Το ουκρανικό ζήτημα οδηγεί το ΣΥΡΙΖΑ σε αποστασιοποίηση από την ΕΕ
28/02/2014 07:30
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ουκρανικό ζήτημα οδηγεί το ΣΥΡΙΖΑ σε αποστασιοποίηση από την ΕΕ

Με ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να μην αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας και καταγγέλλει τις «ιμπεριαλιστικές δυνάμεις» της ΕΕ και των ΗΠΑ!

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία αποτελούν όπως φαίνεται την αφορμή για να εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο τις ανησυχίες του για την πορεία και το μέλλον της ΕΕ, αλλά για να αποστασιοποιηθεί απ’ τις Βρυξέλλες και μάλιστα όπως δεν το έχει κάνει ποτέ απ’ τη στιγμή που έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Η κατάσταση στην Ουκρανία αποτέλεσε αντικείμενο της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ενδεικτικό ότι στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά, ουσιαστικά υιοθετείται ο κεντρικός τίτλος «Ένα νέο τείχος υψώνεται στην Ευρώπη», με τον οποίο καλύπτει το θέμα εδώ και μέρες η ιστοσελίδα Ίσκρα που εκφράζει τις απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας (εσωκομματική αντιπολίτευση).

Στην Κουμουνδούρου εκτιμάται ότι «η Ουκρανία διαλύεται ως κρατική οντότητα» και επικρίνεται τόσο το «αυταρχικό καθεστώς Γιανουκόβιτς» όσο και «η στάση της Ε.Ε. και της Ουάσιγκτον» που «ενθαρρύνει κάθε ενέργεια που προσβλέπει στην αποσταθεροποίηση της χώρας». Ταυτόχρονα η κατάσταση παραλληλίζεται με τη διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και εκφράζονται οι φόβοι μιας γενικευμένης πολεμικής ανάφλεξης «στην καρδιά της Ευρώπης».

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ επικρίνει και μάλιστα με σφοδρό τρόπο τη στάση των «κυρίαρχων δυνάμεων της ΕΕ» αλλά και τις ΗΠΑ για το γεγονός ότι φέρνουν στα άκρα την γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία και εκφράζονται ανησυχίες για απρόβλεπτες εξελίξεις από μια πιθανή αντίδραση της Ρωσίας, είτε οικονομική, είτε ακόμα και στρατιωτική.

Επιπλέον στον ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται πολύ επιθετικά κατά της ΕΕ αλλά και των ΗΠΑ, τις οποίες και κατηγορούν ότι στηρίζουν, «έμμεσα ή άμεσα, τις πιο ακραίες νεοναζιστικές και εξτρεμιστικές ομάδες, που σήμερα διαπραγματεύονται ισχυρές θέσεις στην λεγόμενη κυβέρνηση εθνικής ενότητας». Στην Κουμουνδούρου υπάρχει βαθύτατη ανησυχία για το γεγονός ότι νεοναζιστικές οργανώσεις έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα γεγονότα της Ουκρανίας και μάλιστα υπό την καθοδήγηση των μεγάλων δυνάμεων της Δύσης. Αυτό εκλαμβάνεται απ’ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως σημάδι για το ρόλο που επιφυλάσσουν οι κυρίαρχες δυνάμεις της ΕΕ στις φασιστικές οργανώσεις της Ευρώπης και κατ’ επέκταση και στην Ελλάδα, όπου υπάρχει ήδη η Χρυσή Αυγή.

Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αρκετά στο θέμα των διώξεων κατά των κομμουνιστών της Ουκρανίας και των μνημείων που παραπέμπουν στη ΕΣΣΔ, αλλά και των εθνικών μειονοτήτων μεταξύ των οποίων και των Ουκρανών ελληνικής καταγωγής και καταγγέλλει ως «αντιδημοκρατική εκτροπή την απαγόρευση του ΚΚ Ουκρανίας» και τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον μελών του.

Κατά το ΣΥΡΙΖΑ η ελληνική κυβέρνηση εγκαλείται γιατί «πρωτοστάτησε στην νομιμοποίηση του σημερινού status quo στην Ουκρανία» και «ως προεδρεύουσα της ΕΕ πράττει ότι είναι δυνατό ώστε το μοναδικό «φάρμακο» για την Ουκρανία να είναι το ΔΝΤ και το ΝΑΤΟ για μια νέα «συνταγή εξαθλίωσης» για τον λαό της». Μάλιστα μέσω της Ρένας Δούρου ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε μέτωπο με τον υπουργό εξωτερικών και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το ζήτημα της ασφάλειας των ελλήνων της Ουκρανίας. Στο πλαίσιο των παραπάνω ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να μην ανεχθεί μια κυβέρνηση στην Ουκρανία που παίζει με τη φωτιά, την ανομία, την βία και τον νεοναζισμό» και να αναλάβει πρωτοβουλίες για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και της προστασίας των Ελλήνων ομογενών.

Πάντως η τοποθέτηση αυτή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιοσημείωτη καθώς ξεφεύγει απ’ τις ως τώρα εκκλήσεις του προς την ΕΕ να μην εμπλακεί σε εσωτερικές υποθέσεις μιας ξένης χώρας και «να μη ρίχνει λάδι στη φωτιά» όπως έκανε με τις ως τώρα χλιαρές και λιγοστές τοποθετήσεις του. Ενώ, για πρώτη φορά καταγγέλλεται απ’ το ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιο τρόπο η ΕΕ αλλά και οι ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που συνεργάζονται με φασιστικές και νεοναζιστικές δυνάμεις για να προβαίνουν σε πραξικοπήματα και να περιφρονούν τις δυνατότητες των δημοκρατικών διεξόδων και διαδικασιών! Ενδεχομένως αυτή να είναι και μια νίκη στα σημεία για την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση αυτή η τοποθέτηση θα επιδράσει στην τελική στάση του ΣΥΡΙΖΑ σε ότι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό στο φόντο των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων και ανακατατάξεων που δείχνουν να βάζουν σε σοβαρές (και δεύτερες) σκέψεις την Κουμουνδούρου.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.