25/11/2008 14:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νέο… «new deal» του Ομπάμα

Μετά την επιλογή του συνομήλικού του Τίμοθι Γκάιτνερ, πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης και γνωστό «insider» της Wall Street, για το υπουργείο Οικονομικών, το ενδιαφέρον των διεθνές ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στο «πακέτο διάσωσης» που θα προωθήσει ο Ομπάμα

Πρώτος στόχος του οικονομικού επιτελείου Ομπάμα είναι η προώθηση το ταχύτερο δυνατόν ενός νέου, κολοσσιαίου οικονομικού πακέτου τόνωσης της ευρύτερης οικονομίας, το οποίο ίσως ξεπεράσει ακόμη και το τεράστιο «πακέτο διάσωσης» των τραπεζών του σημερινού υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον. Αν και ο κ. Ομπάμα απέφυγε να ανακοινώσει το συνολικό ύψος της νέας αυτής δέσμης μέτρων πληροφορίες από στενούς συνεργάτες του μιλούν για «ένεση» τουλάχιστον μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων, που ίσως τελικά αυξηθεί ακόμη και στα 700 δισ. δολάρια, σε φοροαπαλλαγές για τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά και σε μεγάλες δαπάνες για δημόσια έργα και νέες ενεργειακές και άλλες υποδομές, με έμφαση στις εναλλακτικές πηγές «καθαρής» ενέργειας.

Ο ίδιος ο Ομπάμα δήλωσε το Σάββατο ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι η δημιουργία δυόμισι εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας μέσα στην επόμενη διετία. Ζήτησε επίσης από το Κογκρέσο, όπου οι Δημοκρατικοί διαθέτουν πλέον άνετη πλειοψηφία, να «περάσει» τα νέα μέτρα το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 6 Ιανουαρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Κάτω Βουλής με τη νέα της σύνθεση.

Πίσω από το τεράστιο αυτό πακέτο «ερεθισμού» (stimulus) της οικονομίας, το οποίο θα ξεπεράσει κατά πολύ ακόμη και τα 175 δισ. δολάρια που είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Ομπάμα, κρύβεται βέβαια η αγωνία όχι μόνο του νέου επιτελείου αλλά ολόκληρου του αμερικανικού οικονομικού κατεστημένου για τις αρνητικές εξελίξεις. Όταν ολόκληρη Citigroup κινδυνεύει με κατάρρευση και οι οιμωγές από τις «Βig Τhree» αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ αγγίζουν πλέον τα όρια της... ζητιανιάς, κανένας δεν μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα τα βράδια!

Obama promises another stimulus: http://www.reuters.com/news/video?videoId=94382&videoChannel=1

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Nick avatar
    Nick 25/11/2008 15:43:20

    Spend! Spend! Spend!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.