15/08/2009 18:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το ναυάγιο Σουφλιά στους ημιυπαίθριουςΤο είχαμε γράψει πριν από πολλές ημέρες (http://www.antinews.gr/?p=7122). Οι ημιυπαίθριοι θα μπορούσαν να μετατραπούν στο Βατερλώ του – δεύτερου τη τάξει στην κυβέρνηση- Γιώργου Σουφλιά. Οι εξελίξεις μας επιβεβαιώνουν. Το Ε΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι η ρύθμιση για την «τακτοποίηση» που πέρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ πριν λίγες εβδομάδες είναι αντισυνταγματική.

Είναι αντίθετη τόσο στο άρθρο 24 του Συντάγματος όσο και στο νόμο Τρίτση του 1983 που ουσιαστικά λέει ότι δεν μπορεί να νομιμοποιούνται οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες. Τώρα η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει αφού στις αρχές Σεπτεμβρίου θα υπάρξει οριστική απόφαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ το οποίο θα συνεδριάσει κατεπειγόντως. Το θέμα αφορά πάνω από 1,5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν ημιυπαίθριους ενώ το κράτος φιλοδοξεί να εισπράξει σε δύο χρόνια περισσότερα από 2,1 δις ευρώ.

Όλα, λοιπόν, θα κριθούν από δικαστές οι οποίοι στο παρελθόν δεν είχαν κανένα πρόβλημα να έλθουν σε σύγκρουση με την εκάστοτε κυβέρνηση και να βγάλουν αποφάσεις που δεν άρεσαν στους πολιτικούς απλά και μόνο διότι αποφάσιζαν με το γράμμα του νόμου. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε όμως δύο πράγματα: Πρώτον, ότι δεν έχει περάσει λίγος καιρός από τη στιγμή που η κυβέρνηση έδωσε κοντά 1 δις ευρώ από αναδρομικά στους δικαστές με την περίφημη απόφαση του Μισθοδικείου. Μάλιστα, τα επιδόματα αυτά και τις αυξήσεις στους μισθούς των δικαστών καρπώνονται εν συνεχεία και οι βουλευτές. Και δεύτερον, η ηγεσία της Δικαιοσύνης άλλαξε πριν λίγες εβδομάδες και ειδικά ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ έχει να βγάλει πολύ κρίσιμες αποφάσεις (ημιυπαίθριοι, το εμπορικό του Βωβού).

Το θέμα της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων είναι πολύπλοκο και δεν λύνεται με μια απόφαση που θα νομιμοποιεί την αυθαιρεσία. Ετσι, κάθε έξυπνος Ελληναράς θα κάνει μια παράνομη πράξη και θα περιμένει πότε κάποια κυβέρνηση θα είναι στριμωγμένη στη γωνία ώστε να τον νομιμοποιήσει.

Και τι θα γίνει, από την άλλη, με εκείνους που δεν θέλησαν να μπουν στη διαδικασία της κατασκευής ημιυπαίθριων τηρώντας το γράμμα του νόμου;  

Επίσης, γιατί για άλλη μια φορά τα κορόϊδα της υπόθεσης να είναι οι ιδιοκτήτες σπιτιών τα οποία τα αγόρασαν μαζί με ημιυπαίθριους χωρίς να έχουν επιλογή; Χιλιάδες αγοραστές απευθύνθηκαν σε κατασκευαστές οι οποίοι έχτιζαν σπίτια με κάθε λογής παρανομία, αγόρασαν τα σπίτια αυτά πληρώνοντας αδρά κλειστά μπαλκόνια, αποθήκες και play rooms και τώρα έρχεται το ΥΠΕΧΩΔΕ να τους πει να ξαναπληρώσουν.

Και οι εργολάβοι πάλι στο απυρόβλητο. Μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, προχωρούν σε αυξήσεις τιμών στα σπίτια που έχουν ημιυπαίθριους αφού πλέον θα μπορούν να πουλάνε με... σφραγίδα Σουφλιά ότι είναι νόμιμοι.

 Αθάνατο ελληνικό κράτος...

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ατακτος avatar
  ατακτος 15/08/2009 19:44:04

  Αυτός είναι και ο λόγος που στα μουλωχτά προωθεί το “νέο”Χωροταξικό Βιομηχανικό Σχεδιασμό της Χωράς” π.χ. Μ. Παναγια και δάσος του Κακαβου .http://antigoldgreece.wordpress.com/2009/08/11/ppea-skouries/..
  .για να δει τι θα του πρόκυψη αυτού και του Μπομπολα.....για βας για βας....

