#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/03/2010 11:11
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μονοαίτιο και η ιστορία: Η πραγματική σημασία του Συμβουλίου Κορυφής

 

Η απαρέγκλιτη  προσήλωση στους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τον  μονεταρισμό της ΕΚΤ – θέση που ακόμη ο ίδιος ο κος Τρισέ φάνηκε χθές πρόθυμος να χαλαρώσει κατα τί -  ελάχιστα εξηγεί την συμπεριφορά της κα Μέρκελ στο ζήτημα των Ελληνικών δανειακών αναγκών.

Ούτε να ακούσει ηθέλε για μιά κάποια  προσωρινή ανοχή μιάς - εκ των πραγμάτων -  παραβίασης των κανόνων του Μάαστριχ/Λισαβώνας, ούτε ήτο έτοιμη να δεχθεί  - με την πλειοψηφία της Γερμανικής κοινής γνώμης να την υποστηρίζει - ενδεχόμενη συμμετοχή της Γερμανίας σε Ευρωπαϊκό μηχανισμό παροχής "ultima ratio"(έσχατης λύσης) κινήτρων μείωσης του κόστους του Ελληνικού δανεισμού.

Τελικά υποχώρησε, φαινομενικά, στο δεύτερο. Θα υπάρξει Γερμανική συμμετοχή (με επικουρική παρέμβαση ωστόσο και του ΔΝΤ). Με αντίτιμο όμως την δέμευση από τους εταίρους της – και κυρίως από την Γαλλία – να γίνουν ακόμη πιό αυστηροί οι δημοσιονομικοί κανόνες – αλλά και οι σχετικές κυρώσεις - της ΕΕ.

Κάτι  που προσδίδει  – είτε το καταλαβαίνουμε αυτό τώρα ή όχι – μιά εντονη  Γερμανική σφραγίδα,  στην μορφή και στο περιεχόμενο της περαιτέρω ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής πορείας.

Γιατί όμως τόση μονεταριστική επιμονή, αν όχι αδιαλλαξία, γιατί τέτοια απαίτηση για δημοσιονομική αυστηρότητα (ακόμη και σε εποχές κρίσης), γιατί τέτοια έλλειψη, στο κάτω κάτω της γραφής, της κλασσικής αστικο-φιλελεύθερης ευελιξίας;

Η κα Μέρκελ είναι πραγματιστικής υφής πολιτικός. Δεν παίρνει αποφάσεις στην βάση ιδεοληψιών ή ιδεολογημάτων, μονεταριστικών ή άλλων. Σταθμίζει και ζυγίζει το κάθε τι, στα πλαίσια βέβαια  των αρχών μιάς ανοικτής οικονομίας, αλλά και της δέσμευσης στη πολιτική της Ευρωπαϊκής συνοχής, με  βάση το τι δουλεύει στην πράξη αλλά ωφελεί, μέσα στα πλαίσια αυτά,  πάνω απ’όλα την Γερμανία. Δεν διαφέρει πρός αυτό από το σύνολο σχεδόν των άλλων Ευρωπαίων ομολόγων της....παρά μόνο του ότι ηγείται της πιό μεγάλης και ισχυρής Ευρωπαϊκης οικονομίας.

 Είναι όμως και κάτι άλλα πράγματα, εκτός απο πραγματιστής.

Εμφορείται η ίδια, από το ίδιο εκείνο αξιακό σύλλημα που χαρακτηρίζει την ροή των σημαντικών στιγμών της Γερμανικής πολιτικής ζωής, τουλάχιστον από την εποχή του Μεγάλου Φρειδερίκου. Την αντίληψη δηλαδή, ότι υπάρχει ένα κεντρικό –εκ των άνω -αίτιο που θεμελιώνει και θωρακίζει κάθε πολιτικό επικοδόμημα, αίτιο που αν αμφισβητηθεί ως αξία ή ως πράξη, έχει ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του ίδίου και της τάξης και κοινωνικής σταθερότητας που αυτό προσφέρει. Αξιακό σύστημα  που διαμόρφωσε (ασφαλώς μαζί με επιρροή άλλων παργόντων) τους Γερμανούς σε έναν τόσο πειθαρχημένο και οργανωμένο λαό.

