#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/11/2013 10:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νέο χάος και τα «βιλαέτια» στη Λιβύη

[caption id="attachment_234444" align="alignnone" width="600" caption="φωτο antinews"][/caption]

Σε Βατερλώ για τις ΗΠΑ, αλλά και τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία και Βρετανία, που πρωτοστάτησαν πριν από δύο χρόνια στην στήριξη των αντικαθεστωτικών, κινδυνεύει να μετατραπεί η Λιβύη. Χτές και σήμερα, σοβαρές ένοπλες συγκρούσεις σημειώθηκαν σε κεντρικές συνοικίες της πρωτεύουσας, Τρίπολη. Αντιπαραθέσεις υπήρξαν και στην περιοχή όπου βρίσκεται η ελληνική πρεσβεία, και πολλές άλλες διπλωματικές αποστολές.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες εκδηλώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ μονάδων από την πόλη Μισράτα, και από την Τρίπολη. Η Μισράτα, η οποία θεωρείται ότι κινείται στη «σφαίρα επιρροής» του Κατάρ, διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στο μοίρασμα της εξουσίας στη Λιβύη. Κάτι που συναντά την έντονη αντίθεση της μεγαλύτερης και πιο αναπτυγμένης πόλης-πρωτεύουσας της χώρας, η οποία θέλει να συνεχίσει να κρατάει τα σκπήπρα, όπως και την εποχή του Καντάφι. Να σημειωθεί πως στη Μισράτα, την περίοδο του πολέμου και της επανάστασης, το 2011, σημειώθηκαν πολύ σκληρές μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του Καντάφι και σε ντόπιες ένοπλες ομάδες. Οι περιοχές της Τρίπολης, στις οποίες τώρα σημειώθηκαν μάχες, είναι οι Ζαουΐτ Αλ Νταχμάνι, Νταχρα, και Ζουκ Αλ Ζούμα. Στη συνοικία, όπου βρίσκεται και η ελληνική πρεσβεία, εκδηλώθηκε η επίθεση των δυνάμεων της Μισράτα, οι οποίες, όπως λέγεται κτυπούσαν στα τυφλά (http://www.libyaherald.com/2013/11/14/damaged-embassies-upset-by-last-weeks-clashes/#ixzz2kdREbs4A).

Θύελλα δολοφονιών και Ισλαμιστές

[caption id="attachment_234445" align="alignnone" width="600" caption="φωτο antinews"][/caption]

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται σειρά ανεξέλεγκτων δολοφονιών σε όλες τις περιοχές της Λιβύης, και βέβαια στο ονομαζόμενο «προπύργιο» της επανάστασης κατά του Καντάφι, την «πρωτεύουσα» της Ανατολικής Λιβύης, Βεγγάζη. Σήμερα, εκεί έγινε μια ακόμη δολοφονία. Από τις πολλές βεβαίως, που γίνονται αυτό το διάστημα στην πόλη. Το ενδιαφέρον είναι ότι μόλις μια εβδομάδα πριν, στην πόλη ήταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζεϊντάν, προκειμένου να παραβρεθεί σε παρέλαση του σχηματιζόμενου νέου στρατού της Λιβύης. Επρόκειτο, προφανώς, για μια επικοινωνιακή επίδειξη της λιβυκής κυβέρνησης, με στόχο να πείσει ότι θα επιβληθεί η τάξη στη χώρα. Δεν πέρασαν, ωστόσο, παρά μερικές ημέρες, και την ίδια στιγμή που κυριαρχούσε το χάος στην Τρίπολη, δολοφονείτο στην Βεγγάζη ένας ακόμη άνθρωπος, όπως εκτιμάται, από Ισλαμιστές.

Να σημειωθεί πως στην Ανατολική Λιβύη, οι Ισλαμιστές διαθέτουν ιδιαιτέρως μεγάλη δύναμη, ενώ υπάρχουν πόλεις που ελέγχονται πολιτικά και στρατιωτικά, αποκλειστικά από αυτούς. Στη Βεγγάζη, επίσης, οι ΗΠΑ δέχθηκαν ένα από τα σημαντικότερα ηθικά και πολιτικά πλήγματα, από τη στιγμή που άρχισαν να ξεσπούν οι «αραβικές επαναστάσεις». Οι Ισλαμιστές δολοφόνησαν τον αμερικανό πρέσβη, με συνέπεια να προκληθεί μεγάλος σάλος στις ΗΠΑ, και, ως όλα δείχνουν, να χάσουν τις καρέκλες τους η υπουργός Εξωτερικών, Χ.Κλίντον, και ο επικεφαλής της CIA.

