#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/10/2010 15:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μεγάλο τεστ της Γαλλίας
Πελώρια μπαλόνια, χρωματιστές σημαίες, πολύχρωμα μπλουζάκια, ήχοι από τραγούδια, γέλια, και τύμπανα. Η ατμόσφαιρα είναι  εορταστική, στη διάρκεια των πρόσφατων απεργιακών κινητοποιήσεων στη Γαλλία, στις οποίες συμμετείχαν 3.5 εκατομμύρια άνθρωποι, διαμαρτυρόμενοι για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς.

Οι εργαζόμενοι από κάθε τομέα της οικονομίας, ενώθηκαν με μαθητές λυκείου, αναστατώνοντας την ομαλή ροή της χώρας. Πίσω όμως από τις φανφάρες και τις ντουντούκες, υπάρχει το σοβαρό ζήτημα του κατά πόσο τα συνδικάτα μπορούν να γονατίσουν τη κυβέρνηση.

Ο νόμος που θα ανεβάσει το όριο ηλικίας από τα 60 στα 62 για τη συνταξιοδότηση, μάλλον θα περάσει από την βουλή την επόμενη εβδομάδα. Τα ρίσκα είναι μεγάλα. Ο Sarkozy θέλει να δείξει πυγμή, παρά τη χαμηλή του δημοτικότητα, κυρίως για να πείσει τις χρηματαγορές. Από τη πλευρά τους, τα συνδικάτα βλέπουν το όλο ζήτημα  ως τη τελευταία τους ευκαιρία για επίδειξη δύναμης. Για αυτό και οι κυλιόμενες συνεχόμενες απεργίες.

Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Ακόμη και τα επίσημα στοιχεία μιλάνε για τουλάχιστον 1.2 εκατομμύρια διαδηλωτές. Το 1995, σε ανάλογες κινητοποιήσεις που είχαν κάνει τη τότε κυβέρνηση του Alain Juppé να υποχωρήσει από τις μεταρρυθμίσεις, οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις ήταν μόλις 1 εκατομμύριο. Το ίδιο και επί Dominique de Villepin. Οι συνδικαλιστές εμμένουν στον αγώνα τους υποσχόμενοι να μην υποχωρήσουν ακόμη και αν ψηφιστεί ο νόμος. Ήδη υπάρχουν ελλείψεις στα καύσιμα. Τα πράγματα μπορεί να ξεφύγουν.Υπάρχουν όμως κάποιες διαφορές στις σημερινές διαδηλώσεις. Αν και τα νούμερα είναι εντυπωσιακά, στη πραγματικότητα οι απεργίες και όχι οι διαδηλώσεις είναι αυτές που πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση. Χάρη στο ότι οι εργαζόμενοι δεν αμείβονται όταν απεργούν, και χάρη στο νόμο περί απαραίτητου προσωπικού ασφαλείας στα σχολεία αλλά και στις μεταφορές, η χώρα δεν φαίνεται να παραλύει όπως τις άλλες φορές. Οι Γάλλοι άλλωστε, συνηθίζουν να παίρνουν ένα από τα πολλά ρεπό τους στη διάρκεια των απεργιών, μειώνοντας έτσι τη πίεση στα τρένα και στο μετρό.

Επίσης άλλαξε και η κοινή γνώμη. Αν και κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται από τις δημοσκοπήσεις. Το 70% στηρίζει τις απεργίες, περισσότεροι δηλαδή από το 54%-52% που τις στήριζαν το 1995. Αυτό όμως μπορεί και να οφείλεται στο ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις προκαλούν  πλέον μικρότερη ταλαιπωρία σε όσους πάνε και έρχονται στις εργασίες τους. Και παρά το δράμα στους δρόμους, μια δημοσκόπηση έδειξε πως το 53% αποδέχεται την αύξηση του ορίου ηλικίας, ενώ το 70% το θεωρεί ως υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Υπάρχει δηλαδή μια σιωπηρή πλειοψηφία, που θεωρεί πως το δημογραφικό και οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας, καθιστά τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, απαραίτητες και αναπόφευκτες.

S.A. Economist

ΣΧΟΛΙΑ

 1. George avatar
  George 20/10/2010 16:06:51

  Αλήτες - Ρουφιάνοι - Δημοσιογράφοι: "Και παρά το δράμα στους δρόμους, μια δημοσκόπηση έδειξε πως το 53% αποδέχεται την αύξηση του ορίου ηλικίας, ενώ το 70% το θεωρεί ως υπεύθυνη συμπεριφορά απέναντι στις μελλοντικές γενιές."

