21/05/2008 03:31
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μεγάλο ξελάσπωμα

Επειδή μας έχουν πεθάνει στην παραπληροφόρηση, ειδικά τα κανάλια κάποιων σοβαρών υποτίθεται δημοσιογράφων που τα έχουν βρει κάτω από το τραπέζι με τα funds (τι έγιναν εκείνες οι κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον Ταύρο;) ιδού πως νομίζουμε ότι παίχτηκε το παιχνίδι στον ΟΤΕ: Όταν ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε την εξουσία, το Δημόσιο διέθετε (μαζί με τις ΔΕΚΟ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία) το 48%, περίπου, του ΟΤΕ. Με το ποσοστό αυτό ήταν αδύνατη η επιθετική εξαγορά του υπόλοιπου ποσοστού από κάποιον άλλο, λόγω της διασποράς των μετοχών σε ευρύ επενδυτικό κοινό. Για παράδειγμα, ο όγκος των μετοχών που δεν είχε από – υλοποιηθεί από μικροεπενδυτές (ξεχασμένες στο ντουλάπι) ή άγνωστου κατόχου, λόγω κληρονομικών διαφορών κλπ, ξεπερνούσε το 2%. Τι κάνει λοιπόν το δημόσιο επί Αλογοσκούφη; Διαθέτει στην αγορά μαζί με τις ελεγχόμενες από αυτό ΔΕΚΟ και τα Ταμεία ένα ποσοστό 20%, με την δικαιολογία ότι ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και επιπλέον έπρεπε να μπει ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία. Παρατήρηση πρώτη: Βλέπουμε δηλαδή να παίζουν μπάλα διοικήσεις Ταμείων που πρωταγωνιστούν την ίδια εποχή και στο σκάνδαλο των ομολόγων. Αλλά αυτό δεν αφορά εμάς, αφορά πχ τον Ζορμπά και τις αρχές για το πολιτικό χρήμα.

Πάμε παρακάτω. Πως διέθεσε αυτό το 20% η κυβέρνηση, δηλαδή ο Αλογοσκούφης; Δεν το διέθεσε στο ευρύ επενδυτικό κοινό, από όπου δεν θα μπορούσε ποτέ κάποιος επενδυτής να το μαζέψει μετοχή – μετοχή, αλλά το διέθεσε με τη διαδικασία book building, σε μεγάλους δηλαδή θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού. Από τους οποίους το μάζεψε εύκολα στη συνέχεια ο κ. Βγενόπουλος, με μέση τιμή κτήσης 23, 90 με σκοπό να το πουλήσει, όπως σκόπευε, άνω των τριάντα ευρώ. Να σημειωθεί εδώ ότι το Δημόσιο και οι ΔΕΚΟ είχαν πουλήσει γύρω στα 19 ευρώ τη μετοχή. Ο κ. Βγενόπουλος αγόρασε στα 23,90. Φυσικά διαψεύδονται και στο σημείο αυτό ως εντελώς αναληθείς οι πληροφορίες ότι κάποιοι έβγαλαν κι από αυτό.

Μόλις όμως ο κ. Βγενόπουλος πλησιάζει το 20% η υπόθεση αρχίζει και μυρίζει. Έτσι προκειμένου να ξεκαρφωθεί η κυβέρνηση και να μην γίνει ρεζίλι επειδή κάποιος ιδιώτης θα της είχε πάρει μέσα από τα χέρια το μάνατζμεντ του ΟΤΕ έβγαλε το νόμο περί ορίου 20%, που δεν μπορεί να σταθεί πουθενά. Στη συνέχει μεσολαβεί η κρίση στις ΗΠΑ και η πτώση των χρηματιστηρίων. Με αποτέλεσμα ο ΟΤΕ να κατρακυλήσει στα 18 ευρώ και ο κ. Βγενόπουλος να βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο. Εκείνη τη στιγμή βρέθηκε η DT να του προσφέρει 26 ευρω τη μετοχή, ποσό πολύ μεγαλύτερο κατά 8 ευρω από την τρέχουσα τιμή, υπό την προϋπόθεση ότι το δημόσιο θα δώσει το μάνατζμεντ. Έτσι το δημόσιο δίνει και το μάνατζμεντ. Αν δεν είχε γίνει αυτό ο κ. Βγενόπουλος θα έχανε γύρω στα 7 ευρω ανά μετοχή και θα καταστρεφόταν. Αυτό στην Αμερική λέγεται bail out. Στα ελληνικά «ξελάσπωμα».

