21/11/2009 23:56
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νέο σιδηρούν παραπέτασμα είναι φτιαγμένο από αγωγούς αερίουΗ προοπτική του να παγώσουν έναν ακόμη Ιανουάριο, χωρίς να διαθέτουν αέριο για θέρμανση, γεμίζει με τρόμο πολλούς ανθρώπους στην ανατολική Ευρώπη. Και όμως, μια σύγκρουση που αρχίζει τελευταία να σχηματίζεται μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, μπορεί να αφήσει την Ευρώπη χωρίς καθόλου ρωσικό αέριο.

Όταν ρωτήθηκε πρόσφατα ο Ευρωπαίος επίτροπος ενέργειας για το αν πιστεύει πως η Μόσχα μπορεί να διακόψει και  φέτος το αέριο προς την Ουκρανία, και άρα προς την Ευρώπη, η απάντησή του ήταν πως πρόκειται για μια «ρεαλιστική πιθανότητα». Το 80% περίπου του ρωσικού αερίου προς την Ε.Ε. περνάει μέσα από την Ουκρανία, και αν διακοπεί η ροή προς την Ουκρανία,  τότε διακόπτεται και αυτή προς τη Ευρώπη…

Κανένας  δεν ανησυχεί περισσότερο από τα νοικοκυριά της ανατολικής Ευρώπης. Όμως υπάρχουν κάποιοι που δεν ανησυχούν καθόλου. Υποψιαζόμαστε  πως τα ανώτατα στελέχη μερικών από τις μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρίες ενέργειας, θα χαίρονταν ιδιαίτερα αν η Ρωσία διέκοπτε τη παροχή αερίου. Ο λόγος; Θα μπορούσαν να αγοράσουν φθηνότερο αέριο από την παγκόσμια αγορά, από αυτό που αγοράζουν από τους Ρώσους.

Στη πραγματικότητα, προκύπτει ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα για τη κρατική ρωσική εταιρία Gazprom, η οποία εφοδιάζει  το 40% της συνολικής παροχής αερίου προς τη Ευρώπη. Ο γίγαντας αυτός έχει παράλληλα και βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Η ζήτηση για αέριο έχει πέσει στην Ευρώπη, σαν συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Οι πωλήσεις της Gazprom προς μεγάλους Ευρωπαίους αγοραστές όπως είναι οι E.On, BAF, και  GDF Suez, έχουν μειωθεί  στα ελάχιστα επίπεδα που προβλέπονται βάσει συμβολαίων, ίσως και στο  80% των συμπεφωνημένων ποσοτήτων, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε αντίθεση με πέρσι, υπάρχουν επαρκείς ποσότητες αποθηκευμένου αερίου, αν και μερικά κράτη όπως η Βουλγαρία, δεν διαθέτουν καθόλου. Οι αγοραστές θα προτιμούσαν να πάρουν λιγότερο αέριο από τη Gazprom, αλλά τότε θα έπρεπε να πληρώσουν πρόστιμο βάσει των ρητρών στα συμβόλαια που έχουν υπογράψει.  Τα συμβόλαια και οι λεπτομέρειες σε αυτά είναι εμπιστευτικά, όμως οι τιμές της Gazprom συνδέονται άμεσα με τη τιμή του πετρελαίου, με υστέρηση κάποιων μηνών. Οι ειδικοί ενεργειακοί αναλυτές εκτιμούν πως λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου μερικούς μήνες πριν, οι τιμές του ρωσικού αερίου θα ανέβουν και αυτές οσονούπω. Εν τω μεταξύ, υπάρχει μεγάλη διαφορά στη τιμή του ρωσικού αερίου με αυτήν στην ελεύθερη αγορά, όπου εκεί  το υγραέριο διατίθεται πολύ φθηνότερα.  Ο λόγος για τη διαφορά αυτή, είναι η μεγάλη αύξηση παραγωγής αερίου στη βόρεια Αμερική. Οι αμερικανικές εταιρίες άρχισαν να χρησιμοποιούν  μια νέα τεχνολογία, που τους επιτρέπει να εξάγουν  αέριο από το υπέδαφος,  σε σημεία που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδύνατον. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας γέμισε με αισιοδοξία την ενεργειακή κοινότητα σε σημείο που η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας ανακοίνωσε πως περιμένουμε μια οξεία αύξηση στη προμήθεια αερίου τα επόμενα χρόνια: «Οι παροχείς αερίου προς την Ευρώπη και την Ασία, θα δεχθούν πιέσεις προκειμένου να αλλάξουν τις τιμολογιακές τους πολιτικές έτσι ώστε να αυξήσουν τη ζήτηση».