 2. stelios avatar
  stelios 15/08/2009 20:09:04

  Pε παιδια ειπαμε,ειναι ανικανοι διεφθαρμενοι και επικινδυνοι,
  θα ηταν για γελια αν δεν κατεστρεφαν τη χωρα.
  Μονο στην Ελλαδα θα μπορουσε να ειναι υπουργος ατομο σαν το Σουφλια,σε οποιαδηποτε ευρωπαικη χωρα ουτε τους καφεδες σε Υπουργειο δε θα εφτιαχνε.

 3. αχβαχ avatar
  αχβαχ 16/08/2009 01:55:19

  Η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους ισοδυναμεί με το ολίγον έγκυος. Ούτε νόμιμοι ούτε παράνομοι. Η δε φοβερή έννοια του ημιυπαίθριου εγκολπώνει όλη τη διαχρονική σχιζοφρένεια της ελληνικής διοίκησης. Παλιότερα έλεγαν για το φιλότιμο, η δική μας γενιά παρήγαγε το αμίμητο αμετάφραστο ημιυπαίθριος χώρος. Και καθόμαστε και σπαζοκεφαλιάζουμε αν θα "τακτοποιηθούν" ή θα μείνουν στο ράφι οι ημιυπαίθριοι... Θα συσκεπτεί και η ολομέλεια του ΣτΕ για το αν είναι συνταγματική ή όχι η τακτοποίηση. Πού ζούμε ωρέ;

 4. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 16/08/2009 13:39:38

  Θα τα πώ και θα τα ξαναγράψω για αυτούς που δέν με διάβασαν τις προάλλες. Δέν με διάβασε ούτε ο εθνικός μας Σαρακατσάνος ούτε και το περιοδικό του ΤΕΕ όπου ζήτησα να περάσουν το τότε άρθρο μου στις σελίδες των "επωνύμως".
  Και όμως το άρθρο αυτό βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ

  Τότε είχα γράψει:

  ΔΥΟ ΓΑΪΔΑΡΩΝ ΑΧΥΡΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ
  ========================================

  Θα είμαι στην διάθεση κάθε συμφορουμίτη και όλων όσων το επιθυμήσουν για να διέλθουμε απο κοινού διεξοδικά την τελευταία ενδελεχή έρευνα, σχετική με τον πορισμό των απαραιτήτων ποσών που θα κλείσουν τις μαύρες τρύπες του Προϋποολογισμού, αλλά και το απύλωτο στόμα του κ. Αλμούνια και των υπολοίπων στην Ε.Ε., καθώς οι δικοί μας ΦΩΣΤΗΡΕΣ της νεοδημοκρατικής θεότητος δέν έχουν σκεφθεί και ποτέ δεν πρόκειται να σκεφθούν το απλούστερο!

  Και πιο συγκεκριμένα.

  Επι τριάντα συναπτές ημέρες μέσα στον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2009 και σε όλο το 24-ωρο μετρήσαμε τροχαίες παραβάσεις μόνο μέσα σε μία πόλη. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το αποτέλεσμα υπήρξε ευνοϊκότερο απο αναμενόμενο. Για έναν μήνα, σε μία πολη των 2.000.000 κατοίκων και σύμφωνα με το ισχύον προστιμολόγιο του ΚΟΚ τα έσοδα έφθασαν αισίως και ενδόξως τα 17.500.000 Εΰρώ. Εννοείται θα εφθαναν, άν υπήρχαν σε δράση και λειτουργία τα σχετικά συνεργεία Τροχαίας και Δημοτικής Αστυνομίας. Αυτά τα συνεργεία την ημέρα χάνονται, τα μέν πρώτα απο τις 9.00 το πρωϊ τα δε δεύτερα με το κλείσιμο των καταστημάτων. Μετά απο αυτές τις ώρες επικρατεί κάθε είδους κυκλοφοριακή αναρχία. Εννοείται επίσης ότι, θα προέκυπταν και περισσότερα άν η προσπάθεια δέν ήταν ερασιτεχνική αλλά επαγ-γελματική.

