#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/12/2012 12:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νέφος της φτώχειαςΣτην Ελλάδα έχουμε όλα τα… οξύμωρα. Πριν από μερικά χρόνια η Αθήνα πνιγόταν στο νέφος από τα εκατομμύρια αυτοκίνητα που αγοράζαμε όλοι. Τη Μεταπολίτευση, που το χρήμα έρεε άφθονο, η πρωτεύουσα γέμισε από κάθε είδους Ι.Χ. κάνοντας αφόρητη τη ζωή μας. Ποιος δε θυμάται ότι στη δεκαετία του ’90 μέχρι και ημερήσιο δελτίο τιμών των ρύπων είχαμε από κανάλια και εφημερίδες προκειμένου να προφυλάσσεται ο κόσμος από τον «αόρατο» θάνατο.

Εκείνο ήταν το νέφος του πλούτου (υπερβολικό μεν αλλά κάπως έτσι ήταν). Σιγά – σιγά το φαινόμενο περιορίστηκε κυρίως λόγω των καλύτερων κινητήρων που αγοράστηκαν και των όποιων περιοριστικών μέτρων επιβλήθηκαν, όπως μονά – ζυγά κ.λπ. Γενικά, πάντως, εκτός από κάποιες μέρες καύσωνα, οι ρύποι στην Αθήνα δε χτυπούσαν «κόκκινο» συνεχώς.

Τώρα, λοιπόν, λίγα μόνο χρόνια μετά από το νέφος του πλούτου ξαφνικά ενέσκηψε το νέφος της φτώχειας. Η αιθαλομίχλη που σκεπάζει την Αθήνα τον τελευταίο καιρό εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης τζακιών και σομπών.

«Μην ανάβετε το τζάκι και τις σόμπες αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο», μας είπε πριν λίγες ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος, προειδοποιώντας μας έτσι με έμμεσο τρόπο ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία μας.

Πράγματι, όλος ο κόσμος ανάβει πλέον φωτιά στο σπίτι του για να ζεσταθεί. Κι αν στο κέντρο και τις γύρω περιοχές δεν υπάρχουν τζάκια στα διαμερίσματα, οι οικογένειες προμηθεύτηκαν ξυλόσομπες ή πέλετ και ανάβουν νυχθημερόν για να ζεσταθούν.

Όσο για τα προάστια, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 δεν υπήρχε σπίτι που να μην έχει και τζάκι ή μπάρμπεκιου. Ήταν μόδα, οι εργολάβοι τα πουλούσαν ως απαραίτητο αξεσουάρ και φυσικά οι Νεοέλληνες θυμήθηκαν τα… παιδικά τους χρόνια στις «γωνιές» των σπιτιών τους στην επαρχία.

Άλλωστε, σπίτι χωρίς τζάκι ήταν «μισό» κι ακόμη κι αν δεν υπήρχε το έφτιαχναν από την αρχή μαζί με το απαραίτητο μπάρμπεκιου για να ψήνουμε και τα «κοψίδια» τις Κυριακές.

Έτσι, λοιπόν, φτάσαμε εν έτει 2012 να μιλάμε για το φαινόμενο της αιθαλομίχλης που πνίγει την Αθήνα. Η φτώχεια στην Ελλάδα δεν επιτρέπει… σπατάλες με το πετρέλαιο θέρμανσης οπότε πήραν φωτιά τα τζάκια και οι σόμπες. Και καίνε ό,τι βρίσκεται. Από καυσόξυλα αμφιβόλου ποιότητας μέχρι έπιπλα γεμάτα με βερνίκι, μπριγκέτες, ακόμη πλαστικά.

