#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/07/2012 18:54
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το «μακελειό του Μπάτμαν» και η κοινωνία της εξατομίκευσηςΤο «μακελειό του Μπάτμαν» στις 20 Ιουλίου στο Κολοράντο δεν έχει προηγούμενο: μετρά περισσότερους νεκρούς (12) και τραυματίες (58) ως σύνολο από οποιοδήποτε παρόμοιο περιστατικό στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως είναι φυσικό, η κοινή γνώμη στις Ηνωμένες Πολιτείες βράζει, με διάφορα ζητήματα να τίθενται ως αιτίες/αφορμές ή ως θέματα μελλοντικής πρόληψης, από την οπλοκατοχή/οπλοχρησία μέχρι το πώς καί πόσο επηρρεάζουν οι ταινίες δράσης το ενδεχόμενο μακελειού με όπλα.

Γεγονός παραμένει ότι τέτοιου είδους φαινόμενα λαμβάνουν χώρα ανησυχητικά συχνώτερα στην Αμερική απ’ ότι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο: από το περίφημο περιστατικό του Columbine μέχρι σήμερα, η Αμερική θα μπορούσε να μετρά τον χρόνο με την αλληλοδιαδοχή μακελειών με όπλα σε σχολεία και κινηματογράφους.

Το Antinews ασχολήθηκε ήδη με το ζήτημα της οπλοκατοχής και την σχετική συζήτηση που έχει ξανα- (και ξανά και ξανά...) ανοίξει στις ΗΠΑ. Να προσθέσουμε μόνο ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών (αλλά κατ’ ουσίαν και οποιοσδήποτε σημαντικός αξωματούχος) προέβησαν φυσικά σε δηλώσεις για το περιστατικό, αποφεύγοντας όμως σαφέστατα να αναφερθούν στο ζήτημα της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, την ίδια ώρα που στην δημόσια σφαίρα κυκλοφορούν από προχθές κατά κυριολεξία εκατοντάδες άρθρα για το ζήτημα.

Το πραγματικά αλλόκοτο σε όλην αυτήν την ιστορία είναι το πρόσωπο του δράστη. Ο 24χρονος James Eagan Holmes ήταν ένας άριστος φοιτητής με εξαιρετικές ακαδημαϊκές επιδόσεις και υποψήφιος διδάκτωρ νευροεπιστημών. Εσωστρεφής και ντροπαλός (όπως τόσοι και τόσοι στα αμερικανικά graduate schools), δεν είχε δώσει ποτέ οποιοδήποτε δικαίωμα είτε όσον αφορά τις σχέσεις του με τον νόμο (πάλλευκο ποινικό μητρώο, μόνο μια... κλήση της τροχαίας) είτε ως προς το ενδεχόμενο να προβλεφθεί η απίστευτη κατάληξη της προσωπικής του ιστορίας. Πήγαινε συχνά στην εκκλησία μικρός, ήταν φιλικός και φυσιολογικός στις συναναστροφές του ως φοιτητής, «δεν ενοχλούσε κανέναν» όπως θα λέγαμε. Και βρέθηκε να ετοιμάζει μήνες πριν ένα πρωτοφανές μακελειό: να αγοράσει έναν εντυπωσιακό αριθμό όπλων, να ντυθεί «Τζόκερ» βάφοντας τα μαλλιά του ένα αφύσικο πορτοκαλί, να παγιδεύσει το διαμέρισμά του με εκρηκτικά και να μπει στην πρεμιέρα της νέας ταινίας Batman: The Dark Knight Rises πυροβολώντας όποιον δει μπροστά του. Στην απαγγελία των κατηγοριών στεκόταν αμίλητος, αγέλαστος, κοιτώντας στο πουθενά. Η αστυνομία αδυνατεί μέχρι σήμερα να διατυπώσει έστω μιαν υπόθεση για τα κίνητρα του δράστη: παραμένει μυστήριο.