  Το ποσό αυτό πολλαπλασιαζόμενο επι 12 προσφέρει στον δημόσιο κορβανά 200-210 εκατομμύρια ευρώ μόνο απο την πολη της Θεσσαλονίκης. Η αναγωγή του ποσού αυτού για την Αθήνα το ανεβάζει στα 600-650 εκατομμύρια κατ'ελάχιστον. Και με την πλέον προσεκτική αναγωγή στο σύνολο των ελληνικών πόλεων το ποσό αυτό φθάνει χωρίς υπερβολή τα 3 δισ μέσα σε έναν χρόνο.

  Στο ποσό αυτό δέν συμπεριλαμβάνονται οι τροχαίες παραβάσεις εκτός πόλεων, που κρινόμενες απο τους νεκρούς που προκαλούν κάθε χρόνο, μετα βεβαιότητος προσθέτουν ακόμα ένα δις στο αναμενόμενο σύνολο. Το οποίο σύνολο είναι προϊόν ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ και όχι των διαφόρων εχόντων ημιϋπαιθρίους χώρους, που σύμφωνα με τον Νόμο θα πρέπει να είναι βιώσιμοι όσο ο Θεός κάνει καλοκαίρι και όχι όλον τον χρόνο.

  Πόση σκέψη και κατανάλωση φαιάς ουσίας χρειάζεται άραγε για να χωρίζουν δύο γαϊδάρων άχυρα;

  Χρηματα ζεστά, που στην χώρα με τους εκ πεποιθήσεως τροχαίους παραβάτες ρέουν σαν ποτάμι στον δημόσιο κορβανά, είναι σαφώς προτιμότερα απο την χρονοβόρα και γραφειοκρατική αλλά και αμφίβολη συγκέντρωσή τους.

  Ασφαλώς και χρειάζεται οργάνωση για την είσπραξη των τροχαίων παραβάσεων. Αλλά αυτή είναι παρασάγγας μικρότερη σε δαπάνες και καλύτερη απο αυτήν του υπουργείου Οικονομικών. Ένα μπλοκάκι για την αναγραφή των παραβάσεων και ένα συνεργείο εποχούμενο ή πεζό, ανάλογα με την περίπτωση για μία ορισμένη περιοχή. Αλλά και μία προβλεπόμενη ανταμοιβή που θα μεταφράζεται στην άμεση κράτηση και τον άμεσο διαχωρισμό του 5 % των προστίμων που θα πηγαίνει κατ'ευθείαν και χωρίς μεσολάβηση οιασδήποτε υπηρεσίας στα ταμεία ασφαλίσεων και συνταξιοδοτικά των ανδρών που εργάζονται και φροντίζουν για την ασφάλεια μας.

  Και άς μήν αμφιβάλλει κανείς ότι, αυτό δέν είναι δίκαιο αλλά δίκαιο είναι το στάξιμο και ο χρηματισμός του συνεργείου που θα έλθει στο σπίτι για να ελέγξει, να διαπιστώ-σει και να μετρήσει τον ή τους ημιϋπαίθριους χώρους.

  Κύριοι, κύριοι υπουργοί,

  σκεφθείτε την πρόταση, κρίνετέ την και αποφασίσετε. Και άν δέν βγαίνουν τα κουκιά - πράγμα απίθανο -, έχετε πάντοτε την εναλλακτική λύση εισπράξεων με τις αλλαγές χρήσεων. Αλλα προς Θεού όχι με γροθιές στο στομάχι. Για να μήν σας γυρίσουν όλοι οι Έλληνες τις πλάτες.
  Την πρόταση αυτή μερικοί πολιτικοί θεώρησαν απαράδεκτη. Φυσικά και είναι και η πρόταση αυτή μη αρεστή. Αλλά σύμφωνα με το «μη χείρον, βέλτιστον» αποτελεί αναμφίβολα πολύ μικρότερο κοινωνικό πρόβλημα από την επιδρομή στις αλλαγές χρήσεως.