Κι έρχεται το κράτος κατόπιν εορτής να πει σε όλο αυτό τον κόσμο να μην ανάβει τζάκια και σόμπες αν δεν είναι απαραίτητο. Με μηδέν βαθμούς θερμοκρασία τι είναι απαραίτητο για τους φωστήρες; Και τώρα το θυμήθηκαν; Όταν αυξανόταν το πετρέλαιο θέρμανσης από 0.90 ευρώ σε 1,40 ευρώ πώς πίστευαν ότι θα πληρώσει όλος αυτός ο κόσμος;

Έτσι γίνονται τα πάντα στην Ελλάδα, στο πόδι και χωρίς κανένα σχεδιασμό. Αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου, κατέρρευσαν τα έσοδα αφού κανείς δεν αγοράζει και μας έμεινε και η αιθαλομίχλη για να πεθάνουν μερικές χιλιάδες από τους ρύπους.

Πριν αυξηθεί το πετρέλαιο, δόθηκαν κίνητρα για εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Για το φυσικό αέριο, για φωτοβολταϊκά σπιτιού, για γεωθερμία και άλλα σχετικά; Αλλά αφού δε δόθηκαν όλα αυτά, υπάρχει κανείς που να ελέγχει τι πουλάνε οι μάντρες με τα ξύλα; Ελέγχονται τα φορτηγά που έρχονται από τα Σκόπια και τη Βουλγαρία για την ποιότητα του ξύλου;

Όχι, βέβαια. Όλα στο πόδι, ακόμη και η υγεία των πολιτών. Και κατόπιν εορτής «κλαίνε» όλοι για το νέφος των φτωχών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. katalytikos avatar
  katalytikos 30/12/2012 12:52:26

  Δεν ήταν ¨ξαφνικά¨ γιατί η σημερινή κατάσταση ήταν προβλέψιμη μετά από την εξίσωση της τιμής του πετρελαίου και την εσπευσμένη απόφαση του κου Παπακωνσταντίνου για τη χρήση της βιομάζας για θέρμανση, ακόμη και σε περιοχές που υποφέρουν από το νέφος, αλλά και από άλλες παρεμβάσεις της πράσινης ανάπτυξης.
  Όμως τώρα επειδή το πρόβλημα είναι σοβαρό και το νέφος αυτό της αιθαλομίχλης έχει όλα τα χαρακτηριστικά του νέφους του Λονδίνου το 1952 (και μονοξείδιο τουάνθρακα και διοξείδιο του θείου και υδρογονάνθρακες) , θα μου επιτρέψετε να βάλω ένα Link με προτάσεις για άμεσες παρεμβάσεις, τις οποίες θα πρέπει να σκεφτούν οι αρμόδιοι. Μέσα από το antinews υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να φθάσει σε ώτα ακουόντων.
  To link: http://envthink.blogspot.gr/2012/12/blog-post_30.html
  Ευχαριστώ και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ !!!!

 2. gio avatar
  gio 30/12/2012 13:28:57

  Τα λέγαμε από πέρυσι που ο φωστήρας Σαχινίδης - αν δεν κάνω λάθος - είχε ξεκινήσει την ιστορία με την εξίσωση των φόρων. Το αποτέλεσμα θα ήταν ραγδαία μείωση της κατανάλωσης και κατά συνέπεια των εσόδων από φόρους, τεράστιο χτύπημα στα οικονομικά κάθε οικογένειας, μόλυνση και αποψίλωση των δασών.
  Ήταν φως φανάρι ότι εκεί θα καταλήξει η δουλειά δεν χρειαζόταν και καμιά σπουδαία ενόραση για να το καταλάβεις.
  Μα ήδη και πριν την εξίσωση τα νοικοκυριά είχαν αρχίσει να στρέφονται στις σόμπες και τα τζάκια, ΉΔΗ στο 0,80 - 0,90 το πετρέλαιο ήταν ακριβό για τα ελληνικά νοικοκυριά.
  Αν δεν κάνω λάθος κάτι είχαν ψελλίσει προεκλογικά οι της ΝΔ ότι η εξίσωση θα γινόταν αλλά στο χαμηλότερο συντελεστή από τους 2 και όλοι οι λογικοί άνθρωποι είχαμε πει ΑΜΗΝ. Αλλά,, φρούδες ελπίδες και πλέον δεν υπάρχει γυρισμός. Το πράμα απλά δεν σώζεται γιατί και στα 0,80 να πέσει η τιμή πάλι το ξύλο θα εξακολουθεί να είναι φθηνότερο, όσοι πήραν ξυλόσομπες, όσοι επένδυσαν σε καυστήρες ξύλου και ενεργειακά τζάκια δεν θα επιστρέψουν στο πετρέλαιο. Η επιδότηση είναι μία φάρσα Πασοκικής έμπνευσης, ακόμη και να υποθέσουμε ότι το σύστημα θα λειτουργούσε σωστά και σύμφωνα με το σχέδιο, και πάλι το να ΚΑΙΣ ΞΥΛΟ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.

