28/08/2008 18:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η παρουσία της κυβέρνησης»

Σφοδρή επίθεση για τη νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, εξαπέλυσε από τη Βουλή, σύσσωμη η αντιπολίτευση. Με αφορμή τη συζήτηση πρότασης νόμου του ΠΑΣΟΚ για τους πυρόπληκτους ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει βαθιά το κεφάλι στην άμμο και το χέρι βαθιά στην τσέπη του πολίτη», μίλησε για μέτρα βαθύτατα άδικα και για πλήρη ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ο Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για παρανομία της κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση ενεπλάκη σε πολλά σκάνδαλα το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι η ίδια η παρουσία της» είπε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι οι μέρες της είναι μετρημένες και πρόσθεσε: «Δεν σέβεστε ούτε τους ίδιους τους οπαδούς σας. Βάλατε στους μικροεπιχειρηματίες κεφαλικό φόρο αδιάκριτα, στα λαϊκά στρώματα αύξηση τελών κυκλοφορίας, βενζίνης, τσιγάρων. Και προκαλείτε με το 10% αυτοτελή φορολόγηση στα μερίσματα. Προκαλείτε με την αυτοτελή φορολόγηση σε όσους έχουν μεγάλα εισοδήματα από τα μερίσματα, όταν ένας μικρομισθωτός έχει μια γκαρσονιέρα και παίρνει 120 ευρώ και αυτή προστίθεται και μπαίνει στους κανονικούς φορολογικούς συντελεστές», παρατήρησε ο κ. Αλαβάνος και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε:

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε: «Το κυβερνητικό σκάφος έχει χτυπήσει σε ξέρα και έχει προσαράξει. Μπάζει νερά από παντού. Και ο καπετάνιος περιφέρεται παριστάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Ο κ. Καραμανλής πριν ένα χρόνο ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής για να φτιάξει προϋπολογισμό. Αλλά προϋπολογισμό δεν κατάφερε να φτιάξει»

Το ΚΚΕ μίλησε για μία «νέα επίθεση κατά των εργαζομένων», ενώ ο ΛΑΟΣ σχολίασε λέγοντας ότι «η Σχολή Χριστοδουλάκη - Αλογοσκούφη οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε οικονομικό μαρασμό»

Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να βαυκαλίζεται ότι η δήθεν κρίση του ΠΑΣΟΚ μπορεί να σώζει συνέχεια τη ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 28/08/2008 20:40:28

  "... η Ελληνική Οικονομία έχει θωρακιστεί απέναντι στην διεθνή κρίση, δεν θα χρειαστεί κανένα νέο μέτρο"

  Ποιος το δήλωνε ποιος το δήλωνε? Μα ο κ Καθηγητής.

  Μια απορία παμμέγιστε και πάνσοφε καθηγητή του London School of Economist; άλλαξε κάτι, δεν διάβαζες σωστά τα στοιχεία, δεν σου έδιναν σωστά στοιχεία ή απλά έπεσες πάλι μέσα στις προβλέψεις σου όπως ...πάντα;

  ΥΓ

  ...σε απλά Ελληνικά ομολογείς ότι επειδή οι Υπηρεσίες του Υπουργείου (το οποίο διευθύνεις) είναι ανίκανες να επιτελέσουν το έργο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αποφάσισες να επιβάλεις ένα απλό παλαιό φόρο, αναδυόμενο από τα βάθη της Ιστορίας, της ...δεκάτης, κάθε ελεύθερος επαγγελματίας καταβάλει 1.050,00 €.
  Τόσο απλό, πως δεν το έχει σκεφτεί κανένας άλλος ομόλογός σας?
  Για να σας συνδράμω και εγώ στον ιερό πόλεμο της καταπολέμησης της μαύρης τρύπας μπορώ να σας προτείνω ορισμένα μέτρα: γιατί μόνο 1.050,00 €, με μια πιο απλή κίνηση έχετε και ταμειακό πλεόνασμα χρησιμοποιωντας τον ακόλουθο τύπο:

  ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΣΟΔΑ
  =
  ΦΟΡΟΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
  +
  ΦΟΡΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (ΦΕΕ)