 

Πέρα από τους δόκιμους προβληματισμούς για την οπλοκατοχή και την επιρροή των ταινιών (βέβαια, και άλλοι είδαν ταινίες αλλά δεν επιχείρησαν εκατόμβες), ίσως θα έπρεπε να στρέψουμε το βλέμμα μας και στις ακρότατες συνέπειες των κοινωνιών της εξατομίκευσης που έχουμε δομήσει, με κορωνίδα την Αμερική. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν υπήρχε η δυνατότητα να εξελιχθεί η φυσική εσωστρέφεια σε τέλεια ψυχική αποκοπή από το κοινωνικό γίγνεσθαι –«ψυχική» αποκοπή, διότι μπορεί κανείς να εκτελεί κοινωνικές λειτουργίες όπως η ακαδημαϊκή αριστεία, παραμένοντας όμως κατ’ ουσίαν ερμητικά απρόσιτος στους συνανθρώπους του- σε τέτοια γεωγραφική εγγύτητα με τους άλλους ανθρώπους: σε ένα διαμέρισμα δίπλα, δίπλα, πάνω και κάτω από άλλους ενοίκους/συνανθρώπους, τοπικά εγγύτατους. Κανείς δεν χρειάζεται να βρεθεί «αρκετά κοντά» ώστε να διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά, οι κοινωνίες λειτουργούν ρολόϊ και χωρίς την ανάγκη αυτής της εγγύτητας: από μακριά κι αγαπημένοι. Σε συνδυασμό με την δυνατότητα πλήρους ατομοκεντρικής απορρόφησης σε έναν παράλληλο φαινομενικά αυτάρκη διαδικτυακό κόσμο, με βιντεογκέημ «ρόλων» -δηλαδή ταύτισης- ή χωρίς, και την τάση για αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας που προσφέρει ο κατακερματισμός των ανθρωπίνων σχέσεων, το αποτέλεσμα είναι εκρηκτικό. Η απομάκρυνση από την πραγματικότητα (όπως την ξέρουμε όταν επαληθεύεται κοινωνικά) γίνεται όλο και τελειότερη, ο παράλληλος κόσμος όλο και πιο αυτάρκης, οι παραμορφωτικοί φακοί ανάμεσα στο άτομο και στην πραγματικότητα όλο και πιο έντονοι. Και μια μέρα, ένας λαμπρός νέος επιστήμοντας πείθεται ότι είναι ο «Τζόκερ» και παίρνει το όπλο του. Αυτό όμως είναι μόνο η ακρότατη συνέπεια, η εξαίρεση: το πόσοι νέοι άνθρωποι αποκόπτονται από την πραγματικότητα και εγκαταβιώνουν σε έναν παράλληλο διαδικτυακό κόσμο (they “drop out”) χωρίς να τους «ζητά κανείς τον λόγο», χωρὶς την ενοχλητική αφύπνιση από κάποιον συνάνθρωπο, αποτελεί ένα ανθρώπινο δράμα ακόμα κι αν δεν παίρνουν τα όπλα, ένα δράμα που δεν μετριέται με νεκρούς και τραυματίες αλλα με μια κοινωνία εν πολλοίς νεκρωμένη. Αναρωτηθείτε για την υφή και ποιότητα της ζωής όσων παίζουν για συνεχόμενα 24ωρα διαδικτυακά παιχνίδια, όσων κυριολεκτικά διανυκτερεύουν στα εικοσιτετράωρα ίντερνετ καφέ, κάτι που αποτελεί φαινόμενο ρουτίνας στις ΗΠΑ. Όχι μόνο στην Αμερική: σύντομα κοντά σας – αν όχι ήδη.

 

Το σίγουρο είναι ότι αν δεν ανατραπεί η αδράνεια γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα, η Αμερική (και προσεχώς και οι δικές μας κοινωνίες, ο Μπρέηβικ ήταν μόνο η αρχή) θα συνεχίσει να μετρά τον χρόνο με την αλληλοδιαδοχή μαζικών δολοφονιών από κάποιον οπλοφορούντα «ψυχάκια». Αυτό επιθυμεί;

Αστυάναξ Καυσοκαλυβίτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. TopGunZ avatar
  TopGunZ 24/07/2012 19:15:44

  Ψάξτε λίγο και για το hikikomori στην Ιαπωνία, επίσης νεωτερίστικη κουλτούρα αποξένωσης.

