08/10/2009 18:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το οικονομικό συμφέρον υπερτερεί του αίματος;Το φθινόπωρο του 1915, ένας Αυστριακός μηχανικός, που βοηθούσε στη κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Βαγδάτης, νόμισε πως είδε τουρκικά στρατεύματα να κινούνται προς τη Μεσοποταμία. Καθώς όμως αυτά πλησίαζαν, διαπίστωσε πως επρόκειτο για ένα απέραντο καραβάνι γυναικών, που βάδιζαν υπό την επίβλεψη κάποιων Τούρκων στρατιωτών. Οι 40.000 περίπου γυναίκες ήταν όλες Αρμένισες, που τις είχαν χωρίσει από τους άνδρες τους, τους οποίους είχαν ήδη σφάξει,  και που τις είχαν υποβάλλει σε μια «πορεία θανάτου»,  στη διάρκεια της οποίας 1.5 εκατομμύρια Αρμενίων έχασαν τη ζωή τους.

Έχοντας να υποστούν συνεχείς ξυλοδαρμούς και απάνθρωπους βιασμούς, μερικές από τις γυναίκες πρόλαβαν και έβαλαν τέλος στη ζωή τους πίνοντας δηλητήριο. Όπως κατέγραψε ο επίσκοπος Grigoris Balakian, «Μερικές από αυτές θύμιζαν περισσότερο σκελετούς καλυμμένους με κουρέλια, με δέρμα σαν λάστιχο, καμένες από τον ήλιο, τον αέρα και το ψύχος. Πολλές έγκυες, έχοντας μουδιάσει, άφηναν τα νεογνά τους στην άκρη του δρόμου, σαν σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της ανθρωπότητας αλλά και του θεού». 

Με κάθε χρόνο που περνάει, όλο και πιο πολλά νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για αυτή την εθνοκάθαρση, τη πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα. Και κάθε χρόνο, η Τουρκία απορρίπτει μετά βδελυγμίας τη κατηγορία ότι  διέπραξε αυτή την αγριότητα.  Και παρόλα αυτά, το ερχόμενο Σάββατο, παρά τη φρίκη των εκατομμυρίων απογόνων των όσων Αρμένιων επέζησαν, ο πρόεδρος της Αρμενίας Serg Sarkissian, σκοπεύει να προβεί σε υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας με τη Τουρκία, αποκαθιστώντας τις διπλωματικές τους σχέσεις, και  με απώτερο σκοπό τη βελτίωση του εμπορίου αλλά και των πετρελαϊκών συμφερόντων που οι δυο χώρες μοιράζονται.

Στη Βηρυτό, χιλιάδες Αρμένιοι διαδήλωσαν πρόσφατα, έξω από το ξενοδοχείο του προέδρου  Sarkissian, καταγγέλλοντας την εν λόγω συμφωνία. Τα πανό τους έγραφαν: «Δεν θα ξεχάσουμε» και «Η ιστορία μας δεν πουλιέται». Αποκάλεσαν μάλιστα τον πρόεδρο, «προδότη». Κάποιοι από αυτούς ρωτούσαν: «Γιατί πωλούνται οι 1.5 εκατομμύρια μάρτυρες μας»; «Τι θα γίνει με τη γη μας στη Τουρκία; Τα σπίτια που οι παππούδες μας άφησαν πίσω τους; Θα τα πουλήσει και αυτά ο Sarkissian»;

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι τα 5.7 εκατομμύρια των Αρμενίων, που σκορπίστηκαν σε μια μεγάλη διασπορά σε όλο το κόσμο, ζώντας πλέον στη Ρωσία, στις ΗΠΑ, στη Γαλλία, στο Λίβανο, αλλά και αλλού, είναι οι απόγονοι των κατοίκων της δυτικής Αρμενίας,  που υπέστησαν τη Τουρκική αγριότητα το 1915. Η σημερινή μικροσκοπική Αρμενία, με καμία πρόσβαση στη θάλασσα, με πληθυσμό μόλις 3.2 εκατομμυρίων, που ζουν στη περιοχή που κάποτε αποτελούσε την ανατολική Αρμενία, είναι κυριολεκτικά πάμπτωχη και ασκεί μια ιδιότυπη μορφή δημοκρατίας, ενώ παράλληλα μαστίζεται  από τεράστια διαφθορά. Η ύπαρξή της βασίζεται κυρίως στην εισροή εμβασμάτων από τις πλουσιότερες χώρες. Εξ ου και η πρόσφατη εκστρατεία του προέδρου της χώρας στη Νέα Υόρκη, στο Λος Άντζελες, στο Παρίσι, στη Βηρυτό  και αλλού, προκειμένου να πείσει για την αναγκαιότητα της συμφωνίας μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας, που πρόκειται να υπογραφεί οσονούπω στην Ελβετία.