Διαμοιρασμός ιματίων

Η Λιβύη, σήμερα φαίνεται να έχει μοιραστεί σε «βιλαέτια», βάσει πολιτικών, φυλετικών, αλλά και οικονομικών «κριτηρίων». Η Τρίπολη, σε συμμαχία με κάποιες άλλες περιοχές με ισχυρή επιρροή, όπως για παράδειγμα το Ζιντάν, φαίνεται να είναι ο ισχυρότερος πόλος. Η Μισράτα αποτελεί ουσιαστικά ανεξάρτητο κρατίδιο εντός της χώρας, και προσπαθεί να επεκτείνει την επιρροή της σε άλλες περιοχές, όπου συχνά έρχεται σε ένοπλη σύγκρουση μαζί τους. Συχνά, η Μισράτα χρησιμοποιεί ως πρόσχημα για τις επιθέσεις της, το ότι σε άλλες πόλεις-περιοχές, έχουν βάσεις τους οι κανταφικοί. Κάτι όμως, που σπανίως ισχύει. Από την άλλη, και η Βεγγάζη αποτελεί έναν ακόμη πόλο εξουσίας, αν και έρχεται σαφώς τρίτη. Τέλος, στο Νότο της Λιβύης, όπου ζούν φυλές, όπως οι Τουαρέγκ, κ.λ.π., είναι ένα ακόμη «βασίλειο».

[caption id="attachment_234446" align="alignnone" width="600" caption="φωτο antinews"][/caption]

Τι κρύβεται όμως, πίσω από τις –δήθεν ή και πραγματικές- πολιτικές, ιστορικές και φυλετικές αντιπαραθέσεις; Όλα δείχνουν, ότι είναι το μοίρασμα της εξουσίας και του μεγάλου πλούτου της χώρας σε ενεργειακούς πόρους. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις προ ημερών, «πρώην αντάρτες» ανακοίνωσαν τη δημιουργία της δικής τους εταιρείας εκμετάλλευσης πετρελαίων της χώρας. Κι’ όλα αυτά, τη στιγμή που κλιμακώνονται οι συγκρούσεις εκεί. Εκτός αυτού, σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται, από την ένταση στη χώρα, η Λιβύη έχει χάσει έξι δις. δολάρια από ενεργειακούς πόρους που θα εξήγαγε (http://www.reuters.com/article/2013/11/14/us-libya-oil-idUSBRE9AD0RX20131114). Ως είναι φυσικόν, στη χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτε άλλο, παρά πετρέλαιο και αέριο, η μεγάλη μάχη γίνεται για τον έλεγχο της «ενεργειακής πίττας».

Γενικότερα, στην ελίτ της χώρας διαμορφώνονται οι εξής τάσεις, πίσω από τις οποίες συχνά βρίσκονται ξένες δυνάμεις:

1.Στα τμήματα εκείνα που βρίσκονταν στον πυρήνα της κρατικής και οικονομικής εξουσίας επί Καντάφι, και εγκαίρως, όταν ξέσπασε η επανάσταση, πέρασαν με το στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών, και έπαιξαν μάλιστα σημαντικό ρόλο στην ανατροπή του Καντάφι. 2.Στους Κανταφικούς, που τώρα ερωτοτροπούν με τη νέα κατάσταση στη χώρα. Να σημειωθεί ότι ακόμα σε καίριους τομείς της οικονομίας, της διπλωματίας και της πολιτικής, βρίσκονται πολλά τέτοια πρόσωπα.

3.Στους αντικαθεστωτικούς που ζούσαν εξόριστοι ή αυτοεξόριστοι στο εξωτερικό, και επέστρεψαν στη χώρα, πιάνοντας σημαντικά πόστα. Πολλούς από αυτούς, όπως και τις προηγούμενες κατηγορίες, τους έχουν προσεταιριστεί το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, κ.ο.κ..

4.Ανάλογα με τα οικονομικά συμφέροντα, εκφράζονται και οι διάφορες πόλεις-φυλές, και οι φύλαρχοι. Εδώ, παίζουν ρόλο και οι πολιτικές, στρατιωτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες που προέρχονται από κάποια φυλή και μπορούν να την επηρεάσουν.

Να σημειωθεί πως ακόμα δεν έχουν βρεθεί πολλοί από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις offshore που είχε ο Καντάφι και η οικογένειά του, τόσο στη Δύση, όσο και στην «ελληνική γειτονιά», αλλά και τη Ρωσία. Κάποια μέλη της οικογένειάς του, μάλιστα, έχουν καταγραφεί να κάνουν επισκέψεις-ιγκόγκνιτο σε πρώην «φιλικές χώρες» στον Καντάφι, και να διατηρούν ακόμα και σήμερα στενές επαφές με πολύ γνωστά πρόσωπα στο διεθνές τζετ σετ των επιχειρηματιών.

Κύμα μεταναστών

[caption id="attachment_234447" align="alignnone" width="600" caption="φωτο antinews"][/caption]

Σε όλα αυτά, πρέπει να προστεθεί και το ανεξέλεγκτο κύμα μεταναστών από τη Λιβύη, κυρίως προς τη Μάλτα και την Ιταλία, και δευτερευόντως προς την Ελλάδα, τη Γαλλία, κ.ο.κ. Πρόκειται κυρίως για προερχόμενους από τη μαύρη Αφρική, που μέσω των λιμανιών της Λιβύης (μικρά λιμανάκια στη Μισράτα, την Τρίπολη και άλλες πόλεις), επιχειρούν να περάσουν στην Ευρώπη με πλοιάρια-«καρυδότσουφλα». Ως γνωστόν, πρόσφατα σημειώθηκαν ναυάγια με εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες. Τώρα, λοιπόν, η Ευρώπη αποφάσισε, έστω και με καθυστέρηση, να πιέσει –και να «βοηθήσει»- τη Λιβύη, με στόχο να συγκρατηθεί το κύμα των μεταναστών. Εννοείται, τις μεγαλύτερες πιέσεις ασκεί η Ιταλία.

