#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2010 07:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μέλλον της τηλεμεταφοράς πλησιάζει;Όποιος έχει ασχοληθεί έστω και επιδερμικά με τη κβαντική φυσική, ξέρει πως εκεί που σταματά η φαντασία ξεκινούν τα κβαντικά φαινόμενα. Μια από τις εφαρμογές της είναι και o λεγόμενoς «κβαντικός εναγκαλισμός», ο οποίος μπορεί να μας επιτρέψει κάποια μέρα να πετύχουμε τη τηλεμεταφορά  ανθρώπων από τη μία άκρη του γαλαξία μας στην άλλη, πιο γρήγορα και από τη ταχύτητα του φωτός.

Σύμφωνα με τη κβαντική θεωρία, ένα άτομο που βρίσκεται σε ένα σημείο  μπορεί να δεχτεί και να ενσωματώσει τις ιδιότητες ενός ατόμου  που βρίσκεται αλλού. Δυο ηλεκτρόνια αρχίζουν και δονούνται από κοινού, αν βρίσκονται σε κοντινά σημεία. Αν τα διαχωρίσεις με μια τεράστια απόσταση, όπως έναν γαλαξία, και αρχίσεις να δονείς το ένα, τότε (άγνωστο πως) και το άλλο ηλεκτρόνιο στην άλλη άκρη του γαλαξία γνωρίζει πως ο «φίλος» του δονείται.

Ο φυσικός του  University of Maryland Christopher Monroe πέτυχε να «διαπλέξει»  διαφορετικά άτομα, που απέχουν ένα μέτρο το ένα από το άλλο. Το σκεπτικό του είναι πως ένα από τα δυο θα μπορέσει να κληρονομήσει όλες τις ιδιότητες του άλλου και να γίνει εκείνο! Με τη ταχύτητα του φωτός ή ακόμη γρηγορότερα. Μπορεί όμως κάτι τέτοιο να γίνει και με ανθρώπους; Όπως λέει ο Monroe: «Θα πρέπει πρώτα να καταστραφείς για να μπορέσεις να τηλεμεταφέρεις το σώμα σου. Οπότε, αν καταστραφείς και τηλεμεταφερθείς, ποιος θα είναι ό άλλος που έχει όλες τις ιδιότητες σου; Θα έχει την ίδια μνήμη, το ίδιο χιούμορ, μόνο που ο αρχικός εαυτός  σου θα έχει ήδη εξαφανιστεί δια παντός….».

NPR

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anetos avatar
  anetos 10/08/2010 07:53:16

  μας ενθουσιασε ....

 2. helas george avatar
  helas george 10/08/2010 09:08:57

  πριν φτασουμε εκει ας δουμε το βιβλιο των χριστακη-fowler για την συνδεσιμοτητα και δειτε παραδειγματα της αναγωγης της στον ιδιωτικοποιημενο κοσμο των ειδικων-αυθεντιων σε σχεση με τη διαφημιση επωνυμου τσαγιου με σχηματικη αναπαρασταση απο ψηλα και του επηρεασμου θεωρητικα θετικα με το σχεδιαγραμμα του πυροσβεση οπως αυτο εξηγειτε μεσα στο βιβλιο.

  • ErnestoChe avatar
   ErnestoChe @ helas george 10/08/2010 12:15:48

   Βρες random text generator που να εχει ορθογραφια στα ελληνικα.

 3. ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ avatar
  ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 10/08/2010 10:38:45

  Ξέρει κανένας πως δουλεύει αυτό; Λέω να στείλω έναν ...γνωστό μου στην Ανδρομέδα.. Στην Ηρώδου Αττικού "εργάζεται"... Φαντάζομαι δεν έχει επιστροφή!

  • Maya avatar
   Maya @ ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΝΑΤΟΣ 10/08/2010 23:59:47

   Την Ανδρομέδα την ρωτήσαμε?