Οι Τούρκοι από τη πλευρά τους, διατυμπανίζουν  και μια πιθανή επίλυση όσον αφορά στη περιοχή του Nagorno-Karabagh, που αποτελεί μέρος της ιστορικής Αρμενίας και που είχε καταληφθεί από παρακρατικές δυνάμεις της Αρμενίας,  οι οποίες την απέσπασαν από το Azerbaijan. Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης  όμως, του να παραδεχτεί τη γενοκτονία,  είναι αυτό που έχει εξοργίσει την αρμενική διασπορά. «Η αρμενική κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι,  προτείνοντας να συσταθεί ομάδα Τούρκων και Αρμενίων ιστορικών οι οποίοι θα αποφασίσουν το τι ακριβώς συνέβη το 1915», διαμαρτύρονται οι διαδηλωτές στη Βηρυτό. «Θα μπορούσαν οι Ισραηλινοί να διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τη Γερμανία αν ξαφνικά οι Γερμανοί καλούσαν τους ιστορικούς τους να αποφασίσουν για το  ολοκαύτωμα;», ρωτάνε.

Η προδοσία για τους Αρμένιους,  είναι διαχρονική. Ο Barack Obama ήταν ο τρίτος κατά σειρά Αμερικανός πρόεδρος, που υποσχέθηκε στους Αρμένιους ψηφοφόρους, πως θα αναγνώριζε τη γενοκτονία, αν κέρδιζε τις εκλογές. Και μετά την εκλογή του, τους πρόδωσε, αρνούμενος ακόμη και να εκστομίσει τη λέξη «γενοκτονία». Παρά την τότε καταδίκη της γενοκτονίας από τους Lloyd George  και Churchill, (ο οποίος Churchill ήταν και ο πρώτος Βρετανός πολιτικός που χρησιμοποίησε τη λέξη ολοκαύτωμα για το γεγονός), το αγγλικό Foreign Office έχει μέχρι και  σήμερα, μια χλιαρή άποψη επί του ζητήματος, ισχυριζόμενο πως οι λεπτομέρειες των σφαγών του 1915, είναι αμφισβητούμενες.

Τα στοιχεία όμως συνεχίζουν να βγαίνουν στην επιφάνεια, ακόμη και από τους αναγνώστες αυτής εδώ της εφημερίδας. Σε μια επιστολή που έλαβα από τον Αυστραλό Robert Davidson, μου περιγράφει το πώς ο παππούς του John "Jock" Davidson, βετεράνος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της γενοκτονίας των Αρμενίων. «Μου μίλησε για τις εκατοντάδες των πτωμάτων, ανδρών, γυναικών και παιδιών που αφέθηκαν να σαπίσουν γυμνά στο έλεος των σκυλιών…», μου γράφει.

Ο ιστορικός Peter Balakian, απόγονος του επισκόπου Balakian, περιγράφει στο βιβλίο του «Armenian Golgotha», το πώς οι Βρετανοί στρατιώτες που είχαν παραδοθεί στους Τούρκους, οδηγήθηκαν στο θάνατό,  μέσα από μια παρόμοια με αυτήν των Αρμενίων, πορεία θανάτου. Από τις 13.000 των Βρετανών και Ινδών αιχμαλώτων, μόνο 1.600 επέζησαν, και μίλησαν για τις φρικιαστικές σκηνές που είδαν σε σχέση με την αρμενική γενοκτονία.

Όταν λοιπόν, μεθαύριο, οι υπουργοί εξωτερικών της Τουρκίας και της Αρμενίας καθίσουν στο τραπέζι για να υπογράψουν το πρωτόκολλο συμφωνίας, ας προσέξουν μη τυχόν και αντί για μελάνι, τρέξει αίμα από τις πέννες τους.

