#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/12/2013 20:55
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μυστικό της Σύρου! Πώς η Goldman Sachs βούλιαξε την Ελλάδα!Μια συγκλονιστική ομολογία έκανε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της Goldman Sachs Μάικλ Σέργουντ μιλώντας στην ιστοσελίδα του Καναλιού 4 της βρετανικής τηλεόρασης. «Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι δεν θα κάναμε σήμερα μια τέτοια συναλλαγή όπως εκείνη» αποκάλυψε (κατόπιν εορτής ασφαλώς) αναφερόμενος στο περίφημο swap που έγινε επί εποχής Σημίτη και ευθύνεται σε τεράστιο βαθμό για την πορεία χρεοκοπίας της χώρας μας.

 

Αυτό το swap ήταν στην ουσία ένα σκοτεινό δάνειο που δόθηκε για να μπορέσει να εισέλθει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής, που έκανε συστηματικά η κυβέρνηση του κ. Σημίτη στην οικονομία. Και, όπως έγραψε πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg, τον Μάρτιο του 2012, ο πρώην επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Σπύρος Παπανικολάου έκανε μια φοβερή δήλωση αναφορικά με το θέμα: «Το 2001, την ημέρα όπου έκλεισε η συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση χρωστούσε στην Goldman Sachs περίπου 600.000.000 ευρώ περισσότερα από τα 2,8 δισ. ευρώ που είχε δανειστεί».
Η συμφωνία της Goldman Sachs με την τότε ελληνική κυβέρνηση πρακτικά αφορούσε ένα swap του ελληνικού δημόσιου χρέους από δολάρια και γεν σε ευρώ με τη χρησιμοποίηση των τότε συναλλαγματικών ισοτιμιών, που επέτρεψε στην ελληνική πλευρά να εμφανίσει μικρότερο ποσοστό χρέους για να καλύπτονται έτσι οι προϋποθέσεις ένταξης στην ευρωζώνη. Ειδάλλως, η χώρα μας δεν θα κάλυπτε τα αναγκαία κριτήρια.
Το κέρδος για την Ελλάδα ήταν ότι «κέρδισε» περί το 2% επί της ονομαστικής αξίας του χρέους της, ενώ για την τράπεζα μια συμφωνία σε βάθος χρόνου που της εξασφάλισε κέρδη πέντε φορές των αρχικώς προβλεπομένων.
Στον ισολογισμό για το έτος 2010, που κατατέθηκε στη Βουλή με υπουργό Οικονομικών τον Ευ. Βενιζέλο, αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη χρονιά εκείνο «το εκτός αγοράς» swap πρόσθεσε στο χρέος 5,2 δισ. ευρώ. Ηταν η χρονιά που το ποσόν καταγράφηκε επίσημα στο χρέος, ύστερα από πιέσεις που άσκησαν η Eurostat και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δηλαδή με βάση αυτήν τη συμφωνία η Ελλάδα βρέθηκε να χρωστά στην τράπεζα 5,2 δισεκατομμύρια ευρώ για ένα δάνειο των 2,8 δισ.
Τα 600.000.000 ήταν η προμήθεια της Goldman Sachs, που πλήρωσε εν αγνοία του ο Ελληνας φορολογούμενος σε ένα βράδυ. Βέβαια, το κόστος εκείνου του swap δεν ήταν μόνο τα 600.000.000 της προμήθειας. Ωσπου να αποπληρωθεί το 2037 θα κοστίσει συνολικά στην Ελλάδα 16 δισ. ευρώ!