Πάντως, όπως έχει δείξει η εμπειρία στο πρόσφατο παρελθόν, όταν «σφραγίζονται» τα θαλάσσια σύνορα της Ιταλίας, η «πολυεθνική» των δουλεμπόρων, προωθεί τους μετανάστες, από τη Βόρειο Αφρική, προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, και από εκεί, είτε χερσαία (μέσω Εβρου), είτε δια της θαλασσίας οδού (Αιγαίου), τους περνούν στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια, εφόσον ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα πρέπει και πάλι να αναμένει νέο κύμα προσφύγων.

Le canard

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 15/11/2013 10:36:19

  To παραμύθι με τους "πρόσφυγες¨ να σταματήσει, επειδή είναι φαιδρό και δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα. Οικονομικοί μετανάστες είναι που θέλουν να κάνουν κάποια αρπαχτή στην Ευρώπη ή απλά να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί. Ούτε η Σενεγάλη έχει πόλεμο, ούτε το Μαγκρέμπ, ούτε οι Νιγηριανοί μουσουλμάνοι που έχουν κατακλύσει την Ελλάδα ήρθαν λόγω της Μπόκο Χαράμ, που είναι έτσι και αλλιώς δική τους. Πρόσφυγας γίνομαι όταν φεύγω υποχρεωτικά ή εξαναγκάζομαι έμμεσα να φύγω από το σπίτι μου επειδή κινδυνεύει η ζωή μου ή λιμοκτονώ. Στο Μαλί εδώ και πολλές δεκαετίες υπάρχει η συνήθεια να φεύγουν κάποιοι για το εξωτερικό να κάνουν χρήματα να βοηθήσουν τις οικογένειές τους. Αυτοί δεν είναι πρόσφυγες, είναι κλασικοί οικονομικοί μετανάστες.

  • mezapos avatar
   mezapos @ ΒΙΣ 15/11/2013 14:28:30

   Και ο εξαναγκασμός στην οικονομική μετανάστευση, τι είναι; Δεν είναι προσφυγιά; Οταν οι δικοί μας έφευγαν για το Αμέρικα και τη Γερμανία, το' καναν επειδή ήθελαν να πάνε διακοπές σαν οικονομικοί μετανάστες; Να βλέπουμε το πρόβλημα (το "δάσος" της φτώχειας, των πολέμων, κ.ο.κ. του τρίτου κόσμου που τον σπρώχνει στη μετανάστευση) και όχι το "δέντρο" των "νομικίστικων προσδιορισμών" του όρου μετανάστεηυση

   • ΒΙΣ avatar
    ΒΙΣ @ mezapos 15/11/2013 19:18:06

    Ηταν οικονομικοί μετανάστες οι δικοί μας, όχι πρόσφυγες. Λυπούμαι, αλλά αν δεν βλέπεις τη διαφορά στη σημασία μεταξύ των δύο λέξεων, δεν είναι δικό μου σφάλμα. Ανοιξε ένα λεξικό. Και υπάρχει και διάκριση στη διεθνή νομοθεσία μεταξύ των δύο κατηγοριών.
    Και να σε ρωτήσω κάτι: Οι δικοί μας απλά περνούσαν τα σύνορα δίχως διαβατήριο κατά χιλιάδες και έλεγαν "γεια σας, ήρθαμε", δήλωναν ηλικία ό,τι ήθελαν, όνομα ό,τι ήθελαν και 2-3 διαφορετικές χώρες προέλευσης, κατά προτίμηση Παλαιστίνη; Τις φωτογραφίες από τη συμμορία των βορειοαφρικανών που έπιασε η Αστυνομία, 100 άτομα με 2-3 ονόματα και 2-3 ηλικίες ο καθένας, χώρια τις άσχετες χώρες προέλευσης προφανώς δεν τις είδες....

 2. Const avatar
  Const 15/11/2013 10:49:54

  Aυτή είναι η "δημοκρατία" που ήθελαν οι Δυτικοί. Τη διάλυση για να αρπάξουν τα λάφυρα. Η αποικιοκρατία σε νέα μορφή.

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Const 15/11/2013 13:14:56

   Συμφωνώ μέ τήν διαπίστωσή σου.

   Καλή η ανάρτηση καί σωστή πληροφοριακά, εκτός από τήν εισαγωγή: «Σε Βατερλώ για τις ΗΠΑ, αλλά και τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία και Βρετανία, που πρωτοστάτησαν πριν από δύο χρόνια στην στήριξη των αντικαθεστωτικών, κινδυνεύει να μετατραπεί η Λιβύη.»

   Σε πλήρη επτυχία τών στόχων καί σκοπών για τις ΗΠΑ, αλλά και τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, Γαλλία και Βρετανία, που πρωτοστάτησαν πριν από δύο χρόνια στην στήριξη των αντικαθεστωτικών στήν Λιβύη, θά διόρθωνα σεμνά.