 Απόδοση: S.A.- http://www.independent.co.uk

(στην φωτογραφία διαμαρτυρία Αρμενίων στο Λίβανο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 08/10/2009 19:18:51

  Αγαπητέ Φάκτορα

  Στην Βρετανια πριν από λιγο καιρό το BBC είχε φτιάξει μια ιστοσελίδα για να πουν τις δικές τους ιστορίες όσοι ακόμα ήταν εν ζωή από τον Α και Β παγκόσμιο πόλεμο αλλά και των συγγενών τους. Οχι πως εγιναν οι μάχες, αλλά τις δικές τους προσωπικές μαρτυρίες και ντοκουμέντα. Ίσως θα ήταν καλό να γίνει καί στην Ελλάδα που τόσα έχει περάσει ο λαός της και δεν αναγράφονται πουθενά. Να μάθουμε για παράδειγμα την ιστορία του Σχη Παύλου Κουρούπη που δεν ξερει σχεδόν κανένας.....

  • vachus avatar
   vachus @ Pikaia Gracilens 08/10/2009 19:28:40

   Μπορεί το πρότζεκτ να το αναλάβει η Ρεπούση...

  • o Μήτσος avatar
   o Μήτσος @ Pikaia Gracilens 08/10/2009 22:19:13

   Ίσως και να μην είναι και σπουδαία ιδέα να τα πολυσκαλίζουμε...

   Η ιστορία πρέπει να μελετηθεί από επιστήμονες και να παρουσιαστούν τα πράματα όπως έγιναν, με στοιχεία και είναι όχι όπως τα θυμάται ωραιοποιημένα κάθε γερόντιο με Alzheimers που προσπαθεί να περιαυτολογήσει.

   Στην Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη στο Ηράκλειο Κρήτης έχουν έρθει πρόσφατα αντίγραφα από αρχεία των ναζί, όπου καταγράφονται οι καταδότες έλληνες του πολέμου και τα στοιχεία που κατέδιδαν. Είναι εξαιρετικά οδυνηρά μεγάλος ο αριθμός των ρουφιάνων και πολλοί θα βρουν συγγενείς τους μέσα ή και τον εαυτό τους ακόμα αν τα σκαλίσουν.

   Με τους γερμανούς έχουμε ανοίξει νταλαβέρια καλά κάνουμε. Οι ιστορίες αυτές ανοίκουν σε κάποια άλλη εποχη. Ας βελτιώσουμε τα τωρινά μας χάλια που έχουμε καταντήσει τεμπέληδες και χαιρέκακοι και ας αφήσουμε τα παλιά για τους (πραγματικούς) επιστήμονες που τα εξετάζουν αμερόληπτα τα καταγράφουν ψύχραιμα και δεν προσπαθούν ντε και καλά να αποδείξουν κάτι με το ζόρι.

 2. ανώνυμος avatar
  ανώνυμος 08/10/2009 19:26:10

  Το ερώτημα είναι, "ισχύει η οικογενειακή ευθύνη" και κατ' επέκταση η συλλογική?
  Δηλαδή, το παιδάκι του Μένγκελε μπορεί να παίξει με κουβαδάκια στις παραλίες μαζί με ένα εβραιόπουλο? Αν ναι, τότε σαφώς και μπορεί το οικονομικό συμφέρον μετέπειτα γενεών να υπερτερεί του αίματος τον προηγούμενων. Αλλιώς πάμε σε "λεβέντικες" λογικές μανιάτικης βεντέτας. Αν το θέλουν οι σημερινοί Αρμένιοι το θέλουν και οι σημερινοί Τούρκοι, όλα καλά.

  • Στέργιος avatar
   Στέργιος @ ανώνυμος 08/10/2009 20:29:45

   Η διαφορά είναι ότι το παιδάκι τού Μένγκελε έχει αποδεχτεί την ιστορική αλήθεια, ότι δηλαδή η χώρα του διέπραξε γενοκτονία και άλλα άπειρα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, έχει ζητήσει συγχώρεση, έχει δώσει αποζημιώσεις, έχει εξιλεωθεί.

   Ας συμπεριφερόταν το παιδάκι τού Μένγκελε σαν τα παιδάκια τού Ατατούρκ, και θα σού'λεγα εγώ αν θα έπαιζε με το εβραιόπουλο στην παραλία.