Προσέξτε και το εξής: Για να σωθούν τα προσχήματα, η DT έδωσε στο Δημόσιο για το 3%, 29 ευρώ ανά μετοχή, 70 εκατομμύρια δηλαδή ευρώ παραπάνω από την τρέχουσα αξία τους. Έτσι στην περίπτωση που κάποιος μηνύσει κάποιον υπουργό της κυβέρνησης στο μέλλον, ή τον παραπέμψει, για απιστία, να υπάρχει και το άλλοθι. Ερώτημα: πιστεύει κανείς ότι όλα αυτά έγιναν αφιλοκερδώς;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ελένη avatar
  Ελένη 21/05/2008 03:56:26

  Ύστερα από όλα αυτά εγώ δεν μπορώ να καταλήξω ακόμα σε συμπέρασμα. Τα ενδεχόμενα για το τι έγινε στο παρασκήνιο είναι πολλά. Δεν αποκλείεται για παράδειγμα, ο Βγενόπουλος να εκμεταλλεύθηκε τον ερασιτεχνισμό και την επιπολαιότητα του οικονομικού επιτελείου. Να είδε δηλαδή την ευκαιρία με το 20 % και να έσπευσε να την εκμεταλλευθεί. Μπορεί όμως να εξηγείται τόσο μεγάλη ανοησία, χωρίς λεφτά που θα έλεγε και ο Αϊνστάιν;
  Και δε ξέρω τελικά τι είναι καλύτερο στην κατάσταση που βρισκόμαστε ως χώρα και ως λαός. Ένας βλάκας πολιτικός, ή έναν πολιτικός που τα παίρνει. Ιδού το μεγάλο δίλημμα.

 2. diogenis avatar
  diogenis 21/05/2008 07:35:00

  Ερώτημα: πιστεύει κανείς ότι όλα αυτά έγιναν αφιλοκερδώς;

  Στο ερώτημα η απάντηση είναι "πάρα πολλοί". Είναι πραγματικά πρωτοφανής(ίσως και διεθνώς) η ανοχή που δείχνει ο ελληνικός λαός στη κυβέρνηση αυτή και τον εντελώς αδιαφορούντα κ. Καραμανλή. Και μάλιστα κυρίως από κείνους που έχουν κτυπηθεί περισσότερο και έχουν περάσει πραγματικά στο περιθώριο χαμηλομισθωτοί και συνταξιούχοι και αγρότες, οι οποίοι ξεγελούν ακόμα τον εαυτό τους με τα διάτρητα πλέον συνθήματα της ΝΔ για τη διαφθορά στο ΠΑΣΟΚ. Αυτά.

 3. stefanos avatar
  stefanos 21/05/2008 09:28:33

  Οι πασόκοι δεν θέλουν ακόμη να πιστέψουν ότι δεν κυβερνούν πιά.
  Η Ν.Δ. (που ψηφίστηκε από το λαό) πιστεύει ότι το κράτος πρέπει να έχει μόνο ελεγκτικό ρόλο και όχι παραγωγικό, όπως οι τηλεπικοινωνίες.
  Από το 2004 η Ν.Δ. είχε δεσμευθεί ότι θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις των παραγωγικών τομέων του δημοσίου για να μειωθούν τα κρατικά ελλείμματα και να αυξηθεί η συνολική παραγωγικότητα στη χώρα.
  Παρόλη την κερδοφορία του ο ΟΤΕ χρόνια τώρα όχι μόνο έχανε μερίδιο αγοράς από τις ιδιωτικές εταιρίες αλλά και παρείχε πολύ χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες, όπως πχ. στις ευρυζωνικές.
  Καλά έκανε λοιπόν η κυβέρνηση και έδωσε το μανατζμεντ σε ξένους μήπως τυχόν μπορέσουμε να έχουμε φθηνότερες και καλύτερες τηλεπικοινωνίες στο μέλλον. Εάν δεν το είχε κάνει σε λίγα χρόνια θα είχε απόλυτα απαξιωθεί σαν την Ολυμπιακή.
  Ο μόνος χαμένος είναι οι πασόκοι που δεν θα έχουν πιά μόχλευση μέσω των συνδικαλιστών τους σε άλλο ένα τομέα της οικονομίας, γιαυτό και ουρλιάζουν υποκριτικά.

 4. Theodore avatar
  Theodore 21/05/2008 10:09:09

  Den απαντας ομως για την ταμπακιερα.Τα εδωσαν ετσι, αθωα τα χαρτια, η ειχαν συννενοηθει ;
  Και αφου βλεπουν οτι ο Β., ειναι στριμωγμενος, γιατι τον αφηουν και δεν του παιρνουν βιδανιο, για την τιμη των οπλων;

 5. Εξάκτινος avatar
  Εξάκτινος 21/05/2008 11:08:14

  Ο Βγενόπουλος έχει προϊστορία στις εξαγορές. τους βρήκε ανοιχτούς και τους πήρε τα χαρτιά και γι αυτό του έβαλαν πάγο με το 20% αλλιώς θα τον άφηναν να πάει στο 25 και να δώσουν μετά και το management. Μπορεί να έβγαλαν κάτι ψιλά από το πρεσάρισμα που του έκαναν αλλά μάλλον δεν ήταν προσυμφωνημένο το όλο θέατρο.

