#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/11/2010 08:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Το μέλλον ανήκει στη συμμετοχική δημοκρατίαΕίτε πρόκειται για αντίδραση απέναντι στα μέτρα λιτότητας, ή στις  μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, ή για ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, ο κόσμος της Ευρώπης βγαίνει στους δρόμους διαδηλώνοντας. Μήπως λοιπόν η δημοκρατία έφτασε στα όριά της;

Όχι, λέει ο μελλοντολόγος Matthias Horx. Απλά έφτασε η ώρα που το πολιτικό κατεστημένο θα πρέπει να κατέβει από το βάθρο του και να αποδεχτεί επιτέλους τη πραγματικότητα της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Στη Γαλλία κάηκαν σχολεία, στη Γερμανία ο κόσμος ξεσηκώθηκε εναντίον της κατασκευής σιδηροδρομικών σταθμών που για να φτιαχτούν θα πρέπει να κοπούν εκατοντάδες αιωνόβια δένδρα, στη Νάπολη οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν για τα σκουπίδια, και πάει λέγοντας. Το μόνο που δεν είδαμε ακόμη είναι τους Βρετανούς να ξεχύνονται στο πεζοδρόμιο διαμαρτυρόμενοι εναντίον των αυστηρών μέτρων λιτότητας. Ή τους Έλληνες να καίνε τα τυροκομεία φέτας!

Μήπως η δημοκρατία μας τελείωσε; Μήπως πρέπει επιτέλους να κραυγάσουμε: ΑΡΚΕΤΑ! Ως εδώ. Ή μήπως θα πρέπει να πάρουμε μαθήματα από τους Κινέζους και από το μοντέλο τους , που κάποιοι αποκαλούν «κάθετη δημοκρατία»;

Ξεχνάμε γρήγορα. Στη δεκαετία του `70 τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά και πιο άγρια. Οι διαδηλώσεις εναντίον της χούντας στην Ελλάδα, τη Πορτογαλία, και την Ισπανία ενείχαν κινδύνους. Στη Γαλλία σκοτώθηκαν διαδηλωτές που συμμετείχαν σε αντί-πυρηνικές διαμαρτυρίες. Στο Βερολίνο, στη Φρανκφούρτη, και στο Αμβούργο, δεν περνούσε εβδομάδα χωρίς να σκάσει μια βόμβα. Η κοινωνία ήταν πολύ πιο διαιρεμένη από ότι είναι σήμερα. Στη Φρανκφούρτη συγκεκριμένα, υπήρχαν τότε ακόμη 8.000 άστεγοι που ζούσαν στους δρόμους. Όποιος έζησε στη Γερμανία την εποχή της τρομοκρατίας της Red Army Faction, γνωρίζει πολύ καλά πως σήμερα ζούμε σε μια εποχή συναίνεσης.

Η πολιτική κουλτούρα διδάσκεται πολλά μέσα από τις συγκρούσεις. Αυτό είναι κάτι που έμαθε πολύ καλά η προηγούμενη «επαναστατημένη» γενιά. Στη δεκαετία του 1980, ο ακτιβισμός των οικολόγων γέννησε μια κοινωνία που είναι σήμερα (περιβαλλοντικά) σε εγρήγορση. Το φεμινιστικό κίνημα ανασκεύασε τις σχέσεις μεταξύ των δυο φύλων. Όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου, πολλοί δυτικοί φοβήθηκαν πως η ανεκτική κοινωνία στην οποία ζούσαν θα έπεφτε θύμα έντονης αναθεώρησης. Όμως παρά τα όσα προβλήματα, η Γερμανία μπήκε στο φως!

«Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται, αλλά έχει ομοιοκαταληξία…» είπε κάποτε ο Mark Twain. Για αυτό, όλοι όσοι προσπαθούν να επαναφέρουν μια κοινωνική συναίνεση για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας, θα πρέπει να προσέχουν πολύ μη τυχόν και ανοίξουν παλιές πληγές.

Οι πλειοψηφίες μετακινούνται διαρκώς, ένδειξη πως η δημοκρατία λειτουργεί. Και η γερμανική κοινωνία σίγουρα δεν αποτελείται από θυμωμένους, στενοχωρημένους  όχλους όπως ισχυρίζονται οι θεωρητικοί της παρακμής της Δύσης. Απλά οι ιθύνοντες, έχασαν τον δημοκρατικό τους μπούσουλα. Οι ελίτ που κυβερνάνε, με το παλιό γερμανικό στυλ, υιοθετούν την άποψη των `60ς, ότι όποιος διαμαρτύρεται είναι σώνει και καλά κάποιος τεμπέλης τσαμπατζής.