Παλαιότερα το αίτιο αυτό πήγαζε – ελέω του Λουθηριανού θεόυ - από το πρόσωπο του (Πρώσου) Βασιλιά, αργότερα του Κάϊζερ, ύστερα (ελέω του «volk») απο τον ίδιον τον Φύρερ, ενώ μεταπολεμικά μετάλλαξε και εδράζεται πλέον στην αφοσίωση των πολιτών στη σταθερότητα των νόμων και των Συνταγματικων επιταγών.  

Πράγμα όλοτελα έξω απο την υπόλοιπη ηπειρωτική Ευρωπαϊκή, αλλά και Ελληνική, παράδοση με την επαναστατική –εκ των κάτω - πολυαιτιακότητα της και την εξ αυτής μερική ελαστικότητα στην τήρηση των νόμων και των συνταγματικών επιταγών.

Αυτό το πολιτιστικό υπόστρωμα συνοδεύει την κα Μέρκελ.... κόρη, μη το ξεχνάμε, Λουθηριανού πάστορα, ίσως περισσότερο από άλλους Καγκελλάριους της σύγχρονης Γερμανίας. Το στοιχείο που ιεραρχεί την διατηρήση της κοινωνικής σταθερότητος ως πρωτεύων αγαθό, καί που οφείλεται αποκλειστικά στη πλήρη υπακοή και πειθάρχιση στους νόμους...ότι και να έχει συμβεί που ίσως να αποτρέπει κάτι τέτοιο.....

Και αυτή είναι η θεμελιακή διαφορά προσεγγίσεων που υφέρπει στη διαμάχη της Γερμανίας με το σύνολο σχεδόν των άλλων χωρών.....και κυρίως με την Γαλλία. Και όχι μόνο σήμερα. Τα ίδια τα λόγια της κα Μερκελ, λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής στη Γερμανική Βουλή αποτελούν τρανή μαρτυρία περι τούτων: (κατά το Reuters)

"A good European is not necessarily one who offers help quickly. A good European is one that respects the European treaties and national laws so that the stability of the euro zone is not damaged."

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο, συμπληρωματικό, που εξηγεί τους χειρισμούς της κα Μέρκελ τις τελευταίες μέρες. Είναι βαθιά χαραγμένο στην συλλογική μνήμη των Γερμανών, το δυνατό, τραυματικό βίωμα της ιστορίας. Και δή της μεγάλης υποτίμησης του μάρκου μεταξύ 1923-1925 και της κοινωνικής κατάρρευσης που την ακολούθησε, όπου η ισοτιμία 4μάρκα/1 δολλάριο έφθασε $1 προς 4 τρις μάρκα. Τους είναι σχεδόν εθνική ψύχωση έκτοτε η σταθερότητα του νομίσματος των, παλαιότερα, πρό Μααστριχ, το deutschmark, σήμερα του Ευρώ.

Ετσι οι Γερμανοί  δεν είναι διατεθιμένοι να δεχθούν οτιδήποτε μπορεί να διακύνδυνεύσει αυτή την σταθερότητα του νομίσματος.  Η οποία με την σειρά της βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, που πρέπει να ακολουθούνται χωρίς καμμία παρέκληση, είτε αρέσει αυτό στους άλλους είτε όχι........ και το είχαν διατυπώσει αυτό ευθύς εξ αρχής, ακόμη και κατά τις διαπραγματεύσεις για την Συνθήκη του Μααστριχ.