   • mezapos avatar
    mezapos @ Ιαπετός 15/11/2013 15:10:22

    Στην πραγματικότητα, Ιαπετέ, η μεγάλη "μάχη" που δίνει αυτή τη στιγμή η Δύση στη Λιβύη, είναι η δημιουργία του "νέου λιβυκού στρατού". Εάν τα καταφέρουν, θα κερδίσουν σημαντικό προβάδισμα. Τουρκία, Ιταλία, και -εννοείται- οι ΗΠΑ, παίζουν σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση (δημιουργία Special Forces, κ.λ.π.). Για να το πετύχουν όμως, πρέπει να εξαλειφθούν όλες εκείνες οι ένοπλες δυνάμεις που υπάρχουν με βάση τοπικιστικά. φυλετικά, θρησκευτικά (ισλαμιστές), πολιτικά και οικονομικά-επιχειρηματικά κριτήρια. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Εάν δεν γίνει, ας μην αποκλείεται η γενικευμένη αναταραχή, και, ίσως, η "επέμβαση" Δυτικών "ειρηνευτικών" δυνάμεων στη χώρα. Με την ευκαιρία, σήμερα, τώρα που μιλάμε, Νοτιοδυτικά της Τρίπολης, οι ένοπλες δυνάμεις της Μισρατας άνοιξαν πύρ εναντιον διαδηλωτων και υπάρχει τουλαχιστον ενας τραυματίας.

    • ΒΙΣ avatar
     ΒΙΣ @ mezapos 15/11/2013 19:20:36

     Και πώς θα εξαλειφθούν αυτές οι διαφορές, τη στιγμή που ο αραβικός κόσμος εδώ και δεκαετίες σπαράσσεται; Έχουν κουλτούρα δημοκρατίας οι Άραβες; Και εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα τεχνητό κράτος....Η προπαγάνδα της εικονικής πραγματικότητας προσκρούει διαρκώς στη σκληρή πραγματικότητα....

    • Ιαπετός avatar
     Ιαπετός @ mezapos 15/11/2013 20:57:08

     Δύο αποσπάσματα από τήν συνέντευξη τού καθηγητή Andrej Fursow, διευθυντή του Κέντρου Ρώσικων Μελετών τού Πανεπιστημίου ανθρωπιστικών επιστημών της Μόσχας και μέλους της Διεθνούς Ακαδημίας Επιστημών (Μόναχο).
     Τήν 9η Αυγούστου 2012 στό KP.ru.

     ... Εδώ είναι κάτι άλλο σημαντικό: η δυτική ελίτ, μετά τήν δολοφονία τού Καντάφι, ανοιχτά καί προκλητικά έκανε επιλογή της τήν φυσική εξόντωση τέτοιων ηγετών, πού ανθίστανται στά σχέδιά της. Αυτό σημαίνει: διάλεξε τήν οδό τής τρομοκρατίας. Και ενώ εναντίον τού Σαντάμ Χουσεΐν και τού Μιλόσεβιτς οργάνωσε τήν φάρσα τής δικαστικής τιμωρίας, εντελώς διαφορετικό ήταν τό τέλος τού Καντάφι. Δολοφονήθηκε. Τελείως απλά μέ "συγκεκριμένο" εγκληματικό τρόπο καί το "Ώωω!" δέν κόλλησε πλέον στόν λαιμό. Ποιά ήταν η μόνη σκηνή στόν Λευκό Οίκο τόν περασμένο Μάϊο πού άξιζε τόν κόπο; Όταν η ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών συγκεντρώθηκε μπροστά από τίς τηλεοπτικές οθόνες γιά νά παρακολουθήσει τήν δολοφονία τού "Μπιν Λάντεν". Πόσο λοβοτομημένος καί ηθικά εκφυλισμένος μπορεί νά είναι κάποιος, όταν συμπεριφέρεται όπως ο όχλος τόν μεσαίωνα, πού εκστασιάζονταν από τίς δημόσιες εκτελέσεις. Καί όλα αυτά, χωρίς κάν νά ιδρώσει τό αυτί κάποιου. Η Δυτική ηγεσία καθορίζει τήν συμπεριφορά της, ώς συμπεριφορά μιάς παγκόσμιας εγκληματικής οργάνωσης καί δεν τό κρύβει. Η αρχή είναι: "Είσαι υπεύθνος μόνο καί μόνο γιά τόν λόγο ότι πεινάς". Έτσι, ο προηγούμενος φιλοαμερικανός πρόεδρος τής Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, απείλησε άμεσα τούς Σύριους Χριστιανούς (περίπου 10% τού πληθυσμού τής Συρίας), ότι - άν συνεχίσουν νά στηρίζουν τόν Άσαντ – θά γίνουν τά θύματα τών επιθέσεων. Και αυτό συμβαίνει ήδη. Οι δολοφονίες, βέβαια, δέν συμπεριλαμβάνουν μόνον τούς χριστιανούς, αλλά καί τούς Δρούζους καί τούς Αλαουΐτες, μέλη τού κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ από τό 1963. Αλλά η μεγάλη σφαγή θά ξεκινήσει, άν η Δύση καταφέρει νά ανατρέψει τό καθεστώς τού Άσαντ. Περίπτωση πού μπορεί νά συμβεί μόνο μέ άμεση ξένη στρατιωτική επέμβαση. ...