   Μπορεί να υπάρχει κάποιος λόγος που είναι τόση mega-λη βλακεία γνωστή και ως πασοκιά, μαζεμένη σε έναν πλανήτη... κάποιος νόμος της φύσης να εξυπηρετείται. Κάτι σαν κοσμική τραμπάλα.

 4. AegeanHawk avatar
  AegeanHawk 10/08/2010 10:40:30

  Η εφαρμογή της τηλεμεταφοράς θα μας ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη, ειδικά αν μπορούσαμε να τηλεμεταφέρομε μερικούς και να γλυτώναμε μια για πάντα. Και πρώτο-πρώτο να "στέλναμε" τον ΓΑΠ και την παρέα του.....

  Βέβαια τι φταίει η "άλλη μεριά" του Γαλαξία, θα έλεγε κάποιος, αλλά αφού υπάρχει η πιθανότητα να τηλεμεταφερθεί με διαφορετικές ιδιότητες και ιδίως "χιούμορ", τότε αξίζει τον κόπο να δοκιμάσομε.

  Να η ευκαιρία λοιπόν....."να φύγουνε, να πάνε αλλού".

 5. NktraS avatar
  NktraS 10/08/2010 10:44:51

  Πολύ ενδιαφέρον άρθρο!

 6. Factorx avatar
  Factorx 10/08/2010 11:02:09

  Κβαντική τηλεμεταφορά
  Η «διακτίνηση» αντικειμένων στην επιστημονική φαντασία και η πραγματικότητα