Πάλι τα λόγια της κα Μέρκελ είναι παραστατικά, της εθνικής αυτής εμμονής:

"The German people gave up the deutschmark based on their faith in a stable euro. This faith, and this is the view of the entire German government, cannot be disappointed under any circumstances."

Αυτές λοιπόν οι δύο καταβολές, της πολιτικής κολτούρας και της πολιτικής ιστορίας είναι ίσως οι πιό τελέσφορες εξηγήσεις της συμπεριφοράς της Καγκελλαρίου στο κρίσιμο διήμερο που πέρασε.  Εχουν σχέση με την ίδια την Ελλάδα και τα προβλήματά της μόνο έμμεσα....στο βαθμό που η Γερμανοί τα χρησιμποίησαν αυτά ως αφορμή να περάσουν και να καθιερώσουν τις δικές τους πάγιες αντιλήψεις για τα δημοσιονομικά ελλείματα και το ενιαίο νόμισμα, ως κυρίαρχες στη ΕΕ.  Αντίληψεις που πηγάζουν, όχι απο επιδερμικούς μικροεθνικισμούς ή ιδεοκρατικές σοφιστίες, αλλά από βαθιά ριζωμένα συστατικά της ιστορίας και του πολιτισμού των.

Αντιλήψεις που θα σφραγίσουν εφ’ εξής ανεξίτηλα το μέλλον του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος και του δικού μας.

 Σταύρος Πετρολέκας

25/03/2010

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 26/03/2010 11:46:15

  Εξαιρετική ανάλυση.
  No other comments.

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 26/03/2010 12:04:41

  Πολυ σωστα.Και αν υποχωρησε χθες η Μερκελ υποχωρησε γιατι τελικα η Γερμανια δεν ειναι πραγματικη μεγαλη Δυναμη.Ειναι μια ηττημενη χωρα απο το 1945 που αναγκαστικα χρειαζεται την ΕΕ για να ασκει τη πολιτικη της και δεν θα διακινδυνευε ανοιχτη ρηξη με τη Γαλλια.
  Αυτος ομως ειναι και ο λογος για τον οποιο ολο αυτο που εγινε θα μπορουσε να αποφευχθει δεν εμφανιζοταν φουσκωμενο το ελλειμμα του 2009 και παρινονταν αμεσως πολυ ηπιοτερα μετρα.Δεν θα το τραβαγαν το σχοινι οι Γερμανοι γιατι ξερουν τη θεση τους και ανεχονταν κρυφες παραβιασεις του Μααστριχτ απο τους ασωτους.Η ανοιχτη ομως αμφισβητηση σημαινε και ανοιχτη συγκρουση και απωλειες για ολους.
  Απο τον ελληνογερμανικο "πολεμο" εχασαν και οι δυο χωρες.Νικησαν οι Γαλλοι και μαλλον και οι Αμερικανοι με το ΔΝΤ.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 26/03/2010 14:41:08

   Δεν νομίζω να έχασε η Γερμανία. Η Μέρκελ πήρε σχεδόν όσα ήθελε στη διαπραγμάτευση και έδωσε στην ουσία μόνον ένα: την πλειοψηφική συμμετοχή της Ευρώπης. Από την άλλη, ο "μηχανισμός στήριξης" είναι κάτι που θα αποφασιστεί τελικά όταν έρθει η ώρα και τότε θα μπορεί και πάλι να επιβάλει τους όρους της. Ομόφωνη απόφαση θα είναι, τα πιο πολλά λεφτά θα βάλει, αν θέλει τότε λέει πάλι ένα ξερό "όχι" και γίνεται ηρωίδα μέσα στη χώρα της.