     ... Η αναμενόμενη παγκόσμια συστημική κρίση αναδεικνύει τήν αδήριτη ανάγκη τού ελέγχου τών διαθέσιμων πόρων. Η σημασία δέ αυτή ενισχύεται πολλαπλασιαστικά, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τήν προβλεπόμενη γεωκλιματολογική καί γεωφυσική καταστροφή. Δεν αναφέρομαι τώρα στόν μύθο τής «υπερθέρμανσης τού πλανήτη", αλλά πολύ πεζά στήν καταβύθιση τού Gulf Stream καί στήν αλλαγή τής θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας στούς παγκόσμιους Ωκεανούς (αυτό συμβαίνει μία φορά σέ 11,5 – 12,5 χιλιετίες) πού θά επιφέρει. Αυτό είναι μιά αλλαγή πλανητικών διαστάσεων, η οποία άρχισε, περίπου, στίς αρχές του 20ου Αιώνα καί θά ολοκληρωθεί στό πρώτο τρίτο του 22ου Αιώνα. Υπό τέτοιες συνθήκες κρίσης στον κόσμο, καί μετά από μια τέτοια κρίση, η μόνη σταθερή περιοχή μέ τούς αναγκαίους πόρους θά είναι η βόρεια Ευρασία, δηλαδή κυρίως η γεωγραφική περιοχή τής Ρωσίας. Αυτό καθιστά τήν περιοχή μας τό πιό σημαντικό θήραμα τού 21ου αιώνα καί τών μετέπειτα αιώνων. Οι γνωστοί Ρωσόφοβοι Brzezinski, Albright καί άλλοι δυτικοί, τό έχουν αναφέρει αρκετές φορές: είναι άδικο νά κατέχει η Ρωσία μιά τέτοια περιοχή, μέ τόσους πόρους. Θά έπρεπε νά ανήκουν στήν παγκόσμια κοινότητα - δηλαδή στίς ατλαντικές ελίτ, οι οποίες είναι οργανωμένες σέ στοές, Clubs, επιτροπές, τάγματα καί λοιπές περίεργες θρησκειολογικές δομές.

     Ωστόσο, χρειάζεται νά αποκτηθεί ό έλεγχος τής βόρειας Ευρασίας. Η Κεντρική Ασία είναι περιοχή επικείμενης εισβολής . Οι Αμερικανοί είναι ήδη στήν περιοχή, αλλά από τήν ελεγχόμενη Μέση Ανατολή μέ τήν Κεντρική Ασία τούς χωρίζει η Συρία καί τό Ιράν. Εδώ κόβεται τό καλώδιο τής ανάφλεξης, τουλάχιστον μέχρι τώρα, τό οποίο άναψαν στήν Βόρεια Αφρική καί σβήνει. Χωρίς τήν καταστροφή αυτών τών δύο χωρών δέν μπορούν οι Ατλαντιστές νά ολοκληρώσουν τήν πορεία τους γιά τόν έλεγχο τής βόρειας Ευρασίας. Θεωρούν τήν Ρωσία ώς πηγή των πρώτων υλών, τήν Κίνα ώς μιά πηγή εργατικού δυναμικού, πού σημαίνει, ώς κάτι δευτερεύον. Καί όταν αυτό τό δευτερεύον αντίκειται στά σχέδιά τους , τούς εκνευρίζει τρομακτικά. Η λύση τού ρώσικου καί τού κινεζικού προβλήματος, επιχειρείται νά λυθεί μέ τήν βοήθεια τού Ισλάμ, τών Αράβων. Αδιάφορο άν αυτό θά συμβεί μέσω τού ελεγχόμενου χάους, μιάς αραβικής κατάκτησης ή ενός νέου πολέμου μεταξύ Χαλιφάτου καί απίστων. Εδώ, οι Αγγλοσάξονες, πιστοί στήν παράδοσή τους, θά υποκινήσουν μεγαλύτερα κράτη καί λαούς, ο ένας εναντίον του άλλου, νά τούς αποδυναμώσουν ή νά τούς συντρίψουν (δύο φορές κατά τήν διάρκεια του 20ου αιώνα υπακινήσανε τήν Ρωσία και τήν Γερμανία. Τήν μιά εναντίον τής άλλης), αλλά καί συγχρόνως θά προσπαθήσουν νά ελέγξουν τό Ισλάμ. Αυτό συμβαίνει μέσω τής ριζοσπαστικοποίησης μέ τόν βαχαμπισμό καί τήν απώλεια τής οικονομικής καί δημογραφικής του δύναμης κατά τήν διάρκεια τών Ευρασιατικών πολέμων. Τό αποτέλεσμα τών εξελίξεων, αργότερα, θά είναι η μετατροπή τού ισλαμικούς κόσμου σἐ ένα είδος νέο-παραδοσιακού γκέτο. Όποιοι στήν παιδική τους ηλικία παίξανε τό “Dungeons & Dragons”, θά ενθυμούνται, πιθανώς, τήν παραλλαγή ενός "κόσμου τού μαύρου ήλιου". Οι παγκοσμιοποιητές θά προσπαθήσουν νά κομματιάσουν τόν ισλαμικό κόσμο σέ πολλές μικρές μονάδες, τίς οποίες εύκολα θά μπορούν νά κουμαντάρουν ιδιωτικοί στρατοί ή μισθοφόροι εταιριών, νά απομυζήσουν τά απομεινάρια τών πλουτοπαραγωγικών τους πόρων καί νά τούς πετάξουν στήν χωματερή τής ιστορίας. Η Δύση θα ασκήσει έλεγχο μόνο στά σημεία συγκέντρωσης πόρων (για παράδειγμα, ήδη μιά πραγματικότητα, τά 1.800 χιλιομέτρα μεσογειακής ακτής τής Λιβύης), τό υπόλοιπο θά είναι στήν διάθεση τών φυλών, φατριών καί οργανωμένων εγκληματικών συνδικάτων, καί ο καθένας θά ελέγχει τό κομμάτι ή κομματάκι του . Τέτοιου είδους «κομμάτια» μπορεί νά γίνουν επίσης μέρη τής Σαουδικής Αραβίας, τού Πακιστάν (απόσχιση τού Βελουχιστάν), τού Ιράν - ένα ισλαμικό μωσαϊκό. Ταυτόχρονα, η Δύση χρειάζεται επιστάτες στήν περιοχή, και αυτός ο ρόλος μπορεί να ταιριάξει μιά χαρά στό Μεγάλο- Κουρδιστάν. Ένα ενιαίο κράτος, στό οποίο θά επιτραπεί να είναι μεγάλο. ...

