02/12/2009 21:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μέλλον του πλανήτη, σύμφωνα με τις παγκόσμιες «αυθεντίες»Αν θέλετε να ξέρετε τι σκέφτονται για το βραχυπρόθεσμο  μέλλον του πλανήτη μας, μερικοί από τους πλέον διακεκριμένους opinion makers του κόσμου, διαβάστε παρακάτω. Το Foreign Policy ζήτησε από τον πρώην πρόεδρο Bill Clinton, τον στρατηγό David Petraeus, τους συγγραφείς Thomas Friedman και  Fareed Zakaria, καθώς και από πάρα πολλούς άλλους πολιτικούς και διανοούμενους, από τη Κίνα και τον Καναδά έως την Ινδία και την Ινδονησία, να καταθέσουν τις απόψεις τους για τα καυτά προβλήματα που ταλανίζουν τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες ήταν πολλοί, και το αποτέλεσμα της προσπάθειας είναι η παρακάτω συλλογική σοφία, για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα λοιπόν με τους «σοφούς» του κόσμου, η πρώτη χρονιά του Ομπάμα στη προεδρία των ΗΠΑ ήταν θετική, με μια μέση βαθμολογία 7/10 για την απόδοσή του. Όταν όμως τους ζητήθηκε να περιγράψουν τη συνεισφορά του στην εξωτερική πολιτική, οι «αυθεντίες» δυσκολεύτηκαν. Προτίμησαν απλά να αναφερθούν στην «πολυπλευρική κοσμοθέαση» του, στην ανοιχτή του προδιάθεση, και στο απλό γεγονός, ότι δεν είναι ο George W. Bush.

Μια πλειοψηφία  της τάξης του 59%, πιστεύει πως τα χειρότερα της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης δεν έχουν ακόμη τελειώσει, ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν είναι ότι πιο επικίνδυνο αυτή τη στιγμή (79%), και πως η Κίνα είναι  αναπόφευκτα, η επόμενη παγκόσμια υπερδύναμη (71%). Τέλος, το 54% προτιμούν το BlackBerry παρά το iPhone.

Οι πιο σημαντικοί πολιτικοί, που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή (εκτός των ΗΠΑ), θεωρούνται: ο Κινέζος πρόεδρος Hu Jintao με μεγάλη διαφορά, και ακολουθούν ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin, και ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva. Όσον αφορά όμως σε στοχαστές και διανοούμενους,  οι οποίοι παίζουν παγκόσμιο ρόλο, οι ερωτηθέντες δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν. Στο ερώτημα ποιος είναι αυτός τον οποίο θα πρέπει να ακούμε, προκειμένου να βελτιωθεί ο κόσμος μας, οι απαντήσεις διέφεραν. Αναφέρθηκαν τουλάχιστον 34 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο Δαλάϊ Λάμα, Jο ames Hansen, ο  Samuel Huntington, η Angela Merkel, και ο… Franklin D. Roosevelt.

Αν και οι καθημερινές επικεφαλίδες έχουν κυρίως να κάνουν με τα λουτρά αίματος στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ και στο Πακιστάν, οι opinion makers που ρωτήθηκαν, αναφέρθηκαν κατά κύριο λόγο στην Αφρική. Εκεί θεωρούν πως παίζεται το παιχνίδι. Τα καλά νέα όπως η ανάπτυξη, έρχονται από εκεί. Το ίδιο και τα άσχημα νέα, όπως η αποτυχία των φετινών σοδειών, αλλά και τα τραγικά, όπως οι σφαγές στο Σουδάν και στο Κογκό. Τα παραπάνω θεωρούνται ως οι κυριότερες, πλην όμως υποτιμημένες ειδήσεις του 2009, από τους ειδικούς.

Τέλος, κοιτώντας μπροστά προς το 2010, ή έρευνα του Foreign Policy κατέληξε στο ότι οι περισσότεροι διανοητές είναι πεπεισμένοι πως τον επόμενο χρόνο, αυτό που θα είναι το κυριότερο παγκόσμιο ζήτημα θα είναι μια μεγάλη κρίση σε σχέση με το Ιράν. Άλλες προβλέψεις για το 2010 συμπεριλαμβάνουν: μια πιθανή κατάρρευση του Πακιστάν, μια κρίση του αμερικανικού δολαρίου, μια οικονομική φούσκα που θα σκάσει στην Ασία, πολιτικές αναταραχές στη Κίνα, ανεξέλεγκτη βιολογική τρομοκρατία, και τέλος μια παγκόσμια πανδημία.

 Foreign Policy

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στέργιος avatar
    Στέργιος 03/12/2009 08:52:06

    Την τύφλα τους δεν ξέρουν όλοι αυτοί... απλώς γράφουν μα@#$ίες για να δικαιολογούν τους παχυλούς τους μισθούς και τα ταξίδια.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.