#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/02/2010 13:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το πέταγμα της πεταλούδας και η αποτυχία της Ευρώπης

 

Όταν στις ΗΠΑ ξεκίνησε η κρίση με τη Fannie May και τη Freddy Mack, ρώτησαν ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Lehman Brothers,  αν ανησυχεί για την τράπεζά του και για το τραπεζικό σύστημα γενικότερα. Με το πιο ειρωνικό του ύφος απάντησε: «Η Lehman είναι η προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου (οι αδερφοί Lehman ήταν γερμανοί μετανάστες και ξεκίνησαν από ένα μικρό μαγαζί στην Αλαμπάμα) και επιβίωσε της κρίσης του 1929! Τι το χειρότερο  μπορεί να μας συμβεί!»

Όταν αργότερα η κρίση γενικεύτηκε, πολλοί άρχισαν να θυμούνται εκείνη την ..πεταλούδα του Αμαζονίου.  Για την τύχη της Lehman γνωρίζετε, ενώ τον  Ιανουάριο ο Ομπάμα ανακοίνωσε την, εκ βάθρων, αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ. Ποιος να το πίστευε πριν λίγα χρόνια…

Όταν το Φθινόπωρο του 2009, εξελέγη η λαοπρόβλητη κυβέρνηση, «λεφτά υπάρχουν», Γιώργου Παπανδρέου, κανένας στην Ελλάδα δεν υπέθετε το μέγεθος της κρίσης. Ο ίδιος ο Παπανδρέου μάλιστα, σε μια απίστευτη έξαρση ανευθυνότητας και λαϊκισμού, μοίρασε 1.5. δις για επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, ενώ κατήργησε και ορισμένες άλλες ρυθμίσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, που όλο και κάτι θα απέφεραν στον κρατικό κορβανά (ημι-υπαίθριοι, φορολογία στα σκάφη κ.ο.)   Κανενός η ζωή δε βελτιώθηκε ουσιαστικά με το επίδομα  και όλοι θα τα είχαν καταφέρει και χωρίς αυτό, αλλά δείτε τώρα τι χρειάζεται  για  να  μαζέψουμε 1.5. δις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, επειδή προφανώς είχε εμπειρία  με τη δημιουργική λογιστική, μικροπολιτικά σκεφτόμενος, είπε να «φουσκώσει»
λίγο το έλλειμμα, να καταλογίσει ευθύνες στην «επάρατη δεξιά»,  για να φανεί μεγαλύτερο το δικό του επίτευγμα την επόμενη χρονιά. Ο κ. Ανωμερίτης στον ΟΛΠ, επειδή και αυτός ήξερε το θέμα, είπε να μοιράσει μερικές δεκάδες εκατομμύρια σε καμιά τριακοσαριά νοματαίους για να έχει το κεφάλι του ήσυχο. Τα έβλεπαν αυτά στην Ε.Ε. και έτριβαν τα μάτια τους! Στην Ελλάδα, υπήρχαν λεφτά!

Επειδή, όμως, δεν είναι κάθε μέρα πασχαλιά, όταν στη συνέχεια παρουσιάσαμε  τα νέα στοιχεία στην  Ε.Ε. , απηυδισμένοι με τις μεθοδεύσεις μας,  μας έβγαλαν στη σέντρα.

Έκανε και ο Τρισέ εκείνη την περίφημη δήλωση για τα ελληνικά ομόλογα και  όλοι ξαφνικά άρχισαν να μιλάνε για το «ελληνικό πρόβλημα». Γίναμε πια παγκόσμιο θέμα.

Η πεταλούδα του Αμαζονίου είπε να έρθει κατά Ευρώπη μεριά.

Η κυβέρνηση αιφνιδιασμένη, που το καλό σενάριο έτεινε να αποβεί εφιαλτικό, άρχισε να μιλάει πια για εντατικές, για μειωμένη εθνική ανεξαρτησία και άλλα επικίνδυνα, επιτείνοντας τον πανικό.  Και  πάνω στον πανικό τους, τυφλωμένοι από τις κομματικές τους παρωπίδες, άφησαν κρίσιμο χρόνο να περάσει και η ατολμία τους επέτεινε την κρίση.

Έτσι άρχισαν οι υποβαθμίσεις.

Έτσι μπήκαν στη ζωή μας  και τα  spreads!!! Έγιναν εκθέσεις ιδεών στα …νηπιαγωγεία και προσφιλές θέμα συζήτησης στους ανά την επικράτεια  καφενέδες.

