#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/07/2010 19:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νομοσχέδιο για τις Ένοπλες ΔυνάμειςΣτο βαθμό του συνταγματάρχη θα κατοχυρώνονται για τους αξιωματικούς των παραγωγικών σχολών τα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας για να μπορούν με το νέο συνταξιοδοτικό καθεστώς που θα εφαρμοστεί πλήρως από τις αρχές του 2015 να πάρουν σύνταξη με 40 χρόνια, συνυπολογιζόμενης και της εξαγοράσιμης πλασματικής 5ετίας. Όσοι μάχιμοι στρατιωτικοί δεν φτάσουν μέχρι το βαθμό αυτό, αφού εισάγεται η κρίση κατ’ απόλυτη εκλογή από το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, θα τίθενται εκτός οργανικών θέσεων και θα τοποθετούνται στην παράλληλη επετηρίδα έως όταν συμπληρώσουν την απαραίτητη για συνταξιοδότηση 35ετία πραγματικής υπηρεσίας.

Με το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας κ. Βενιζέλος προβλέπεται ένα νομικά οργανωμένο σύστημα για την αξιολόγηση των στελεχών, εισάγεται ο θεσμός τής κατά απόλυτη εκλογή προαγωγής από τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και πάνω, όπου αυτό μπορεί να επιφέρει ενδιαφέρουσες αλλαγές στην επετηρίδα, η οποία δεν μπορεί να υπαγορεύεται από τα δεδομένα του χρόνου εξόδου από την παραγωγική σχολή, διότι οι άνθρωποι εξελίσσονται και τα δεδομένα μεταβάλλονται.

Τυποποιούνται τα κριτήρια τοποθετήσεων, μεταθέσεων και αποσπάσεων. Το σύστημα γίνεται απόλυτα διαφανές, ελέγξιμο ώστε να νιώθει ασφάλεια και το στέλεχος και η οικογένειά του. Και λαμβάνονται υπόψη τα κριτήρια των υπηρεσιακών αναγκών, της επαγγελματικής επάρκειας και καταλληλότητας του καθενός, καθώς και κοινωνικά κριτήρια.

Προβλέπεται ένα πλήρες σύστημα αιτιολογίας, ένα πλήρες σύστημα ακρόασης του ενδιαφερομένου έγγραφης αλλά και προφορικής, με δυνατότητα εμφάνισης ενώπιον των Συμβουλίων κρίσεων.

Προβλέπεται ένα πλήρες σύστημα ενδικοφανών προσφυγών, ώστε ο καθένας να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό του, τα προσόντα του και το μέλλον του. Ολες οι πράξεις θα έχουν καταχωρισμένη και την πλειοψηφία και τη μειοψηφία επώνυμα και με πλήρη αιτιολογία, έτσι ώστε και ο δικαστικός έλεγχος να είναι πιο στοχευμένος και πιο σοβαρός και πιο αποτελεσματικός.

«Δυστυχώς παρατηρούμε μέχρι τώρα ότι όλες οι αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών οργάνων είναι στην πραγματικότητα αναιτιολόγητες, ακυρώνονται εφόσον προσβάλλονται στα Διοικητικά Δικαστήρια και αυτό δημιουργεί μία τεράστια αναστάτωση στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Αλλάζει το Πειθαρχικό Δίκαιο, επιβάλλεται η διαφάνεια, το τεκμήριο αθωότητας, η ανάγκη για σεβασμό του δικαιώματος της προηγούμενης ακρόασης, η ανάγκη για πλήρη αιτιολογία των δικαστικών αποφάσεων και προβλέπεται κι εκεί σύστημα διοικητικών προσφυγών πριν από τη δικαστική προστασία.

Οργανώνεται επίσης το Σώμα των Νομικών Συμβούλων της Στρατιωτικής Υπηρεσίας, που θα στελεχωθεί πρωτίστως από τους αξιωματικούς του νυν Στρατολογικού Σώματος, με σεβασμό βέβαια στις συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ρυθμίζονται οι τρόποι εισόδου στο σώμα των αξιωματικών, καθορίζεται το καθεστώς Εθελοντών Μακράς θητείας και των Επαγγελματιών Οπλιτών.