     • Άφωνος... avatar
      Άφωνος... @ Ιαπετός 16/11/2013 02:13:17

      Πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και καλή γραφή- μετάφραση. Μπράβο!!!

 3. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 15/11/2013 11:05:34

  ΒΙΣ διακρίνω ένα ρατσισμό στα γραφόμενα σου πρόσεχε θα σε μαλωσει η αριστερά κ´ οι απανταχού αντιρατσιστες, άλλωστε πως θα βγάλουν κ´ αυτοί το ψωμί τους μόνο με τον πόνο των δυστηχων μεταναστών πλουτίζουν τα γουρουνια

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Διηνεκης 15/11/2013 19:24:53

   Με έχουν χαρακτηρίσει ήδη ρατσιστή εδώ μέσα φιλελέ και αριστεροί, οπότε ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται. Υποψιάζομαι ότι οι συγκεκριμένοι δεν κουνούν το δαχτυλάκι τους όταν ο διπλανός τους έχει ανάγκη, όποιος και να είναι, αλλά έχουν, γενικά και αόριστα, "αγάπη για όλο τον κόσμο", με την εξαίρεση φυσικά αυτών που διαφωνούν μαζί τους.
   Μου θυμίζουν κάτι κυρούλες που ενώ δεν μιλάνε με στενές συγγένισσές τους για χρόνια, σου λένε ¨εγώ αγαπώ όλο τον κόσμο, δεν έχω βλάψει ποτέ κανένα", λες και το μίσος που κουβαλούν μέσα τους για πρόσωπα του περιβάλλοντός τους δεν είναι βλαπτικό....

 4. MCA avatar
  MCA 15/11/2013 14:55:41

  Μάλλον οι Λίβυοι σε λίγο καιρό, θα αναπολήσουν τον Καντάφι……

  • Μικρασιάτης avatar
   Μικρασιάτης @ MCA 15/11/2013 15:05:49

   Μαλλον αυτο εχει ηδη συμβει. Παντως η τελευταια παραγραφος του αρθρου , ειναι ολα τα λεφτα...

 5. factorx avatar
  factorx 15/11/2013 16:35:09

  Αυτό το βίντεο είναι σημερινό από τη Λιβύη.

  https://www.facebook.com/photo.php?v=10152027075533120

  Γράφουν ότι υπάρχουν δύο νεκροί και επτά τραυματίες.

  Συγκρούονται ένοπλες δυνάμεις από την πόλη της Μισράτα, με διαδηλωτές από την Τρίπολη, ΝΔυτικά της Τρίπολης.

  Γενικά, η κατάσταση εκεί κάτω χειροτερεύει συνεχώς

 6. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 15/11/2013 17:10:10

  Καί νά σκεφθεί κανείς ότι ο Καντάφι ανατράπηκε γιατί η Λιβύη δέν είχε οικονομικό πρόβλημα!!!

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ Ιαπετός 15/11/2013 19:29:09

   Η δυτική κοινή γνώμη (δεν λέω για τα κέντρα αποφάσεων) αδυνατεί να καταλάβει ότι στις χώρες όπως η Λιβύη, με ισχυρή ισλαμική παράδοση, είτε θα έχεις έναν στυγνό δικτάτορα, αλλά με κάποια σταθερότητα (κάτω από τη μπότα...), είτε πολλούς μουρλούς δικτάτορες-ιμάμηδες και πολέμαρχους, με συνεπακόλουθο το χάος.
   Φίλος μου Γάλλος πανεπιστημιακός που είχε ζήσει για χρόνια στη Συρία πρόσφατα, μου έλεγε το εξής (και επιβεβαιώθηκε): Ο Άσαντ είναι αναμφίβολα ένας σκληρός δικτάτορας, αλλά αν φύγει, θα έρθουν οι ισλαμιστές και οι μεν Αλεβίτες θα σφαγιαστούν, οι δε Χριστιανοί, όσοι δεν σφαγιαστούν, θα αναγκαστούν να φύγουν. Άλλη λύση δεν υπάρχει...Αλλά η Δύση δεν ενδιαφέρεται ποσώς για την τύχη των χριστιανικών κοινοτήτων της Μέσης Ανατολής. Ειδικά οι αμερικανοί προτεστάντες, τους χριστιανούς της Ανατολής μας θεωρούν κάτι σαν ειδωλολάτρες....