Ηταν μια από τις μαύρες σελίδες του «εκσυγχρονιστή» Κώστα Σημίτη, που τον πρόβαλε η διαπλοκή ως τον άνθρωπο που υποτίθεται ότι θα άλλαζε τη χώρα. Και μπορεί η συγκεκριμένη συμφωνία να ολοκληρώθηκε το 2001 (όταν πια τον κ. Παπαντωνίου είχε διαδεχθεί στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ο έτερος εκλεκτός του κ. Σημίτη, Νίκος Χριστοδουλάκης), αλλά τα χρόνια εκείνα το μαγείρεμα των αριθμών ήταν εκτεταμένο και είχε ξεκινήσει από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος είχε για δεξί του χέρι τον Γιάννη Στουρνάρα.  Στην ίδια πάντως κατεύθυνση (δηλαδή της υπερχρέωσης των επόμενων γενεών) ήταν εκτός του συγκεκριμένου swap και οι μέθοδοι των τιτλοποιήσεων που εφάρμοζε η κυβέρνηση Σημίτη. Παρουσιάζοντας τις τιτλοποιήσεις σαν πανάκεια προεισπράττονταν έσοδα από τα Λαϊκά Λαχεία, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων κ.λπ. Σήμερα, στον καιρό της φοβερής κρίσης, τα έσοδα λείπουν από τους συγκεκριμένους φορείς, καθώς είναι υποθηκευμένα για πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι να καταβάλλει στους φορείς αυτούς κονδύλια ο Προϋπολογισμός, τα οποία προέρχονται από δανεισμό.
Επί ημερών του κ. Παπαντωνίου ως υπουργού Εθνικής Οικονομίας είχαν αρχίσει άλλωστε όλες οι «προετοιμασίες» για το εκσυχρονιστικό «θαύμα» του κ. Σημίτη, που κατέληξε σε εθνική τραγωδία. Οι γνωρίζοντες μάλιστα τα παρασκήνια τονίζουν ότι το μεγάλο μυστικό βρίσκεται στο 1998, όταν ανακοινώθηκε η υποτίμηση της δραχμής στο πλαίσιο της πορείας που είχε χαραχθεί για την είσοδο στο ευρώ. (Εναν χρόνο αργότερα, το 1999, εξασφαλίστηκε η συμφωνία για την ένταξη στην ΟΝΕ και έτσι έπρεπε να ξεκινήσει η διαδικασία μετατροπής του δημόσιου χρέους σε ευρώ.) Ο κ. Σημίτης ήταν πρωθυπουργός, ο κ. Παπαντωνίου πανίσχυρος «τσάρος» της οικονομίας και ο κ. Στουρνάρας πρόεδρος του ΣΟΕ και δεξί του χέρι. Συνέβη μάλιστα τότε να προβλεφθεί με απόλυτη ακρίβεια (και πολλές απορίες στους παροικούντες) ως και το Σαββατοκύριακο της υποτίμησης από γνωστή ξένη τράπεζα, κάτι που απέφερε (εύλογα) τεράστια κέρδη σε όσους πήραν (εκ του ασφαλούς ή όχι, δεν έχει σημασία) το σχετικό ρίσκο. Λέγεται δε ότι μόνο τα νόμιμα bonus από την επιτυχή πρόβλεψη έφτασαν περί τα 10.000.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το δίδυμο Παπαντωνίου -  Στουρνάρα ήταν οι αρχιτέκτονες της πορείας που κορυφώθηκε μετά τις εκλογές του 2000. Εκτός από στενοί συνεργάτες μάλιστα οι δυο τους έγιναν και κουμπάροι και εκείνη την περίοδο απέκτησαν και τις διπλανές πολυτελείς βίλες στη Σύρο, περνώντας μαζί τις διακοπές τους και ανταλλάσσοντας, σε απόλυτα εμπιστευτική βάση (όπως και για το θέμα του swap), σχέδια και απόψεις για την οικονομική πορεία της χώρας και το δικό τους πολιτικό μέλλον.
Ο κ. Παπαντωνίου είχε υπερασπιστεί μάλιστα, όταν χρειάστηκε, το swap λέγοντας ότι «αποτελεί συνήθη πρακτική» και -αποκρύπτοντας όμως τους ακριβείς όρους του- ότι «όλες οι χώρες της ευρωζώνης το έχουν χρησιμοποιήσει εκτενώς». Στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2001, επί των ημερών του, άλλωστε, έγραφε ότι «στόχος είναι η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με τη χρήση εξελιγμένων χρηματοοικονομικών προϊόντων όπως είναι τα swaps επιτοκίων, οι ανταλλαγές επιμήκυνσης του χρέους (extension swaps) κ.τ.λ.».