Τότε ήρθε η Goldman Sachs για να μας «ξαναλύσει» το πρόβλημα, με τη γνωστή μέθοδο, αλλά για κάποιους λόγους το προξενιό δεν έγινε.

Με το  ελληνικό πρόβλημα  μπορούσε   ν’ αρχίσει το ντόμινο

Η αποτυχία της Ευρώπης

Το χρέος μας περίπου 320 δις ευρώ και οι δανειακές  μας ανάγκες, περίπου 65 δις ευρώ εφέτος, για τους καρχαρίες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ένα εξαιρετικά επικερδές προϊόν!

Υπολογίστε μόνο τις προμήθειες 1-1.5% για να αντιληφθείτε τι παίζεται!

Το ζήτημα, λοιπόν, που συζητείται τους τελευταίους μήνες είναι ποιος θα μας σώσει;

Η Ευρώπη ή η Αμερική.

Η κρίση του δημοσιονομικού προβλήματος της Ελλάδος ανέδειξε τις εγγενείς αδυναμίες της Ευρωζώνης.  Αίφνης αντιλήφθηκαν ότι έχουμε μεν μια Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα, η οποία όμως απέχει πολύ από το να λειτουργεί ως Κεντρική Τράπεζα. Όσο και αν φαίνεται περίεργο,  δεν προβλέπεται διαδικασία αποβολής κράτους-μέλους από την ΟΝΕ! Τέλος η Ε.Ε. δεν έχει μέσα διαχείρισης τέτοιων κρίσεων! Προφανώς, δεν είχαν σκεφτεί τις κακές μέρες!

Τα μέλη της Ε.Ε. φοβούμενα μήπως η κρίση φτάσει και στη δική τους αυλή, άρχισαν να αναθέτουν την διαχείριση του θέματος στους τεχνοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι έβλεπαν αριθμούς. Οι τεχνοκράτες επικράτησαν των πολιτικών.

Αν από το Φθινόπωρο η Ε.Ε. με τρόπο σαφή, κατηγορηματικό και μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, εξεδήλωνε  την πολιτική της αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και ο Τρισέ επιβεβαίωνε ότι  η Ευρωπαϊκη Κεντρική Τράπεζα θα εγγυάται τα ελληνικά ομόλογα όσο θα διαρκέσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης, η Ελλάδα θα μπορούσε να δανείζεται με ευνοϊκότερους όρους και σε βάθος χρόνου να βάλει σε τάξη τα του οίκου της.

Αντί όλων αυτών των αυτονόητων οι ηγέτες της Ε.Ε. και μέρους του ευρωπαϊκού κατεστημένου, επιχείρησαν σε μια περίοδο κρίσης να τιμωρήσουν ένα κακό σύμμαχο γιατί νόμιζαν ότι θα τον συμμορφώσουν και θα τον υποχρεώσουν να πάρει τα επώδυνα μέτρα.

Ξέχασαν ότι άμα πάρει φωτιά το  αυθαίρετο του γείτονα, μπορεί να κινδυνεύσει και η δική τους πολυτελής έπαυλη!

 Περιττή υπενθύμιση: Στη Ελλάδα έχουμε μια άτολμη, αναποφάσιστη και ελάχιστη για τις περιστάσεις κυβέρνηση.

Κώστας Ροδινός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜιχΜιχ avatar
  ΜιχΜιχ 26/02/2010 13:39:18

  Υπερβολές. Είναι αποφασιστική. Ξέρει τον τρόπο για να βάλει λεφτά στα ταμεία: θα ανεβάσει τον ΦΠΑ (και τον πληθωρισμό)!

  Πάνε για Όσκαρ Οικονομικής Βλακείας!

 2. περαστικός avatar
  περαστικός 26/02/2010 13:47:59

  Να ψάξετε και κάτι ακόμη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον πρώτο μήνα της εξουσίας της αποπλήρωσε χρέη του δημοσίου προς τρίτους από δέκα χρόνια πριν μέχρι και τις εκλογές. Ασφαλώς καλά έκανε, διότι χρέη προς ιδιώτες πρέπει να πληρώνονται κάποτε και να μη ρολάρουν από χρονιά σε χρονιά για να αποσιωπώνται από τα έξοδα. Αλλά το να το κάνεις σε μία στιγμή έχεις άλλα στο νου σου. Το κάνανε για να φουσκώσουν το έλλειμα. Ψάξτε να βρείτε τα ποσά διότι και σ' αυτά οφείλεται η αύξηση του ελλείματος.

