#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/10/2012 20:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το νέο Μνημόνιο που συνοδεύει τα μέτρα των 13,5 δις ευρώ.

Σαρώνουν συντάξεις, όρια ηλικίας, δαπάνες υγείας-ακριβαίνει η ΔΕΗΜέτρα που σαρώνουν μισθούς, συντάξεις, όρια ηλικίας και δαπάνες Υγείας, διατηρώντας την κρατική συμμετοχή μόνο για τα φάρμακα που χορηγούνται σε χρόνιες παθήσεις και αυξάνοντας σημαντικά τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα ευρέως χορηγούμενα σκευάσματα, καθώς και σειρά από ρυθμίσεις, που προβλέπουν, μεταξύ άλλων, την αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά με πληρωμή των λογαριασμών σε μηνιαία βάση, και την πλήρη απελευθέρωση αγορών και κλειστών επαγγελμάτων, προβλέπει το νέο Μνημόνιο που συνέταξε ήδη η Τρόικα ξεκινώντας από τις δράσεις που θεωρεί ως «προαπαιτούμενες» για να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ!

Το κείμενο της Τρόικας για το νέο Μνημόνιο, στο οποίο περιλαμβάνονται 8 από τα 9 συνολικά κεφάλαια που θα συνοδεύουν το πακέτο μέτρων ύψους 13,5 δισ. ευρώ, εξασφάλισε και φέρνει κατ’ αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα ο «Τύπος της Κυριακής». Πρόκειται για μέτρα που φέρνουν κυριολεκτικά τα πάνω κάτω για εκατομμύρια εργαζομένους και συνταξιούχους, καθώς προβλέπουν:

Την αύξηση όλων των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια από την 1/1/2013 με ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης ως την 1η Δεκεμβρίου του 2012, καθώς είναι μία από τις «δράσεις» που η Τρόικα θέτει σε προτεραιότητα (prior to disbursement) για να εκταμιευτεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ.
Την άμεση αλλαγή (επανυπολογισμό) όλων των επικουρικών συντάξεων για τα Ταμεία που είναι ενταγμένα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και, μάλιστα, η βόμβα που σκάει είναι ότι στο ΕΤΕΑ θα μπουν υποχρεωτικά και τα επικουρικά ταμεία που ζήτησαν -βάσει νόμου- να εξαιρεθούν, δηλαδή αυτά των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ), των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τα επικουρικά του ιδιωτικού τομέα (ΤΕΑΙΤ). Οι ρυθμίσεις αυτές θα πρέπει να έχουν τελειώσει ως τον Δεκέμβριο του 2012.
Περικοπές 1 δισ. ευρώ το 2013 από τα φάρμακα, ώστε η συνολική δαπάνη να φτάσει στα 2,44 δισ. ευρώ και να μειωθεί περαιτέρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 2 δισ. ευρώ το 2014, που είναι κοντά στο μέσο όρο της ευρωζώνης
Κατάργηση πολλών σκευασμάτων (χαπιών, φαρμάκων κ.ά.) από τη θετική λίστα και διατήρηση στη λίστα μόνο των φαρμάκων που χορηγούνται για χρόνιες παθήσεις. Αυτό θα σημάνει την κατακόρυφη αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων στο κόστος αγοράς μιας σειράς φαρμάκων στα οποία σήμερα έχουν μικρή συμμετοχή (25%-15%, αν είναι και δικαιούχοι ΕΚΑΣ).
Μείωση του κόστους λειτουργίας κατά 5% για τα δημόσια νοσοκομεία εντός του 2013.
Αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, (απόφαση μέχρι τέλος Νοεμβρίου 2012 και εφαρμογή από Ιανουάριο του 2013).
Πλήρη απελευθέρωση αγορών και κλειστών επαγγελμάτων, σε όλους τους τομείς. Απελευθερώνονται… ακόμη και οι άδειες για καντίνες σε δημόσια κτίρια, ενώ ειδικά για εμπορικές ζώνες, όπως αεροδρόμια και λιμάνια, ζητείται να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες επί 24ώρου βάσεως, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Μάχη για να αποτραπούν οι επώδυνες αλλαγές στα «εργασιακά» 

Μάχη για να αποτραπούν οι επώδυνες αλλαγές στα «εργασιακά» που έθεσε επίσημα η Τρόικα στον υπουργό Εργασίας δίνει η κυβέρνηση. Η τελική θέση της κυβέρνησης (για το σύνολο του πακέτου μέτρων που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο) θα καθοριστεί πλέον στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, με τους πολιτικούς αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλου, και της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, τα επόμενα 24ωρα.