Οι κύριοι με τα λευκά κολάρα που διέταζαν

Η Goldman Sachs σε ένα βράδυ από εκείνο το swap κέρδισε 600.000.000 ευρώ ντροπιάζοντας μια χώρα της Ευρώπης, της οποίας εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη. Το περίεργο και αξιοσημείωτο είναι ότι για πολλά χρόνια μετά το 2001 (που έγινε το swap) η αμερικανική τράπεζα είχε προνομιακή πρόσβαση (τουλάχιστον έως το 2010) σε γραφεία υπουργών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα πολλοί από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ κάνουν ότι ποτέ δεν άκουσαν για την Goldman Sachs, ο αντιπρόσωπος της οποίας στην Ελλάδα άνοιγε με το «έτσι θέλω» τα υπουργικά γραφεία διακόπτοντας συσκέψεις ή οτιδήποτε άλλο. Οι Eλληνες υπουργοί (δίκην Φιλιππινέζας) χαμογελούσαν αμήχανα και συνεργάζονταν με τον επικυρίαρχο τραπεζίτη, που έκανε το κουμάντο. Ο αέρας της Goldman Sachs κόπηκε το 2010, όταν η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς άρχισε να ερευνά το θέμα, μια εξέλιξη που τότε τρόμαξε αρκετούς από «τους κυρίους με τα λευκά κολάρα» στην Ελλάδα.
Η τωρινή ομολογία του κ. Σέργουντ για το «λάθος» του 2001 δίνει άλλη διάσταση σε ένα θέμα που κάθε άλλο παρά έχει περάσει στην αρμοδιότητα της Iστορίας και ζωντανεύει το φάντασμα αυτού του καταστροφικού swap. Εκ των πραγμάτων, όπως τονίζουν πολιτικοί αλλά και νομικοί παράγοντες, θέτει θέμα διερεύνησης ακόμη και σε ποινικό επίπεδο των εγκληματικών ευθυνών όσων χειρίστηκαν το ζήτημα και χρέωσαν την ελληνική κοινωνία με δισεκατομμύρια, που με τη σειρά τους έκαναν το δημόσιο χρέος της χώρας πιο δυσβάστακτο και καταστροφικό.
Ο κ. Παπαντωνίου ήδη ελέγχεται από τη Δικαιοσύνη σε βαθμό κακουργήματος για μεγάλα ποσά που δεν έχει δηλώσει, καθώς και για την κατηγορία ξεπλύματος βρόμικου χρήματος. Ο φάκελος της περιόδου 1998-2004 είναι ασφαλώς πολύ ευρύτερος και πολλές πτυχές του παραμένουν ακόμη άγνωστες ως προς τα εγκλήματα που έχουν γίνει εις βάρος του τόπου. Ο κ. Σημίτης έχει καταφέρει ως τώρα να μη λογοδοτήσει, όπως επιχειρεί να το αποφύγει και ο κ. Στουρνάρας, που βαρύνεται ασφαλώς και με όσα διαπράττει κατά την περίοδο της υπουργίας του..

Δημοσιεύεται στην Δημοκρατία

ΣΧΟΛΙΑ

 1. karasumi avatar
  karasumi 01/12/2013 21:56:15

  Τα swaps τοτε ηταν παρανομα στην ΕΕ, η οχι; Μηπως ηταν κοινη πρακτικη των περισσοτερων χωρων;

 2. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 01/12/2013 22:17:20

  Φάκτορα, δεν θέλω να έιμαι πνεύμα αντιλογίας αλλά την Ελλάδα την βούλιαξαν
  "Ελληνες", δυστυχώς.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Νίκος Αργεάδης 01/12/2013 23:01:04

   Ασφαλως και την βουλιαξαν "Ελληνες" αλλα με την παροτυνση και την βοηθεια της Goldman Sachs και των διεθνων φιλων της.

 3. Zugzwang avatar
  Zugzwang 01/12/2013 22:55:06

  Oχι ομως με την Goldman Sachs να κρατα την τραπουλα και να οργιαζει τα επομενα χρονια μοιραζοντας tuyaux οταν και οπου την συνεφερε...