  • Ermippos avatar
   Ermippos @ περαστικός 26/02/2010 17:06:55

   Φτάνει ρε παιδιά. Η κακή πίστη έχει κι αυτή τα όρια της και επιπλέον δεν είναι και καθόλου παραγωγική. Αντίθετα πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα. Όσο κακό είναι αυτό, -που εδώ σε αυτήν την σελίδα κατά κόρον καταγγέλλεται-, ότι είναι δηλαδή τεράστιο λάθος του Παπανδρέου να βγαίνει δεξιά και αριστερά και να ελεεινολογεί την χώρα, άλλο τόσο λάθος είναι να απαξιώνεται ολοκληρωτικά από τον κόσμο η όποια προσπάθεια γίνεται από την όποια ελληνική κυβέρνηση.

   Ξεχνάτε ότι η αποτυχία του ΠΑΣΟΚ, -που τόσο πολλοί δείχνουν να επιθυμούν διακαώς-, θα σημαίνει και κατάρρευση της χώρας. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Κυβερνήσεις που έχουν εκλεγεί μόλις πριν από έξι μήνες δεν πέφτουν έτσι εύκολα. Πέφτουν μόνο αν προηγηθούν ανεξέλεγκτης και τραγικής διάστασης κοσμοϊστορικά γεγονότα. Και τέτοια γεγονότα πρέπει να τα απευχόμεθα. Είναι απόλυτο συμφέρον μας να τα απευχόμεθα.

   Και μετά, πιστεύετε όλοι εσείς εδώ ότι αυτοί που θα αναλάβουν να πάρουν στα χέρια τους τις τύχες της χώρας υπό τέτοιες ακραίες συνθήκες θα είναι οι ίδιοι που μόλις πριν από λίγους μήνες αντίστοιχα είχαν χάσει τις εκλογές με διαφορά 11% και μέσα σε ατμόσφαιρα χλεύης και απαξίωσης; Μόνο και μόνο επειδή έφυγε ο Καραμανλής και ήρθε στην θέση του ο Σαμαράς; Για το όνομα του Θεού. Ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος αν ανασταινόταν και έπαιρνε το τιμόνι της ΝΔ ο κόσμος δεν θα μπορούσε να εμπιστευθεί ένα κόμμα που μόλις προ ολίγων μηνών είχε καταδικάσει με αυτό τον εξευτελιστικό τρόπο. Ειδικά όταν δεν έχει σταματήσει ακόμη να βλέπει όλες αυτές τις ίδιες σκατόφατσες κάθε βράδυ στις οθόνες το, να παριστάνουν πως δεν κατάλαβαν τίποτε από ότι συνέβη και να πιστεύουν ότι για μια ακόμη φορά θα ξεγελάσουν τους αφελείς και θα την βγάλουν καθαρή. Το τι θα γίνει αν το ΠΑΣΟΚ καταρρεύσει βίαια, -γιατί αυτό σημαίνει απομάκρυνση από την εξουσία μιας κυβέρνησης λίγους μήνες μετά από την σαρωτική της εκλογή-, είναι κάτι που ακόμη και οι πιο ευφάνταστοι από εμάς δεν μπορούν να διανοηθούν. Και ίσως δεν θέλουν να σκέφτονται.

   Και επί του προκειμένου. Η πληρωμή των χρεών προς τρίτους δεν αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα. Αντίθετα το μειώνει. Το έλλειμμα δεν είναι τίποτε άλλο από τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις που μένουν ανεξόφλητες. Όταν το πληρώνεις με νέους φόρους (καθαρά δηλαδή έσοδα) ή με περικοπές από προϋπολογισθείσες δαπάνες απλά εξαφανίζεται. Όταν το πληρώνεις με δανεικά (όπως και έγινε) μεταφέρεται λογιστικά στο δημόσιο χρέος.
   Σήμερα μιλάμε για 12,7%. Αν δεν είχαν πληρωθεί αυτά τα λίγα, που δόθηκαν στο τέλος της χρονιάς, (αν δεν κάνω λάθος γύρω στα 2 δισ.), τώρα θα ήταν 13,7%.