 2. yannidakis avatar
  yannidakis 24/07/2012 19:45:02

  θα ήθελα να τοποθετηθώ μόνο στο κομμάτι του επηρεασμού των ταινιών με θέμα των Batman.
  Είναι γεγονός πως υπάρχει μεγάλος αριθμός ατόμων που ταυτίζονται με τον ήρωα κυρίως ακριβώς διότι στους χαρακτήρες του δεν υπάρχει τίποτα το υπερφυσικό.
  Σε εκτενή αφιερώματα αλλά και στον σημερινό προβληματισμό μου στο yannidakis.net μπορείτε να διαβάσετε γιατί κάποιος θα ήθελε σήμερα να μοιάσει στον Batman, θέμα που έχει εμπνεύσει εκατοντάδες μελέτες, δεκάδες βιβλία κοινωνιολογίας και ψυχολογίας και ένα μάθημα επιλογής σε αμερικανικό πανεπιστήμιο :[

  • Παστός Αστός avatar
   Παστός Αστός @ yannidakis 25/07/2012 02:17:50

   Κατασκευασμένοι αφύσικοι ψυχωτικοί ήρωες, αναπαράγουν χαρακτήρες, καθ΄εικόνα και ομοίωση. Τίποτα το ασυνήθιστο.
   Με την απουσία μυθολογικής παράδοσης, οι πολίτες καταπίνουν αμάσητο ότι τους σερβίρουν. Δε θέλει και πολύ για να σαλτάρεις.
   Ας αλλάξουν ήρωες!

   BEAM US UP ...... SCOTTY

 3. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 24/07/2012 22:19:22

  μήπως είναι false flag για να απαγορευτεί η οπλοκατοχή στους αμερικανούς;

  είναι γνωστή επιδίωξη των νεοταξιτών (παγκόσμιων τραπεζοτοκογλύφων) : η απαγόρευση της οπλοκατοχής και η απαγόρευση της χρήσης των μετρητών (cash) για τον κόσμο

  μόνο αυτοί επιτρέπεται να έχουν όπλα και χρήματα φυσικά

  μήπως του περάσαν τίποτα νευροκαλώδια σε εθελοντικό πείραμα και τον έκαναν ενεργούμενο

  το προφίλ του είναι ιδανικό για να χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες

  νέος, επιστήμων στο κατάλληλο αντικείμενο, άψογος σε όλα

 4. Γιώργος1 avatar
  Γιώργος1 25/07/2012 00:05:22

  Έτσι. Οι εγκληματίες και οι διάφορες συμμορίες αν θέλουν μπορούν να βρουν όπλα και να κάνουν τη δουλειά τους. Οι οικογενειάρχες όμως, οι νόμιμοι άνθρωποι δηλαδή, δεν θα μπορούν να έχουν όπλα, και έτσι αν μπει στο σπίτι τους κανένας ληστής αναγκαστικά θα κάτσουν ήσυχοι και ο Θεός βοηθός. Γενικά είναι δίκοπο μαχαίρι, αλλά όποιος θέλει να βρει όπλο για να κάνει κάτι παράνομο, δεν θα έχει πρόβλημα να ψάξει για να πάρει παράνομο όπλο.

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Γιώργος1 25/07/2012 00:17:13

   Μα αυτή είναι η αιτία.Πάντοτε υπήρχαν ψυχάκηδες ανάμεσα μας,απλώς τώρα έχουν άνετη πρόσβαση στα πολεμικά όπλα και όχι μια απλή καραμπίνα.Επίσης κυκλοφορούν χωρίς να δίνουμε σημασία,τα πορτοκαλί μαλλιά πλέον δεν τραβουν το βλέμμα.Το εκεντρικό πλέον δεν είναι ούτε επικίνδυνο,ούτε ύποπτο

 5. Iωάννης34 avatar
  Iωάννης34 25/07/2012 00:19:56

  Δεν νομίζω οτι θα μπορούσα να κατηγορήσω την μόδα ή την τεχνολογία για ανάλογα περιστατικά.Ηταν ένας αδύναμος χαρακτήρας που λίγο η μοναξιά λίγο η αγαμία τον βάρεσαν στο κεφάλι.