Οι επικεφαλής της Τρόικας, Π. Τόμσεν (από το ΔΝΤ), Μ. Μορς (από την Κομισιόν) και Κλ. Μαζούχ (από την ΕΚΤ) κατέθεσαν και επίσημα πλέον τις προτάσεις τους στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ζητώντας:

Την κατάργηση των αυτόματων προσαυξήσεων (τριετίες) και των επιδομάτων από τον κατώτατο μισθό, χωρίς περαιτέρω μείωσή του από τα σημερινά επίπεδα των 586 ευρώ.
Τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και των χρόνων προειδοποίησης κατά 30%.
Την αποσύνδεση του ωραρίου εργασίας από το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να επιτρέπονται η προσέλευση και η αποχώρηση εργαζομένων (ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης) 1 ώρα νωρίτερα και 1 ώρα αργότερα από το κανονικό 8ωρο.

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με πληροφορίες του «ΤτΚ», το υπουργείο αντιπρότεινε την αντικατάσταση του σημερινού τρόπου υπολογισμού των τριετιών με ένα νέο σύστημα ποσοτικής (αντί ποσοστιαίας) αύξησης, αφού πρώτα νομοθετηθεί ο μηχανισμός βάσει του οποίου το ύψος του κατώτατου μισθού θα καθορίζεται από το κράτος έπειτα από γνωμοδότηση και των κοινωνικών εταίρων. Με το νέο σύστημα (που προτείνει το υπουργείο), ο εκάστοτε κατώτατος μισθός (π.χ. τα 586 ευρώ που θα μείνουν παγωμένα ως το 2014) θα μπορεί να αυξάνεται ανά τρία χρόνια με ένα ποσό της τάξης των 20-30 ευρώ (έναντι 52 ευρώ που είναι σήμερα η αύξηση με μία τριετία). Μια άλλη εναλλακτική πρόταση είναι οι εργοδότες και τα συνδικάτα να καθορίζουν αυτό το ποσό της αύξησης, ενώ η ακραία θέση της Τρόικας είναι να μην υπάρχουν καθόλου θεσμοθετημένες αυξήσεις, παρά να δίνονται μόνο με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις!

Αν συμβεί αυτό, σε συνδυασμό με τη λήξη της Εθνικής Σύμβασης τον Ιανουάριο του 2013 και την αντικατάστασή της από το νομοθετημένο «εθνικό μισθό», τότε υπάρχει ο σοβαρότατος πλέον κίνδυνος να φύγουν οι τριετίες και για τους παλιούς εργαζομένους και η διαπραγμάτευση για τις αποδοχές τους να ξεκινήσει από τα 586 ευρώ, αφού οι εργοδότες θα μπορούν να επικαλεστούν ότι η Εθνική Σύμβαση έχει λήξει και από τη στιγμή που δεν ανανεώνεται με τις υπογραφές των κοινωνικών εταίρων, ο μισθός εκκίνησης είναι τα 586 ευρώ.

Για τις αποζημιώσεις, το υπουργείο έχει θέσει ως τελευταία γραμμή άμυνας τη μείωσή τους κατά 16,67%, με τον υπολογισμό τους χωρίς την προσαύξηση των δώρων. Δηλαδή, η αποζημίωση να υπολογίζεται ως εξής: μισθοί αποζημίωσης x12/12, ενώ σήμερα είναι μισθοί αποζημίωσης x 14/12.

(περισσότερα στον Τύπο της Κυριακής)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Komis Montechristo avatar
  Komis Montechristo 13/10/2012 20:41:44

  ΝΤΡΟΠΗ!!Έτσι ''σώζεται'' η χώρα;Ισοπεδώνεται ό,τι είχε απομείνει.Έρχεται πρωτοφανής οικονομική θύελλα.Γράφουμε,ξαναγράφουμε,αλλά ποιος λογαριάζει εμάς.....

 2. Χαλκιδέος avatar
  Χαλκιδέος 13/10/2012 20:43:18

  Τι σχόλια να κάνεις τώρα εδώ; Ο Θεός μαζί μας...

  Πάντως αυτή η μάχη που δίνει (συνέχεια) η κυβέρνηση! Αν ξεκινούσαν την Επανάσταση το 1821, θα ήμασταν ακόμα υπό Τουρικό ζυγό!