   Αυτό που ίσως δεν έχει γίνει απολύτως κατανοητό είναι ότι η ΝΔ δεν κατηγορείται για μαγείρεμα των δημοσιονομικών στοιχείων. Για μεταφορές δηλαδή και αντιλογισμούς ποσών που αλλάζουν την λογιστική εικόνα χωρίς να επηρεάζουν αθροιστικά τα νούμερα. Πάρτε για παράδειγμα την περίπτωση της δήθεν ιδιωτικού δικαίου εταιρείας που έφτιαξε η Γερμανία για να χρεώσει εκεί το κόστος της επανένωσής της, ώστε αυτό να μην αποτυπωθεί άμεσα στους αμιγώς εθνικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιούσε προς τα έξω για βιτρίνα. Τα χρήματα δεν εξαφανίστηκαν. Απλά φαινόντουσαν κάπου αλλού. Όλοι μπορούσαν να τα δουν αν έψαχναν λίγο αλλά κανείς στην ΕΕ, για πολιτικούς λόγους, δεν ήθελε να ψάξει. Αυτό το κάναν όλοι. Οι πάντες. Κακό μεν αλλά όχι πολύ.

   Αντίθετα η Ελλάδα από το 2005-2006 και μετά δεν περιορίστηκε σε αυτό. Άρχισε, όχι να αλλάζει όνομα και βιτρίνα στα χρέη αλλά να τα αποκρύπτει συστηματικά χωρίς να τα εγγράφει πουθενά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα χρέη των νοσοκομείων. Από τα 6 δισ. στο τέλος του 2009 εμφάνιζε μόνο τα 2,2. Τα υπόλοιπα δεν υπήρχαν πουθενά. Δεν τα ήξερε κανείς. Προέκυπταν μόνον αν κάποιος μπορούσε να κάτσει και να αθροίσει τα απλήρωτα τιμολόγια των προμηθευτών που στοιβαζόντουσαν στα ράφια των λογιστηρίων. Και τα πολυδιαφημισμένα διπλογραφικά συστήματα που θα βοηθούσαν στην εξοικονόμηση των δαπανών όλο εξαγγελλόντουσαν αλλά ποτέ δεν υλοποιούνταν. Γιατί άραγε; Επειδή η εφαρμογή τους θα έφερνε στην επιφάνεια και την πραγματική εικόνα. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση δολιότητας όπου η αδιαφάνεια χρησιμοποιήθηκε από την πολιτική ηγεσία ως εργαλείο.

   Αυτό που έγινε δεν ήταν δημιουργική λογιστική. Η δημιουργική λογιστική είναι πονηρούτσικο τρυκ και η επιτυχία της βασίζεται είτε στην απροσεξία του ελεγκτή σου ή στην συγγνωστή ανοχή που θα επιδείξει. Η δημιουργική λογιστική είναι και λιγάκι πράξη πολιτική. Και τέτοιες είναι οι ευθύνες που επιφέρει. Πολιτικές. Αυτό που έκανε η ΝΔ δεν ήταν δημιουργική λογιστική. Ήταν απίστευτη σε έκταση απάτη σε επίπεδο διακρατικών σχέσεων. Και αυτό είναι που σήμερα εξαγριώνει τους εταίρους μας.

   Και από την άλλη τα βόδια του ΠΑΣΟΚ κάθονται και μπαίνουν σε συζήτηση για το πόσο πίσω πρέπει να πάμε αφού δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσουν την διαφορά μεταξύ πολιτικών και ποινικών ευθυνών.!!!!!!!!!

   Αλήθεια είδε κανείς τελευταία στην πιάτσα τους Παπαθανασίου και Αβραμόπουλο. Μάλλον οι δικηγόροι τους τους είπαν να λουφάξουν για ένα διάστημα.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/02/2010 13:50:46

  Αυτο που ζητας ειναι αντιθετο στη συνθηκη του Μααστριχτ που ειναι εθνικο γερμανικο συμφερον.Τα εχω γραψει σε αλλο ποστ λεπτομερως.
  Αθωωνουμε δηλαδη την ανευθυνη κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ που νομισε οτι δια περιπατου μπορουσε να ανατρεψει τη συνθηκη που εκφραζει την ισορροπια των μεγλαων ευρωπαικων χωρων.
  Ξεχναμε οτι ο ανευθυνος δεν ηθελε να παρει καθολου μετρα και ελεγε οτι θα τα αντιμετωπισει με "πρασινη αναπτυξη" και πρασινα αλογα;Ποιο προγραμμα σταθεροποιησης αφου δε δεχοταν καμμια σταθεροποιηση;Δηλαδη να παραβιασθει το Μααστριχτ για καποιον που ουτε καν αναγνωριζει οτι εχει προβλημα;
  Μονο οταν αρχισαν να μας ξεκανουν τα spread εδεησε να κατεβει απο το υψος της σοσιαλιστικης μεγαλοσυνης του και να παρακαλα για "ανασα ζωης".
  Η ΕΕ δεν εχει καμμια απολυτως ευθυνη για οσα εγιναν μεχρι το Νταβος.Για μετα το συζηταμε.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ ψυχραιμια 26/02/2010 13:59:39