  όπου ΦΕΕ = ΥΨΟΣ ΕΣΟΔΩΝ / ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ
  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
  έτσι επιτυγχάνεις:

  (α) σίγουρες προβλέψεις ...κανένας δεν δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι απέτυχες, θα έχεις ακρίβεια λεπτού
  (β) καταπολεμάς τη διαφθορά / γραφειοκρατία κλπ, ...ποιος εφοριακός θα παίρνει φακελάκι όταν ο φόρος θα είναι προκαθορισμένος?
  (γ) τονώνεις τα δημόσια έσοδα, αφού γνωρίζοντας όλες τις μεταβλητές, το μόνο επίπονο με το οποίο θα καταπιάνεστε θα είναι ο καθορισμός του ύψους των εσόδων, του παραπάνω τύπου
  (δ) επιφέρεις φορολογική ισότητα, όλοι πληρώνουν τα ίδια, ανεξάρτητα των εσόδων.
  (ε) απλοποιείς την ...αγορά, δεν χρειάζονται πλέον αποδείξεις, κοστολογήσεις, κλπ, απλά ο επιδειματίας ξέρει πόσα του αναλογούν να καταβάλλει και καθορίζει ανάλογα τιμές.
  (στ) τιθασσεύεις τον πληθωρισμό
  κλπ

  Ευχαριστούμε τόσο εσάς όσο και τον προϊστάμενό σας που εντυπωσιασμένος από τις αλλεπάλληλες επιτυχίες σας σας περιβάλλει με την εμπιστοσύνη του, διατηρώντας σε στον Υπουργικό θώκο του ΥΠΟΙΟ.
  Ένας πλούσιος μισθωτός, ένας απλός υπηρέτης, ένας ...αιμοδότης των φορολογικών εσόδων, σας προσκυνά (...τον άνθρωπο που ήθελε να γίνει βεζίρης στη θέση του βεζίρη.)

 2. Ο Ιθαγενής avatar
  Ο Ιθαγενής 28/08/2008 22:19:46

  Από την τσέπη τους θα πρέπει να πληρώνουν τα φάρμακά τους από 1η Σεπτεμβρίου οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μηχανικοί και οι δικηγόροι της Αθήνας.
  Οι φαρμακοποιοί αποφάσισαν να σταματήσουν την εκτέλεση συνταγών επί πιστώσει αφού τα ταμεία των παραπάνω ασφαλισμένων καθυστερούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους ενώ συχνά απορρίπτουν και συνταγές που έχουν εκτελεστεί, αρνούμενα να τις καλύψουν.
  Σύμφωνα με τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αθήνας και Πειραιά, μόνον οι οφειλές του ΟΑΕΕ (ελεύθερων επαγγελματιών) φτάνουν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

  ...καμία αντίρρηση: μήπως όμως για να νοιώθω λιγότερο μαλάκας να σταματήσουν να μου κρατάνε ασφαλιστικές εισφορές για το κλάδο υγείας? έτσι και αλλιώς ότι έχουν κρατήσει στα τελευταία 20 χρόνια που εργάζομαι τους τα χαρίζω.

  ΥΓ

  προς τους αρμόδιους Υπουργούς: οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι καρκινοπαθείς, οι άρρωστοι συνάνθρωποι μας με τις αυξημένες ανάγκες φαρμακευτικής αγωγής?
  Ας πεθάνουν, σωστά? Γλιτώνουμε και συντάξεις...