 6. lord tanamo avatar
  lord tanamo 25/07/2012 09:13:11

  Ίσως να είναι περίπτωση τύπου Chapman ή περίπτωση τύπου Rader.Το περίεργο είναι ότι τέτοιου είδους περιστατικά κατά συντριπτική πλειοψηφία συμβαίνουν (που αλλού ;) στην Αμερική.Μήπως για τις αιτίες πρέπει να ψάξουμε στις τεχνικές που εφαρμόζουν προκειμένου να ελέγχουν τον πληθυσμό στη χώρα αυτή ;

 7. Nik avatar
  Nik 25/07/2012 10:17:40

  Η οπλοκατοχή είναι βασικό δικαίωμα των Αμερικανών πολιτών από το 1776.
  Πάντα είχαν όπλα. Δεν γίνονταν όμως αυτά που γίνονται τώρα.
  Πιο τρομακτική είναι η όλο και πιο συχνή παρουσία αυτοσχέδιων εκρηκτικών που κατασκευάζονται από κοινά υλικά. Η αυτοσχέδια βόμβα της Οκλαχόμα κατεδάφισε ένα τεράστιο κτίριο και σκότωσε πάνω από 100 άτομα. Η βομβα είναι πιο καταστροφική από το πυροβόλο όπλο. Η συζήτησε περί όπλων είναι αποπροσανατολισμός. Αλλού είναι το θέμα.

  Σε κάθε περίπτωση, στις ΗΠΑ και αλλού, ο τρελός φονιάς έδινε σινιάλα ότι κάτι δεν πάει καλά μήνες ή χρόνια πριν. Το ότι αυτά τα σινιάλα δεν έγιναν αντιληπτά είναι το κοινωνικό πρόβλημα της "βλέπω τη δουλειά μου" απομόνωσης.

  Η σχολική βία στην αγγλοσαξωνική κουλτουρα είναι αποδεκτή από παλιά, δείτε "Τα Σχολικά Χρόνια του Τόμ Μπράουν" και τα λεγόμενα high school movies που προβάλλουν τις χαμηλής έντασης συγκρούσεις, και τις αναφορές στον νταή του δημοτικού και του γυμνασίου που θεωρείται θεσμός στην κουλτούρα τους. Οσοι μελέτησαν το συμβάν στο Columbine αναφέρουν την πολυετή καταπίεση των δύο δραστών από τους νταήδες του σχολείου. Κανείς δεν έκανε κάτι, (minding my business), μέχρι που τα θύματα έδρασαν με τα γνωστά αποτελέσματα.

  Σε μια υγιή κοινωνία δεν νοείται η απομόνωση. Σκεφτείτε την αντίδραση των πολιτών στην κραυγή "κλέφτης" πριν 30 χρόνια και τώρα. Απλοϊκό το παράδειγμα, αλλά άμεσα κατανοητό.

  • Εύα avatar
   Εύα @ Nik 25/07/2012 12:04:01

   Βεβαίως και υπάρχει ''υποδομή'' για την εκδήλωση τέτοιου είδους συμπεριφοράς...σαν αυτή που αναφέρετε, και πίσω από την οποία, υπάρχουν και άλλες...

 8. Εύα avatar
  Εύα 25/07/2012 11:58:42

  Πολύ εύστοχοι οι προβληματισμοί...αν συνδυαστούν όλα όσα αναφέρονται από τους σχολιαστές, μήπως δημιουργείται ένα νέο είδος ''καμικάζι''; ή μήπως τέτοιου είδους περιστατικά, θα οδηγήσουν σε πρακτικές απόλυτου ελέγχου των ανθρώπων, τάχα για να τους προστατέψουν;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.