Δίνεται λύση στα προβλήματα δικαιωμάτων των στελεχών και των οπλιτών που είχαν λάβει μέρος στα γεγονότα της Κύπρου όχι μόνο στην αντίκρουση της τουρκικής εισβολής μετά την 20ή Ιουλίου του 1974, αλλά και στα προηγούμενα γεγονότα του 1964 και του 1967.

Εναλλακτική θητεία
Μειώνεται στους δεκαπέντε, κατά περίπτωση, μήνες

Διατάξεις συμμόρφωσης της νομοθεσίας για την εναλλακτική θητεία των αντιρρησιών συνείδησης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και τις υποδείξεις του Συνηγόρου του Πολίτη περιέχει σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο.

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε χθες ότι η εναλλακτική θητεία εναρμονίζεται με τα νέα δεδομένα σε σχέση με την πραγματική διάρκεια της θητείας, κάτι που σημαίνει μείωση της εναλλακτικής θητείας στους 15, κατά περίπτωση, μήνες.

«Eχουμε 9 μήνες θητεία στον Στρατό, 12 μήνες θητεία στον Ναυτικό και την Αεροπορία, πρέπει να έχουμε μια αυξημένη ανάλογα διάρκεια της πραγματικής εναλλακτικής υπηρεσίας», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης υποστήριξε ότι επέρχονται αλλαγές στον χαρακτηρισμό κάποιου ως αντιρρησία συνείδησης, καθώς θα αναγνωριστεί η δυνατότητα αλλαγής πεποιθήσεων κατά τη διάρκεια παραμονής στην εφεδρεία.

Ενα άλλο θέμα που αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο είναι οι αντιρρησίες άνω των 35 ετών, οι οποίοι πρέπει να έχουν μια μεταχείριση αντίστοιχη με αυτή που έχουν και οι ενόπλως υπηρετούντες.

Σε ερώτηση του «Εθνους» για το εάν θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της απόρριψης κυρίως των αντιρρησιών για ιδεολογικούς λόγους σε σχέση με όσους επικαλούνται θρησκευτικούς λόγους οι οποίοι γίνονται αποδεκτοί, ο υπουργός υποστήριξε ότι «έχει λυθεί αυτό το θέμα προ πολλού. Στην ισχύουσα νομοθεσία αυτό έχει λυθεί, προβλέπεται και γι’ αυτό και δεν μας ζητάει κανείς να κάνουμε κάτι επ’ αυτού».

Θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων
Νέος τρόπος επιλογής του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

Τον απόλυτο έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων θα έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε τον επιχειρησιακό έλεγχο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που υπουργείου Εθνικής Αμυνας που παρουσίασε χθες ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επιλέγεται, όπως και σήμερα, από το ΚΥΣΕΑ με πρόταση του υπουργού, μεταξύ όλων των εν ενεργεία μαχίμων αντιστρατήγων, μαχίμων αντιναυάρχων και ιπταμένων αντιπτεράρχων.

«Για την ακρίβεια, μεταξύ όλων των αντιστρατήγων Οπλων, των μαχίμων αντιναυάρχων και των ιπταμένων αντιπτεράρχων, χωρίς περιορισμό ως προς την εναλλαγή, η οποία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό τεχνητή, άρα παύει να ισχύει το σχήμα αντιστράτηγος, αντιναύαρχος, αντιστράτηγος, αντιπτέραρχος, διότι η προσέγγισή μας είναι απόλυτα διακλαδική» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με αυτή τη δήλωση, η επιλογή του αρχηγού ΓΕΕΘΑ θα γίνεται χωρίς περιορισμό επετηρίδας, ενώ καταργείται ο θεσμός της ανάδειξης αρχηγού κατά σειρά από τα Γενικά Επιτελεία.

Ετσι θα μπορεί επί πολλά χρόνια ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ να είναι ναύαρχος ή πτέραρχος ή στρατηγός, χωρίς να υπάρχει θέμα να επιλέγεται υποχρεωτικά από το όποιο επιτελείο έχει «σειρά» να διοικήσει το ΓΕΕΘΑ.

