Το μηδέν και το ... αύριο
27/03/2014 09:00
Του Akenaton
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μηδέν και το ... αύριο

Η παρούσα κυβέρνηση έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά της, κυρίως στο πεδίο της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Ένα τιτάνιο εγχείρημα

Η πιο ευτυχισμένη μέρα στην ζωή μου, υπήρξε αυτή που έλαβα στο χέρι από την εφορία το χαρτί της παύσης των εργασιών της ατομικής μου επιχείρησης, μου έλεγε προχτές ένας φίλος. Σκοπεύω μάλιστα να το κορνιζώσω και να το κρεμάσω στο σαλόνι, συνέχισε ξεκαρδισμένος στα γέλια.

Μα τι λες; Τον ρώτησα. Έκλεισες την δουλειά σου και χαίρεσαι;

Δεν χαίρομαι απλώς! Είμαι ανακουφισμένος. Είχα φοβηθεί για μια στιγμή πως τελικά δεν θα τη γλύτωνα την φυλακή για χρέη προς την εφορία, το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ. Και η αλήθεια είναι πως αν συνέχιζα για δυο-τρία χρόνια ακόμη την δραστηριότητά μου, δεν θα την γλύτωνα τελικά!

Σε όσους ο παραπάνω διάλογος φαίνεται φανταστικός ή υπερβολικός, φοβάμαι πως συγκαταλέγονται ανάμεσα σε εκείνους (και είναι πολλοί δυστυχώς), που ελάχιστα έχουν καταλάβει από την πραγματική φύση της βαθιάς κρίσης που τυραννάει την χώρα και την κοινωνία μας.

Η κρίση στην χώρα μας δεν είναι μονάχα (ή κυρίως) κρίση χρέους ή δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Αυτά αμφότερα υπήρξαν αποτέλεσμα του λάθους πολιτικο-οικονομικού μοντέλου που εφάρμοσαν συστηματικά όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και αυτές της Νέας Δημοκρατίας (δυστυχώς).

Το κύριο λάθος αυτού του καταστροφικού μοντέλου ήταν ο εξοβελισμός της υγιούς επιχειρηματικότητας και η δαιμονοποίηση του επιχειρηματικού κέρδους. Αντί αυτών, προωθήθηκε ένα στρεβλό μοντέλο «ανάπτυξης» με δύο πυλώνες: έναν ιδιωτικό τομέα που στηρίχθηκε στην διαπλοκή, στον φαβοριτισμό και στις προμήθειες του δημοσίου και ένα κράτος – επιχειρηματία, για το οποίο οι έννοιες παραγωγικότητα, αποδοτικότητα, αξιοκρατία και εργασιακή κουλτούρα ήταν εντελώς άγνωστες.

Φυσικό επακόλουθο, ήταν η υπερβολική αύξηση του δημοσίου χρέους και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, καθώς μια τέτοιας μορφής ανάπτυξη δεν μπορεί παρά να στηρίζεται στις (κατά κανόνα μη ανταποδοτικές) δημόσιες επενδύσεις και στην κατανάλωση.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά της, κυρίως στο πεδίο της αλλαγής του οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Ένα τιτάνιο εγχείρημα, βαθιάς αλλαγής νοοτροπίας και πρακτικής τόσο στον τομέα του δημοσίου ο οποίος πρέπει να αλλάξει άρδην ρόλο και τρόπο λειτουργίας, όσο και στον ιδιωτικό τομέα όπου πρέπει να αναδειχθούν εξαρχής οι έννοιες της επιχειρηματικότητας, του κέρδους και του επενδυτή, ενώ παράλληλα να ξηλωθούν οι «παράγκες», οι κολλεγιές και οι «κουμπαριές» πολλών δεκαετιών που έχουν δημιουργήσει ισχυρά και αξιόμαχα «επιχειρηματικά» τζάκια.

Δυστυχώς, διάλογοι σαν αυτόν στην αρχή του σημειώματος, δείχνουν πως όσον αφορά αυτούς τους στόχους, είμαστε ακόμη πολύ πίσω. Η ατολμία στην διαχείριση του προσωπικού και η απουσία στοχευμένων μεταρρυθμιστικών κινήσεων στην λειτουργία του δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό με το ανελέητο φοροκυνηγητό, την απουσία σταθερού φορολογικού πλαισίου και την έλλειψη επιλεγμένων κινήσεων χτυπήματος των κρατικοδίαιτων επιχειρηματικών καρτέλ, δεν επιτρέπουν ακόμη να πνεύσει άνεμος αισιοδοξίας όσον αφορά τους συγκεκριμένους στόχους.