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ ανώνυμος 08/10/2009 20:33:28

   Οι χιλιάδες ¨Ελληνες και ελληνοπόντιοι που επισκέπτονται καθημερινά τη Τουρκία για τουρισμό; Δεν είχαν νεκρούς ή πρόσφυγες εξαιτίας τους;

 3. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 08/10/2009 20:07:10

  Το οικονομικό συμφέρον υπερτερεί του αίματος;

  Πάντα γιατί δεν υπάρχουν εχθροί και φίλοι σήμερα, μόνο μπίζνες.
  Το αίμα όπου και όποτε χρειαστεί μετά το 1945 είναι απλά η επικύρωση των συμφωνηθέντων, το ιστορικό υπόβαθρο ή άλλοθι ή λόγος υπέρβασης και η συλλογική μνήμη μη πολιτικά ορθή σε χρώμα του χρήματος.

  Απλούστερα;

  Είναι πολλά τα λεφτά Αρη.... το είχε πει ο καλογήρου και είναι πλέον νόμος...

 4. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 08/10/2009 20:18:18

  Δυστυχώς μόνο ο ηττημένος αναγκάζεται να παραδεχθεί τα εγκλήματά του. Πάντως, αντίθετα με αυτό που νομίζουν πολλοί άνθρωποι άσχετοι με τη μελέτη της ιστορίας, το να υπάρχει ιστορική μνήμη και αναγνώριση της αλήθειας δεν οδηγεί σε βεντέτες και επιδιώξεις εκδίκησης. Και το τι έκαναν οι Ναζί διδάσκεται στα σχολεία, αυτό όμως δεν κάνει τους Ευρωπαίους να μισούν ή να αντιπαθούν τους Γερμανούς αλλά να αντιλαμβάνονται για παράδειγμα πόσο σημαντική ήταν η δημιουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για τη διατήρηση της ειρήνης. Η γνώση βοηθάει να αποφευχθούν τα ίδια αίσχη ακριβώς γιατί αποκαλύπτει τα αίτιά τους. Η λήθη μειώνει τις αντιστάσεις και ευνοεί έμμεσα το σχηματισμό συνθηκών ευνοϊκών για την επανάληψή τους. Άλλο το να θάψεις το τσεκούρι του πολέμου κι άλλο το να λησμονήσεις ότι έγινε πόλεμος, γιατί έγινε και ποιες ήταν οι συνέπειές του. Επίσης αν θέλουμε να διασώσουμε μια στοιχειώδη αίσθηση ηθικής είναι φυσικό να ζητούμε το εγγονάκι του εγκληματία να μη σηκώνει βέβαια την ευθύνη για τα όσα έκανε ο παππούς του αλλά να παραδεχτεί ότι ο παππούς ήταν κακός άνθρωπος, αφού έχει ιστορικές πηγές που το επιβεβαιώνουν. Από την άλλη όμως στην εποχή του 'time is money' ποιος ασχολείται με αυτά... Μόνο τα θύματα.

  'Τη ζωή τη ζούμε ατενίζοντας μπροστά αλλά την κατανοούμε κοιτάζοντας πίσω' Κίρκεγκωρ

 5. Orestios avatar
  Orestios 08/10/2009 21:19:06

  Στους καιρούς που ζούμε το αντίθετο θα ίσχυε σε περίπτωση που ήμασταν όλοι δράκουλες.