Ως προς την επιχειρησιακή διοίκηση, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ασκεί το σύνολο της επιχειρησιακής διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και αναφέρεται στον υπουργό.

Ενταξη
Οι αρχηγοί των τριών Κλάδων εντάσσονται στην αλυσίδα της επιχειρησιακής διοίκησης, στην οποία δεν είναι τώρα εντεταγμένοι, και διοικούν τους Κλάδους τους επιχειρησιακά, σύμφωνα όμως με τις οδηγίες και τις διαταγές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αναλαμβάνοντας τις αποστολές και τα έργα που τους ανατίθενται από αυτόν. Επίσης, οι τρεις αρχηγοί των Κλάδων μετέχουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό υπό τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Το ΓΕΕΘΑ είναι το επιτελικό όργανο και το διακλαδικό στρατηγείο μέσω του οποίου ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ βοηθείται στην άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο της πλήρους διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το ΓΕΕΘΑ υπέρκειται των τριών Γενικών Επιτελείων ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, τα οποία αποτελούν τους τρεις πυλώνες του.

Οι Κλάδοι, οι Διευθύνσεις και οι λοιπές μονάδες των Επιτελείων συγκροτούνται έτσι, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή επιχειρησιακή και διοικητική αποτελεσματικότητα, ευελιξία και οικονομία δυνάμεων.

Τα κριτήρια στελέχωσης του ΓΕΕΘΑ θα γίνουν πιο αυστηρά και όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, «η τοποθέτηση στο ΓΕΕΘΑ θα είναι τιμητική και θα λειτουργεί ως οιωνός για μια πολύ σημαντική εξέλιξη και δεν θα πηγαίνουν στο ΓΕΕΘΑ αυτοί που δεν τους θέλουν τα κλαδικά επιτελεία».

ΑΠΕ- ΕΘΝΟΣ κλπ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Collision Course avatar
  Collision Course 29/07/2010 20:11:31

  Ιδιωτικοποίηση των πάντων, αν θέλουμε να βγούμε απ το τούνελ που μας έβαλε ο ΚΚ
  ΓΑΠ προχώρα. Ξερίζωσε τις συντεχνίες. Είμαστε μαζί σου.

 2. juan antonio avatar
  juan antonio 29/07/2010 20:32:39

  Α, και ένα ακόμη σχόλιο για το αψεγάδιαστο του κ. Ρέππα: Αυτός δεν εφάρμοσε για πρώτη φορά την Κοινωνική Μηχανική (social engineering)? Ωραία η δημοκρατία και πολυφωνία που πρεσβεύουν, να την χαίρεστε!!!

 3. ataktos avatar
  ataktos 29/07/2010 21:03:44

  όπα ο χοντρός σε ρόλο .. κατακτητή της πατρίδας του ...

 4. νασοσ avatar
  νασοσ 02/08/2010 01:38:24

  βγηκαν οι τοποθετησεις των εποπ στρατολογικου σωματος.να χαρω εγω δικαο και αξιοκρατικο τροπο επιλογης.ατομα με προβληματα υγειας στη οικογενεια,με παιδια στελνονται στο χαος και κατι νεαροι-νεαρες οπου θελανε και τους βολευε. δικαιο το συστημα τοποθετησεων......αρε δασκαλε που διδασκες

 5. kallias avatar
  kallias 04/09/2010 19:43:06

  το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το ανάμεναν χιλιάδες ΕΜΘ, οι οποίοι έχουν πραγματικό και ουσιαστικό πρόβλημα (ασφαλιστικό, μονιμότητα κ.α) σε σχέση με του υπόλοιπους θεσμούς, που απαρτίζουν το στράτευμα, όμως απο ο,τι είδαμε όχι μόνο δεν υπήρξε μια κάθετη λύση των ζητημάτων που τους απασχολούν αλλά θα πρέπει οι ίδιοι να αρχίσουν τις αιτήσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.