 4. Zugzwang avatar
  Zugzwang 01/12/2013 23:10:08

  "Εκτός από στενοί συνεργάτες μάλιστα οι δυο τους έγιναν και κουμπάροι και εκείνη την περίοδο απέκτησαν και τις διπλανές πολυτελείς βίλες στη Σύρο, περνώντας μαζί τις διακοπές τους και ανταλλάσσοντας, σε απόλυτα εμπιστευτική βάση (όπως και για το θέμα του swap), σχέδια και απόψεις για την οικονομική πορεία της χώρας και το δικό τους πολιτικό μέλλον."

  Εκεινα τα καλοκαιρια δεν παραθεριζε στο νησι, σε αλλη παραδιπλανη βιλα, και ο Φρανσουα Ολαντ;

 5. pariss avatar
  pariss 01/12/2013 23:18:12

  η συμμορια του πασοκ κατέστρεψε την ελλάδα

  • Νηλέας avatar
   Νηλέας @ pariss 02/12/2013 13:58:06

   Φίλε μου πες δυό τρεις κουβένες παρά πάνω βάλε και κανένα ..ΔΙΟΤΙ:
   Γιά να φωτίσεις και εμάς τους παραπλανημένους .Γιατί πολλοί και σοβαροί και γνώστες και εκ της θέσεώς τους έχουν κάτι ιδέες και τις έχουν εκφράσει κατά καιρούς που φωτογραφίζουν τον ΑΣΤΟΓΙΑΡΓΟΤΕΡΑ (κοινώς κουρασμένο) γιά καταστροφική τριετία 07-09 .

   • Zugzwang avatar
    Zugzwang @ Νηλέας 02/12/2013 16:49:51

    To θρασος των πασοκων δεν εχει ορια. Τριαντα χρονια κυβερνουν την Ελλαδα. Την κατεστρεψαν και τωρα θελουν να μας πουν οτι για ολα φτaiει η ΝΔ!

    • Νηλέας avatar
     Νηλέας @ Zugzwang 02/12/2013 17:44:24

     Σωστα η άλλη άποψη είναι ΘΡΑΣΟΣ.
     Κανένας δεν είπε ότι γιά ολα φταίει η ν.δ .Οχι βέβαια .Ολοι βάλανε τα μεγάλα τους χέρια και γιατί όχι και εμείς τα χεράκια μας. Ο ΟΛΙΓΌΤΕΡΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΓΑΠ.
     Οσο γιά τη ν.δ του κωστάκις αστα ,τώρα σιγά σιγά μιλάνε όλοι και καταλαβαίνουμε.

 6. Αβαδδών avatar
  Αβαδδών 02/12/2013 00:13:44

  Όχι Έλληνες φίλε μου. Ελληνάρες. Το ευρώ εξασφάλισε επιτόκια δανεισμού επιπέδου Γερμανίας. Επιπλέον οι τιμές του πετρέλαιου και των εισαγόμενων πρώτων υλών σημείωσαν επίσης τεράστια πτώση. Η εξέλιξη αυτή σε συνδιασμό με το ότι το επιτόκιο δανεισμού ουσιαστικά κατέρρευσε από 20% σε 3% (φθηνό χρήμα):
  1) ώθησε τους Έλληνες να επενδύσουν σε παραγωγικές δομές, βιομηχανία, εξαγωγικές δραστηριότητες, προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και να αναπτύξουν υποδομές και υπηρεσίες εφάμιλλες της Ευρώπης προσβλέποντας σε μακροχρόνια οφέλη και παραδίδοντας στις επόμενες γενιές ένα σύγχρονο, στιβαρό και σύγχρονο κράτος.
  2) οδήγησε τις κυβερνήσεις σε υπερδανεισμό με σκοπό τις παροχές, το βόλεμα των δικών μας παιδιών και τον εύκολο πλουτισμό των ημετέρων και έδωσε το έναυσμα για έναν καθολικό εκτροχιασμό που εξελίχθηκε σε ένα φαγοπότι άνευ προηγουμένου, καιροσκοπισμό, αρπαχτές και αρπακώλες παραδίδοντας στις επόμενες γενιές καμμένη γη.