 6. Nazgul avatar
  Nazgul 08/10/2009 21:41:36

  Στις 10 Ιουνίου 1944 οι γερμανικές κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις διέπραξαν μία από τις μεγαλύτερες θηριωδίες-σφαγές στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τότε τρεις λόχοι γερμανών στρατιωτών των SS λεηλάτησαν την περιοχή του Διστόμου και σκότωσαν 218 κατοίκους του, εκ των οποίων 53 παιδιά κάτω των 16 χρόνων. Ο 2ος λόχος του 1ου τάγματος του 7ου τεθωρακισμένου συντάγματος των SS και υπό τη διοίκηση του λοχαγού Φριτς Λαούφενμπαχ έλαβε διαταγή και μετακινήθηκε από τη Λεβαδιά προς την Άμφισσα μέσω Διστόμου, με στόχο τον εντοπισμό και την εξόντωση ελλήνων ανταρτών. Μαζί τους και για “δόλωμα” οι Γερμανοί είχαν δύο επιταγμένα ελληνικά φορτηγά με άνδρες των SS μεταμφιεσμένους σε χωρικούς, οι οποίοι προπορεύονταν της γερμανικής φάλαγγας.
  Την ίδια εντολή με στόχο την περιοχή του Διστόμου είχαν λάβει ο 10ος και ο 11ος λόχος του 3ου τάγματος από την Άμφισσα. Στο δρόμο οι Γερμανοί εντόπισαν 18 παιδιά, από τα οποία σκότωσαν τα 6 που προσπάθησαν να διαφύγουν. Οι γερμανοί στρατιώτες μπήκαν στο Δίστομο, όπου εκφοβίζοντας τους κατοίκους έμαθαν ότι κρύβονταν αντάρτες στο Στείρι. Καθʼ οδόν έπεσαν σε ενέδρα των ελλήνων ανταρτών του 11ου λόχου του 3ου τάγματος του 34ου συντάγματος του ΕΛΑΣ. Η μάχη ήταν σκληρή και οι αντάρτες υποχώρησαν έπειτα από δύο ώρες μπροστά στις υπέρτερες δυνάμεις των Γερμανών. Οι απώλειες των Γερμανών ήταν 40 νεκροί και των ανταρτών 15. Οι Γερμανοί προέβησαν σε αντίποινα για τις απώλειές τους, σφαγιάζοντας όσους κατοίκους έβρισκαν μπροστά τους, χωρίς να εξαιρούν γυναικόπαιδα ή γέροντες. Γυναίκες βιάστηκαν, βρέφη θανατώθηκαν και ο ιερέας του χωριού αποκεφαλίστηκε. Μετά τη θηριωδία που διέπραξαν, έκαψαν και κατάστρεψαν όλα τα σπίτια του Διστόμου. Κατά την αποχώρησή τους από την περιοχή συνέχιζαν να σκοτώνουν όποιον έβρισκαν. Να σημειωθεί ότι κατά τον απεσταλμένο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού Τζορτζ Γουέρλι, ο συνολικός αριθμός των νεκρών σε όλη την ευρύτερη περιοχή ανέρχεται στους 600. Ο γερμανός στρατιωτικός που θεωρήθηκε υπεύθυνος της σφαγής στο Δίστομο είναι ο Χανς Ζάμελ, ο οποίος συνελήφθη στη Γαλλία και στη συνέχεια εκδόθηκε στην Ελλάδα. Αργότερα μεταφέρθηκε στη Γερμανία για να εξεταστεί στις εκεί έρευνες, όπου και παρέμεινε. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ζει έως σήμερα ελεύθερος.

  Εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 08/10/2009 22:14:00

  Μπράβο Δημήτρη, ‘Τη ζωή τη ζούμε ατενίζοντας μπροστά αλλά την κατανοούμε κοιτάζοντας πίσω’.
  Αλληλεγγύη στους Αρμένιους, που βέβαια μάς την έχουν "πέσει" στα Ιεροσόλυμα.
  Για την Γενοκτονία των τρισχιλιετούς παρουσίας Ελλήνων στην Μ. Ασία πότε θα αρχίσουμε να μιλάμε στη διεθνή κοινότητα;
  Θα πει τίποτα ο Γιώργος στους φίλους του Τούρκους, που άνοιγαν σαμπάνιες επειδή βγήκε, τώρα που θα τους δει στην Πόλη;

 8. mnk avatar
  mnk 08/10/2009 23:54:53

  @ Προφήτης
  Βεβαίως και θα τους πει: "Ποιο νησάκι να σας κεράσω καρντάσια, που έχω καιρό να σας δω και σας αποθύμησα;"