  ΚΑΙ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΣΗΜΕΡΑ

  ότι, πέρα απο την αναστάτωση που θα φέρει μία δικαστική απόφαση ανατρεπτιοκή της ευφυούς αποφάσεως του κ. Σουφλιά, κανείς μέχρι στιγμής δέν σκέφτεται την αναστάτωση που θα υποστούν ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ της επικράτειας, όπου θα κληθούν επι συνεχούς βάσεως, όχι μόνο όλοι οι κλητήρες, αλλά και σημαντικό μέρος του προσωπικού να βγάζουν για κάθε έξοδο συνεργείου ελέγχου απο μηχανικούς και - άκουσον άκουσον - εφοριακούς
  τους για κάθε οικοδομικό τετράγωνο, χωριό κ.λ.π. φακέλους απο αρχεία που επι δεκαετίες σχολάζουν σε υπόγεια μαζί με τους ποντικούς, που μετατρέπουν σχεδια σε κομφετί. Διότι κανένα απο τα πολεοδομικά γραφεία δέν έχει πλέον χώρους για την δημιουργία αρχείων, το βάρος των οποίων μάλιστα κρίθηκε επικίνδυνο για την σεισμική επάρκεια μερικών κτιρίων, όπου στεγάζονταν και σήμερα μεταφέρθηκαν αναγκαστικώς σε υπόγεια άλλων υπηρεσιών, που έχουν αλλάξει τοποθεσία.

  Τέλος κ. ΥΠΕΧΩΔΕ

  κάνετε στο μπλοκάκι σας μόνος σας έναν λογαριασμό, για το πόσο θα στοιχίσει στο ελληνικό δημόσιο η είσπραξη των τραχαϊκών παραβάσεων με τα συνεργεία της τροχαιας σε 24-ωη βάση και πόσο τα εκτός έδρας των συνεργείων, που προανέφερα, σε όλην την επικράτεια.

  Για να μήν γίνω και κακός προφήτης για τα παρατράγουδα που θα προκύψουν με τις μίζες στα πολεοδομικά-φορολογικά συνεργεία ελέγχου, τα οποία με σημαία τον Χριστοφοράκο και τις ατιμωρησίες στα επάλληλα σύγχρονα σκάνδαλα, θα επιπέσουν σαν ακρίδες στους έρμους τους ιδιοκτήτες των ημιϋπαιθρίων με το ευνόητο αποτέλεσμα κ. Υπουργέ να μήν μπορέσετε να εισπράξετε ούτε τα μισά απο όσα έχετε βάλει στον στόχο.

  Δέν έχω - κλείνοντας - παρα να ευχηθώ "καλό ξεμπέρδεμα". Γιατί για "καλά μυαλά" ποιός τα έχασε και να βρέθηκαν!

  ΠΕΛΙΑΣ

 5. stelios avatar
  stelios 16/08/2009 14:20:41

  ΠΕΛΙΑ,εχεις ξαναγραψει τα αυτονοητα,ομως αυτο το 5% ΒΡΩΜΑΕΙ,οταν επι 10ετιες οι ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΙ που ΔΕΝ προστατευουν την ασφαλεια μας,δεν απεδιδαν ΟΥΤΕ το 50% αυτου που θα επρεπε.
  Οντως υπαρχει ελλειμα μετα τις 9 το βραδυ,αλλα οφειλεται στο οτι μαζευονται ολοι μαζι την ημερα σε βαρδιες ΧΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ στους κεντρικους δρομους ενω 10 μετρα μακρυτερα τα αυτοκινητα και τα τραπεζοκαθισματα και οι παρανομοι μικροπωλητες εχουν καβαλησει τους πεζους στην κυριολεξια.
  Η αληθεια ειναι οτι αν δεις τις φατσες τους μονο για αστυνομια δεν κανουν.
  Οι ΣΚΟΥΠΙΔΙΑΡΙΔΕΣ(χωρις καμια περιφρονηση για τους ηρωικους υπαλληλους που ΟΥΤΕ ανθυγιεινο δεν περνουν),θα επεβαλαν την ταξη σε χρονο ρεκορ αν τους αμολουσαν αντι για τα φλωρακια με τις στολες και τις κοτες που παριστανουν τουσ δημοτικους αστυνομικουσ...

 6. PELIAS avatar
  PELIAS 16/08/2009 19:24:48

  Στέλιο,

  μήν νομίζεις ότι, διαφωνώ. Αλλά απο κάπου θα πρέπει να αρχίσουμε.

  Και επειδή είμαι βέβαιος ότι, ούτε ο μαπάμπας δέν το κάνει στην μαμά τζάμπα, άς δώσουμε και κάτι. Και τότε - μόνο τότε - έν όψει της απώλειας του διάφορου, θα είναι πιο εύκολο, αυτοί να ελπίζουν και εμείς να κοιμόμαστε πιο ήσυχοι. Χώρια που θα μπορούμε και να επιλέγουμε φάτσες που να μοιάζουν μκε όργανα τάξεως και ασφαλείας. Και άν δέν μας κάνουν, να τους στέλνουμε σπίτι τους.

  ΠΕΛΙΑΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.