  Καληνυχτα

  • GLAD avatar
   GLAD @ gio 30/12/2012 15:33:31

   Δυστυχώς αυτό ήταν νομοτελειακά το αποτέλεσμα παντού όπου επικράτησε η λογιστική αντίληψη επίλυσης των πρροβλημάτων.
   Πάντως ίσως ενόψει και των αναμενομένων θετικών εξελίξεων , η λύση για την θέρμανση θα ήταν η επιβολή καθολικής χρήσης αερίου , όχι απαραίτητα αφού κατασκευασθούν δίκτυα που είναι χρονοβόρα και μεγάλου κόστους η κατασκευή τους , αλλά με διανομή ομοίως με το πετρέλαιο στον πελάτη.
   Μένει βέβαια το σημαντικό κόστος μετατροπής των συστημάτων καύσης , αλλά υποθέτω ότι τα κόστη που δεν θα υπάρχουν για την αντιμετώπιση του περιβαλλοντικού προβλήματος και του προβλήματος της δημόσιας υγείας αν προστεθούν στο ευλόγως (λόγω των μεγάλων ποσοτήτων πλέον) αναμενόμενο χαμηλό κόστος του αερίου θα συνιστούν εξαιρετικά φτηνή λύση.

 3. takis400 avatar
  takis400 30/12/2012 13:35:43

  συμφωνω απολυτα με το αρθρο,ο κοσμος ειναι σε απογνωση.Να σας θυμισω οτι το 2007,πριν μολις 5 χρονια η τιμη πετρελαιου ηταν 0,53 και της βενζινης στα 0,77.Σημερα με τα εισοδηματα μειωμενα κατα 30 τοις εκατο εχουμε αυτες τις τιμες.Απλα ειναι για δεσιμο.Για να παω στο χωριο μου,μια αποσταση 200 χλμ. χρειαζομαι 60-70 ευρω πηγαινε ελα με τα διοδια και τα παιδια ρωτανε γιατι εχουμε να παμε τοσο καιρο.Μεχρι και αυτο το καταντησαν πολυτελεια,αλλα μαλλον αυτο επιζητουν,ανθρωπους κλεισμενους στα καβουκια τους να μην μιλανε

 4. MCA avatar
  MCA 30/12/2012 13:39:54

  Το καλό με την αιθαλομίχλη είναι ότι δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις και τις γειτονιές.Οπότε και η άρχουσα τάξη μπορεί να αναπνεύει τα κατορθώματα της.

  • BLACKQUEEN avatar
   BLACKQUEEN @ MCA 30/12/2012 17:02:48

   χα χα χα!!! Κάτι σαν σύγχρονο Κούγκι δηλαδή !!!!!
   Λαός και Κοτζαμπάσηδες στο φούντο....
   Κλαυσίγελος και κατάντια.
   Άντε να δούμε πιό απ΄όλα τα κεφάλια της λερναίας Ύδρας θα πρωτοπρολάβει να κόψει κανείς. :-(