  • Dyer avatar
   Dyer @ Αβαδδών 02/12/2013 19:31:56

   Θεέ μου τη δεύτερη φορά που θα `ρθω για να ζήσω το ένα θα τηρήσω!

 7. NEMESIS avatar
  NEMESIS 02/12/2013 07:17:04

  "ΑΝΕΒΑΙΝΩ ΣΤΗ ΣΥΚΙΑ ΚΑΙ ΠΑΤΩ ΣΤΗΝ ΑΧΛΑΔΙΑ" όπως έλεγε σε καποια ταινία ο μακαρίτης ο Κωνστανταρας. Ρε η Goldman Sachs είναι εκεί πέρα 100 χρόνια, δυσώνυμη πάντα, υπαρχουσα μονο γιατί η βρωμερότερη εφευρεση του καπιταλισμού - η εμπορία του χρήματος- βρίσκει εφαρμογή. Η χώρα αυτή είχε εμπιστευτεί τις τύχες της σε ένα..... καθηγητή ?(προοδευτικό μη χ@σ@) ο οποιος αποδείχτηκε πελεγρίνης. Φταίει η Goldman Sachs αν αυτός ήταν τοσο αχρηστος οσο και αυτοι που τον ψηφισαν; Τα πραγματα είναι πολυ απλα και αρκετα έχουμε συζητήσει. Λογιστικός έλεγχος στους κυβερνήσαντες απο το 74 και εδω, στη φυλακη ισοβίως οσοι βρεθούν υπόλογοι (και οταν λέμε ισόβια εννοούμε οτι ελεγε ο μπαρμπας απο το κιουπκιοϊ) και οσοι ψηφισαν τους αιτίους της καταστασεως που βιουμε στην διηνεκή και απόλυτη περιθωριοποίηση. Οι υπόλοιποι να δουλεψουμε σοβαρα για να ξαναφτιάξουμε Πατριδα

 8. alchimistis avatar
  alchimistis 02/12/2013 08:07:46

  Ο "Κινέζος" αλχημιστής, φέρει ίσως το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας...

  • anaxagoras avatar
   anaxagoras @ alchimistis 02/12/2013 08:20:31

   Μέχρι το 2037 θα πληρώνει ο ελληνικός λαός το δάνειο της Goldman Sach; Δηλαδή, ο Σημίτης με την δημιουργική του λογιστική κατάφερε η χώρα να χρεωθεί για τις επόμενες γενιές...

 9. Ρηνα avatar
  Ρηνα 02/12/2013 08:18:08

  Συμφωνω απολυτα με το σχολιο παραπανω οτι την Ελλαδα την βουλιαξαν Ελληνες. Οι κορυφαιοι οικονομολογοι εκεινης της εποχης καταλαβαιναν απολυτα τι εκαναν. Το διλημμα που τιθεται πανω στο τραπεζι σε τετοιες περιπτωσεις ειναι ΠΑΝΤΑ το ιδιο. Καριερα η χρηματα η και τα δυο εναντι μιας προδοσιας (εκδουλευση τη λενε ευσχημα). Και πραγματοποιειται σε πολλους τομεις. Η Οικονομια ειναι ενας απ αυτους. Αλλος ειναι η πολιτικη, αλλος οι ενοπλες δυναμεις, αλλος η μεταναστευτικη πολιτικη και παει λεγοντας.....Οι περισσοτεροι , για να μην πω ολοι, υποκυπτουν αφου δεν εχουν ηθικα ερεισματα και σπρωχνονται απο οργανωσεις που ανηκουν και διοικουν που για αυτο το λογο τους προωθησαν, για τη προδοσια. Εκεινοι βεβαια -οι υψηλα ισταμενοι- δεν το βλεπουν σαν προδοσια αλλα σαν τακτοποιηση ενος παζλ στο οποιο οι κατασκευαστες και παικτες ειναι τα ιδια προσωπα, μια παρτιδα σκακι που κρατα χρονια και που οι ιδιοι κινουν τα πιονια....
  Ολα αυτα ερχεται εποχη που ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ. Τα καταγραφει τελικα η Ιστορια. Τι απομενει; Καποιοι λαοι προδομενοι και καποιες γενιες πρακτικα χαμενες, δηλ μια κουκιδιτσα στην Ιστορια της ανθρωποτητος.
  Ομως στα ματια καποιου Αλλου εχουν μιαν αλλη αντιμετωπιση και αυτα ελαχιστες φορες τα καταγραφει η επισημη Ιστορια. Οποιος ομως εχει ασχοληθει με τη λεγομενη "μικρα Ιστορια" που ειναι πραγματικα μεν γεγονοτα που δεν επηρεαζουν γενικοτερα, θα δει το τελος αυτων των ατομων και θα θαυμασει. Ξεκληρισματα και λοιπες κακοτυχιες ακολουθουν, συνηθως για να παραδειγματιζεται ο κοσμος. Ποσοι τα παρακολουθουν; πολλοι λιγοι. Ποτε δε οι ιδιοι που ενεργουν ετσι, εκεινοι ειναι μεθυσμενοι απο το κρασι της εξουσιας.
  Τωρα εμεις ζουμε μια τετοια κουκιδιτσα στην Ιστορια. Θα τα μαθουμε ολα στο τελος. Το ζητουμενο ομως ειναι να μην μας τραβηξει η δινη της προσωρινης πραγματικοτητας και να επικεντρωθουμε στο τι Εθνος θα συνεχισουμε να ειμαστε στο διαβα του χρονου......