  Όσο για τον ελεγκτικό ρόλο του κράτους ακόμη κι εκεί έχει αποτύχει η ΝΔ. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι είτε ανύπαρκτοι είτε χρησιμοποιούνται ως μηχανισμοί εκβιασμού των πολιτών.

  Εμένα ο ΟΤΕ μου έφερε adsl μέσα σε μια βδομάδα. Εκεί που με ταλαιπώρησαν λόγω και των απεργιών της κακής λειτουργίας του 134 της βλακείας συγγενών μου που τους παρακαλούσα από τα Χριστούγεννα να πάρουν τηλ για αναβάθμιση σε ISDN και μείναμε τελευταία στιγμή, ήταν η αναβάθμιση σε ISDN.

  Ο ΟΤΕ πληρώνει άλλα πράγματα. Η ΕΕΤΤ του βάζει περιορισμούς για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός επειδή οι ιδιώτες θέλανε να κάνουν μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα (τα δίκτυα του ΟΤΕ χωρίς να πληρώνουν)ενώ ήταν πολιτική απόφαση η καθυστέρηση για να τον απαξιώσουν.

 6. kostas avatar
  kostas 21/05/2008 12:44:18

  το γεγονος οτι κ σε αυτην την περιπτωση ενας επιχειρηματιας πριν φαει απο το δημοσιο μπλεκεται με ομαδες ποδοσφαιρου ειναι τυχαιο?

 7. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 21/05/2008 13:13:53

  Ας δεχτώ αυτό που λέει ο Στέφανος, για τον έλεγχο.

  Τον έχουμε πραγματικά;

 8. noone special avatar
  noone special 21/05/2008 16:51:37

  Δεν πιστεύω ότι υπήρχε προσυνενόηση στην όλη ιστορία. Από τη μία έχεις το κράτος που σταδιακά αποεπενδύει (και θα το δείτε και στα λιμάνια, και στο τζόγο, και στα αεροδρόμια, και στην TV) και από την άλλη ένα fund με αραβικά (κυρίως) κεφάλαια να μπαίνει σε κάτοχο στρατηγικού δικτύου στη ΝΑ Ευρώπη. Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη έψαχνε τρόπο να απαγορεύσει σε sovereign funds από την Ασία να "μπουν" σε στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις. Είχε προσπαθήσει το κράτος να βρει στρατηγικό εταίρο για τον ΟΤΕ στο παρελθόν? Ναι, αλλά χωρίς επιτυχία? γιατί δεν πέτυχε? δεν το γνωρίζω. Ο Βγενόπουλος μπορεί να ήταν κωλόφαρδος. Μπορεί και διορατικός. Σίγουρα υπήρξε ο καταλύτης. Η DT πήρε τον OTE από τους Άραβες, όχι από το κράτος. Και αποκτά σημαντική πρόσβαση στην ΝΑ Ευρώπη που αναπτύσσεται και τηλεπικοινωνιάκά. Γι αυτό το λόγο πλήρωσε το premium. Ποιός λέτε ότι έβγαλε? ο Βγενόπουλός σίγουρα, αλλά αυτός είναι ο σκοπός του fund του. Το κράτος έβγαλε κάτι ψιλά, αλλά έβαλε βάσεις για να χώσει άλλο ένα 5-10% σύντομα. Οι Γερμανοί πλήρωσαν πολλά αλλά βάζουν γερά πόδι στη ΝΑ Ευρώπη. Και κρατάνε και τους Άραβες (που έχουν ΠΟΛΛΑ λεφτά σε καιρούς που χρήμα γενικά δεν υπάρχει) απέξω. Εσείς αντί να κάνετε εικασίες, μου λέτε ποιός έγαλε λεφτά και πώς? Ακόμα και την πληροφοράι να είχα ότι η τιμή πώλησης είναι 29.75 ευρώ, δεν θα μπορούσα να την εκμεταλλευτώ αφού οι γερμανοί δεν αγοράζουν από το ευρύ κοινό αλλά από συγκεκριμένους αντισυμβαλλόμενους.

 9. DentNEWS avatar
  DentNEWS 22/05/2008 13:25:20

  Πολύ σωστά τα όσα γράφεις.

  Να προστεθεί επίσης πως η εξαγορά του ΟΤΕ από τον κ. Βγενόπουλο έγινε σε καίριες χρονικές περιόδους. Το πρώτο πακέτο την ημέρα προκύρηξης των Βουλευτικών Εκλογών του 2007 (τότε που καιγόταν η Ελλάδα... αν θυμάστε) και το δεύτερο καλό πακέτο την επομένη των Βουλευτικών Εκλογών ...

  Μέσα σε ένα μήνα !

  Και από εκεί άρχισαν τα ωραία ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.