   Ψυχραιμία,
   Δεν αθωώνω την Κυβέρνηση. Το ακριβώς αντίθετο. Οπως έχω γράψει πολλές αφορές, αν από το Οκτώβριο είχαν κάνει τα βασικά, θα είχε αποφευχθεί ο διασυρμός της χώρας. Τα έσοδα που προσδοκούν από τα επαχθή φορολογικά μέτρα θα έχουμε ήδη προπληρώσει με το αυξημένο κόστος δανεισμού. Από την άλλη πλευρά όμως, δεν πρέπει να αγνοήσουμε ότι οι εταίροι μας επέτειναν την κρίση με τη καθημερινή μετρολαγνεια.
   Τα έχω διαβάσει τα σχόλιά σου και συμφωνώ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 26/02/2010 16:06:08

   Δεν ήταν οι εταίροι που επέτειναν την κρίση και δημιούργησαν τη μετρολαγνεία. Και σ' αυτό φταίει ο ΓΑΠ και η παρέα του. Όταν πήγε στην πρώτη σύνοδο κορυφής ο ΓΑΠ μέσα στη σύνοδο τους είπε ότι θα πάρει μέτρα. Του είπαν "μπράβο" (ο Σαρκοζύ βγήκε και είπε ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση της πραγματικότητας και όλα θα πάνε καλά) και ο Παπανδρέου αμέσως μετά βγήκε και είπε στους Έλληνες δημοσιογράφους ότι... μην ανησυχείτε, έχουμε τη στήριξη της Ευρώπης και όλα θα πάνε καλά, δεν χρειάζονται μέτρα! Ναι, αλλά τη στήριξη της Ευρώπης την απέσπασε υποσχόμενος (αορίστως) μέτρα. Που αμέσως μετά είπε "δεν θα τα πάρω"! Κουτοπονηριά επιπέδου νηπιαγωγείου, αλλά με κάτι τέτοια καταστράφηκε η ελληνική αξιοπιστία.

   Στη συνέχεια, όταν το πράγμα ξέφυγε με τα spread και αυτά δεν έπεφταν, η τακτική του Παπανδρέου ήταν "σας εκβιάζω ότι θα χρεωκοπήσω και θα συμπαρασύρω το ευρώ, αν δεν μου δώσετε λεφτά". Δηλαδή, έχεις δημιουργήσει ένα πρόβλημα στον εαυτό σου εκ του μη όντος (εκ του μη όντος ήτανε, όλοι το λένε ότι έχουν κι άλλες χώρες τα ίδια και υψηλότερα ελλείμματα) με την άφρονα ρητορική σου περί χρεωκοπίας και για ζητάς από τους άλλους να σου το λύσουν με τα λεφτά τους, για να μπορείς εσύ στο Ελλάντα να το παίζεις λαοφιλής πρωθυπουργός και να συνεχίσεις την πολυ βολική πασοκική πολιτική επιπέδου δεκαετίας 1980, να κάνεις "αναδιανομή" (με γερμανικά κλπ. λεφτά), και λοιπά, και λοιπά.

   Με όλα αυτά, το να σε λένε οι Γερμανοί απατεώνα και να σου βγάζουν την Αφροδίτη της Μήλου με τη γνωστή κίνηση, που υπονοεί "εγώ θα σας πάρω τα λεφτά σας, θέλετε δε θέλετε, γιατί είμαι λαμόγιο ολκής", εμένα δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα ανθελληνικό, με την έννοια δηλαδή της ψύχωσης. Αν ήμουν στη θέση τους θα έλεγα πολύ χειρότερα σε αυτόν που θα πήγαινε να με εξαπατήσει τόσο χοντρά.