Δεδομένης της σημασίας όμως αυτών των στόχων για την τελική σωτηρία της χώρας, είναι εντελώς απαραίτητο ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση χωρίς καμιά καθυστέρηση. Αλλιώς, όλα όσα έχουμε πετύχει αυτά τα δύο τελευταία χρόνια, με πολλή δουλειά και κόπο αλλά κυρίως με τις θυσίες, τα βάσανα και το αίμα του λαού μας, θα πάνε δυστυχώς χαμένα. Μονάχα από έναν καινούριο παραγωγικό και εξωστρεφή ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, που θα υποστηρίζεται από έναν μικρό, αποτελεσματικό και τίμιο δημόσιο τομέα μπορεί να προέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Όσο το κλείσιμο μιας ατομικής επιχείρησης μπορεί να αποτελέσει ακόμη και πηγή ανακούφισης ή ευτυχίας για τον δυστυχή επιχειρηματία, πραγματική ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ δεν πρόκειται ποτέ να δούμε σε τούτη την χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ελλην π. avatar
  ελλην π. 27/03/2014 12:19:25

  "Όσο το κλείσιμο μιας ατομικής επιχείρησης μπορεί να αποτελέσει ακόμη και πηγή ανακούφισης ή ευτυχίας για τον δυστυχή επιχειρηματία, πραγματική ανάπτυξη και αύξηση του ΑΕΠ δεν πρόκειται ποτέ να δούμε σε τούτη την χώρα." * Επι τέλους αγαπητέ Ακενατών κατάλαβες την ρίζα του προβλήματος. Βεβαίως ελπίζεις ακόμα οτι θα αντιστρέψει την πορεία της η συγκυβέρνηση, η οποία δυό χρόνια τώρα όχι μόνο δεν κινήθηκε στην αντίθετη κατεύθυνση, αλλά πιέζει τους βουλευτές της με μανία για να κάνουν ακόμα πιό αβίωτο τον βίο του δυστυχή επιχειρηματία, διότι όπως της βγάζει τη γλώσσα ο Σόιμπλες, "Απαραίτητη προυπόθεση για την επόμενη δόση είναι και θα είναι για 30 χρόνια τουλάχιστο ακόμη, η "πλήρης τήρηση ΟΛΩΝ των συμφωνηθέντων " που μάλλον θα διαρκέσει 50 χρόνια διότι στα 30 το χρέος θα είναι ακόμα μή βιώσιμο... Αντιλαμμβάνεσαι ελπίζω οτι αυτή σου η επιθυμία είναι αντίθετη προς την λογική, αν και κανείς δεν σου αμφισβητεί το δικαίωμα να την έχεις... Αλλωστε οι περισσότερες απο τις επιθυμίες μας δεν συμβαδίζουν με τη λογική... *Υ.Γ.Πριν ένα χρόνο είχα και εγώ, όπως και η συντριπτική πλειψηφία των συναδέλφων μου αυτή την ικανοποίηση που σου περιέγραψε ο φίλος σου. Είναι γενική η τάση και όχι μεμονωμένα περιστστικά και μην νομίζεις οτι δεν το ήξερε εξ αρχής ο Σαμαράς. Η επιλογή του και η υπογραφή του ήταν απόλυτα συνειδητές. Γι αυτό και απ' όλους τους Ευρωπαίους ομολόγους του που πήραν "Λίστες Λαγκάρντ" είναι ο μόνος που την έθαψε. Η επιλογη του ήταν να πάει με τους ισχυρούς, και απ' τους αδύνατους όποιος επιβιώσει. Ο εχθρός είναι πανίσχυρος και επομένως, θα έχουμε πολλές "παράπλευρες" απώλειες, μέ πρώτους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες...

 2. ΝΚ avatar
  ΝΚ 27/03/2014 12:57:46

  Μόνο για διακοπές η Ελλάδα. Βουλγαρία η λύση; Κύπρος; Κάτι θα γίνει.

 3. cp avatar
  cp 27/03/2014 13:53:18

  Φίλε Ακενατον συμφωνώ με την χαρά που νιώθει σήμερα εάν κάποιος κλείσει κάποιος μια επιχείρηση! Εγραψες παλιότερα κάτι για τις τράπεζες και για τον φίλο σου που ήθελε κεφάλαιο κίνησης 10.000 € και δεν του τα έδιναν. Φαντάσου να έχεις μια επιχείρηση με κάποιο τζίρο σημαντικό και να έχει προβλήματα .Χειροπέδες ή την ρίχνουμε στα βράχια ,την κλείνουμε και σωζόμαστε?(Και εάν έχεις μηχανισμό και λεφτά με τον 4072 γίνεσαι αφανής εταίρος σε άλλη εταιρεια !) Θέλω να πώ ότι το πρόβλημα με τις ατομικές χαμηλού τζίρου ειναι το 1/10000000 σε σχέση με την επόμενη κλάση επιχειρήσεων.Δυστυχώς!

 4. Όπου φύγει φύγει avatar
  Όπου φύγει φύγει 27/03/2014 15:35:47

  Παλαιότερα σαν ελέυθ. επαγγ. έκανες λογαριασμό (για να λέμε όλη την αλήθεια): Θα εισπράξω 100 θα δηλώσω 10 θα ζητήσει το κράτος 20 θα πληρώσω μέσω περαίωσης κλπ και θα έχω 80 να ζήσω. Τώρα εισπράτεις 10 ζητάει το κράτος 50 ακόμη και μέσω ιδεατών εισοδημάτων και όλοι είναι για φυλακή. Πραγματικά και εγώ ζω για αυτήν την μέρα,της διακοπής. Την υπολογίζω κάποια στιγμή μέσα στον Απρίλιο. Θα συμφωνήσω με το παραπάνω σχόλιο. Ελλάδα μόνο για διακοπές.... Δυστυχώς...

 5. Βούλα Ελευθεριάδου avatar
  Βούλα Ελευθεριάδου 27/03/2014 16:30:55

  προσυπογράφω μέχρι κεραίας!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.