 9. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 09/10/2009 01:42:23

  Στο συγκεκριμένο θέμα ενέχονται δυο διαφορετικά πράγματα. Σε αυτά έχω αναφερθεί και σε παρελθόντα σχόλια. Το ένα είναι η γενοκτονία των Αρμενίων. Ως Μικρασιάτης είμαι άμεσα θιγόμενος και δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για το εάν διαπράχθησαν τα εγκλήματα. Το ερώτημα που τίθεται σε αυτήν την κατεύθυνση είναι ποιοί ήσαν οι πραγματικοί δράστες, ποιοι οι ηθικοί αυτουργοί και για ποιον σκοπό διαπράχθησαν αυτά.
  Το δεύτερο θέμα που ενέχεται στην προβληματική, είναι τα "δάκρυα" που χύνουν τα τελευταία χρονάκια οι δυτικοί για την Αρμενική γενοκτονία. Γίνανε ξαφνικά ανθρωπιστές, ή διέπραξαν οι ίδιοι μικρότερα εγκλήματα; Γιατί δεν βγάζουν άχνα για την Παλαιστίνη, για το Αφγανιστάν, για το Ιράκ;
  Επιμένουμε να μην θέλουμε να δούμε, ότι η κυβέρνηση των Ισλαμιστών στην Τουρκία βρίσκεται σε σύγκρουση με τον Κεμαλισμό και ότι σιγά-σιγά τον ξεμοντάρει. Αυτό δεν την κάνει λιγότερο επικίνδυνη απότι οι Κεμαλιστές απέναντί μας. Όμως μόνο με τσιτάτα του Κονδύλη πολιτική στα Ελληνοτουρκικά δεν γίνεται. Και θα το πληρώσουμε, γιατί η επίφαση χωρίς ουσία είναι το σαράκι μας.

  • isnogood © avatar
   isnogood © @ Μποτίλια στο Πέλαγος 09/10/2009 12:26:36

   τους ξέρουμε τους πραγματικούς ενόχους όσο και να "σκούζουν" για το αντίθετο το θέμα είναι ότι κερδίζουν την μία μάχη μετά την άλλη... και εμείς απλοί παρατηρητές...

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ isnogood © 09/10/2009 18:05:01

    Τους πραγματικούς ενόχους ΔΕΝ τους γνωρίζουμε. Τουλάχιστον ως προς τους ηθικούς αυτουργούς. Ξεριζωθήκαμε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και δεν καθίσαμε να βάλουμε κάτω τι έγινε και γιατί. Γι αυτό ακόμη μας κυνηγάνε τα ίδια φαντάσματα. Και εάν δεν ανταποκριθούμε στην πρόκληση, θα το πληρώσουν πολλές γενιές ακόμη.
    Καλές οι καταγγελίες και τα αναθέματα, αλλά αποδίδουν πραγματικά μόνο όταν υπάρχει και η ΓΝΩΣΗ. Αλλιώς γινόμαστε υποχείρια των ίδιων δυνάμεων που μας έσφαξαν, στην φάση που μετατρέπονται τα στρατηγικά τους σχέδια στην περιοχή.

    • o Μήτσος avatar
     o Μήτσος @ Μποτίλια στο Πέλαγος 09/10/2009 18:14:20

     έτσι μπράβο! Γιατί αποκαλούμε "γέρο της δημοκρατίας" τον βασικό πράκτορα υπαίτιο για τα Δεκεμβριανά;

     Ποιά δημοκρατία ρε γέρο;

    • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
     Μποτίλια στο Πέλαγος @ Μποτίλια στο Πέλαγος 09/10/2009 19:04:29

     Μητσάρα το "Διαίρει και βασίλευε" και το "Σκοτωθείτε να δοξαστούμε" θα τα πληρώνουμε για πολύ καιρό ακόμη.

 10. ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ avatar
  ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ 09/10/2009 09:40:35

  ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΝ ΓΡΑΦΟΥΝ (ΣΤΡΟΓΚΙΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ) ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΙ!!

  • o Μήτσος avatar
   o Μήτσος @ ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ 09/10/2009 10:27:02

   Ισχύει αυτό εν μέρει, αλλά δικές τους εκδοχές της ιστορίας γράφουν και οι ηττημένοι και μετά τις χαρακτηρίζουν "Εθνική Παιδεία"

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 09/10/2009 12:03:41

  @ τον Pikaia Gracilens,
  ή του συνταγματαρχη Δαβακη που κρατησε την επιλεκτη Ιταλικη μεραρχια Τζουλια στα μερη μας (συνορα (Δυτικης Μακεδονιας με Ηπειρο) μεχρι να φθασουν οι ενισχυσεις. Μαλιστα εικαζεται οτι επιαναν αιχμαλωτους Ιταλους, οι οποιοι κουβαλουσαν μαντολινα!! παρακαλω, και μερικοι διψουσαν και ζητουσαν acqua. Οι πιο θερμοαιμοι των Ελληνων τους εβριζαν λεγοντας τους "αμα ακουες τι ηθελες και ερχοσουνα εδω;".