 5. maquis avatar
  maquis 30/12/2012 17:07:27

  1. Στα νότια προάστια δεν έχει νέφος ( μπάτης γαρ). Δεν έιχε άλλωστε ποτέ.
  2. Τζάκια έχουν τα "καλά" και ιδιαίτερα τα καινούργια διαμερίσματα. Ποσα τζάκια υπάρχουν σε Περιστέρι, Αιγάλεω και πόσα απο Χαλάνδρι -Βριλήσσια Κηφισιά και πάνω;
  3. Μην ανησυχείτε. Το ΥΠΕΚΑ... εξέδωσε οδηγία! Κάτι για σωστή χρήση κλπ. Σε λίγο θα ορίσει πιστοποιητικό κατάλληλης θέρμανσης διαμερισμάτων/κατοικιών εκδιδόμενο απο μηχανικό (κόστος 287 ευρώ), όπως αυτά της ενεργειακής απόδοσης. Εφαρμογή υποχρεωτική άλλως θα καταλογίζεται πρόστιμο εισπρακτέο απο τις ΔΟΥ.
  4. Οι (αν)εγκέφαλοι ΥΠΕΚΑ και ΥΠΟΙΚ επεξεργάζονται αντίμετρα (για του χρόνου - τώρα για 2-3 μήνες βγήκε ο χειμώνας).

 6. FEAX avatar
  FEAX 30/12/2012 18:51:27

  Το γεγονός ότι η χώρα είναι κολλημένη με τσίχλα είναι αδιαμφισβήτητο. Όλες οι σοβαρές χώρες έχουν νομοθεσία η οποία διέπει εκπομπές από καύσιμα παντός είδους. Έχουν επίσης εγκρίσεις για καυστήρες η σόμπες παντός είδους και φυσικά εφαρμόζουν την Ευρωπαϊκή νομθεσία για την ποιότητα της ατμόσφαιρας. Ένα καλό παράδειγμα για μελέτη είναι: http://smokecontrol.defra.gov.uk/background.php#int
  Αφού αφήσαμε (τα αρμόδια υπουργεία) όλων των ειδών τους καυστήρες και σόμπες να πουλιούνται στην χώρα μας, δεν ελέγχουν (τα αρμόδια υπουργεία) το είδος καυσίμου που καίγεται σε αυτούς(ες), τα ρίχνει όλα στους καταναλωτές. ΔΕΝ εφαρμόζουν καν το απλό μέτρο της επιβολής ορίου σε σόμπες και καυστήρες βιομάζας των 30g αιωρουμένων σωματιδίων/GJ παραγόμενης θερμότητας και 150g Οξειδίων του Αζώτου /GJ παραγόμενης θερμότητας. Τα όρια να έχουν πιστοποιητικό απο τα αρμόδια υπουργεία με χρέωση στον κατασκευαστή. ΟΥΤΕ καν το ευρωπαϊκό μέτρο ανάλυσης του διατιθέμενου βιοκαυσίμου πρίν καεί και μετά την καύση για όλους τους ελεγγόμενες ρύπους. Αντιθέτως θα επιβάλλει το ΣΟΣΙΑΛΗΣΤΡΙΚΟ μέτρο μαϊμού (όπως κάποιος προανέφερε) του ελέγχου από ΑΣΧΕΤΟΥΣ "μηχανικούς", μετά από πίεση οργανωμένων ομάδων, ώστε αυτοί να κάνουν φράγκα εις βάρος του καταναλωτή. Αν μιλήσει κανείς για αντιρρυπαντική τεχνολογία σε τζάκια και καυστήρες βιομάζας τότε είναι που θα έχουν χάσει την μπάλλα.
  Τι μέλλει γενέσθαι??? Ας ενεργήσει για άλλη μια φορά ο Α. Σαμαράς, επιβάλλει αξιοκρατία για να δουλέψει σωστά αυτός ο εκτελεστικός μηχανισμός που ονομάζεταο Ελληνικό κράτος, με εφαρμογή της νομοθεσίας.

 7. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/12/2012 22:04:17

  Δυστυχώς τα τζάκια από Κηφισιά και πάνω, μέχρι Εκάλη, δεν δουλεύουν με "πέλλετ" αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
  ΄Η θα βάλουν και αυτοί την κατάλληλη σομπα πέλλετ, ή άς νοικιάσουν κατά Περιστέρι μεριά. Ή Αιγάλεω. Εκεί έχει λιγότερο νέφος, χρησιμοποιούν κυρίως κλιματισμό και θερμοσυσσώρευση, άρχισαν και το πέλλετ.