 10. Φελίζα avatar
  Φελίζα 02/12/2013 08:55:55

  Ακριβώς κ.Αργεάδη, το πρόβλημα είναι πρωτίστως ελληνικό και δυστυχώς αυτή η φάρα επικρατεί και ακυρώνει κάθε προσπάθεια προς τα εμπρός.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Φελίζα 02/12/2013 13:39:11

   Δεν διαφωνω Νικο Αργεαδη και Φελιζα! Νομιζω ομως οτι πρεπει να μαθαινουμε σε ποιους μας πουλαν και πως. Πολυ περισσοτερο οταν εκμεταλλευομενοι την ωρολογιακη βομβα (του σουαπ του πιο αδυναμου κρικου, που ηταν ο Σημιτης), που οι ιδιοι εστησαν, κοντεψαν να τιναξουν στον αερα ολο τον πλανητη. Ειχαν σημαδεψει την τραπουλα που οι ιδιοι ανακατευαν και μοιραζαν τα χαρτια σε οποιον και οταν ηθελαν. Μιλαω για την Goldman Sachs και τα διεθνη παρτνερακια της.

 11. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 02/12/2013 09:52:54

  Το άρθρο δεν λέει ψέμματα, λέει όμως τη μισή αλήθεια. Η άλλη μισή αλήθεια είναι ότι τα αμαρτωλά swaps συνοδεύτηκαν από καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας, με τις εισαγωγές να διογκώνονται, λόγω και νεοπλουτισμού και μόδας (που την λάνσαραν εν πολλοίς άνθρωποι προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, βλ. Κωστόπουλος), αλλά και λόγω αδυναμίας των ελληνικών επιχειρήσεων να ανταγωνιστούν τους εισαγωγείς και τις ξένες εταιρείες, αλλά και λόγω των επιδοτήσεων. Σήμερα άνθρωποι που ασχολούνται σοβαρά με την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή ομολογούν ότι οι επιδοτήσεις με τον τρόπο που δίνονταν ήταν η καταστροφή της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
  Μπορεί ο Σημίτης να είχε κάποιες καλές προθέσεις, αλλά η πορεία του ήταν τελικά καταστροφική, μόνο που η βόμβα έσκασε στα χέρια των διαδόχων....