   Στην ουσία η Μέρκελ προσπαθεί τώρα να κάνει damage control μετά την λανθασμένη, όπως αποδείχθηκε, για αυτούς απόφαση να βάλουν στην Ευρωζώνη χώρες που δεν είχαν φτάσει στα γερμανικά επίπεδα δημοσιονομικής πειθαρχίας. Από τη στιγμή που κινδυνεύει το ευρώ, είναι υποχρεωμένοι, για το δικό τους καλό, να βοηθήσουν. Δεν θα το παρακάνουν όμως γιατί οι Γερμανοί έχουν κι εναλλακτική: Γυρίζουν στο μάρκο όποτε θέλουν και αφήνουν τους άλλους να πάν να πνιγούν.

 3. http://neotera.wordpress.com avatar
  http://neotera.wordpress.com 26/03/2010 12:04:46

  Ντάξει... Μην υπερβάλουμε κι όλας. ΟΛΟΙ οι πολιτικοί μοιάζουν στο οτι είναι έτοιμοι να κάνουν κάθε κωλοτούμπα. Οι νόμοι κι οι κανόνες σχετίζονται με τις κοινωνιες όχι με τους πολιτικούς τόσο. Η πολιτική αντίληψη υπαγορεύει πραγματισμό πρώτα. Δηλαδή, είναι βιώσιμο κράτος η συγκεκριμμένη ελλαδίτσα με το συγκεκριμμένο "μοντέλο" διακυβέρνησης και τη συγκεκριμμένη οικονομική λειτουργία ? Το "πρόσωπο" εκείνων που ζητούν στήριξη και δανεικά, του γιωργάκη και των αμερικανογυφτοπασόκων του ποιό είναι ? Είναι αξιόπιστα πρόσωπα και οι λειτουργίες της κοινωνίες, οι αντιδράσεις ? Μπορείς να τους έχεις εμπιστοσύνη πως θα τιμήσουν το λόγο τους, απέναντι στην ευρώπη και απέναντι στη χώρα τους ?

 4. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 26/03/2010 12:13:40

  Σωστή η ανάλυση, και θυμιζει ότι η Ευρώπη είναι πολλές χώρες. Πολλά κλειστά ή ημίκλειστα συστήματα, μέσα σε ένα άλλο κλειστό ή ημίκλειστο σύστημα, την Ευρώπη, που με την σειρά της κλπ.

  Δηλώνω μονεταριστής και είμαι 100% με την Μέρκελ και τους ...λουθηρανούς. Ωστόσο πουλάνε και εξαρτώνται από πελάτες που δεν είναι λουθηρανοί. Εκεί ζορίζει... Πόσο "αέναη" είναι η σχέση με τους πελάτες;

  Η ισχύουσα άποψη είναι ότι η Μεγάλη Υφεση της δεκαετίας του 30 προήλθε από την περιοριστική μονεταριστική πολιτική του 29-31. Λένε, τώρα... τί ξέρουνε...

 5. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 26/03/2010 12:35:07

  "ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ" Ή ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΚΡΙΣΗ;
  Από την θέση των Γερμανών Πράσινων(Sven Giegold, Rebecca Harms und Reinhard Bütikofer)
  "Ούτε πολιτικά, ούτε οικονομικά θεωρούμε αποδεκτή την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη".
  "Βραχυπρόθεσμα, οι Ευρωπαικές χώρες πρέπει να φροντίσουν για την πτώση των επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου"
  "Εκτός από τα συγκεκριμένα μέτρα, πρέπει ν' αναζητηθεί ποιοί είναι υπέυθυνοι για την Ελληνική κρίση: Ποιοί γνώριζαν για την Ελληνική "δημιουργική λογιστική" Ποιοί εμπόδιζαν να ληφθούν τότε έγκαιρα τα προβλεπόμενα μέτρα; Τι ρόλο έπαιξαν Τράπεζες όπως η Goldman Sachs για την ατασθαλία? Ποιοί βρίσκονται πίσω από τις σημερινές κερδοσκοπικές κινήσεις εναντίον της συνοχής της Ευρωζώνης? Αυτή τη διερεύνηση πρέπει να διεξαχθεί στο Ευρωκοινοβούλιο".
  h**p://www.gruene-europa.de/cms/default/dok/330/330424.griechische_krankheit_oder_europaeische@en.htm.
  Για να γνωρίζουμε έγκαιρα και τι φάσμα αποψων θα διαμορφωθεί σε ενδεχόμενη περίπτωση μελλοντικής κυβερνητικής ανατροπής στη Γερμανία.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 26/03/2010 12:39:47