 3. Χμμμμ avatar
  Χμμμμ 13/10/2012 20:47:16

  Αυξάνουμε την ΔΕΗ, κατεβάζουμε τα φάρμακα
  Με λίγα λόγια η Ελλάδα του 2013 θα στηρίζεται στα σπαρματσέτα και το χαμομήλι;
  Μα πόσο επίκαιρο γίνεται το έργο
  η κυρά μας η μαμή.
  Το θυμάστε; ο γιατρός με το φαναράκι
  και η μαμή με τα βότανα και τα χαιμαλιά

 4. Σταράτα avatar
  Σταράτα 13/10/2012 20:51:20

  Εμένα πού μέ στέλνει στόν τάφο μέρα μέ τήν μέρα τό μνημόνιο καί τά δίς τί θά μέ συνοδεύει?μέτρα?μόνο πόσα μέτρα θά ταφώ πέρνουν.4 θά μέ πάνε .Οσό κόψιμο καί νά κάνουν κανείς νά μήν πάρει σέντ γιά ένα χρόνο όλα νά τά περικόψουν πάλι στό τέλος τού χρόνου έλλιμα θά βγάλουν θά τό έχει φάει αυτός πού λένε τόκος

 5. ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ avatar
  ΑΝΤΙ ΓΡΑΙΚΟΣ 13/10/2012 21:10:16

  Επαναδιαπραγμάτευση έλεγε ο Αντώνης, σταδιακή απαγκίστρωση ο κυρ-Φώτης, ασυνάρτητες μπουρδολογίες ο εγωμανής κάτοχος USB Ευάγγελος.
  Οι δύο πρώτοι είχαν δίκιο. Εφεραν έναν ολοκαίνουργιο εφιάλτη στις ζωές μας.
  Εσείς πόσο ακόμη θα τους πιστεύετε?
  Η ζωή μας χειροτερεύει μέρα παρά μέρα, οι ψυχικές αντοχές μας μειώνονται, το παραμύθι οτι για όλα φταέι ο Τσίπρας δεν το τρώει κανένας και μια ματιά να ρίξετε γύρω σας στο καθημερινό σας δρομολόγιο θα δείτε την πόλη σας σιγά σιγά να σβύνει.
  Πρέπει κάτι να γίνει. Οργανωμένη στάση πληρωμών, μαζική λευκή απεργία παντού, μπουκοτάζ στα γερμανικά προιόντα, σκεφθείτε κάτι, ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΡΟΒΑΤΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΚΑΘΕ ΤΟΜΣΕΝ. Αφού οι ηγέτες μας αποδεικνύονται εχθροί μας, πρέπει να τους κάνουμε να καταλάβουν οτι εαν παραφορτώσεις τον γάιδαρο, ρίχνει μιά κλωτσιά και όποιον πάρει ο χάρος.
  Εάν όχι για τον εαυτό μας, τότε ρίξτε μια ματιά στα παιδιά μας............

 6. armageddon avatar
  armageddon 13/10/2012 21:15:29

  Γυρίζει η Ελλάδα στην δεκαετία του '50

 7. Λάιλαψ avatar
  Λάιλαψ 13/10/2012 21:33:20

  Και τι θα τρωει ο κοσμος βρεέέέε
  Θα βοσκάει;

 8. Λάιλαψ avatar
  Λάιλαψ 13/10/2012 21:39:10

  Μεγαλύτερη πλάκα δεν μπορούσε να παθει ο κοσμος. Ψηφισε για ν´ αλλάξουν οι αδικίες και του τυχαίνουν χειρότερες.
  Το μόνο που καταφέραμε είναι να εκλέξουμε κάποιους που και θα τους πληρώνουμε μια ζωή απ´ τα κομμένα κι αυτοί θα μας πετσοκόβουν με την πρώτη ευκαιρία.
  Πλάκα δεν έχει;

  Οψόμεθα όμως.

 9. sintonistis avatar
  sintonistis 13/10/2012 22:35:01

  1. Γιατι βριζουμε το τομσεν? ο τελευταιος τροχος της αμαξας ειναι.....

 10. 3Ε avatar
  14/10/2012 00:21:07

  Μακάρι να γύριζε στη δεκαετία του 50! Μια χαρά ήταν, τότε!

  Δυστυχώς, παραμένει στο φρικτό 2012 και, -το χειρότερο; Πάει για το 13, το 14...

 11. kiki avatar
  kiki 14/10/2012 07:21:10

  Ναι αλλά είσαι στο ευρώ...

 12. stathis08 avatar
  stathis08 14/10/2012 10:00:48

  Με κάθε ΚΟΣΤΟΣ

 13. ano-kato avatar
  ano-kato 14/10/2012 23:14:59

  Έλα μην κάνετε έτσι ο τελευταίος κάβος είναι.Τον περνάμε και τέλος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.