 8. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/12/2012 22:06:54

  Έρμη φτώχεια...
  Η Φιλοθέη έγινε σαν το Λός Άντζελες το 1980, με το φωτοχημικό νέφος, πρίν ανακαλυφθούν οι καταλύτες.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 30/12/2012 22:39:40

  Καμμιά ιδέα στο υπουργείο για επιδότηση στις μπρικέτες;
  Από εισαγόμενο λιθάνθρακα ή ντόπιο λιγνίτη όμως ;
  Σίγουρα θα κολλήσουν στο δίλημμα, μια και τον λιγνίτη θα τον στερηθεί η ΔΕΗ, οπότε αλλοίμονο στα κλιματιστικά...

 10. JE NE REGRETTE RIEN avatar
  JE NE REGRETTE RIEN 30/12/2012 22:43:59

  (ΑΣΧΕΤΟ) : Ποιός θα μας απαλλάξει από την απαίσια, απαράδεκτη από πλευράς αισθητικής και νοήματος διαφήμιση της MEDIA MARKT ; Yπάρχουν ΟΡΙΑ στην χυδαιότητα..Κανείς δεν μπορεί να μας προστατεύσει;
  Αυτές οι αισχρές διαφημίσεις είναι λόγος να ΜΗΝ αγοράσει ένας σοβαρός άνθρωπος από αυτά τα μαγαζιά. Θα ήθελα να έβλεπα ποιοί διαφημιστές τις επινόησαν...

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ JE NE REGRETTE RIEN 31/12/2012 00:05:47

   το ανέφερα σε πωλητή τους, σε μια πρόσφατη έρευνα αγοράς, και μου είπε ο άνθρωπος καταντροπιασμένος πως και αυτοί τους το λένε πως όλος ο κόσμος διαμαρτύρεται, αλλά δε γίνεται τίποτα...
   εμετικοί εγκέφαλοι. και δεν είναι οι μόνοι. οι άλλοι οι ηλίθιοι της wind που δεν έχουν τσίπα μετά το πρόσφατο συμβάν να σταματήσουν την δική τους με τον πριονάτο.... από τη μια γερμαναριές, από την άλλη αμερικανιές, δεν έχουμε που να κρυφτούμε, πώς να σωθούμε....
   Εννοείται πως media markt και wind είναι στα μαύρα κατάστιχα... αλλά είμαστε οι εξαιρέσεις αγαπητέ...

   • JE NE REGRETTE RIEN avatar
    JE NE REGRETTE RIEN @ Β.Κ.Σ. 31/12/2012 17:28:52

    ΑγαπητΗ ... (έχεις δίκιο, δεν φαίνεται )
    Β.Κ.Σ. ΔΕΝ είμαστε οι εξαιρέσεις...με όσους το συζήτησα είναι όλοι έξω φρενών !
    Και μιά και ο λόγος γιά διαφημίσεις άς πώ και ένα "ΕΥΓΕ": Η εκπληκτική διαφήμιση της εταιρείας ΟΛΥΜΠΟΣ με τα παιδάκια του χωριού να υψώνουν την Ελληνική σημαία ! Χάρμα οφθαλμών και συμβολική...

 11. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 31/12/2012 08:21:27

  Αντε παιδιά τώρα το μονο που έμεινε , να βγάλουν ελεκτές του ΣΔΟΕ να φορολογήσουν τις καμινάδες που καπνίζουν... Γιατι προφάνως για να καπνιζει η καμινάδα σου ΕΧΕΙΣ ΛΕΦΤΑ για να αγοράσεις και ΞΥΛΑ!!! Που τα βρηκες τα λεφτά κύριε; Πώς σου περισεψαν αφου με τα τέλη, τους φορους και κοντρα φορους, τους αναδρομικούς φορους τις περικοπές μισθων/συνταξεων και τις αναδρομικές περικοπες ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΗΝ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΦΡΑΓΚΟ!

  Άγαπάς την Ελλάδα; ΘΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ!

  • JE NE REGRETTE RIEN avatar
   JE NE REGRETTE RIEN @ Δημήτρης 31/12/2012 17:32:01

   Δημήτρη, την τελευταία φράση σου την βιώνω καθημερινά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.