   Δεν μας φταίνε οι Γερμανοί, ο Παπανδρέου μας φταίει. Η αντιγερμανική ρητορεία είναι για να κρύψουμε ότι φταίει ο Παπανδρέου. Πρώτα έφταιγε ο Καραμανλής, τώρα φταίνει οι Γερμανοί. Οι δύο πρώτες επιστολές, δηλαδή, άνοιξαν. Πλησιάζει η ώρα που θα ανοίξει την τρίτη επιστολή.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 26/02/2010 16:08:12

   Να συμπληρώσω στα παραπάνω αυτό που ήθελα αρχικά να γράψω και το ξέχασα στην πορεία να το γράψω, για τη μετρολαγνεία των εταίρων. Όταν λοιπόν ο Παπανδρέου είπε "θα πάρω μέτρα" στους ξένους και "δεν θα πάρω", αμέσως μετά στους Έλληνες, τότε άρχισαν οι άλλοι να τρελαίνονται και να του λένε "μη μας λες αόριστα 'θα πάρω μέτρα', θέλουμε συγκεκριμένα αυτά κι αυτά". Έτσι προέκυψεη η μετρολαγνεία. Και γι' αυτό φταίει η κουτοπόνηρη τακτική Παπανδρέου (για να μην τη χαρακτηρίσω χειρότερα).

 4. B.K.Σ. avatar
  B.K.Σ. 26/02/2010 14:07:39

  Ο οπορτουνισμός ως κοινωνική ιδεολογία

  Ν. Λυγερός

  Όλος ο κόσμος κατηγορεί τις μεγάλες ιδεολογίες που είχαν κατά την άποψη του μόνο και μόνο αρνητικές επιπτώσεις πάνω στην κοινωνία δίχως όμως να συνειδητοποιεί ότι υπάρχουν και άλλες ιδεολογικές μορφές που αποτελούν κοινωνικά δόγματα. Μια από αυτές τις αμφιλεγόμενες μορφές είναι και ο οπορτουνισμός. Φαινομενικά δεν είναι και τόσο αντιληπτός διότι συνδυάζεται εύστοχα με τον τοπικισμό και συνεπώς δεν ξεχωρίζει στο τοπικό επίπεδο. Επιπλέον προσφέρει πολλές δυνατότητες όσον αφορά στην έλλειψη θεωρητικής ιδεολογίας. Με το πρόσχημα της μη καταπάτησης των απόψεων κάθε ατόμου, ο οπορτουνισμός παρουσιάζεται ως η βέλτιστη διπλωματική λύση της επιβίωσης ενός θεσμού. Δεν υπάρχει ποτέ πρωτοβουλία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ύπαρξη του θεσμού εφόσον η τάση του είναι να καθορίζεται από την πλειοψηφία πριν από κάθε ψηφοφορία. Ο οπορτουνισμός λειτουργεί με το μοντέλο του φύλλου πάνω στο ποτάμι: πάει όπου τον πάνε. Δεν υπάρχει καμμιά αντίσταση και συνεπώς κανένα πρόβλημα. Η εξέλιξή του είναι η ροή του ρεύματος. Επιπλέον είναι νοητικά οικονομικός εφόσον ο οπορτουνισμός βασίζεται αποκλειστικά στη μίμηση του άλλου. Ως κινούμενος καθρέφτης, ο οπορτουνιστής ζει μέσα στον κόσμο της εικόνας. Το πλαίσιο του είναι καθαρά εικονικό και για τον ίδιο λόγο είναι και εντελώς πραγματικό διότι δεν προσφέρει τίποτα που να διαφέρει απ’ ό,τι υπήρχε. Ακόμα και στην περίπτωση -σπάνια βέβαια- όπου υπάρχει μια υλοποίηση, το οπορτουνιστικό σύστημα έχει εξασφαλίσει ότι η ύπαρξη του έργου δεν ανατρέπει κανένα δεδομένο και συμβαδίζει απόλυτα με τη δογματική νοοτροπία της κοινωνίας. Κανείς δεν μπορεί να στιγματίσει τον οπορτουνισμό διότι δεν αφήνει ποτέ το στίγμα. Πανταχού παρών διότι ανύπαρκτος στην ουσία, ο οπορτουνισμός είναι επαγγελματικός συμβιβασμός. Ως ρητορικό στοιχείο δεν δίνει αξία στην αλήθεια αλλά μόνο στην άποψη. Ως συμβιβαστική αρχή δεν επιβαρύνεται από οποιαδήποτε ηθική. Με αυτά τα χαρακτηριστικά ο οπορτουνισμός είναι το ιδανικό όπλο της τοπικής αδράνειας. Με τον οπορτουνισμό δεν υπάρχει ανικανότητα εφόσον δεν υπάρχει καν βούληση δημιουργίας και όλα καθορίζονται εντροπικά. Ένα άλλο από τα πολλαπλά κοινωνικά του προτερήματα είναι ότι δεν εμπεριέχει ανθρώπινα στοιχεία: όλα είναι απολύτως κοινωνικά, όλα είναι τυπικά. Ακόμα και η νομολογία δεν υπάρχει ως έννοια για τον οπορτουνισμό εφόσον όλα μπορεί ν’ αλλάξουν και να παραβιαστούν αν το θελήσει η κοινωνική μάζα. Με άλλα λόγια, ο οπορτουνισμός ενισχύει τα αντανακλαστικά της μικρής κοινωνίας πολλαπλασιάζοντάς τα. Με αυτόν τον τρόπο προκαλεί την απόλυτη αδράνεια που εξασφαλίζει τη μη επιβίωση κάθε δημιουργικού στοιχείου. Το μόνο καλό για τους ανθρώπους είναι ότι ο οπορτουνισμός δεν παράγει ιστορία, μόνο λήθη.