 12. Νηλέας avatar
  Νηλέας 02/12/2013 13:04:59

  Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται.Φταίει ο Αντρέας, φταίει ο Σημίτης, φταίει ο Γιώργος,και πάλι από την αρχή.Πλήρης αποπροσανατολισμός. Σα να μην υπήρξε η καταστροφική εποχή 07-09 .Ευτυχώς που μας το θυμίζει ο Αλμούνια αλλά και Σαμαράς,μέσα από τις δηλώσεις του πιό στενού του συνεργάτη του Στουρνάρα.
  Γιά όλους εδώ τους γνωρίζοντες τα πάντα δεν χρειάζεται να επαναλάβω τις δηλώσεις του. Συνεχώς κατήγγειλαν το Σημίτη ότι σε συνεργασία με την G.S μαγείρεψαν τα στοιχεία γιά να μπούμε στην Ο.ΝΕ .Το swap έγινε το 2001 (μετατροπή σε ευρώ του χρέους) ενώ στην ονε μπήκαμε με στοιχεία του1999 .
  Γιά εκείνο του swap (έγιναν και επί Αλ/φη) έχει απαντήσει η πλέον αρμόδια αρχή.
  «Κανένα απολύτως πρόβληµα δεν υπάρχει µε τα ελληνικά swaps, η υπόθεση έχει λυθεί»,επισηµαίνει στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο γενικός διευθυντής της Eurostat Βάλτερ Ραντερµάχερ, έπειτα από ελέγχους που διενήργησε η υπηρεσία του στα στοιχεία που παραχωρήθηκαν από τις ελληνικές αρχές κατά τους προηγούµενους µήνες.
  Πρακτικά αυτόσηµαίνει ότι η µηνυτήρια αναφορά του αυστριακού οικονοµολόγουΦαγιάντ Μουλά Καλί, που επιχείρησε να εµπλέξει τον Κώστα Σηµίτη και στελέχη της τότε κυβέρνησης σε σενάρια δηµιουργικής λογιστικής µε τα swapsτης περιόδου 2000-2001 για την είσοδοτης Ελλάδας στην ευρωζώνη, είναι εντελώς στον αέρα.
  ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/02/2011

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ Νηλέας 02/12/2013 16:52:18

   Για τα νοικια του ΙΣΤΑΜΕ ξερεις να μας πεις κατι;

   • Νηλέας avatar
    Νηλέας @ Zugzwang 02/12/2013 17:47:23

    Ασχολούμαι με σοβαρά από ότι βλέπεις φίλε .Ας πούμε γιά την Μ.Π (στη λίστα)και για τα cds του Καημένου.

 13. Νηλέας avatar
  Νηλέας 02/12/2013 13:41:15

  .... η περιπέτεια του swap συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων Ν.Δ. Μετά το σκάνδαλο Enron που ξέσπασε στις ΗΠΑ, άρχισαν οι έλεγχοι στις αμερικανικές τράπεζες και η Goldman Sachs ήθελε να το ξεφορτωθεί. Ζήτησε λοιπόν, το 2005, από την ελληνική κυβέρνηση να το πάρει πίσω. Ο Γ. Αλογοσκούφης δέχθηκε κι έβαλε την Εθνική Τράπεζα να το αγοράσει, η οποία το πήρε στην τιμή των 5,5 δισ. (από 2,8 που ήταν αρχικά). Η Ν.Δ. λέει ότι το έκανε για να το επιμηκύνει, μειώνοντας την ετήσια δόση σε 320 εκατομμύρια μέχρι το 2039.
  Το ποσό αυτό εξακολουθούσε να αποτελεί «κρυφό» χρέος, προς την Εθνική πλέον. Μόνο που το 2008 η ΕΚΤ άρχισε να ρωτά την κυβέρνηση εάν έχει χρέη σε κρυφά swaps και αυτή σφύριζε αδιάφορα. Μέχρι που ήρθε η κυβέρνηση Παπανδρέου και έβγαλε τους σκελετούς από τα ντουλάπια. Τότε φανερώθηκε και το κρυφό swap των 5,5 δισ. που συνέβαλε στην αύξηση του χρέους, με τις γνωστές συνέπειες."Αυτά γιά να λέγονται όλα.
  Το θέμα έχει απαντηθεί και η εφημερίδα "δημοκρατία"εντος εισαγωγικών κάνει τη δουλειά της (όχι βέβαια της ενημέρωσης)

 14. Zugzwang avatar
  Zugzwang 02/12/2013 17:10:07

  Κυριε Λεφτα Υπαρχουν
  Επειδη ανεχομαστεστε στην πλατη μας το ΠΑΣΟΚ 30 χρονια αυτο δεν σημαινει οτι ειμαστε και παντελως ηλιθιοι. Οπως γνωριζεις πολυ καλα, ο ρολος της Γκολντμαν Σαχς δεν περιοριστηκε μονο στο σουαπς . Το σουαπς ανοιξε την Κερκοπορτα για την Ελλαδα και οχι μονο. Χαλαρωσε...Οι Ελληνες απορριπτουν μετα βδελυγμιας την ιδεα να γινει προεδρος της Δημοκρατιας ο Σημιτης.

