17/10/2008 20:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μείζον υπερέχει του ελάσσονος

Σύγχυση επικρατεί στη Βουλή και τα δημοσιογραφικά γραφεία σχετικά με το τι θα γίνει αν υπερψηφιστεί τελικά και η πρόταση για Εξεταστική και η πρόταση για Προανακριτική Επιτροπή. Για παράδειγμα, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν ότι «δεν αντιβαίνει τους νόμους να λειτουργούν ταυτόχρονα και οι δύο επιτροπές, Εξεταστική και Προανακριτική».

Η απάντηση έγκυρων δικαστικών κύκλων τους οποίους ρωτήσαμε ήταν: «Επί θεσμικών θεμάτων ισχύει ότι το μείζον υπερέχει του ελάσσονος. ¨Η απόφαση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής απορροφά την απλή εξεταστική διερεύνηση της υπόθεσης»

Δηλαδή, αν υπερψηφιστούν και οι δύο επιτροπές πρέπει να λειτουργήσει μόνο η Προανακριτική.

(πάω στην αποθήκη να βρω το Συνταγματικό Δίκαιο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 17/10/2008 21:28:10

  το μειζων ειναι η πολιτική κατάδειξη των ευθυνών και το ξεβράκωμα των πολιτικών κουκουλώματος. Σημερα επιτέλους όλοι πλην ΝΔ συντάσσονται με την προανακριτική. Χρεωστε τον επαινο σε οποιον θέλετε. Το μειζων συνετελέσθει (επι του παρόντος)

 2. αγανάκτηση avatar
  αγανάκτηση 17/10/2008 21:31:11

  Νομίζω ότι ο έπαινος ανήκει δικαιωματικά στον κύριο Καραμανλή. Υπάρχει μια κινέζικη παροιμία που λέει ότι αν βάλεις το μικρό σου δαχτυλάκι στο νερό στο τέλος θα βυθιστείς ολόκληρος. Στη Δύση το λένε σύρεται από τις εξελίξεις.

 3. Ego avatar
  Ego 17/10/2008 22:34:06

  Αν το κριτήριο είναι οι ποινικές ευθύνες τότε το μείζον είναι η προανακριτική.
  Αν όμως το κριτήριο είναι οι πολιτικές ευθύνες τότε μείζων είναι η εξεταστική (δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής και η έρευνα μπορεί να προχωρήσει σε βάθος).

  Και ενώ το πρώτο κριτήριο φαίνεται prima facie να είναι το πλέον υποστηρίξιμο, σε μία δεύτερη ανάγνωση δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να αποκλείσουμε το δεύτερο (χωρίς να παίρνω θέση).

  Η πολιτική ευθύνη στιγματίζει επ'αόριστον. Για παράδειγμα 4 χρόνια μετά ακόμα μιλάμε για τη διαφθορά επί των ημερών ΠΑΣΟΚ. Η δεξιά δεκαετίες μετά ακόμα παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

 4. περαστικος ξανα avatar
  περαστικος ξανα 17/10/2008 23:11:26

  μόνο που ποτε καμια εξεταστική δεν κατέληξε πουθενα απο οσο δυμάμαι. Καθε κομμα και πορισμα κοινως μικροποιλιτικό παπατζιλικι και κουκουλωμα.
  Οχι οτι η προανακριτική θα ειχε καλυτερη τύχη αλλά η διαδικασία ψηφισης της προτασης από όλη την αντιπολιτευση χρωνει το σκάνδαλο εκει που πρέπει. Κανεις δεν εινα λωτοφάγος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.