 5. Ανώνυμος avatar
  Ανώνυμος 26/02/2010 14:13:20

  Νομίζω πως υπολογίζουμε χωρίς τον ξενοδόχο για το μέλλον το δικό μας και της ευρώπης ίσως. Ο ξενοδόχος, γιωργάκη είναι η επερχόμενη πολεμική σύρραξη στην περιοχή μας που δεν ξέρουμε όμως ακόμα που και πως θα ξεσπάσειο. Πάντως μακρυά δεν είναι...

 6. donaE avatar
  donaE 26/02/2010 14:37:54

  Η πεταλουδα παιζει σε ενα σεναριο χαους.
  Εμενα αυτο το παιχνιδι μου φαινεται καλοστημενο.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ donaE 26/02/2010 18:10:45

   Dona,
   Αποκλείεις το ενδεχόμενο να είναι καλοστημένο και το ...χάος;

  • donaE avatar
   donaE @ donaE 26/02/2010 20:43:24

   Συνηθως δεν γινεται εξ ορισμου.Αλλα παλι τι ειναι ορισμος στις μερες που ζουμε;

 7. ΜΗΤΣΟΣ avatar
  ΜΗΤΣΟΣ 26/02/2010 15:23:05

  "Περιττή υπενθύμιση: Στη Ελλάδα έχουμε μια άτολμη, αναποφάσιστη και ελάχιστη για τις περιστάσεις κυβέρνηση."

  Διαφωνώ με την συγκεκριμμένη άποψη γιατί:
  Είναι η μόνη κυβέρνηση που από την αρχή ενεργεί για ένα βασικό στόχο:Την παραμονή στην εξουσία.Έτσι δικαιολογούνται και οι κομματάρχες γγ στα υπουργεία,ο πλήρης έλεγχος των ΜΜΕ ,η ευνουχισμός των συνδικαλιστών(πανελλαδική απεργία με 20000 κόσμος),το λαθρονομοσχέδιο,ο Καλλικράτης,ο συνεχής εξευτελισμός της κυβέρνησης του ΚΚ ,κτλ.
  Ξέρουν τι κάνουν.Ξέρουν που χρωστάν και θα πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.
  Η διακυβέρνηση του ΓΑΠ και ο φασιστικός τρόπος που ενεργεί είναι η μεγαλυτερη απόδειξη για το πόσο ανίκανη ηταν η ομάδα του ΚΚ να διαχειριστεί την εξουσία αλλά και μάθημα για την τωρινή ηγεσία του Σαμαρά για το πως πρέπει να λειτουργήσει.Με ενδυνάμωση και τυφλή πιστη στο κόμμα μένεις στη εξουσία όχι με το σταυρό στο χέρι και σεμνά και ταπεινά.

  • man8os avatar
   man8os @ ΜΗΤΣΟΣ 26/02/2010 18:25:00

   ΕΤΣΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙΣ ΠΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

  • ΜΗΤΣΟΣ avatar
   ΜΗΤΣΟΣ @ ΜΗΤΣΟΣ 26/02/2010 18:38:52

   Η χώρα έχει διαλυθεί εδω και χρόνια.
   Τωρα μαζεύουμε τα κομμάτια της.