  Βακχε, νομιζω οτι η Ρεpussy δεν ενδιαφερεται αν δεν χρηματοδοτειται απο τους κεμαλοναζι. Ακουσα οτι πηρε εκπαιδευτικη αδεια η πανταξια συνεχιστης, ωπα να με συγχωρεσει η αυτης ορθοτης, συνεχιστρια ηθελα να πω, του Θουκυδιδη.

 12. Νίκος avatar
  Νίκος 09/10/2009 12:14:57

  Τα κρατη εχουν συμφεροντα που δεν ταυτιζονται κατ' αναγκη, ή αλλως πως, με τα συμφεροντα στομων των κρατων αυτων. Και τα συμφεροντα των κρατων υπερισχυουν των ατομικων, εκτος φυσικα της Ελλαδας, οπου τα δυο ενιοτε συγχεονται και δημιουργουν σοβαρα ζητηματα. Πρεπει να μαθουμε να υποτασσουμε οι ελληνες το ατομικο στο συλλογικο μας συμφερον.
  Απο την αλλη, τα νεοταξικα μπουμπουκια-γκαουλαϊτερ του πολιτικα ορθου που μας καθησαν στο λαιμο υπο τη μορφη "εκλεγμενης" κυβερνησης εχουν αποφασισει οτι οι ιδεολογικοι τους εφιαλτες ειναι οραματα για τον χωρο -και οχι για τη χωρα-που λεγεται Ελλας. Διοτι ετσι το βλεπουν, ως χωρο που πρεπει να διαχειριστει ταις εντολαις των υπερεθνικων αφεντικων τους. Διοτι δεν υπαρχει απλουστερη εμρηνεια απο την ολη σημειολογια των κινησεων τους. Ο,τι Ελληνικο ειναι κατωτερο αρα πρεπει να υποβαθμιστει, η συνειδηση, τα συμβολα κλπ, κλπ.

 13. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 09/10/2009 18:41:32

  Δεν γνωρίζω την Κα Ρεπούση ούτε το βιβλίο της, αλλά ούτε και το επιστημονικό τη έργο, αλλά αυτό που θα ήθελα να παρατηρήσω είναι ότι η ιστορία δεν πρέπει να γράφετε ούτε από παπάδες ούτε από υπουργεία αλλά από επιστήμονες. Πρέπει να είναι αντικείμενο μελέτης καί όχι προπαγάνδας. "Πάση Θεού" η Ελλάδα έχει μακρά και μεγάλη ιστορία και δεν πρέπει να φοβάται τις (αρκετές) μαύρες σελίδες τις και να τις ωραιοποιεί αλλά να διδάσκεται από αυτές. Η Τουρκία πρέπει να μάθει να ζει με τα καλό και ένδοξο παρελθόν της και να διδάσκεται από το μαύρο.

  • Blimblomblim avatar
   Blimblomblim @ Pikaia Gracilens 09/10/2009 18:48:42

   Γιατί μιλάς έτσι; Δεν γραφόταν ως τώρα η ιστορία από επιστήμονες; Δεν ξέρω κανέναν παπά που να έγραψε ποτέ ιστορία. Από τον καιρό του Ηροδότου και του Θουκυδίδη, μέχρι τον καιρό του Βακαλόπουλου και του Σβορώνου, η ιστορία γράφεται από ιστορικούς.

   Αυτές τις επιστημολογικές αρλούμπες του τύπου "την ιστορία την γράφουν οι ιστορικοί" τις πετούσε η Ρεπούση για να αποκλείσει ολους εμάς από το δικαίωμα καταδίκης του ανιστόρητου, υποβολιμιαίου και αντιεπιστημονικού έργου της.

 14. Pikaia Gracilens avatar
  Pikaia Gracilens 09/10/2009 18:59:21

  Γιατί πολλά μέρη της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας έχουν γραφτεί από προπαγανδιστές με ολοκληρωτική διαστρέβλωση των γεγονότων ή και παράλειψη των. Η Οθωμανική κατοχή είναι ένα από αυτά. Δεν επιτρέπει δυστυχώς ο χώρος για εκτεταμένη συζήτηση. Αλλά θα ήταν χρήσιμο κάποτε να γίνει, για να είμαστε περήφανοι για τους σωστούς λόγους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.