 2. sauraki avatar
  sauraki 20/10/2010 16:11:48

  "Δεν θα θιγούν περαιτέρω μισθωτοί και συνταξιούχοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός" (ΔΟΛ) Αναρωτιέμαι αν υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που συνεχίζει να πιστεύει στις δεσμεύσεις του κ. Λεφτά Υπάρχουν....

  • anonymos avatar
   anonymos @ sauraki 20/10/2010 21:52:59

   Πρέπει να διαβάζεις πίσω από τις γραμμές Εννοεί ότι αμέσως μετά τις εκλογές αμα με ξαναψηφίσετε θα πάρω νέα μέτρα.

 3. Tsaxpinogargaliarhs avatar
  Tsaxpinogargaliarhs 20/10/2010 16:25:18

  Στις συζητήσεις που είχα με Γάλλους πάντως, μου είχα δείξει πόσο αντιπαθεί ο μέσος άνθρωπος τον Σαρκοζύ. Αυτό το ερμηνεύω ότι ένα σεβαστό μέρος των απεργών και διαδηλωτών το κάνει γιατί δεν αντέχουν άλλο τον Σαρκοζύ.

  Τώρα αν θα είναι η πτώση ή η συνέχιση της κυβέρνησης Σαρκοζύ που θα φέρει το ΔΝΤ στη Γαλλία ή θα ρημάξει το όποιο κοινωνικό κράτος, είναι άλλο θέμα. Πάντως κι στη Βρετανία ανακοίνωσαν πριν από κάνα μισάωρο περικοπές 87 δις και δεν είναι σοσιαλιστές :p

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Tsaxpinogargaliarhs 20/10/2010 16:47:18

   Δεν έχει να κάνει...

   Το σχέδιο είναι ευρύτερο και αποσκοπεί (εν μέρει) στην κατάλυση του κοινωνικού κράτους και πέρασμα στην εποχή της ευέλικτης εργασίας και της κοινωνικοποίσης της χασούρας των banksters.

   Θυμήσου...layers of the onion.

   Το τελικό σχέδιο της ΝΤΠ είναι το "one size fits all" αλλά ΟΧΙ πριν απογυμνωθεί το υπάρχον σύστημα ώστε να φανούν οι παθογένειές του.
   Τεχνηέντως δημιουργούν εστίες ώστε ο τηλε-πολίτης να αφηνιάσει με "τους κερατάδες που επέτρεψαν την κοινωνία να εκπέσει μπλα μπλα μπλα" και να αποδεχτεί ΥΠΕΡΑΠΛΟΥΣΤΕΥΣΕΙΣ και γενικευμένες νομοθεσίες που του στερούν κι άλλη ελευθερία, κι άλλα προσωπικά δικαιώματα.

   • Tsaxpinogargaliarhs avatar
    Tsaxpinogargaliarhs @ tsilivithras 20/10/2010 18:53:12

    Πάντως η συζήτηση έχει ανάψει για τα καλά στα σχόλια του CNN

    http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/10/20/france.strikes/index.html?hpt=T2

    Οι τυφλοί αμερικάνοι υπέρμαχοι των ελευθέρων αγορών χάνουν έδαφος! Έλα να συνεισφέρεις στη μάχη τσιλβίθρα! :P:P

    (btw, δεν είμαι σίγουρος αν πείραζει που βάζω link έτσι στα σχόλια)

 4. anonymos avatar
  anonymos 20/10/2010 22:00:47

  Εχουμε και τους ντόποιους εδώ δημοσιογραφους ο Κώνστας ξεπέρασε ακόμα και τον ευατό του σε πρασινοφρουρισμό. Στις εξωτερικές ειδήσεις που λέει αμέσως μετά το δελτίο του ΑΛΤΕΡ δεν υπήρχε είδηση για τις διαδηλώσεις στη Γαλλία, αυτή δεν είναι είδηση για τα Πασόκια

 5. Σπύρος avatar
  Σπύρος 20/10/2010 23:05:53

  H Γαλλία δείχνει τόν δρόμο.

 6. δημης avatar
  δημης 21/10/2010 00:53:06

  ΑΠΟΟΤΥΧΗΜΕΝΟΙ ΓΑΛΛΟΙ!!!! ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΥΨΕΤΕ ΤΗΝ ΛΑΪΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.