  Το σκηνικό είναι γνωστό: Μια ομάδα αστροναυτών εξερευνητών μπαίνει σε έναν ειδικό χώρο, φώτα λαμπυρίζουν, ηχητικά εφέ ακούγονται και οι ήρωες της κινηματογραφικής ταινίας παύουν να υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο και εμφανίζονται αυτοστιγμής, και σα να μη συνέβη τίποτα, στην επιφάνεια ενός πλανήτη! Είναι το όνειρο της τηλεμεταφοράς, της δυνατότητας δηλαδή μακρινών ταξιδιών, χωρίς την επιβίβαση σε κάποιου είδους μεταφορικό μέσο και την ταλαιπωρία του ταξιδιού. Αν και η τηλεμεταφορά μεγάλων αντικειμένων και ανθρώπων παραμένει φαντασία, η κβαντική τηλεμεταφορά έχει ήδη γίνει πραγματικότητα για τα φωτόνια, τα μεμονωμένα σωματίδια του φωτός.
  Η κβαντική τηλεμεταφορά εκμεταλλεύεται ένα από τα πιο θεμελιώδη, αλλά και περίεργα χαρακτηριστικά της κβαντομηχανικής, δηλαδή του κλάδου της φυσικής που δημιουργήθηκε στο πρώτο τέταρτο του 20ού αιώνα, για να εξηγήσει τα φαινόμενα που συμβαίνουν στην ύλη στο επίπεδο των ατόμων και των υποατομικών σωματιδίων. Πολλά από τα συμπεράσματα της κβαντομηχανικής αντιβαίνουν προς την κοινή λογική. Η τεχνολογική πρόοδος, ιδίως στο τελευταίο τέταρτο του αιώνα επέτρεψε την πειραματική απόδειξη πολλών απ' αυτά τα συμπεράσματα, αλλά ακόμα και τη χρήση τους για την υλοποίηση προηγουμένως ασύλληπτων στόχων, όπως στην περίπτωση της κβαντικής τηλεμεταφοράς.
  Οι... ευκολίες της φαντασίας
  Στην επιστημονική φαντασία, η αυτοστιγμής τηλεμεταφορά παραβιάζει το όριο ταχύτητας που υπάρχει στη φύση και σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας είναι η ταχύτητα του φωτός, δηλαδή περίπου 300.000 χιλ. την ώρα. Αν αφήσουμε αυτή την παραβίαση κατά μέρος, η τηλεμεταφορά γίνεται ως εξής: Μια συσκευή σαρώνει το αντικείμενο, για να πάρει όλη την πληροφορία που χρειάζεται, ώστε να το περιγράψει. Ενας πομπός μεταδίδει την πληροφορία στο σταθμό λήψης (στο γνωστό «Star Trek» δεν υπάρχει καν σταθμός λήψης), όπου η πληροφορία χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός ακριβούς αντιγράφου του αντικειμένου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ίδια η ύλη του αντικειμένου τηλεμεταφέρεται σαν «ενέργεια» κάποιου είδους, ενώ σε άλλες το αντίγραφο κατασκευάζεται από ύλη που βρίσκεται ήδη στο σταθμό λήψης.
  Η κβαντομηχανική κάνει ένα τέτοιο είδος τηλεμεταφοράς αδύνατο. Η αρχή της Απροσδιοριστίας του Χάιζενμπεργκ δεν επιτρέπει την ταυτόχρονη γνώση της θέσης και ταχύτητας ενός αντικειμένου του μικρόκοσμου. Γι' αυτό, η απόλυτα σωστή σάρωση ενός αντικειμένου είναι αδύνατη: η θέση και η ταχύτητα κάθε ατόμου και ηλεκτρονίου θα καταγραφόταν με λάθη. Η ίδια αρχή εφαρμόζεται και σε άλλα ζεύγη φυσικών μεγεθών, απαραίτητων για την πλήρη κβαντική περιγραφή ενός αντικειμένου.
  ...οι παραξενιές της Κβαντομηχανικής
  Ωστόσο, το 1993, μια ομάδα φυσικών από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ισραήλ ανέτρεψε ως ένα βαθμό το σκηνικό των απαγορευτικών περιορισμών, χρησιμοποιώντας την ίδια την κβαντομηχανική, για να πετύχει την τηλεμεταφορά! Ανακάλυψαν, ότι ένα από τα παράξενα της κβαντομηχανικής, ο εναγκαλισμός (λέγεται και συσχέτιση) σωματιδίων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι, βέβαια, για την παραβίαση της αποδεδειγμένης αρχής της Απροσδιοριστίας, αλλά για την παράκαμψή της.
  Ο Αϊνστάιν είχε ονομάσει τον κβαντικό εναγκαλισμό «παράξενη εξ αποστάσεως επίδραση», γιατί αυτό το φαινόμενο προβλέπει ότι οσοδήποτε μακριά και αν βρίσκονται δύο εναγκαλισμένα σωματίδια, μια αλλαγή στην εναγκαλισμένη ιδιότητα του ενός προκαλεί ακαριαία την ίδια αλλαγή στην ίδια ιδιότητα του άλλου. `Η πιο σωστά, η μέτρηση της εναγκαλισμένης ιδιότητας του ενός εξασφαλίζει ότι την ίδια μέτρηση θα δώσει και το άλλο.
  Ας υποθέσουμε ότι έχουμε δύο εναγκαλισμένα φωτόνια ως προς την πόλωση (ιδιότητα του φωτός). Αν ένας πειραματιστής π.χ. στον Αλφα Κενταύρου συνδυάσει το ένα απ' αυτά με ένα τρίτο φωτόνιο, μετρήσει τη σχέση των πολώσεών τους και μεταδώσει το αποτέλεσμα της μέτρησης σε πειραματιστή που βρίσκεται στη Γη και διαθέτει το δεύτερο εναγκαλισμένο φωτόνιο, ο πειραματιστής αυτός μπορεί να συνδυάσει την πληροφορία της σχέσης των πολώσεων με την κατάσταση του εναγκαλισμένου φωτονίου (που εξασφαλισμένα είναι ίδια με εκείνη του «αδερφού» του στον Κένταυρο) και να αναπαραγάγει στη Γη την κατάσταση του τρίτου φωτονίου στον Κένταυρο.
  Επειδή σε καμία φάση της διαδικασίας δε μετράται απευθείας η πόλωση των φωτονίων, δεν παραβιάζεται η αρχή της Απροσδιοριστίας. Ούτε η θεωρία της Σχετικότητας παραβιάζεται, αφού για τη μετάδοση της μέτρησης από τον Κένταυρο στη Γη πρέπει να χρησιμοποιηθούν συμβατικά μέσα, που υπόκεινται στο όριο της ταχύτητας του φωτός. Το σενάριο αυτό έχει ήδη πραγματοποιηθεί όχι βέβαια μεταξύ Αλφα Κενταύρου και Γης, αλλά σε επιτραπέζια πειραματική διάταξη, με την ίδια, όμως, αποδεικτική αξία.
  ... και οι δυσκολίες της πραγματικότητας
  Η κβαντική τηλεμεταφορά δε σημαίνει ότι είναι εφικτή η τηλεμεταφορά μακροσκοπικών αντικειμένων. Για την πραγματοποίησή της προϋποθέτει καθαρές κβαντικές καταστάσεις. Κι αν τα φωτόνια δεν αλληλεπιδρούν πολύ με τον αέρα, το ίδιο δε συμβαίνει με τα άτομα και τα μόρια των αντικειμένων. Αρα, λοιπόν, τηλεμεταφορά ανθρώπων σε κενό αέρος;... Επιπλέον, όσο μεγαλύτερο είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο εύκολα διαταράσσεται η κβαντική του κατάσταση (π.χ. από τη θερμική ακτινοβολία του περιβάλλοντος) γι' αυτό άλλωστε και δε βλέπουμε κβαντικά φαινόμενα στην καθημερινή μας ζωή. Τέλος, η ποσότητα της πληροφορίας για την πλήρη καταγραφή της κβαντικής κατάστασης είναι τεράστια. Για ένα σώμα βάρους μερικών γραμμαρίων είναι σε bits ο αριθμός 1 με 24 μηδενικά! Και όλα αυτά χωρίς να ληφθούν υπόψη τεχνολογικά προβλήματα, όπως η σάρωση και η χρήση της πληροφορίας για την ανασύνθεση του αντικειμένου.