  • Απλος Πολιτης avatar
   Απλος Πολιτης @ Ιαπετός 15/11/2013 19:58:38

   Ειχε ομως πετρελαια και ο Κανταφι δεν ηθελε αλλο να πουλαει σε Δολλαριο...κατι που προσπαθουσε να περασει και στους υπολοιπους ηγετες εκει κατω.... οποτε δεν υπηρχε αλλη επιλογη απο την εξαφανιση του...Η πρωτη κινηση των δηθεν επαναστατων ητανε να κανουνε τραπεζα με κεφαλαια απο την ''ελιτ'' και συμβασεις για τα πετρελαια της Λιβυης με αμερικανικες και γαλλικες εταιρειες...και φυσικα σε δολλαριο....

 7. kosmasindikopleustis avatar
  kosmasindikopleustis 15/11/2013 23:55:28

  Ιαπετέ, το κομμάτι της ανάλυσης που παρέθεσες, είναι όλα τα λεφτά. Τα λέει όλα. Ο,τι άλλο και να πούμε, είναι περιττό.

 8. kosmasindikopleustis avatar
  kosmasindikopleustis 16/11/2013 11:51:29

  45 νεκροί και 400 τραυματίες ο μέχρι στιγμής απολογισμός από τις χτεσινές εμφύλιες συγκρούσεις στην Τρίπολη, ανάμεσα σε στρατιωτικές μονάδες της Μισράτα, και της Τρίπολης, και διαδηλωτές από την Τρίπολη που βγήκαν στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν για τις επιθέσεις από τους Μισρατίνους, και τους πυροβόλησαν οι τελευταίοι.

 9. Παρατηρητής avatar
  Παρατηρητής 16/11/2013 14:04:05

  Αγαπητέ mezapos, αφού σου ζητήσω προκαταβολικά συγγνώμη για το ύφος μου, θα σε παρακαλέσω να μπεις στον κόπο να διαβάσεις τις παρακάτω γραμμές.

  Έχω κουραστεί να καταγγέλλω και να αποδομώ στους ανθρώπους του περιβάλλοντός μου το πασίγνωστο αυτό συνθηματολογικό κλισέ, με το οποίο εμείς οι Έλληνες, λειτουργώντας ως ιδανικοί αυτόχειρες, προσπαθούμε να συγκαλύψουμε και να δικαιολογήσουμε τον επερχόμενο εθνικό όλεθρο που λέγεται μουσουλμανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας με τη διαδικασία της λαθρομετανάστευσης: «Εμείς, λαός μεταναστών, που έχουμε νιώσει στο πετσί μας τον πόνο και τον κατατρεγμό του ξενιτεμένου -- εμείς, με τις ωραίες πανάρχαιες παραδόσεις της φιλοξενίας-- δεν είναι ντροπή να στρεφόμαστε εναντίον των δυστυχισμένων αυτών απόκληρων της μοίρας, που φτάνουν ως την πατρίδα μας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον; Είναι δυνατόν να εθελοτυφλούμε σε τέτοιο βαθμό; Επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε δύο μέτρα και δύο σταθμά;»

  Το εξοργιστικό σε αυτή την περίπτωση είναι ότι συγκρίνουμε (ανεπίγνωστα ή εκ του πονηρού) δύο εντελώς άσχετα πράγματα.

  Ας περιορίσω την αναφορά μου στις ΗΠΑ.

  Οι Έλληνες, όπως και πολλοί άλλοι μετανάστες, ξενιτεύτηκαν σε μια ολόκληρη ήπειρο με τεράστιες δυνατότητες απορρόφησης και αξιοποίησης των εισερχομένων, η οποία ΕΙΧΕ ΑΝΑΓΚΗ από μετανάστες, επειδή της χρειάζονταν εργατικά χέρια. Και δεν εισέβαλαν μαζικά, ως στίφη, αλλά μετά από πρόσκληση εκεί διαμενόντων συγγενών τους, που τους περίμεναν έχοντας δηλώσει προηγουμένως τα στοιχεία τους, τα οποία ελέγχθηκαν και διασταυρώθηκαν από τις τοπικές αρχές. Και δεν μπήκαν παράνομα, αλλά αφού προηγουμένως έβγαλαν διαβατήρια και πήραν την άδεια εισόδου στη χώρα υποδοχής. Και δεν πραγματοποίησαν «ρεσάλτο» στη Νέα Υόρκη, αλλά αποβιβάστηκαν στην Ellis Island (ελληνιστί…Καστιγκάρι!.), όπου ελέγχθηκαν τα παραστατικά τους, υποβλήθηκαν σε υγειονομικό έλεγχο, έδωσαν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα και επιβιβάστηκαν από τις αρχές στα μεταφορικά μέσα για τον τόπο προορισμού τους. Και στη συντριπτική πλειονότητά τους τήρησαν με θρησκευτική ευλάβεια τους νόμους της νέας πατρίδας τους και δούλεψαν υπεράνθρωπα για να ενισχύσουν τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, ενώ ορισμένοι από αυτούς κατέλαβαν επίζηλες θέσεις τόσο στην αμερικανική κοινωνία όσο και στην πολιτική ζωή.