  Λυπάμαι αληθινά λυπάμαι... ΦΤΟΥ ΣΑΣ

 3. socrates avatar
  socrates 29/08/2008 11:46:33

  Οι προσωπικές επιθέσεις δεν συνεισφέρουν στην εποικοδομητική σύνθεση, απλά ταμπουρώνουν τος αντιμαχόμενους στις αρχικές τους τοπoθετήσεις.
  Σε ότι αφορά τα οικονομικά, στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε τί σημαίνει Πακόσμια Οικονομική κρίση. (πχ. το ΑΕΠ της Γερμανίας έπεσε 0,5% σε ένα μόνο μήνα, τον Ιούλιο). ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, πρέπει να καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί ο κόσμος γύρω μας και γι'αυτό να σταματήσουμε να παραπονιόμαστε μονίμως, ΣΑΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ που δεν τους κάνουν όλα τα χατήρια οι γονείς τους, δείχνει ανωριμότητα.
  Πετρελαιοπαραγωγός χώρα δεν είμαστε. Αφού χρειαζόμαστε το πετρέλαιο είναι λογικό να το πληρώνουμε ακριβότερα, όταν ο παραγωγός του ανεβάζει τις τιμές. ‘Οταν ανεβαίνει το πετρέλαιο ανεβαίνει το κόστος λειτουργίας των δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων, άρα υποφέρουν οι τζίροι, οι κερδοφορίες και η απασχόληση. Αυτά είναι αξιώματα που τα μαθαίνουν οι πρωτοετείς φοιτητές της ΑΣΟΕΕ.
  Σε αυτές τις περιπτώσεις ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ είναι να μειώσεις τα έξοδά σου (περικοπές δημοσίων δαπανών), να αυξήσεις έσοδά σου (αύξηση φορολογική βάσης, όσο πιό δίκαια γίνεται) και να περιμένεις να περάσει η μπόρα. Οτιδήποτε άλλο θα είναι επιζήμιο για τη χώρα σου.
  Δεν θέλω να πολιτικοποιήσω τη συζήτηση γιατί νομίζω ότι τα οικονομικά θέματα δεν αντιμετωπίζονται με λαϊκισμό. Για να θέσω όμως το θέμα σε συγκριτική βάση σου θυμίζω ότι από το 1995 έως και το 2001 η μέση τιμή βαρελιού ήταν τα 14 δολάρια, με ισοτιμία ευρώ δολαρίου 0,82 το 2001. Με απλά λόγια ΣΕ ΟΡΟΥΣ ΕΥΡΩ η τιμή του πετρελαίου από το 2002 έως τον Ιούλιο 2008 έχει υπερτριπλασιαθεί.
  ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ, πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας.

 4. Nick avatar
  Nick 29/08/2008 12:07:58

  socrates, δεν αντιλέγω ότι πρέπει να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Αλλά γιατί δεν το έκαναν ευθής εξαρχής;

  Όλα αυτά τα μέτρα γίνονται υπό το κράτος του πανικού. Και από πρόβλεψη θα τους έλεγα ανίκανους. Δεν μπορεί να συντάσεις έναν προϋπολογισμό (2008) με υπερφιλόδοξους στόχους όταν ξέρεις (οι γνώστες τα ήξεραν αλλά δεν τα έλεγαν δημοσίως) ότι η κρίση των subprime στις ΗΠΑ όχι απλά θα έχει χρόνο αλλά, δυστυχώς, και βάθος.

  Και αφού ακρίβυνε το πετρέλαιο, γιατί δεν κάνουν εξόρυξη από 2 ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ κοιτάσματα (Κατάκολο, Επανωμή); Γιατί κάνουν τα αδύνατα-δυνατά να εμποδίσουν την ανάπτυξη των εναλλακτικών πηγών ενέργειας; (δεν είναι πάνακεια, αλλά έστω περιορίζει την εξάρτηση μας από το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία).

  Γιατί δεν βγάζουν στη φόρα τα "καλούδια" του ΣΔΟΕ; Φοβούνται μη φάνε καμιά ρουκέτα ή DVD ή υποκλοπή;

  Έλεος πια. Και για τον πληθωρισμό δεν είναι μόνο το πετρέλαιο, αλλά και τα τραπεζικά δάνεια που δημιούργησαν μια "τεχνητή" αύξηση τιμών (φούσκα) σε ακίνητα-καταναλωτικά είδη.

  Αυτή η ανάπτυξη με δανεικά, που δεν στηρίχτηκε στη παραγωγή αλλά στη κατανάλωση, θέτει τις προϋποθέσεις για οικονομική κατάρρευση.

  Έτσι ξεκίνησε η κρίση στη Wall Street το 1929, για΄τι πολύ απλά η Main Street ζούσε με "φούκσες". Έτσι θα γίνει και τώρα.

  Οι μεγαλουπόλεις θα γίνουν παραγκουπόλεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.