  Επιμέλεια:
  Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
  Πηγή: Scientific American

 7. thouthou avatar
  thouthou 11/08/2010 00:51:16

  Τηλεμεταφορά δεν παίζει, ούτε έπαιξε ποτέ.
  Μιλάμε για τηλεαναπαραγωγή πληροφορίας ή κατάστασης, εκμεταλλευόμενοι φυσικά φαινόμενα που είτε είναι σε βρεφικό στάδιο στο θέμα της θεωρίας, είτε είναι τελείως άγνωστα και προσπαθούμε να κατανοήσουμε πειραματικές ενδείξεις...
  Το σπάσιμο της ταχύτητας του φωτός, ενώ έχει "γίνει χιλιάδες φορές", απαιτεί μια τελείως νέα φυσική θεωρία, η οποία απλά δεν υπάρχει... Η "κβαντοποίηση" της φυσικής, ενώ είναι χαριτωμένη και θεμιτή εφόσον προσφέρει πολλά σε θεωρητικό-φιλοσοφικό επίπεδο, έχει πολύ λίγα δώσει σε μια νέα ολιστική φυσική θεωρία.

 8. Ολντ Τραφορντ avatar
  Ολντ Τραφορντ 11/08/2010 10:08:22

  H "κβαντοποίηση" της φυσικής ήταν η απαραίτητη κατάσταση που η επιστημονική σκέψη θα δημιουργούσε εφόσων επέλεξε να αφήσει στην άκρη τόνους απο δεδομένα πληροφοριών και επισημάνσεις της αρχαίας φιλοσοφικής σκέψης.
  Η κβαντική φυσική θα μετατραπεί σε εργαλείο διερεύνησης της "κοινωνίας" της ύλης και τον νόμων που την διέπουν.
  Επαναφορά στη ερευνητική φιλοσοφία των αρχαίων αλλά με τα νεα τεχνολογικά μας βοηθήματα και την απαραίτητη γνώση για τα ενδότερα της ύλης.