  Τι σχέση μπορεί να έχουν αυτά όλα με τις ορδές των λαθρομεταναστών, οι οποίοι: α) εισβάλλουν κατά κύματα στη χώρα μας γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τους ελληνικούς νόμους και έχοντας προηγουμένως καταβάλει τέσσερις με πέντε χιλιάδες δολάρια ο καθένας στα κυκλώματα διακίνησης (αλήθεια, ποιος τους χρηματοδοτεί;), β) κραδαίνουν όλοι τους από ένα πλαστικοποιημένο έντυπο με τα δικαιώματά τους, που κανείς δεν τους αναγνώρισε και κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τους απονείμει, γ) αποκρύπτουν η καταστρέφουν συστηματικά και προσχεδιασμένα τα όποια στοιχεία προέλευσης, ιδιότητας και ηλικίας τους, δ) δηλώνουν πρόσφυγες πολέμου, ψευδόμενοι κατά κανόνα ασύστολα, ε) αποτελούν με τις αρρώστιες που κουβαλούν υγειονομική βόμβα για τον ελληνικό λαό και στ) λειτουργούν --με τον όγκο τους αλλά και τους πληροφοριοδότες, τους καθοδηγητές και τους υποστηρικτές τους-- ως ένας ΣΤΡΑΤΟΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ο οποίος γκετοποιεί τις πόλεις μας, υποβαθμίζει δραματικά την ποιότητα ζωής των γηγενών και οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα τον ελληνισμό σε βιβλικό όλεθρο; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ανάμεσα στον Έλληνα μετανάστη των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας ή της Γερμανίας και στον Αφγανό λαθρομετανάστη που…αυτομαστιγώνεται στους δρόμους του Πειραιά εξευτελίζοντας το παράλυτο κράτος μας και τραυματίζοντας την αισθητική μας;

  Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η διακατεχόμενη από αυτοκαταστροφικές τάσεις Ελληνική Πολιτεία, αδυνατώντας να αντιτάξει ένα βροντερό ΟΧΙ σε ξένες πιέσεις, ετοιμάζεται να περάσει από τη Βουλή έναν «αντιρατσιστικό» νόμο, που θα αποτελέσει αληθινή λαιμητόμο για τα μόνο δικαίωμα που μας έχει απομείνει: το δικαίωμα να εκφράζουμε τη διαμαρτυρία και την αγανάκτησή μας εξαιτίας των δεινών της λαθρομετανάστευσης.

  Δε λησμονούμε τον ανθρωπισμό και γι’ αυτό καταδικάζουμε απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους τη χρήση βίας αλλά και την παρότρυνση σε πράξεις βίας εναντίον των λαθρομεταναστών. Από τη σημείο όμως αυτό ως το σημείο να βολοδέρνουμε ανάμεσα σε αυτοκτονικές «ψυχοπονιές» και σε τετριμμένα και ανυπόστατα επιχειρήματα και μάλιστα με απίστευτη εθελοτυφλία η απόσταση είναι μεγάλη. Και αν μεν αυτές τις πρακτικές τις υιοθετούν όσοι, με τις μαζικές «ελληνοποιήσεις», αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν μια μόνιμη δεξαμενή ψήφων από εξαθλιωμένους λαθρομετανάστες αδιαφορώντας παγερώς για τη σταδιακή μετατροπή της Ελλάδας σε…τζαμαχιρία, το πράγμα έχει την εξήγησή του. Εμείς οι υπόλοιποι, όμως, τι ρόλο παίζουμε σε αυτή την εθνική μειοδοσία; Ζητώ και πάλι συγγνώμη για το ύφος μου, αλλά έρχονται στιγμές που συνειδητοποιώ ότι δε μας σώζει πια τίποτα…

 10. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 16/11/2013 19:49:54

  Η αποστολή εξετελέσθη. Η ενοχλητική Λιβύη, που από έρημος κυβερνώμενη από τον πρόστυχο Βασιλιά των νομάδων Ιντρίς, που είχε ανακαλύψει το... Παρίσι της ακολασίας και εκεί τον βρήκε το πραξικόπημα του Καντάφι, είχε γίνει αδιαμφισβήτητη δύναμη της Β. Αφρικής με ολοκαίνουργιες πόλεις και αναδυόμενη οικονομική και κοινωνική ανεξαρτησία, ΔΙΕΛΥΘΗ και επιστρέφει στην ανυπαρξία. Είναι λυπηρό να παριστάνουμε ότι, συμπάσχουμε στον... πόνο των δημίων της "επειδή δεν στέριωσε ο Κονοβουλευτισμός στην Λιβύη". Το ξέραμε ότι δεν θα συμβεί. Τα λέγαμε και προ διετίας, εδώ στο antinews. Ήταν, απλά η πρόφαση με την οποία ο καπιταλισμός σφετερίστηκε το βιός των Λιβύων (πετρέλαια και το γιγάντιο έργο αρδεύσεως, που κόντευε να τελειώσει ο Καντάφι). Και δόθηκε τέλος στην ενοχλητική του "παρέκκλιση"
  Υ.Γ. Όχι, δεν είμαι κομμουνιστής... Ούτε ο Καντάφι ήταν. Ημιπαράφρων ίσως ήταν. Χρήσιμος όμως για τους Λίβυους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.