  • Νηλέας avatar
   Νηλέας @ Zugzwang 02/12/2013 17:54:35

   Κύριε πού είναι τα λεφτα !!
   Ο ρόλος της g.s είναι να βγάζει λεφτά γιά τους μετόχους της . Και πατά επι πτωμάτων. Απλά να λέμε αλήθειες αφού μελετάμε και μαθαίνουμε.
   Οσο γιά το Σημίτη το "λογιστάκο " γύρνα στα χρόνια και ψάξε θα βρείς τη έκανε και τι παρέδωσε στον ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟ.,και τι παρέδωσε (πάντως όχι λεφτα)αυτός.

 15. Γάλλος avatar
  Γάλλος 02/12/2013 18:10:27

  Απο το 1800 εννοείται...

 16. Zugzwang avatar
  Zugzwang 02/12/2013 19:24:59

  Συνολικη απαντηση και στα τρια απαντητικα σου σχολια:
  Πληρωστε πρωτα τα νοικια σας και ελατε μετα να κανετε μαθηματα.
  Και επαναλαμβανω: Οι Ελληνες απορριπτουν μετα βδελυγμιας την ιδεα να γινει ο Σημιτης προεδρος της Δημοκρατιας.

 17. newposter avatar
  newposter 02/12/2013 19:58:24

  Κύριε Νηλέα συμφωνώ απόλυτα με όσα λες!!
  Ο "ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟΣ" μαζί με τον Αλογοσκούφη το πρώτο πράγμα που έκαναν 'ηταν η "δημοσιονομική απογραφή" με τα γνωστά αποτελέσματα.

  • Zugzwang avatar
   Zugzwang @ newposter 02/12/2013 20:46:21

   Aλλος κανεις απο το γραφειο τυπου του ΠΑΣΟΚ δεν θα ερθει; Η μηπως αλλαξες μονο ψευδωνυμο και συμφωνεις με τον εαυτο σου;

   • newposter avatar
    newposter @ Zugzwang 03/12/2013 20:36:41

    O Σουφλιάς και διάφοροι άλλοι , που δήλωναν και δηλώνουν ότι αυτή η συγκεκριμένη απογραφή είναι λάθος, ανήκουν στο γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ ??

    • Νηλέας avatar
     Νηλέας @ newposter 04/12/2013 11:00:17

     Ποιό λάθος φίλε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ήταν .
     Ο εκπρόσωπος της ΝΔ (Μιχελάκης)απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, δήλωσε ότι ήταν καταστροφική και η απογραφή του κ. Αλογοσκούφη, αν και υπερασπίστηκε την πολιτική των κυβερνήσεων του Κ. Καραμανλή, παραδεχόμενος όμως -όπως έχει κάνει επανειλημμένως και ο πρόεδρος του κόμματος Αντ. Σαμαράς- λάθη και παραλείψεις.
     Από το περιβάλλον του κ. Αλογοσκούφη, έλεγαν ότι η απογραφή ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ.
     hu, 21/04/2011 - 18:45 — Mediasoup

 18. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 02/12/2013 20:52:21

  Δεν θα είχα καμμιά αντίρρηση να δω κεφάλια στους στύλους της Π.Συντάγματος για το θέμα του swap, αλλά μπροστά στον ωκεανό του χρέους, αυτό είναι μια ... μπανιέρα. Όταν θα είστε έτοιμοι, χωρίς ιδεοληψίες όμως, ας μιλήσουμε για το τι προξένησε και το υπόλοιπο. Γιατί, δεδομένων αυτών, η όλη συζήτηση θα μπορούσε να αντικατασταθεί με μιά φράση: "Τραβάτε με, κι ας κλαίω"...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.