Και αν θέλουμε να δούμε το μέλλον της δημοκρατίας ας κοιτάξουμε κατά τη μεριά της Ελβετίας. Εκεί οι αποφάσεις καθυστερούν λίγο περισσότερο μέχρι να παρθούν. Πολλές φορές ο κόσμος δυσκολεύεται να αποφασίσει ακόμη και για απλά και βασικά ζητήματα. Όμως οι Ελβετοί κατασκευάζουν σήμερα τη μεγαλύτερη σήραγγα στο πλανήτη, με γενική συναίνεση και εκ των προτέρων οριοθετημένο στόχο. Η σήραγγα αποφασίστηκε και σχεδιάστηκε πριν από 12 χρόνια. Το πραγματικό σημερινό της κόστος είναι ακριβώς αυτό που είχε προβλεφθεί τότε. Αυτό είναι το αποτέλεσμα  μιας πραγματικής δημοκρατίας του λαού. Το μόνο που απαιτείται για να την αποκτήσουμε είναι φερεγγυότητα, υπομονή, και ταπεινότητα, κάτι που μαθαίνεται δύσκολα και μόνο μετά από ζόρια.
S.A.-Berliner Zeitung

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βαγόνι avatar
  βαγόνι 04/11/2010 08:50:01

  Η "συμμετοχική δημοκρατία" ,που αναγγέλει ο αρθρογράφος, για να μήν
  είναι πλαστό άλλοθι,προυποθέτει:
  .γενικευμένο κοινωνικό έλεγχο,σε τοπικό και εθνικό επίπεδο
  .κλείσιμο της ψαλίδας των κοινωνικών ανισοτήτων και επικράτηση
  μιάς κουλτούρας εξισωτισμού!
  .μιά άλλη θεσμική και πολιτική οργάνωση απο τη σημερινή κίβδηλη
  αντιπροσωπευτική δημοκρατία
  .όρια στην άσκηση του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
  Δεν ξέρω άν η ευνομούμενη,αλλά πάντως κλεπταποδόχος Ελβετία, μπορεί
  να συνιστά πρότυπο....το άρθρο κάτι πάει να πεί,το λέει όμως πολύ δειλά!

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/11/2010 09:07:42

  Στην Ελλάδα δεν συμμετέχουμε στις επιλογές, απλά γιατί δεν μας παρουσιάζονται. Τα διλήμματα δεν αφορούν επιλογές, αφορούν άρνηση.

  Γιατί ψηφίσαμε Γιωργάκη; Επειδή δεν θέλαμε Κωστάκη; Γιατί δεν θέλαμε Κωστάκη; Βασικά γιατί ενόχλησε ο Κωστάκης 2-3 δακτύλους και μετά το πράγμα πήγε στον αγύριστο. Γιατί δεν θέλουμε Γιωργάκη; Γιατί 3 πουλάκια κάθονταν κλπ. Και ποιός τολμάει να πει την αλήθεια για το ποιές είναι οι επιλογές, και τι βαθμούς ελευθερίας έχουμε για να τις επιδιώξουμε; Μα ο κάθε Πρετεντέρης, και η Τρέμη.

  Η "ελευθερία" έχει γίνει κακή λέξη. Προτιμάμε τον "έλεγχο" και την "ισότητα", σε περιβάλλον διαφθοράς, ψεμάτων και φτώχειας. Κάποτε ας μας το ρωτήσει η αλητεία των καναλιών: Τι προτιμάμε: "Ελευθερία" ή "Ισότητα"; Και, φυσικά, πώς τις εννούμε αυτές τις λέξεις...

 3. προβοκατορας avatar
  προβοκατορας 04/11/2010 10:43:28

  Το μελλον δεν ανηκει σε καμια κυρια δημοκρατια, το μελλον ανηκει στην παγκοσμιοποιηση,στο κοινο νομισμα,στον ολοκληρωτικο ελεγχο των μαζων,στον πανοπτισμο και στον γκρι λαο χωρις ιστορια και ιδεολογια.
  απεναντι σε αυτα λοιπον προτασεται η αυτοοργανωση,η συσπειρωση και η δραση
  γιατι η αντισταση στην παγκοσμιοποιηση εχει ονομα. ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

 4. Aggelos avatar
  Aggelos 04/11/2010 10:59:43

  Η “συμμετοχική δημοκρατία


  πολυ νεο,,το ειχαν οι Αρχαιοι Ελληνες πριν 2500 χρονια..
  μονο που τωρα με τις νεες τεχνολογιες μπορουμε να το ξανακανουμε πραγματικοτητα

 5. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 04/11/2010 16:06:11

  Αν "συμμετοχική δημοκρατία" σημαίνει, η ψήφος ενός εκούσιου και νοήμονος γνώστη του υπό ψήφιση θέματος να ακυρώνεται από την ψήφο ενός ανόητου ή αδιαφορούντος για το θέμα, ας αφήσουμε αυτή που έχουμε. Οι νοήμονες σπανίζουν. Η μόνη υπεύθυνη μορφή δημοκρατίας είναι αυτή που θα δίνει διευρυμένες δικαιοδοσίες αποφάσεων σε κάποιες (ευρύτατες) ομάδες ανθρώπων, αναλόγως του υπό συζήτηση θέματος. Έτσι και υπεύθυνες θα είναι οι αποφάσεις, αφού θα έχουν οι αποφασίζοντες ανάλογα προσόντα, και αντιπροσωπευτικές της λαϊκής βούλησης, αφού θα είναι ευρύτατες οι αποφασίζουσες ομάδες πολιτών.
  Με κάθε σεβασμό στην προσωπικότητα του καθενός, όλοι δικαιούμεθα τα ίσα, αλλά όλοι δεν είμαστε ίδιοι.
  Και, ναι, οι νέες τεχνολογίες ανοίγουν νέες προοπτικές αντιπροσωπευτικότητας.
  Όχι όμως για αυτή την Κυριακή...

 6. JOHN avatar
  JOHN 04/11/2010 19:14:40

  Σωστος,προυποθετει ομως κουλτουρα και κυριως παιδια!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.