  Η τελευταία επιστημονική εξέλιξη σε εναν τομέα της φυσικής μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε με λίγο μεγαλύτερη ακρίβεια να "δούμε" κατά κάποιο τρόπο που βρίσκεται πολύ χοντρικά ενα ηλεκτρόνιο γύρω απο τον πυρήνα ενός ατόμου. Να πιθανολογήσουμε με μεγαλύτερη για ακρίβεια τις τροχιές που αυτό περιστρέφεται και το πως η συμπεριφορά του παρουσιάζει εναλλαγές σε σχέση με αυτές. Το πρόβλημα είναι οτι απο τη φύση του το ηλεκτρόνιο δεν αρέσκεται να ποζάρει για συνεντεύξεις. Αν μπορούσαμε να κατασκευάσουμε μι8α πολύ μικρή κάμερα που θα μπορούσε να παρακολουθήσει τη κίνηση του ηλεκτρονίου γύρω απο το πυρήνα ενός ατόμου και να καταγράψει τις τροχιές του πάλι η φύση του ηλεκτρονίου δεν θα μας άφηνε με ακρίβεια να καταλάβουμε τι ακριβώς παρατηρούμε. Μόνο με βαθμούς πιθανότητας θα είχαμε επιτυχία να περιγράψουμε τη συμπεριφορά των σωματιδίων. Αυτό ίσως κατά την θεωρία του "εναγκαλισμού" των κβαντικών σωματιδίων μας επιτρέψει έστω να επικοινωνήσουμε με τη ταχύτητα του φωτός σε πολύ μεγάλες αποστάσεις.
  Π.χ. Το Ηλεκτρόνιο Α βρίσκεται στη τρίτη στοιβάδα με πιθανή συχνότητα Χ σε ποσοστό 99%, τάση 80% για αλλαγή σε συχνότητα Ζ.
  Το Ηλεκτρόνιο Β που βρίσκεται στο δεύτερο άτομο είναι στη δεύτερη στοιβάδα με πιθανή συχνότητα Ζ που τήνει κατά 75% να επανέλθει σε συχνότητα Χ. Κάτι τέτοιο πολύ χοντρικά θα μπορούσε να είναι ενα "πακέτο" πληροφορίας που εμφανίζεται π.χ. ταυτόχρονα (με τη σχετική ταχύτητα του φωτός) στην Γη και σε ενα εργαστήριο ενός πλανήτη στα Α του Κενταύρου, ή σταθμό σε τροχιά ή ρομποτικό παρατηρητή σε τροχιά.
  Απο εκεί και πέρα μπορεί αν συνταχθεί μια γλώσσα επικοινωνίας κτλπ κτλπ.
  Κάπως έτσι κάνουμε μια "παράκαμψη" στους φυσικούς νόμους για παπράδειγμα.
  Αν και τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα, η γενική ιδέα είναι εκεί. Η αντίληψη που θα μας επιτρέψει να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς της συμβατικής φυσικής με τη κβαντική φυσική δεν είναι ακόμη εκεί. Όλα όμως είναι θέμα μιας απλής ιδέας.
  Ενα ΑΧΑ που θα κάνει κάποιος καθώς θα αντιληφθεί μια λύση σε ενα θεμελιώδες πρόβλημα.

  Είναι απροσδιόριστα μακριά αλλά και απροσδιόριστα κοντά η λύση.
  Μόνον ο Θεός θα μπορούσε να γνωρίζει με απόλυτη ακρίβεια τη τρέχει. ;)

 9. Νταγιάν avatar
  Νταγιάν 11/08/2010 10:26:16

  Τέτοια άρθρα θέλουμε. Βάλτε και άλλα. Όχι μόνο για τα κόμματα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.