   @ archaeopteryx
   Κι αυτοί Λουθηρανοί είναι οι πιό πολλοί (έχουν ή είχαν και 2 -3 Ευαγγελικούς παπάδες βουλευτές, άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των οποίων η Antje Vollmer, τέως αντιπρόεδρος της Bundestag)! Έχουν πάντως και Καθολικούς, στη Βαυαρία και Βάδη Βυρτεμβέργη κυρίως.
   Η Μέρκελ μάλλον τείνει προς τον αθεισμό, άν και Χριστιανοδημοκράτισσα!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 26/03/2010 13:00:01

   Η Άνγκελα την είχε κάνει την νεανική της επανάσταση, τη "συμβολική πατροκτονία" κατά Φρόυντ. Βοήθησε και το αθειστικό σχολείο της DDR, δεν λέω!
   Όσο γαι τον Φύρερ, μόνο Προτεστάντης δεν ήταν (στη γενέτειρά του Αυστρία και στη Βαυαρία, οι Ευαγγελικοί ελλείπουν σχεδόν εντελώς). Καθολικός βέβαια δύσκολα, μάλλον προς ντροπαλό Σατανιστή έρρεπε!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 26/03/2010 13:13:17

   Το δάχτυλο δείχνει πάντως κατά Μπαρόζο μεριά, θα δούμε καμμιά εθελουσία έξοδο; Ο Αλογό πάντως πρόλαβε και την έκανε μ' ελαφρά πηδηματάκια, αλλά μπορεί να τον καλέσουν για ακρόαση.

 6. JOHN avatar
  JOHN 26/03/2010 12:41:45

  Σε ποιο σημειο Λουθηρος μιλαει για μιζες?Μηπως η Ζημενς η Νταμλερ η ΜΑΝ και αλλες ¨Λουθηριανες¨εταιριες ειναι φραξια η μηπως η Γερμανικη πειθαρχια ειναι επιλεκτικη και ο σκοπος αγιαζει τα μεσα?Εαν η υφεση της δεκαετιας του 30 προηλθε απο τη περιοριστικη μονεταριστικη πολιτικη,η κριση που βιωνουμε σημερα απο που προηλθε?Γιατι σιγουρα δεν ειναι κεραυνος εν αιθρια!

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ JOHN 26/03/2010 12:54:24

   Λέτε να μην έχουν και εκεί λαμόγια;
   Απλώς ο Λούθηρος τα είχε βάλει με τα συγχωροχάρτια! Για τους επίγονούς του δεν ξέρω!
   Τώρα η Ζίμενς "Λουθηρανική", αλλά με έδρα την Καθολικότατη Βαυαρία, μου φαίνεται τόσο ανέκδοτο, όσο Λουθηρανός Πάπας!

 7. somis avatar
  somis 26/03/2010 13:09:29

  Σωστή ανάλυση που εκφράζει τις ... λουθηριανές αρχές ..του antinews.
  Ετσι, να πάρουμε τα πάνω μας, μας είχαν πάρει μπάλα αρκετοί "σοβαροί" σχολιαστές σου

 8. Dimi avatar
  Dimi 26/03/2010 18:34:25

  “Faith makes things possible, not easy.” ~Author Unknown

 9. Mayri Trypa avatar
  Mayri Trypa 28/03/2010 02:20:24

  Προτείνω το βιβλίο του Μαξ Βεμπερ Η ηθικη του Προτεσταντισμού και το πνεύμα του Καπιταλισμου

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.