόμα την άδεια σφραγίδα που του χάρισα δημόσια στην Γενική Συνέλευση ,αλλά και τα παλιοπάπουτσα μου που του χάρισα να Αντιδρά???-με την ντουντούκα(πρόσφατα ) έξω από την ευελπίδων) .
  Ημ/νία καταχώρησης : 16/10/2001 20:39:29
  ________________________________________

  Κύριε Διευθυντά,
  Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο άρθρο της έγκριτης εφημερίδας σας της 10.10.2001 και υπό τον τίτλο "Στη Δικαιοσύνη οι κάτοικοι της Μαυροπηγής" περιέχονται κάποια στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
  Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι κατά τη συνέντευξη Τύπου του Συλλόγου μας στις 9.10.01 ερωτηθείς ο πρόεδρος να σχολιάσει την υπόθεση (μεταξύ των άλλων που ορθώς αναγράφονται) φέρεται να υποστηρίζει την πρόταση για χρήση μικτού καυσίμου, δηλαδή λιγνίτη και Φ.Α. (στον σταθμό Πτολεμαϊδας) που είναι παλαιότερη πρόταση του Συνασπισμού.
  Αντίθετα ο πρόεδρος ανέφερε ότι πρέπει να ανοιχτεί οπωσδήποτε το Ορυχείο Μαυροπηγής, ώστε να μην απαξιωθεί ο λιγνίτης ως καύσιμο για τον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας. Καμία αναφορά δεν έκανε σε μικτή καύση ή καύση αερίου, άποψη την οποία έχει απορρίψει ο Σύλλογός μας.
  Μετά από αυτά και επειδή πιστεύουμε από παρανόηση και μόνο αναγράφηκε στην εφημερίδα σας το αντίθετο, παρακαλούμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να γίνουν οι σχετικές ενέργειες από μέρους σας ώστε να αποδοθούν ορθά οι δηλώσεις του προέδρου.
  Έχοντας εμπιστοσύνη στο καλοπροαίρετο των προθέσεών σας, αναμένουμε τις ενέργειές σας.
  Με αισθήματα φιλίας
  Για τον Σύλλογο Διπλ. Μηχανικών ΔΕΗ
  Ο Πρόεδρος
  Ι. Τσαρούχας
  Ο Γεν. Γραμματέας

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/04/2008 09:33:52

  Να που η Μόσχα συμφωνεί με τον ακροδεξιό Huntington... Χανόμαστε στην είδηση, χάνουμε το τι γίνεται

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/04/2008 10:13:28

  Διορθώνομαι: Χαθήκαμε στην είδηση, χάσαμε το τι γένεται.

 4. "χωσιά" avatar
  "χωσιά" 15/04/2008 22:37:45

  YΠΕΡ-πληροφόρηση + ΠΑΡΑ-πληροφόρηση + ΥΠΟ-πληροφόρηση = ΑΓΝΟΙΑ => αδυναμία κρίσης = το Ζητούμενον, για την σύσταση της παγκόσμιας "ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ των ΒΛΑΚΩΝ".

  Πώς γίνεται η "πληροφορία" "γνώση", για να γίνει η γνώση "κρίση" και η κρίση, εν τέλει, "πολιτική";

  Ή: Ποιος είναι ο κωδικός της Γνώσης, που ΘΑ μας κάνει "έτυμους πολίτες", αντί για νυν -...και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων- "έτοιμους πωλητές";

  (Εδώ σε θέλω, ...αναστενάρη κάβουρα!)

 5. συνταξιούχος avatar
  συνταξιούχος 16/04/2008 04:44:22

  Υπάρχει και το Φως
  Μην το ξεχνάς

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.