 8. kanis avatar
  kanis 26/02/2010 15:23:09

  Μήπως, να ασχοληθούμε περισσότερο με την ταυτότητα των "καρχαριών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος" και μετά να αποφασίσουμε ποιόν "σωτήρα" θα διαλέξουμε;

 9. t avatar
  t 26/02/2010 16:43:24

  Trading in Markit’s sovereign credit derivative index soared this year, helping to drive up the cost of insuring Greek debt, and, in turn, what Athens must pay to borrow money. The cost of insuring $10 million of Greek bonds, for instance, rose to more than $400,000 in February, up from $282,000 in early January.
  On several days in late January and early February, as demand for swaps protection soared, investors in Greek bonds fled the market, raising doubts about whether Greece could find buyers for coming bond offerings.
  The Markit index is made up of the 15 most heavily traded credit-default swaps in Europe and covers other troubled economies like Portugal and Spain. And as worries about those countries’ debts moved markets around the world in February, trading in the index exploded.
  In February, demand for such index contracts hit $109.3 billion, up from $52.9 billion in January. Markit collects a flat fee by licensing brokers to trade the index.

 10. yannidakis avatar
  yannidakis 26/02/2010 17:16:52

  αφαιρω την τελευταια προταση για να δηλωσω πως συμφωνω με το εξαιρετικο κειμενο που κανει μια καλη συνοψη της καταστασης.
  Ας ελπισουμε το εν καιρω της υποθεσης να αποβει ευχαριστο για το αυθαιρετο & κατα συνεπεια για ολη τη γειτονια :[

 11. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 26/02/2010 17:25:22

  Άσχετο, σύμφωνα με "τα Νέα", κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια στη Βουλή. Τα λέει κάπως ήξεις αφήξεις το ρεπορτάζ τους, αλλά από τα γραφόμενα μοιάζει σαν να έχουν αποσύρει τη διάταξη για ιθαγένεια με τη γέννηση.

  http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1110748

 12. TopGunZ avatar
  TopGunZ 26/02/2010 17:31:53

  Ο ελληνικός λαός εξέλεξε με δημοκρατικές διαδικασίες σε ένα αμφιβόλου δημοκρατικής υφής περιβάλλον, το οποίο όμως ανεχόταν, συγκεκριμένη κυβέρνηση, προερχόμενη από συγκεκριμένης ιστορίας χώρο. Που ευθύνεται σε αυτό η Ευρώπη? Εάν ο Έλληνας έχει σαρώσει τα βραβεία στην ενδοπαλάμια δραστηριότητα δεν ευθύνεται ο Γερμανός, κοινώς σκάσε και κολύμπα κατάσταση. Και μη μου αρχίσετε τα περί Μίζενς και λοιπά, και αυτά εκλεγμένοι άρχοντές μας τα μαγειρέψανε. Τελικά δλδ τι? Έχουμε μετατρέψει τη Δημοκρατία σε εξιλαστήριο της δικής μας ανικανότητας?

 13. man8os avatar
  man8os 26/02/2010 17:58:06

  ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΥΧΕΙ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ!!!

 14. Επαγρυπνών avatar
  Επαγρυπνών 26/02/2010 18:04:26

  Το ΠΑΣΟΚ παντως δεν εχει κανενα προβλημα για ολα αυτα που συζηταμε!

  Η παραμονη του στη εξουσια (για πολλα χρονια ακομα) θα διασφαλιστει πληρως σε μερικες ημερες αφου σημερα αρχισε η διαδικασια για την ψηφιση του νομοσχεδιου ελληνοποιησης 600+ χιλιαδων αλλοδαπων.

  Κατοπιν φυσικα θα ψηφιστει κι αλλο σχετικο νομοσχεδιο οποτε ο αριθμος των νεων ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ θα αυξηθει δραματικα!

  Οπως μου ειπε σημερα ενας πασοκος

  ΕΧΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ!ΕΞΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΞΑΝΑΒΛΕΠΕΤΕ!
  ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΚΑΙ Η ΑΛΒΑΝΙΑ!!

  • remali avatar
   remali @ Επαγρυπνών 26/02/2010 18:14:10

   αν θελουν εμφυλιο θα τον εχουν!

  • ΜΗΤΣΟΣ avatar
   ΜΗΤΣΟΣ @ Επαγρυπνών 26/02/2010 18:43:14

   Συγνώμη,εμφύλιος από το facebook γίνεται;
   Γιατί οι Έλληνες κοιμούνται όρθιοι και ξενοδοχείο πληρώνουν.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Επαγρυπνών 26/02/2010 19:08:11

   Εμείς πες του εξουσία δεν βλέπουμε, αλλά αυτός παίζει σε λίγα χρόνια να βλέπει να του βιάζουνε την κόρη και να του ξεκοιλιάζουνε το γιο οι μελλοντικοί ψηφοφόροι του αΓΑΠούλη του....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.