Προς το παρόν, η Δυτική Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να παραλάβει το διεθνές αέριο μέσω των δικτύων της, η ανατολική όμως όχι. Αυτή η  διαίρεση πάει κόντρα στην έννοια μιας νέας και ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς. Αποτελεί ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα που κόβει την Ευρώπη στη μέση. Στα δυτικά, το αέριο ρέει προς τις δυο κατευθύνσεις. Στα ανατολικά όμως, υπάρχει η κληρονομιά του παρελθόντος, που επιτρέπει στους αγωγούς να μεταφέρουν αέριο μόνο προς δυτική κατεύθυνση και όχι το αντίστροφο. Οι περσινές διακοπές ροής του αερίου, ανάγκασαν πολλές χώρες να αυξήσουν τα αποθέματά τους, αλλά και να δρομολογήσουν δυνατότητες αμφίδρομης ροής. Ένα τεράστιο εμπόδιο όμως, αποτελεί το γεγονός  ότι η Gazprom είναι και η ιδιοκτήτρια μερικών αγωγών κλειδιά που μεταφέρουν το ρωσικό αέριο προς τη δύση. Γιατί λοιπόν να επιτρέψει τη τοποθέτηση «διασυνδετήρων» που θα επέτρεπαν με τη σειρά τους το αέριο των δυτικών ανταγωνιστών της  να  φτάνει στην ανατολική Ευρώπη ;

Το πόσο ακόμη θα διαρκέσει αυτό το νέο παραπέτασμα, εξαρτάται από το πόσο σύντομα θα αποφασίσει η Ε.Ε. να ασχοληθεί με τη δημιουργία μιας πραγματικά ενιαίας αγοράς. Ένας λόγος που κάτι τέτοιο δεν γίνεται, είναι όπως λένε οι ειδικοί, επειδή κάποιοι «εθνικοί ενεργειακοί πρωταθλητές», εννοώντας την Eni και την  E.On , έχουν πείσει τις εθνικές τους κυβερνήσεις να κρατούν χωρισμένη στα δυο την αγορά της Ευρώπης.

Η Gazprom μπορεί να επιταχύνει τη πορεία προς μια μόνο αγορά, αν συνεχίσει να διακόπτει τη παροχή σε καλούς πελάτες.  Για πάρα πολλούς λόγους λοιπόν, η διαμάχη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, είναι το τελευταίο που θα βόλευε επιχειρηματικά την Gazprom. Η Gazprom όμως δεν είναι απλά μια επιχείρηση. Αποτελεί το μακρύ χέρι της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.

Η Ουκρανία, η οικονομία της οποίας επλήγη σκληρά από την οικονομική ύφεση, έχει προγραμματίσει προεδρικές εκλογές την 17/1/10. Αν η Ουκρανία δεν μπορεί να πληρώσει το αέριο της, τότε το Κρεμλίνο μπορεί να αποφασίσει να δώσει ένα αυστηρό ένα μάθημα στον  πρόεδρο Viktor Yushchenko, κόβοντας την παροχή αερίου της χώρας του.

Ο Vladimir Putin συναντήθηκε χθες  με την Ουκρανή πρωθυπουργό Yulia Tymoshenko για να συζητήσουν τις ενεργειακές σχέσεις των δυο χωρών τους. Πριν 2 ημέρες, η Ουκρανή πολιτικός τόνισε πως η χώρα της έχει πληρώσει κανονικά όλους τους τελευταίους δέκα μήνες, από τότε δηλαδή που υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία. Αλλά χρειάζεται να προσέξουμε πολύ κατά  τις ημερομηνίες 7/12 και 7/1. Είναι οι ημερομηνίες των μηνιαίων πληρωμών της Ουκρανίας. Τόσο τα νοικοκυριά της ανατολικής Ευρώπης, όσο και τα μεγαλοστελέχη των ευρωπαϊκών εταιριών ενέργειας θα έχουν τα μάτια τους ανοιχτά εκείνες τις συγκεκριμένες ημερομηνίες…

 Wall Street Journal.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.